Toon posts:

Het Coronavirus in Nederland en België - deel 10 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1
Acties:
 • 373.550 views

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 21:41

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Mede-auteur:
 • tweakduke
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 22:17

tweakduke

Algemeen

Op de persconferentie van 2 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd naar aanleiding van de oplopende cijfers van de besmettingen, opnames en opnames op de IC. Zo wordt er nu eerst meer aandacht gevraagd voor de basisregels, komt daarnaast de mondkapjesplicht terug, wordt het thuiswerkadvies weer aangescherpt en wordt het gebruik van de QR check uitgebreid.Zie voor alle uitleg van de huidig geldende maatregelen: https://www.rijksoverheid...assende-maatregelen-nodig
Update: 12 november


Door de snel oplopende besmettingen zijn er aanvullende maatregelen nodig. Vanaf 13 november gelden er nieuwe maatregelen omtrent de groepsgroottes die je thuis mag ontvangen openings- en sluitings tijden van horeca en niet essentiële winkels zijn aangepast. Tevens wordt er gewerkt aan een uitbreiding van de QR check. Zie voor alle maatregelen onderstaande link:

https://www.rijksoverheid...-om-contacten-te-beperken

FAQ

Omdat we merkten dat in vorige delen de discussie zichzelf vaak herhaalde, hebben we een aantal veelvoorkomende vragen / uitgangspunten op een rijtje gezet. We gaan er vanuit dat iedereen deze informatie dan ook kent. Nieuwe inzichten mogen natuurlijk altijd, maar wel goed onderbouwd.
Vaccinatie
Waar werkt het vaccin nou eigenlijk tegen?
Allereerst werkt het heel goed tegen ziekenhuisopnames en IC opnames, namelijk zo'n 95% en respectievelijk 97%

Daarnaast werkt het ook tegen het krijgen van Corona: de kans op besmet raken is fors kleiner. Volgens presentatie van Jaap van Dissel tot ca 88%, bij delta. Tot slot beschermt het ook nog tegen overdragen (als je toch besmet bent): volgens dit RIVM onderzoek wordt die kans zo'n 71% kleiner na vaccinatie.

Aanpak coronavaccinatie in Nederland: https://www.rijksoverheid...e/aanpak-coronavaccinatie
Informatie RIVM: https://www.rivm.nl/covid...gen-achtergronden/werking
Ik ben jong en loop statistisch gezien weinig risico, dus waarom zou ik me vaccineren?
Daar zijn een aantal redenen voor te bedenken. Allereerst: zoals hierboven staat loop je minder kans op Corona te krijgen en als je het toch krijgt, draag je het minder snel over. Daarmee bescherm je andere mensen, die potentieel wel erg ziek van Covid kunnen worden.

Daarnaast is de benefit/risk ratio voor alle doelgroepen positief. Dat wil zeggen, de voordelen wegen op tegen de nadelen. Het risico op een ernstige bijwerking van het vaccin is dus voor iedereen (als groep) kleiner dan het risico op ernstig ziek worden van Covid.

Zie ook de uitleg in dit artikel.
Is het vaccin wel goed getest? Is het nog experimenteel?
Om heel kort te zijn: mensen hebben geen idee hoeveel tijd binnen een doorsnee ontwikkeltraject "verloren" gaat aan wachten, interpreteren, vragen stellen, goedkeuren, dingen aanpassen, etc. De tijd waarin je daadwerkelijk naalden in vrijwilligers aan het zetten bent is erg beperkt. Zo zit er tussen het bedenken van een nieuw medicijn en het daadwerkelijk doseren van je eerste vrijwilliger al gauw anderhalve jaar tot twee jaar.

Vanuit complothoek wordt nogal eens gezegd dat de vaccins experimenteel zijn, omdat ze nog in een onderzoeksfase zitten. Dit laatste klopt feitelijk/taalkundig gezien, maar dit zegt verder niets. Medicijnen zijn doorlopend in de onderzoeksfase, ook nadat ze al op de markt zijn toegelaten. Ook bij een "voorlopige toelating", het mechanisme waarmee de coronavaccins op de Europese markt zijn gebracht, is een groot pakket aan klinische data nodig. Dezelfde studies moeten zijn gedaan als bij een conventionele goedkeuring. Wat er bij een voorlopige goedkeuring nog niet ligt, zijn aanvullende gegevens over lange-termijneffecten, analyses in subpopulaties (kinderen, zwangeren, etc). Van farmaceuten wordt verwacht dat ze deze aanvullende studies doen binnen afzienbare tijd, anders kan de goedkeuring worden ingetrokken.

Daarnaast kan je stellen dat medicijnen permanent in de onderzoeksfase zitten. Dat komt omdat ten tijde van het klinische onderzoek, niet alle informatie naar boven gehaald kan worden. Zeer zeldzame bijwerkingen kom je in de onderzoeken vaak niet tegen, omdat ze zo zeldzaam zijn. Daarom worden ook medicijnen die al op de markt zijn, continue gevolgd, en onderzocht. Het veiligheidsmechanisme EudraVigilance is hiervoor opgetuigd in Europa, en daarnaast zijn er de zogeheten fase 4-studies waarbij medicijnen die al op de markt zijn worden onderzocht. In Nederland hebben we het Lareb, waarbij dokters en patiënten hun bijwerkingen kunnen melden. Dit dient om vinger aan de pols te houden over de effecten van medicijnen die al zijn vrijgegeven op de markt.

Kortom, dat medicijnen in de onderzoeksfase zitten, vertelt je niets over wat we daadwerkelijk weten over de voor- en nadelen van een medicijn. De EMA, die bepaalt of medicijnen op de markt mogen komen, kijkt niet of iets "experimenteel" is, maar kijkt of er voldoende informatie op tafel ligt om zeker te kunnen zijn over de benefit-risk-verhouding van een medicijn.

Meer informatie:
https://www.cbg-meb.nl/do...en/veiligheid-van-vaccins
https://ec.europa.eu/info...-19-vaccines-europeans_nl
Ok, allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het dan echt met die lange-termijneffecten?
Daar heeft @RoD het volgende over gezegd:
RoD schreef op woensdag 4 augustus 2021 @ 21:01:
[...]

We weten heel goed wat het vaccin in het lichaam doet. Wat gebeurt er op het moment dat het wordt ingespoten? Hoe wordt het door het lichaam "verwerkt", hoe wordt het afgebroken, en eventueel uitgescheiden? etc. Dat wordt allemaal in de trials onderzocht en nauwgezet gevolgd, uiteengezet, gerapporteerd en beoordeeld.

Effectief weten we dat het vaccin na 2 weken uit je lichaam is verdwenen. Eventuele bijwerkingen (ook de ernstige) houden verband met de immuunreactie die je lichaam opwekt tegen het vaccin. Na 2 weken ben je dus eigenlijk verlost van hetgene dat je ingespoten hebt.

Het is daarom ook extreem onwaarschijnlijk dat er lange-termijneffecten zijn. Daar zouden we dan in ieder geval iets van gezien moeten hebben. Iets in het bloed, iets uit de dierenstudies waarin weefsels zijn onderzocht (ophopingen, bijvoorbeeld), of wat dan ook. Maar daar is niets van gezien. En als er na 2 weken niets meer te zien is, en na proefpersonen een jaar lang nauwgezet gevolgd te hebben, wat is dan nog de kans dat daarna nog iets aan het licht komt? Die kans ligt zo dicht bij 0, dat het verwaarloosbaar is. Uiteraard wordt het wel onderzocht, want je wilt het zeker weten, aangezien we de gehele wereldbevolking willen inenten.

Het is een misvatting dat je proefpersonen per se jaren moet volgen om een goed beeld te krijgen. Dat hangt helemaal af van het medicijn dat je aan het onderzoeken bent, en wat het precies doet.

Daarnaast is wachten niet gratis. Als je je niet laat vaccineren, weet je dat je op een gegeven moment met Covid in aanraking gaat komen. En als je het dan hebt over lange-termijneffecten... zo'n virus is er op gericht om zich in je lichaam te nestelen, je immuunsysteem te ontwijken, en je ziek te maken. En dan hebben we ook nog long Covid.

Dus, als je daadwerkelijk bang bent voor lange-termijngevolgen, neem dan juist het vaccin.
Kortom, door het vaccin een tijdje te volgen in het lichaam en te zien wat er gebeurt, weet je het risico op lange-termijneffecten. Je kan het nooit 100% uitsluiten zonder mensen jaren te volgen, maar je weet al wel dat het risico verwaarloosbaar is.
Maar natuurlijke immuniteit is toch veel beter dan een vaccin?
Er is geen enkele aanleiding om dit te veronderstellen. Allereest: ziek worden heeft nogal wat nadelen tov vaccineren (en niet per se alleen voor ouderen en/of zwakkeren). Ten tweede, het virus wil zich graag aan het immuunsysteem onttrekken, en heeft trucjes om de immuunreactie juist te verzwakken. Vaccins zijn er juist op gericht om de immuunreactie zo sterk mogelijk te laten zijn. Een vaccin is dus een betere training voor het immuunsysteem dan het virus zelf. Dat blijkt overigens ook uit de onderzoeken, waaruit blijkt dat vaccinatie meer antilichamen geeft en beter beschermt tegen een blootstelling aan het virus dan als je niet gevaccineerd bent, maar wel een infectie hebt doorgemaakt.

Er gaat overigens een Israëlisch onderzoek rond dat claimt dat infectie veel betere bescherming biedt vergeleken met vaccins. Het gaat hier echter om een zeer slecht uitgevoerd onderzoek dat op een preprint-server staat, zie RoD in "Wetenschappelijke ontwikkelingen rond het Coronavirus", en ook de comments die onder het originele artikel staan.

Zie voor meer info: https://www.immunology.or...natural-infection-vaccine waar deze afbeelding ook vandaan komt:


Aanvullende informatie:
CDC: SARS-CoV-2 Infection-induced and Vaccine-induced Immunity
CDC-studie in de VS naar natuurlijke immuniteit vs. vaccinatie
En hoe zit het dan met gevaccineerden die het virus toch nog kunnen verspreiden?
Het klopt dat je na vaccinatie niet voor de volle 100% beschermd bent. Je kan nog steeds ziek worden, en je kan het virus nog steeds doorgeven aan anderen. De kans wordt na vaccinatie wel een stuk kleiner. Ook bij de Delta-variant is de kans dat je het virus doorgeeft een stuk kleiner. Daarbij komt natuurlijk ook nog eens dat de kans dat je besmet wordt kleiner is bij vaccinatie: de kans is dus groot dat je uberhaubt het virus niet bij je draagt als je gevaccineerd bent.

Bron: https://www.rivm.nl/en/ne...s-by-63-for-delta-variant
Boosters? Moet ik me nog een keer extra laten prikken?
Uit onderzoek blijkt dat een boostervaccinatie, zoals een derde prik voor het Pfizer-vaccin, heel goed werkt. Het zorgt bij mensen die ongeveer een half jaar geleden zijn gevaccineerd, voor een behoorlijke extra risicoreductie op ziekenhuisopname, en daarnaast lijkt het ook de kans dat je uberhaubt besmet raakt, behoorlijk te verkleinen. De Gezondheidsraad adviseert ouderen een booster te geven, omdat we weten dat de bescherming van de vaccinaties over tijd afneemt.

Bronnen:
https://www.gezondheidsra...en-covid-19-vervolgadvies
https://www.thelancet.com...-6736(21)02249-2/fulltext
Allemaal leuk en aardig wat jullie roepen, maar ik wil graag weten hoe de experts de vaccins echt beoordelen
Een goede manier om een overzicht te krijgen van wat er bekend is over een vaccin, is de Europese productpagina's lezen. Dit is die van het Pfizer-vaccin. Het bevat een overzicht van de belangrijkste vragen en antwoorden, en referenties naar rapporten en beoordelingen, alsook de bijsluiter.

Mocht je echt van de hoed en de rand willen weten, dan kun je de European Public Assessment Reports lezen. Dit is die van het Pfizer-vaccin. Die wordt gerefereerd op de productpagina, en bevat een overzicht van alle farmaceutische en klinische kennis die beschikbaar is, en is de basis waarop de experts van de EMA tot hun goedkeuring zijn gekomen.
De zorg
Waarom plaatsen we niet gewoon wat IC bedden erbij?
Daar zijn een aantal redenen voor (met dank aan de verpleegkundigen die hier actief zijn):
 • Geen verpleegkundig personeel, er is minder personeel beschikbaar dan tijdens eerste 3 golven door ziekte en verloop. Op de intensive cares is tussen 5 en 20 procent van de verpleegkundigen afgelopen anderhalf jaar vertrokken, heeft de beroepsvereniging voor IC verpleegkundige onderzocht
 • Opleiding IC verpleegkundige duurt ná de opleiding tot basisverpleegkundige (4 jaar) nog eens 2 jaar, dus even snel meer opleiden gaat niet. Ook is begeleiding leerlingen een probleem omdat er te weinig gediplomeerden zijn
 • Bij meer opschalen komt de kwaliteit van zorg ernstig in het geding. Nu al worden er veel fouten gemaakt door hoge werkdruk. Ook dit heeft weer zijn gevolgen voor verpleegkundigen én patiënt
 • IC personeel mist de waardering en is moe. Dat demotiveert . Bedden en logistiek kan wel geregelt worden, maar meer handen aan het bed die ook kwaliteit van zorg kunnen bedden niet.
Kortom: Er is geen draagvlak voor opschalen vanuit de zorg. Niet mogelijk aldus NVIC, V&VN IC en NZa. Opschalen heeft waarschijnlijk méér uitval ten gevolge wat rampzalig zou zijn voor het aantal beschikbare bedden.

Zie ook:
Maar waarom zijn 200 bedden dan nu een probleem, terwijl er in maart 2020 1350 bedden beschikbaar waren?
Deels een aantal redenen van hierboven, maar vergeet ook niet dat toen werkelijke alle planbare zorg is uitgesteld. Dat is nu niet het geval.

En even ter vergelijk: voor elke coronapatient op IC, die gemiddeld 17 dagen ligt had je 12 anderen kunnen helpen.
Hoe is de verdeling qua bezetting tussen gevaccineerd en ongevaccineerd?
4 op de 5 COVID-19-patiënten op de IC is niet gevaccineerd. Soms zie je andere cijfers voorbij komen, maar die betreffen vaak een lokale steekproef. Bedenk goed dat IC's vaak maar een paar bedden hebben en je daarmee dus niet altijd een representatieve steekproef kan doen.

Inmiddels zijn de cijfers van oktober bekend, waarin het aandeel van de niet gevaccineerden 69% is. Bron: https://www.rijksoverheid...-en-intensive-care-opname
Werken vaccins wel? Ik zie steeds meer mensen in het ziekenhuis, die gevaccineerd zijn.
Als 85% van de bevolking ingeënt is en 15% dus niet en verdeling in ziekenhuisopnames zou 50/50 zijn, dan is dat juist bewijs dat het vaccin wel werkt.

Dit plaatje legt goed dat concept heel goed uit:
Nog meer zorgvragen?

Regels in dit topic

De discussie verhard nog wel eens hier. Dat is bij een beladen onderwerp als dit niet gek, maar helpt ook niet. De volgende regels hanteren we daarom strikt:
 • Niet op de man reageren. Nooit.
 • Geen drogredeneringen, vooral whataboutism en glijdende schaal zijn te vaak langs gekomen
 • Geen generalisatie (in de breedste zin)
 • Geen complottheorieën (ook in de breedste zin)
Zie ook:
Actualiteit, Wetenschap & Maatschappij Beleid- onderbouwing
Actualiteit, Wetenschap & Maatschappij Beleid- bronvermelding
Brontoetsing #hoedan?!

Posts die niet in het beleid passen, worden aangepast of in zijn geheel verwijderd. Als je daar vragen over hebt, dan stel je die per DM aan de betreffende moderator of je reageert in het FB topic, maar nooit in het topic zelf.

Verdere ondersteuning

Het Coronavirus en de maatregelen zorgen bij veel mensen voor letterlijke of figuurlijke hoofdpijn. Voor verder ondersteuning:
 • Rode Kruis Hulplijn - 070 4455 888 - Hulp en advies bij quarantaine en een luisterend oor. Maandag t/m zondag bereikbaar tussen 9:00 en 21:00 uur.
 • Luisterlijn - 0900 0767 - Voor een luisterend oor. 24 uur per dag bereikbaar per telefoon, chat en e-mail.
 • Stichting MIND - 0900 1450 - Voor ondersteuning bij psychische klachten en lotgenotencontact. Elke werkdag bereikbaar tussen 9:00 en 18:00 uur.
 • 113 Zelfmoordpreventie - 0800 0113 - Voor hulp bij acute zelfmoordgedachten op anonieme basis. 24 uur per dag bereikbaar per telefoon en chat.
 • iPractice - 020 2444 889 - Voor een telefonisch consult door een psycholoog op donatiebasis. Bereikbaar op afspraak.
 • Mantelzorglijn - 030 760 6055 - Voor informatie over mantelzorg en het coronavirus via telefoon en WhatsApp. Bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 18:00 uur.
 • Coronahulp.nl - Verwijzingen naar websites voor praktische hulpvragen.
Modbreak:We gaan streng modden op 'naar de bekende weg vragen'. Al het bovenstaande wordt dus als bekend beschouwd. Klopt daar iets niet of kijk je er anders tegen aan, dan verwachten we hele goede onderbouwing. Youtubefilmpjes zijn dat in de praktijk eigenlijk nooit. We volgen hier de wetenschappelijke benadering. Dat betekent dat we hypotheses maken op basis van wetenschappelijke kennis of goed geformuleerde redeneringen, en dat we wetenschappelijke data als uitgangspunt nemen voor wat we als onze kennis beschouwen. Dat betekent dus ook dat bij zaken (zoals hierboven) waarbij al veel kennis ligt, er meer onderbouwing nodig is om dit ter discussie te stellen. Denk ook aan het welbekende "extraordinary claims require extraordinary evidence".

Let wel, je hoeft niet alles te weten (gemiddeld genomen zijn we allemaal leken, immers), maar met grote stelligheid ingaan tegen zaken waarbij veel wetenschappelijk bewijs is, zonder daarbij een goede onderbouwing te leveren inclusief goede bronnen, wordt niet gewaardeerd. Tip: als je je bepaalde zaken afvraagt, eindig je zinnen dan vooral met een vraagteken, in plaats van met een uitroepteken.

Daar komt bij:
 • Dit topic is niet jouw persoonlijke uitlaatklep. We houden het fatsoenlijk tegenover (niet)-gevaccineerden en gaan andere groepen, zoals mensen met ongezonde leefstijl niet zonder gefundeerde argumentatie als de zondebok aanstellen. We proberen elkaar te overtuigen met valide argumenten.
 • Simpele argumenten als: schaal de IC capiciteit op gaan we zonder een geniaal argument niet gebruiken.
 • Dictatuur, censuur, etc. zijn tevens geen argumenten.
We maken er (nog) geen ZT topic van, maar modden wel in die geest, dus bij herhaaldelijke overtredingen gaan we snel(ler) over tot een ban.

[Voor 73% gewijzigd door RoD op 24-11-2021 22:14]


Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 22:38

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Tom-Z schreef op donderdag 4 november 2021 @ 14:09:
[...]

Oeh, zie ik daar nu zo rond de 65 jaar de "AstraZeneca-dip"?
Klopt helemaal

---

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
 • +14Henk 'm!
 • Pinned

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 22:38

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

En door de 10k heen

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
 • +16Henk 'm!
 • Pinned

 • Tom-Z
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 22:46
Roodey schreef op donderdag 4 november 2021 @ 17:38:
[...]

Maar gevaccineerden lopen lekker iedereen te besmetten.
Dat is maar de vraag. Onder de positieve testen is de verdeling tussen gevaccineerd en ongevaccineerd ongeveer 50:50, terwijl de testbereidheid onder gevaccineerden hoger is dan bij ongevaccineerden. De besmettingen komen dus écht disproportioneel veel van ongevaccineerden.

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • user109731
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online
We stijgen verder:

Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • RodeStabilo
 • Registratie: December 2013
 • Niet online

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • tweakduke
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 22:17

tweakduke

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Modbreak:Bespreek jouw persoonlijke afweging om je te laten vaccineren in De Covid kroeg aub.

Hier voegt het weinig toe en sneeuwt de overige algemene discussie onder. Enkele posts zijn daarom verplaatst naar de kroeg.

Tevens een paar slow-chat posts met alleen n=1 ervaringen eruit gehaald.

[Voor 13% gewijzigd door tweakduke op 06-11-2021 12:01]

Tweakers Discord


Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • user109731
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online

Acties:
 • +10Henk 'm!
 • Pinned

 • Stinger_Ventura
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 13:20


Hoppaaa door de 12k heen, en het percentage positief stijgt lekker mee.

Met de aangescherpte regels per vandaag, kunnen we op zijn vroegst over 2 weken een beetje zien of het effect heeft. Maar in die tussentijd kunnen we deze stijgende lijn nog wel even zien aanhouden??

Tijd op @t_captain weer uit de kast te trekken. (Qua analyse dan hè, niet uit de 🏳️‍🌈 kast)

[Voor 72% gewijzigd door Stinger_Ventura op 06-11-2021 15:26]

American Express vraagbaak


Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • Moi_in_actie
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 21:21

Ryzen 7 3700X @4275Mhz ~~ 32GB GSkill TridentZ 3600Mhz ~~ ASRock B550 Steel Legend ~~ XFX Radeon RX5700XT


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • breew
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 21:15
update 2021-11-07
Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • RodeStabilo
 • Registratie: December 2013
 • Niet online
Ollie is weer terug *O* of eigenlijk.... -O-

[Voor 20% gewijzigd door RodeStabilo op 08-11-2021 13:41]


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • tweakduke
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 22:17

tweakduke

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Modbreak:Lees aub eerst de topic start door en de topic warning over argumenten met betrekking tot het opschalen van de zorg en mensen met een ongezonde leefstijl als de zondebok aanstellen.

Tevens gaan we hier niemand bij voorbaat uitsluiten van zorg, tenzij er een gedegen bron voor is die deze discussie rechtvaardigt. Persoonlijke overwegingen en overtuigingen voegen in dit topic niets toe.

Tweakers Discord


Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • breew
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 21:15
update 2021-11-08
Acties:
 • +8Henk 'm!
 • Pinned

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 22:38

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • breew
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 21:15
update 2021-11-09
Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • tweakduke
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 22:17

tweakduke

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
CMD-Snake schreef op dinsdag 9 november 2021 @ 21:13:
[...]


Ze weigeren ook Janssen aan de poort. Oostenrijk legt eerder een bom onder de Europese coronapas. Nu was die al broos omdat landen hun eigen regels mochten hanteren, alleen is Oostenrijk de eerste die dus zo afwijkend is qua toegangseisen.


[...]


Ik vind het wel magertjes als redenering van het RIVM, het klinkt haast als wanhoop. Buiten wat specifieke groepen om is die derde prik niet echt een noodzaak gezien de verdeeldheid onder experts hierover.

Misschien is de grootste bijdrage nog dat De Jonge een nieuwe groep heeft die hij de schuld kan geven waarom het nu weer mis is gegaan.


[...]


De berichten jubelen meer dan er aanleiding voor is. Er zijn korte oplevingen na persconferenties, maar die aantallen dalen daarna weer vrij snel. Per saldo lijken de dreigementen weinig blijvende indruk te maken.


[...]


Die trend heeft ook deels te maken dat mensen weinig zin of geduld hebben om te sparen. Door zaken te leasen/huren heb je meteen je nieuwe bankstel of auto.


[...]


Aantal gevaccineerden in ziekenhuis neemt toe, 'optelsom van factoren'

Tijdens de meest recente technische briefing van de Tweede Kamer kwam dit aan bod in de presentatie van Van Dissel:
[Afbeelding]

Naderhand zijn bovenstaande taartgrafieken door het RIVM voorzien van wat meer duiding in aantallen/percentages:
[Afbeelding]
(bron)
De 89% bij 70+ is tevens een punt waardoor de opnames onder gevaccineerde ouderen oplopen. Die booster had naar mijn mening al gezet moeten worden. Dat getal kwam al aan bod in deze rapportage van 3 november.
Met het oplopend aantal SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 besmettingen is er een relatief sterke stijging van het aantal in het ziekenhuis opgenomen personen in de leeftijdsgroep vanaf 70 jaar (figuur 2) te zien. Ruim 90% van iedereen van 70 jaar en ouder is volledig gevaccineerd, maar vaccins beschermen iets minder goed bij ouderen (vaccineffectiviteit 89% onder 70+ers) dan bij mensen van 50-69 jaar (96%) en mensen van 12-49 jaar (97%). Met de toename van het aantal oudere patiënten in het ziekenhuis neemt ook het aandeel volledig gevaccineerden in het ziekenhuis toe.
https://www.rivm.nl/nieuw...-jonger-dan-gevaccineerde

Het maakt voor mij nog onbegrijpelijker waarom er zo traag wordt gehandeld in maatregelen. Het besef lijkt langzaam aan in te vallen. Er is een vaccinatiegraad van ongeveer 84,4% (laatste getal volgens https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel)

Van de ongevaccineerde groep is het duidelijk dat die een groter kans lopen om in het ziekenhuis opgenomen te worden. Zie de ts en
Uit nieuwe analyses van ziekenhuis- en ICintensive care-opnames tot en met 31 oktober 2021, blijkt een nagenoeg onveranderde hoge werkzaamheid van COVID-19 vaccinatie tegen ziekenhuisopname (94%) en IC-opname (97%) over de periode juli-oktober. Dit betekent dat de kans voor volledig gevaccineerden om met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen te worden 17 keer kleiner is dan voor ongevaccineerden. De kans om op de IC opgenomen te worden is 33 keer kleiner.
https://www.rivm.nl/nieuw...-jonger-dan-gevaccineerde

Maar ook van de gevaccineerde is een klein percentage wat in het ziekenhuis komt als het virus om zich heen grijpt met een te hoge R getal wat nu gaande is.

Dat betekend dus dat je op 3 punten achterloopt.
1) De vaccinatiebescherming van 70+ zakt af en je loopt achter met boosters.
2) De ongevaccineerde groep is nog altijd te groot.
3) Het virus grijpt te snel om zich heen onder de gevaccineerde. Mede door punt 1 en 2 is dit nu wel belangrijk.

Het advies en actieplan zou dus moeten zijn. Opschieten met boosterprikken, mensen laten vaccineren (daar zal die QR check drempel wel extra voor komen) en tot slot het gedrag van mensen weer de goede kant op krijgen. Leef die basismaatregelen na.

De grote vraag is, gaat dat genoeg zijn? Of gaat men nu al of pas over 2 - 3 weken naar lock-down achtige maatregelen grijpen.

Tweakers Discord


Acties:
 • +9Henk 'm!
 • Pinned

 • Tom-Z
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 22:46
nuveo schreef op woensdag 10 november 2021 @ 09:24:
[...]


De schuld van de oplopende ziekenhuisopnames ligt vooral bij de ongevaccineerden. De schuld van de oplopende besmettingen ligt vooral bij de gevaccineerden en de coronapas. Dat onderscheid wordt meestal best wel correct gemaakt.
Maar zoals @ZieMaar! opmerkt, dat klopt dus niet.
Allereerst, het is niet de "schuld" van de ongevaccineerden of gevaccineerden dat de besmettingen oplopen. Dat de besmettingen oplopen komt door een combinatie van een te lage immuniteitsgraad gecombineerd met te veel sociale contacten. Als alle gevaccineerden thuis zouden gaan zitten zouden de besmettingen dalen. Is het daarom hun "schuld" dat de besmettingen oplopen?

@t_captain heeft net uitgerekend dat de R 0.89 zou zijn als iedereen gevaccineerd zou zijn. Met de 84% vaccinatiegraad die we nu hebben zit de R zo rond de 1.2. Met een hogere vaccinatiegraad hadden we een zorgeloze (R<1) winter kunnen hebben.

Ter bevestiging kun je in het wekelijks rapport van het RIVM nalezen dat ~50% van de besmettingen onder gevaccineerden plaatsvindt. Dat is behoorlijk disproportioneel, want ruim 75% van de Nederlanders is gevaccineerd, en bovendien blijkt uit recent onderzoek dat de testbereidheid onder gevaccineerden veel hoger is. Dus dat percentage van 50% is waarschijnlijk ook nog een overrepresentatie.

Als je kijkt naar wat er nu met het CTB gebeurt, is het zo dat testen een ongeveer vergelijkbare zekerheid geeft over de besmettelijkheid van iemand als vaccineren. Er komen (als je voldoende mensen binnen laat) altijd wel een paar besmettelijke mensen binnen, want noch de tests noch de vaccins zijn waterdicht. Maar ongevaccineerden lopen in zo'n situatie wel 4x zo veel risico om besmet te raken, en als ze dan besmet raken geven ze het gemiddeld ook nog aan 2x zo veel mensen door. Het binnenlaten van getestte ongevaccineerden is dus een behoorlijk risico.

Ik denk niet dat je moet denken over "schuld". Als alle gevaccineerden zouden stoppen met activiteiten waarbij het CTB nodig is en lekker thuis zouden gaan zitten zouden de besmettingen dalen. Dat zou ook gebeuren als als alle ongevaccineerden even een prik zouden halen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren want je houdt altijd weigeraars, maar het is wel een goede reden om een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad na te streven. Want daarmee wordt het leven steeds normaler. En in mijn ogen is het best gerechtvaardigd om dan te kijken of je met een CTB de gevaccineerden ongeveer het leven te bieden dat ze zouden hebben als iedereen gevaccineerd was.

Acties:
 • +9Henk 'm!
 • Pinned

 • Imperium
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online


Mooie uitstroom

[Voor 10% gewijzigd door Imperium op 10-11-2021 13:12]


Acties:
 • +9Henk 'm!
 • Pinned

 • RodeStabilo
 • Registratie: December 2013
 • Niet online

Acties:
 • +9Henk 'm!
 • Pinned

 • breew
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 21:15
update 2021-11-10
Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 21:41

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:De hele vuurwerk discussie is weg, net als al die whataboutisms die daar bij gehaald werden. Ja, het OMT adviseert het ivm de IC druk, maar verder heeft het weinig raakvlak en ontspoort de discussie blijkbaar direct, dus zetten we er hier direct een punt achter.

Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • RodeStabilo
 • Registratie: December 2013
 • Niet online
De dagelijkse bingocijfers


Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • tweakduke
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 22:17

tweakduke

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Modbreak:Een paar posts zijn opgeruimd. Let even op:
Dit topic is niet jouw persoonlijke uitlaatklep
• Gaan we geen zondebokken aanstellen of ze opsluiten / etc. Dit is geen constructieve manier van discussiëren.
• N=1 ervaringen en persoonlijke afwegingen mogen in De Covid kroeg
• Het gebruik van wappies en anti-vax. De verbastering is met een negatieven insteek en denigrerend, bovendien schuiven we weer een heleboel mensen gemakkelijk op 1 hoop.

Tweakers Discord


Acties:
 • +14Henk 'm!
 • Pinned

 • Moi_in_actie
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 21:21

Nou... nieuw highscore, en niet zo'n beetje ook :X

Ryzen 7 3700X @4275Mhz ~~ 32GB GSkill TridentZ 3600Mhz ~~ ASRock B550 Steel Legend ~~ XFX Radeon RX5700XT


Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 21:41

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Voor de persconferentie van vanavond, inclusief het lekken, de mogelijke maatregelen etc hebben we (door een paar posts te kopiëren) De persconferentie van 12/11 geopend. Daarin kan er verder gepraat worden, zodat dit topic leesbaarder blijft.

Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • Moi_in_actie
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 21:21

offtopic: ligt het nu aan mij, of komen deze cijfers de laatste tijd eerder op de dag naar buiten? Was ooit altijd rond 14u, nu vaker al rond 13u (wintertijd verschil wellicht?).

Ryzen 7 3700X @4275Mhz ~~ 32GB GSkill TridentZ 3600Mhz ~~ ASRock B550 Steel Legend ~~ XFX Radeon RX5700XT


Acties:
 • +9Henk 'm!
 • Pinned

 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online

Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 21:41

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Mag ik iedereen nog even vriendelijk wijzen op De persconferentie van 12/11? Dat is een mooie plek om af te tellen naar de persconferentie en vervolgens na te praten…

Acties:
 • +9Henk 'm!
 • Pinned

 • user109731
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online
De pandemie is voorbij :p


Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • user109731
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online

Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • Imperium
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online

Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • breew
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 21:15
update 2011-11-24
Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • RodeStabilo
 • Registratie: December 2013
 • Niet online

Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online

[Voor 34% gewijzigd door zacht op 15-11-2021 15:37]


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online
Johan Bogle schreef op maandag 15 november 2021 @ 17:39:
Ik ben pro vaccinatie, maar tegen 2g. Dat gaat echt veel te ver. Ben benieuwd hoe mensen daar nu eigenlijk over denken. Kunnen we een poll doen om te zien hoe mensen over 2g denken?
Poll: Wat vind jij van 2G?
Ik ben gevaccineerd en ik ben voor
Ik ben gevaccineerd en ik ben tegen
Ik ben niet gevaccineerd en ik ben voor
Ik ben niet gevaccineerd en ik ben tegen
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=403999&layout=2&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • tweakduke
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 22:17

tweakduke

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Modbreak:Ik had nog wat enkele off-topic posts opgeruimd van vandaag. Verder hoe het vriendelijk en constructief aub.

Tweakers Discord


Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • Moi_in_actie
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 21:21
Volgens mij was ie nog niet voorbij gekomen:

Gaat inmiddels wel weer heel hard met de instroom, helaas.

Ryzen 7 3700X @4275Mhz ~~ 32GB GSkill TridentZ 3600Mhz ~~ ASRock B550 Steel Legend ~~ XFX Radeon RX5700XT


Acties:
 • +13Henk 'm!
 • Pinned

 • Moi_in_actie
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 21:21

En door de 20k barrière heen :| Zal nog wel wat correctie bij zitten van de afgelopen dagen, maar toch.

Ryzen 7 3700X @4275Mhz ~~ 32GB GSkill TridentZ 3600Mhz ~~ ASRock B550 Steel Legend ~~ XFX Radeon RX5700XT


Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 22:38

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
 • +11Henk 'm!
 • Pinned

 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online

Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • breew
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 21:15
update 2021-11-17
Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 22:09

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

Wolly schreef op donderdag 18 november 2021 @ 09:35:
[...]


Die hoop op 50% effectiviteit was gebaseerd op 50% minder besmettingen. Dat halen we, 6 maanden na de laatste prik, misschien nog maar nipt.
50% minder besmettingen halen we m.i. ook nog steeds.

Besmettelijkheid is wel een dingetje, maar dat was m.i. ook al op voorhand bekend voor respiratoire virussen.

Je kunt VI uitdrukken in verschillende onderdelen. Op alle onderdelen doen ze het m.i. beter dan verwacht:

[Voor 34% gewijzigd door MikeyMan op 18-11-2021 09:47]


Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online

Acties:
 • +10Henk 'm!
 • Pinned

 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online

Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • user109731
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online


Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • Drumatiko
 • Registratie: Mei 2010
 • Niet online

Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • user109731
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online

Acties:
 • +8Henk 'm!
 • Pinned

 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online

Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online

Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online

Iets minder testen, ongeveer 946000. Percentage positief weer gestegen.

[Voor 26% gewijzigd door zacht op 21-11-2021 15:18]


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • breew
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 21:15
update 2021-11-21
Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • Stinger_Ventura
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 13:20

American Express vraagbaak


Acties:
 • +8Henk 'm!
 • Pinned

 • user109731
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • breew
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 21:15
update 2021-11-22
Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • user109731
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online
Señor Sjon schreef op dinsdag 23 november 2021 @ 13:09:
De bewijzen in Duitsland en Oostenrijk met scherp stijgende besmettingen i.c.m. sterke stijging hier na invoering 3G zouden toch een andere conclusie moeten geven imo. Dat is de werkelijkheid geweest vs een model. Toch kiest men liever het model.
Kun je met die redenatie ook de mondkapjes, 1,5 meter en thuiswerken niet de deur uit doen? De besmettingen stegen alsnog...

De embed tag werkt niet, dan maar zo:
Ziekenhuiscijfers Dinsdag 23-11-2021

Aantal Patiënten nu in het ziekenhuis
2.540 (stijging van 110)

Kliniek: 2.052 (stijging van 92)
IC: 488 (stijging van 18)

Instroom:
Kliniek: 349 (gisteren: 254)
IC: 51 (gisteren: 34)

Uitstroom:
Kliniek: 257 (gis: 144)
IC: 33 (gis: 30)

[Voor 29% gewijzigd door user109731 op 23-11-2021 13:16]


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 21:41

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Graag stoppen met elkaar de maat nemen of voor andere bepalen of ze wel of niet terecht iets vervelend vinden.

De discussie over wel of geen kinderen en of dat wel of geen echte keus is, is offtopic. In TL zijn daar al bestaande topics over.

[Voor 35% gewijzigd door ZieMaar! op 23-11-2021 22:13]


Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • Imperium
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 21:41

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Persconferentie 26 november

Daarnaast: graag niet slowchatten. Ik ga alle slowchat onder deze modbreak verwijderen.

[Voor 41% gewijzigd door ZieMaar! op 24-11-2021 14:17]


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • tweakduke
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 22:17

tweakduke

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Modbreak:Het gekibbel over wat vroeger leuk en niet leuk was op school en de overige slow-chat mag hierbij stoppen.

Tweakers Discord


Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • Moi_in_actie
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 21:21

In ieder geval redelijke uitstroom, veel meer positiefs kan ik er niet van maken.

Ryzen 7 3700X @4275Mhz ~~ 32GB GSkill TridentZ 3600Mhz ~~ ASRock B550 Steel Legend ~~ XFX Radeon RX5700XT


Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • user109731
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online

Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 21:41

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Het is toch allang bekend dat n=1 hier niet hoort? Als je dat toch wil posten/bespreken, dan is de Kroeg je plek en ook daar hoeft zo’n, mogelijk verzonnen, verhaal niet gepost te worden als het al in tientallen varianten op social media te vinden is…

Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online
Pagina: 1

Dit topic is gesloten.

Let op:
Voor de persconferentie van 26 november j.l. en alles dat daarbij hoort: Persconferentie 26 november

Lees de topicstart even goed door om te voorkomen dat je naar de bekende weg vraagt (en je post verwijderd wordt).

Bovendien:
 • Dit topic is niet jouw persoonlijke uitlaatklep. We houden het fatsoenlijk tegenover (niet)-gevaccineerden en gaan andere groepen, zoals mensen met ongezonde leefstijl niet zonder gefundeerde argumentatie als de zondebok aanstellen. We proberen elkaar te overtuigen met valide argumenten.
 • Simpele argumenten als: schaal de IC capiciteit op gaan we zonder een geniaal argument niet gebruiken.
 • Dictatuur, censuur, etc. zijn tevens geen argumenten.
 • Geen wappies en anti-vax verbasteringen.
 • Bespreek jouw persoonlijke afweging om je te laten vaccineren in De Covid kroeg aub.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee