Vraag


 • Envydo
 • Registratie: augustus 2018
 • Laatst online: 23-09 16:55
Hallo,

Ik ben momenteel een 2ejaars Cognitive Science and Artificial Intelligence student in Tilburg, maar ben enigzins ontevreden over de studie. Er is nauwelijks een focus op het leren coderen/omgaan met ICT-gerelateerde zaken, en de focus heeft in plaats daarvan vooral gelegen op cognitieve wetenschappen, statistiek etc. Ik heb alle vakken met goede cijfers gehaald, maar de werkdruk is ook erg hoog, tot het punt dat ik tijdens een semester rond de 2-4 uur per dag sliep.

Nu ben ik van plan na mijn studie een software developer te worden, en realiseer ik mij dat mijn studie mij vrij onvoorbereid hiervoor achterlaat. Daarom ben ik veel gaan nadenken over een eventuele switch naar een HBO studie, maar ben mij niet goed bekend in de (Nederlandse) arbeidsmarkt, en de verschillen in loon die je aantreft in verschil tussen universitaire en HBO studies. Mij lijkt het dat meer ervaring opdoen bij een HBO studie zou zorgen tot een betere baan in het ICT gebied i.p.v. veel weten over de achterliggende techniek, maar zeker weet ik dit niet.

De HBO studie waar ik momenteel naar kijk is Informatica of ICT, maar moet meer onderzoek doen/vragen stellen om hier een goede keuze tussen te kunnen maken. Zijn er goede (HBO of Universiteit) studies die mensen aan kunnen raden die de focus leggen op ervaring met software development i.p.v. theorie?

Heel erg bedankt voor het lezen van mijn post, ik waardeer alle antwoorden :)

What's up, people?

Alle reacties


 • Envydo
 • Registratie: augustus 2018
 • Laatst online: 23-09 16:55
Eledhrim schreef op vrijdag 10 september 2021 @ 23:23:
Het is net als met autorijden: dat leer je niet tijdens de lessen. Wanneer je het felbegeerde roze papiertje kunststof kaartje behaalt dan begint het pas. Je hebt theorie gehad en weet hoe je moet sturen en schakelen. Daarna is het een zaak om kilometers te maken en ervaring opdoen.

Ik weet dat niet iedereen deze mening is aangedaan maar programmeren leer je niet op het HBO of de universiteit. Je krijgt er de middelen aangereikt om een goede basis te leggen. Vervolgens moet je zelf aan de slag.

Zoals je zelf ondervonden hebt is het curriculum op de universiteit meer theoretisch en gericht op wetenschap. De HBO's zijn meer toegespitst om aan te sluiten bij de praktijk. Ik ken veel HBO'ers die geweldig kunnen programmeren en ook universitair geschoolde ontwikkelaars die matige code schrijven maar ook andersom. Het is niet de opleiding die bepaald of iemand een succesvolle programmeur wordt maar het individu zelf. De opleiding geeft je alleen de bagage om je eigen weg te vinden.

Als je software developer wilt worden zou je prima op het HBO terecht kunnen. Kies dan wel voor een opleiding met een groot software development component en niet een studie waarbij je vooral powerpoint presentaties gaat maken.
Er zijn echter vacatures waar toch om WO'ers wordt gevraagd omdat het een bepaald denkniveau vereist of een onderzoek / R&D karakter kent. Voor innovatie in Artificial Intelligence is het wel een voordeel dunkt me.
Bedankt voor je antwoord! Ik denk dat het voor mij, als iemand die een software developer wilt worden, waarschijnlijk beter is om een programmeer-gefocusde HBO studie te kiezen dan een meer theoretische WO studie. Heb jij een significant verschil in HBO/Universiteit lonen voor software developers gezien, of is dit puur een verschijnsel wat bij de startlonen te zien is?

What's up, people?


 • Envydo
 • Registratie: augustus 2018
 • Laatst online: 23-09 16:55
Electrowolf schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 15:11:
Wat ik me vooral afvraag is het volgende. Als je graag ICT'er wil worden, waarom ben je dan Cognitive Science and Artificial Intelligence student in Tilburg gaan studeren? Waarom geen "ICT" opleiding als informatica, informatiekunde of iets dergelijks? En waarom in Tilburg ipv een meer bèta-universiteit (Delft, Leiden, Utrecht, Enschede, etc etc).
Ik moet toegeven dat het verkooppraatje dat ik kreeg bij TiU (door cognitive science zul je beter inzicht krijgen in alle aspecten van menselijke cognitie, waardoor het maken van ingewikkelde AI systemen beter gaate etc.) goed op mij had gewerkt, maar na een jaar kan ik duidelijk zeggen dat de twee focusen vrijwel niets met elkaar te maken hebben gehad, en dat het zorgt voor een niet diepgaande kijk op beide Cognitive science en Artificial intelligence. AI was geadverteerd als een opkomend veld met een erg goede banenkans, basically meer gespecialiseerde Informatica. Het feit dat het in het Engels gegeven werd met veel internationale studenten en leraren trok mij ook zeer, vooral wanneer het vergeleken was met b.v. Kunstmatige Intelligentie in Utrecht, wat alleen in het Nederlands was.
DjoeC schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 14:13:
De vraag is dus vooral: wat wil je met je toekomst. Ga je aan cutting egde research werken - maak dan vooral je studie af, begrijp de theorie en doe daar later iets mee. Wil je later alleen maar "handjes" zijn dan maakt het niveau van opleiding een stuk minder uit. MAAR: het werk verandert door de jaren, heb je over 10-12 jaar voldoende bagage meegebracht om als handjes nog mee te komen?

De theoretische bagage, het kunnen uitzoeken, het in de diepte begrijpen van de concepten kan je in een later stadium misschien meer oplevern dan je vandaag kunt voorzien.... Als je de studie aankunt zou ik m vooral afmaken. Na je studie alsnog uitvoerend aan de gang gaan is makkelijk dan later nog in de theorie duiken.....

Denk vooral (middel)lange termijn!
Cutting edge research is niet een van mijn prioriteiten, eerder het kunnen werken aan/schrijven van software in verschillende soorten bedrijven. Dus, praktisch te werk gaan (en ook hierdoor dus lijkt HBO misschien meer bij mij te passen). De werkdruk van de studie heeft mentaal een erg slechte invloed over mij gehad, en heb het gevoel dat ik erg snel tegen een burnout aan zal lopen als ik hier blijf (had tegen het einde van het vorige semester regelmatig breakdowns, emotioneel instabiel etc.). Jouw punt over het veranderende werk is iets wat ik ook zeer serieus neem, en zal ook proberen door de jaren heen steeds wel te blijven leren en niet achter te blijven (zolang dit mogelijk is).
pirke schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 11:16:
Op het HBO leer je je tools goed te gebruiken. Op de universiteit leer je een manier van denken.

Als je gewoon voorbereid wilt zijn op een baan in het bedrijfsleven is een HBO een prima keuze. Een universitaire studie doe je voor zelfontplooiing.

[...]

Ik vermoed dat je met hele andere verwachtingen aan deze studie begonnen bent. Een studie kunstmatige intelligentie is geen studie programmeren, daar heb je de studie programmeren voor.

En wat betreft startsalarissen in het bedrijfsleven: HBO en universitair hebben een vergelijkbaar startsalaris is mijn ervaring. Maar de manier van denken die je op de universiteit leert kan je wellicht sneller stappen laten maken, al ligt dat meer aan de persoon zelf dan aan de opleiding. Er zit in ieder geval een correlatie, maar of het een causaal verband is is een lastige vraag :)
Heel erg bedankt voor deze comment, ik denk dat je inderdaad zeer gelijk hebt in zeggen dat ik deze studie met verkeerde verwachtingen begonnen ben. Ik denk momenteel dat een meer praktijk-gerelateerde studie waar ik vooral leer programmeren voor mijzelf beter is, het eindeloos staren naar theorie (wat ik wel goed leer, maar mentaal wel tol heeft) zorgt voor mij onzekerheid i.v.m. het nooit goed weten of je het wel of niet snapt tot de examens.
AGee schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 10:34:
Mijn mening is: Als je het leuk vind om te programmeren, en het je niet zoveel uitmaakt wát je precies moet bouwen, dan kun je prima je weg vinden met een HBO. Als je de software meer als middel ziet ipv als doel, en je het liefst ook iets ontwikkeld binnen een domein waar je iets vanaf weet, dan zul je met een gemiddeld HBO-papiertje al snel buitenboord vallen. Artificial Intelligence kan zo'n domein zijn waar je makkelijker binnen komt met een relevante MSc dan met HBO.
Zoals eerder gezegd is het programmeren eerder een doel dan een middel voor mij, ik vind het oplossen van problemen op creatieve manieren heel erg waarderend en fijn, terwijl de meer theorie-gefocusde onderwerpen mij niet bepaald blij maken.


Ik heb gezien dat het mogelijk is na een HBO Informatica studie een Master's op WO niveau te doen, is het misschien een goed idee om dat te gebruiken als moment voor specialisatie, en dat het HBO een goede, brede basis kan opbouwen?
Iets wat ook belangrijk te noemen is is dat ik momenteel wel in Nederland ben en van plan ben hier ervaring te krijgen met programmeren, maar dat mijn uiteindelijke doel wel is om naar Amerika te emigreren, waar het verschil tussen HBO en WO natuurlijk niet bestaat (daar zien ze puur "Bachelor's of Science).

Ik waardeer alle reacties die mensen hebben geplaatst en neem ze zwaar in overweging. Zelfs al heb ik misschien niet direct je post gequote, ik heb alles gelezen <3

What's up, people?


 • Envydo
 • Registratie: augustus 2018
 • Laatst online: 23-09 16:55
Hey all,

ik heb er nog wat over na zitten te denken, en denk dat waarschijnlijk de optie die voor mij persoonlijk het beste is is het volgen van het verkorte traject HBO-ICT beschikbaar bij Fontys voor voormalige VWO leerlingen. Hierbij kan ik in 3 jaar tijd een Bachelor's krijgen, en kan ik hierna meteen instromen bij de TU/E voor een Master's in Computer Science and Engineering.

What's up, people?

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee