Toon posts:

Nieuwe waterleiding rammelt bij dichtdoen kraan

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
Okee, ik zit dus een beetje met een issue. Voor mijn bad is een kraan geplaatst (zelf aangeschaft), keramisch binnenwerk, vrij normaal tegenwoordig voor zover ik weet. Mijn aannemer (waarmee ik helaas al meer issues gehad heb) heeft deze geinstalleerd, maar bij dichtdoen rammelden de leidingen nogal flink in de hele koof. Dit gemeld en zou opgelost worden. Echter was het hierna wel iets verbeterd maar nog steeds zeer irritant. Zelfs met rustig dichtdoen hoor je nog steeds iets van waterslag en ook voor zover ik het kan horen de leidingen tegen de Wedi plaat oid aan tikken.

De aannemer zegt nu dat ze het niet beter krijgen en dat het niet door de leidingen is maar door de kraan, en dat dit alleen te fixen (maar niet 100%) zou zijn door hem echt in een muur in te bouwen. Ikzelf vertrouw het voor geen meter meer en kan niet geloven dat een normaal type inbouwkraan van hansgrohe hiervoor zou zorgen. Op het plaatje hieronder is te zien hoe het nu zit, normaal zit er dus nog een plaat voor uiteraard.
Ikzelf zou verwachten dat ze het gewoon met beugels vast moeten zetten ofzo, maar klopt mijn idee hierin?


Beste antwoord (via Bor op 25-09-2021 08:34)


 • m-vw
 • Registratie: mei 2013
 • Laatst online: 15-10 06:57

m-vw

GEZOCHT: De Kluts

Mijn eerste gedachte is ook gewoon een paar extra beugels.

Garmin FR245M + HRM-RUN

Alle reacties


 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
jugger naut schreef op dinsdag 7 september 2021 @ 21:49:
Misschien is het een idee om een waterslagdemper te plaatsen?
Daar was ik inderdaad ook al over aan het denken, maar ik wil graag ook eerst weten of het verhaal uberhaupt klopt, plus in welke leiding zou die dan moeten komen?

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
m-vw schreef op dinsdag 7 september 2021 @ 21:51:
Mijn eerste gedachte is ook gewoon een paar extra beugels.
Idd, zeker aangezien PUR hun go-to montageproduct lijkt te zijn. WCD? PUR. Deurframe? PUR. Waterleiding? PUR.


Maar zou fijn zijn als er iemand met ervaring is die hier iets op kan zeggen voor me. Ik ben inmiddels ook het gedoe met de aannemer wel beu, zijn n jaar geleden gestart, heeft n half jaar stil gelegen door een conflict over geld (en wat andere issues), en nu weer dit gedoe.

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
Aapie schreef op dinsdag 7 september 2021 @ 22:01:
Even voor het beeld, de warm en koud water leidingen lopen die nu in een koof naar beneden/boven? Er zit gewoon werking(hangt los) in de leiding en hij heeft dus kans om slag te maken. Er zit gewoon te veel speling op de leiding, dan kan je wel een waterslagdemper plaatsen maar ik vraag mij af of dit gaan werken. Het lijkt er op of alles met wat tie-wrap bij elkaar gebonden is. Kan je is een foto naar boven en beneden maken met je telefoon met flitser(in de koof).. valt daar nog wat te zien of is alles inmiddels al afgewerkt?

Ik heb deze kraan al meerdere malen gemonteerd en nog nooit last van water slag gehad. Ik vind hem ook zwak gemonteerd.
Een nieuwe foto maken wordt even lastig, kom deze week niet meer in de buurt van het huis. (Huis is regio Eindhoven, ik zit zelf 80km verderop). Beide leidingen lopen iig van boven naar beneden (of andersom) door die koof, ketel staat op zolder. Voor deze kraan (en de rest vd badkamer) zijn aftakkingen gemaakt, maar volgens mij zitten die verder nergens vast nee, alleen dus met PUR.

In die koof zit verder: Mijn ventilatiebuis vanuit de WC beneden (die is te zien), de leidingen voor de vloerverwarming voor zowel de benedenverdieping als de badkamer, en een hoop elektraleidingen. Ik ga nog even zoeken of ik van eerder nog foto's heb van hoe de leidingen zitten.

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
Aapie schreef op dinsdag 7 september 2021 @ 22:11:
[...]


Als dit het geval is dan is er gewoon te weinig gebeugeld. Je kan prima een hele bos bij elkaar bundelen maar dan moet er wel gezorgd worden dat het om de 60cm goed vast zit. Dit lijkt nu iig niet het geval.
Ik heb nog even gezocht en heb niet echt een enorm nuttige foto, wat ik wel kan zien is dat de warme leiding die van boven naar onder gaat (en dus afgetakt wordt voor de badkamer) met van dit soort inslagbeugels vast zit, varierend tussen de 50cm en n meter tussen de beugels.
Vanaf de aftakking tot aan de kraan zit volgens mij alleen PUR en verder geen beugels, daar zit ook te weinig hout voor dat raamwerk voor om t goed vast te zetten denk ik.

Edit: Btw je zegt zelf die kraan al vaker gemonteerd te hebben en deze matig gemonteerd te vinden, wat zou beter kunnen volgens jou?

[Voor 7% gewijzigd door mark-k op 07-09-2021 22:17]


 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
m-vw schreef op dinsdag 7 september 2021 @ 22:20:
Paar extra beugels kunnen sowieso geen kwaad. Anders hangt straks al het gewicht aan één koppeling.

Ik zit normaal in de industriele leidingen en dan heb je gewoon normen mbt maximale overspanningen, glijdende schoenen, vaste punten etc. Zit zoiets niet inn het bouwbesluit?
Pfoe, dat zou ik zo niet weten, waar kan ik dat ergens vinden?

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
RocketKoen schreef op dinsdag 7 september 2021 @ 23:00:
Een paar vuren latjes in je frame erbij en die leiding fatsoenlijk vast zetten met een paar zadelklemmen.

Een aannemer die leidingwerk en elektra "bevestigd" met PUR ben ik nog nooit tegengekomen. En ik heb wat installaties gezien die meer normen overtraden dan dat ze er aan voldeden.
Ja ik ben dan toch niet de enige die denkt dat dit een issue is van gebrek aan starre bevestiging ipv een probleem met mijn kraan.
M2M schreef op dinsdag 7 september 2021 @ 23:05:
En purren is zo gemakkelijk. Alles in een koof rammen, hier en daar wat latjes en een paar spuitbussen pur erin. 8)7 |:(
Jep, lekker simpel, niet echt effectief helaas.

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
jowi schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 09:36:
Dit soort flexibele leiding hoort niet los te hangen maar is bedoeld om ingegoten en dus gefixeerd te worden. Paar klemmetjes of pur gaan niet echt helpen. Wat je hier ziet is gemakzucht en goedkoop voor de bouwer. Probleem is... je kunt deze stukjes wat nu loshangt wel wat beter fixeren, maar hoe lopen ze verder? Zitten ze echt in de vloeren en muren gegoten, of liggen ze ook daar los bijv. in een laagje isolatie/piepschuim onder/tussen een dekvloer oid, of hangen ze ook zo los in de gipsmuren? Anders heeft het geen nut... ook waterslagdempers gaan je dan niet helpen... als je echt pech hebt ga je zelfs waterslag van je buren horen via je leidingen.
Dat varieert een beetje, meeste zit niet ingegoten nee. Maar het zijn niet echt flexibele leidingen, maar gewoon uponor kunststof leidingen.

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
@D-Three @jowi

Ik snap dat waterslag komt door het abrupt dichtgooien van de kraan wat veel sneller gaat bij keramisch, echter is de waterslag niet het enige probleem. Als de plaat gemonteerd is hoor je de leiding er ook gewoon tegenaan rammelen, dat moet hoe dan ook opgelost kunnen worden lijkt me.

Die plaat zit gewoon tegen die latjes geschroefd.

Kraan is voor het bad btw, vult via de overloop.

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
D-Three schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 11:05:
@jowi Geen idee wat een keramische kraan is :) Dat ga ik eens moeten opzoeken. Wij hebben ze gewoon gekozen op basis van kleur en prijs ;) Wel zelf geïnstalleerd.

@mark-k Het is nu eenmaal hout, je zal die plaat wel blijven horen, vrees ik. Vraag aan jouw installateur of zo'n demper kan helpen, ik heb er geen ervaring mee. Zitten die leidingen vast aan de achterkant van die latten? Wat ik ook nog zou proberen, is die latjes bevestigen aan de muur met een ander stukje lat? Een 'T' als je begrijpt wat ik bedoel?
Nee dat zitten ze dus niet, het is gewoon hangende leiding en dan wat PUR...

Je anker aan de muur snap ik idd, dat is maybe wel een optie ja.

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
SMSfreakie schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 11:20:
[...]


dat je ze als je ze intaped als ze weggesmeerd worden (in de vloer / wand) okee... maar purren? :')

en gewoon niet goed genoeg vast gezet..

[Afbeelding] bv
Ja beugeltjes zouden niet zo lastig moeten zijn lijkt me, dit zal wel simpeler en goedkoper zijn ofzo (ze krijgen niks meer per uur dus incentive om zo weinig mogelijk werk te doen gok ik).
jowi schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 12:25:
[...]

Dat rammelen wordt dus veroorzaakt door de waterslag... dat is niet 'iets anders'. Los de waterslag op en je leidingen rammelen niet meer. Waterslag veroorzaakt een drukgolf in je leidingen, tegenovergesteld aan de stroomrichting, dus een drukgolf terug je leidingen in, die daardoor gaan bewegen als ze niet vast zitten. Water is niet samendrukbaar, dus die energie moet ergens heen...

Denk niet dat het vastzetten op deze plek alles oplost, de drukgolf zoekt de zwakste plek op, dus los je het hier op, dan hoor je het met wat pech verderop in je muur als het daar ook loshangt...

Bottom line, AL je leidingen moeten OVERAL bewegingsloos gefixeerd zijn, anders verplaats je het probleem alleen maar.
Ik snap dat het rammelen door de waterslag veroorzaakt wordt, echter kun je waterslag hebben zonder dat het rammelt, door het idd beter vast te zetten. Stel dat hij idd de waterslag niet kan oplossen omdat het door de kraan zou komen, dan nog hoort die leiding in mijn (en iedereen hier) optiek niet tegen die wedi plaat aan te komen.
Stoofie schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 13:47:
De waterwerkbladen, waar wij ons als installateur aan dienen te houden, zeggen wel iets over de beugeling.
Om de meter voor een kunststof leiding is niet voldoende, ik zou eerder 0,5mtr aanhouden.
Overigens geldt bij mij het gezegde: "Waar het verstand ophoudt, daar begint pur." en dat zegt wel wat over de manier van 'vastzetten' van het leidingwerk.
Waterslag in de leidingen is alleen te voorkomen door goed te beugelen en te voorkomen dat het leidingwerk contact maakt met andere onderdelen, zoals hier de ventilatie.

Aan de andere kant is het ook mogelijk dat de aannemer gelijk heeft, namelijk bij het verbouwen van een woning.
Als het bestaande leidingwerk niet goed gebeugeld is, maar er was voorheen een kraan zonder keramische schijven gemonteerd, dan kan het best zo zijn dat er door de montage van een kraan met keramische schijven waterslag ontstaat, terwijl die er voorheen niet was...
Die werkbladen moet ik eens doornemen dan, thanks voor de link.
Verder is er geen sprake van oud leidingwerk, alles is vanaf de meter opnieuw geplaatst door de aannemer.
edsandje schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 15:35:
Waterslag kan ook komen omdat er te strak gebeugeld is bijvoorbeeld te kort op bochten.
Wasmachines en vaatwassers staan er om bekend omdat de toevoer snel en abrupt wordt afgesloten.
Bij kranen met keramische schijven (snelsluitend dus) zijn vaak de gebruikers de oorzaak, een klap op een hendel en dicht die kraan!
Rustig de kraan sluiten scheelt vaak al heel veel.
Een waterslagdemper kan ook nog helpen.

Ik vind overigens dat je een badkraan best met 20 mag voeden, in ieder geval de warme en de uitgang naar de baduitloop. Vaak zijn de aansluitingen op een inbouwkraan 3/4''.
Over het pur is al genoeg gezegd, die wedi platen snap ik ook niet helemaal, waarom niet gewoon groen gips / fermacell of iets dergelijks?
Klopt, maar ook met rustig sluiten rammelt het helaas.
Verder is elke leiding in t huis deze diameter, er zijn voor zover ik weet geen andere diameters geplaatst. De leiding naar het huis toe is ook niet heel dik dus denk ook niet dat groter veel debiet zou opleveren.
En wedi, tja, omdat de aannemer 'wedi official partner' ofzoiets is.

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
Rofdof schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 16:19:
[...]

Ik mag hopen dat ze later het regelwerk hebben aangepast. 5*7 balkjes. En liefst hoh 30 en dan zou ik nog 11 mm osb er op willen.

En die bende is niet voldoende gebeugeld. Dat moet veel meer en netter.
En je maakt een extra balkje om extra te beugelen als moet.

En dan de pur.

Dit is teundebeun werk.

Beugelen doe je om de 50 cm of minder als nodig is. Je laat het niet zweven of hangen aan de koppelingen.

Maar een doosje star quick zal wel weer te duur zijn geweest of beugels met rubber inlays.
Het regelwerk dat je nu ziet is wat er zat toen ze vertelden dat het niet beter kon volgens hun. Verder zal alles idd te duur zijn want ze krijgen al minder dan ze me afhandig hadden willen maken (altijd fijn als ze lekker laag berekenen op de offerte en dan proberen om je een hoop extra te laten betalen, heb je bij mij toch de verkeerde te pakken).
BCC schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 16:28:
Van de electra is ook helemaal niets gebeugeld 🤔 yolo
Die zitten op zich wel gewoon aan elkaar vast, en de koppelstukken zitten gelijmd, dus zou me verbazen als dat los zou gaan.
lithoijen schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 17:11:
@mark-k Ik zie denk ik nog een ander "aandachtspunt". Ik heb het idee dat ook je vloerverwarmingsslangen door je koof loopt. Op zich niks mis mee, alleen zijn de leidingen niet geïsoleerd. Gevolg is dat je koof opwarmt en daarmee ook je koud waterleiding met een legionella risico tot gevolg. Ik zou ze de vloerverwarmingsslangen dus nog even laten isoleren!

Verder eens met de rest van de opmerkingen, een paar extra beugels zouden niet misstaan.
VVW loopt idd ook er doorheen, naar beneden is wel geisoleerd, naar de badkamervloer idd niet. Het is wel LTV met een kraan ervoor, hoe groot is dat risico?

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
Rofdof schreef op maandag 13 september 2021 @ 17:32:
Een douchewand of wand überhaupt maak je niet van latten maar van 5x7 of ytong. Dit zou ik eruit trappen. Leidingwerk moet je ook gewoon beugelen. Heb je al betaald?
Nee ik was wel zo slim om ervoor te zorgen dat ik van de huidige overeenkomst de helft pas achteraf betaal, dus dat gebeurt ook echt pas als het fatsoenlijk is. Maar het kost wel gvd veel tijd en energie al dit gekut...

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
Rofdof schreef op maandag 13 september 2021 @ 17:48:
[...]

Nadeel is dat jij er ws niet bij aanwezig bent. Dan weet je niet wat ze wegmoffelen. Op die ene foto is het al zo’n bende dat zou zelfs een hobby klusser niet doen.

Dit is gemakzucht en materiaal besparen.
Klopt, ik heb zelf ook al dingen hersteld die door hun gedaan waren op andere vlakken, en persoonlijk durf ik ook te stellen dat de eisen aan mijn eigen werk al een stuk hoger zouden liggen dan wat zij geleverd hebben.
Er zijn gelukkig ook dingen wel goed gedaan, maar een hoop dingen helaas toch ondermaats.

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
lithoijen schreef op maandag 13 september 2021 @ 19:02:
@mark-k Het risico op legionella is op afstand moeilijk in te schatten, maar onderstaande punten zijn relevant:

Temperatuur water: De snelheid van de groei van legionella is oa temperatuur afhankelijk:
Stel dat door je vloer water van ca 30 a 35 graden gaat dan kan je drinkwaterleiding zo maar 25 a 30 graden worden. Bij je warmwaterleiding is het nog erger, bij omgevingstemperaturen rond de 30 graden in je koof duurt het eeuwig voordat de temperatuur uit de optimale zone is. Onderstaand plaatje is duidelijk genoeg lijkt me:
[Afbeelding]

Hoe warm is je heet water? Als je cv ketel water van 90 graden uitspuugt dan zal dit water je warmwaterleiding regelmatig ontdoen van legionella door het af te doden (zie wederom bovenstaande afbeelding), komt je water uit een boiler van 55 graden dan gebeurd dit niet. Overigens geld dit alleen bij je warm water, in je koud watertoevoer zal de legionella nooit door de temperatuur worden afgedood

Materiaal drinkwaterleiding: Legionella gedijt erg slecht op koper, op kunststof (zoals jou uponor leiding) groeit het helaas een stuk beter.

Doorstroming: Hoe meer je systeem wordt gebruikt hoe vaker het water wordt ververst. Hierdoor blijft de temperatuur lager en zal er bovendien minder legionella verzamelen. Het risico is dus groter na een vakantie, of na een weekendje weg.

Verneveling: Legionella is eigenlijk alleen gevaarlijk na inademen van een waternevel waar het in zit. Zit er alleen een wastafelkraan achter dan is er nog niet meteen iets aan de hand (al kan de legionella zich van hier wel verder door het leidingwerk verspreiden). Zit er een douchekop achter dan is het risico echt behoorlijk.

Volgens mij voldoet de installatie zo niet aan de geldende eisen omdat:

In deze link vond ik deze tekst:
Ook in woningen moet sterk worden gelet op het voorkomen van hotspots. Die ontstaan bijvoorbeeld als CV-leidingen te dicht in de buurt lopen van waterleidingen. Zorg dat in de woningen de installatie wordt ontworpen en aangelegd conform ISSO/SBR-publicatie 811 met hotspotvrije zones, ofwel koele zones voor de waterleidingen, waarin dus geen CV-leidingen mogen lopen.
Naar de ISSO/SBR-publicatie wordt volgens mij verwezen vanuit het bouwbesluit.

En volgens de nen1006:
Eisen watertemperaturen:
De temperatuur van het drinkwater (en huishoudwater) mag niet hoger zijn dan 25 °C. Nieuw in de norm is de opmerking dat er omstandigheden zijn waarin een overschrijding van de grens van 25 °C niet is te voorkomen, zoals bij een hittegolf. Een kortdurende overschrijding van die grens levert echter geen direct gevaar voor de gezondheid op. Het water in warmwateruittapleidingen moet – als er geen water wordt getapt – binnen 45 min. afkoelen tot een temperatuur gelijk aan of lager dan 25 °C.


Kortom ik zou de leidingen even laten isoleren.
Thanks, dit ga ik zeker even aankaarten. Momenteel heb ik nog gewoon een HR ketel dus warm water wordt tot zeker boven 70 opgewarmd. Maar het koude is dus inderdaad een issue. Die koof gaat zeker opwarmen zo.

Ik woon er nu niet dus het water staat ook lang stil (ik gebruik het dus ook niet, alleen om mn handen te wassen).

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
lithoijen schreef op maandag 13 september 2021 @ 19:02:
@mark-k Het risico op legionella is op afstand moeilijk in te schatten, maar onderstaande punten zijn relevant:

Temperatuur water: De snelheid van de groei van legionella is oa temperatuur afhankelijk:
Stel dat door je vloer water van ca 30 a 35 graden gaat dan kan je drinkwaterleiding zo maar 25 a 30 graden worden. Bij je warmwaterleiding is het nog erger, bij omgevingstemperaturen rond de 30 graden in je koof duurt het eeuwig voordat de temperatuur uit de optimale zone is. Onderstaand plaatje is duidelijk genoeg lijkt me:
[Afbeelding]

Hoe warm is je heet water? Als je cv ketel water van 90 graden uitspuugt dan zal dit water je warmwaterleiding regelmatig ontdoen van legionella door het af te doden (zie wederom bovenstaande afbeelding), komt je water uit een boiler van 55 graden dan gebeurd dit niet. Overigens geld dit alleen bij je warm water, in je koud watertoevoer zal de legionella nooit door de temperatuur worden afgedood

Materiaal drinkwaterleiding: Legionella gedijt erg slecht op koper, op kunststof (zoals jou uponor leiding) groeit het helaas een stuk beter.

Doorstroming: Hoe meer je systeem wordt gebruikt hoe vaker het water wordt ververst. Hierdoor blijft de temperatuur lager en zal er bovendien minder legionella verzamelen. Het risico is dus groter na een vakantie, of na een weekendje weg.

Verneveling: Legionella is eigenlijk alleen gevaarlijk na inademen van een waternevel waar het in zit. Zit er alleen een wastafelkraan achter dan is er nog niet meteen iets aan de hand (al kan de legionella zich van hier wel verder door het leidingwerk verspreiden). Zit er een douchekop achter dan is het risico echt behoorlijk.

Volgens mij voldoet de installatie zo niet aan de geldende eisen omdat:

In deze link vond ik deze tekst:
Ook in woningen moet sterk worden gelet op het voorkomen van hotspots. Die ontstaan bijvoorbeeld als CV-leidingen te dicht in de buurt lopen van waterleidingen. Zorg dat in de woningen de installatie wordt ontworpen en aangelegd conform ISSO/SBR-publicatie 811 met hotspotvrije zones, ofwel koele zones voor de waterleidingen, waarin dus geen CV-leidingen mogen lopen.
Naar de ISSO/SBR-publicatie wordt volgens mij verwezen vanuit het bouwbesluit.

En volgens de nen1006:
Eisen watertemperaturen:
De temperatuur van het drinkwater (en huishoudwater) mag niet hoger zijn dan 25 °C. Nieuw in de norm is de opmerking dat er omstandigheden zijn waarin een overschrijding van de grens van 25 °C niet is te voorkomen, zoals bij een hittegolf. Een kortdurende overschrijding van die grens levert echter geen direct gevaar voor de gezondheid op. Het water in warmwateruittapleidingen moet – als er geen water wordt getapt – binnen 45 min. afkoelen tot een temperatuur gelijk aan of lager dan 25 °C.


Kortom ik zou de leidingen even laten isoleren.
Ik kreeg een passive aggressive berichtje terug op de eis dat de leidingen geisoleerd worden dus ik ben een beetje pissed momenteel. Ik vraag me nu ook af of een aannemer voor dit soort werk gecertificeerd moet zijn enzo, normaal ga je ervan uit dat alles wel klopt bij een bedrijf, maar als veiligheid als 'extra dingetje' gezien wordt word ik opeens wat minder vrolijk en vertrouwend.

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
lithoijen schreef op vrijdag 17 september 2021 @ 10:16:
Ik heb geen idee hoe het zit met certificering eisen. Maar het lijkt me dat je als opdrachtgever minimaal er van uit mag gaan van dat een aannemer goed vakmanschap vertoont en bovendien regels uit het bouwbesluit volgt. Wel is het belangrijk hoe e.e.a. af is gesproken. Maakt hij e.e.a. volgens een aangeleverd plan met bijbehorende ontwerp en technische tekeningen dan ligt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de ontwerper. Als hij de complete verbouwing als pakket heeft aangenomen dan ligt er een veel zwaardere verantwoordelijkheid bij de bouwer.


Het klinkt alsof een bouwkundige aannemer het electra en het installatiewerk er even bij pakt zonder de ins en outs te kennen, dat lijkt me echt zijn risico te zijn. Het probleem is natuurlijk het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen, ik kan me nog een topic hier op GOT herinneren over een schilder die er een bende van maakte, dat heeft volgens mij jaren geduurd voordat het helemaal afgehandeld was.
Ja er gaat meer mis dan goed lijkt het wel. Het meest gekke vind ik dat de vvw leidingen door een andere zijn aangelegd (wel door hun geregeld), toen de waterleidingen al zaten. Dus zou je A verwachten dat die kerel weet waar hij mee bezig is, en B dat de aannemer er geen issues mee heeft als die leidingen geisoleerd horen te zijn want hij kan dat gewoon afschuiven op degene die hij ingehuurd heeft.
Overigens hebben zij de hele zooi gewoon aangenomen zonder details van wat waar moet (meest gedetailleerde wat ik heb aangegeven was 'daar kan een koof komen als er leidingen van boven naar onder moeten' en 'daar moet de douche en daar de wastafel' etc).

Nu ik erover denk moet ik ook eens checken hoe de waterleiding naar de wastafel loopt, want die komt ook uit de vloer met vvw.

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
Helaas nog niet de kans gehad om te gaan kijken hoe het allemaal zit, wel nog even zitten zoeken naar wat er nu eigenlijk om de leidingen zit.

De leidingen die allemaal door de koof lopen (zowel op de badkamer als de wc beneden, meter of 5 totaal dus in hoogte) hebben allemaal alleen zo'n mantel om zich heen als hieronder in de afbeelding (als er al mantel is, gedeeltes van de drinkwaterleidingen hebben dit niet, en de vvw voor de badkamer ook niks). Ook de leidingen voor de vvw beneden dus. Is dat isolerend genoeg? Of moet dat dus ook allemaal beter geisoleerd worden?


blauw voor koud, rood voor warm, zwart voor vvw.


Als er hier nog een fatsoenlijke gecertificeerde installateur is uit regio Eindhoven die het wil controleren (voor een vergoeding uiteraard) hou ik mij graag beschikbaar.


Edit @lithoijen toevallig enig idee wat adequate isolatie hiervoor is? ZIjn die buizen goed genoeg?

[Voor 31% gewijzigd door mark-k op 23-09-2021 17:54]


 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
lithoijen schreef op vrijdag 24 september 2021 @ 10:25:
@mark-k Ik ben geen specialist, maar volgens mij zijn dergelijke ribbelbuizen meer als mantelbuis bedoeld om een leiding te beschermen tegen beschadigingen, dit pas je bijvoorbeeld toe bij een muurdoorvoer. De isolatiewaarde is maar heel beperkt.

Voor je warmwaterleiding is dit prima, je warmwaterleiding wil je niet isoleren zodat deze na gebruik vlot afkoelt. Je koud waterleiding isoleren is ook niet gebruikelijk, maar in dit specifieke geval misschien wel nuttig, maar dan zou je buisisolatie moeten toepassen. Beter is het om je vloerverwarmingsleiding gewoon goed te isoleren. Dat gaat met deze mantelbuizen niet lukken, de isolatiewaarde is daarvoor gewoon te beperkt. Iets zoals
[Afbeelding]
of anders
[Afbeelding]
lijkt me dan een betere keus. Wat er word toegepast maakt niet zoveel uit mits de isolatie maar:
- bestand is tegen de temperaturen (lijkt me met vloerverwarming helemaal geen issue)
- Voldoende isoleert, maar daarvoor heb je echt geen heel hoogwaardige isolatie nodig
- soepel genoeg is zodat hij nog goed aan te brengen is op deze bochtige vloerverwarmingsslang.
Okee, zoiets dacht ik inderdaad wel al. Hopelijk lost mijn aannemer het op, maar ik ga er niet op vertrouwen. Ik heb ook maar een legionellapreventiebureau gecontacteerd die wel willen komen inspecteren. Kost n paar euro, maar dan weet ik het in elk geval wel zeker, ik heb al genoeg gezondheidsissues en wil er niet ook nog legionella bij.

Thanks voor de info :)

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
De wedi platen zijn voor de koof, daar komt verder niks meer aan te hangen.

 • mark-k
 • Registratie: augustus 2011
 • Laatst online: 01:11
lithoijen schreef op maandag 27 september 2021 @ 20:49:
@mark-k Ik ben heel benieuwd wat de specialist gaat zeggen mbt het risico op legionella. Het zou fijn zijn als je dat hier nog even kunt laten weten.
Dat zal ik doen ja, maar ik schakel hem pas in nadat de aannemer zijn kans gehad heeft het te fixen zodat hij dat kan controleren. Aangezien ze niet zo snel zijn duurt dat dus nog even.
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee