Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • zeef
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 04-05 23:02
Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/9ZMTzGDsi0pSmCkB1LjAXmnO/full.png

In samenwerking met EA kan Tweakers zes users verblijden met een versie van de nieuwste SimCity-game. Twee van jullie gaan als winnaar tijdens een helikoptervlucht van 45 minuten een echte stad zelf eens van boven bekijken. Misschien wel jouw stad!

SimCity 2013 is de vijfde versie in de populaire franchise. De grootste vernieuwing in de game is de multiplayermodus SimCity World. Spelers kunnen hierbij een stad bouwen naast die van iemand anders en de ontwikkeling van de ene stad heeft invloed op de andere. In het Thema Forum SimCity wordt al weken druk gesproken over deze nieuwe game. Er zijn bijvoorbeeld al bijna 20 GoT regions in aanbouw, waar Tweakers samen de multiplayer levels gaan spelen.

SimCity 2013 is vanaf deze week te koop, wat ook meteen de aftrap markeert van de SimCity Challenge op Tweakers. Bij deze wedstrijd is het de bedoeling dat je samen met een mede-tweaker een duo vormt en op het forum twee kleine opdrachten voltooid. Het ene deel van de opdracht bestaat uit het beantwoorden van een vraag, het andere deel is iets lastiger in de vorm van een foto-inzending.

Deelnemen aan deze wedstrijd verloopt voor beide elementen via dit topic. De vraag die je moet beantwoorden is: Welke technologie/innovatie gaat volgens jou de meeste invloed uitoefenen op de stad van de toekomst en waarom?’. De manier waarop je dat doet is volkomen vrij. Het kan een verhaaltje zijn, een filmpje, een stripverhaal, verzin het maar. De enige voorwaarde is dat het in een post in dit topic past.

De tweede opdracht is een foto van jou in je favoriete stad of dorp. Hoe herkenbaarder of origineel de foto is, hoe beter. Let wel: het is geen Photoshop wedstrijd. Je moet echt op die plek hebben gestaan. Het hoeft geen recente foto te zijn, een vakantiefoto van 3 jaar geleden is ook goed. Als het maar je favoriete plek is!

Spelregels
Afbeeldingslocatie: http://ic.tweakimg.net/ext/i/1362561188.png
  • Inzenden gaat uitsluitend via dit topic.
  • maximaal een post per persoon dus niet reageren op anderen. Een post met jouw afbeelding en verhaal plaatsen.
  • Iedereen met meer dan een post in dit topic valt automatisch af.
  • De prijzenpot bestaat uit zes exemplaren van de game voor de winnaars teams, en een helikoptervlucht van drie kwartier voor twee personen voor de winnaar.
  • De winnaar mag zelf de passagier en bestemming uitkiezen. Samen met de winnaar kiezen we het vertrekpunt van de vlucht, dus bijna elke plek in Nederland valt binnen de 45 minuten vliegtijd.
  • Tweakers crew en personeel van de Persgroep en EA zijn uitgesloten van deelname.
  • Inzenden kan tot en met donderdag 21 maart
  • EA kiest de winnende duo's uit al jullie inzendingen
  • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd!
Heb je nog vragen? Post in het SimCity Challenge feedback topic.

UPDATE!
Gezien de grote belangstelling (8)7) hebben we in overleg met EA de team eis laten vervallen. Je mag dus nu individueel reageren. De hoofdprijs blijft staan, je mag alleen als winnaar zelf je passagier kiezen. We bepalen samen met jou waar de heli vertrekt dus bijna elk punt in Nederland is bereikbaar in die 45 minuten.

[ Voor 14% gewijzigd door zeef op 13-03-2013 15:57 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Trexpaxs
  • Registratie: September 2011
  • Laatst online: 18-04 15:29
2 steden, allebij dichtbij, het doel is om de ene stad (die benedenwinds ligt) helemaal industrieel te maken.
de andere stad word helemaal gebaseerd op woning en flatgebouwen.
de connecties tussen de 2 steden word gedaan via massa transport en snelwegen.

alle voorzieningen worden geleverd vanaf het industriële stuk land en zal daardoor de lucht schoon houden, en de landprijs verhogen, hierdoor krijg je eerder hoge gebouwen, die zijn voor stuk weer handig om de populatie te vergroten.
Ik ga ook focussen op de publieke transport, (trein, bus, vliegtuig??) omdat deze meer mensen kan vervoeren en dat help met het wegkrijgen van files, zonder files kan al het vuur sneller ge blust worden en de boeven opgepakt worden.

op deze manier ga ik een efficient 2 steden partroon maken, op zn tijd kan ik ook nog olie gaan pompen en zonlicht in energie omzetten.

Ik zie er ontzettent naar uit om het spel eens te proberen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rigbuilder
  • Registratie: Maart 2013
  • Laatst online: 28-04 14:17
Imagine this....

In 70 or 80 years from now buildings will be constructed eniterly by robots controlled by state of the art computers. they will be able to construct buildings faster then ever.


Step one: Design the building.

Special software has been developed to create your own house from any location in the world. You simply design and the software will tell you if the building you created viable for construction. But there will also be an exchange where yoou can choose from thousands and thousands of designs.

The software will show you the estimated cost for the construction, materials needed and time untill completion. The building proposal will be sent to the local government for approval.


Step 2:

A computer dismantles your home into seperate components, everything is measured up to the micrometer and the blueprints of those components are send to a super factory in the district where your home is going to be constructed


Step:3
Imagine a super factory where robots can construct all the components for your building.Windows, Walls, even kitchens and paint are produced to specification of your home. All the components needed to build your home will be constructed here


Step:4

In 70 or 80 years I imagine all transportation will be controlled by computers and this also counts for the transportation of robots and components for buildings.

Robots which are able to perform multiple different tasks controlled by computers remotely will be able to demolish old buildings, build foundations for new homes and be able to construct the homes. They work at a rate more efficient then any human ever will and will be able to complete homes in matter of a day or hours instead of weeks and months.


After this process your home will be completed, you can move in the furniture you already collected and put in place by a service similar like the software used to construct your house.

City's can be build at an unimaginable rate and speed. quality homes, megacities will be able to rise within months. Skycrapes can be build in weeks. Entire cities can consist of just skyscrapers, or one really big skycraper, I don't think there is a limit on the imagination.

Eigenaar van Rigbuilder.nl


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Lanithro
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 17:45
Voor de toekomst moeten we investeren in Technologie. En dan met name in schone, groene technologie.
De wereld moet schoner worden. Onze stad zal een technologische stad worden met duurzaamheid hoog in het vaandel.
De stad word gebouwd van alleen maar gerecycled en/of recyclebaar of van duurzaam gemaakt materiaal.Hiermee spaar je het milieu en de omgeving. Bijvoorbeeld huizen worden gemaakt van resten uit een fabriek.
Afbeeldingslocatie: http://farm3.staticflickr.com/2739/4504735395_ef8ebb4f93_z.jpg
Voorbeeld van een huis gemaakt vanuit gerecycled materiaal

Er is geen plaats voor (zwaar) vervuilende industrie. Deze worden geweerd uit de stad.
(Zwaar) vervuilende auto worden gemeden uit de stad en bij elke parkeerplaats komt een laadpaal voor electrische auto.
Uiteraard word de energie schoon opgewekt doormiddel van zonne- en wind energie. De daken bestaan uit zonnepanelen en op elk huis komen kleine windmolens voor een deel van de energie opwekking. Hierdoor is elk huishouden zelfvoorzienend in electra. Voor de warmte voorziening word gebruik gemaakt van Aardwarmte. Deze technologie in volop is ontwikkeling en onze stad zal hierin het voortouw nemen om deze technologie door te onwikkelen en zo rendabel mogelijk te maken. Een verlengde hiervan is koude- warmteopslag. Warmte word in de aarde opgeslagen om deze in de winter te kunnen gebruiken. Dit geldt ook om in de zomer de gebouwen koel te houden.

Afbeeldingslocatie: http://s3.amazonaws.com/materialicious2/images/vertical-axis-wind-turbine-from-urban-green-technology-m.jpg?1263238026
Voorbeeld van een "urban windmill".

In de avond gaat de straatverlichting uit. Er komen bewegingssensors in de straatverlichting zodat de verlichting aan gaat zodra je buiten komt. Uiteraard komt er alleen maar energie zuinige verlichting in de vorm van LED verlichting.

Uiteraard maakt het openbaar vervoer alleen maar gebruik van schone brandstoffen als waterstof en electriciteit. Het OV heeft ook een prominente rol binnen de stad. Aparte busbanen, OV krijgt voorrang bij stoplichten en hoeft daardoor nooit te stoppen.
Afbeeldingslocatie: http://1.bp.blogspot.com/-8KpibD6fH_4/Tk48fdyJCBI/AAAAAAAAAPo/-nFD2ma_92I/s1600/03.jpg

Hieronder een foto van mij (links) en -Morris-(rechts). Wij zijn in 2005 naar Ghana geweest op stage voor onze IT Studie. Het dorp waarin we verbleven heet Keta en we hebben op de Keta Business School gewerkt aan een netwerk en het instrueren van leraren en leerlingen met het gebruik van computers. Al met al een mooie ervaring en een plek die voor ons heel speciaal is.
Onze stad is ontwikkeld met onwikkelingslanden in ons achterhoofd. Als wij doorgaan met het leven zoals we nu doen dan gaat dit ten koste van deze landen.
Afbeeldingslocatie: http://oi48.tinypic.com/2rw11ew.jpg

[ Voor 62% gewijzigd door Lanithro op 20-03-2013 13:13 . Reden: Bijvoegen foto's ]

Yavu Steam Profile Lanithro


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FreakGIB
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 12-03 08:16
Mijn stad zou een drijvende stad worden.
en zou kwa energie voorzieningen zijn behoefde uit Zon lucht Water en kern energie halen
de stad kan zich zelf verplaatsen mocht het nodig zijn.
en bestaan uit losse modules die kwa form lijken op een Hexagram waaroor ze makelijk te koppelen zijn en toch flexibel en beweegbaar.
een gedeelte van de stad zou onder water zitten waar dan de winkel centra's Bioscopen en dergelijke zich bevinden.
en boven water de woongedeeltes sport/fitness kantoren.
ook zou er een eigen airport en haven zijn
voor vervoer in de stad kunnen de mensen zich verplaatsen via monorails en liften in de skyscrapers
op het vaste land zal een verplaatsing plaatsvinden naar de drijvende steden.
waardoor er meer plek vrij komt voor landbouw op het vaste land.

Nick 1 : FreakGIB
Nick 2 : ShadowGIB

PSN: FreakGIB


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • eggied97
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 18:36

eggied97

01000101

de meest innovatie techniek voor de toekomstige stad, robots.
Hoewel dit niet in simcity is opgenomen, denken wij wel dat dit het helemaal wordt,
bedenk je eens de mogelijk heden in. van 'kijk eens in die winkel of ze daar die mooie game hebben liggen terwijl ik van mijn koffie geniet in de starbucks' tot aan pakezel.

Ook om bijvoorbeeld even snel de prijs te vergelijken van die nieuwe telefoon die je gaat kopen.

Maar die robot hoeft niet alleen jouwn slaaf te zijn.
Er kunnen ook best 'kookrobots' komen, zodat er geen haren e.d in je eten komt bij de griek.

Al met al denken wij dat dit het helemaal wordt. (over een 50-70 jaar)

student - progger - beunen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • zeef
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 04-05 23:02
UPDATE!
Gezien de grote belangstelling (8)7) hebben we in overleg met EA de team eis laten vervallen. Je mag dus nu individueel reageren. De hoofdprijs blijft staan, je mag alleen als winnaar zelf je passagier kiezen. We bepalen samen met jou waar de heli vertrekt dus bijna elk punt in Nederland is bereikbaar in die 45 minuten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 172410

We zijn inmiddels allemaal bekend met 3D-printers. De laatste tijd is het een kleine hype geweest; van klein grut dat je thuis zelf in elkaar kan solderen tot aan industriële machines waarmee prototypes van auto's geprint kunnen worden. 3D-printers zijn hot. Ik ben er echter van overtuigd dat 3D-printers veel meer potentie hebben dan veel mensen ook nu nog inzien. De dingen die we nu zien zijn de eerste prille stappen in een lang en invloedrijk proces. De techniek zal een nieuwe industriële revolutie ontketenen en de wereld en de mensheid permanent veranderen.

In eerste instantie is men bezig geweest met het ontwikkelen van de basis; een werkende printer die in een enkel materiaal kan printen. In de loop der tijd zijn daar steeds meer verschillende materialen bijgekomen; plastic, papier, metaal, glas, keramiek, noem maar op. De prille fase van ontwikkeling is voorbij en je ziet zo langzamerhand steeds meer voorbeelden waarbij de technologie echt functioneel toegepast wordt, in plaats van alleen maar omdat het kan. Relatief kleine groepen mensen gebruiken 3D-printers om kapotte onderdelen opnieuw uit te printen en voor enkelvoudige, simpele producten. Dit stadium is vergelijkbaar met waar de computerindustrie begin jaren 80 was.

Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/2ZC6LEtheDLvTZAnlZ7iQU7i/full.pngMet een simpele thuisprinter kan je zelf Lego printen

De volgende stap, die bij de wat duurdere printers al goed mogelijk is, zijn complexere voorwerpen met mechanieken en wellicht simpele elektronica. Dit bestaat op het moment al - zo zijn er printers die prachtige direct uit de printer werkende opwindmechanismes kunnen uitprinten. Gecombineerd met de ontwikkeling van printers die verschillende materialen door elkaar kunnen uitprinten wordt het bereik van de printers opeens enorm uitgebreid. Het wordt daarna echt interessant als ook de wat complexere elektronica geprint kan worden. Zo ondenkbaar is dat niet, want de basis bestaat vandaag de dag al; OLED-schermen zijn zo interessant omdat ze potentieel op zeer goedkope wijze geprint kunnen worden. Je hoeft geen rijke fantasie te hebben om in te zien dat massa's printbare transistoren ook op allerlei andere vlakken uiterst nuttig kunnen zijn.

Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/CAwwrIvI3TXFaHRQ8EMHd3gD/full.png
Deze speelgoedauto van Wouter Scheublin komt werkend en al uit de printer - assembleren is niet nodig

Dit is dan ook het punt waarop 3D-printers hun invloed op de maatschappij beginnen uit te oefenen. In plaats van de 'eenrichtingseconomie' die we nu kennen, waarbij goederen vanuit China deze kant op komen en geld die kant op gaat, kunnen goederen nu op een betaalbare wijze lokaal of in de buurt geproduceerd worden. Dat deze ontwikkeling ruwweg samenvalt met het volwassen worden van economieën die wij nu nog gebruiken voor het goedkoop produceren van onze spullen is een zegen. Op een gegeven moment zijn de arme landen 'op'. Alle arme landen hebben dan een tijdje als goedkoop productieland gediend, er rijk van geworden en daardoor productieland af.

Op dat moment zullen we het zelf moeten doen. De fysieke afstand tussen productie en consumptie is eeuwenlang steeds toegenomen - van de appels uit het volgende dorp en het vlas van het land naar televisies uit Korea - en het is daarom ook langzaam uit onze perceptie verdwenen. Voor het eerst in de geschiedenis zal deze beweging zich omkeren. Dit komt de stabiliteit van de wereld ten goede; in plaats van lange aanvoerlijnen waarbij ieder probleem invloed heeft op de hele keten (zoals we nu dagelijks op het nieuws zien), ontstaan er veel kleinere productiecellen die onafhankelijk van elkaar kunnen bestaan - een modulaire samenleving. Het grote verschil met voorgaande eeuwen is dat die cellen niet langs elkaar bestaan; informatie wordt vrij uitgewisseld en ook het verkeer van goederen kan ongehinderd plaatsvinden. Het is alleen geen enorm probleem meer als één van de cellen zich in grote moeilijkheden bevindt; de rest kan onafhankelijk voorbestaan en, als de problemen opgelost zijn, bijdragen aan het herstel van de probleemcel.

De eindgebruiker gaat in toenemende mate een rol spelen in dit proces. Noem het maar productie 2.0. Waar de consument traditioneel een erg passieve rol speelt als het om goederen gaat, zie je nu al dat hij steeds meer inspraak krijgt in het productieproces en daar ook actief aan bijdraagt. Al jarenlang zie je een sterke opkomst van de pro-am, de professionele amateur waar Charles Leadbeater het over had. Deels vanwege technologische vooruitgang en deels omdat we dankzij onze rijkdom steeds meer vrije tijd hebben kunnen amateurs op zeer hoog niveau meespelen met de professionals en juist dankzij de andere insteek dingen bereiken die traditionele professionals niet kunnen. (De oplettende lezer zal hier trouwens een verband zien met de steeds rijker wordende arme landen; een hele nieuwe wereld aan pro-ams die ook gaan meedoen.) De grenzen tussen professional en amateur zullen vervagen en mensen zullen zich meer en meer kunnen gaan bemoeien met zaken die nu nog aan de grote bedrijven zijn voorbehouden. In plaats van wachten op de release van een nieuwe telefoon zal de gebruiker met enige gemak uit door anderen gemaakte bouwblokken zelf een telefoon kunnen samenstellen, op vergelijkbare wijze zoals dat nu met ROMs gaat. Ook op dit vlak zijn de eerste stappen reeds gezet: je kunt gratis ontwerpen en producten downloaden via Thingiverse.



Als we het enigszins verstandig aanpakken implementeren we hierbij gelijk iets dat een tijdje terug hype van het moment was: cradle to cradle-productie, kort gesteld het producten zo maken en produceren dat de grondstoffen gemakkelijk terug te winnen zijn voor een volgende generatie producten. Dit in tegenstelling tot de huidige cradle to grave-methodiek, waarbij vrijwel alles op de stortplaats eindigt. Aangezien we in een modulaire economie niet langer onbeperkt materialen uit alle uithoeken van aarde kunnen halen zullen we daar op een andere manier mee om moeten gaan. De mens geeft niet snel op wat hij gewend is, dus de productie- en consumptiemaatschappij zal blijven bestaan. Onze redding is dat alle afgedankte producten weer met enig gemak om te zetten zijn in grondstoffen voor de volgende ronde aan productie - met of zonder tussenstappen. De waarde van een product wordt dus niet meer bepaald door de materialen waarvan het gemaakt is, maar puur door de energie die het kost om ruw materiaal om te zetten in een product en de informatie hoe dat te doen. Het zal even duren voordat iedereen gewend is dit op een effectieve kan en wil doen, maar experimenten met grote Amerikaanse producenten laten zeer positieve resultaten zien op alle fronten. Je ziet hier dan ook de transformatie van de fysieke economie naar een informatie-economie. De materialen waaruit iets gemaakt is worden langzamerhand ondergeschikt aan de informatie hoe het ding te maken is. Het hebben van de nieuwste iPhone is niet bijzonder meer; je print immers zelf vanavond zo een nieuwe uit.

Uiteindelijk zal zelfs de eindgebruiker zelf niet buiten schot blijven. De medische wereld experimenteert nu - nadat men 3D-printers al gebruikt heeft voor het maken van botimplantaten - met succes met het printen van organen. In eerste instantie is men bezig met betrekkelijk simpele organen; de eerste blaas is inmiddels met succes geprint. Men is echter al met enig succes bezig met technieken om complexe haarvatenstelsels te kunnen printen door minder van oplosbare substraten van suiker. Dat betekent dat het op bestelling printen en deels groeien van organen met lichaamseigen cellen om de hoek ligt. Transplantatiewachtlijsten zullen verdwijnen en bijverschijnselen zullen geminimaliseerd worden. Maar waarom zou je daar stoppen? Als je gezonde organen kunt creëren, betekent dat ook dat je zelf organen en functies kunt gaan vormgeven. Wil je beter hardlopen? Print betere benen uit. Wil je de ruimte in? Maak een lichaam dat beter bestand is tegen 0 g. Wil je de Mount Everest beklimmen? Dan zijn sherpalongen wel handig. De mogelijkheden worden eigenlijk alleen beperkt door je fantasie. Natuurlijk betekent dit wel dat we tegen die tijd een aantal flinke ethische vraagstukken moeten gaan oplossen over wat mag en wenselijk is. In feite kunnen we de mens op dat moment vormgeven zoals we willen en dat levert bepaalde verantwoordelijkheden op. Wat zou jij aan jezelf veranderen als alles mogelijk is? Overigens betekent deze technologie ook dat vlees, leer en dat soort zaken voortaan zonder ethische bezwaren voorradig zijn; er is inmiddels een bedrijf dat zich bezig houdt met dierloos leer en vlees - echt leer en vlees dus - Modern Meadow.

Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/ETYrKSQtJimWvPoM8V20POFt/full.png
Experiment met het printen van een nier

Ik denk dat de oorspronkelijke vraag welke technologie de meeste invloed gaat uitoefenen op de stad van de toekomst wel beantwoord is. Die invloed beperkt zich niet tot steden; de micro- en macro-economie, de industrie en zelfs de mens zelf zal ingrijpend en misschien zelfs onherkenbaar veranderen. Het is een verhaal dat, ondanks dat het te fantastisch voor woorden lijkt, absoluut geen science fiction is. De basis is inmiddels stevig gelegd en de ontwikkelingen zijn op ieder van deze gebieden prachtig te staven en te onderbouwen. Het is een ietwat beangstigende toekomst, maar wel eentje die iedere SimCity-fan zou moeten bekoren; alles is maakbaar, de enige beperking is je fantasie. Wellicht kan je zelfs die tegen die tijd maken.




Afbeeldingslocatie: http://www.constantwildenberg.nl/rehost/Praag%20thumb.jpg
(Klikbaar)

Wat betreft de foto heb ik voor een foto van Praag gekozen. De foto is vlak bij de St. Vitus Kathedraal genomen. Rechtsboven van het midden zie je Petrínská Rozhledna, een uitkijktoren die iets wegheeft van de Eiffeltoren en waar Strahov achter ligt, het deel van Praag waar ik vaak logeer als ik er ben. Vanaf het midden naar links zie je de binnenstad. De beroemde beeldenbrug kan je net niet zien, die zit als het goed is achter de struik. Helemaal links zie je de Žižkov televisietoren, wat naar verluid een KGB-afluistertoren was achter het gordijn en waar een erg leuk winkeltje met mooie boeken en kleding naast zit.

Ik vind Praag een erg prettige stad. Naast dat het prachtig mooi is is het vooral ook de sfeer die ik erg aangenaam vind. Opmerkelijk genoeg doet die me erg denken aan Utrecht; wel de geneugten van de grote stad, maar zonder dat men hard en onverschillig is zoals bij een echte stad. Ik ben er inmiddels 5 of 6 keer geweest en dat zal vast vaker gaan gebeuren.

De foto is gestitcht en derhalve licht gephotoshopt.

[ Voor 126% gewijzigd door Anoniem: 172410 op 14-03-2013 19:40 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • YdieresiS
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 02-05 15:12
Welke technologie/innovatie gaat volgens jou de meeste invloed uitoefenen op de stad van de toekomst en waarom?
Anti gravity

Waarom: Omdat dit de mobiliteit compleet verandert en hierdoor ook de inrichting van steden. Als auto’s, bussen en vrachtwagens worden uitgerust met anti gravity, verandert de complete infrastructuur. De basis zijn niet meer de wegen, maar de derde dimensie. Ik denk dat de basis voor de inrichting gebouwen worden. Met grote parkeerplaatsen op de daken en het vervoer geschiedt dan vooral via de lucht. Gebouwen kunnen compleet anders gepositioneerd worden en steden lopen niet meer vast op de inrichting van de wegen. Files zijn verleden tijd en er is meer capaciteit voor vervoer, waardoor gebouwen dichter op elkaar kunnen staan.

Dit zou in Simcity 2100 al mooi verwerkt kunnen worden. Een blik naar de toekomst, waarin we alvast kunnen profiteren van deze nieuwe technologische dromen en waarin we alvast kunnen proeven wat dit zou betekenen voor de stad van de toekomst. Ik zie een Jetsons achtige stad voor me.
Als deze technologie nog verder door ontwikkeld zouden we zelfs steden in de lucht kunnen bouwen, wat tot eindeloze mogelijkheden zou leiden. De natuur op de grond zou zijn gang kunnen gaan, terwijl de mens in de lucht kan wonen en alles zou kunnen overzien. Ik zie in ieder geval grote ontwikkelingen komen in de toekomst.

Ik heb een foto toegevoegd van mij in Venetië. Ik vind dit toch een geweldig mooie stad. Het staat bol van de steegjes en waterwegen en men weet zich er prima te redden zonder auto. Alle historische bouwwerken zijn ontzettend gaaf en de stad toont de puurheid van het oude Venetië nog steeds.

Afbeeldingslocatie: http://img43.imageshack.us/img43/1447/veniceme.jpg

Latin capital letter y with diaeresis


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Luigi_stef
  • Registratie: December 2012
  • Laatst online: 29-01-2024
Welke technologie/innovatie gaat volgens jou de meeste invloed uitoefenen op de stad van de toekomst en waarom?

Het blijft altijd gissen welke technologie het uiteindelijk zal halen maar dromen doet leven he:D

Volgens mij zal automatisering en robotisering een als maar grotere rol spelen in een leven waar steeds meer mensen minder tijd hebben.
Aangezien dit een redelijk ruim aspect is wil ik graag een een gedetailleerd voorbeeld geven:

Transport banden in drukke steden.
Stel je voor: Alle winkels en huizen worden voorzien van goederen via een "postbak" zo kan bvb alles ondergronds getransporteerd worden, hoeven er geen vrachtwagens en bestelbussen meer de stad in en zorgt dit voor minder gassen en drukte in de steden.

Alle goederen worden aangeleverd in depots langs de rand van stad die het vertrek zijn van de transportbanden. in speciale bakken worden dan jouw goederen geplaatst en onmiddellijk voorzien van een barcode. Met een scanner wordt jouw bak dan automatisch afgeleverd op jouw adres. Een vergelijkbaar systeem eigenlijk zoals bij bvb DHL of postsorteercentra maar dan in het groot! Dit kan dan ondergronds maar ook bvb bovengronds(minder flatterend) geinstalleerd worden met een mogelijkheid uit te breiden. Bvb eerst winkels en bedrijfsgebouwen. Daarna huizen en flatgebouwen.
Nu worden dergelijke goederen vaak 's nachts geleverd maar op deze manier kan je 24/7 goederen aangeleverd krijgen.

Hierdoor worden opnieuw jobs gecreëerd (welke zullen weggevallen in het transport) in de depots om alles in bakken te plaatsen maar ook om de transportbanden te onderhouden en repareren.

Wie weet kan er op termijn dan zelfs goederen verzonden worden rechtstreeks vanuit je persoonlijke "postkantoor" in de stad naar andere huizen of depots.

Mijn innovatie zou minder visueel zijn voor de stad maar wel een enorme ontlasting voor het, zelfs 's nachts, drukke verkeer maar ook een oplossing voor autovrije steden.

Wanneer die depots dan net naast de industriële terreinen zou liggen kunnen goederen dan zelf op enkele uren bij jou aankomen.
Op deze manier zou het dus zelf mogelijk zijn dat jouw net op het internet bestelde schoenen na een uurtje al in jouw postbak liggen. Of je vergeten gsm bij vrienden nog voor jou thuis is!
Of zelf je net bestelde pizza op 5 minuten geleverd wordt! Natuurlijk is de vraag dan of die nog warm is via zo een snelle en koude transportband :)

Veel fantasie dus! Zoals we zien in SimCity zal plaatsgebrek ook steeds belangrijkere worden. Maar ook verkeer is niet altijd makkelijk op te lossen met snel even een baan bijtrekken.


Wat betreft de foto: Heb ik een foto van mezelf met zicht op Firenze. Vanop een hoger punt. is het altijd knap een stad te zien. Gelukkige heeft deze stad nog niet zo veel last van de verkeersdrukte zoals bvb New York aangezien er in Firenze veel "autoluwe straten" zijn. Bij historische steden zal het wel moeilijk worden om drastische aanpassingen uit te voeren.

Hierbij mijn foto:
Afbeeldingslocatie: http://dl.dropbox.com/u/676397/Firenze.jpg


Wat betreft Sim City volg ik verscheidene topics hier op Tweakers. het zou wel leuk zijn als er bvb ook een Video topic zou bijkomen waarin iedere Tweaker zijn filmpjes kan uploaden. Dit is namelijk altijd leuk om naar te kijken.

Ik hoop dus dat ik binnenkort de game in m'n brievenbus mag ontvangen zodat ik hier zelf ook kan aan bijdragen. Want het ziet een echt leuke game uit!

[ Voor 0% gewijzigd door Luigi_stef op 19-03-2013 20:30 . Reden: aanpassing foto formaat, fout in link ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • erikieperikie
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 01-05 14:16
1 - Challenge
Welke technologie/innovatie gaat volgens jou de meeste invloed uitoefenen op de stad van de toekomst en waarom?

We leven in het nu; de toekomst is nu alweer het heden geworden. Daarom is een technologie die van grote invloed gaat zijn op de stad van de toekomst ook een technologie van nu.

In mijn ogen is deze technologie: het internet - en dan met name mobiel internet en Web 3.0. Deze technologie die nog maar in de kinderschoenen staat van wat er allemaal mogelijk is, gaat voor een heel belangrijk deel bepalen hoe steden er in de toekomst uit gaan zien.

Tegenwoordig is internet voor veel mensen onmisbaar geworden. Het is de belangrijkste enabling technology (Wikipedia: Enabling technology) in de telecommunicatie / informatietechnologie. Het moderne internet is enabling op de volgende vlakken:
  • communicatie/interactie tussen twee of meer computers is mogelijk;
  • zowel geografische afstand als tijd worden overbrugd.
Een voorbeeld, ter bekrachtiging van het tweede punt: een enkele pingtest met Wellington, Nieuw-Zeeland kostte mij 193 ms. De afstand van mij tot Wellington (hemelsbreed 18486 kilometer, geschat door Wolfram Alpha) gedeeld door deze tijd geeft een snelheid van ongeveer 345 miljoen km/uur. Dit is echter slechts de snelheid van heenweg. Een pingtest meet de tijd benodigd in een netwerk, heen en terug. De snelheid was dus twee keer zo groot. Bovendien verwaarloos ik nu de verwerkingstijd van een pingverzoek aan de andere kant van de wereld. Internet is bijna (>60% in dit geval) zo snel als het licht! Internet is razendsnel.

Dat het internet enabling is - d.w.z. dat het de mens mogelijkheden biedt om dingen te doen, die anders onmogelijk waren - betekent dat de technologie op zich niet veel kan doen zonder een toepassing. Het internet bestaat nu al jaren en er zijn inmiddels legio toepassingen voor ontwikkeld. Toch staat het internet nog in de kinderschoenen - er staan nóg veel meer toepassingen voor de deur.

Hoe gaat het internet dan zo'n grote invloed uitoefenen op de stad van de toekomst?

Mobiel internet is een van de toepassingen die voor de stad van de toekomst erg bepalend gaat zijn. Dat de toepassingen van mobiel internet met name op microniveau ofwel consumentenniveau zeer sterk in ontwikkeling zijn, weten we allemaal. Het ene na het andere nieuwe en met internet verbonden apparaat wordt gepresenteerd. Als ik vandaag kijk bij de Tweakers nieuwsberichten, dan zie ik tablets, mobiele telefoons, games, apps, beveiliging, operating systems, laptops, internettelefonie en zelfs een zelfs een horloge. Allemaal voorbeelden van toepassingen van (mobiel) internet voor het micro- of mesoniveau (zakelijke klanten, zij nemen grootschaliger internetproducten af). De ontwikkelingen op macroniveau ofwel maatschappelijk niveau gaan duidelijk nog niet met dezelfde snelheid. Grote hoeveelheden praktische toepassingen op macroniveau zijn nog toekomstmuziek.

Voor de stad van de toekomst die (mobiel) internet op macroniveau gaat gebruiken, betekent dit bijvoorbeeld het volgende:
  • (bijna) alle telecommunicatie wordt ondersteund door internet;
  • Web 3.0 kan worden gebruikt voor onvoorstelbaar veel zaken;
  • et cetera.
Web 3.0 wil ik hier even toelichten, omdat de definitie van Web 3.0 nog niet duidelijk is gesteld. Ik doel hier op Web 3.0 als: het toepassen van internet op zo'n manier, dat de toepassing zich aanpast aan de gebruiker of de stad (in ons geval). De toepassing genereert informatie of voert acties uit voor de stad, afhankelijk van verschillende parameters van de stad die de toepassing autonoom verzamelt, analyseert en interpreteert. Dit is een zeer algemene en vage beschrijving van Web 3.0, maar daaruit blijkt wel dat Web 3.0 ook zeer algemeen toegepast kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat Web 3.0 dan ook overal toegepast zal worden in de toekomst.

Kijkend naar echte steden en SimCity (helaas heb ik de 2013 versie nog niet kunnen spelen, dus ik noem features uit vorige edities) kan men concluderen dat elke stad een heleboel zaken moet regelen. Een aantal hiervan:
  • woon-, winkel- en werkgelegenheid;
  • water, elektra, afval, etc.;
  • planologie en ontwikkeling;
  • transport en logistiek;
  • financiën en economie;
  • politiek en bestuur;
  • onderwijs, veiligheid en gezondheidszorg;
  • et cetera.
Al deze door een stad te organiseren zaken kunnen toepassingen van Web 3.0 zijn. Een aantal van deze zaken wordt al door krachtige internettoepassingen ondersteund, maar draaien nog niet autonoom afhankelijk van het internet en ((groten)deels) onafhankelijk van de mens. Dat is wel waar het naartoe gaat met Web 3.0.

Natuurlijk is het de vraag of men moet willen dat een stad afhankelijk wordt van computers en internet. Vertrouw jij een computer erop dat hij je veilig van A naar B brengt met de metro, tram, bus of trein? De huidige cultuur in de meeste moderne steden op Aarde is nog niet zo ver. Langzamerhand wordt wel steeds meer geautomatiseerd. Daarom is dit dus een bepalende technologie voor de stad van de toekomst. De werkelijke beproeving van 'Het Internet' komt nog. Misschien komt deze beproeving pas wanneer Web 4.0 of later er is. Wellicht wordt Web 3.0 op macroniveau over 10 jaar wel Web 4.0 genoemd. Mij lijkt het in ieder geval duidelijk: sommige zaken kun / wil je niet vervangen door een met internet ondersteunde computertoepassing, maar een heleboel gaat wel geautomatiseerd worden.

Om een dergelijke op internet draaiende stad te ondersteunen, is natuurlijk een goede infrastructuur benodigd. Hier komen de consument en de zakelijke klant weer om de hoek kijken: het micro- en mesoniveau. Veel klanten van internetproviders gebruiken (soms meerdere) access points in één huishouden. Dit betekent dat er relatief veel antennes met internetverbinding in een stad aanwezig zijn. Al deze routers zouden in theorie gebruikt kunnen worden, indien er bandbreedte beschikbaar is, om het mobiele internetwerk van de stad te versterken en te ondersteunen als een soort range extenders / repeaters. De dekking van een mobiel netwerk kan hierdoor veel beter worden en echt 100% landelijk (overal waar iemand internet heeft, is internet voor iedereen beschikbaar). Als dit goed wordt geïmplementeerd zullen ook veel grotere bandbreedtes (mobiel internet >1Gbps) hiermee mogelijk zijn.

Een stedelijk tot uiteindelijk zelfs landelijk dekkend 4G of 5G (6G?) netwerk waarmee je altijd verbonden kunt zijn, maakt veel meer mogelijk dan de huidige situatie waarin sommige gebieden in Nederland met uitstekende wifiverbinding geen of slecht mobiel bereik hebben.

2 - Foto van favoriete stad of dorp
Mijn favoriete stad en dorp zijn Santander en Somo (Spanje). Somo is een surfersdorpje aan de overkant van de baai van Santander. Santander is de hoofdstad van Cantabria, een provincie in het noorden van Spanje. Op de foto's zie je mij op surfles (geloof me, het is nog steeds nodig).Mijn vriendin (ook Tweaker, gebruikersnaam nialaa) is ook te zien op de foto's met op de achtergrond Santander.

Wat ik bijzonder vind, is dat een stad (of een dorp) een soort leven ademt. Elke stad doet dat op een eigen manier. Bij sommige steden voel je dat meteen, bij andere moet je er jaren komen / wonen voor je het merkt. Dat gevoel heb heel sterk bij Santander en Somo. Het uit zich in alles wat de stad te bieden heeft. Een van de mooiste dingen vind ik hoe de stad afhankelijk van de lokale geografie gebouwd is. Zo is op een van de foto's op de achtergrond een paleis (Palacio de la Magdalena) te zien. Het kasteel ligt op een schiereiland en is onderdeel van Santander. Het hele schiereiland is een groot park met een tennisclub, bossen, grasvelden, horeca en een dierentuin (gratis). Je kunt ook gewoon het paleis binnenwandelen. Het eiland wordt verder nog gebruikt als festival-/evenemententerrein. Dit soort dingen als mooie architectuur in samenhang met de natuur en de cultuur van de inwoners van een stad... Dat vind ik prachtig. Dát is wat een stad méér maakt dan enkel straten en stenen gebouwen. Dát is wat een stad maakt. Het zou ontzettend gaaf moeten zijn om de burgemeester van Santander te zijn.

Misschien win ik (en mijn vriendin, als jullie dit rekenen als tweepersoons inzending) de game met deze inzending. Dan ga ik natuurlijk een type stad als Santander bouwen (veel winkels aan grote boulevards, veel bars en restaurants aan kleine straatjes, grote stranden met veel toerisme en veel visserij). En alle gekheid op een stokkie: als ik de helikoptervlucht win, dan neem ik mijn vriendin mee en vliegen we waarschijnlijk over ons huis of de huizen van onze ouders. Alles wat met vliegtuigen te maken heeft vind ik fantastisch, want mijn vader werkt bij de luchtmacht. Ik heb echter nooit de kans gehad in een heli te vliegen. Lijkt me fan-tas-tisch!

Foto's
Ik, met op de achtergrond het Palacio de la Magdalena.
Afbeeldingslocatie: https://lh5.googleusercontent.com/-h4V6clK3wyo/UUjIFtHaWLI/AAAAAAAABcs/PNcKUUBc2qw/s503/DSC_1580.JPG

Mijn vriendin op hetzelfde strand met klein op de achtergrond ook Santander.
Afbeeldingslocatie: https://lh6.googleusercontent.com/--JFKAI8Zx8o/UUjI07GPdEI/AAAAAAAABcw/SvnrHqN3SyY/s430/IMGP2231.JPG

Wij samen, aan de overkant van de baai in de haven van Santander.
Afbeeldingslocatie: https://lh5.googleusercontent.com/-PHEJ0e1OCQE/UUjJLSHJ3xI/AAAAAAAABc0/L_fo5k1I9ec/s570/IMGP2098.JPG

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 007Nightfire
  • Registratie: November 2010
  • Laatst online: 27-04 12:02
De vraag: Welke technologie/innovatie gaat volgens jou de meeste invloed uitoefenen op de stad van de toekomst en waarom?

In de toekomst zullen fossiele brandstoffen steeds zeldzamer worden en dus duurder, daarbij zal de vraag naar duurzame energie sterk toenemen.
Daarom is ons antwoord: De ontwikkeling van duurzame energie.
De totstandkoming van een volledig zelfvoorzienende stad, mogelijk gemaakt door het optimaal benutten van groene energiebronnen zoals zon, water en wind.

De toepassingen van deze ontwikkelde duurzame energiebronnen zullen niet alleen leiden tot zeer voordelige energieprijzen en een schonere leefomgeving, maar zal ook een groots effect hebben op het dagelijks leven; huishoudelijke toepassingen, openbaar vervoer, transport en niet te vergeten de gadgets zoals telefoons, tablets en andere technische hulpmiddelen.
Over een paar decennium zal het rendement van groene energie flink zijn gestegen.
Bovendien wordt er vandaag de dag al groots geïnvesteerd in de ontwikkeling van zonnecellen. Nog even en het kan worden verwerkt in bijna alle gebruikelijke materialen, zoals glas, stof en metaal. Stel je eens voor; zelfvoorzienend vervoer, een coating van je woning die zorgt voor voldoende energie om je huishouden op te draaien, en nog veel meer.

Al met al zijn wij van mening, dat de eerste zelfvoorzienende steden zich zullen bevinden in of bij grote wateren. Om de simpele redenen: Genoeg ruimte, veel wind, waterkracht, en alle mogelijkheden om de zon te benutten.

Zie hier onze uitwerking, als voorbeeld en verduidelijking van het idee.
En daaronder een foto van ons samen, in ons geboortedorp, waar we samen zijn opgegroeid.

007Nightfire
Pahc02


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • R.ik
  • Registratie: Januari 2010
  • Laatst online: 01-04 15:11
Deze inzending is geschreven door mij, "R.ik" en Luc, "Luc Does".

Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Wat gaan al deze rappe technologische ervaringen ons opleveren? Al sinds mensenheugenis probeert men de toekomst te voorspellen. Soms met succes, soms zit men er compleet naast, gelijk Thomas Watson ooit zei “I think there is a world market for maybe five computers”. Wij, Luc Does en Rik van der Vlist, zullen dit in het achterhoofd houdende een poging wagen de stad van de toekomst te beschrijven.

Als u denkt aan de stad van de toekomst, is het verleidelijk om groots te denken, een drijvende stad vol wolkenkrabbers, zonnepanelen en windmolens, en andere futuristische apparaten zoals het recent ontwikkelde EWICON. Wij denken echter vanuit het motto: "alles moet klein beginnen." Zo is het ook met innovatie. Het begint klein. Wij denken dat innovatie niet begint met grote nieuwe steden of gebouwen, maar met persoonlijke elektronica. Persoonlijke apparaten zoals smartphones, tablets, PC's en ook auto's innoveren in een rap tempo. Ook worden deze apparaten vaak 'vernieuwd'. De meesten mensen kopen om de paar jaar een nieuwe telefoon of nieuwe auto, terwijl het gemiddelde gebouw toch wel minstens 30 jaar meegaat. Doordat deze apparaten sneller evolueren, kan de nieuwe technologie eerder toegepast worden. De stad van de toekomst speelt hier op in, ze praat met haar inwoners door de apparaten die de bewoners bij zich dragen.
In deze futuristische metropool kan bijna alles met persoonlijke apparaten geregeld worden. Als je een winkel binnenloopt, weet je telefoon in welke winkel je bent. Via het mobiele apparaat kunnen alle prijzen en waren bekeken worden. In de supermarkt meld je je eenvoudigweg aan bij je winkelkarretje. Het winkelkarretje houdt bij wat je in het mandje gooit en dat wordt automatisch afgeschreven, geen kassa's meer nodig!

Niet alleen winkels en diensten zullen zich aan de gebruiker aanpassen. Een andere kenmerkende vorm van interactie tussen persoon en stad zal liggen in het Smartgrid. Deze voorziet alle apparaten van elektriciteit, maar omgedraaid is ook mogelijk. In een Smartgrid kunnen alle apparaten energie leveren aan het net in het geval dat reguliere energiebronnen niet voldoende energie leveren. Dit zal een veelvoorkomende situatie zijn aangezien de ‘groene’ energiebronnen, die in de toekomst steeds vaker voor zullen komen, geen constant vermogen kunnen leveren. Het hiervoor beschrevene is een gevolg van het grootste nadeel van ‘groene’ bronnen: de afhankelijkheid van de natuur. Een groot wagenpark waar veel elektrische auto’s geparkeerd staan kan zo als een energiebuffer dienen. Met de huidige technologie klinkt dat onlogisch, maar door de explosief toegenomen capaciteit van accu’s is dit in de toekomst goed realiseerbaar.
Het vermogen van het Smartgrid om ‘slim’ om te gaan met de distributie van elektriciteit maakt het mogelijk om altijd en overal elektriciteit tot je beschikking te hebben. Energie zal zowel draadloos, door middel van inductie, of bekabeld op tal van plaatsen beschikbaar zijn.

Ook het openbaar vervoer zal grotendeels elektrisch zijn en aangesloten op het Smartgrid, en is een van de belangrijkste transportmiddelen in de toekomstige stad. Openbaar vervoer is erg aantrekkelijk doordat transacties volledig geautomatiseerd zijn en openbaar vervoer sterk gesubsidieerd is. Om deze redenen heeft het openbaar vervoer langzaam de auto uit de stad verdrongen. In de buitensteden komen nog wel auto’s voor, maar het centrum is autovrij gemaakt.

De stad van de toekomst zal er vanuit helikoptervlucht waarschijnlijk niet heel veel anders uitzien dan de huidige stad. De toekomst is helemaal niet groots en ver weg, de toekomst begint juist heel dichtbij.

Voor Rik en Luc is Delft de ultieme stad. Het mooie van Delft is dat Delft enerzijds een rijke historie kent, die vele honderden jaren teruggaat, en anderzijds de Technische Universiteit Delft huivest, samen met een tal van bedrijven die werken aan de technologie van de toekomst. In Delft komen eeuwenoude geschiedenis en de modernste technologie samen. De inspiratie die de wetenschappers en ingenieurs van de TU opdoen in de stad wordt weerspiegeld in de innovaties die elk jaar door de universiteitsstad de wereld in worden geholpen.

Delft weerspiegelt op deze manier ook de visie die wij hebben over steden. Binnen een tijdsspanne van enkele tientallen jaren zullen steden niet zomaar een gehele metamorfose ondergaan, zoals Delft er ook al tientallen jaren ogenschijnlijk onveranderd bij ligt. Innovatie begint altijd klein, maar heeft een lange tijd nodig om de aanblik van een stad te veranderen.

Afbeeldingslocatie: http://i.imgur.com/DAin9It.png
Foto: Rik (links) en Luc (rechts) zijn vol enthousiasme over hun prachtige stad Delft. (Fotograaf: F.Drijver)

De foto is gemaakt op de 20e verdieping van het EWI-gebouw van de Technische Universiteit Delft. Hier volgen Luc en Rik hun colleges en met een schitterend uitzicht over Delft wanen zij zich al in een helikopter.

Rik van der Vlist en Luc Does zijn beiden eerstejaarsstudent Electrical Engineering aan de TU Delft. De studie stelt hen in staat een reële blik op de toekomst te hebben, dankzij kennis over een vak, hetwelk in de afgelopen eeuw grootse veranderingen teweeg bracht.

De kleuren van de foto zijn enigszins aangepast om de foto beter uit de verf te laten komen

[ Voor 4% gewijzigd door R.ik op 21-03-2013 22:19 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • marcjappe
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 15-07-2021
We kunnen er allemaal niet omheen dat we beter moeten omgaan met de uitgeputte energie bronnen die we op aarde hebben. De grootste invloed op de stad van de toekomst zal dan ook liggen in de afnemende behoefte gebruik te maken van fossiele brandstoffen.
Daken van gebouwen vol zonnepanelen en windmolenparken nabij de steden zullen de eerste grote veranderingen zijn, daarna zal het vervoer van, naar en in de stad steeds groener worden. Onder andere elektrische auto’s zullen het leefklimaat in de steden een enorme boost geven. Smok behoort mede daardoor al snel tot het verleden en steden worden steeds aantrekkelijker om in te wonen.

Mijn favoriete dorp is omringt door veel natuurschoon, hier kijk ik uit over Yosemite Valley (USA), de pracht van de natuur is een pure schoonheid voor het oog.

Afbeeldingslocatie: https://lh6.googleusercontent.com/-lzsOcyp9d1Y/UUrPMNXLlyI/AAAAAAAAABs/3ZHoYDNAxJ4/s532/Yosemite+Valley+2011.jpg

Het stil genieten van het geluid van watervallen, vogels en wind doen je al snel vergeten uit wat voor hectische wereld we eigenlijk komen. Als je al dromend naar die geluiden luistert gaan je gedachten toch langzaam over naar die van de huidige wereld en begin je langzaam te denken wat een mooie plek zou zijn om te wonen, mogelijk met een paar buren, wat werk in de buurt, elektriciteit, water, misschien een vliegveld en naarmate je gedachten verder gaan blijft er weinig over van de pracht die eerst te zien was. Gelukkig kunnen we in het echte leven nog genieten van deze schoonheid en hebben we een spel als SimCity om de dagdromen tot leven te brengen, of er ook daar ruimte overblijft voor het natuurschoon waar de kaart zo vol van was aan het begin van het spel, dat weet je pas enkele uren later.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kwinvdv
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 27-11-2023
De stad van de toekomst zal waarschijnlijk voor een groter deel draaien op duurzaam opgewekte energie, simpel omdat fossiele brandstoffen of nucleaire grondstoffen langzaam aan schaarser worden. Maar om een stad van energie te voorzien zal dat niet lukken met wat zonnecellen op de daken, maar zal ergens buiten de stad een duurzame energie centrale gebouwd moeten worden om hieraan te voldoen. Dit valt dus niet helemaal binnen de stad van de toekomst.

Wat in een stad zelf aan innovatie/technologie toegepast kan worden is hoe deze energie gebruikt wordt. Want hoe de energie opgewekt is, is nog maar de helt van het verhaal. De andere helft is hoe efficiënt deze energie gebruikt wordt. Dus ik denk dat vooral in de stad van de toekomst hier veel innovatie zal optreden. Hier zijn enkele ideeën die gemeenschappelijke voorzieningen efficiënter zouden kunnen maken:
  • Verkeer regeling:
    Als een stad is het lastig om mensen te verplichten zuinige voertuigen te kopen. Maar een voertuig is over het algemeen het efficiëntst als deze niet continu hoeft te remmen en opnieuw moet accelereren. Dit zou verbeterd kunnen worden door de stoplichten zo te regelen dat voertuigen zo min mogelijk hoeven te remmen. Dit wordt vandaag de dag al kleinschalig ingezet in de vorm van een 'groene golf'. Dit zou verder verbeterd kunnen worden door het verkeerd te monitoren en zo patronen te herkennen en afhankelijk van de maand, de dag van de week en tijdstip te anticiperen op de aankomende verkeerssituatie door met de stoplichten het verkeer zo efficiënt mogelijk te regelen, hier zou ook nog directe terug koppeling op kunnen zitten mocht het verkeerd van het patroon afwijken om zo het verkeer dynamische te regelen. Verder zou er ook gebuikt gemaakt kunnen worden van routeplanners die communiceren met een groot netwerk, zodat elke geplande route rekening houdt met elkaar om zo zoveel mogelijk files en stilstaand verkeer te voorkomen (dit zou mogelijk ook nog gecombineerd kunnen worden met de dynamische stoplichten). Met deze monitoring zou ook op snelwegen mogelijk zijn om files te voorkomen door feedback te geven aan een deel van de bestuurders. Ik heb hier geen bron van, maar een docent, prof.dr.ir. M. Steinbuch, deed hier onderzoek naar (niet of het werkt, maar meer hoeveel hoe het aantal mensen met feedback of ze moeten versnellen of vertragen de doorstroom verbeterd).
  • Opladen via de weg:
    Elektrische hebben het nadeel dat deze veel zware accu's moeten mee dragen om een redelijke actie radius te hebben. Deze massa zorgen voor een groter verlies, doordat de rolweerstand groter zal zijn en omdat er meer energie nodig zal zijn om te versnellen. Maar als elektrische voertuigen via de weg al rijdend opgeladen kunnen worden zullen de hoeveelheid benodigde accu's naar beneden kunnen.
  • Dynamische straat verlichting:
    Lantarenpalen die een verlaten weg verlichten is verspilling van energie. Door voertuigen met sensoren te detecteren kan de straat verlichting veel efficiënter gebruikt worden.
  • Warmte recyclen:
    Warmte is in sommige gevallen een ongewenst bij product van bijvoorbeeld kantoren door airco's of bij industriële processen, maar het weg gooien in de buitenlucht is een verspilling van de energie die hier in is gestopt. Dit zou gebuikt kunnen worden om bijvoorbeeld water voor te verwarmen voor huishoudens. Of zou opgeslagen kunnen in chemische energie.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • zeef
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 04-05 23:02
Er kan niet meer worden ingezonden. :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • zeef
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 04-05 23:02
We have a winner! Deze is op de hoogte gesteld. Onze excuses voor 't lange wachten. :)
Pagina: 1

Dit topic is gesloten.

Let op:
UPDATE!

Gezien de grote belangstelling (kuch) hebben we in overleg met EA de team eis laten vervallen. Je mag dus nu individueel reageren. De hoofdprijs blijft staan, je mag alleen als winnaar zelf je passagier kiezen. We bepalen samen met jou waar de heli vertrekt dus bijna elk punt in Nederland is bereikbaar in die 45 minuten.