Toon posts:

Wat mag je verwachten van auto onderhoud bij een garage?

Pagina: 1
Acties:

 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
Ik heb even een vraag over auto onderhoud, want het is altijd maar een lastig kwestie, vind ik persoonlijk. Ik ben even benieuwd naar meningen van anderen.


Ik laat de naam van de garage even in het midden, want dat is niet belangrijk. Dit is de situatie:

Ik heb mijn auto 1 jaar geleden laten onderhouden bij een garagebedrijf. Dit was een grote beurt + apk.

Nu, 1 jaar en nog geen 5000 kilometer later, heb ik mijn auto hier weer naartoe gebracht, ditmaal voor een kleine beurt + apk. Wat blijkt nu, hij is afgekeurd omdat de remschijf + remblokken aan 1 kant voor helemaal kapot (verbrand) zijn. Dit is blijkbaar gekomen omdat de zuiger van de remklauw vast is komen te zitten, en de rem is gaan blijven hangen.

Dit is best een dure reparatie als ik het bij de garage laat uitvoeren.

Maar, nu heb ik toch zoiets van, je laat je auto toch niet voor niets onderhouden, om dure reparaties te voorkomen?

Is het normaal, dat 1 jaar na een grote beurt, en heel weinig kilometer, de zuiger vast kan komen te zitten en deze schade tot gevolg heeft? Of mag ik van een grote onderhoudsbeurt verwachten dat dit onderdeel goed meegenomen is, schoongemaakt en ingevet is, waardoor dit niet zou moeten gebeuren?

Ik heb dit al wel aangegeven bij de garage, en het antwoord is dat dit kan gebeuren als een auto vaker stil staat. Hier zit natuurlijk iets in, ik geloof echt wel dat het niet het beste is om je auto niet dagelijks te gebruiken, hij heeft wel eens een paar weken stil gestaan bij mij, maar is dit zo slecht dat gelijk een als het goed is, goed onderhouden remsysteem vast gaat zitten, met grote schade tot gevolg? (is een goed onderhouden auto echt zo kwetsbaar?)

(Ik had eerder al een topic over een warm wordende velg. Hoe dat kwam is nu dus duidelijk, ik heb wel even een nieuw topic gemaakt, anders wordt het zo onoverzichtelijk. Nog bedankt voor de antwoorden trouwens, maar ik wil dat topic niet omhoog bumpen.)

[Voor 10% gewijzigd door Rtje84 op 25-11-2021 13:52]


 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
leonbong schreef op donderdag 25 november 2021 @ 13:32:
Wat versta jij onder een grote beurt?

Want er is natuurlijk maar beperkt hoeveelheid dingen die ze kunnen voor het bedrag wat ze vragen.

De term grote beurt zegt mij niks zonder een lijst van werkzaamheden.
Ik heb de lijst met werkzaamheden van die beurt liggen. Er staat aangevinkt dat de remcilinders zijn gecontroleerd. Verder staat er bij "remblokken, zadels en tangen", "reinigen" maar staat er geen vinkje. Ik weet eigenlijk niet helemaal hoe ik dat moet lezen, is dat nu wel of niet gebeurd?Het gaat om een kia picanto uit 2012

 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
TMDC schreef op donderdag 25 november 2021 @ 13:41:
[...]


Er zijn nou eenmaal niet te voorkomen dingen, ook wel "pech" genoemd. Ik denk dat je verwachtingen misschien wat onrealistisch zijn: een grote beurt + APK is geen 100% garantie voor een probleemloos jaar sturen.
Nee, misschien heb je gelijk, vandaar ook mijn vraag natuurlijk, ik weet niet helemaal hoe ik hierover moet denken.

Aan de ene kant denk ik, tja, er kan altijd iets gebeuren, pech, inderdaad. Aan de andere kant denk ik, misschien is het onderdeel niet goed onderhouden bij de onderhoudsbeurt, en kom ik daardoor nu op hoge kosten. Lijkt mij persoonlijk eigenlijk wel logisch om zoiets bij een grote onderhoudsbeurt even goed te controleren, en zonodig schoon te maken en in te vetten, als zoiets zo eenvoudig een dure schade tot gevolg kan hebben?

[Voor 13% gewijzigd door Rtje84 op 25-11-2021 13:49]


 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
TMDC schreef op donderdag 25 november 2021 @ 13:51:
[...]


Ja/nee ;)

Gegeven dat je auto uit honderden bewegende onderdelen bestaat moet je als garage ook een afweging maken. Dus snelle check of alle onderdelen bewegen zoals verwacht: yep. Vier keer een remklauw uit elkaar halen, inspecteren, invetten en weer in elkaar zetten als daar geen aanleiding voor is: nope.

Daar komt nog bij dat dingen (zonder noodzaak) uit elkaar halen en in elkaar zetten ook niet altijd bevorderlijk is.

Kijk, als je garage 3 jaar achter elkaar het oliefilter niet wisselt en je blok in de soep loopt dan heb je een andere case. Idem in dit geval als de remzuigers een zwak punt zijn bij Picanto's uit die serie, en de garage dat redelijkerwijs zou moeten kunnen weten (vakmanschap...).

Maar je kunt niet van je garage verwachten dat ze een vrijlopend wiel+ophanging gaan ontleden omdat er misschien wel iets mis is met de zuiger. Want dan kunnen ze je hele auto wel gaan strippen (en een vette rekening sturen) >:)
Hmmm... ok, ok. Dit klinkt ergens wel logisch, hoewel ik het toch een beetje moeilijk blijf vinden dat een soepel lopende remzuiger niet bij een grote onderhoudsbeurt zou moeten horen, maar ok. Ik kan daar verder over doorzeuren, maar dat gaat me niet helpen.

Blijf ik over met het besef dat dan dus eigenlijk de enige optie is om zoiets te voorkomen, om regelmatig zelf een onderdeel als dit te controleren, zonodig schoonmaken/in te vetten, en je anders (vooral bij auto die soms even stilstaat) gewoon een redelijke kans loopt op een dure reparatie, ook al laat je je auto jaarlijks onderhouden. Dus eigenlijk is echt goed onderhoud alleen weggelegd voor doe het zelfers, of mazzelaars met zeer kundige en fanatieke monteurs bij de garage.


Bedankt voor de antwoorden allemaal. Voor de duidelijkheid, ik wilde alleen even weten hoe anderen over deze situatie dachten, en daar heb ik nu een aardig idee van. Ik zie deze situatie ook niet zomaar als "oplichting", maar vind het, zoals ik al zei, soms gewoon wat lastig hoe ik het nu moet bekijken. Maar nu heb ik een beter idee, dus bedankt daarvoor. _/-\o_

[Voor 9% gewijzigd door Rtje84 op 25-11-2021 14:03]


 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
TMDC schreef op donderdag 25 november 2021 @ 13:51:
[...]

Dan is het einde zoek, dat begrijp je toch hopelijk wel?
Nee, hier ben ik hier niet per se mee eens.
TMDC schreef op donderdag 25 november 2021 @ 14:06:
[...]

Dus jouw voorstel is om alles wat prima werkt maar preventief uit elkaar te halen?
Nee, dat heb ik niet voorgesteld. Ik geef alleen aan dat ik het helemaal niet onlogisch zou vinden als zo'n onderdeel, dat ook nog eens direct met je veiligheid te maken heeft, gecontroleerd zou worden op een soepele werking, en eventueel vervuiling, smering etc. Zeker als het zomaar een flinke schade kan veroorzaken als het vast komt te zitten. Misschien is dit wel gewoon gecontroleerd, en was het inderdaad een jaar geleden in orde, en is het nu vast komen te zitten, dat kan dan gebeuren, en is dan pech.

Ik krijg wel een beetje het idee alsof je vind dat ik hele vreemde dingen roep. Dat mijn verwachting enigszins onrealistisch is dat zou best wel kunnen, dat geef ik ook toe, maar daarom heb ik dit topic ook geopend, om te horen hoe anderen daarover denken en daarvan te leren. Maar... zo raar is het nu toch ook weer niet wat ik zeg? Onderhouden doe je toch in principe met heel veel onderdelen? Dingen vervangen.... motorolie verversen... filters vervangen... enz, om te voorkomen dat de boel stuk loopt? Dat je niet alles kan voorkomen dat begrijp ik natuurlijk, maar ik zie niet in wat er vreemd is aan de staat en werking van een belangerijk onderdeel goed te controleren tijdens onderhoud.


Maar je punt is dus wel duidelijk hoor. Uiteraard baal ik er gewoon een beetje van, maar ga ik er niet verder over zeuren. Ik heb de garage gevraagd om de remcilinder weer gangbaar te maken, ik heb besloten zelf de schijven en de blokken vervangen om de kosten te drukken.

 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
Goede informatie en tips lees ik hierboven.

Ik heb in ieder geval weer wat geleerd, en dacht blijkbaar toch te makkelijk over auto onderhoud en de invloed daarop van een auto die veel stilstaat.

Problemen met de accu had ik al wel getackled, ik heb er een kastje ingebouwd waarmee ik via een afstandsbediening de hele accu kan ontkoppelen, die wordt tijdens het stilstaan dus niet meer leeg getrokken door electrische systemen (alarm, voorkeuze zenders op de radio etc.) en kan zo wel een tijdje aan. Verder wist ik natuurlijk al wel dat het ook voor de olie niet zo goed is om weinig te rijden, maar heb ik het idee dat dat met jaarlijks vervangen toch ok zou moeten zijn. Dat stilstaan ook slecht is voor je banden is eigenlijk wel nieuw voor mij, hoe zit dat precies?

 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
wuzzy schreef op donderdag 25 november 2021 @ 15:25:
[...]


Als de auto lang stiltstaat staan je banden dus constant op 1 positie op de grond te drukken. Zo kunnen de banden misvormen. Je kan ze wel wat extra oppompen van te voren om het tegen te gaan maar dat is ook geen perfecte oplossing.
Ok, thnx. Nooit van gehoord eigenlijk.

Nou ja, wekenlijks in ieder geval even een stukje rijden kan dus in ieder geval geen kwaad voor verschillende redenen, kun je wel stellen.

 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
.Maarten schreef op donderdag 25 november 2021 @ 15:35:
Wanneer is de remvloeistof voor het laatst vervangen? Dat wil eigenlijk ook elke 2 jaar doen.
Dat is wel meegenomen in de grote beurt vorig jaar volgens de papieren. December 2020 dus.

 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
Destruction schreef op donderdag 25 november 2021 @ 15:40:
[...]

Als jij je auto bij mij brengt, en ik moet op elke hoek alles gaan demonteren, schoonmaken, waar nodig opnieuw invetten en monteren... En dat moet dan allemaal gebeuren voor die ~200 euro? Dat gaat hem niet worden. De werking wordt gecontroleerd, als-ie op dat moment goed werkt (goed remt, niet aanloopt) dan is dat een pass en ga je verder met 't volgende.
Ja, dit is wel zo'n beetje de les die ik hieruit geleerd heb. Hier dacht ik dus wat te makkelijk over, maar nu weet ik beter. Ik dacht er nooit zo over na, maar het is wel een logisch verhaal. Als het hele remsysteem ontmanteld moet worden bij ieder wiel dan kan zo'n beurtje nooit voor een euro of 200 natuurlijk. Het klinkt ook zo interresant: "Grote beurt - olie/filter enz vervangen en - 35 controlepunten" Komt toch een beetje over alsof je auto flink wordt verwend, maar dat valt toch tegen dus. :+
Als je voor alles naar een garage moet kan ik me goed voorstellen dat je ervan baalt, maar nee... Een rechtszaak tegen de garage gaat je weinig opleveren. Behalve dan misschien, dat je na die rechtszaak bij die garage niet meer welkom bent :+
Nou, een rechtzaak was ik zeker niet van plan! Ik vind het al vervelend dat ik nu mijn twijfel geuit heb richting de garage of dit nu normaal is na de grote beurt van vorig jaar, eigenlijk dezelfde vraag heb gesteld als in dit topic... terwijl hen dus hoogstwaarschijnlijk gewoon niets kwalijk is te nemen. Maar goed, ik ben ook maar gewoon een leek die verrast wordt met een hoge rekening, terwijl hij dacht goed bezig te zijn met het op tijd laten onderhouden van zijn auto. Maar da's ook de precies de reden dat ik dit topic heb geopend.... een beetje helderheid krijgen in hoe ik zo ongeveer naar dit soort dingen moet kijken. Had ik alleen even moeten doen voor het bellen na de garage, haha, maar goed, ik wist ook niet dat ik zo snel zoveel reactie's zou krijgen!

Nu hopen dat het een beetje lukt om zelf de schijven en blokken te vervangen. Nog nooit gedaan, maar ben niet onhandig en na wat internetten, video bekijken etc, lijkt het een klus die goed te doen moet zijn.

[Voor 4% gewijzigd door Rtje84 op 25-11-2021 16:10]


 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
MLLL schreef op donderdag 25 november 2021 @ 16:09:
[...]


Voorzijde is makkelijk ,voor de achterzijde heb je doorgaans een terugstelsetje nodig om de remzuiger terug te draaien,
Dat is mooi. d:)b

Achter heb ik niet eens schijven trouwens.

[Voor 8% gewijzigd door Rtje84 op 25-11-2021 16:10]


 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
MLLL schreef op donderdag 25 november 2021 @ 16:14:
[...]

Da's mooi.

Laat je remklauw niet aan de remleiding hangen maar maak hem vast met een tywrap aan een draagarm oid .
Ja, die tip had ik al ergens gezien inderdaad. Ga ik doen.

Ik heb nog een vraagje. Toen ik laatst (vanwege die warm wordende velg) mijn remblokken wilde controleren leek het mij wel een goed idee om de auto aan de voorkant zowel links als rechts op assteunen te zetten. (ook om gewoon eens onder de auto te kunnen kijken, om in de toekomst misschien zelf olie en filter te vervangen.)

Maar, toen liep ik tegen een probleempje aan. Ik krikte de auto op met een garagekrik, en zette de eerste assteun eronder, geen probleem. Maar, toen ik de auto aan de andere kant opkrikte merkte ik dat de auto tijdens het opkrikken een beetje (zijwaarts dus) naar mij toekomt, waardoor de assteun aan de andere kant scheef komt te staan. Daardoor durfde ik dus niet verder te gaan, omdat hij dan aan de andere kant van de assteun af kan vallen.

Zie ik iets over het hoofd, of heb ik nou echt 2 garagekrikken nodig om er dan vervolgens aan beide kanten assteunen onder te kunnen zetten? 8)7

 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
Icephase schreef op donderdag 25 november 2021 @ 16:23:
Dan denk ik dat je de assteun niet op de juiste plek eronder had gezet want dit zou niet moeten mogen.
Hm, ik vond het op zich ook apart.

Maar er is een duidelijk plekje in die rand aan de onderkant bij het wiel dat aangeeft waar je de krik/(as)steun hoort plaatsen, dus dat is het denk ik toch niet.

 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
Icephase schreef op donderdag 25 november 2021 @ 16:26:
[...]


Heb je een foto? Want meestal moeten de steunen ACHTER de rand en niet er direct onder.
Aha.

Nee ik heb even geen foto, die kan ik later wel maken. Morgen krijg ik de remschijven en blokken binnen. Aangezien mijn auto nu afgekeurd is ben ik niet van plan er lang mee te wachten.

Maar niet onder de rand dus? Dan doe ik dus toch iets verkeerd blijkbaar.
Japiooo schreef op donderdag 25 november 2021 @ 16:27:
En vergeet niet de handrem er op te zetten of de bak in 1.
Ja, doe meestal beide, of zelfs nog houtjes voor/achter de wielen, just in case. (y)

[Voor 21% gewijzigd door Rtje84 op 25-11-2021 16:30]


 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
Na even snel googlen kwam ik al gauw een topic tegen van iemand die hetzelfde heeft ondervonden met verschuivende steunen.

https://forum.vwpassat.nl...-waar-assteunen-plaatsen/

Weer wat geleerd, dus. :P

 • Rtje84
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 30-01-2022
TMDC schreef op donderdag 25 november 2021 @ 16:34:
Wel klasse dat je meteen je mouwen opstroopt en je er in verdiept om er zelf handig in te worden 8)
Thanks. (y)


Is ook een beetje noodgedwongen. Zit even in een situatie waarin het financieel even wat lastiger is, vandaar dat ik ook een beetje schrok van de rekening. Maar daarnaast ben ik het ook wel een beetje zat om er geen verstand van te hebben, terwijl ik helemaal geen 2 linkerhanden heb. Als je eenmaal zelf dingen doet is het vaak nog best leuk ook, vooral als het lukt, haha.
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee