• Oon
 • Registratie: juni 2019
 • Niet online
Als je een bedrijf hebt waarbij die onderdelen nodig zijn om winst te maken (dus bijv. service/reparatie, of het maken van iets dat je verkoopt) dan zijn die onderdelen gewoon kosten en daardoor aftrekbaar.

Als die cursussen over dezelfde onderdelen gaan mag dat binnen één KVK-registratie, maar let er wel op dat je beide bezigheden (ontwikkelen hardware, cursussen geven) doorgeeft, onder welke categorieën je precies valt kunnen ze je bij de KVK vertellen.

Of het nu je hobby is maakt niks uit, of je er direct winst mee maakt ook niet, zolang het maar met je onderneming te maken heeft.

 • MijnAccount
 • Registratie: december 2015
 • Laatst online: 21-10 11:37
Let op het urencriterium. Inschrijving bij de KVK is niet genoeg.

 • superduper
 • Registratie: juli 2001
 • Laatst online: 18:24

superduper

Z3_3.0 Woeiiii

Je mag vzviw ook relevante kosten gemaakt in de periode voor (1 jaar?) je daadwerkelijk een onderneming start meenemen omdat dit kan vallen onder voorbereiding etc. uiteraard, maar dat geld voor alles, moet dat ook echt direct te maken hebben met wat je doet in je onderneming. hobbieachtige zaken kan je natuurlijk snel zien als innovatie en kennis verdieping.

Maar ook de belastingdienst maakt onderscheid tussen hobby en echt ondernemen, dus bekijk goed of je wel echt straks als ondernemer gezien kan worden, anders heb je er nauwelijks iets aan.

 • Part
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 19:24

Part

Helemaal niets.....

gliferz schreef op woensdag 15 september 2021 @ 07:44:
...

Het is dus eigenlijk de vraag waar de belastingdienst de grens legt... Ik bedoel, ik ben ook hobby fotograaf maar ik kan me voorstellen dat het daar niet de bedoeling is om kosten voor lenzen af te trekken met uitzicht op een enkele opdracht hier en daar. Deze situatie lijkt me anders omdat het a) dezelfde specialisatie als de cursussen is en b) een steady inkomen kan gaan geven...
Als de intentie is en bedrijf op te zetten dan kun je het gewoon aftrekken.
Of je er ook daadwerkelijk in gaat slagen een levensvatbaar bedrijf op gaat zetten is niet van belang. Dat is het ondernemers risico.
De praktijk is dat een fotograaf vaak ook voor "hobby" foto's de zelfde apparatuur zal gebruiken.

Je moet alleen de term (professionele) hobby los laten richting de belastingdienst.
Dus als jij straks een mooie Delta voeding wil kopen die je gaat gebruiken voor je curses materiaal maar daarnaast ook gaat gebruiken voor je hobby dan is dat in de praktijk geen enkel probleem.

 • Part
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 19:24

Part

Helemaal niets.....

gliferz schreef op woensdag 15 september 2021 @ 09:39:
[...]


Het is iets subtieler omdat de cursussen gaan over wetenschappelijke theorie, die ik buiten de cursussen toepas / uitwerk in hardware. Nu is het wel zo dat de lessen die ik leer uit de praktijk, terugkomen in de cursussen.
Dus om cursus materiaal te maken heb je deze hardware nodig.
Dat mag je gewoon als kosten opvoeren.

Als jij wil beschrijven hoe de wet van Ohm werkt en je hebt daar een voeding, weerstand en multimeter voor nodig dan zijn dat gewoon bedrijfskosten.
Dat iemand anders prima de wet van Ohm kan beschrijven zonder hardware maakt niet uit. Jij hebt het wel nodig om de cursus te schrijven.

 • Herman
 • Registratie: december 2009
 • Laatst online: 19:08
gliferz schreef op dinsdag 14 september 2021 @ 22:30:
(...)

Hoe meer aftrekbare kosten ik maak, die ik anders ook zou maken, hoe minder winst ik heb dus hoe minder belasting ik hoef te betalen.
(...)
Deze kosten hebben een te persoonlijk karakter waardoor deze kosten niet zakelijk maar verplicht privé verwerkt moeten worden. Zie website Belastingdienst:
Als het persoonlijke karakter van die kosten overheerst, dan zijn die kosten helemaal niet aftrekbaar.
Sowieso moet je een bedrijfsmiddel (laptop, camera etc.) minstens 10% zakelijk gebruiken om deze (deels) zakelijk te boeken. Ook is er sprake van zgn. 'goed koopmansgebruik'. Als je een scanner 20% zakelijk gebruikt, en 80% privé, dan mag je ook niet meer dan 20% zakelijk boeken. Naar rato van gebruik dus. En als ik je verhaal lees, dan gaat het om dingen die je eigenlijk uitsluitend privé wilt gebruiken. De vlieger gaat dus niet op :)

Tot slot: ik betwijfel of je écht ondernemer bent. Ik vermoed dat je veel eerder resultaat behaalt uit overige werkzaamheden. Zie ook de ondernemerscheck van de Belastingdienst.

[Voor 9% gewijzigd door Herman op 15-09-2021 10:05]

Tweakers.net Moddereter Forum | Vragen over moderatie op de FrontPage? Het kleine-mismoderatietopic


 • Herman
 • Registratie: december 2009
 • Laatst online: 19:08
Gitarist schreef op woensdag 15 september 2021 @ 10:03:
[...]

(...)

Voldoe je niet aan de criteria, dan ben je geen ondernemer in de zin van de Wet op de Inkomstenbelasting. Inkomsten worden dan belast als Resultaat overige werkzaamheden.
(...)
Je kunt prima ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn, maar niet aan het 1.225 urennorm voldoen ;)
Dan heb je alleen geen zelfstandigenaftrek maar wel bijvoorbeeld de mkb winstvrijstelling.

Tweakers.net Moddereter Forum | Vragen over moderatie op de FrontPage? Het kleine-mismoderatietopic


 • Herman
 • Registratie: december 2009
 • Laatst online: 19:08
Gitarist schreef op woensdag 15 september 2021 @ 10:17:
[...]

Als je naar de letter van de wet kijkt heb je gelijk, als je kijkt naar het invulblad van de aangifte Inkomstenbelasting en deze pagina van de website van de Belastingdienst niet.

(...)
Wat bedoel je dan? Ik lees het er niet. :?

edit:
De tijd die je aan je onderneming besteedt, heeft eigenlijk vrij weinig invloed op de vraag of je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien of niet. Stel: iemand exploiteert een website en is daar 5 uurtjes in de week mee bezig. De omzet bedraagt EUR 35.000 en de winst EUR 27.500. Hoewel deze persoon bij lange na niet aan het urennorm voldoent, is het wel (hoogst waarschijnlijk) ondernemer voor de winstbelasting :)

[Voor 29% gewijzigd door Herman op 15-09-2021 10:25]

Tweakers.net Moddereter Forum | Vragen over moderatie op de FrontPage? Het kleine-mismoderatietopic


 • Bulder
 • Registratie: augustus 2016
 • Laatst online: 18:55
gliferz schreef op woensdag 15 september 2021 @ 08:02:Het ligt bij deze elektronica "hobby" denk ik genuanceerder: ik heb hobbymatig de prestaties (precisie) van een printer verbeterd en loop al een tijd met het idee om op dezelfde manier de prestaties van andere apparaten te verbeteren dmv een hardware module die ik zou ontwikkelen en verkopen. Wat deze prestatie verbetering mogelijk maakt is het vakgebied waar ik cursussen over geef.

Die andere apparaten zou ik niet vanuit de hobby verbeteren, daar heb ik geen belang bij, er gaan honderden uren in zitten en ik heb al een leerplatform (die printer) - maar mogelijk wel commercieel. Misschien is de link zo iets duidelijker beschreven.
Je ziet een mogelijkheid om er op termijn winst mee te maken en het zijn producten die vrijwel niemand voor de lol koopt; natuurlijk kun je die zakelijk aftrekken. Dat jij dit toevallig ook persoonlijk interessant vindt heeft daar niks mee te maken.

Overigens weer veel (vast goedbedoeld) advies van mensen zonder eigen bedrijf trouwens. Laat je niet teveel gek maken; er worden over het algemeen veel vreemdere dingen op de zaak gezet.

 • Gitarist
 • Registratie: september 2001
 • Niet online
Herman schreef op woensdag 15 september 2021 @ 10:50:
Zou je dit willen onderbouwen met een bron? Een onderneming is "een duurzame organisatie van arbeid en kapitaal dat door deelname aan het economisch verkeer beoogt winst te behalen". Wanneer je aan de eisen van de Belastingdienst voldoet (kapitaal, commercieel, winstoogmerk), dan heb je geen keuze maar dan moet je (bij mijn weten) een winstaangifte doen (voorheen het zgn. W-Biljet).
Voor de absolute duidelijkheid voor TS, in principe moet je altijd aangifte doen. Alleen gaat onze discussie/conversatie er nu over wanneer je die "winstaangifte" moet doen en wanneer niet.

Ik denk dat het voor TS verstandig is om de OndernemersCheck te doen, om te bepalen of de Belastingdienst hem als ondernemer ziet of niet.

Toegegeven, de site van de Belastingdienst lijkt erop aan te willen sturen dat alles wat riekt naar een onderneming ook als onderneming aangifte doet. Maar dat is naar mijn mening niet volledig naar de letter en geest van de Wet. De OndernemersCheck brengt wat meer nuance aan (zie verderop).

Het eerste criterium in het lijstje is of er winst gemaakt wordt en zelfs "hoe veel". Dat is een rekbaar begrip en wordt verder niet gedefinieerd. Ook niet in de wet naar mijn weten. Wellicht wel in de jurisprudentie, maar dat weet ik op dit moment niet.

Natuurlijk, ook hier moet ik toegeven dat ik het gevoelsmatig merkwaardig vinden als je een omzet van € 50.000 en € 49.900 aan kosten (dus resultaat € 100), dit opgeeft als resultaat overige werkzaamheden. Dergelijke omzetten duiden al snel op een echte onderneming, al wordt er dus nergens gesteld waar de grens ligt van resultaat overige werkzaamheden/ondernemerschap.
Ik ken de specifieke situatie van TS natuurlijk niet, maar het komt in zijn stadium nog over als hobbymatig. Wel is het natuurlijk goed dat hij zich beraamt op de toekomst.

Verder worden er op het lijstje op de website nog andere criteria vermeld waar aan afgemeten wordt of je ondernemer bent of niet. Daarmee zou je TS als ondernemer kunnen inschatten. Echter als ik zijn situatie zo goed mogelijk invoer (ten minste, ik ken niet alle details van TS dus heb een aantal aannames moeten doen), geeft de OndernemersCheck aan dat de TS geen ondernemer zou zijn in de zin van de Wet IB.

Maar of je nu als ondernemer aangifte doet (zolang je niet aan het urencriterium voldoet) of niet, het resultaat voor de fiscus is onder aan de streep hetzelfde.
Doe je wel als ondernemer aangifte, dan wordt die mkb-winstvrijstelling berekend, maar je kan dit natuurlijk ook zelf berekenen en aftrekken, in het geval je het resultaat aangeeft als resultaat overige werkzaamheden.

Om het terug te brengen naar de initiële vraag van TS. Ik denk dat hij er verstandig aan doet zich goed in te lezen in de pro's & con's van ondernemerschap (al dan niet in de zin van de Wet op de Inkomstenbelasting). Er zijn een aantal mooie voordelen, maar er zijn ook nadelen (zoals administratieve last).

 • Mickey77
 • Registratie: november 2011
 • Laatst online: 17:44

Mickey77

Allround ICT-er

Kijkend naar de originele post en de discussie die zich nu ontvouwt, denk ik dat we twee zaken moeten onderscheiden:
1. Wil TS ondernemer/zzp/consument worden/blijven en welke regels gelden er dan
2. In hoeverre zijn kosten aftrekbaar in het hellende vlak hobby en werk

Er is al veel geschreven over 1, daarvoor moet TS gewoon zijn eigen research doen. De meningen hier lijken wat verdeeld, maar als je een serieuze hobbyist bent dan is het helemaal niet zo moeilijk om parttime ondernemer te worden/zijn. Waarschuwingen als "je moet hier aan voldoen, daaraan, etc." dat valt echt wel mee. Het is niet moeilijk om ondernemer te worden/zijn in NL (ik ben het al 28 jaar en doe alles zelf)

Wat betreft 2, richting ondernemers bemoeit de belastingdienst zich helemaal niet zoveel met wat je nu zelf als kosten opneemt in je administratie. Als je aangiften er gewoon netjes uit zien (en overeen komen met wat in de branche gebruikelijk is), dan komt de belastingdienst echt niet minutieus controleren of je de juiste keuzes maakt. je kunt prima uitgaven doen voor een toekomstig product en dat product dan niet op de markt brengen. Voor wie nu gaat stuiteren: lees deze pagina en dan begrijp je wat ik bedoel.

https://www.belastingdien...rnemers/zakelijke_kosten/

"Zakelijke kosten: geen toetsing van uw beleid
Bij de beoordeling van de vraag of kosten aftrekbaar zijn, letten wij op het motief waarmee u kosten hebt gemaakt. Als duidelijk is dat u de kosten volledig hebt gemaakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming, accepteren wij de kosten als aftrekpost.

U bent als ondernemer vrij om te bepalen welke kosten u voor de onderneming maakt en hoeveel. Wij bemoeien ons daar gewoonlijk niet mee. Alleen als uw kosten vergeleken met de zakelijke belangen erg hoog zijn, kunnen wij ingrijpen: er mag dan worden getoetst of er tussen die twee nog wel een redelijke verhouding is."

 • Mickey77
 • Registratie: november 2011
 • Laatst online: 17:44

Mickey77

Allround ICT-er

gliferz schreef op woensdag 15 september 2021 @ 14:14:
[...]
Dit is een goed onderscheid, ik denk dat het belangrijkste voor mij wel het volgende is:
3. Als alle inkomsten nu nog uit cursussen (dienstverlening) komen, mogen kosten voor de beginfase van een onderneming (verkoop producten) in dit niche vakgebied dan nu al van dezelfde winst afgetrokken worden.
Ik denk dat het daarbij gewoon gaat om de intentie. Heb je iets gekocht iets (overwegend) zakelijks te doen dan is het aftrekbaar. Zoals ik mijn vorige link al uitlegde: de belastingdienst beoordeelt niet of die investering slim of winstgevend is, maar wat jouw intentie is. Als je als ondernemer een voorraad aanlegt van producten die niemand wil, dan maak je verlies. Dat kan. Dat is ondernemen.

Zoals anderen ook al hebben aangegeven, dit onderdeel van jouw verhaal gaat gewoon om intentie. Is die duidelijk dan zit je goed. Is die vaag, zou je om jezelf een beetje in te dekken, informatie kunnen verzamelen die in de toekomst kan staven dat die intentie er is (dat kan van alles zijn). Ik zeg niet dat je dingen moet verzinnen, als die intentie er niet is het hobby. Maar als je ook maar enige intentie hebt om er geld mee te verdienen dan is het voor mij snel zakelijk.
De check maakt heel zwart-wit onderscheid tussen dienstverlening en producten, maar bij mij is het een combinatie. Verder is de (schijnbaar) ongedocumenteerde "grens" op de winst iets waar ik misschien net overheen zit, misschien niet.
Misschien dat in de ondernemerscheck een aardige scheiding zit tussen producten en diensten maar die is er niet in de praktijk van de ondernemer. Ik heb ook een combinatie van producten en diensten en dat kan prima in een bedrijf. Sterker nog, ik heb ooit twee totaal verschillende dingen gedaan maar je mag niet 2 eenmanszaken hebben. Dus als dat ook voor jou zo is, richt je 1 eenmanszaak op met twee of meer handelsnamen. Dat is helemaal niet gek.

Ook is het niet perse zo dat jij geen bedrijf mag runnen als je niet aan bepaalde voorwaarden voldoet, zo moet je niet tegen alle ondernemerschecks en regels aan kijken. Je bent brij om een bedrijf in te schrijven bij de KvK en niemand vind het gek als je aangifte BTW doet als klein bedrijf en ook niet als je geen of nauwelijks winst maakt.

De belastingdienst bepaalt niet wanneer jij als ondernemer succesvol bent, ook niet of je wel of niet een bedrijf mag hebben (tenzij je andere overtredingen maakt of hebt gemaakt misschien). WEL bepalen ze de regels voor eventuele regelingen zoals ondernemersaftrek. Dus ik zie zo een check als een goede instrument om te kijken hoeveel recht je hebt op bepaalde zaken. Maar een bedrijf starten... dat kan hoe dan ook.
Dit (of ik ondernemer voor de inkomensbelasting ben) is wel een belangrijk punt, want als ik kosten niet van mijn winst mag aftrekken, en alleen nog maar de mkb-winstvrijstelling krijg en btw-aftrek op aankopen, is het al heel gauw niet zo voordelig meer om te ondernemen...
PS. ben er dus nog niet helemaal uit maar al hartelijk dank iedereen voor het meedenken :)
Ik heb in de 28 jaar dat ik onderneem perioden gehad dat ik winst maakte, ook dat ik verlies maakte. Dat is ondernemen. Je mag als ondernemer heel veel in Nederland en het is echt niet zo ingewikkeld. Als je jezelf goed voorbereid is het prima te doen. De belastingdienst is geen blauw monster waar je bang voor moet zijn. In het begin krijg je vaak zelfs geld terug (als je meer kosten maakt dan omzet). Als je eenmaal moet gaan betalen, dan heb je kennelijk ook winst gemaakt en dan moet je dat kunnen hebben.

PS Ik zeg niet dat een ondernemerscheck waardeloos is, ook niet alle adviezen die je hier krijgt van anderen. Maar ik lees af en toe dingen die iemand als de TS bang kunnen maken. Zorg dat je daar niet bang van wordt. Een bedrijf kun je starten en als het een succes wordt, mooi. Zo niet, dan kun je er ook weer mee stoppen (waar je echt niet toe wordt gedwongen als je meerdere jaren verlies of quitte draait). Wees niet bang, wie alles goed uitzoekt, kan volgende week ondernemer zijn. Met of zonder aftrekmogelijkheden... dat hangt af van de details en daarin kunnen we je niet echt adviseren.

Succes!

 • marcunator
 • Registratie: mei 2009
 • Laatst online: 10:28
Het echte antwoord is dat je een afweging moet maken hoeveel je de apparatuur zakelijk gaat gebruiken, en hoeveel voor hobby. Deze verdeelsleutel moet je aangeven in je administratie. (bijv 70/30) Dan kan je 70% aftrekken, de andere 30% is privé.

 • indigo79
 • Registratie: februari 2009
 • Laatst online: 24-10 22:04
Bulder schreef op woensdag 15 september 2021 @ 10:48:
[...]


Je ziet een mogelijkheid om er op termijn winst mee te maken en het zijn producten die vrijwel niemand voor de lol koopt; natuurlijk kun je die zakelijk aftrekken. Dat jij dit toevallig ook persoonlijk interessant vindt heeft daar niks mee te maken.

Overigens weer veel (vast goedbedoeld) advies van mensen zonder eigen bedrijf trouwens. Laat je niet teveel gek maken; er worden over het algemeen veel vreemdere dingen op de zaak gezet.
Als je deze producten ontwikkelt met als doel ze in de toekomst te verkopen, mag je grondstoffen en gereedschappen sowieso aftrekken. Het is normaal dat productontwikkeling een aantal jaren kan duren. Het is ook perfect mogelijk en acceptabel dat een product na een zekere ontwikkelingstijd niet levensvatbaar blijkt. Mogelijk moet je ergens bij de inschrijving van je bedrijf of activiteit vermelden dat je dit ook doet, maar dat is het dan ook.

Ook gereedschap en materiaal dat nodig is om je cursusmateriaal te schrijven en je lessen voor te bereiden, is zonder meer aftrekbaar. Het is ook perfect acceptabel om die dingen te kopen om ook hands-on ervaring op te doen. Je kan toch moeilijk een bende onderhoudstechniekers iets gaan vertellen dat je zelf enkel uit de boekjes kent? Dat is ook geen grijze zone.

Die dingen uitsluitend voor je hobby gebruiken mag strikt genomen niet (of dan zijn ze niet of slechts gedeeltelijk aftrekbaar), maar het zijn dingen die sowieso maar uitzonderlijk voor hobbygebruik gekocht worden en je kan makkelijk aantonen waarom je ze professioneel nodig hebt, dus daar gaat geen haan naar kraaien. Er worden inderdaad wel zottere dingen professioneel gekocht: ik ken iemand die jaarlijks een studiereis onderneemt die toevallig in een skigebied georganiseerd wordt (organisator doet ook skireizen en heeft dan wat meer flexibiliteit om boekingen te verschuiven tussen de twee activiteiten ;) ) en die studiereis komt zelfs met een ski-uitrustingsbudget (zodat dat materiaal niet op die manier in jouw boekhouding staat maar in de boekhouding van het bedrijf dat toevallig ook skireizen organiseert).
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee