Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Frozen
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 12-08 15:16

Frozen

2e Reviewer van het Jaar

Greatsword schreef op donderdag 26 mei 2022 @ 15:05:
De technologie staat (gelukkig) niet stil, maar hierdoor heb ik moeite om een nieuwe monitor uit te kiezen voor met name fotografie doeleinden.

Een stukje achtergrond/onderzoek.

Ik heb jaren lang een 27" 5K iMac gehad i.c.m. een MacBook Pro voor onderweg. Beide kalibreerde ik altijd met een Datacolor Spyder apparaatje. Wat altijd direct opviel is dat Apple het scherm iets te koel had afgesteld dus je zag natuurlijk gelijk het verschil.

Stiekem altijd wel gekeken naar Eizo monitoren (omdat het de naam heeft van "industrie standaard" en "beste monitoren voor fotografie") maar daar hangt natuurlijk ook een behoorlijk prijskaartje aan.

Ik was laatst toevallig op de fotografie beurs Professional Imaging en daar stond Eizo natuurlijk ook met zijn stand. Ze gaven aan dat er 2 nieuwe monitoren in aantocht zijn de CG2700X en CG2700S en die zouden dit jaar nog moeten verschijnen.

https://www.eizo.nl/foto-...ate[calibrationsensors]=1

De laatste tijd lees/zie ik ook veel over BenQ, die hebben bijvoorbeeld de SW271C en SW321C in hun line-up voor fotografen zitten. https://www.benq.eu/nl-nl...ration&screen-size=27-315

Ik zag ook de review voorbij komen over de nieuwe reviews: Apple Studio Display - Nieuw 5K-scherm voor bij je Mac en daar werd dit scherm in de comments ook flink onderuit gehaald door o.a. het gebrek aan 120HZ, MiniLED, HDR etc.

TIPA WORLD AWARDS heeft de LG 27” UltraFine OLED Pro 27EQ850 uitgeroepen als BEST PROFESSIONAL PHOTO MONITOR 2022 maar geen idee hoeveel waarde ik aan dit soort awards moet hechten (als ik hun moet geloven heeft Eizo 12 jaar geleden voor het laatste de beste Fotografie Monitor uitgebracht https://www.tipa.com/sear...turer-search=&wpv_paged=1) en ik kan verder over die 27eq850 eigenlijk niks vinden maar op papier klinkt het in ieder geval wel interessant.

Aimed specifically at professional image editors and video and still photographers, this OLED display delivers an impressive 1 million:1 contrast ratio with no trace of halo or blooming effects, plus True 10 bit color depth. Image accuracy is guaranteed with 99% AdobeRGB and DCI-P3, along with support for standard industry color managed picture modes. Hardware calibration allows for direct adjustments of the 14-bit LUT to enhance color accuracy with the LG Color Calibration Studio SW. Connectivity options provide support for a USB-C, two Display Ports, three USB ports and an HDMI. TIPA editors especially appreciated the tilt and wall mount options that provide for a flexible and comfortable viewing experience when using this exceptional pro monitor.

Wat me dus eigenlijk voornamelijk opvalt en waarover ik me verbaas als ik naar de specs kijk bij Eizo en BenQ is dat het nog steeds allemaal om IPS Panelen en LED technologie gaat. Een groot voordeel bij o.a. Eizo leek me de ingebouwde hardware kalibratie tool, 99% AdobeRGB, uniformiteit en de licht afschermkap.

Maar wat me bijvoorbeeld tegenvalt is de lage Pixeldichtheid (PPI) en het lage contrast (in verhouding tot bijvoorbeeld OLED en MiniLED) Op de website van Eizo staat er bij de genoemde modellen tevens:

Gegarandeerde helderheid en kleurweergave
De CG2700S heeft een kleur- en helderheidsgarantie van vijf jaar vanaf de datum van aankoop voor 10000 bedrijfsuren bij een maximale helderheid van 120 cd/m² en een kleurtemperatuur tussen 5000 en 6500 K.


Betekend dit dat na 5 jaar de monitor eigenlijk niet meer betrouwbaar is qua kleur en helderheid?

Een paar van mij overige vragen zijn dus of het nog wel verstandig is om te investeren in dit soort "professionele fotografie" monitoren? Is de techniek die o.a. Eizo en BenQ gebruiken inmiddels niet verouderd en achterhaald? Zijn OLED en MiniLED nu eigenlijk al het beste wat er is qua beeldkwaliteit voor fotografie en is het dus verstandiger om zo iets aan te schaffen voor dit soort doeleinden en dan eventueel toch i.c.m. een externe kallibratie tool.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en toekomstvisie op dit gebied en wellicht kunnen tweakers als
@Foritain @Dutchiee @Kid Jansen @Frozen @hooibergje @Balance @TERW_DAN ook wat input geven gezien de karma badges op dit gebied ;)
Wat altijd direct opviel is dat Apple het scherm iets te koel had afgesteld dus je zag natuurlijk gelijk het verschil.
Het was een tijdje zo dat fabrikanten hun schermen wat koeler afstelden, omdat het scherm na verloop van tijd steeds roder werd. :) Het kan zijn dat dat nog steeds in bepaalde mate het geval is.
Betekend dit dat na 5 jaar de monitor eigenlijk niet meer betrouwbaar is qua kleur en helderheid?
Neehoor, maar dat garanderen ze alleen niet. Feit is dat veel verschillende producten degraderen, en dan vooral (blauwe [sub-pixels] in) OLEDs. Idem met een andere willekeurige monitor, de monitor heeft bepaalde specificaties en de fabrikant is gehouden aan deze specificaties totdat de (wettelijke) garantie verloopt. :)

Ik kan me persoonlijk niet goed voorstellen dat EIZO bedoelt dat ze de monitor 1x kalibreren in de fabriek en hij daarna niet meer gekalibreerd hoeft te worden. Zolang je kalibratieapparatuur erbij koopt, of gebruikt wat er bij zit, en deze apparatuur is accuraat, zal je scherm zonder bias gekalibreerd worden.

Ik ben zelf niet echt thuis in de monitoren speciaal voor fotografie en de nieuwste technieken, dus misschien kan een andere tweaker je daarmee helpen. Succes!

Voeg me gewoon toe op LinkedIn, iedereen is welkom!


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • hooibergje
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 08-08 14:04
Goede vraag! Ik ga met mijn antwoord vast een hoop gezeik over me afroepen, maar ik ga het toch doen:

Ik heb twee heerlijke Eizo monitoren en daar werk ik met veel plezier mee.
Het enige nadeel is dat eigenlijk het enige wat ik er niet heel makkelijk op kan doen juist fotobewerking is.
Beide schermen hebben een resolutie van 3841 x 2160 op 27 inch. Lekkere kleine pixels, en voor werken als het lezen van pdfjes, en grafieken, is het formidabel.

Ik bewerk echter mijn foto's in the Gimp, en met Darktable, en grafisch schaalt dat nog niet op van die kleine pixels, met als gevolg dat tekst in menuutjes vreselijk klein en onleesbaar is, ook als je de Desktop schaling instelt op 'doe mij alles maar op 200%. Een aantal programma's (zoals de twee webbrowsers die ik draai) doen dat prima, maar er is een hoop GUI-software die nu nog steeds niet werkt met high-res schaling.

Om dat te probleem te omzeilen heb ik 1 van mijn mooie 4K schermen in de settings ingesteld op fullHD, zodat ik de menuutjes nog kan lezen. Misschien zonde van het scherm, maar dan kan er tenminste wel mee doen wat ik er mee wil doen. Dat is niet de schuld van het scherm. Dat is de schuld van beroerde software die rond het jaar 2000 is blijven hangen. De te bewerken foto staat op mijn rechter scherm, in 4K, en de bewerkingsinterface staat links, in full HD.

Ik ben zelf een ambitieuze hobbyfotograaf, maar zeker geen professional. Ik praat dus nu een beetje boven mijn stand, maar ik zie bij professionals dat het vooral gaat om foto's te bewerken om uiteindelijk af te drukken. In trouwboeken, in reclamefolders, in tijdschriften, of in de krant. Daarbij worden meer kleuren verkloot dan wat je ook met je scherm precies goed kan krijgen. Die extra tiende procent color space op je dikke hippe profi monitor wordt bij het afdrukken weer genadeloos ruimschoots stuk gemaakt.

Ik denk daarom dat die hele hippe schermen van Eizo en NEC misschien nog wel relevanter zijn voor hobbyfotografen, waar het meeste materiaal on line blijft, dan bij professionals. En de foto's van de hobbyfotografen worden toch het meest bekeken op mobieltjes en op budgetschermpjes, dus zelfs daar maakt het eigenlijk allemaal niet zo heel veel uit. dan zou ik dat geld eerder in een leuke lens steken, of mooie flitsers.

Dan blijft er nog 'e'en grote factor over: hoe fijn werkt-ie?. Dat is heel subjectief. Krijg je er geen koppijn van? Is het beeld lekker rustig? Heeft het scherm de mogelijkheden om het beeld in te stellen die je er van verwacht? Is er niet te veel reflectie? Dat zijn factoren die ik veel zwaarder zou wegen dan de kleurweergave. Die zijn heel subjectief. Wat voor mij lekker werkt kan voor jou drie keer niks zijn, en andersom.

Conclusie:

Die extra pixels van 4K resulutie zijn wel heel erg fijn, maar de color space is zelfs bij behoorlijke mid range monitoren ruimschoots toereikend voor bijna alles. Als ik nu een nieuwe fotografiemonitor zou kiezen, zou ik gaan voor een degelijke maar niet extreem luxe 40-42 inch scherm met een resolutie van 3840-2160. Juist om de PPI laag te houden. Dan springen details eerder in het oog, heb je geen PPI-schalingsissues, heb je ruimte voor alles, en kun je er nog awesome op gamen als je niet aan het werk bent. Kleine update: Waarschijnlijk deze: pricewatch: Dell UltraSharp U4320Q Zwart

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MUBADRI
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 24-07 14:02
@siriusalpha00
Ik neem aan, dat je die CG2700S niet via reguliere weg "gewoon" gekocht hebt? Ik heb de CG2700S in bestelling staan en het lijkt erop, dat het nog wel enige tijd (weken/maanden) kan duren voordat deze Eizo leverbaar is (om van de CG2700X nog maar niet te spreken).

Mijn voornemen is, om de CG2700S naast mijn 2019 27" iMac te gebruiken. Op de Mac zijn afbeeldingen natuurlijk prachtig om te zien. Voor fotografie / fotobewerking dan uiteraard uitsluitend de nieuwe Eizo.

Ik meen, dat 1440p perfect is voor een 27" scherm. 4k dus niet (i.v.m. schaling). 5k iMac kan ook (geschaald naar 1440p), maar onvergelijkbaar met een CG Eizo; op iMac blijven pixels te klein om echt nauwkeurig te kunnen bewerken. Zoomen naar 200% geeft meer, maar geen nauwkeurigheid. Tot dusverre heb ik de iMac ook voor fotografie gebruikt. X-Rite Dispray Pro als colorimeter. Ik print (Canon Pro1000 en fine art papier van Hahnemuhle), en prints zijn mooi, maar...nooit precies zoals ik de afbeeldingen zie op mijn iMac. Ik verwacht, dat de Eizo daarin verandering aan gaat brengen (geen kwestie van exact hetzelfde dan, vanwege beeldscherm vs papier, maar wel veel nauwkeuriger). Daarnaast zie ik uit naar de zelfcalibratie van het Eizo scherm.
Overigens, net als Greatsword, ook op professional Imaging beurs geweest.

Heb zelf nog nooit met 2 schermen gewerkt (laat staan 2 27" schermen), dus moet nog even afwachten, of dat bevalt. Misschien zijn er hier, die deze ervaring wel hebben en tips/advies hebben? DXO PL is mijn belangrijkste raw converter/bewerkingsprogramma. Als het voor mij onhandig blijkt, om met 2 redelijk grote schermen te werken, dan verkoop ik mijn iMac en koop ik een Mac Studio.
Zowel voor kleur als monochrome prints heb ik dus hoge verwachtingen van dit nieuwe Eizo scherm. Hopelijk is deze dus ook over niet al te lange tijd echt beschikbaar.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MUBADRI
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 24-07 14:02
https://www.prad.de/testb...rbeitung-in-perfektion/8/

Eizo CG2700S review. De mijne is binnen bij camerawinkel. Morgen waarschijnlijk ophalen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MUBADRI
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 24-07 14:02
Allereerste indruk hier.
De 2 schermen naast elkaar nu. De iMac op vol vermogen overruled de Eizo natuurlijk in licht (en trekt dan alle aandacht). Het is dan alsof er een bouwlamp naast de Eizo staat. Dus: helderheid beduidend naar beneden. Geen probleem dus. Ik moet zeggen, dat aansluiten en aan de praat krijgen van zo’n 2 monitor setup eenvoudiger was dan ik dacht.
De Eizo geeft kleuren veel “evenwichtiger” weer; meer genuanceerd en met veel meer gradaties. Rare uitspraak misschien, maar de iMac heeft een grote mond en schreeuwt, terwijl de Eizo subtiel alles laat zien wat mogelijk is. Even omschakelen van de uitbundigheid van de iMac naar de ingetogenheid van de Eizo. Als ik met foto’s bezig ga (op de Eizo uiteraard), dan gaat de iMac erg laag in helderheid, of helemaal op zwart; zou anders teveel afleiden. Natuurlijk kan de Mac ook wat bescheidener ingesteld worden, maar bereikt absoluut niet het niveau van de Eizo als het om gradaties gaat. De CG2700s lijkt een super scherm.
Erg fijn ook, dat ik op de Eizo binnen een seconde kan schakelen tussen sRGB/ AdobeRGB/(en vele andere)! Daarnaast werkt de “zelf calibratie” van de CG vele malen sneller dan met mijn i1 Display Pro.
Uiteraard zijn dit allereerste indrukken (heb de Eizo pas een dag), maar deze zijn zeer positief! Nog geen test prints gemaakt (voor mij is dat ook een belangrijke test). Desondanks nu al volledig vertrouwen.
Pagina: 1Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee