wimpo schreef op zondag 28 november 2021 @ 22:54:
Ik denk dat het wel duidelijk mag zijn de vaccinatie bereidheid zijn plafond heeft bereikt. Overige percentages er uit persen zal te langzaam gaan ten opzichte van aantal besmettingen en ziekenhuis opnames. Het probleem lijkt me dan ook niet zo overduidelijk als cijfers en de achterliggende reden heeft meer een psychologische reden. Een herhaling van ditzelfde fenomeen zal dan ook geen verassing moeten zijn bij een eventuele nieuwe pandemie.
Het voorgestelde probleem is dat ongevaccineerden de zorg te zwaar benadelen, waardoor reguliere zorg belemmerd is. Dat is denk ik ook niet te ontkennen. Dat dit opgelost moet worden zal niemand waarschijnlijk weerleggen. Wat hiervoor de oplossing is, is niet voor de hand liggend. Maar dat die flexibiliteit er moet zijn lijkt me duidelijk.
Mensen verplichten tot vaccinatie lijkt me een verschrikkelijk slecht idee, aangezien dat individuele vrijheid ontneemt. En ik weet dat het argument "individuele vrijheid moet geen vrijheid belemmeren van de groep" als geldig gezien kan worden. Maar daarom is individuele vrijheid nog steeds wel een begrip dat we moeten beschermen. En de overtuiging van die keuze ligt dan ook bij het individu. Of het nou geloofsovertuiging, wantrouwen of paranoia is. Daarintegen staat ook rationele besluitvorming. De verantwoordelijkheid voor jezelf begint bij jezelf.
We lijken te vergeten dat individuele keuzes ongekend veel impact hebben op de bevolking. De keuze om vele kilometers van huis te werken en zo het klimaat tegenwerken. Of recreationeel zoals vakanties. Sowieso meer vervoer vergroot de kans op ongelukken, zowel dodelijk als zwaargewond. Het commerciële verbruik, en zo mee te werken aan milieuvervuiling en kinderarbeid. Indirect maak je die keuze bewust of onbewust voor de ander. Waar begint en eindigt het argument van individu ten opzichte van de groep. En kun je met hetzelfde argument individuen iets op leggen?
Dit geld niet alleen voor gevaccineerden of ongevaccineerden. Hetzelfde argument kan namelijk gebruikt worden voor bijvoorbeeld mensen met overgewicht die op de IC liggen. Mensen met overgewicht belasten proportioneel de zorg namelijk sowieso al meer. In combinatie met covid, gevaccineerd of niet al helemaal. Zou je deze mensen met dezelfde overtuiging kunnen verplichten om af te vallen. Rokers verplichten te stoppen. Sporters ondanks gemiddeld als gezonder beschouwd, door ongeval toch medische hulp moeten hebben, en daarmee de sport aan banden kunt leggen. Alcohol en overige legale drugs verbieden. Oudere mensen in een permanente staat van quarantaine te plaatsen, ivm met griep epidemieën. Al deze gevallen zijn opgeteld waarschijnlijk minstens net zo belastend voor onze zorg.
Dus waar is de geldigheid van het argument dan? Stopt het bij vaccinatie of toch niet?... Rationeel gezien niet denk ik. Is een ongevaccineerde corona patiënt meer aan te rekenen dan een patiënt met obesitas? Wetende dat de corona patiënt mischien besmet is door een gevaccineerde? Dus dan als indirect verantwoordelijk gezien kan worden? Of een gevaccineerde die besmet raakt met een nieuwe mutatie, en dus helemaal geen verantwoordelijkheid draagt. Terwijl de obesitas patiënt door diëtaire keuzes op de IC terecht komt. En zo als direct verantwoordelijk gezien kan worden. Etisch gezien gewoon geen duidelijke oplossing. En ik bedoel dan de patiënt die verder geen medische verklaring heeft voor obesitas behalve diëtaire keuzes.
Theoretisch gezien, als ik het goed begrijp gaan we sowieso wel op een stabiele groepsimmuniteit uitkomen met het percentage gevaccineerden en besmettingen per dag voor ongevaccineerden. Dat met de huidige varianten natuurlijk.
Maar eventuele nieuwe varianten zullen hetzelfde probleem met zich meebrengen. Eventuele andere vormen van virussen helemaal. En het mag wel duidelijk zijn met de huidige internationale mobiliteit van verspreiding dat dit niet heel lang duurt. Dus beleid vormen die en de huidige situatie oplost en de toekomstige situaties kunnen oplossen, of zelfs voorkomen lijkt me de focus die we moeten hebben.
Moet hiervoor de zorg opgeschaald worden? Lijkt me wel, de methode daarvoor ontwikkelen lijkt uiteraard nog niet voor de hand liggend. Maar dat die flexibiliteit er moet zijn is voor de hand liggend. Toekomstige epidemieën/pandemieën moet we aankunnen.
Moet er een overheidsorgaan komen specifiek bedoeld voor epidemieën/pandemieën. Waarschijnlijk wel, hoeveel bestuursrecht deze zou moeten hebben durf ik niet te zeggen. Maar meer capabele mensen met bestuursrecht op dit gebied is waarschijnlijk een goed/beter plan. Omt is een goed initiatief, maar deze geeft alleen advies. Dit advies word meegenomen door een regering die constant geadviseerd moet worden door diezelfde adviseurs. Lijkt me te omslachtig.
Er moet meer geïnvesteerd worden r&d op het gebied van vaccinatie en behandel methodes. Is massa vaccinatie wel wenselijk in een pandemie, of is het idee dat dat sneller tot mutaties leid toch een geldig en feitelijk onderbouwd argument bijv.
Protocollen moeten worden gemaakt voor ziekenhuizen, vliegverkeer, transport, werk situaties. Ziekenhuizen hebben dit al bijvoorbeeld voor virale of bacteriële uitbraken binnen de ziekenhuizen zelf. Dit lijkt vaak goed te werken.
Denk dat het ook wel haalbaar is om protocollen te ontwikkelen voor andere situaties.
En het belangrijkste nog, we moeten tweedelingen zien af te remmen. De haat onder de bevolking naar elkaar toe werkt averechts dus. Dit zorgt voor meer problemen dan wat het aan oplossingen biedt. Er is altijd een tussenweg. De retoriek van wappies, schapen, terroristen, dictatuur, antivaxers, is stigmatiserend en belemmerend voor open discussie. Karaktermoord is simpel. Een stukje empathie is belangrijk. Diezelfde groep wappies/aluhoedjes produceerd af en toe een openbaring tot de waarheid die je anders nooit had. Ondanks dat het meeste onwaarschijnlijk is, is dat lage percentage correcte sceptisisme van grote waarde. En als je open staat voor een ander nodigt dat ook uit voor openheid van de andere partij. En zo voegt iedereen iets toe aan de samenleving. Of als leidend voorbeeld van hoe het moet, of als leidend voorbeeld van hoe het niet moet. Maar onmiskenbaar waardevol.