Toon posts:

Rijles: van 1 naar 2 schakelen

Pagina: 1
Acties:

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Ik heb sinds een tijdje rijles en mijn rij-instructeur flipt echt als ik volgens hem te laat opschakel van 1 naar 2. Hij zegt dat het slecht voor de motor is. Mijn eerste rij-instructeur had een Volkswagen diesel en die heeft me geleerd op te schakelen naar 2 bij ong. 20 km/u. Mijn tweede rij-instructeur heeft een Volkswagen benzine-auto en hij zegt dat je bij een benzine-auto wat eerder moet opschakelen. Hij wil dat ik het echt zo snel mogelijk doe. Als ik boven de 20 opschakel dan flipt hij echt helemaal en zegt hij dat hij de garage wel kan gaan bellen.

Ik heb juist het idee dat het meestal wel fijn is om bij het stoplicht even wat flinker op te trekken in zijn 1 en vervolgens pas bij iets hogere snelheid naar de 2 te schakelen (bijv. bij 23 km/u). Dan heb je iets meer snelheid en kun je direct lekker door in de 2. Soms schakel ik al zo snel door in zijn 2 dat ik heel weinig snelheid heb, en in zijn 2 is het lastiger om snelheid te maken dan in de 1. Bovendien vind ik het soms irritant dat ik al in de bocht moet schakelen omdat ik precies in de bocht de juiste snelheid daarvoor bereik.

Over de toerentallen weet ik overigens niks aangezien mijn rij-instructeur de toerentalmeter niet zichtbaar aan heeft staan. Maar de auto maakt een heel normaal geluid als ik op 20 km/u nog in de 1 zit.

Wat denken jullie hiervan?

[Voor 6% gewijzigd door HarryHaver op 01-10-2021 14:14]


 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
MacIsCool schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 14:18:
1: Je doet wat hij zegt
2: Je zoekt een andere leraar

Ik kon in zijn 2 optrekken vanaf stilstand, de 1ste versnelling is wat mij betreft alleen om de auto in beweging te krijgen, met 10 km/u kan je prima in zijn 2 rijden.
1. Ik mag toch best een beetje zelf nadenken en om reflectie vragen hier? Ik heb gewoon het idee dat ik ander verkeer soms ophoud bij het stoplicht omdat ik minder snel optrek omdat ik nog bezig ben hem in zijn 2 te zetten.
2. Ben ik mee bezig.

Bij deze auto (en ook bij de vorige dieselauto overigens) trekt hij in de 2e versnelling naar 16 km/u. Vanaf 10 km/u trekt hij het nauwelijks om nog op te trekken in zijn 2. Het is mij ook zo aangeleerd dat ik onder de 10 naar de 1 moet schakelen. In krappe wijkjes met weinig ruimte rijd ik soms ook in de 1, want dan is het superirritant om in zijn 2 te rijden. Als je namelijk niets doet, rijd je de hele tijd 16 km/u wat soms teveel is. Dan moet je dus de koppeling intrappen zodat je snelheid mindert, maar zodra de snelheid te laag komt (dus onder de 10) kom je in de 2 nauwelijks meer op gang. Daarom kun je dan beter in de 1 rijden. Mij is ook geleerd dat ik bij inrit/uitrit altijd terug moet naar 1.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
RobIII schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 14:27:
[...]

Ik denk dat TS maar ook de rij-instructeur schromelijk overdrijft. Mijn rijles instructeur vond ook alles een bijna-dood-ervaring en 'flipte' ook om 't minste of geringste. Klaagde ook over hoe ik z'n auto mishandelde en toetakelde. Was gewoon die man z'n karakter en hij dikte 't graag wat aan. Buiten/na het lessen was 't een heel andere ("normale(re)") vent en was 'ie prima tevreden over hoe ik 't deed.
Nou ja hij flipt wel echt, hij begint me dan echt af te snauwen van "nou doe je het weer" en "waarom schakel je nou de hele tijd zo laat op naar de 2" en dat soort dingen. Verder is hij buiten de les ook een prima kerel. Maar van zijn communicatiemethoden word ik niet echt positief. Sterker nog, ik heb het idee dat ik prima rijd maar dat ik door zijn gesnauw echt een laag zelfvertrouwen heb in de auto. Ik schakel natuurlijk ook niet bewust "laat" op naar 2 maar soms komt het nou eenmaal even zo uit omdat het net even niet het juiste moment is om met je hand naar de koppeling te gaan. Dan gaat de veiligheid toch echt voor mij bij ...

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
RobIII schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 14:33:
[...]

Daar is 't nooit 't juiste moment voor :+
OEPS :+

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
WEBGAMING schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 14:33:
Laat hij je ook echt schakelen in een bocht? Dat kan wel gewoon gevaarlijk zijn.
Nou als we direct na het verkeerslicht de bocht omgaan, dan flipt hij nog steeds als ik pas schakel als ik de bocht uit ben

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Barrybobslee schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 14:31:
Over welke auto hebben we het eigenlijk?
volgens mij is het een vw polo

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
WEBGAMING schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 14:37:
Schakelen in een bocht moet je echt niet doen. Dan moet je inderdaad eerder naar zijn 2.
oh serieus, ik doe dat echt de hele tijd om te voorkomen dat hij boos word dat ik zijn motor beschadig
de eerste paar lessen met hem zei hij de hele tijd dat ik zijn motor ging beschadigen en dat hij de auto wel meteen naar de mechaniciën kon brengen en sindsdien ben ik een beetje bang om te laat op te schakelen

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
eric.1 schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 14:40:
Voor je een bocht in gaat moet je klaar zijn met alle handelingen, dus ook in de juiste versnelling rijden. Ik krijg hier het gevoel alsof schakelen nog niet zo soepel gaat en nog dusdanig veel focus wegneemt dat het allemaal niet op tijd kan.

Kwestie van oefenen en blijven doen. Maar luister wel naar je instructeur en vraag desnoods om hele specifieke tips of hoe hij het dan wilt zien na zo'n situatie.

Wees niet te eigenwijs.

Edit: zodra je rolt kun je al naar de tweede versnelling. Dat lukt al snel, zelfs wanneer je vanaf een stoplicht voor een bocht start.
Het schakelen gaat prima hoor en redelijk automatisch. Ik heb wel wat problemen gehad dat ik in de 1 de koppeling soms te snel liet opkomen waardoor hij afsloeg bij het stoplicht. Daarom doe ik dat nu wat voorzichtiger. Dus als ik de koppeling laat opkomen en wat gas geef, dan ben ik soms al bij de bocht, en dan ben ik te laat om nog vóór de bocht naar 2 te schakelen.

Maar misschien is het niet nodig om gas te geven als ik de koppeling in 1 heb laten opkomen en de auto rolt? Of kan ik meteen terwijl ik nog op het aangrijpingspunt zit en de auto een beetje rolt de koppeling weer intrappen en naar de 2?

Mijn rij-instructeur geeft weinig rustige tips, hij begint gewoon veel te snauwen als ik dingen fout doe maar legt nooit duidelijk uit hoe ik het dan beter kan doen. Hij doet ook geen oefeningen om me te helpen verbeteren. Daarom ben ik ook op zoek naar een ander momenteel.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Mystic Spirit schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 14:58:
Wat ik persoonlijk wel gek vind, is dat de toerenteller niet zichtbaar is. Dat is een vrij essentieel onderdeel om te kunnen zien op je instrumentenpaneel als je begint met het leren kennen van een auto. Misschien eens vragen aan je instructeur of hij het toerental toch zichtbaar voor je wil maken, zodat je meer gevoel kan ontwikkelen bij wanneer er geschakeld moet worden?
Ik heb dat in het begin gevraagd omdat het bij rijleraar 1 wel zichtbaar was. Rijleraar 2 is er helaas op tegen. Hij vindt het niet zo belangrijk en zegt dat je het ook kunt horen en voelen. Je moet het toch op gevoel gaan doen is zijn standpunt. Maar goed, dan doe ik dat dus en dan is het dus niet goed.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Den the Man schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 16:02:
Ik snap de topic starter wel: Schakelen doe je ook voor een deel op gevoel. wat rijdt prettig en soepel

Echter, rijlessen nemen is soms ook de 'U zegt wij draaien' methode toepassen. voor de instructeur en examinator het gewenste gedrag laten zien (met schakelen) en na het halen van je papiertje/pasje je eigen manier van schakelen toepassen.

Mijn vorige auto was ook zo'n 14% diesel en daarmee reedt je 20 km/h stationair in zijn twee. in krappere woonwijken was het eerder noodzaak dan uitzondering om terug te schakelen naar zijn één.
Mij is gewoon geleerd om onder de 10 km/u altijd terug te schakelen naar 1. Dus dan kan inderdaad in een krappe woonwijk zijn bijvoorbeeld. Maar dat betekent dus ook dat hij vanuit zijn 2 niet lekker optrekt als de snelheid onder de 10 zit. Dat heb ik geprobeerd en dan hoor je de motor ook protesteren. Bijvoorbeeld als je in de 2 zit, je remt en hebt koppeling in en kunt dan toch nog door, maar je rijdt bijvoorbeeld 7 of 8 km/u. Dat lukt dan wel, maar helemaal lekker klinkt en voelt het niet.

Ik weet niet of dat anders is bij het optrekken vanuit stilstand omdat je dan net gas hebt bijgegeven in de 1 en dat je dan dus wel onder de 10 al naar 2 kunt schakelen. Maar ja, mijn rijleraar wil dus blijkbaar dat ik zsm wel naar 2 ga, dus ik denk ergens tussen de 10 en 16 km/u. Alleen ben ik natuurlijk beginnend bestuurder, dus soms is dat wel net lastig uit te kienen. Het probleem zit hem voor mij ook meer erin hoe hij daarmee omgaat als ik dat af en toe een keer fout doe, want het lijkt mij helemaal niet echt een hoofdzaak.

Ik opende dit topic ook om te kijken of het echt zo slecht is voor de motor of dat mijn rijleraar ook deels nogal overdrijft. Ik probeer zegmaar in te schatten of ik het nou echt zo dramatisch doe of dat het allemaal wel meevalt. Ik zit namelijk telkens te twijfelen of ik maar beter gewoon naar het examen kan gaan met deze leraar of dat ik toch nog beter op zoek kan naar een ander. Ik heb inmiddels iets van 35 uur les gehad.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
tommerd_ schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 16:16:
[...]


Wat een vaag standpunt, want vervolgens rekent die je niet af op je horen en voelen maar op hoe hard je rijdt als je doorschakelt.

Je zou zeggen dat je gaat horen/voelen als je kan zien wanneer je moet schakelen (en dus ook weet wat je moet horen/voelen). Nu is het bijna alsof je met je ogen dicht moet voelen waar een steen ligt maar je weet niet hoe een steen aanvoelt.

edit: Bedoel je trouwens niet het aangeven wanneer je moet schakelen? Dus het pijltje naar boven/beneden, ik kan helemaal niks vinden over het uitzetten van je toerenteller in een volkswagen.
Nee, er is geen toerenteller zichtbaar. Het is geen fysieke toerenteller en snelheidsmeter maar een schermpje. Je kunt zelf kiezen welke dingen je zichtbaar maakt op het scherm. Bij mij staat alleen de snelheid en je krijgt tips van de auto over wanneer je moet schakelen (maar dat is ook niet altijd handig want als je in een zone 30 zit zegt ie altijd dat je naar z'n 3 moet, maar dan is 2 vaak ook beter)

[Voor 4% gewijzigd door HarryHaver op 01-10-2021 16:23]


 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
dragonhaertt schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 16:23:
[...]


Nee, dat is dus gewoon niet waar.
Als je volledig gekoppeld bent, en stationair rijdt, dan rij je inderdaad die snelheid minstens in de 2.
Maar als je optrekt dan ben je niet direct volledig gekoppeld. Als je motor protesteert dan gebruik je je koppeling niet goed genoeg.

Iets meer gas of iets minder snel koppelen is de oplossing hiervoor.
Dit is wel interessant en dat zou best wel eens kunnen. Mijn rijleraar zei op dat moment alleen maar "ja onder de 10 in de 2 doorgaan gaat niet, dan moet je terug naar 1". We kwamen op een rotonde af en ik remde, had de koppeling in en moest een fietser voorrang verlenen op een afstandje, maar we konden wel door rollen met 7-8 km/u. Voor me zat wel een auto dus ik kon ook niet écht gas geven toen ik de koppeling liet opkomen had ik het idee. Maar misschien liet ik de koppeling wel gewoon te snel opkomen op dat moment.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
PatrickH89 schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 16:24:
[...]


Vrij zeker dat je niet heel prettig 15 rijdt in z'n twee, in veel auto's zul je toch echt naar de 1 schakelen. Zo is mij dat in ieder geval geleerd tijdens de rijles. Dat er bijna niemand daadwerkelijk 15 rijdt in een woonwijk en dus gewoon in zijn twee zit doet daar weinig aan af.
Tegenwoordig wordt ook geleerd dat je zo weinig mogelijk moet remmen hè. Mijn rijleraar wordt ook echt boos als ik onnodig rem. Laatst reden we in een 30-zone en ik had hem in z'n 3. Ik moest een redelijk scherpe bocht maken. Ik remde wat en schakelde terug naar 2 maar hij riep heel hard van "nee waarom rem je nou". Hij dacht dat ik in z'n 2 zat. Dus achteraf deed ik het wel goed, ook al had ik daar beter al in z'n 2 kunnen rijden. Hij wordt helemaal panisch als ik teveel rem. Dat hoort ook bij het nieuwe rijden denk ik. Als je in z'n 2 rijdt terwijl je snelheid te laag is, dan zul je dus de hele tijd moeten afremmen. Stel je hebt een heel bochtig krap wijkje. De auto trekt in de 2 constant naar 16/17 km/u. Je zult dan bij elke bocht rem en koppeling in moeten trappen. Vervolgens trekt hij weer door naar 16/17. Als je in plaats daarvan naar 1 schakelt, kun je de hele tijd door op 8/9 km/u zonder gas te hoeven geven en remmen. Ik mag tijdens de rijles echt absoluut niet remmen als het niet per se nodig is.

[Voor 4% gewijzigd door HarryHaver op 01-10-2021 16:30]


 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
dragonhaertt schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 16:30:
[...]

Als je de motor hoort protesteren tijdens het optrekken doe je iets 'verkeerd' met je gas/koppeling. Dat kost gewoon wat tijd om wat meer gevoel voor te krijgen.
Ik denk dat ik inderdaad de koppeling te snel losliet en geen gas bij gaf, maar het is raar dat hij dan zegt dat ik moest terugschakelen naar 1.
Dit is echt een probleem dat bij de instructeur ligt, en niet bij jou. Een instructeur hoort jou constructief te kunnen helpen. Misschien dat boos worden helpt bij sommige mensen, het laat zeker een indruk achter, maar echt nuttig is het niet voor iemand die weet dat hij op dat moment een foutje heeft gemaakt.

Zo'n instructeur had ik eerst ook, het beste advies wat ik bij zo iemand kan geven is: zoek een ander.
Ja ga ik waarschijnlijk ook doen, maar ik zit al niet ver meer van het examen af denk ik. Heb inmiddels al 35 uur gehad. Maar ik kijk echt op tegen elke les en kom soms verdrietig thuis. Ook kan ik me tijdens het rijden soms niet meer concentreren door zijn negatieve commentaar. Dus ik denk niet dat ik nog 10 of 15 lessen met hem verder kan.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
FuaZe schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 16:36:
[...]


Neem een andere rij-instructeur, die van mij maakte er een sport van om mensen zo veel mogelijk lessen af te troggelen.

Daarnaast klinkt de situatie nogal onwenselijk.
Nou daar ben ik bij mijn instructeur ook bang voor. Hij stelde een paar maanden terug voor om heel intensief te gaan lessen, maar ik heb nu bijna alle lessen uit mijn pakket opgebruikt en er is nog geen examen aangevraagd, en hij biedt ook niet echt perspectief wanneer ik er klaar voor ben, terwijl de wachttijden voor het examen best lang zijn. Alle bijzondere verrichtingen hebben we al geoefend en gaan tot zover prima. Ik rijd ook gewoon best prima, ook al ben ik op sommige punten nog wat onzeker, ook omdat hij me constant afsnauwt als ik iets verkeerd doe. ;) Dus soms heb ik ook het idee dat hij me liever nog 10-20 lessen meer laat doen dan me meteen te laten afrijden.

En op af en toe eens wat te lang in de 1 blijven rijden ga ik niet zakken denk ik.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
eL_Jay schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 16:40:
[...]

Ik zou een andere rijinstructeur nemen. Uit de TS op te maken lijkt ts niet over te lopen van zelfvertrouwen in de auto. Als je dan zo'n instructeur hebt die enige didactische vaardigheden ontbeert, zou ik lekker een andere instructeur kiezen. Dan haal je ongetwijfeld in minder lessen je rijbewijs.

Offtopic: ik zou lekker een paar keer redlinen,heeft ie bijna een reden om te kk-en })
Nou soms krijg ik dus zin om de auto de sloot in te rijden zodat ik van hem af ben. Niet dat ik dat ga doen uiteraard, maar die gedachten krijg ik soms wel door zijn gesnauw.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Señor Sjon schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 16:43:
[...]

Het komt wel onzeker over als je na elk stoplicht met loeiende motor rijdt. Gaat koppelen en schakelen wel snel of is het nog een wat moeilijke handeling?
Nee dat gaat juist prima eigenlijk

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
NSG schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 16:58:
[...]


Omdat? Eerst was het nog alleen je rij-instructeur, maar nu denkt de auto zelf blijkbaar ook anders over je schakelgedrag. Dan moet er toch ergens een lichtje gaan branden.
Nou als je bijv. door een woonwijk rijdt met veel gelijkwaardige kruisingen en je rijdt in z'n 2, dan trekt de auto dus telkens als je gas loslaat naar de 16 km/u toe, wat een prima snelheid is over het algemeen om op een gelijkwaardige kruising af te komen. Als je in z'n 3 rijdt, dan trekt hij in mijn lesauto naar de 26 km/u zonder gas te geven, wat meestal toch te snel is om goed te kijken en op tijd te stoppen. Dus dan zul je wel bij elke kruising een beetje moeten remmen en vervolgens zit je dan wel erg laag (onder de 20) om nog in zijn 3 op te trekken. Bovendien zijn er in die zones vaak scherpere bochten met weinig zicht waar je ook beter in 2 door kunt.

De rijleraar is het trouwens met me eens hoor dat 2 daar beter is, dat heeft hij zelf ook gezegd toen ik daar een keer in 3 reed.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
YRH schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 17:02:
Na je verschillende reacties heb ik het idee dat je juist teveel vertrouwen hebt in je eigen rijkunsten en het ook al beter denkt te weten dan je instructeur. Tuurlijk zal hij niet altijd goed zitten, maar ervaring heeft hij (ga ik vanuit) meer dan voldoende. Mocht het dus echt niet klikken kan je opzoek naar een nieuwe instructeur, maar je kan dan ook zomaar van een koude kermis komen en hetzelfde commentaar krijgen.
Het gaat mij er meer om hoe hij het zegt, dus door me af te snauwen. Ik zit daarna soms echt een kwartier te schudden in de autostoel. Verder vraag ik me ook af of hij niet gewoon veel te negatief is over dingen die ook weer niet zo heel belangrijk zijn. En hij zou me ook wat meer opbouwende tips kunnen geven ipv alleen maar zeggen wat ik fout doe.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Señor Sjon schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 17:04:
Nou is 16 km/u ook wel vrij langzaam, de snelheid normaliter is 30 km/u. Toen ik leste was dat zelfs nog meestal 50 km/u en toen zat de instructeur mij scheef aan te kijken als ik 40 reed, want dat was te langzaam en dan zou je zakken. :X Andere tijden (1999).
Maar als je 30 rijdt in een woonwijk en je komt bij een gelijkwaardige kruising met geparkeerde auto's, huizen en bomen eromheen, dan is 15 km/u toch een prima snelheid? Anders kun je echt niet op tijd stoppen als er verkeer van rechts komt!

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
jip_86 schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 17:07:
Wat is eigenlijk de reden dat je de eerste keer een andere instructeur hebt gehad?
Die eerste is ermee opgehouden. Rugproblemen geloof ik. Daarmee was de klik iets beter. Hij was in elk geval erg rustig en wond zich nooit op. Hij bouwde het allemaal wel erg langzaam op maar over hem als leraar in de auto naast me kan ik niets slechts zeggen.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
YRH schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 17:08:
[...]

Heb je dat al een keer met hem besproken? Het kan ook zijn dat hij het gevoel heeft dat je hem niet begrijpt en dat hij daardoor een andere manier (misschien niet zo fijn) van benaderen zoekt.
Die invulling kan je zelf waarschijnlijk beter geven, aangezien wij niet weten of hij dit al van begin af aan doet.
Ja, ik heb na de eerste paar lessen met hem over een aantal dingen gesproken. Het is toen wel iets verbeterd, maar hij blijft vanuit zijn onderbuik reageren tijdens de lessen. Hij heeft wel aangegeven dat hij soms denkt dat ik hem niet begrijp en dat is ook zo. Het kan zijn dat hij daardoor gefrustreerd is. Zijn manier van communiceren is soms erg chaotisch en onduidelijk. Hij weet soms niet wat hij wil. Soms zegt hij twee tegenovergestelde dingen in één zin. Ik ben zelf een intelligent iemand én ik ben docent geweest (ook al ben ik geen rijleraar), dus ik weet best iets van didactiek. Ik heb echt niet het idee dat het in dit geval aan mij ligt.

Ook vind ik het vervelend dat hij gewoon altijd negatief over dingen is, terwijl ik ze misschien nooit eerder heb geleerd of gehoord van hem. Bovendien zijn er 3000 manieren om aan te geven dat iemand iets verkeerd doet. De opbouwende, positieve manieren werken meestal het best. Hij zou bijv. kunnen zeggen: "Wist je dat je al vanaf een heel lage snelheid door kunt schakelen naar 2?" en het dan gaan uitproberen op een parkeerplaats. Ipv tijdens het wegrijden te schreeuwen "nee waarom schakel je nou altijd zo laat naar z'n 2"

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Arjan90 schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 17:22:
@HarryHaver Niet vervelend bedoeld maar je posts komen wel redelijk eigenwijs over. Ik kan me voorstellen dat een instructeur op een gegeven moment denkt "waarom doet hij het niet gewoon zoals ik het zeg?". Natuurijk zou hij daarin de juiste toon moeten aanslaan, maar het lijkt erop alsof je zelf ook niet duidelijk weet over te brengen waarom je het doet zoals je het doet. It takes two to tango. Als zijn stijl niet past bij je, zoek dan een andere instructeur. Het is niet jouw taak om hem didactiek bij te brengen.

Ik rij alleen in de 1 op snelheden dat de 2 begint te bokken. Die aanpak werkt bij elke auto. De eerste versnelling dus alleen voor wegrijden en in files bij lage snelheden waar de 2 niet goed loopt. Woomerven hebben wij niet, maar als de 2 daar te snel is zou ik dan dus ook in de 1 rijden.
Ik weet ook niet waarom ik niet altijd op tijd naar de 2 schakel. Ik kan alleen maar aangeven dat:
-ik oprecht niet wist dat je al bij heel lage snelheden naar 2 kunt schakelen omdat mij dit nooit is uitgelegd. Dat is me uit dit topic wel duidelijk geworden. Ik dacht dat je echt al wel boven de 10 moest rijden, maar blijkbaar kun je ook al gewoon uit de 2 wegrijden als je dat wil. Mijn huidige leraar heeft dat ook nooit uitgelegd, alleen maar dat het eerder moest. Maar omdat ik dus niet wist dat het al wel heel vroeg kan, doe ik het soms dus net te laat naar zijn mening. Dat gebeurt misschien 2 keer in een les van 2 uur hè. Dus echt niet de hele tijd.

-ik meer van dit soort fouten ga maken naarmate ik nerveuzer word in de auto, en dan helpt zijn negatieve reactie dus bepaald niet. Hoe banger ik word om te lang in de 1 te zitten, hoe vaker het gebeurt dat ik de koppeling te snel loslaat of juist teveel gas geef in de 1, waardoor ik inderdaad al boven de 20 zit voordat ik doorschakel.

Ik ben ook de hele tijd bang om schade toe te brengen aan zijn auto aangezien hij de hele tijd zegt dat dingen slecht voor de motor zijn of slecht voor de banden (soms is hij bang dat ik de stoep raak terwijl dat maar 1 keer gebeurd is toen ik de overpakmethode leerde)

[Voor 4% gewijzigd door HarryHaver op 01-10-2021 17:33]


 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Tsurany schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 17:39:
@HarryHaver het probleem is duidelijk, je moet een andere instructeur gaan zoeken. Het maakt niet uit of jij hem niet begrijpt of hij jou niet begrijpt, uiteindelijk zit je met een situatie die voor jou, de leerling, niet werkt. Jij kan met deze stress niet leren autorijden, je wordt nerveus, gaat fouten maken en zal nooit ontspannen in de auto zitten.
Een leerling zou niet bang moeten zijn om de auto van de instructeur te beschadigen, dat is te gek voor woorden. Als een leerling, om wat voor reden dan ook, de auto beschadigd dan is het de instructeur die gefaald heeft.

Een goede instructeur zorgt dat jij begrijpt waarom hij bepaald gedrag corrigeert, een slechte instructeur zorgt er voor dat je op een forum je heil gaat zoeken.

offtopic:
In mijn auto hoef ik pas naar de twee te schakelen als ik 40 rijdt en kan ik dan makkelijk doortrekken naar de 80, schakelen, en dan rustig door naar de 120 in z'n derde versnelling. Met een warmte motor is dat echt geen probleem.
Sterker nog, mijn instructeur zegt ook dat als hij een boete krijgt voor te hard rijden, dat ik die dan moet betalen. Niet dat ik dat ooit zou doen want dat is belachelijk, maar goed, hij meent dat serieus.

Laatst zaten we op een 50-weg en zat hij op z'n telefoon. Toen reden we langs een verkeerslicht met een camera en ik reed daar 51 ofzo volgens de snelheidsmeter. Toen trapte hij plotseling vrij hard op de rem (met verkeer achter ons) zodat we opeens maar 40 gingen. Hij had helemaal niet gezien dat we niet te hard gingen (want 51 is natuurlijk gewoon prima, in werkelijkheid ga je dan volgens mij niet harder dan 48, plus correctie er nog af etc)

[Voor 3% gewijzigd door HarryHaver op 01-10-2021 17:47]


 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Raymond P schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 17:45:
[...]


Dit, lijkt mij een simpel stukje beheersing wat tijdens het examen ook zeker wel wenkbrauwen zal doen fronsen.

Bij het lezen van posts van TS krijg ik wel een beetje het sneeuwvlokjes gevoel.
Neem eens een les bij een (ex) militair rij-instructeur. :)
Ik ben idd niet echt een alfamannetje ofzo. Ik ben geen bokito die zich eens even lekker laat gelden tegenover de rijleraar nee. Of tegenover andere mensen. Dat soort methoden werken erg slecht bij mij. Als je tegen me gaat schreeuwen of me respectloos behandelt, dan kun je weinig meer van me verwachten.

Overigens heb ik zelf een opleiding didactiek gehad en ben ik daar wel overtuigd geraakt dat het leerproces (van wat dan ook, maar zeker van zoiets als autorijden wat best gevaarlijk en erg spannend kan zijn) een heel gevoelig proces is. In mijn opleiding is mij geleerd dat ik een leerling eigenlijk nooit "nee" mag verkopen. Ik kreeg dus soms de opdracht en uitdaging om bij het lesgeven nooit te zeggen dat een leerling het fout had. Dat kan namelijk het leerproces blokkeren, zeker bij gevoelige leerlingen. Je kunt namelijk ook op een positieve, opbouwende manier zeggen dat iets fout is, ipv "nee dat is fout". Je kunt bijv. iets positiefs zoeken in het antwoord en dan een suggestie geven, de leerling een beetje helpen richting het juiste antwoord, je kunt laten zien waarom het niet goed is en de leerling zelf tot de juiste conclusie laten komen, etc.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Drardollan schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 17:52:
[...]

Sorry, maar dan faal je als instructeur ook wel. Een goede instructeur grijpt in voor je de stoep serieus raakt.

Dacht dat overpakken tegenwoordig uit den boze was en je constant moet ‘doorgeven’. Blijkbaar weer veranderd gaandeweg de jaren.
Nou ja dat bedoel ik. Stel dat hij een keer ingrijpt als het bijna fout gaat, dan leer ik daar waarschijnlijk meer van dan van 1000 waarschuwingen of negatieve woorden. Hij hoeft in feite soms weinig te zeggen.

Overpakken deed rijleraar 1 inderdaad niet. Ik moet zeggen dat ik overpakken wel erg prettig vind, dus dat ik blij ben dat ik het wel geleerd heb. Want zonder overpakken vind ik het wel lastig om scherpere bochten strak te nemen.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Haha wat een verademing die instructeur! Wist je dat ik de eerste 2 uur alleen mocht sturen? Daarna 2 uur alleen sturen en gas, daarna 2 uur alleen sturen, gas en rem, daarna 2 uur sturen, gas, rem, schakelen, en pas na 10 uur had ik ook de koppeling erbij? Kijktechnieken heb ik pas na 16 uur geleerd.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Barrycade schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 18:17:
@HarryHaver Ik denk dat je goed moet kijken bij welke instructeur je in gaat stappen. Dit is duidelijk geen match. Je instructuur benaderd het vanuit "gevoel" en jij bent het erg theoretisch aan het benaderen.

Je zal naar een type moeten zoeken zoals jij zelf bent, op basis van je teksten focus je wel erg veel op randzaken en hoe het zou moeten. Dat kan, maar mis wel een beetje zelfreflectie. Je hebt bij rijden de theorie en de praktijk. Niet iedere situatie past nu eenmaal bij het textbook.

Je zoekt blijkbaar iemand die je heel theoretisch kan uitleggen waarom je niet als een dove bejaarde in zijn beyaris te lang in zijn 1 moet blijven hangen :p
Ik ben wel echt een denker ja. Ik moet echt wel iets theoretisch snappen voordat ik het in de praktijk kan uitvoeren.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Raymond P schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 18:08:
[...]


Ik ben het met je eens. Een ideale leermethode om een denkproces te vormen.

Maar het besturen van een voertuig hoort geen denkproces te zijn, als je slaagt voor je rijbewijs zou je ervan uit moeten kunnen gaan dat dingen zoals schakelen vloeiend en intuitief gaan.

Om iemand rij-klaar te maken in pakweg 40 uurtjes is het triviaal dat je zo snel mogelijk de schakel maakt naar 'gewoon doen'.
Tijdens het besturen van een voertuig is fout namelijk gewoon fout. Of de rij-instructeur gelijk heeft of niet kan je later wel uitzoeken want je wilt, neem ik aan, zo snel mogelijk slagen.

Een rijschool/instructeur zoeken die wat meer tijd neemt is wellicht wat je zoekt.
Autorijden leer je imho pas na heel wat kilometers, met een L op je dak zijn die kilometers wel wat prijziger.
Ik kan inmiddels wel prima rijden, ook zonder al teveel te hoeven nadenken, maar ik heb wel het idee dat de "boze" blik van mijn leraar me zo bang maakt dat ik overal teveel over ga nadenken. Dus soms zit ik op een 50-weg nog in z'n 3, soms in z'n 4. Wat ik heb geleerd, is dat het beter is om op een bochtige weg of een weg met veel vluchtheuvels en drempels en dat soort dingen lekker in z'n 3 te blijven en anders gewoon in de 4 op een rechtere weg. Maar doordat ik bang ben voor de reactie van mijn instructeur, twijfel ik daar dus eindeloos over, terwijl het uiteindelijk niet zo heeeel veel uitmaakt volgens mij.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
CyberMania schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 18:37:
Who cares. Grote kans dat je binnen 5 tot 10 jaar toch voor altijd alleen maar nog automaat zult rijden (elektrisch). Zou me er niet druk over maken en gewoon ff je lesinstructeur volgen.
Het lijkt me wel leuk om op vakantie ook af en toe een auto te huren en in sommige landen zal de innovatie nog niet zo snel gaan. Dus het lijkt me toch wel belangrijk!

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Señor Sjon schreef op vrijdag 1 oktober 2021 @ 19:33:
[...]

Vergeet je niet dat je er voor jezelf zit? Dus doe wat hij zegt en overdenk niet alles. 10-16 uur voordat je alles mocht doen? Dat is best wel langzaam.

[...]

Wacht maar tot je kinderen hebt, dan gaat deze theorie snel door het putje. :p
Aan die kinderen begin ik dus ook maar wijselijk niet!! Nee, dan liever een mooie auto haha.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
-tom-562 schreef op zaterdag 2 oktober 2021 @ 10:46:
De oplossing is simpel. Luister naar je rijinstructeur en wees niet zo eigenwijs.
Anders kan het maar zo zijn dat je instructeur nog een lesje of 10 extra inplant omdat hij vindt dat je nog niet klaar bent voor je examen :)
Dit kreeg ik inderdaad van hem te horen, dat hij vond dat ik er nog niet klaar voor was. Maar hij geeft ook niet duidelijk aan hoe lang het dan nog wel gaat duren volgens hem.

Ik twijfel een beetje of dingen zoals die ik hier beschrijf, zoals de auto heel af en toe te lang in de 1 te laten staan, of dat niet een beetje een overdreven reden is om te vinden dat ik er nog niet klaar voor ben. Want hij geeft ook niet echt aan waarom ik er volgens hem niet klaar voor ben en doet ook geen oefeningen om bepaalde punten ofzo te verbeteren.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Señor Sjon schreef op zondag 3 oktober 2021 @ 12:38:
[...]

Ik denk dat het lastig te verwachten is wanneer het kwartje land. Je kent wel het concept. 'vóór de bocht klaar zijn'? Want bij bv kruisingen met verkeerslichten moet je dus al in zijn 2 zitten voor de bocht. Wellicht doe je dus schakelen nog niet snel genoeg? Of rij je te langzaam weg waardoor je niet uitkomt met doorschakelen voor de bocht, omdat je te weinig momentum/toeren hebt om zonder te schokken naar 2 te kunnen.
Dat is mij door deze instructeur dus nooit gezegd, dat ik 'voor de bocht klaar' moest zijn. Sterker nog, ik had hem in het begin gezegd dat ik laat naar de 2 schakelde soms omdat ik al in de bocht zat. Toen heeft hij me gezegd dat ik dan beter in de bocht kan schakelen dan hem te lang in de 1 te laten, omdat het anders slecht is voor de motor. Maar hij heeft me ook nooit uitgelegd hoe snel je hem al in de 2 kunt zetten (vrijwel meteen dus). Alleen maar dat het sneller moest. Toch een probleem van hem uit qua communicatie vind ik, als ik dat hier op GoT moet leren

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
TomsDiner schreef op maandag 4 oktober 2021 @ 00:09:
[...]

Ik weet niet goed wat je plan is, maar ik ga je even een waarschuwing geven naar aanleiding van dit topic.

Want rijles is duur, en jij gaat -als je niet uitkijkt- veel meer geld kwijt zijn dan de gemiddelde Nederlander voor het papiertje. Dat heeft niet te maken met het feit of je kan rijden of niet, maar je bent hier op zoek naar argumenten om je instructeur onderuit te halen.
 • Je post jou verhaal. Wij krijgen het eenzijdig (jou versie) te lezen.
 • We waren er niet bij, en jij weet donders goed dat wij dus weinig zinnigs kunnen zeggen
 • Je post met het doel dat wij jou bevestigen dat jij het goed doet, en je instructeur slecht.
Dat laatste zul je misschien willen ontkennen, maar lees zelf je postgeschiedenis maar even door.

Het gevolg gaat zijn dat jij een aanvaring met de rijschool of instructeur gaat krijgen. Nadat dit topic een tijdje je boosheid verder gevoed heeft, vermoedelijk. Lost niets op. Daarnaast -voordat dat gaat gebeuren- neem je minder aan van je instructeur. Het is een prutser, met rare adviezen, en waarschijnlijk gebruik je posts uit deze thread om dat idee te staven.

Jij kan opnieuw gaan beginnen bij een andere rijschool/instructeur, en dan blijkt dat je in je boosheid niet alleen zijn tips niet opgevolgd hebt die hier ontkracht worden, maar dat je de instructeur eigenlijk al langer niet serieus neemt. En dus ook al lang niet meer leert. Daarom ga je bij de nieuwe rijschool of instructeur er achter komen dat je een hoop geld weggegooid hebt met zinloze lessen, en veel dingen overnieuw moet leren.

Dus maak een keuze. Wil je door bij je huidige instructeur? Volg dan al zijn aanbevelingen blind op. Als je goed kan rijden zou dat er wel bij moeten kunnen. En ga NOOOOIT met anderen een discussie aan over zijn kennis. Je verlaagt daarmee je vertrouwen in hem, en dat is niet handig. Wil je weg? Dat kan, maar je gaat geen geld terugkrijgen. Ik weet niet met welk doel je verhaaltjes over 51/48 en 40km plaatst, maar het is vrij normaal dat mensen wel eens iets niet helemaal goed doen. Net als jij en ik. Je gaat dan dus starten elders, en dat gaat extra lessen kosten. Plus dat er een kans is dat de nieuwe erachter komt hoe het bij de oude instructeur ging, en dan ben jij wat krediet kwijt. Hoeft niet erg te zijn, maar het woord "gun-factor" is bij hem dan iets minder van toepassing op jou.
Ik ben het wel met je eens. Het is best een moeilijk dilemma. Dit is al mijn tweede instructeur. Ik wil ook niet eindeloos van instructeur wisselen. Dus daarom zit ik misschien met dit topic ook wel moed te verzamelen om bij deze instructeur weg te gaan, vlak voordat mijn pakket op is. Ergens probeer ik in zekere zin medestanders te vinden zodat ik inderdaad meer vertrouwen heb om de rijschool om een andere instructeur te vragen.

Het gaat ook helemaal niet om het feit of ik heel snel moet doorschakelen naar de 2 of niet. Het gaat meer om hoe hij dat benadert. Hij begint me dan enorm af te snauwen en doet alsof het het ergste is wat ik zijn auto aan kan doen. In het begin was hij ook constant bezorgd om zijn banden. Ik heb één keer bij het leren van de overpakmethode een stoeprand geschampt in een woonwijk. Toen stapte hij meteen uit om zijn banden te controleren. Laatst riep hij snauwend uit "waarom neem je die rechtse bochten nou altijd zo ruim??" En dan denk ik alleen maar: ja omdat ik bang ben om jouw banden te beschadigen.

Mijn eerste rijleraar was dat betreft heel anders. Die zei altijd: ik ben verantwoordelijk voor de auto. Je hoeft je geen zorgen te maken dat we een ongeluk krijgen, een boete krijgen, schade maken, etc. want het is helemaal mijn verantwoordelijkheid. Daarvan kreeg ik eigenlijk veel meer zelfvertrouwen. Door de houding van deze leraar word ik juist bang om te rijden.

Maar ik heb mijn keuze nu wel gemaakt. Dit topic heeft me wel doen inzien dat hij misschien wel gelijk heeft, maar dat hij:
A het niet goed heeft uitgelegd
B geen rekening heeft gehouden met het feit dat mijn eerste rijleraar me iets anders heeft aangeleerd
C geen geduld heeft als ik het toch per ongeluk eens fout doe
D mijn zelfvertrouwen afbreekt door zijn negatieve manier van reageren

Ik heb ook wel veel van hem geleerd, maar ik realiseer me nu dat hij me niet dat extra zetje gaat kunnen geven tot bij het examen.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Andyk125 schreef op maandag 4 oktober 2021 @ 15:45:
[...]


Sorry hoor maar als ik de reactie lees van TS, dan ligt het probleem meer bij de instructeur dan bij hem. Met je reactie lijkt het eerder of je hem iets wilt aanpraten, maar je wilt het eigenlijk niet zeggen. En ik hoop eerlijk gezegd dat hij er snel overheen leest. De instructeur is altijd verantwoordelijk voor de handelingen die de leerling uitvoert. Men kan altijd ingrijpen als men het idee heeft dat het niet goed gaat. Als de leerling handelingen moet doen waar die niet klaar voor is dan kan een instructeur dit eerst oefenen op een grote parkeerplaats.

Er zal geen instructeur blij zijn als de auto beschadigd raakt, maar zoals ik de reactie lees van TS is hij beter af bij een andere instructeur, misschien iemand van een grotere organisatie waar de auto van de organisatie is en niet van de instructeur.
Bedankt voor je reactie, ook leuk om eens een ander geluid te horen! Mijn rijleraar heeft eerst altijd voor een grote rijschool met eigen auto's gewerkt. Dit is dus voor het eerst dat hij lesgeeft in zijn eigen auto. Hij is jarenlang uit het vak geweest en ik was zijn eerste nieuwe leerling weer geloof ik. Dus ik ging er ook van uit dat hij daardoor banger was voor schade.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
TomsDiner schreef op maandag 4 oktober 2021 @ 22:59:
[...]

Dit durven toegeven vind ik heel netjes. (Ja, thumbs up geplaats) Er zijn er genoeg die niet eens op mij gereageerd hadden.

Overigens: mocht je willen weten waar ik de wijsheid vandaan haal: ik ben zelf net zo. Nou ja, erger, want ik had nooit zo gereageerd zoals jij in deze post doet.

Wij kunnen kennelijk allebei niet tegen kritiek die op een bepaalde manier gebracht wordt. (Overigens slik je mijn -best negatieve opmerkingen- kennelijk wel. Misschien moet ik je rijles gaan geven :) ) Mijn modus lijkt op de jouwe, je hebt het opgeslagen in je hoofd (weer een turfje erbij), niets gezegd, maar wel onthouden. Doe ik ook. En wat onthouden aangaat: ik ben soms net een vrouw.

Ik wil overigens niet zeggen dat je moet leren om te gaan met kritiek die op een bepaalde manier gebracht wordt, maar leren wel feedback te geven (gelijk!) zonder dat het escaleert. Of zonder dat je zelfvertrouwen beschadigd raakt.
:) Ja ben het helemaal met je eens. Als hij op een bepaalde manier reageert, dan zeg ik daar op dat moment misschien niets van. Sterker nog, ik merk misschien niet eens hoe erg me dat stoort op dat moment. Maar dan in de loop van de week, of erger nog, in de loop van het weekend, escaleert dat in mijn hoofd. Dan word ik gigantisch boos dat hij me op zo'n manier heeft toegesproken. Op een forum kan ik misschien meer hebben. Het gaat ook vaak om de neerbuigende toon waarop mensen spreken denk ik, en die hoor je online niet zo.

Ik vind respect in communicatie erg belangrijk en als ik dat niet krijg, dan kan ik me echt opwinden. De instructeur respecteert ook niet altijd mijn tijd (te laat komen, te vroeg ophouden, pauzes houden in mijn tijd) en dat is ook iets wat me echt woedend kan maken. Ook omdat ik zelf helemaal niet zo in elkaar zit. Ik heb jarenlang privélessen gegeven en mijn grootste nachtmerrie was dat ik te laat zou komen. Ik zorgde dan ook dat mijn leerlingen, tenzij in gevallen van pure overmacht, altijd minimaal de tijd kregen waarvoor ze betaald hadden. En ik weet ook uit de praktijk hoe gevoelig mensen die iets nieuws leren zijn voor kritiek. Tijdens de lessen was ik daar heel voorzichtig mee. In mijn geval ging het om een taal, maar dat is soms net zo eng als autorijden. Ik denk niet dat ik me ooit heb opgewonden of boos ben geworden om een fout die een leerling maakte.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
souljah1h schreef op dinsdag 5 oktober 2021 @ 08:56:
[...]

Echt serieus? Dat kun je toch niet maken.

Wij deden soms wel één rookpauze (blokken van 2.5 uur). Maar dat was in goed overleg.
Nee en ik heb er ook wat van gezegd na die les. Daarna is het niet meer voorgekomen. Maar hij wilde daar niet buiten de les om met mij over communiceren want liever face-to-face e.d. Dus daar hebben we een half uur over gesproken tijdens de les (en ook over zijn houding over schade). Weer een half uur van mijn les weg. Maar te laat komen doet hij wel elke keer en hij gaat ook echt niet langer door dan.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Heb de leraar en school inmiddels laten weten dat ik op deze manier niet doorga. De leraar reageerde met een kort maar vriendelijk bericht. Van de school nog geen reactie. Ik zal even laten weten hoe het afloopt.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
_Apache_ schreef op dinsdag 5 oktober 2021 @ 09:08:
[...]


Pauze van het lesbedrag afhalen. En als ie begint even op je telefoon kijken voor de exacte minuten (desnoods start je een timer oid).

Mijn instructeur ging ook nog wel eens tanken, en dat hoort er natuurlijk bij. Totdat hij in alle motorfietsen per ongeluk diesel gooide. Omdat hij zijn eigen wagen ook tankte en ons erbij riep om de tankdop te openen.
Die les is verloren gegaan want de tanks moesten leeggemaakt worden.
Bovenop de tijd / verloren brandstof ook een halve les verliezen is misschien cru. Maar er nu op terugkijkend heb ik rijlessen ook wel een soort van levenslessen ervaren. Je moet echt voor jezelf opkomen, jouw geld is jouw les.

je hoeft natuurlijk niet meteen geld terug te eisen, maar je kunt het ombuigen naar 'ik hou nog x lesminuten van je tegoed vanwege x / y / z '. Dat houdt de verstandhouding ook wat beter. :)

Je mag andermans houding slikken, maar reageer ook als het je te ver gaat.

Ik heb ook bijna slaande ruzie gehad met mijn instructeur, maar heb me op de vlakte gehouden en mijn rijbewijs gehaald.

De ruzie ging over mijn motorrijlessen, en specifiek een stukje rijden tussen het motorhome, en de garage waar de motoren geparkeerd werden. Was je de eerste of laatste van die dag, dan kwam je iets eerder om de motoren op te halen of weg te brengen.
Tussen het motorhome en de garage was een stuk binnen bebouwde kom, maar geen woonwijk. En dat laatst leek het wel, dus de meeste reden er zo rond de 30kmh.
Maar hij gaf aan dat het binnen bebouwde kom was, geen woonwijk en niet zo truttig rijden, gewoon 50kmh rijden.
Het waren echter wel steeds gelijkwaardige kruispunten (dus van rechts had voorrang, en je zag door geparkeerde auto af en toe slecht wat er aankwam). Dus ik rem steeds af tot dat ik goed kan zien dat ik door kan.

Nu was er dus een moment dat hij achter het stuur zat, en ik op zijn plek , omdat we de motoren moesten ophalen van de garage. Ik zat in een nieuw / stijf motorpak, dus autorijden is dat niet fijn. Dus de instructeur kroop achter het stuur, het was immers zijn lesauto.
Hij reed op dat moment behoorlijk hard, en ik zag - in de schittering van een auto - een kind dat achter een auto vandaag de weg op rende.

En ik trapte uit reflex, dus heel hard op de rem.. op zijn rem.. feitelijk dus een ingreep.. op de instructeur.
De auto knalde in de ABS en kwam heel rap tot stilstand. Het kindje schrok ervan, maar stond we naast de stoep op de weg (niet in-lijn met onze rijrichting, maar het kwam heel snel dichtbij).

Hij heeft mij staan uitschelden. Als er schade was moest ik dat maar betalen, en als hij last had van zn nek moest ik de fysio betalen en nog wat meer loze dreigementen. En allerlei nare ziekten erbij.
Ik voelde me knap rot (want ik had juist het gevoel dat mijn reflexen de goede kant op gingen).
Eenmaal thuisgekomen hing mijn vader de telefoon op met hem, en wilde mijn kant van het verhaal horen.
Uiteindelijk hebben we er nog best hard om kunnen lachen.

Kortom, laat sommige mensen maar tetteren, probeer te begrijpen wat ze bedoelen en kies zelf of je je handelen aanpast.
Haha wat een situatie! Wel grappig dat je geremd hebt als passagier in zijn lesauto!

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Het ging mij er in dit topic ook meer om om erachter te komen of wat ik doe qua schakelen nou zo erg is dat het zijn onvriendelijke, negatieve en gefrustreerde gedrag rechtvaardigt. Mijn conclusies uit dit topic:

-gefrustreerde reacties van de instructeur zijn nooit gerechtvaardigd, hoe erg het ook is wat ik doe
-dat "te laat" schakelen is helemaal niet zo erg
-mijn instructeur is blijkbaar meer gefrustreerd over het feit dat ik niet doe wat hij zegt, ook al doe ik dat echt niet expres! hij kan in feite niet goed overbrengen hoe ik het wel altijd goed kan doen en kan mij geen tips geven om het beter te doen
-daarom ben ik beter af bij een ander

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Mink Z. schreef op woensdag 6 oktober 2021 @ 16:07:
[...]


Dat lijkt me wat te kort door de bocht. Als jij je derde voetganger dood rijdt, denk ik dat de instructeur best een keer mag zuchten...
Beetje zo'n gevalletje:
YouTube: Chris Rock - When White People Can Say 'Nigger' [NAPISY PL]

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
MacIsCool schreef op donderdag 7 oktober 2021 @ 15:27:
[...]


Goed gedaan, je gaat overstappen. Ik was misschien wat kort in mijn reactie, maar je koos optie 2

Heb ik in het verleden ook gedaan, ondanks dat ik dan extra lessen moest nemen omdat een nieuwe rijschool mij niet kende en eerst een paarlessen wilde zien hoe ik reed. Ik was bij de oude rijschoolleraar ( die zich net zoals de jouwe zich uitte) op een nette manier langs de weg op een parkeerplaats gestopt gestopt, en heb tegen hem gezegd dat ik bij hem stopte met lessen, ben vervolgens uitgestapt en heb de bus naar huis genomen. heb toen nog wel voor 1 les betaald, heb die niet genomen en kreeg mijn theorieexamen mee.. Die lag bij hem en ik had geen zin in nog meer gedoe. Hij zei nog wel dat het zonde was om over te stappen omdat ik voor mijn examen klaar was..
Mooi gedaan. Ik heb ook een aantal keren de neiging gehad om uit te stappen en de bus naar huis te nemen. Was jouw rijleraar ook zo negatief, gefrustreerd en neerbuigend?


Rijschool heeft zich nog niet bij me gemeld, maar ik ben inmiddels wel gebeld door een nieuwe instructeur en er is ook al een les ingepland. Ik heb wel bij de rijschool aangegeven dat ik de gemiste lestijd wil inhalen, maar daar hebben ze dus nog niks over laten weten.

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Dag mensen,

Een update: ik heb inmiddels mijn rijbewijs! _/-\o_

Wisselen van rij-instructeur is echt de beste keuze ooit geweest. Bij mijn nieuwe instructeur kreeg ik de auto al snel volledig onder controle. Er waren nog wat hiaten op het gebied van kijkgedrag en andere dingetjes, maar die hebben we in de afgelopen weken verholpen. Vervolgens kwam er ook een stukje zelfvertrouwen bij en begreep ik eindelijk een beetje hoe het werkte. Het schakelen is nu juist een van mijn beste vaardigheden.

Mijn examenrit ging veel beter dan ik zelf had verwacht. Ik had een aardige examinator die flink met me aan het kletsen was en me onderweg al tips gaf voor als ik straks mijn rijbewijs heb. Ze nam me mee langs een route die ik tijdens de les nog nooit had afgelegd maar het ging verrassend goed. Voordeel was ook dat het rond een uur of 10 was en dat er vrijwel niemand op de weg was. ;-) De bijzondere verrichtingen waren op een weg/parkeerterrein waar verder helemaal niemand was. Dat was wel lekker makkelijk.

Ik heb door al dit gedoe met mijn oude instructeur wel flink wat tijd en geld verspild. Uiteindelijk heb ik 60 uur les gehad. Ik ben denk ik wel iets langzamer dan gemiddeld (vooral door een gebrek aan zelfvertrouwen en lichte rij-angst), maar dat zelfvertrouwen werd door mijn oude instructeur ook structureel onderuit gehaald.

De rijschool heeft zich overigens nooit bij mij gemeld om mij tijd te vergoeden die ik gemist heb door alle keren dat mijn oude instructeur te laat was of een lange pauze nam.

Ik ben in elk geval wel in één keer geslaagd dus dat bespaart ook al weer geld!

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Highland schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 16:13:
Mooi man. En je moet maar zo denken: wanneer de extra rijlessen er voor zorgen dat je gedurende de je rest van je rijdende leven één aanrijding minder hebt, dan heb je de kosten er al uit.
Dat is zeker waar, en ik merk ook wel echt dat ik nu met zelfvertrouwen rijd, dus dat is ook wel wat waard!


En over schakelen van 1 naar 2 gesproken: ik merk nu dat je vanzelf wel merkt wanneer dat het beste is. Als er een bocht komt, dan meestal voor de bocht inderdaad. En als het een keer niet voor de bocht kan, dan is erna ook wel een keer prima. Ik heb mijn laatste lessen wel weer in een diesel gedaan, dus wellicht zal ik straks als ik een benzine-auto heb wel merken dat het toch handiger is om nog sneller op te schakelen. Dat hangt vermoedelijk ook erg van de auto af, maar daar ga ik zelf lekker mee spelen ;)

 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
dragonhaertt schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 09:00:
[...]


Goed punt, echt goed leren rijden komt met ervaring! Het leren herkennen van gevaarlijke situaties en je rijgedrag aanpassen aan de omstandigheden is erg belangrijk.
Daarnaast neemt de (onbewuste) controle over de auto natuurlijk ook erg toe in de komende jaren.

Ikzelf heb ook in dezelfde soort situatie gezeten, waar ik uiteindelijk ben gestopt met lessen omdat mijn instructeur alleen maar begon te schreeuwen en maar bleef vragen "Waarom doe je dat?!" terwijl het gewoon een oprechte fout was.
Totaal niet constructief.

Uiteindelijk bij een andere school mijn rijbewijs gehaald en nu rij ik (naar mijn idee) veilig en volledig in controle.

Ik moet zeggen, er op terugkijkend heb ik wel veel geleerd van die eerste instructeur.
Die lessen hadden alleen weinig met autorijden te maken :+
:*) Haha ja, helemaal eens met geleerde lessen die niets met autorijden te maken hebben!
Het is me ook wel duidelijk geworden dat de rijschoolbranche best een verziekte branche is met heel veel misstanden en problemen.

En bedankt voor de felicitaties allemaal, dat doet me goed!

[Voor 5% gewijzigd door HarryHaver op 20-01-2022 09:35]


 • HarryHaver
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 09:38
Andyk125 schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 11:52:
@HarryHaver Gefeliciteerd man, wat een leuk nieuws!

Ik zag je topic weer voorbij komen en dacht eens kijken misschien is er wel nieuws dat je het rijbewijs al gehaald hebt. En dat was toch leuk om te lezen.

Ben blij dat mijn instinct in ieder geval ook goed was en dat het probleem inderdaad bij de rijinstructeur lag en dat je daarna wel een goede instructeur had waarmee je snel je rijbewijs kon halen.
Bedankt! Ja je instinct was zeker goed, het probleem lag bij de instructeur. Mijn laatste instructeur heeft me nooit meer om iets uitgekafferd of op hele negatieve wijze toegesproken. Over het schakelen heb ik nooit meer commentaar gehad. Wel uiteraard op andere dingen zoals kijkgedrag, maar altijd op opbouwende en vriendelijke wijze.
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee