Omdat het een 'hybride' topic is, ontkom ik er niet aan wat inhoudelijker te worden. Maar het is bedoeld om duidelijk te maken waarom de politieke keuzes zo onlogisch zijn naar mijn mening. De onderliggende vraag is uiteraard waarom het beleid toch steeds zo wordt voortgezet, ondanks herhaalde oproepen middeks moties om de strategie aan te passen.
Het gaat wat ver om alles tussen offtopic tags te zetten, maar ik snap dat het niet alleen politiek is. Ik heb de tekst her en der daarom doorspekt met politieke 'kapstokken'.
Misschien kwam het zo over, maar ik heb het niet specifiek over Q1 2020. Sterker nog, ik heb al vaker in het NL topic genoemd dat mitigatie in Q1 nog wel te begrijpen was in zekere zin en vooral na een bepaalde tijd:
Number10 in "Het Coronavirus in Nederland en België - deel 7"(…) en is de geaccepteerde schatting (WHO) rond september 2020 op 0.28% uitgekomen (…)
Als dit al de gemiddelde IFR wereldwijd zou zijn (heb je een bron?), dan zegt dat weinig over landen met bijvoorbeeld een veel hogere gemiddelde leeftijd. Die IFR is zoals bekend namelijk leeftijdsafhankelijk. Het RIVM
hanteert overigens nog steeds 1% in hun richtlijn. Dat is weliswaar gebaseerd op een onderzoek uit 2020 maar gepubliceerd in februari van dit jaar. Het zal door verbeterde behandeling wel lager zijn geworden, maar 0,28% voor Nederland moet je m.i. beter onderbouwen. Het zou mooi zijn als dat zo is uiteraard, maar de 1% lijkt (in 2020) gewoon te hebben geklopt.
Politieke vraag: waarom komen de sterfgevallen zelden aan bod bij de persco en technische briefings?
(…) men hier op het voorzorgsprincipe is gesprongen (…)
Dat is m.i. juist niet of veel te weinig gedaan. Het RIVM heeft bijvoorbeeld zelf meegewerkt aan een onderzoek (
preprint begin maart 2020) naar de schatting van de mate waarin asymptomatische overdracht een rol speelde en
die studie concludeerde dat er bij een substantieel deel sprake was van asymptomatische overdracht.
Maar waaruit bleek vervolgens volgens jou dat het voorzorgsprincipe is gehanteerd die uitging van substantiële asymptomatische overdracht? Ik kom met enige regelmaat nog opmerkingen tegen die er ten onrechte vanuit lijken te gaan dat het relatief zeldzaam is, maar die mensen hebben dat toch niet zelf verzonnen lijkt mij.
Politieke vraag: waarom wordt het voorzorgsprincipe vaak genegeerd? Wel maatregelen in de trein, maar diezelfde maatregelen niet op kantoor? Dat is volstrekt onlogisch.
(…) Dit neemt niet weg dat ik het met de lijn die je betoogt eens ben. Ook in september 2020 is er nog steeds voor gekozen om te sturen op ziekenhuisbedden. Dit terwijl mijns inziens het niveau van kennis inmiddels hoog genoeg had moeten zijn om de lijn van BIJ1 te begrijpen. (...) De kosten die ik bedoel zijn overigens niet sec de publieke middelen die gebruikt zijn, maar tevens ook de schade aan de economie, de schade aan de geestelijke gezondheid, de polarisering, en de benadeelden van de uitgestelde zorg. (…)
De aanpak in Q1/Q2 was misschien nog te verdedigen, maar daarna wat mij betreft gewoon niet meer. Toch ging men ermee door. Dit artikel gaat in op een mogelijke oorzaak:
https://ginnymooy.com/202...rvan-af-wat-wil-je-leren/
Politieke vraag: kunnen politici in Nederland ook hun oorspronkelijke keuzes bijstellen uit eigen beweging? Waarom werden langdurige klachten ineens genoemd bij de
persco op 9 juli? Daarvoor en daarna hebben we er zelden nog iets over gehoord bij een persco of technische briefing. Waarom niet?
(…) Waar ik het standpunt verkondig dat we de coronamaatregelen beter niet hadden kunnen nemen, is het standpunt wat jij verkondigt dat we het beter rigoureuzer hadden kunnen doen. Hetgeen ik eigenlijk in deze reactie wil zeggen, is dat ik geen enkele moeite heb met jouw standpunt. Het is op wetenschap gebaseerd, en is simpelweg een andere afweging tussen de kosten en de baten. De kabinetslijn heb ik echter wel moeite mee; er is gekozen voor een middenweg welke evident de slechtste keuze was. Het is alsof we in de auto zaten en naar een kade toereden waarbij we de keuze hadden om linksaf of rechtsaf te slaan. We zijn echter met 130 km/u de sloot ingereden. (…)
Het alternatief (ik noem het maar 'ongecontroleerd uitrazen') waar jij op lijkt te doelen in de eerste zin als ik je tenminste goed begrijp, had tot grote maatschappelijke ontwrichting geleid en doet volgens mij de aanname dat het effect tijdelijk zou zijn geweest. In het VK heeft de MP dat omschreven als '
take it on the chin'. Het lijkt en leek mij terecht geen optie, en had naar schatting 134.000 sterfgevallen tot gevolg gehad:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33395381/
Politieke vraag: is het beleid in het VK en NL bewust op elkaar afgestemd? Er zijn wel erg veel overeenkomsten, hoewel dat dus ook toeval kan zijn of vergelijkbare (on)logica in beide landen.
(…) Ik weet niet in hoeverre het nodig is om dit uit te leggen; voor sommigen wellicht intuitief vanuit basiskennis differentiaalvergelijkingen. Het punt is dat een virus als het ware 'uitraast' tot op het punt dat er onvoldoende vatbare mensen zijn. (…)
Maar al dit soort redenaties gaan volgens mij uit van basale aannames waaronder:
- SEIR en geen SEIRS
- geen gevolgen van een besmetting anders dan opname en sterfte
Het eerste is bij dit soort besmettingen van de luchtwegen zelden SEIR, hoewel het voor opnames of sterfte vermoedelijk wel beperkt zal blijven tot SEIR. De vaccins werken m.n. heel goed om opname en sterfte te voorkomen, maar helaas niet 100%. Dus zal er bij SEIRS voor veel mensen een risico blijven bestaan:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32499633/
Maar verder heeft een besmettelijke ziekte die amper 1,5 jaar bestudeerd kan zijn, mogelijk nog allerlei gevolgen in petto. Daarmee zeg ik niet dat er nog allerlei zaken volgen (lijkt mij overigens niet waarschijnlijk en ik hoop het ook niet uiteraard). Maar over langdurige klachten werd dus zelden bij de persco of technische briefings iets gezegd. Relatief onbekend denk ik, maar mazelen kan leiden tot een
afname van afweer tegen allerlei andere besmettelijke ziektes bijvoorbeeld en dat is pas vrij laat ontdekt. Daarmee zeg ik niet dat zoiets nu ook speelt bij de besmettingen van afgelopen 1,5 jaar, maar wijs daarmee op het theoretische bestaan van die effecten en daarmee ook het samenhangende staartrisico. Achteraf opmerkingen over 'koe in de kont' of 'niemand zag dit aankomen' zijn m.i. uitingen van slecht (politiek)
risicomanagement.
Zoals ik vandaag al eerder benoemde heeft dat waarschijnlijk politieke voordelen:
- gebeurt er niks, dan ben je als politicus zogenaamd de visionair met uitmuntende vaardigheden (strong man)
- gaat het mis, dan roep je dat 'niemand dit zag aankomen' en '100% beslissingen bij 50% kennis' etc.
'Altijd raak' dus vanuit het oogpunt van populariteit. Dat is een groot verschil met de leider van NZ die het volstrekt tegengestelde deed en daarmee een persoonlijk risico nam op impopulariteit. Maar dat lijkt juist heel goed te hebben uitgepakt, zowel op maatschappelijk als politiek gebied.
En ja, NZ is een eiland, maar bijvoorbeeld het VK ook. Dus daarmee kun je die factor als determinant wegstrepen. Het eiland-argument is niks anders dan externaliseren. Misschien is het onmogelijk of veel moeilijker in NL dan in NZ, maar dan moet je het wel eerst proberen.
Politieke vraag: waarom lijkt serieus indammen met langdurig R<1 niet geprobeerd te zijn, terwijl de R lange tijd vlak boven de 1 bleef en er dus minimaal maatregelen nodig waren om R<1 te halen?
Onder voorbehoud van (type)fouten. Handelen naar mijn reactie is voor eigen rekening en risico. Win zo nodig zelf (betaald) advies in bij een expert.