mistermerlijn schreef op woensdag 05 maart 2008 @ 16:25:
Ik zal morgen even de debian optie proberen maar ik zag wel al dat debian 6 cd's nodig was.
is er ook een manier om dit via de terminal van ubuntu te doen ?

scheelt me een aantal cd's.
Ik kan ook wel de netwerkinstallatie van Debian proberen maar ik ben bang dat dit lang gaat duren
Vanaf een draaiend Ubuntu systeem (dus ook van live CD) kun je ook Debian installeren, maar dat vereist wat kennis en een rijtje terminal commando's om 't netjes te doen. Zoekwoorden: 'Debian debootstrap howto'.
Als je voor Debian bij de repositories kunt (hetzij via een lokale apt cache server of via een proxy) dan heb je aan één network install CD genoeg. Je kunt Debian ook installeren vanaf floppies, daarvoor moet je 5 images downloaden en op een floppy zetten, en voor de meeste computers heb je er maar 3 van echt nodig. Daarnaast kan 't vanaf USB stick en PXE boot. Pakketten downloaden is in de regel sneller dan vooraf alles als CD images ophalen, omdat je lang niet alles tegelijk nodig hebt. Regel wel een lokale apt cache als je meerdere systemen inricht en blijft updaten.
Zie voor Debian de
installatiehandleiding, in het bijzonder voor de network install CD
Netwerk installatie vanaf een minimale CD en voor de floppies
4.3. Creating Floppies from Disk Images, en voor USB stick boot
4.4. Preparing Files for USB Memory Stick Booting.
Ik heb een beetje 't idee dat je alles tegelijk wilt, da's niet zo erg als je wat tijd neemt om wat aan te rommelen en verschillende manieren probeert voor installaties met Debian en/of Ubuntu. Het is goed om wat ervaring op te bouwen, dan kun je uiteindelijk een goede keuze maken voor het inrichten en onderhouden van de systemen.
Wat ook heel interessant kan zijn voor Debian-achtige clients in een bedrijfsnetwerk(je):
OpenThinClient. De admin server draait in Java, dus kan ook op een Windows server worden geïnstalleerd. Het werkt een stuk 'Windows-achtiger' met instelvenstertjes en zo, handig voor als er beheerders aan werken die geen Linux achtergrond hebben. Als je in een mission critical bedrijfssituatie zit zou je dit kunnen testen met een apart servertje en een los netwerkje, want het pakket start zelf een DHCP service en zo voor network boot, en dat kan natuurlijk de andere DHCP taken in het netwerk dwars zitten. Ik weet hier nog niet alles van, moet er wel mee aan de slag, maar heb nog geen tijd.