Toon posts:

Windows Operated Systems - FAQ **OUD**

Pagina: 1
Acties:
 • 45.818 views sinds 30-01-2008

 • blackd
 • Registratie: februari 2001
 • Niet online

FAQ: Windows Operated Systems (de antwoorden) (1/3)


Welke Windows op mijn systeem?

Deze vraag komt regelmatig langs. De keuze op zich is redelijk eenvoudig. Je moet jezelf een aantal vragen stellen over wat je verwacht van Windows op jouw systeem. In onderstaand overzicht staan wat voorbeelden:Windows XP

Windows XP is voortgebouwd op het interne loopwerk van Windows 2000 (32 bits), maar werkt ook goed als vervanger voor Windows '98. Er zijn twee versies van Windows XP, de Home en de Pro versie. Voor de verschillen tussen deze twee versies kun je hier kijken.
De officieele Windows XP site is hier te vinden: Windows XP Home Page. Hierop staat dat de systeemeisen minimaal een 300 MHz processor met 128 MB RAM zijn, echter zou ik je eerder minimaal een 450 MHz systeem aanraden, en ook 256 MB geheugen is geen overbodige luxe. Windows XP kan omgaan met zowel FAT16, FAT32 als NTFS.
Windows Server 2003

Windows 2003 is de opvolger van Windows 2000 en is enkel in server versies beschikbaar. Er is geen Windows 2003 voor de desktop of voor de thuis PC, ondanks dit zijn er toch een groot aantal Tweakers die Windows 2003 thuis draaien om eens mee te spelen.

Er zijn vier verschillende server versies van beschikbaar:Standard, Enterprise, Datacenter en Web.

De Windows 2003 Web Edition is een speciale Windows versie gericht op de webhoster, deze versie heeft dan ook een boel restricties die een andere Windows versie niet heeft. De Windows 2003 site is te vinden op Windows Server 2003 Home Page. De minimale systeemeisen varieren tussen de 133 MHz met 128 MB voor de Standard Edition en 400 MHz met 512 MB voor de Datacenter Edition. Aanbevolen wordt echter tussen de 550 MHz met 256 MB en 733 MHz met 1 GB.

Voor tips en info over Windows 2003 kun je dit topic eens doorlezen: Windows 2003 Server - Tips en Optimalisaties.
Windows 2000

Deze Windows-versie is vooral ontwikkeld voor de zakelijke markt, maar door de grote stabiliteit komt hij ook bij de thuisgebruikers in opmars. Hoewel Windows 2000 aanvankelijk niet erg geschikt was voor gamers is dit, met de komst van Service Packs een stuk vooruit gegaan. Windows 2000 heeft 4 verschillende versies, te weten: Professional, Server, Advanced Server en Datacenter Server.
De officieele Windows 2000 site is hier te vinden: Windows 2000 Home Page. Hierop staan de systeemeisen voor de verschillende versie. Voor de Professional is dit 133 MHz met 64 MB, voor (Advanced) Server 133 MHz met 128 MB en voor Datacenter Server dien je minimaal een Pentium III Xeon met 256 MB te hebben. Voor Professional, de meeste gebruikte versie, raad ik je echter een 350 MHz processor met 128 MB aan. Windows 2000 kan als bestandsysteem zowel FAT16, FAT32 als NTFS gebruiken.

Ondertussen is Windows 2000 voorbij gestreefd door Windows XP en Windows 2003 - respectievelijk de Windows-versie voor de PC en voor de server.


Windows NT 4.0

Windows NT 4.0 is in 1996 geintroduceerd en was de eerste succesvolle Windows versie gebaseerd op de zogenaamde NT kernel - de kernel die nog steeds de basis is van zelfs de meest recente Windows versie. Windows NT 4.0 wordt sinds juni 2003 niet meer 'mainstream' ondersteund door Microsoft wat praktisch gezien betekent dat bij een probleem waar geen standaard oplossing voor is, Microsoft niet zo snel nog je probleem zal proberen op te lossen. De praktijk wijst echter uit dat zelfs in het einde van 2004 er nog security updates uitkomen voor Windows NT 4.0 - Microsoft heeft hier echter geen verplichting meer toe.
Windows NT wordt vrijwel alleen nog gebruikt op zakelijke systemen. Dit omdat aan de ene kant deze versie al wat ouder is, anderzijds omdat Windows NT 4.0 een eigen wil heeft met bijvoorbeeld het direct aanspreken van hardware. Ook dingen als een USB bus wordt niet ondersteund. Wel is Windows NT 4.0 goed als bijvoorbeeld mailserver, proxy e.d. Er zijn twee verschillende versies, namelijk de Workstation en de Server-versie.
De site van Windows NT Workstation is hier te vinden: Windows NT Workstation Home Page. Voor de Server-versie kun je hier terecht: Windows NT Server Home Page. De systeemeisen voor Workstation zijn een Pentium processor en minimaal 16 MB geheugen (32 MB aanbevolen). Voor Server is dit minimaal een 486 33MHz met 16 MB. Windows NT kan omgaan met FAT16 en NTFS, maar niet met FAT32.


Windows Millenium

Over Windows ME zijn de meningen sterk verdeeld. Als je deze versie eenmaal goed hebt draaien, is het een goed OS, anders kun je wellicht beter Windows '98 gebruiken. De voordelen van Windows Millenium zijn dat hij sneller opstart, omdat de DOS shell deels gestript is en hij bevat een Systemrestore-functie, waarmee je systeembestanden kunt terugzetten.
De site van Windows ME is hier te vinden: Windows Me Home Page. De normale pagina voor de systeemeisen is inmiddels aangepast naar een upgrade-pagina voor Windows XP, echter kun je de systeemeisen nog hier vinden. De minimale systeemeisen zijn een 150 MHz processor met 32 MB, maar echt lekker draait het vanaf een 400 MHz systeem met 64 MB. Windows Millenium herkent wel FAT16 en FAT32, echter geen NTFS.

Windows 98

Windows 98 wordt bij steeds meer mensen vervangen door een nieuwere Windows-versie, omdat Windows 98 een aantal beperkingen heeft, zoals een maximum van 512 MB geheugen dat herkend wordt, en een maximum bestandsgrootte van 2 gigabyte. Van Windows 98 zijn er twee versies, de normale versie, en de Second Edition. In de Second Edition zijn een redelijk aantal problemen opgelost die in de eerste versie zaten.
De site van Windows 98 is hier te vinden: Windows 98 Home Page. De minimale systeemeisen zijn een 486 DX 66 MHz processor met 16 MB. Echt lekker draait het van een 233 MHz met 64 MB. Windows 98 werkt met zowel FAT16 als FAT32, echter niet met NTFS.

Windows 95

Windows '95 wordt officieel niet meer ondersteund, en de mensen die Windows 95 nog gebruiken doen dit omdat er problemen zijn met standaard ondersteunde hardware en driverupdates.
De site van Windows 95 is hier te vinden: Windows 95 Home Page. De minimale systeemeisen zijn een 486 processor met 4 MB. Alleen de nieuwere Windows 95 versies herkennen zowel FAT16 als FAT32, de oudere herkennen alleen FAT16.« ·^

Dualboot: Hoe zet ik verschillende Windows-versies op een systeem?

Met behulp van Dualboot is het mogelijk om bijvoorbeeld Windows 98 en XP op een systeem tegelijk te draaien. Op de support-site van Microsoft is een uitgebreide uitleg te vinden hoe je een dualboot kunt maken met als basis Windows XP: HOW TO: Create a Multiple-Boot System in Windows XP.

Als je kiest voor bijvoorbeeld Windows 98 en Windows 2000, dan installeer je eerst Windows 98 op bijvoorbeeld C: en dan Windows 2000 op D:. Na de installatie van Windows 2000 krijg je een leuk bootmenu waaruit je kunt kiezen. Je moet er wel voor zorgen dat je C: niet converteert naar NTFS (tijdens de setup). Doe je dit wel kun je Windows 98 niet meer opstarten en zul je C: moeten formatteren als FAT32. Als je Windows 98 en bijvoorbeeld Windows ME op een systeem wilt gebruiken dan kan dit niet standaard. Hiervoor moet je een speciaal programma installeren dat bootmanager heet. Er zijn veel bootmanagers in omloop. Een voorbeeld is XOSL, maar er zijn er veel meer. XOSL is freeware.

Mocht je na het installeren van Windows 2000/XP Windows 98 hebben geinstalleerd en je bootmenu is weg, boot dan vanaf de Windows 2000/XP CD, kies voor repair en dan voor de optie repair bootmenu.« ·^

Welk filesysteem/bestandssysteem kan ik het beste gebruiken?

Deze vraag is een beetje afhankelijk welke Windows je wilt gebruiken. Ieder filesysteem heeft zijn voor- en nadelen. In onderstaand overzicht staat welk filesysteem je kunt gebruiken voor welk besturingssysteem.

Win95Win98Win NT4Win 2000Win XPWin 2003
FAT16
FAT32*
NTFS

* oudere versies van Win95 kunnen geen FAT32 lezen

Verder hebben de filesystemen de volgende beperkingen:

 • FAT16: Maximale grootte 2 gigabyte. (met partition magic is het mogelijk om een 4 gigabyte partitie te maken met 64 kilobyte clusters).
 • FAT32: Maximale grootte 8 terabyte (= 8192 gigabyte)
 • NTFS: Maximale grootte 2 terabyte (= 2048 gigabyte)

Dit is niet helemaal de maximale grootte, echter is het een implementatie-keuze geweest, zoals je hier kunt lezen.

Voordelen en nadelen van NTFS:
Voordelen:

 • Je kan op je harde schijf rechten uitdelen aan bepaalde users op je computer wat betreft schrijf / lees rechten.
 • Als je computer spontaan reset en je bent net bezig met het schrijven naar je harde schijf, heb je met fat32 een corrupte file. Met NTFS is dit niet het geval, de file staat wellicht niet compleet op je harde schijf, maar hij is niet corrupt.
 • NTFS partities fragmenteren minder.
 • Het is mogelijk om je harde schijf in RAID te zetten.
 • NTFS heeft een hele mooie compressie methode, dus als je een beetje krap bij HD zit is dat handig.
 • NTFS kan makkelijker overweg met grote harde schijven.

Nadelen:

 • NTFS kun je alleen vanuit NT4/Win2k/WinXP benaderen - onder DOS wordt dit standaard niet ondersteund. Sysinternals hebben wel een programma om NTFS onder DOS te kunnen lezen maar dat is niet standaard. Andere besturingssystemen zoals Linux of FreeBSD ondersteunen meestal enkel het lezen van NTFS en niet het schrijven naar NTFS partities.
 • De harde kan er iets trager van worden, maar persoonlijk vind ik het verschil niet merkbaar.

Op de site van Microsoft kun je een artikel vinden dat je wellicht verder kan helpen in je keuze: Choosing between NTFS, FAT, and FAT32« ·^

Hoe vind ik programma's die automatisch opstarten?

In Windows 98 en Windows XP zit de tool msconfig om bepaalde programma's niet automatisch op te laten starten, maar deze progamma's geven vaak maar een half beeld.

Programma's die wat meer informatie geven zijn:

Zoals je kan zien zitten er utilities bij die nogal gerelateerd zijn aan spyware/adware en trojans en dergelijke. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat voornamelijk dat soort programma's zich dusdanig diep in het systeem nestelen dat het niet zomaar uit te zetten is.

« ·^

Hoe pas ik mijn boot.ini aan? (WinNT/WinXP/Win2k)

Hoe je je boot.ini aan moet passen (om het bootmenu van NT, 2000 en XP aan te passen), staat vrij uitgebreid beschreven in de Microsoft Knowledge Base.

Allereerst wat links om de file uberhaupt aan te kunnen passen:


Daarna wat links om meer te weten te komen over de opbouw van het bestand zelf.

Ook is het aan te raden even in de search te kijken, daar staan inmiddels een boel voorbeelden van hoe een boot.ini er uit kan zien.« ·^

Windows 98 sluit niet goed af, waar kan ik hier meer informatie over vinden?

Als je win98 niet goed afsluit moet je de volgende patch draaien en dan zou het goed moeten werken.

Op de support-site van Microsoft zijn een tweetal artikelen te vinden over afsluitprobelemen van Windows 98 en 98 SE:How to Troubleshoot Windows 98 Shutdown ProblemsProblems Shutting Down Windows 98 Second Edition

Ook kun je hier kijken voor meer informatie: Windows Shutdown & Restart Center: Windows 98 Second Edition.


« ·^

Waarom moet ik steeds op de spatie drukken na een " of '?

Dit komt omdat de meeste versies van Windows een US international keyboard installeren als je voor Nederlandse instellingen kiest. Ga naar Control Panel en verander US international in US. Indien de aanpassing niet direct werkt zal een reboot uitkomst bieden. Zie ook onderstaande plaatjes:
Windows 2000:

Windows XP:
« ·^

Wat is het verschil tussen XP "Home" en "Professional"?

Op de site van Microsoft staat een overzicht van de voordelen die XP Professional biedt boven XP Home. Zoals de naam al zegt is Home meer voor thuisgebruikers en Professional meer voor zakelijk gebruik. De vergelijkingstabel is hier te vinden: Windows XP Comparison Guide« ·^

Welke OS kan ik upgraden naar XP Home/Pro?

Om in aanmerking te komen voor een upgrade van XP Home dien je reeds een van de volgende oudere Windows-versies te bezitten:

 • Windows 98
 • Windows 98 SE
 • Windows ME

Je mag upgraden naar XP Pro als je reeds een van de volgende Windows-versies hebt:

 • Windows 98
 • Windows 98 SE
 • Windows ME
 • Windows NT4 SP6
 • Windows 2000
 • XP Home


« ·^

Windows herstart op een willekeurig moment, hoe los ik dit op?

Indien je computer op willekeurige momenten besluit opnieuw op te starten kun je het volgende uitzetten:
Start, configuratiescherm, Prestatie en onderhoud, Systeem, Tabblad geavanceerd, optie Opstart en herstelinstellingen.


Hierdoor start Windows niet opnieuw op indien er een fout gevonden wordt. Zie ook dit artikel in de Microsoft Knowledge Database: Windows XP Restarts Unexpectedly or Restarts When You Shut Down the Computer.

Om er vervolgens achter te komen wat het probleem zou kunnen zijn kun je kijken in je Eventviewer. Hier kun je lezen hoe de eventviewer te gebruiken: HOW TO: View and Manage Event Logs in Event Viewer in Windows XP. Aan de hand van de gevonden fouten kun je kijken in bijvoorbeeld de Windows XP en 2000 BSOD guide of in de search wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Op http://www.eventid.net/ kun je kijken wat de verschillende codes betekenen.Met dank aan Han« ·^

Waarom sluit XP niet af, maar reboot hij?

Een linkje waar een heleboel informatie over dit probleem te vinden is deze:Windows XP Shutdown & Restart Troubleshooting

Ik zal de meest voorkomende oorzaken even opnoemen:

 • Je hebt Roxio Easy CD Creator 5.0 of DirectCD 5.0 geinstalleerd staan. Zie hier voor een beschrijving en oplossing voor dit probleem.
 • In het BIOS staat de APM/ACPI ingeschakeld (Advanced Power Management). Dit conflicteert met de ingebouwde Powermanagement van XP/2000.


« ·^

Mijn computer start niet meer op, hoe kan ik dit oplossen?

Indien je een duidelijke foutmelding krijgt waarom de computer niet opstart, zoals een ontbrekend bestand, kun je op de betreffende foutmelding zoeken op de Microsoft-supportsite. Regelmatig worden opstartproblemen veroorzaakt door foutief geheugen, je kunt je geheugen daarom het beste eerst even testen met een programmaatje als MemTest.

Je kunt proberen om de problemen op te lossen met de herstelconsole van Windows. Om de herstelconsole op te starten dien je te booten vanaf opstartdiskette of met de Windows CD. Vervolgens kun je tijdens het scherm "Welkom bij Setup" op R drukken om naar de Repair-functie te gaan.

Uitgebreidere informatie kun je vinden bij de volgende Microsoft-artikelen:

Indien het probleem veroorzaakt wordt door een corrupt register kun je het volgende artikel even doorlezen:« ·^

Hoe verwijder ik Windows Messenger uit Windows XP?

Om Windows Messenger niet op te laten starten kun je het volgende doen:

 • Start -> Run -> gpedit.msc
 • User Configuration
 • Administrative Templates
 • Windows Components
 • Windows Messanger: enable "Do not allow Windows Messenger to be run" and "Do not automatically start Windows Messanger initially"

Je kunt hem ook helemaal verwijderen op de volgende manieren:

 • Klik Start --> Run
 • type in `notepad x:\windows\inf\sysoc.inf.
 • verwijder alle 'HIDE' woorden
 • Ga naar Add/Remove Programs en un-install `Windows Messenger`

De derde mogelijkheid die je hebt is deze:
Start --> run en je typt het volgende regeltje:

RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove

en je drukt op OK.« ·^

Ik heb een .AVI bestand, waarom kan ik deze niet verwijderen?


1. Start regedit
2. Ga naar HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shellex\PropertyHandler
3. Verwijder de "Default" waarde die "{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E}" zou moeten zijn.
Met dank aan SaMuRaIX-SwA

Een andere manier om een bestand te verwijderen dat niet weg wil is de volgende:

 • Druk op Ctrl - Alt - Delete
 • Zoek in het tabblad processen naar explorer.exe
 • Beeindig dit proces
 • Start vervolgens in het tabblad Toepassing een nieuw proces CMD
 • Vervolgens opent zich een DOS-venster, ga hier naar de juiste directory
 • Typ vervolgens in: del bestandsnaam.avi, waar bestandsnaam uiteraard staat voor de naam van het bestand
 • Daarna kun je het DOS-venster afsluiten met het commando EXIT
 • Start wederom een nieuwe taak, ditmaal EXPLORER

Als het geen bestand betreft maar een directory kun je gebruik maken van het commando RD [directorynaam].
Met dank aan insan1ty« ·^

Hoe installeer ik XP zonder bootable CD-Rom?

Kijk eerst even in je Bios of je bootorder wel goed staat. Als hier niet staat ingesteld dat je computer eerst moet zoeken naar een CD-Rom om van op te starten is het vrij makkelijk aan te passen.

Anders zijn een aantal mogelijkheden. De makkelijkste is om te booten met behulp van de bootfloppies die hier te downloaden zijn: Windows XP Professional Utility: Setup Disks for Floppy Boot Install
Ook zou je de computer kunnen opstarten met behulp van een Windows '98 bootable CD. Vergeet hierbij niet smartdrv te laden, dit gaat een stuk sneller. Je kunt de opties bekijken met smartdrv/?, of je kunt gewoon smartdrv 32000 32000 c+ d+ e+ /n proberen. Vervolgens ga je naar de CD van Windows XP en in de directory "\i386" typ je vervolgens "winnt" in.
Zie ook dit artikel van Microsoft voor meer informatie: HOW TO: Install Windows XP.

Eventueel zou je kunnen proberen om je XP CD wel bootable te maken, zie deze guide, geschreven door mutsje: [ XP] Streaming SP1 en bootable cd maken.« ·^

Hoe schakel ik mijn Numlock aan bij het inlogscherm van Win2K/WinXP?

Als je de pc start en je komt bij het logon scherm zet je je numlock aan of uit (wat jij wilt) Nu ga je NIET inloggen maar je reboot netjes, vanaf nu blijft ie aan of uit ongeacht de user.

Een andere mogelijkheid staat genoemd in dit Microsoft-artikel: How to Enable the NUM LOCK Key for the Logon Screen.


« ·^

"Cannot copy ATAPI.SYS" tijdens installatie van servicepack?

Tijdens het installatie van Service Pack 1 of Service Pack 2 krijg je de melding: "Copy Error: Setup cannot copy the file Atapi.sys", dit kan komen omdat je Alcohol 120% of DAEMON tools geinstalleerd hebt. Deze programma's zorgen ervoor dat Windows XP de ATAPI.SYS file niet kan copieeren waardoor de installatie niet door kan gaan. Op de vraag moet je 'Cancel' beantwoorden waarnaar het servicepack zal vragen ofdat de setup door moet gaan. Geef ook hier 'Nee' aan, en het servicepack zal gedeinstalleerd worden. Verwijder vervolgens Alcohol 120% of DAEMON tools en installeer het servicepack opnieuw.
Zie ook dit Microsoft knowledge base artikel: "Copy Error: Setup cannot copy the file Atapi.sys" error message when you try to install Windows XP Service Pack 2 en "The atapi.sys is already in use try to close it" error message.


« ·^

Ik krijg opeens het welkomst scherm in XP terwijl ik dat uit had gezet?

Na het rebooten krijg je opeens het welkomst scherm van Windows XP terwijl je geen wachtwoord hebt ingesteld, en maar een enkele account hebt. Dit probleem doet zich voor doordat je (misschien tijdens het draaien van Windows Update) het zogenaamde .NET Framework 1.1 hebt geinstalleerd. Dit programma maakt een onzichtbare gebruiker aan, ASPNET genaamd, Windows ziet deze gebruiker als een tweede gebruiker en toont hierdoor het welkomst scherm, er geen rekening mee houdende dat deze tweede account onzichtbaar is en dus niet getoond wordt op het welkomstscherm.

Om Windows deze speciale account te laten negeren voor het welkomstscherm moet je de volgende wijziging doorvoeren:

 • Start 'REGEDIT' op
 • Navigeer naar 'HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\Userlist'
 • Voeg een nieuwe 'DWORD' waarde toe met de naam ASPNET
 • Sluit REGEDIT en herstart je computer

Hierna zal je computer weer normaal opstarten zonder om een gebruiker te vragen.« ·^

Inhoudsopgave


[Voor 255% gewijzigd door elevator op 07-03-2005 21:17]


 • elevator
 • Registratie: december 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

FAQ: Windows Operated Systems (de antwoorden) (2/3)


Hoe verander ik driveletters?

Je kunt via Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Disk Management de letters van je drives aanpassen. In de Nederlandse versie is dit Configuratiescherm -> Systeembeheer -> Computerbeheer -> Schijfbeheer. Met Start -> Run -> diskmgmt.msc kom je er ook.« ·^

Waar vind ik meer informatie over het aanpassen van het uiterlijk van Windows XP?

Bij TGT Soft kun je het programma StyleXP downloaden. Hiermee kun je bijvoorbeeld de kleur van je Start-knop aanpassen, maar ook je complete thema. Voor een complete discussie hierover kun je hier lezen: [WinXP] Themes / Blauwe Startbutton!.

Indien je ServicePack 1 hebt geinstalleerd kun je ook dit artikel even doorlezen: Visuele thema's met Windows XP SP1; Ook mogelijk zonder StyleXP. Met dank aan Azrael.

Als je je bootlogo wilt aanpassen kun je het beste hier kijken: Modifying your Windows XP Boot logo.

Een leuke tip indien je je mappen een persoonlijk tintje wilt geven is deze: Plaats in de Folder een plaatje met als naam folder.jpg, en dan krijgt de thumbnail van deze map de JPG als afbeelding.« ·^

Hoe log ik in als administrator in XP?

Indien je het nieuwe XP log-in scherm gebruikt, ontbreekt hier de mogelijkheid om als Administrator in te loggen. Je kunt dit alsnog doen door twee keer op "Control - Alt - Delete" te drukken. Zo krijg je een log-in scherm waarbij je de gegevens handmatig kunt invullen.

Zie ook dit artikel: Original Administrator Account Does Not Appear During Friendly Logon Method

Onder Windows XP Home is het alleen mogelijk om als Administrator in te loggen als je de computer opstart in Safe Mode.


« ·^

Hoe kan ik "advanced security settings" enablen in XP?

Voor Windows XP Pro geldt de volgende methode om simple file sharing uit te zetten:

 • Open explorer en klik op: Tools->Folder Options
 • Klik op de View Tab.
 • Scroll naar beneden en deselect de optie voor 'use simple file sharing'Deze optie laat je de de security tab zien in de properties van een file / directory.
Zie ook: HOW TO: Disable Simplified Sharing and Password-Protect a Shared Folder in Windows XP

Echter, wil je in XP Home ook permissies instellen op NTFS niveau, dan zul je dit moeten gebruiken: HOW TO: Take Ownership of a File or Folder in Windows XP


If you are running Windows XP Home Edition, in order to have access to the Security tab, you must first start in Safe Mode and log on with an account that has Administrative rights.
« ·^

Ik krijg de melding 'access denied' bij het openen van een map?

Indien je bijvoorbeeld een (oud) gebruikersaccount hebt geimporteerd, bestaat dat kans dat je een melding krijgt dat je niet gemachtigd bent om de documenten te bekijken. Om alsnog deze documenten te kunnen bekijken dien je de stappen uit dit Microsoft artikel op te volgen: HOW TO: Take Ownership of a File or Folder in Windows XP.
Om Simple File Sharing uit te schakelen kun je ook onder deze FAQ kijken: Hoe kan ik "advanced security settings" enablen in XP?.

Indien je jouw bestanden beveiligd hebt door middel van encryptie, en je niet in het bezit bent van een 'rescue disk' met je key daarop, is er geen (legale) methode om je bestanden terug te krijgen. Helaas kan GoT je hier verder ook niet bij helpen. Ook Take Ownership zal niet voldoende zijn.
Hoe je een file encrypt in XP, kun je hier vinden. Heb je wel je key bewaard, dan kun je als volgt je Encrypted Files terugkrijgen: HOW TO: Remove File Encryption in Windows XP« ·^

Mijn taskmanager heeft geen menu meer?

Als je task manager geen menu's meer heeft bovenaan (file, options, view, etc), dubbelklik dan op de rand en voila, de menu's komen weer tevoorschijn.« ·^

Er zit geen Java in Windows XP?

Microsoft heeft besloten om de Java Virtual Machine uit XP te verwijderen. Je kunt hier de uitleg lezen waarom: Customer Fact Sheet on Removal of Java from Windows.
Er zijn een aantal mogelijkheden om dit alsnog te installeren:

Het is aan te raden om de Virtual Machine van Sun te gebruiken, zie hier voor de uitleg van Roelant: Voor iedereen met problemen met java...

Voor persberichten van Microsoft betreffende Java kun je hier kijken: PressPass: Sun Microsystems Inc. vs. Microsoft

Indien je nog steeds problemen hebt met de site van de Postbank of andere sites die Java gebruiken, kun je de volgende stappen volgen:
Download de nieuwste Microsoft VM. Deze heb je nodig bij Java Applets, omdat anders de WakeApplet.class ontbreekt.

Op de Sun-site kun je de meest recente Java Virtual Machine downloaden.

Daarna vink je bij Extra -> Internetopties -> Geavanceerd "Use Sun Java voor applet" uit.
Met dank aan r.spiering« ·^

Waarom staat er 2 keer een tabblad 'Automatische updates' in Systeemeigenschappen?

Als je 2 maal Automatic Update hebt staan in je computer properties, dan kan je deze stappen volgen.

Er zijn 2 identieke registry keys aangemaakt, door een mix up met nederlandse en engelse taal/updates ...

Verwijder een van deze 2: (lijnen zijn afgebroken voor de leesbaarheid)


'HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion
\Controls Folder\System\shellex\PropertySheetHandlers
\Uitbreiding voor AutoUpdate-eigenschappenvenster'

'HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion
\Controls Folder\System\shellex\PropertySheetHandlers
\Auto Update Property Sheet Extension'« ·^

Windows Update werkt niet goed meer?

Wanneer je op de site van Windows Update probeert te scannen, en de scan stopt bij 0%, kan je het volgende proberen:

 • Ga naar Start -> Uitvoeren (Run) -> Typ 'regsvr32 iuctl.dll /u' en druk op Ok
 • Zoek de bestanden 'iuctl.dll' en 'iuengine.dll' en verwijder ze allemaal.

Deze methode werkt ook wanneer je Windows 2000 hebt, met Service Pack 3, en je foutcode '0x800A138F' krijgt.
Voor meer informatie kun je in dit artikel bekijken: SP3's Unexpected Automatic Updates BehaviorMet dank aan Tomsworld« ·^

Hoe verwijder ik "zip integration"?

Ga naar Start > Run en type: regsvr32 /u %windir%\system32\zipfldr.dll.
Om dit op een later moment weer in te schakelen type je: regsvr32 %windir%\system32\zipfldr.dll.

Zie onder andere dit artikel op Annoyances.org voor meer informatie: How do I turn off Windows XP's built-in support for ZIP files?« ·^

Hoe benader ik NTFS onder DOS?

Als je bijvoorbeeld niet meer in Windows kan komen en toch de harde schijf wilt benaderen, heb je normaliter pech omdat met DOS geen NTFS partities kan benaderen. Hier zijn echter wel tooltjes voor van anderen; de freeware Sysinternals' NTFSDOS is hier de bekendste van. NTFS Reader is een alternatief.

Als je ook wilt kunnen schrijven naar de NTFS partitie, kan je NTFSDOS Pro kopen.

Een beperkte "MS-DOS" omgeving is er in de vorm van de recovery console. Boot van de 2000/XP CD en kies voor Repair en Recovery Console. Nu wordt gevraagd om welke Windows installatie het gaat en vervolgens wat het administrator wachtwoord is. Nu kom je op een commandprompt waar een aantal commando's beschikbaar is, hier is een lijst van beschikbare commando's te vinden.

Standaard zal je geen toegang hebben tot de directories buiten een paar systeemdirectories. Hiertoe zal je van te voren een paar instellingen moeten aanpassen: start in Windows de Group Policy Editor met start -> uitvoeren -> gpedit.msc
Ga naar Computer Configuration\Windows Settings\Security Settings\Local Policy\ Security Options\ en zet Recovery Console: Allow Floppy copy en Recovery Console: Access to All drives & Folders op enabled. Als je nu op de system recovery console komt, kan je het volgende intypen om overal toegang toe te krijgen:

set AllowAllPaths = true
set AllowWildCards = true
set AllowRemovableMedia = true

Als je wilt dat je ook zonder Windows CD de recovery console kan benaderen, kan je deze op de harde schijf installeren: type 'e:\i386\WINNT32 /CMDCONS' in, waar e: natuurlijk je CDspeler is. Zie Q229716 voor meer informatie.« ·^

Hoe verander ik de tekst 'My Computer' naar '%username% on %computername%'?

Voor het aanpassen van 'My Computer' hebben we hier 4 opties.
Voor elke optie geldt: code in een txt bestand kopieren, renamen naar *.reg en dubbelclicken om te importeren in de registry. Daarna wel even rebooten (hoeft in sommige gevallen niet, maar zekerheid voor alles ;) )
Let wel op dat je eerst een export maakt van je registry, of iig de veranderde key, zodat je dit altijd terug kan draaien door die export weer te importeren.
Deze tweaks zijn getest op windows 2000 en XP, maar zijn geheel op eigen risico.
Optie 1
De naam 'My Computer' veranderen naar '%username% on %computername%'

Windows Registry Editor Version 5.00

;
;This key changes the 'My Computer' text to
;'%USERNAME% on %COMPUTERNAME%'
;
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}][HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}][/HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}]
@="My Computer"
"LocalizedString"=hex(2):25,00,55,00,53,00,45,00,52,00,4e,00,41,00,4d,00,45,00,25,00,\
20,00,6f,00,6e,00,20,00,25,00,43,00,4f,00,4d,00,50,00,55,00,54,00,45,00,52,\
00,4e,00,41,00,4d,00,45,00,25,00,00,00

Optie 2
De naam 'My Computer' veranderen naar '%username% on %computername% in %userdomain%'

Windows Registry Editor Version 5.00

;
;This key changes the 'My Computer' text to
; '%USERNAME% on %COMPUTERNAME% in %USERDOMAIN%'
;
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}][HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}][/HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}]
@="My Computer"
"LocalizedString"=hex(2):25,00,55,00,53,00,45,00,52,00,4e,00,41,00,4d,00,45,00,25,00,\
20,00,6f,00,6e,00,20,00,25,00,43,00,4f,00,4d,00,50,00,55,00,54,00,45,00,52,\
00,4e,00,41,00,4d,00,45,00,25,00,20,00,69,00,6e,00,20,00,25,00,55,00,53,00,\
45,00,52,00,44,00,4f,00,4d,00,41,00,49,00,4e,00,25,00,00,00

Optie 3
De balloon info bij 'My Computer' veranderen naar '%username% on %computername%'

Windows Registry Editor Version 5.00

;
;This key changes the 'My Computer' tooltip to '%USERNAME% on %COMPUTERNAME%'
;
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}][HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}][/HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}]
@="My Computer"
"InfoTip"=hex(2):25,00,55,00,53,00,45,00,52,00,4e,00,41,00,4d,00,45,00,25,00,\
20,00,6f,00,6e,00,20,00,25,00,43,00,4f,00,4d,00,50,00,55,00,54,00,45,00,52,\
00,4e,00,41,00,4d,00,45,00,25,00,00,00

Optie 4
De balloon info by 'My Computer' veranderen naar '%username% on %computername% in %userdomain%'

Windows Registry Editor Version 5.00

;
;This key changes the 'My Computer' tooltip to
;'%USERNAME% on %COMPUTERNAME% in %USERDOMAIN%'
;
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}][HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}][/HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}]
@="My Computer"
"InfoTip"=hex(2):25,00,55,00,53,00,45,00,52,00,4e,00,41,00,4d,00,45,00,25,00,\
20,00,6f,00,6e,00,20,00,25,00,43,00,4f,00,4d,00,50,00,55,00,54,00,45,00,52,\
00,4e,00,41,00,4d,00,45,00,25,00,20,00,69,00,6e,00,20,00,25,00,55,00,53,00,\
45,00,52,00,44,00,4f,00,4d,00,41,00,49,00,4e,00,25,00,00,00


« ·^

Mijn PC herstart steeds na 60 seconden met een melding over Remote Procedure Call (RPC)?

Als je vlak nadat je PC opgestart is regelmatig de melding krijgt dat er een shutdown initiated is door "NT AUTHORITY\SYSTEM" (bv. iets als dit plaatje), dan ben je hoogstwaarschijnlijk kwetsbaar voor de zogenaamde RPC DCOM vulnerability - (MS03-026).

Deze vulnerability is eigenlijk bekend geraakt onder de naam "MS Blaster" - het virus wat in Augustus 2003 veel overlast veroorzaakte over heel de wereld. MS Blaster is echter de naam van een van de virussen die gebruik maakten van dit lek, en niet het probleem zelf.


Installeren van de patch

Om niet meer kwetsbaar te zijn voor dit probleem is een virus scanner dan ook niet geschikt - je zal de fout in Windows zelf moeten oplossen. Je doet dit door bovenstaande patch te installeren op je systeem, zie dit lijstje om te zien welke patch je nodig hebt:Windows NT 4.0 Server/Workstation SP6a (Nederlands)Windows NT 4.0 Server/Workstation SP6a (English)Windows NT 4.0 Terminal Server SP6 (English)
Windows 2000 SP3 of SP4 (Nederlands)Windows 2000 SP3 or SP4 (English)
Windows XP 32-Bit Edition SP1 of Gold (Nederlands)Windows XP 32-Bit Edition SP1 or Gold (English)Windows XP Embedded SP1 or Gold (English)Windows XP 64-Bit Edition SP1 or Gold (English)
Windows 2003 Server 32-Bit Edition (Nederlands)Windows 2003 Server 32-Bit Edition (English)Windows 2003 Server 64-Bit Edition (English)

Als je PC de gehele tijd herstart, en je dus niet de mogelijkheid hebt om deze fix te downloaden, kan je tijdelijk de volgende workaround gebruiken:

 • Ga naar Start -> Uitvoeren (Run) en type in "services.msc"
 • Zoek de "Remote Procedure Call (RPC)" service op, en vraag hier de Eigenschappen (properties) van op.
 • Op de tab "Systeemherstel" (Recovery) zie je 3 velden staan voor fout 1 t/m 3 welke op "Computer opnieuw opstarten" ("Reboot system") staat - zet deze alle 3 op "Service Opnieuw Opstarten" ("Restart service").
 • Installeer nu de patch (zie bovenstaand lijstje)
 • Herstel de service in vorige staat.

NOTE: Het is belangrijk dat je de service weer terugbrengt in originele staat - een niet werkende RPC service geeft veel 'rare' problemen als een niet werkend clipboard, en een leeg control panel.


Blaster verwijderen

Elke moderne virusscanner die uptodate is kan blaster, en alle andere bekende varianten van blaster, verwijderen. Veel van de anti-virus fabrikanten hebben echter ook een speciale utility uit gebracht om snel dit virus (en soms een paar anderen) te verwijderen:
McAfee/NAI Stinger (HTML)Bitdefender Anti-MSBlaster (HTML)Symantec FixBlaster (HTML)CA CleanProza (HTML)F-Secure LovSAN removal (TXT)TrendMicro SystemCleaner (HTML)Kaspersky ClearAV

Download en gebruik deze tool om je PC te desinfecteren met de destijds bekende wormen. Omdat je schijnbaar kwetsbaar was voor dit probleem - is het wel belangrijk dat je vervolgens ook nog met een volledige virusscanner die up-to-date is je gehele PC scanned. Bovenstaande tools zijn namelijk geen vervangers voor een virusscanner.


Security Updates

MS Blaster (het virus) kwam uit ongeveer een maand nadat de patch voor dit probleem in Windows, beschikbaar was.

Dit betekent dat als je je systeem up to date had gehouden met patches (bijv. door middel van Windows Update) dat je niet kwetsbaar was geweest en er dus ook geen last van had gehad. Het is dan ook belangrijk dat je je systeem up-to-date houdt wat betreft security updates.


Extra informatie

Het meeste van deze informatie kwam uit onderstaande topics (en dan met name deze post).

Zie verder nog deze informatie:RPC crash/shutdown 'vraag bak' - deel 1RPC crash/shutdown 'vraag bak' - deel 2W32.Blaster.Worm
« ·^

Al mijn folders zijn read only en blijven dat?

Als je de eigenschappen of properties van een folder opvraagt in WindowsXP, dan is de "Read Only" checkbox donkergrijs aangevinkt. Als je "Read Only" uitvinkt, staat het hierna gewoon opnieuw op "Read Only". Als je met "attrib" in een dos venster kijkt, zie je dat de map niet echt op readonly staat, en dat de Windows interface dit alleen zo weergeeft.

De exacte uitleg kunnen we terugvinden bij Microsoft - http://support.microsoft.com/?kbid=326549 geeft het volgende aan:


Windows slaat bestands- en mapkenmerken op in het bestandssysteem met de bestands- en mapnaam, extensie, datum en tijdstempels en andere informatie. Het selectievakje Alleen-lezen voor mappen is niet beschikbaar, omdat het niet van toepassing is voor de map. U kunt dit selectievakje gebruiken om het kenmerk Alleen-lezen in te stellen voor bestanden in de map. U kunt Windows Verkenner echter niet gebruiken om na te gaan of voor een map de kenmerken Alleen-lezen en Systeem zijn ingesteld. Als u wilt nagaan welke kenmerken zijn ingesteld voor een map, of als u deze wilt wijzigen, gebruikt u de opdracht Attrib bij een opdrachtprompt


Oftewel - hier is niets aan te doen op dit moment.
« ·^

Waar is mijn diskspace toch heen?

Mijn nieuwe harddisk is kleiner dan dat de fabrikant zegt dat hij zou moeten zijn?

Als de eigenschappen van je net nieuwe harddisk een vele kleinere harddisk aangeven, dan je gedacht gekocht te hebben, kan dit een aantal redenen hebben. Een aantal software, en een aantal hardware matige:

 1. 1000 vs 1024 - of het verschil tussen duizend bytes en kilobytes
  De harddisk fabrikanten rekenen voor het gemak met hele duizendtallen, terwijl we toch met machten van 2 moeten rekenen. Elk duizendtal (Kilo, Mega, Giga, Tera, etc) is in feite een vermenigvuldiging van 2^10 (1024). Als we dit nu gaan omrekenen, dan zien we bijvoorbeeld het volgende bij "60GB":
  60.000.000.000 bytes = 58.593.750 KB = 57.220 MB = 55,9 GB
 2. Verkeerde jumpersetting
  Wanneer een harddisk de 32GB CAP ondersteunt (om de aloude 32GB limiet bug van AWARD BIOS te omzeilen) en een van de master/slave jumpers per abuis op de 32GB CAP staat afgesteld, dan zul je logischerwijs maar 32GB van de harddisk kunnen zien cq benutten.

Het kan echter ook aan je besturingssysteem liggen:

 1. Windows95 ondersteunt geen harddisks die groter zijn dan 32GB
  Windows 95 ondersteunt geen harddisks groter dan 32 gigabyte, en zal deze ook nooit gaan ondersteunen (bron).
 2. Windows 98 en ME ondersteunen standaard geen harddisks groter dan 137GB
  Het laten ondersteunen van een 48-bit LBA harddisk (>137GB dus), is in vergelijking met andere Windows versies een veel bewerkelijker proces, en is eigenlijk af te raden. Als er een mogelijkheid is om een meer moderne Windows versie te installeren, is dit de aan te raden weg. Is een upgrade van je Windows geen optie, zijn er wel mogelijkheden voor - maar het risico op data corruptie als je 'iets' fout doet, is dermate groot dat we het hier niet verder zullen bespreken.
 3. Windows 2000 ondersteunt standaard geen harddisks groter dan 137GB
  Windows 2000 installaties die nog niet voorzien zijn van servicepack 3 ondersteunen standaard geen harddisks van 137GB en groter.

  Na het installeren van SP3 is er de mogelijkheid om de sleutel "EnableBigLba" toe te voegen in de registry aan de HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\atapi\Parameters key, met de waarde "1".

  Lees voordat je dit doet, wel even Microsoft Knowledge Base Article - 305098 door voor meer gedetailleerde informatie.
 4. Windows XP ondersteunt standaard geen harddisks groter dan 137GB
  Windows XP installaties die nog niet voorzien zijn van SP1 of hoger, ondersteunen geen harddisks groter dan 137GB, en je zal deze eerst moeten upgraden naar SP1. Na het installaren van SP1 zal WindowsXP vanzelf de juiste instellingen kiezen.
  Voor meer informatie over 137GB support in Windows XP, zie How to Enable 48-bit Logical Block Addressing Support for ATAPI Disk Drives in Windows XP

Windows zegt dat ik veel ruimte in gebruik heb?

Het kan zijn dat Windows aangeeft dat er veel ruimte in gebruik is, maar dat je geen idee hebt waar deze gebleven is.

 1. Verborgen bestanden
  Bij het selecteren van bestanden: neem je ook Hidden en Systeem bestanden mee? Bijvoorbeeld de swapfile en NTFS bestandsindex nemen ook wat ruimte in. Zie ook de mapopties in verkenner.
 2. Slackspace
  Hou rekening met slackspace; dit is "verspilde" ruimte doordat clusters niet altijd volledig gevuld kunnen worden. Een cluster mag een deel bevatten van maximaal 1 bestand. Een bestand wordt verdeeld over clusters, wanneer de rest kleiner is dan 1 cluster, dan ontstaat er slackspace. Je zou de schijf kunnen defragmenteren om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van de clusters
 3. Prullenbak / Recyclebin
  Als je een bestand wist, dan wordt dit bestand eerst in de prullenbak opgeslagen. Pas als je het daar uit wist (of je prullenbak te groot wordt), zal het bestand uit je prullenbak worden weggegooit.

  Leeg je prullenbak dan ook regelmatig. Let op dat alle partities, en alle users op je PC hun eigen prullenbak hebben. Wil je zeker weten dat alle prullenbakken leeg zijn, voer dan de volgende commando's uit (als administrator) in een 'cmd' venster:
  C:\>cd Recycler
  C:\RECYCLER>del /s *
  C:\RECYCLER\S-1-5-21-299502267-854245398-1343024091-500\*,
  Are you sure (Y/N)? y
  Deleted file - C:\RECYCLER\S-1-5-21--1343024091-500\Dc1.url
  Deleted file - C:\RECYCLER\S-1-5-21--1343024091-500\Dc10.lnk
  Deleted file - C:\RECYCLER\S-1-5-21--1343024091-500\Dc11.exe


  en herhaal dit voor alle partities van je PC. Hierna zijn alle prullenbakken, van Windows zelf, leeg :)
 4. Norton Utilities / Norton Antivirus
  Indien je Norton Utilities en/of Norton Antivirus hebt ge%nstalleerd, leeg de Norton Protected Recycle Bin en schakel deze eventueel uit. Dit is een veel gemaakte fout, en is iets wat je absoluut moet controleren. Zie ook dit artikel bij Symantec.
 5. Beschadigingen van je file systeem
  Voer scandisk of chkdsk /f uit, de bestandsindex kan mogelijk beschadigd zijn.
 6. System Restore
  Bij Windows Me/XP, hou rekening met System Restore. Deze vreet ook wat schijfruimte, zie bijvoorbeeld ook:
  1. How the System Restore Tool Handles Hard-Disk Space Usage
  2. How to Enable and Disable System Restore in Windows ME en How to Turn On and Turn Off System Restore in Windows XP
  3. The Registry Keys and Values for the System Restore Utility

 7. PageFile / Swapfile
  Windows gebruikt een (groot) bestand op een van je partities als tijdelijk geheugen. Deze file is standaard ongeveer 1.5 maal je fysiek geheugen (dus heb je 1024 MB geheugen, heb je een pagefile van 1535 MB).

  Deze pagefile is een of meedere hidden systeem bestand(en) in de root folder van een van je partities, en heet "pagefile.sys".
 8. Beveiligde directories
  Om de grootte van een bestand of folder te kunnen tellen, heeft Windows toegang nodig tot dat bestand of die folder. Ook als administrator heb je standaard geen rechten op iemand anders persoonlijke mappen (C:\Documents and Settings\gebruikersnaam), en dus zal je de grootte van die folder ook niet kunnen tellen. Aangezien FAT geen rechten kent, telt bovenstaande uiteraard alleen als je NTFS gebruikt (zie ook: Welk filesysteem moet ik nu gebruiken?)

Stukken geleend van: OM FAQ« ·^

Ik kan alleen nog surfen op IP address en niet op naam?

Als je altijd een "404" of "Cannot find host" melding krijgt voor alle websites die je probeerte te bezoeken, kan het goed zijn dat het netwerk gedeelte van je Windows niet meer in orde is.

Onder Windows 95, 98 en ME kon je heel gemakkelijk je netwerk opnieuw herinstalleren, maar helaas is dit niet meer goed mogelijk onder Windows XP.

Een oplossing voor Windows XP kan zijn, om "WinsockXPfix" te draaien - dit is een utility welke de volgende acties uitvoert:

 • Herstelt wat register waardes (door een een "netsh reset" (zie dit artikel)
 • Herstelt de belangrijkste registry settings van het TCP/IP gedeelte, om precies te zijn:
  1. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Winsock
  2. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Winsock2
 • Maakt een backup van je hosts file, en zet er een nieuwe, standaard versie voor in de plaats

Bovenstaande acties zijn vaak voldoende om je systeem weer fatsoenlijk te laten functioneren. Let wel op dat deze dus alleen werkt voor Windows XP.

Download locaties:
« ·^

WindowsXP herinstalleren?

Wat is het precies?

Soms denk je dat een volledige herinstallatie, de enige methode is om je systeem nog 'te redden', maar wil je dit liever niet doen zonder alle programma's opnieuw te moeten installeren, en in te moeten stellen.

Eén methode is dan de zogenaamde 're-install', Microsoft noemt het ook wel de 'in-place upgrade', dit houdt eigenlijk gewoon in dat je Windows opnieuw installeert, over je geinstalleerde versie heen.


Wanneer gebruik je het - en wanneer niet?

Een herinstallatie installeert al je systeembestanden opnieuw, herdetecteert je drivers, en set filepermissies goed - het is dus eigenlijk voornamelijk nuttig bij de volgende gevallen:


 • Je hebt net een HotFix, ServicePack of iets dergelijks geinstalleerd, en Windows start niet meer.
 • Je registry is dusdanig corrupt dat Windows niet meer start - in dit geval zal een herinstallatie je van een nieuwe registry voorzien.
 • Je hebt iets fout gedaan met de permissies op je harddisk waardoor Windows niet meer wil starten.
 • Je krijgt bij verschillende ingebouwde Windows functies (bv. Computer Management) allerlei COM foutmeldingen
 • Je wil dat je drivers opnieuw gedetecteerd en geinstalleerd worden

Een herinstallatie heeft dus bijvoorbeeld geen zin als je probleem al opgelost is door een andere user aan te maken, als je het passwoord kwijt bent van een account, of als je een probleem wilt oplossen met een niet-Windows applicatie


Hoe voer ik zo'n herinstallatie uit?

Voordat je hier aan begint, zorg dat je tenminste het volgende hebt:

 • Een goede backup van al je belangrijke gegevens, instellingen, wachtwoorden en dergelijke.
 • Je WindowsXP CD en licentie code
 • Je meest belangrijke drivers op diskette (bv. je driver voor je RAID of IDE/SATA controller)
 • Je drivers die je nodig hebt om op internet te komen voor je verdere driver updates
 • De (offline!) setup files voor WindowsXP SP1, en de MS03-26 (patch tegen o.a. blaster), zie ook dit item

Een reinstall kan je op twee verschillende manieren doen:

 • Reinstall van WindowsXP vanuit WindowsXP zelf
  Dit is de meest gemakkelijke manier - pak je WindowsXP CD erbij, en start vanaf de \I386\ directory van deze CD, 'winnt32.exe' op.
  • Kies bij het eerste scherm voor een "Upgrade",
  • Lees en bevestig de EULA, en geef je license code in.
  • Windows vraagt nu ofdat hij geupdate installatie bestanden mag downloaden - het is aan te raden dit inderdaad te doen, dat duurt even.
  • Vervolgens zal je computer zich herstarten, om door te gaan met de installatie.
  • De herinstallatie duurt ongeveer een uurtje, waaarna je Windows geherinstalleerd is.

 • Reinstall van WindowsXP vanaf CD
  Ook deze methode is niet bijzonder moeilijk - zorg ervoor dat je Windows CD bootable is, en start je computer opnieuw op met de CD.
  • Kies bij het eerste scherm voor het installeren van WindowsXP - druk dus op 'Enter'
  • Geef aan dat je akkoord bent met de licentie overeenkomst
  • Selecteer nu de juiste installatie van WindowsXP uit, en kies voor "R"epair
  • De rest van de installatie wijst zichzelf

Moet ik nog iets doen na de herinstallatie?

Ja - zorg ervoor dat je ten minste WindowsXP ServicePack 1, en de Blaster patch opnieuw installeert, voordat je ook maar je PC weer aan internet koppelt. Je PC is namelijk qua security updates weer in de staat van 2001 - en sinds die tijd zijn er veel beveiligsproblemen gevonden in Windows.

Nadat je ServicePack 1 en de blaster patch hebt geinstalleerd, kan je je PC weer op internet plaatsen, om vervolgens zo snel mogelijk de Windows Update te bezoeken.


Werken alle programma's nog na deze herinstallatie?

Hier is geen uitsluitsel over te geven - afhankelijk van de slechte staat van je Windows installatie, zal een gedeelte wel of niet werken. Een groot gedeelte van de programma's die niet direct ingrijpen op je systeem zullen meestal gewoon werken - programma's zoals Virus Scanners, FireWalls, en CD-brand programma's kunnen meer problemen opgeven. Dit zal dus gewoon even proberen worden :)
« ·^

Ik krijg een BSOD 'INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE' (0x0000007B) ?

Als je je harddisk aan een andere controller hebt gehangen (bv. door dat je een ander moederbord gekocht hebt, een andere IDE/RAID controller gekocht hebt en dergelijke), kan het goed zo zijn dat je bij het booten een BSOD krijgt: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE - dit komt omdat Windows op dat moment je boot bestanden niet meer kan vinden - het resultaat is dan ook dat je niet verder kan met opstarten.

Onderstaande informatie geld niet als je deze melding krijgt tijdens de installatie van Windows.

 • Je zou een reinstall (in-place upgrade) kunnen uitvoeren - hoe dat precies moet staat hier beschreven.
 • Je kan Windows volledig opnieuw installeren ;)
 • Als je PC nog in het oude systeem boot, kan je alvast de nieuwe chipset drivers installeren - om vervolgens je PC over te brengen naar het nieuwe systeem. Met een betje geluk werkt het dan ook gewoon


« ·^

Mijn quicklaunch / snelstarten balk verdwijnt steeds?

Als je QuickLaunch bar na het uitloggen of herstarten van je PC steeds verdwijnt ben je vermoedelijk geinfecteerd met een Spyware variant Blazefind genaamd of een stuk spyware met dezelfde infectie methode.
Wat deze spyware doet is je logon process op zo'n manier veranderen dat het bijna onmiddelijk zichzelf opstart met als nadeel dat je computer dus andere kuren gaat vertonen. Het vervangt de registry entry: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Userinit - normaal staat hier enkel iets als:


C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,

onder (inclusief komma), maar Blazefind wil deze entry nog wel eens verpesten. Door het terug te veranderen in bovenstaande kan je dit probleem oplossen.
LET OP: Verander dit alleen naar bovenstaande entry als jouw Windows daadwerkelijk geinstalleerd is in C:\Windows\ - dit aanpassen op de verkeerde manier zorgt ervoor dat je niet meer op je PC kan aanloggen! Het gebruik van een removal utility (Ad Aware of SpyBot) is dan ook aan te raden.


[Voor 253% gewijzigd door elevator op 07-03-2005 21:18]

I laid there quiet, watched you have your way
I might have cried, the tears were silent inside
You called me names, made me feel like I was dumb
I didn't feel a thing and now I'm gone, gone, gone.


 • leon1e
 • Registratie: december 2000
 • Laatst online: 05-12 08:54

FAQ: Windows Operated Systems (de antwoorden) (3/3)


Mijn windows logt direct weer uit na het inloggen?


Hoe komt het precies?


Dit kan natuurlijk veel oorzaken hebben, maar het probleem wordt in heel veel gevallen veroorzaakt door een stukje spyware. Als je het programma AdAware gebruikt hebt om deze spyware te verwijderen, en het inloggen werkt daarna niet meer volg dan onderstaande procedure.

Het programma heeft namelijk een waarde vervangen in het register zodat het de volgende keer een clean kan uitvoeren op het systeem. Helaas werkt dit niet altijd even goed en moeten we dit met de hand oplossen.

In ieder geval moeten we eerst even in het register kijken of deze key "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon" wel de waarde "%systemroot%\system32\userinit.exe" bevat, is dit niet zo er staat er "wsaupdater.exe" of een ander programma dan moeten we deze vervangen. (* %systemroot% moet je vervangen door je windows directory *)


Hoe doen we dit?


 • 1. Register via het netwerk

  Vanaf een andere pc gaan we het register aan passen op de "kapotte" pc. Dit doen we door op een client computer naar "start" > "uitvoeren" > "regedit" te navigeren, in regedit kiezen we "bestand" > "verbinding maken met netwerkregister" en we voeren in het invoer vak de andere pc in (deze moet wel aan staan met het welkom scherm geladen). In regedit gaan we op zoek naar de key "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon" en we wijzigen deze in "userinit.exe".

  Herstart daarna de pc en alles moet weer werken :).
 • 2. Recovery Console

  Via de recovery console kunnen we een andere oplossing toepassen, namelijk het kopieren van "userinit.exe" over "wsaupdater.exe" heen. Dit doen we door op te starten vanaf onze Windows Xp cd en van daaruit gaan we naar de recovery console. In de recovery console typen we het volgende "cd %systemroot%\system32" "copy userinit.exe wsaupdater.exe".

  Herstart daarna de pc en als het goed is, kun je nu weer inloggen. Nu moeten we alleen nog even het register aanpassen zodat deze weer goed staat. Dit gaan we doen in regedit ("start" > "uitvoeren" > "regedit"), en hier gaan we op zoek naar de key "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon" deze gaan we vullen met de waarde "userinit.exe".
 • 3. Ntpassword diskette/cd

  Om dit te doen moet je van cd of diskette opstarten: download deze hieronder.
  Klik hier voor de diskette.Klik hier voor cd image.

  Start op vanaf de cd.
  Kies de juiste (boot-)partitie:
  1 [enter]
  Het programma herkent automatisch de Windows-systeemmap:[enter]
  Optie 2 voor RecoveryConsole parameters:
  2 [enter]
  Optie 9 voor Register Editor:
  9 [enter]
  Ga naar de juiste map in het register:
  cd Microsoft [enter]
  cd Windows NT [enter]
  cd CurrentVersion [enter]
  cd Winlogon [enter]
  Controleer de waarde van de key Userinit:
  cat Userinit [enter]
  De waarde moet zijn: %systemroot%\system32\userinit.exe,
  Let op: de komma moet er ook staan.
  Als de waarde niet klopt, wijzigt deze als volgt:
  ed Userinit [enter]
  %systemroot%\system32\userinit.exe, [enter] (let op de komma)
  Controleer nogmaals de waarde:
  cat Userinit [enter]
  Als de waarde klopt, sluit u de Register Editor:
  q [enter]
  q [enter]
  Sla de wijzigingen op in het register (write back):
  y [enter]
  n [enter]
  Sluit het programma:
  exit [enter]
  Herstart daarna de pc en alles moet weer werken. Credits van deze methode gaan naar Cade_Foster


« ·^

Nuttige links: Tweaken van je OS« ·^

Nuttige links: Knowledge Databases


« ·^

Nuttige links: Windows Bootfloppies

Soms heb je een bootdisk nodig om je setup van een windows versie te repareren / te starten. Hier vind je alle bootdisks van alle windows versies:
DOS Bootdisks


Win95 Bootdisks


Win98 bootdisks


WinME bootdisks


WinNT4 bootdisks


Win2K bootdisks


WinXP bootdisks« ·^

Nuttige links: Beveiliging

Om op de hoogte te blijven van de laatste beveiligingsupdates:« ·^

Inhoudsopgave

[Voor 209% gewijzigd door elevator op 07-03-2005 21:19]


Dit topic is gesloten.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee