Vraag


 • Envydo
 • Registratie: augustus 2018
 • Laatst online: 23-09 16:55
Hallo,

Ik ben momenteel een 2ejaars Cognitive Science and Artificial Intelligence student in Tilburg, maar ben enigzins ontevreden over de studie. Er is nauwelijks een focus op het leren coderen/omgaan met ICT-gerelateerde zaken, en de focus heeft in plaats daarvan vooral gelegen op cognitieve wetenschappen, statistiek etc. Ik heb alle vakken met goede cijfers gehaald, maar de werkdruk is ook erg hoog, tot het punt dat ik tijdens een semester rond de 2-4 uur per dag sliep.

Nu ben ik van plan na mijn studie een software developer te worden, en realiseer ik mij dat mijn studie mij vrij onvoorbereid hiervoor achterlaat. Daarom ben ik veel gaan nadenken over een eventuele switch naar een HBO studie, maar ben mij niet goed bekend in de (Nederlandse) arbeidsmarkt, en de verschillen in loon die je aantreft in verschil tussen universitaire en HBO studies. Mij lijkt het dat meer ervaring opdoen bij een HBO studie zou zorgen tot een betere baan in het ICT gebied i.p.v. veel weten over de achterliggende techniek, maar zeker weet ik dit niet.

De HBO studie waar ik momenteel naar kijk is Informatica of ICT, maar moet meer onderzoek doen/vragen stellen om hier een goede keuze tussen te kunnen maken. Zijn er goede (HBO of Universiteit) studies die mensen aan kunnen raden die de focus leggen op ervaring met software development i.p.v. theorie?

Heel erg bedankt voor het lezen van mijn post, ik waardeer alle antwoorden :)

What's up, people?

Alle reacties


 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 05-10 22:19
Het is net als met autorijden: dat leer je niet tijdens de lessen. Wanneer je het felbegeerde roze papiertje kunststof kaartje behaalt dan begint het pas. Je hebt theorie gehad en weet hoe je moet sturen en schakelen. Daarna is het een zaak om kilometers te maken en ervaring opdoen.

Ik weet dat niet iedereen deze mening is aangedaan maar programmeren leer je niet op het HBO of de universiteit. Je krijgt er de middelen aangereikt om een goede basis te leggen. Vervolgens moet je zelf aan de slag.

Zoals je zelf ondervonden hebt is het curriculum op de universiteit meer theoretisch en gericht op wetenschap. De HBO's zijn meer toegespitst om aan te sluiten bij de praktijk. Ik ken veel HBO'ers die geweldig kunnen programmeren en ook universitair geschoolde ontwikkelaars die matige code schrijven maar ook andersom. Het is niet de opleiding die bepaald of iemand een succesvolle programmeur wordt maar het individu zelf. De opleiding geeft je alleen de bagage om je eigen weg te vinden.

Als je software developer wilt worden zou je prima op het HBO terecht kunnen. Kies dan wel voor een opleiding met een groot software development component en niet een studie waarbij je vooral powerpoint presentaties gaat maken.
Er zijn echter vacatures waar toch om WO'ers wordt gevraagd omdat het een bepaald denkniveau vereist of een onderzoek / R&D karakter kent. Voor innovatie in Artificial Intelligence is het wel een voordeel dunkt me.

 • delpit
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 25-10 21:15
Ik zou even doorbijten. Niveau kunnen aantonen en daarmee wendbaar zijn qua keuzes is fijn. En jouw huidige studie (niveau/richting) gaat je maximale wendbaarheid geven.

Weinig is lastiger dan voorspellen wat de arbeidsmarkt de komende decennia gaat doen, ook zul je zelf waarschijnlijk qua persoonlijke interesses nog wel tot ontdekkingen komen. WO geeft je dan net een betere start dan HBO. Simpel zat.

Denkvermogen, flexibiliteit, verbanden kunnen leggen, analysevermogen en visie gecombineerd met hands-on kunnen realiseren zijn eigenschappen die goud waard zijn, nu en in de nabije toekomst. Niveau is op de lange duur daarbij belangrijker dan richting.

Kortom kijk iets verder vooruit zou ik zeggen. Software developer is een leuk vak, maar juist op WO niveau het leukste. Software architect, full stack developer (wat dat ook eigenlijk is), systems analist, het zijn doorgroeimogelijkheden waar je eerder aan toe komt met je WO papiertje.

 • retoohs
 • Registratie: april 2019
 • Laatst online: 10:03
Sommige specialistische banen zullen niet bereikbaar zijn zonder een master. Artificial intelligence is daar een goed voorbeeld van. Verder zijn er bedrijven die de allerbeste techneuten willen en daar goed voor betalen, een master helpt dan zeker.

Ik zou sterk overwegen om nog 2 jaar vol te houden op wo om daar je bachelor te halen. Mocht je daarna besluiten om te gaan werken dan kan je later altijd nog in 1 jaar een master halen. Met HBO zit er altijd nog een pre-master voor.

Als je nu over stapt naar HBO dan ben je 4 jaar bezig. Misschien kan je vrijstelling vragen voor het 1e jaar maar dan mis je wel de basis programmeer vakken waar je behoefte aan hebt.
HBO is wel een stuk praktischer. Je werkt veel in groepjes aan projecten. De werkdruk is ook niet moordend voor iemand die een zware wo studie gewend is.

 • badboyqxy
 • Registratie: augustus 2009
 • Laatst online: 10:05
Algemeen klacht die ik hoor over programmeer studies op dit moment, is dat je meer leert documenteren dan programmeren zelf.

Ook het wiskunde niveau is te laag, waardoor ondanks je een gespecialiseerde opleiding gedaan hebt, wiskunde, economitrie studenten vaak geliefder zijn voor programmeurs functies.

 • pirke
 • Registratie: augustus 2001
 • Laatst online: 08:31
Op het HBO leer je je tools goed te gebruiken. Op de universiteit leer je een manier van denken.

Als je gewoon voorbereid wilt zijn op een baan in het bedrijfsleven is een HBO een prima keuze. Een universitaire studie doe je voor zelfontplooiing.

En voor kunstmatige intelligentie is wiskunde en statistiek hard nodig. Ook taalkunde is belangrijk. Hoe kun je anders gesproken of geschreven taal gaan interpreteren?

Psychologie is net zo belangrijk. Want wat is intelligentie en hoe kun je dat kunstmatig nabootsen? Mensen beoordelen dat op het gedrag wat ze zien. Intelligent gedrag is heel makkelijk zonder enige regel code te schrijven: een robot met 2 wielen (en een zwenkwieltje), 2 motoren en 2 proximity sensoren is genoeg om een intelligente robot te maken: koppel de linker sensor als weerstand op het rechter wiel: als er links iets gedetecteerd wordt zal het rechter wiel minder hard gaan draaien, waardoor hij vanzelf wegdraait van het gedetecteerde object. Oftewel deze robot zal (bijna) nooit meer botsen. Wat een slimme robot denken de toeschouwers. Doe iets vergelijkbaars met een licht sensor en hang een lampje boven z'n laadstation. Als de accu beneden een drempel komt stuurt hij vanzelf naar het lampje om weer te gaan laden. Allemaal mogelijk zonder een processor aan boord te hebben.

Ik vermoed dat je met hele andere verwachtingen aan deze studie begonnen bent. Een studie kunstmatige intelligentie is geen studie programmeren, daar heb je de studie programmeren voor.

En wat betreft startsalarissen in het bedrijfsleven: HBO en universitair hebben een vergelijkbaar startsalaris is mijn ervaring. Maar de manier van denken die je op de universiteit leert kan je wellicht sneller stappen laten maken, al ligt dat meer aan de persoon zelf dan aan de opleiding. Er zit in ieder geval een correlatie, maar of het een causaal verband is is een lastige vraag :)

De Belangrijkste Toespraak Die Je Ooit Zal Horen


 • Ypuh
 • Registratie: oktober 2013
 • Laatst online: 09:41
Gelukkig is de eerste zin van de eerste reactie al de juiste opmerking. School bereidt je voor op je carriere, maar is eigenlijk in geen enkele manier representatief/vergelijkbaar/voorspellend met wat je kunt verwachten en bereiken. Veel van de "schoolwaarde" zit naar mijn beleving in het aanleren van bepaalde vaardigheden, denk aan: het leren omgaan met deadlines, je aandacht verdelen over verschillende onderwerpen, je weg vinden in het zoeken van informatie, waar liggen je sterke en zwakke punten en interesses. Het is een illusie dat je opleiding 1:1 aansluit op je werk. Modellen in boeken kunnen nog zo mooi beschreven staan, de praktijk is altijd anders. Modellen kunnen je wel handvaten geven, maar wie met een boek onder z'n arm afdelingen in modellen gaat dwingen (iedere trainee probeert dit wel een keertje) zal van een koude kermis thuiskomen. Het is zeker geen slechte (eerste) stap, maar er bestaan ook zaken als organisatiesensitiviteit, politiek, bedrijfscultuur of bijvoorbeeld in het verleden gemaakte keuzes/technologische beperkingen waar een model geen rekening mee houdt.

Zonder al te ver af te dwalen; school bereidt je voor op een werkleven. Stages en traineeships vormen een mooie brug, maar je werkleven begint in principe pas vanaf je eerste (fulltime) werkdag na je afstuderen. De meningen zijn daarover een beetje verdeeld; ik zie wel eens seniors van 26 voorbij komen met 10 jaar werkervaring die zich ook nog eens staande kunnen houden, maar dat kan eigenlijk alleen in de IT-wereld (en ik kan ze op één hand tellen).

Indirect probeer ik daarmee ook aan te geven; maar vooral je opleiding af, ook al is die niet 1:1 relevant aan je wensen/beoogde carriere. Het onderwerp doet er minder toe dan het bewijs dat je een bepaald werk- en denkniveau aan kunt. Het papiertje opent dan ook vooral deuren. Een MBO'er kan in de praktijk best 'beter' zijn dan een HBO'er, de kans is alleen groot dat deuren gesloten blijven wat het proces bemoeilijkt (als spits is het makkelijker om te scoren/excelleren bij Ajax dan bij Cambuur, je zult alleen eerst wel aan moeten tonen dat je het Ajax-niveau aankunt om voor die positie in aanmerking te komen).

Het verschil tussen HBO en WO is naar mijn mening kleiner. Veel bedrijven leggen de drempel op HBO niveau, qua salaris/opdrachten/kansen start je als HBO'er en WO'er dan vaak ook gelijk en aangezien iedereen op 0 begint op de werkvloer, zijn daar ook minder barrieres om te ontwikkelen/door te groeien. Je maakt bij een manager niet meer/minder indruk of je een master of bachelor hebt als je project uitermate succesvol is of faalt.

Zelf ben ik overigens net gestart met een master opleiding na 5 jaar fulltime als IT consultant gewerkt te hebben. In die 5 jaar heb ik al heel wat WO-ers 'in mogen halen' door simpelweg effectief te zijn in het behalen van resultaat (dat ligt niet zozeer in de mooiste oplossingen kunnen bedenken, maar de juiste oplossing en het ook daadwerkelijk realiseren hiervan). Ik heb niet de illusie dat een master mij een hoger salaris op gaat leveren, (veel) meer status geeft of mijn carriere een boost geeft. Ik doe het vooral om een andere invalshoek te krijgen op mijn aanpak, verantwoordelijkheden en organisatie. Als iemand die praktisch ingesteld is zie ik hier ook een leuke uitdaging in waar ik weer energie/voldoening uit haal. Noodzakelijk is het niet, maar als je het kan/plezier in hebt kan ik het van harte aanraden. Universiteit is geen garantie op succes, net als dat HBO/MBO geen beperking hoeft te zijn. Veel hangt af van inzet/ambitie/leergierigheid.

 • nono_einstein
 • Registratie: april 2013
 • Laatst online: 25-10 14:47
Transportman schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 11:37:
[...]

Eens, het beheersen van de taal waarmee gewerkt wordt is een must, maar wil je verder komen dan kant en klare specs die al volledig voorgekauwd zijn in code gieten, is er wel meer nodig. Daarvoor is ook een stuk inzicht nodig, maar ook een stuk feeling. Dat leer je niet op HBO of WO, dat leer als je bezig bent (of niet als de richting waarin je werkt niet bij je past zoals ik bij mijn eerste baan had), ik heb schoolverlaters gezien die het uitstekend deden, en studenten en afgestudeerden bij wie de specs volledig voorgekauwd moesten worden.
En mijn ervaring is dat dat inzicht (eerder) komt bij mensen die een universitaire opleiding afgerond hebben.

 • Electrowolf
 • Registratie: april 2001
 • Laatst online: 23:17

Electrowolf

Mod met Liefde!

Mijn ervaring met HBO vs WO is dat je op HBO vaker een bepaalde taal leert programmeren (bv C of Java) en op de universiteit een bepaald paradigma (imperatief, OO, functioneel). Op WO is programmeren vaker een middel, op HBO meer een doel. Als ik zoek die lekker vlot en productief kan coden zoek ik een HBO'er, als ik iemand wil die minder snel is met coden maar wat meer naar het grotere plaatje kijkt een WO'er. Maar dit zijn natuurlijk generalisaties die echt per persoon verschillen!

Wat ik me vooral afvraag is het volgende. Als je graag ICT'er wil worden, waarom ben je dan Cognitive Science and Artificial Intelligence student in Tilburg gaan studeren? Waarom geen "ICT" opleiding als informatica, informatiekunde of iets dergelijks? En waarom in Tilburg ipv een meer bèta-universiteit (Delft, Leiden, Utrecht, Enschede, etc etc).

Wat betreft baankansen heb je met een WO opleiding als starter wel meer opties voor zo ver ik heb gezien. Er zijn meer startersbanen die "WO niveau" vereisen dan "Informatica" binnen "de ICT".

Mijn advies zou zijn om je bachelor af te maken en ondertussen goed na te denken over je master. (Cultuur in NL is over het algemeen dat je nog niet klaar bent met WO als je geen master hebt :/. Al maakt dan 1 of 2 jaar niet zo veel uit voor de meesten.)

Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen, in #TMF is altijd wat te doen. || http://quotes.negotiator.nl/7270 || /16 at work


 • Envydo
 • Registratie: augustus 2018
 • Laatst online: 23-09 16:55
Electrowolf schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 15:11:
Wat ik me vooral afvraag is het volgende. Als je graag ICT'er wil worden, waarom ben je dan Cognitive Science and Artificial Intelligence student in Tilburg gaan studeren? Waarom geen "ICT" opleiding als informatica, informatiekunde of iets dergelijks? En waarom in Tilburg ipv een meer bèta-universiteit (Delft, Leiden, Utrecht, Enschede, etc etc).
Ik moet toegeven dat het verkooppraatje dat ik kreeg bij TiU (door cognitive science zul je beter inzicht krijgen in alle aspecten van menselijke cognitie, waardoor het maken van ingewikkelde AI systemen beter gaate etc.) goed op mij had gewerkt, maar na een jaar kan ik duidelijk zeggen dat de twee focusen vrijwel niets met elkaar te maken hebben gehad, en dat het zorgt voor een niet diepgaande kijk op beide Cognitive science en Artificial intelligence. AI was geadverteerd als een opkomend veld met een erg goede banenkans, basically meer gespecialiseerde Informatica. Het feit dat het in het Engels gegeven werd met veel internationale studenten en leraren trok mij ook zeer, vooral wanneer het vergeleken was met b.v. Kunstmatige Intelligentie in Utrecht, wat alleen in het Nederlands was.
DjoeC schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 14:13:
De vraag is dus vooral: wat wil je met je toekomst. Ga je aan cutting egde research werken - maak dan vooral je studie af, begrijp de theorie en doe daar later iets mee. Wil je later alleen maar "handjes" zijn dan maakt het niveau van opleiding een stuk minder uit. MAAR: het werk verandert door de jaren, heb je over 10-12 jaar voldoende bagage meegebracht om als handjes nog mee te komen?

De theoretische bagage, het kunnen uitzoeken, het in de diepte begrijpen van de concepten kan je in een later stadium misschien meer oplevern dan je vandaag kunt voorzien.... Als je de studie aankunt zou ik m vooral afmaken. Na je studie alsnog uitvoerend aan de gang gaan is makkelijk dan later nog in de theorie duiken.....

Denk vooral (middel)lange termijn!
Cutting edge research is niet een van mijn prioriteiten, eerder het kunnen werken aan/schrijven van software in verschillende soorten bedrijven. Dus, praktisch te werk gaan (en ook hierdoor dus lijkt HBO misschien meer bij mij te passen). De werkdruk van de studie heeft mentaal een erg slechte invloed over mij gehad, en heb het gevoel dat ik erg snel tegen een burnout aan zal lopen als ik hier blijf (had tegen het einde van het vorige semester regelmatig breakdowns, emotioneel instabiel etc.). Jouw punt over het veranderende werk is iets wat ik ook zeer serieus neem, en zal ook proberen door de jaren heen steeds wel te blijven leren en niet achter te blijven (zolang dit mogelijk is).
pirke schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 11:16:
Op het HBO leer je je tools goed te gebruiken. Op de universiteit leer je een manier van denken.

Als je gewoon voorbereid wilt zijn op een baan in het bedrijfsleven is een HBO een prima keuze. Een universitaire studie doe je voor zelfontplooiing.

[...]

Ik vermoed dat je met hele andere verwachtingen aan deze studie begonnen bent. Een studie kunstmatige intelligentie is geen studie programmeren, daar heb je de studie programmeren voor.

En wat betreft startsalarissen in het bedrijfsleven: HBO en universitair hebben een vergelijkbaar startsalaris is mijn ervaring. Maar de manier van denken die je op de universiteit leert kan je wellicht sneller stappen laten maken, al ligt dat meer aan de persoon zelf dan aan de opleiding. Er zit in ieder geval een correlatie, maar of het een causaal verband is is een lastige vraag :)
Heel erg bedankt voor deze comment, ik denk dat je inderdaad zeer gelijk hebt in zeggen dat ik deze studie met verkeerde verwachtingen begonnen ben. Ik denk momenteel dat een meer praktijk-gerelateerde studie waar ik vooral leer programmeren voor mijzelf beter is, het eindeloos staren naar theorie (wat ik wel goed leer, maar mentaal wel tol heeft) zorgt voor mij onzekerheid i.v.m. het nooit goed weten of je het wel of niet snapt tot de examens.
AGee schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 10:34:
Mijn mening is: Als je het leuk vind om te programmeren, en het je niet zoveel uitmaakt wát je precies moet bouwen, dan kun je prima je weg vinden met een HBO. Als je de software meer als middel ziet ipv als doel, en je het liefst ook iets ontwikkeld binnen een domein waar je iets vanaf weet, dan zul je met een gemiddeld HBO-papiertje al snel buitenboord vallen. Artificial Intelligence kan zo'n domein zijn waar je makkelijker binnen komt met een relevante MSc dan met HBO.
Zoals eerder gezegd is het programmeren eerder een doel dan een middel voor mij, ik vind het oplossen van problemen op creatieve manieren heel erg waarderend en fijn, terwijl de meer theorie-gefocusde onderwerpen mij niet bepaald blij maken.


Ik heb gezien dat het mogelijk is na een HBO Informatica studie een Master's op WO niveau te doen, is het misschien een goed idee om dat te gebruiken als moment voor specialisatie, en dat het HBO een goede, brede basis kan opbouwen?
Iets wat ook belangrijk te noemen is is dat ik momenteel wel in Nederland ben en van plan ben hier ervaring te krijgen met programmeren, maar dat mijn uiteindelijke doel wel is om naar Amerika te emigreren, waar het verschil tussen HBO en WO natuurlijk niet bestaat (daar zien ze puur "Bachelor's of Science).

Ik waardeer alle reacties die mensen hebben geplaatst en neem ze zwaar in overweging. Zelfs al heb ik misschien niet direct je post gequote, ik heb alles gelezen <3

What's up, people?


 • Ypuh
 • Registratie: oktober 2013
 • Laatst online: 09:41
Envydo schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 23:14:
Ik heb gezien dat het mogelijk is na een HBO Informatica studie een Master's op WO niveau te doen, is het misschien een goed idee om dat te gebruiken als moment voor specialisatie, en dat het HBO een goede, brede basis kan opbouwen?
Iets wat ook belangrijk te noemen is is dat ik momenteel wel in Nederland ben en van plan ben hier ervaring te krijgen met programmeren, maar dat mijn uiteindelijke doel wel is om naar Amerika te emigreren, waar het verschil tussen HBO en WO natuurlijk niet bestaat (daar zien ze puur "Bachelor's of Science).
Zoals in mijn post hierboven al even benoemd heb ik eerst HBO (en daarvoor MBO) gedaan en sinds 5 jaar werkzaam als IT consultant. Sinds dit schooljaar ben ik weer fulltime student en werk daarnaast nog 2-3 dagen in de week. Om de stap van HBO > WO master te kunnen maken heb je een premaster nodig. Deze is specifiek voor één master, vrij intensief qua hoeveelheid, maar de stap qua niveau lijkt tot dusver te doen (het is vooral een andere invalshoek gericht op onderzoek, en de hoeveelheid stof is simpelweg 2-3x zoveel als mijn HBO opleiding).

In mijn premaster klas zitten ook laatstejaars HBO studenten die deze premaster volgen als minor. Kortom, zodra ze hun HBO scriptie afgerond hebben, kunnen ze direct door voor het masterprogramma (en laat de premaster nou ook nog eens een perfecte voorbereiding zijn op het schrijven van je afstudeeronderzoek). Als je nu al weet dat je een WO master wilt gaan doen en een 'stap terug' wilt doen naar een praktisch ingestelde HBO bachelor, dan kun je dat dus in vrijwel eenzelfde termijn afronden. Een groot deel van de punten kun je waarschijnlijk ook nog meenemen voor vrijstellingen (mocht je een propedeuse hebben, dan is dat helemaal mooi).

Praktisch gezien is het dus geen slechte stap. Op de werkvloer boeit het niemand of je een WO of HBO bachelor hebt en de eerste 5+ jaar zal het qua salaris of werkkansen ook nauwelijks verschil maken mocht je besluiten niet door te gaan voor de master.

Ik zou je adviseren gewoon je huidige opleiding af te ronden, maar het alternatief is niet 'slecht'.

[Voor 5% gewijzigd door Ypuh op 11-09-2021 23:57]


 • Electrowolf
 • Registratie: april 2001
 • Laatst online: 23:17

Electrowolf

Mod met Liefde!

Envydo schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 23:14:
[...]


Ik moet toegeven dat het verkooppraatje dat ik kreeg bij TiU (door cognitive science zul je beter inzicht krijgen in alle aspecten van menselijke cognitie, waardoor het maken van ingewikkelde AI systemen beter gaate etc.) goed op mij had gewerkt, maar na een jaar kan ik duidelijk zeggen dat de twee focusen vrijwel niets met elkaar te maken hebben gehad, en dat het zorgt voor een niet diepgaande kijk op beide Cognitive science en Artificial intelligence. AI was geadverteerd als een opkomend veld met een erg goede banenkans, basically meer gespecialiseerde Informatica. Het feit dat het in het Engels gegeven werd met veel internationale studenten en leraren trok mij ook zeer, vooral wanneer het vergeleken was met b.v. Kunstmatige Intelligentie in Utrecht, wat alleen in het Nederlands was.
Om even alleen daar op in te gaan ;).

AI/CI is een breed vakgebied. Je kan dit prima vanuit psychologie, andere geestenswetenschappen of juist biomedische. Maar dan zal de nadruk dus ook liggen op de dingen vanuit die kant. In Utrecht hadden ze bijvoorbeeld vroeger twee AI masters, eentje bij informatica en eentje bij psychologie. Omdat die toch redelijk wat overlap kregen hebben ze die samengevoegd maar wel nog met aparte tracks er in. Het enige dat ik van Tilburg weet is dat ze de afgelopen jaren "datascience dingen toegevoegd hebben" aan wat ze al hadden, wat prima kan werken. Maar daardoor zal de nadruk dus niet zo op "ICT" liggen.

Als je graag het internationale aspect wil hebben dan is dat uberhaupt meer een master ding. De meeste internationale studenten in NL komen voor de (Engelse) masters.

Een voordeel dat je nu wel hebt is dat je meer inzicht hebt in het TOEPASSEN van programmeren in een domein. Pure informatica/ICT studenten vinden het lastig om soms lastig om te doen. Het kan dus meerwaarde hebben voor iets als scientific programmer binnen het AI domein. Ook heb ik mensen met minder "ICT" voor starter "ICT" banen in sollicitatiegesprekken voorbij zien komen al die het prima doen, dus daar zou ik me niet te druk over maken.Wat betreft je andere reacties ook nog even een duit in het zakje >:).

Het is makkelijker om met WO opleiding "HBO werk" te doen dan andersom. Vanuit HBO doorstromen naar WO master kan, maar voor een groot deel is die stap lastig/te groot. Vanuit je huidige bachelor naar een beter passende master doorstromen is waarschijnlijk de snelste en makkelijkste weg naar een "ICT" baan.
Zoals eerder gezegd is het programmeren eerder een doel dan een middel voor mij, ik vind het oplossen van problemen op creatieve manieren heel erg waarderend en fijn, terwijl de meer theorie-gefocusde onderwerpen mij niet bepaald blij maken.
Let op dat "het oplossen van problemen op creatieve manieren" over het algemeen juist theorie-gefocused is binnen "ICT" en daarmee WO niveau. Op HBO gaat het niet om die creatieve manier maar om snel een werkende oplossing te hebben. Dat zijn naar mijn ervaring vaak hele verschillende dingen. Dus goed om na te denken wat je wilt. Kijk bijvoorbeeld eens naar programmeerwedstrijden als het BAPC: https://2021.bapc.eu/. Vindt je deze problemen leuk? Dan past WO waarschijnlijk beter bij je ;).

Een ander ding waar je ook naar kan kijken is je vrije deel in je bachelor. Vaak kan je daar, als je zelf proactief bent, nog veel in gedaan krijgen dat je zelf leuk vindt. Wellicht kan je daarin meer programmeerwerk verwerken en zo toch meer aan je trekken komen.

En wat trekt je aan Amerika dat je daar graag wil gaan werken? Het verschil tussen HBO en WO bestaat daar formeel niet, maar praktische gezien wel door verschil in reputatie van universiteiten. Voorbeeld daarvan is dat wanneer je van een Ivy Leage universiteit komt je betere baankansen hebt dan wanneer je op een no-name universiteit hebt gezeten.

Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen, in #TMF is altijd wat te doen. || http://quotes.negotiator.nl/7270 || /16 at work


 • pirke
 • Registratie: augustus 2001
 • Laatst online: 08:31
Envydo schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 23:14:
[...]


Heel erg bedankt voor deze comment, ik denk dat je inderdaad zeer gelijk hebt in zeggen dat ik deze studie met verkeerde verwachtingen begonnen ben. Ik denk momenteel dat een meer praktijk-gerelateerde studie waar ik vooral leer programmeren voor mijzelf beter is, het eindeloos staren naar theorie (wat ik wel goed leer, maar mentaal wel tol heeft) zorgt voor mij onzekerheid i.v.m. het nooit goed weten of je het wel of niet snapt tot de examens.
Wellicht helpt het om te weten dat ongeacht welke studie je doet (of gaat doen), je zult er altijd met verkeerde verwachtingen in gaan. De grote vraag is vooral: wanneer accepteer je dat en maak je er het beste van? Denk je echt dat je een 4 of 5 jarige studie nodig hebt om te leren programmeren?

Toen ik informatica studeerde (ruim 20 jaar geleden) was "leren programmeren" slechts één vak in het eerste trimester. Daarna konden we programmeren. Daarna begon de studie...

Wij werden doodgegooid met logica cursussen, en "bewijs dat" tentamens, waar je 3 uur en 6 A4tjes voor nodig had om een logische stelling van 1 regel te bewijzen. Propositie logica, predicaten logica, temporale logica, modale logica en nog een stapel... En heel veel wiskunde, algebra, statistiek, noem het maar op. Ook zaken als filosofie (wat aan de basis van alle logica ligt) en geschiedenis vd informatica kwamen aan bod.

De studie technische informatica maakte het minst gebruik van de laptop van alle studies op de technische universiteit.

Twee derde vd eerstejaars zou de eindstreep niet halen werd ons het eerste college verteld. 1/3 zou (en deed) het eerste jaar afvallen omdat het totaal niet aansloot bij de verwachtingen. Nog eens 1/3 zou het niet halen omdat de studie te pittig bleek te zijn. En van de 1/3 die het wel haalt zou 95% er langer over doen dan de 5 jaar die er voor stond.

Dat 1/3 in het eerste jaar afviel omdat het niet bij de verwachtingen aansloot wil niet zeggen dat het bij de andere 2/3 wel aansloot. Het wil alleen maar zeggen dat zij niet besloten om er mee te stoppen. Ik ken mensen die vanwege een "mismatch aan verwachtingen" tot wel 5 andere studies gestart zijn, en uiteindelijk hun burger flipping bijbaantje maar fulltime zijn gaan doen vanwege financiële noodzaak. Je moet door een zure appel heen en dat is niet makkelijk. Maar ooit zul je die hap moeten nemen als je iets wilt bereiken in het leven. Door die appel heen bijten is karakter vormend. En dat is de meerwaarde van een (WO) studie.

De Belangrijkste Toespraak Die Je Ooit Zal Horen


 • AGee
 • Registratie: december 2002
 • Niet online

AGee

Formerly known as naitsoezn

Envydo schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 23:14:

Zoals eerder gezegd is het programmeren eerder een doel dan een middel voor mij, ik vind het oplossen van problemen op creatieve manieren heel erg waarderend en fijn, terwijl de meer theorie-gefocusde onderwerpen mij niet bepaald blij maken.
Misschien praten we langs elkaar heen, maar als je zegt "oplossen van problemen op creatieve manieren" dan denk ik juist aan het middel programmeren. Het doel is dan immers het probleem op te lossen, en je gebruikt daar software voor.

Wat ik bedoelde met "programmeren als doel", is dat een software engineer op HBO-niveau (even gechargeerd) heel goed weet hoe een OTAP-straat opgezet moet worden, welke unit-tests waar opgenomen moeten worden, hoe de verschillende knopjes binnen een GUI met elkaar moeten samenwerken, bedenken welke classes en functies geschreven moeten worden om de code zo efficiënt mogelijk te maken, goed beschreven requirements omzetten in werkende code, alle ins- en outs van één specifieke programmeer-taal weet, etc.

Het programmeren als middel denk ik aan de problemen uit de BAPC uit het voorbeeld van @Electrowolf. De Aquarium Arrangement, De Balanced Breakdown, de Corrupted Contest, allemaal voorbeelden waar het oplossen van het probleem het doel is, en programmeren het middel. De vaardigheden die je hiervoor nodig hebt zul je eerder op de uni leren dan op de HBO.

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west, of 't wer altied wel weer licht


 • michie1
 • Registratie: augustus 2019
 • Nu online
Vergis je trouwens niet in de mate waarin je programmeren opnieuw mag leren. De taal die je op HBO/Uni leert is waarschijnlijk niet de taal die je werkgever gebruikt. En dan is er elke vijf jaar weer een nieuwe modegril die je onder de knie moet krijgen. Natuurlijk kun je de basisprincipes meestal meenemen, maar juist op HBO-niveau wordt daar aan voorbij gegaan.

Hetzelfde met software engineering concepten. Eerst moet iedereen een OTAP straat, een paar jaar later moet het Continuous Integration heten. Eerst moet iedereen aan de (D)SDM en Prince2, daarna toch weer XP, oh nee, Scrum. TMap is volgens mij verdwenen, nu is het test automation wat de klok slaat.

Juist het HBO lijkt docenten aan te trekken die dit soort modegrillen verwarren met de eeuwige waarheid, waardoor de kans bestaat dat je anno 2021 achterhaalde OSI layers en CORBA-architecturen uit je hoofd mag leren, en elk project moet beginnen met een volledig uitgewerkt UML-diagram.

Je 'krijgt' ongeveer vier jaar van je leven waarin je hoofd plooibaar is, en je veel vrije tijd hebt. Daarna kriig je een diploma waarvan iedereen gelooft dat het ook echt iets voorstelt. Je kunt zo'n diploma behalen in de statistiek, of in een veld dat elke vijf á tien jaar alle oude wijn met veel geweld in nieuwe zakken perst.

 • wttj
 • Registratie: december 2012
 • Niet online
CyberMania schreef op zondag 12 september 2021 @ 18:39:
Op papier is een HBO bachelor totaal niet gelijk aan een WO informatica bachelor. In de praktijk maakt t voor de meeste banen in Nederland niet zo veel uit. In het buitenland kan het niet hebben gestudeerd aan een echte uni (geen: uni van applied sciences gedoe) wel een obstakel zijn. Hier echter niet zo snel.
Op papier zijn ze gewoon gelijk? Een bachelor is Nederland gewoon een bachelor, ongeacht waar je hem haalt. Hogescholen delen exact dezelfde graden en titels uit als universiteiten, dat is gewoon wettelijk vastgelegd. Juist in de echte wereld is de invulling van een HBO bachelor vaak anders dan die van een universiteit. En de meeste nederlanders weten dit en vandaar dat je in vacatures vaak 'hbo niveau' ziet i.p.v 'bachelor'. Wat eigenlijk niet correct is, een HBO studie kan zowel een associate, bachelor, master of dokters graad zijn, net als op de universiteit.

En terwijl nederlandse werkgevers prima weten wat een hogeschool is denk ik dat je er niet vanuit moet gaan dat een buitenlandse werkgever dit weet. Nederland is maar een klein landje en er zijn best een hoop landen die er 'University of Applied Sciences' op na houden. En dan is je geaccrediteerde bachelor gewoon dat: een geaccrediteerde bachelor.

 • CyberMania
 • Registratie: februari 2015
 • Laatst online: 09:57
Ik zou zeggen vergelijk het curriculum tussen de twee eens. Eens kijken of je ze dan nog op papier gelijk vindt.

 • wttj
 • Registratie: december 2012
 • Niet online
CyberMania schreef op zondag 12 september 2021 @ 19:03:
Ik zou zeggen vergelijk het curriculum tussen de twee eens. Eens kijken of je ze dan nog op papier gelijk vindt.
Het curriculum is wat ze in de praktijk onderwijzen, niet wat ze aan het einde opleveren. Er zit geen uitdraai van het curriculum bij je diploma. Je diploma zegt gewoon 'bachelor of science' wat is toegekend door een geaccrediteerd instituut. Zonder inhoudelijke kennis van ons schoolsysteem is er geen enkele manier om het verschil te zien.

 • perform93
 • Registratie: oktober 2016
 • Laatst online: 10:05
Let wel op dat je wellicht een premaster moet doen na je HBO. Ik weet dat op het HBO niet het vereiste wiskunde niveau wordt gegeven zoals dat bij een dergelijke computer science uni bachelor wel wordt gegeven, waardoor je eventueel een premaster moet doen om die kennis wel te krijgen. Bij mij ging het om discrete wiskunde, maar ook logica zat ertussen.

 • qadn
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 08:32

qadn

Pinnacle of Perversion

Envydo schreef op maandag 13 september 2021 @ 00:34:
Hey all,

ik heb er nog wat over na zitten te denken, en denk dat waarschijnlijk de optie die voor mij persoonlijk het beste is is het volgen van het verkorte traject HBO-ICT beschikbaar bij Fontys voor voormalige VWO leerlingen. Hierbij kan ik in 3 jaar tijd een Bachelor's krijgen, en kan ik hierna meteen instromen bij de TU/E voor een Master's in Computer Science and Engineering.
Als je in 3 jaar een bachelor wil halen, waarom dan niet gewoon technische informatica bij de TU?

Te koop: Agfa clack; DM voor details.


 • Lethalis
 • Registratie: april 2002
 • Niet online
Ik denk dat je met een WO opleiding veel meer kanten op kunt.

Maar ik lees uit dit topic vooral dat @Envydo zijn keuze al gemaakt heeft en hier vooral een soort van bevestiging zoekt dat het ook prima is als hij HBO gaat doen :P

Tsja, als dropout zijnde moet ik daar niet teveel over oordelen _O- Maar ik herken het patroon wel.

Hoewel een HBO opleiding misschien makkelijker zal zijn, zullen er ook daar opdrachten / vakken zijn die je lastig gaat vinden om diverse redenen. Kijk uit dat je dan niet opnieuw voor jezelf gaat goedpraten dat je ergens niet mee doorgaat.

Ik heb mijn vrouw behoorlijk zien knokken om haar HBO papiertje te halen terwijl zij echt heel intelligent is. Simpelweg omdat je van anderen afhankelijk kan zijn, omdat je samen moet werken. Of omdat je het zoveelste hersendodende portfolio moet maken.

Het blijft gewoon veel werk. HBO is niet per se een "easy way out". En ook op het HBO kun je te maken krijgen met onderwerpen waarvan je je op zijn minst afvraagt wat je er ooit in de praktijk mee gaat doen.

Ik ben nog steeds aan het oriënteren of ik opnieuw voor een studie wil gaan overigens. Ben nu 40, heb een gezin. Gaat lastig worden.

Don't be me ;) Ik heb gewoon mazzel gehad dat ik vanaf jongs af aan programmeerde. Ik had eerder een baan als programmeur dan een diploma en dat heeft me ook weer genekt, want het is zwaar om te studeren naast een fulltime baan.

De grap is dat ik niet zeker weet of het Informatica wordt. Programmeren kan ik immers al en ik leer misschien liever juist "een vak" waarvoor ik zou kunnen programmeren. Zodat ik ook weet "wat" ik programmeer en niet alleen maar "hoe". En dit heeft dus invloed op de zelfstandigheid waarmee iemand zijn / haar werk kan doen, en daarmee wellicht ook op de beloning.

Dat is ook het mooie van jouw WO studie... je leert iets over een onderwerp. Programmeren is dan gewoon een middel en geen doel op zich.

[Voor 3% gewijzigd door Lethalis op 13-09-2021 11:07]

Even a broken clock is right twice a day.


 • pirke
 • Registratie: augustus 2001
 • Laatst online: 08:31
Envydo schreef op maandag 13 september 2021 @ 00:34:
Hey all,

ik heb er nog wat over na zitten te denken, en denk dat waarschijnlijk de optie die voor mij persoonlijk het beste is is het volgen van het verkorte traject HBO-ICT beschikbaar bij Fontys voor voormalige VWO leerlingen. Hierbij kan ik in 3 jaar tijd een Bachelor's krijgen, en kan ik hierna meteen instromen bij de TU/E voor een Master's in Computer Science and Engineering.
Ga dan meteen voor een bachelor op de universiteit. En zie mijn post over het aantal dat de eindstreep niet haalt, al dan niet vanwege een mismatch in verwachtingen... dat was ook op de TU/e. Wel heel veel jaren geleden, maar de inhoud en zwaarte zal niet drastisch anders zijn. Leren programmeren is je eerste vak, de rest is geen leren programmeren meer, maar daadwerkelijk een studie.

Na een HBO bachelor zul je nog een schakeljaar moeten doen voordat je überhaupt aan een master op de universiteit mag beginnen. Daarmee vergooi je dus een jaar.

De Belangrijkste Toespraak Die Je Ooit Zal Horen


 • qadn
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 08:32

qadn

Pinnacle of Perversion

pirke schreef op maandag 13 september 2021 @ 11:16:
[...]


Ga dan meteen voor een bachelor op de universiteit. En zie mijn post over het aantal dat de eindstreep niet haalt, al dan niet vanwege een mismatch in verwachtingen... dat was ook op de TU/e. Wel heel veel jaren geleden, maar de inhoud en zwaarte zal niet drastisch anders zijn. Leren programmeren is je eerste vak, de rest is geen leren programmeren meer, maar daadwerkelijk een studie.

Na een HBO bachelor zul je nog een schakeljaar moeten doen voordat je überhaupt aan een master op de universiteit mag beginnen. Daarmee vergooi je dus een jaar.
In een andere TU was het indertijd tijdens de bachelor ongeveer 40-50% wiskunde, en de rest informatica vakken die grotendeels de theorie met de praktijk verbonden.
(leer over besturingssystemen & bouw een kernel module bijvoorbeeld).
Van mijn jaar is meer dan de helft toen uitgevallen op de wiskunde.
(toegegeven het was wel tijdens een van de bubbels, dus veel mensen die makkelijk geld dachten)

Te koop: Agfa clack; DM voor details.


 • Electrowolf
 • Registratie: april 2001
 • Laatst online: 23:17

Electrowolf

Mod met Liefde!

wttj schreef op zondag 12 september 2021 @ 18:20:
[...]


Op papier is een HBO bachelor gelijk aan een WO bachelor, maar in de praktijk heeft iedereen het over HBO en WO niveau. Het is juist in het buitenland waar men gewoon 'bachelor of science' ziet van een nederlands instituut.
Een WO Bachelor of Science, BSc, en Master of Science, MSc (en drs.) zijn wettelijke beschermde titels die alleen door erkende universiteiten worden uitgegeven. Met de invoering van Bachelor/Master is echter na een tijdje ook het "University of Applied Science" naar Europa komen overwaaien, in NL zijn dat dus HBO's. Deze geven ook een "bachelor" en een "master", maar dat zijn altijd varianten op BSc en MSc, zoals B.sc, BScience, B-sc, en al wat dan niet. En vaak (altijd?) halen NL HBO's hun titel-accreditaties uit het buitenland.

In NL is er dus wel degelijk een verschil. In het buitenland in die zin minder. Het verhaal is nog langer, maar dat laten we even voor wat het is ;).

[Voor 3% gewijzigd door Electrowolf op 13-09-2021 21:55]

Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen, in #TMF is altijd wat te doen. || http://quotes.negotiator.nl/7270 || /16 at work


 • Electrowolf
 • Registratie: april 2001
 • Laatst online: 23:17

Electrowolf

Mod met Liefde!

Envydo schreef op maandag 13 september 2021 @ 00:34:
Hey all,

ik heb er nog wat over na zitten te denken, en denk dat waarschijnlijk de optie die voor mij persoonlijk het beste is is het volgen van het verkorte traject HBO-ICT beschikbaar bij Fontys voor voormalige VWO leerlingen. Hierbij kan ik in 3 jaar tijd een Bachelor's krijgen, en kan ik hierna meteen instromen bij de TU/E voor een Master's in Computer Science and Engineering.
Paar vragen/opmerkingen:
 • Waarom 3 jaar? Als je al 2 jaar netjes 120 ECTS hebt gehaald (of natuurlijk minder, kan ook 8)) dan kan je dat bij switchen naar een andere WO opleidng meenemen voor vrijstellingen. Kan je zo een jaar schelen.
 • Het is mij nog steeds niet duidelijk waarom je HBO boven een informatica/ICT WO opleiding kiest. Voor zo ver ik mijn omgeving heb gezien maak je het jezelf daarmee later alleen maar moeilijker.
 • Let op dat HBO ook té makkelijk kan zijn. Ik heb mensen gezien die van WO naar HBO zijn geswitched en na een jaar weer terug naar WO. Dit omdat HBO zo ontiegelijk niet uitdagend voor ze was dat dat nog veel lastiger en saaier was dan het door de zure-WO-appel heen bijten. Daar na hebben ze wel netjes hun WO bachelor afgemaakt en een leuke master gekozen :P.
 • Het academische jaar is net begonnen. Loop je niet een jaar vertraging op voordat je weer kan instromen op een HBO?
Zelf zou ik er nog een nachtje over slapen ;).

Anyway, succes!

Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen, in #TMF is altijd wat te doen. || http://quotes.negotiator.nl/7270 || /16 at work


 • CyberMania
 • Registratie: februari 2015
 • Laatst online: 09:57
Frame164 schreef op maandag 13 september 2021 @ 20:24:
[...]


Er zit ook best wel een verschil tussen een HBO BSc en een WO BSc. Mijn ene zoon heeft een HBO BSc en mijn andere zoon een WO BSc. Allebei in een technische richting. Maar de zoon met HBO heeft alle vaardigheden om zelfstandig dingen te gaan doen geleerd, terwijl de WO zoon slechts een theoretische basis heeft waar je nog niet veel mee kan. Tijdens het master deel is hij pas zaken aan het leren die hem klaarstomen voor de arbeidsmarkt.
Tja dat geeft niet. Binnen 3 maanden heeft jouw andere zoon dat ook onder de knie en brengt hij veel meer extra kennis mee als bagage voor de langer termijn.

 • Furion2000
 • Registratie: september 2017
 • Laatst online: 24-10 19:14
Alle argumenten waren dus in vain. Zo'n 95% van de argumentatie was hier voor de UNI.

Lijkt mij toch enorm frustrerend om dit soort keuzes te moeten aanhoren van je 'volwassen' kinderen. Dat continu switchen wat ik hoor, terwijl je binnen 2 jaar na je studie kunt concluderen dat het puur om dat bewijsje gaat en dat hoger altijd beter is. Maar goed, van je eigen fouten leer je het meest als het goed is.

 • wttj
 • Registratie: december 2012
 • Niet online
Electrowolf schreef op maandag 13 september 2021 @ 21:54:
[...]


Een WO Bachelor of Science, BSc, en Master of Science, MSc (en drs.) zijn wettelijke beschermde titels die alleen door erkende universiteiten worden uitgegeven. Met de invoering van Bachelor/Master is echter na een tijdje ook het "University of Applied Science" naar Europa komen overwaaien, in NL zijn dat dus HBO's. Deze geven ook een "bachelor" en een "master", maar dat zijn altijd varianten op BSc en MSc, zoals B.sc, BScience, B-sc, en al wat dan niet. En vaak (altijd?) halen NL HBO's hun titel-accreditaties uit het buitenland.

In NL is er dus wel degelijk een verschil. In het buitenland in die zin minder. Het verhaal is nog langer, maar dat laten we even voor wat het is ;).
Sorry, maar dit is complete onzin. Ze zijn wettelijk beschermde titels, die door geaccrediteerde rechtspersonen worden uitgegeven. De toevoegingen hebben uberhaupt niets te maken met het niveau. Er is wettelijk helemaal geen verschil tussen WO en HBO Bachelor of Science. Zie artikel 7.10a. van de WHW:
Het instellingsbestuur verleent de graad Bachelor aan degene die in het wetenschappelijk onderwijs met goed gevolg het afsluitend examen van een bacheloropleiding heeft afgelegd en de graad Master aan degene die het afsluitende examen van een masteropleiding of een postinitiële masteropleiding als bedoeld in artikel 7.3b, onderdeel a, heeft afgelegd. Afhankelijk van het vakgebied waarin het met goed gevolg afgelegde afsluitend examen van een bacheloropleiding, een masteropleiding of postinitiële masteropleiding is afgelegd, wordt aan de verleende graad toegevoegd «of Arts» dan wel «of Science». Bij ministeriële regeling kan voor een opleiding of een groep van opleidingen een andere toevoeging worden vastgesteld.

2Het instellingsbestuur verleent de graad Associate degree, aan degene die in het hoger beroepsonderwijs met goed gevolg het afsluitend examen van een associate degree-opleiding heeft afgelegd, de graad Bachelor aan degene die in het hoger beroepsonderwijs met goed gevolg het afsluitend examen van een bacheloropleiding heeft afgelegd en de graad Master aan degene die in het hoger beroepsonderwijs met goed gevolg een masteropleiding of een postinitiële masteropleiding als bedoeld in artikel 7.3b, onderdeel b, heeft afgelegd. Afhankelijk van het vakgebied waarin het met goed gevolg afgelegde afsluitend examen van een bacheloropleiding, een masteropleiding of een postinitiële masteropleiding is afgelegd, wordt aan de verleende graad de toevoeging verbonden die op grond van artikel 5.7, vierde lid, onderdeel b, met positief resultaat is getoetst.

3Het instellingsbestuur kan de graad Associate degree en de graad Bachelor of Master en de toevoeging daaraan aanvullen met de vermelding van het vakgebied of het beroepenveld waarop de graad betrekking heeft.
Allebei gewoon de "graad Bachelor", eventuele toevoegingen hangen af van het vakgebied, niet van het type instituut. "of Science" slaat op het vakgebied, niet op het niveau. En in de wettelijk aangewezen titel word er ook geen onderscheid gemaakt tussen de engelse titels. Artikel 7.19a:
1Degene aan wie op grond van artikel 7.10a een graad is verleend, is gerechtigd die graad met de toevoeging in zijn eigen naamsvermelding, achter de naam geplaatst, tot uitdrukking te brengen, desgewenst aangevuld met de vermelding, bedoeld in het derde lid van dat artikel.

2De graden en de toevoegingen, bedoeld in artikel 7.10a, worden als volgt aangeduid:

a.Associate degree: Ad,

b.Bachelor: B,

c.Master: M,

d.Bachelor met de toevoeging «of Arts»: BA,

e.Bachelor met de toevoeging «of Science»: BSc,

f.Bachelor of Master met een andere toevoeging als bedoeld in artikel 7.10a, eerste lid, derde volzin,

g.Master met de toevoeging «of Arts»: MA,

h.Master met de toevoeging «of Science»: MSc, en

i.Bachelor of Master met een toevoeging als bedoeld in artikel 7.10a, tweede lid, tweede volzin.

3In de ministeriële regeling, bedoeld in artikel 7.10a, eerste lid, dan wel in het besluit dat op grond van artikel 5a.2, lid 2a, wordt genomen, wordt met betrekking tot een andere toevoeging aan de graad als bedoeld in artikel 7.10a, eerste en tweede lid, tevens de aanduiding vastgesteld.
Het enige onderscheid dat word gemaakt is in de traditionele nederlandse titels met (ir, bc, ing etc). En accreditaties van hogescholen worden gewoon door de NVAO geaccrediteerd, ik vraag me af waar je vandaan haalt dat hogescholen buitenlandse accreditaties zouden gebruiken om nederlandse diploma's uit te geven? Zoals in bovenstaande wetsartikelen staat omschreven is dat meer dan genoeg om alle titels uit te delen. En voor het geval je nog in de waan leeft dat de uni ver verheven is boven het hbo, hier een simpele google van een HBO BSc diploma waar de titel toch vrij duidelijk op staat.

 • wttj
 • Registratie: december 2012
 • Niet online
Furion2000 schreef op dinsdag 14 september 2021 @ 08:19:
terwijl je binnen 2 jaar na je studie kunt concluderen dat het puur om dat bewijsje gaat en dat hoger altijd beter is. Maar goed, van je eigen fouten leer je het meest als het goed is.
Wel, vooral dat laatste. Ik ben zelf ook gestopt en overnieuw begonnen en die levenservaring was een van de meest leerzame momenten uit beide propodeuse jaren :P

 • JDFS
 • Registratie: november 2009
 • Niet online
Ook al schijn je je keuze al te hebben gemaakt en ben je mijns inziens op zoek naar wat confirmation bias, my two cents als 5-jarige HBO'er en nu in deeltijd bijna afgestudeerde WO'er in een financiële richting.

Maak alsjeblieft je WO af. De leuke banen liggen alleen voor het oprapen als je zwaar getalenteerd bent en via-via ergens binnen kunt komen, of een WO papiertje hebt. Ik heb bij een grote consultancy/advies/accountacy club gezeten waar je op een gegeven moment alleen promotie kunt maken als je WO gedaan hebt. Laat staan het startsalaris en bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden, daar zit als HBO en WO starter zo'n EUR 800 bruto tussen - terwijl je hetzelfde werk doet...

In heel wat branches in Nederland is een papiertje heel wat waard om in een zo kort mogelijke tijd een goed salaris te krijgen zonder je daarbij heel erg te moeten bewijzen, want je hebt dat papiertje inmiddels al.

Om toch wat tegenwicht te bieden: ik ken ook genoeg HBO'ers en een enkele MBO'er die een mooi salaris weten te scoren maar in mijn omgeving (ik woon en werk in Amsterdam) zie ik toch dat de meest succesvolle lui WO hebben gedaan. Of dat te maken heeft met WO of een gezonde dosis geluk, motivatie en op de juiste plek op de juiste plaats zijn, laat ik in het midden.

Overigens heb ik WO in deeltijd gedaan, dat is een hel en raad ik niemand aan. Probeer maar eens 4/5 dagen te werken, daarnaast te studeren en ook nog eens contacten te onderhouden / sporten / leuke dingen doen. Je bent nu nog jong, maak lekker je WO af, bijt door de zure appel heen en geniet straks van het leven. Werken kan altijd, studeren wordt steeds moeilijker naarmate je ouder wordt.

 • gotangclan
 • Registratie: april 2020
 • Laatst online: 09:15
JDFS schreef op dinsdag 14 september 2021 @ 09:07:
De leuke banen liggen alleen voor het oprapen als je zwaar getalenteerd bent en via-via ergens binnen kunt komen, of een WO papiertje hebt.
Vergeet niet dat TS de intentie heeft om in een hele andere branche aan de slag te gaan (IT i.p.v. Accountancy). Binnen Software Development maak het, op wellicht je eerste baan na, werkelijk geen moer uit of je een HBO/WO Bachelor hebt gedaan.

 • gotangclan
 • Registratie: april 2020
 • Laatst online: 09:15
Furion2000 schreef op dinsdag 14 september 2021 @ 09:57:
[...]


Genoeg voorbeelden gehoord waarin blijkt dat dit statement niet juist is. Je scheert nu alle software development over 1 kam toch?
Goed, laat ik wat specifieker zijn: Web Development / Mobile Development / Cloud Engineering / Test Automatisering.

In het begin van je carrière (laten we zeggen tot een jaar of 2-4 ervaring) zal bij een enkel bedrijf een WO'er t.o.v. een HBO'er de voorkeur hebben (en visa versa). Bij het gross daarentegen niet.

Daarna is je papiertje irrelevant en draait het om je skillset, specialisatie en wijze waarop je jezelf goed kan verkopen.

 • perform93
 • Registratie: oktober 2016
 • Laatst online: 10:05
gotangclan schreef op dinsdag 14 september 2021 @ 10:09:
[...]


Goed, laat ik wat specifieker zijn: Web Development / Mobile Development / Cloud Engineering / Test Automatisering.

In het begin van je carrière (laten we zeggen tot een jaar of 2-4 ervaring) zal bij een enkel bedrijf een WO'er t.o.v. een HBO'er de voorkeur hebben (en visa versa). Bij het gross daarentegen niet.

Daarna is je papiertje irrelevant en draait het om je skillset, specialisatie en wijze waarop je jezelf goed kan verkopen.
Ben ik mee eens, aangezien de meeste software development vacatures die ik zie een vanaf HBO niveau eisen of hoger. Dus dan maakt het niet zoveel uit of je nu HBO of WO hebt gedaan. Het wordt wel lastiger als je later van developer wil doorstromen naar bijvoorbeeld data scientist, dan wordt wel vaker minimaal WO master gevraagd.

 • Furion2000
 • Registratie: september 2017
 • Laatst online: 24-10 19:14
perform93 schreef op dinsdag 14 september 2021 @ 10:18:
[...]


Ben ik mee eens, aangezien de meeste software development vacatures die ik zie een vanaf HBO niveau eisen of hoger. Dus dan maakt het niet zoveel uit of je nu HBO of WO hebt gedaan. Het wordt wel lastiger als je later van developer wil doorstromen naar bijvoorbeeld data scientist, dan wordt wel vaker minimaal WO master gevraagd.
Precies waar ik soms een beetje 'jammer' zou vinden en waar ik op doelde. Als je weet dat je een beetje ambitieus bent van jezelf dan is het niet leuk om tegen zoiets aan te lopen als dat bedrijf/functie een goede volgende stap zou zijn.

Dan kun je zeggen dat bedrijf is stom dat ze mij laten schieten op basis van dat papiertje, maar puntje bij paaltje, ze laten je schieten en je zag daar een leuke kans. Je voelt het dan meer dan dat zij doen.

Irrelevantie kun je dus niet voorzien, want ik denk dat de kans bij de gemiddelde werknemer klein is dat ze 50 jaar dezelfde functie bekleden.

[Voor 7% gewijzigd door Furion2000 op 14-09-2021 10:46]


 • DjoeC
 • Registratie: november 2018
 • Laatst online: 25-10 16:47
Envydo schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 23:14:
[...]
Ik heb gezien dat het mogelijk is na een HBO Informatica studie een Master's op WO niveau te doen, is het misschien een goed idee om dat te gebruiken als moment voor specialisatie, en dat het HBO een goede, brede basis kan opbouwen?
Iets wat ook belangrijk te noemen is is dat ik momenteel wel in Nederland ben en van plan ben hier ervaring te krijgen met programmeren, maar dat mijn uiteindelijke doel wel is om naar Amerika te emigreren, waar het verschil tussen HBO en WO natuurlijk niet bestaat (daar zien ze puur "Bachelor's of Science).

Ik waardeer alle reacties die mensen hebben geplaatst en neem ze zwaar in overweging. Zelfs al heb ik misschien niet direct je post gequote, ik heb alles gelezen <3
WO na HBO is prima mogelijk. Zo stimuleeert de overheid als werkgever dit in sterke mate met studiekosten vergoeding en studietijd..

Emigreren naar de USA voor werk, mijn eigen ervaring: Papiertjes waren onbelangrijk voor uitvoerend werk want als je het werk niet aankunt sta je per ommegaande gewoon op straat. Kennis, kunde en hard werken - daar gaat het om. Tegenspraak kan en was voor mij als buitenlander wat makkelijker al zag ik de collegae wel vaak de wensbrauwen fronsen. Ben je een uitgesproken Nederlander houdt daar dan rekening mee.

Contract is contract (lees altijd de kleine lettertjes!) en houdt rekening met het plotseling kunnen stoppen van je werk. Ik heb collega's na het onder toezicht inpakken van een kartonnen doos onder gewapende begeleiding naar buiten begeleid zien worden - niet vanwege fraude oid maar vanwege niet voldoende functioneren. Een hele andere, harde maatschappij waar andere normen gelden.

Overigens, papiertjes doen het daar wel erg goed in rozenhouten lijstjes achter je bureau in the corner office. Hoe meer, hoe beter 8)

En ik had t allemaal voor geen goud willen missen....

 • Electrowolf
 • Registratie: april 2001
 • Laatst online: 23:17

Electrowolf

Mod met Liefde!

Thanks, het stuk over HBO Bachelor graden heb ik dan echt gemist O-). Ik was er van overtuigd dat het niet kon omdat destijds (~2010) verschillende HBO's accreditaties vanuit/in de UK gebruikten en daarmee geen BSc/BA titel mochten geven.

Wellicht was het krijgen van de juiste accreditatie in NL lastiger dan eentje vanuit de UK en dat het daardoor langer heeft geduurd voordat het gangbaar was om vanaf de HBO een BSc en MSc te krijgen.

Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen, in #TMF is altijd wat te doen. || http://quotes.negotiator.nl/7270 || /16 at work

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee