Acties:
 • +12Henk 'm!

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Mede-auteur:
 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53

funrider

Vakantie 2021
De zomer staat voor de deur en ondanks dat een aantal dingen centraal geregeld zijn, is het niet overal hetzelfde. Toegangseisen rondom testen verschillen per land en wijzigen zo nu en dan. Maatregelen verschillen per land en/of per regio.

In dit topic kunnen de laatste inzichten en maatregelen besproken worden, maar 2 dingen zijn absoluut niet de bedoeling:
- bespreken hoe je lokale maatregelen zou kunnen omzeilen
- de discussie of vakanties wel of niet nodig zijn. Dat kan op andere plekken
Informatie over de verschillende landen
Een goed startpunt is de Reiswijzer van de ANWB en Re-open EU. Echter de meest actuele informatie en betrouwbare bron is via een (toeristische) informatie site van de overheid van ieder land:
Landen overzicht:
LandToelichting
Oostenrijk: Duitstalig - actuele maatregelen - Engelstalig, bron 2, bron 3 - Pre-travel clearance formulier (kijk op overheidssite van Oostenrijk of in je situatie dit nodig is of niet). Virus variant lijst - Nederland wordt hier vanaf gehaald per maandag 24 januari '22 bron, bron.
Duitsland: bron 1, bron 2 - let op er kunnen afwijkende maatregelen gelden voor de deelstaten kijk daarom ook hier en hier. - Pre-travel clearance formulier (alleen als je komt uit risico gebied, hoog incident gebied en gebied Covid variant waar bezorgdheid over is en alleen als je langer dan 24 uur in Duitsland verblijft - kleuren/risicolanden lijst / lijst 2.
België: bron 1, bron 2
Italië: bron en doorloop deze stappen - Pre-travel clearance formulier
Zwitserland: bron - virus variant lijst
Griekenland: bron - Passenger locator formulier (PLF)
Denemarken: bron | kleur codes Denemarken
Finland: bron
Zweden: bron
Noorwegen: bron - Pre-travel clearance formulier - Noorse kleurenkaart
Frankrijk: bron en bron - Franse kleurenkaart
Kroatië: bron - Pre-travel clearance formulier
Luxemburg: bron
Tjechië: bron
Slovenië: bron
Slowakije: bron
Polen: reizen, beperkingen
Bulgarije: bron
Estland: bron
Letland: bron 1, Pre-travel clearance formulier
Litouwen: bron en bron
IJsland: bron - Pre-travel clearance formulier
Liechtenstein: bron
Monaco: bron
Cyprus: bron
Malta: bron - Pre-travel clearance formulier
Spanje: bron
Portugal: bron
Andorra: bron
Curaçao: bron
Bonaire: bron
Aruba: bron
Ierland: bron
VK: bron
VS
Canada
Turkije Pre-travel clearance formulier verplicht
Marokko

Daarnaast goed om te weten dus of je welkom bent als Nederlander of Belg en zo ja wat de eisen zijn bij binnenkomst en waar je je aan moet houden eenmaal in het land. Veelal werken de landen met verschillende groepen/kleuren voor landen, maar soms wordt ook zelfs naar provincies gekeken wat veelal gebaseerd is of wat de ECDC (Europese RIVM) qua kleur codes heeft bepaald en wekelijks update in 'Covid-19 Weekly maps in support of the Council Recommendation'. Zo is Friesland bijvoorbeeld momenteel groen, maar Zuid-Holland is oranje.

Er zijn overigens ook half juni 2021 afspraken door de Europese lidstaten gemaakt, echter mogen landen hier vanaf wijken 8)7 .
7 dagen incident ratio en % volledig gevaccineerd:
Het 7 dagen incident ratio speelt een grote rol in de kleurcode die Nederland en België krijgen in andere landen en op de ECDC kaart - update iedere donderdag op basis van 14 dagen die landen ook gebruiken. Je kunt dit ook makkelijk inzien via deze Duitse site per land.
Mondneusmaskers:
Kijk goed welke eisen er worden gesteld aan de mondneusmaskers (aka 'mondkapjes') in landen als Oostenrijk en Duitsland (in bepaalde deelstaten) wordt geacht dat FFP2 mondneusmaskers in openbare binnenruimtes (denk aan museum, supermarkt, maar ook station) te gebruiken. Voor kinderen tot en met 5 jaar hoeft dit veelal niet. In sommige landen vanaf 6 jaar (o.a. Duitsland) of vanaf 14 jaar (o.a. Oostenrijk) moet je wel een medisch (IIR) mondneusmasker gebruiken dus kom niet aan met een ander type mondneusmasker want dan kan je de toegang geweigerd worden.
Auto:
Mocht je met de auto op vakantie gaan kijk dan ook wat de voorschriften zijn in de landen waar je doorheen gaat rijden en of je doorreist of daar langer dan 24 uur verblijft maakt ook veelal een verschil.
Trein:
Mocht je met de trein op vakantie gaan kijk dan ook wat de voorschriften zijn in de landen waar je doorheen en of je doorreist of daar langer dan 24 uur verblijft maakt ook veelal een verschil.
Vliegtuig:
De eisen voor vliegen lijken een stuk strikter dan als je met de auto gaat zie ook inreisvereisten (opgesteld door KLM). Als je met het vliegtuig terug reist, moet je ook een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden. De IATA heeft een Travel Pass app voor aangesloten luchtvaart maatschappijen (overigens nog geen Nederlandse maatschappijen al staat Air France er wel tussen).
Reisadviezen van Belgische en Nederlandse Overheid
Daarnaast is het goed om te weten of het land/gebied kleurcode geel of groen heeft volgens je eigen overheid (Nederland, België). Ook vind je er meer informatie per land voor Nederland.
Europees Digitaal Covid-19 Certificaat (EU DCC):
De EU heeft afspraken gemaakt om het reizen in de EU in de huidige tijd van de Covid-19 pandemie op een gestructureerde manier te laten verlopen door een digitaal Covid-19 certificaat (DCC). Het komt erop neer dat er QR codes kunnen worden aangemaakt door burgers in de EU landen door een app/site gemaakt door de lokale overheid, maar die binnen EU gebruikt kan worden. De QR code kan worden gegenereerd als je voldoet aan één of een combinatie van de 3Gs te weten (volledig) Gevaccineerd (en veelal 14 dagen na 2e prik), Genezen in afgelopen 180 dagen/ 6 maanden (al wordt er ook bij 180+ dagen in NL gegeneerd,en daarnaast 1 prik al eisen sommige landen 2 prikken), Getest (gratis, betaald zie hieronder een lijst met commerciële PCR test bedrijven) (recent: 48-72 uur). Hier lees je wat meer technische achtergrond hoe het werkt. In vrijwel ieder EU land apps gemaakt (of in de maak) in de EU (en erbuiten denk aan o.a. Zwitserland). Zie ook het afzonderlijke topic.

België: CovidSafe app (iOS), (Android)
Nederland: CoronaCheck app (iOS, Android) / website (print out mogelijk)
Bij problemen met genereren kijk even op de DigiD foutmeldingen denk o.a. aan het (tijdelijk) uitzetten van prive modus in je internet browser (bij iOS Apple Safari) en (tijdelijk) cookies toestaan bij het binnenhalen van 1 of meerdere van je 3Gs.

Zet ook in je instellingen de app op Engels i.p.v. Nederlands als je naar het buitenland gaat. In iOS via Apple Instellingen app > CoronaCheck app > voorkeurstaal > Engels.

Het is daarnaast slim om ook een geprinte versie mee te nemen van je negatieve test, vaccinatiebewijs of dat je Covid hebt doorgemaakt + 1 vaccinatie aangezien niet iedere gelegenheid (denk aan hotel, restaurant) lijkt ingesteld te zijn op de app en de QR code. Daarnaast mocht je het gele vaccinatie boekje hebben en Covid-19 stempels hebben neem die dan ook mee (al is die ook niet in alle landen erkend).
DCC Scan Apps voor elk land:
Hiermee kun je voor vertrek je eigen QR code checken en kijken of alles in orde is. Mochten landen dan eigen restricties hebben (bv. wel of geen 2 weken wachten na tweede prik) dan is dat gelijk duidelijk en stap je wat rustiger in de auto of het vliegtuig. Dank o.a. aan @Theebag voor de opzet en het idee.

Nederland (als je in vliegtuig stapt): Apple, Android
België: Apple, Android
Frankrijk: Apple, Android
Luxemburg: Apple, Android
Duitsland: Apple, Android (niet in NL App Store). Overigens kun je in de 'Corona-Warn' app wel je EU certificaat inscannen en er is een countdown van aantal dagen na 2e prik, maar is helaas geen verificatie app.
Zwitserland: Apple, Android
Italië: Apple, Android
Oostenrijk: Apple, Android en als site.
Portugal: Apple, Android
Handige apps:
Re-open EU: Apple, Android
Reis app: Apple, Android
IATA Travel Pass: info, Apple, Android
Handige links:
https://reopen.europa.eu/
https://www.nederlandwereldwijd.nl/
https://klm.traveldoc.aero/
https://www.ecdc.europa.e...restriction-free-movement
https://apply.joinsherpa.com/travel-restrictions
(Commerciële) Herstelverklaring arts/dokter in geval van positieve PCR door recente besmetting:
De instelling kan een herstelverklaring met een handtekening geven van de eindverantwoordelijke arts.
Deze wordt afgegeven als: 1) heeft de besmetting in de afgelopen 90 dagen plaatsgevonden 2) is het langer dan 14 dagen geleden 3) Geen symtomen minimaal 48 uur.

Voor exacte beleid van landen hieromtrent zie de desbetreffende overheidssites van het land.

Voor Oostenrijk is het formulier dat ondertekend zou moeten worden door de arts hier te vinden. Op basis van Oostenrijkse beleid en hier dat: "Reizigers uit een land met virusvariant moeten altijd in quarantaine als zij een positieve PCR-test hebben. Ook al heeft u een medische verklaring ondertekend door een arts bij u." dus voor Oostenrijk kom je momenteel gewoonweg niet binnen zonder negatieve PCR test van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Oostenrijk zolang Nederland nog op de virusvariant lijst staat.

- Vaccinatiecentrum.nl (locaties: Den Bosch, Nijmegen, Utrecht en Wageningen). Tel afspraak: 085 9020303. Werkwijze per telefoon uitgelegd. 24,95 euro

Laat weten als je nog meer plekken weet aangezien veelal huisartsen* en al helemaal GGD deze niet afgeven lees ook hier.

* Op advies vanuit de KNMG geven de meeste huisartsen geen geneeskundige verklaring over de gezondheid van eigen patiënten.
Commerciële PCR testlocaties, prijs,wachttijd en ervaringen:
Verzameling met locaties in je buurt, overzicht aanbieders testen voor toegang (kan veelal ook vakantie PCR afnemen). Helaas ontbreekt er een betrouwbaar overzicht bij de Rijksoverheid staat alleen dit algemene verhaal.

Carephar.nl 59.99 euro, voor 18.00u getest? Uitslag dezelfde avond voor 22.00u - goede ervaringen - handmatig in CoronaCheck app zetten
Testsnelcovid.nl 64 euro, uitslag binnen 24 uur, sneller uitslag is duurder - goede ervaringen
Spoedtestcorona.nl - 59,95 euro, uitslag volgende dag voor 14.00 uur - redelijk goede ervaringen (wel weinig)
Coronareistesten.nl 55 euro, uitslag volgende dag voor 18.00 uur - goede ervaringen
BookyourCovidtest.com / AlegriaHealth.com - 79 euro, zelfde avond uitslag, binnen 24 uur - goede ervaringen - Google reviews zijn wel wisselend bij zoeken op AlegriaHealth
SpeedCovidtest.nl 64,50 euro, uitslag binnen 12 uur, sneller uitslag is duurder - redelijke ervaringen
HealthCheckCenter.nl (doedetest.nu) 65 euro pp of 50 euro pp voor 2 personen, uitslag 12-24 uur - wisselende ervaringen hier en hier
Coronalab.eu 69 euro, altijd dezelfde dag uitslag - wisselende ervaringen
JouwCoronatest.nl (Eurofins) - 65 euro, uitslag binnen 24 uur, geen ervaringen gevonden hier of hier - (wel slechte uit UK: hier en hier)
Lead Healthcare - 78 euro, voor 13:00 getest, dezelfde dag (voor 00:00), Na 13.00 uur binnen 24 uur - hele slechte ervaringen
Spoedtest.nl 79,95 euro, uitslag binnen 24 uur, sneller uitslag is duurder, ook bekend van negatief nieuws - redelijke ervaringen
TheCoronalab.nl 69.95 euro, uitslag binnen 24 uur, sneller uitslag is duurder - wisselende ervaringen
CoronaPCRtesten.nl 75 euro, uitslag binnen 24 uur - wisselende ervaringen
PlanjeCoronatest.nl - 79 euro, uitslag binnen 24 uur, sneller is duurder - wisselende ervaringen
Testservice.nl - 89 euro - geen ervaringen gevonden (o.a. hier)
ReserveerjeCoronatest.nl - 75 euro, voor 15.00 uur getest, zelfde dag uitslag - geen ervaringen gevonden (o.a. hier)
CoronareisCertificaat.nl - 65 euro (bij 2 of meer 50 euro pp), uitslag 12-24 uur - geen ervaringen gevonden

[Voor 255% gewijzigd door funrider op 10-02-2022 11:22. Reden: achterhaalde regels na 2 prikken verwijderd]


Acties:
 • +5Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
LordSinclair schreef op maandag 5 juli 2021 @ 12:07:
[...]

Dat "goed actueel" was vorige week nog in het nieuws.. dat valt tegen blijkbaar.
Ik denk dat de beste bron nog altijd die van de overheid in het desbetreffende land waar je heen gaat, maar ook de landen waar je doorheen rijd mocht je met de auto gaan. Ook lijken de eisen voor vliegen een stuk strikter dan als je met de auto gaat.

Daarnaast goed om te weten dus of je welkom bent als Nederlander of Belg en zo ja wat de eisen zijn bij binnenkomst en waar je je aan moet houden eenmaal in het land.

Daarnaast is het goed om te weten of het land/gebied kleurcode geel of groen heeft volgens je eigen overheid (NL, BE) om aanbevolen/verplichte quarantaine bij terugkomst. Bij oranje vanuit je eigen overheid niet afreizen naar het land.

Hier een lijstje van een groot aantal Europese landen waar je momenteel naar kunt afreizen:

Oostenrijk: bron 1, bron 2
Duitsland: bron 1, bron 2
Belgie: bron 1, bron 2
Italië: bron
Zwitserland: bron
Griekenland: bron
Denemarken: bron
Finland: bron
Zweden: bron
Noorwegen: bron
Frankrijk: bron
Kroatië: bron
Luxemburg: bron
Tjechië: bron
Polen: reizen, beperkingen

Daarnaast mag wat mij betreft de kleurenkaart van ECDC ook niet ontbreken aangezien ook daar veel vanaf hangt qua maatregelen voor bewoners uit een bepaald land.

[Voor 51% gewijzigd door funrider op 05-07-2021 13:00. Reden: aanvulling]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Die pagina bevat ook heel wat handige informatie voor flink wat landen met ook links naar de overheid websites dus zeker ook goed die aan de start post toe te voegen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Die is fijn, ook omdat je vrij makkelijk door kan klikken naar de richtlijnen ter plekke over mondkapjes. Die hoeven volgens mij nergens meer buiten, maar behalve in Scandinavië en Nederland wel bijna overal nog binnen. Handig om te checken als dat belangrijk voor je is tijdens vakantie.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Allereerst bedank voor de mogelijkheid @ZieMaar! om de start post aan te vullen met informatie.
Hopelijk is het helder opgeschreven zo niet dan lees ik het graag in een DM maar ook aanvullingen zijn altijd welkom.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
MysticMan schreef op maandag 5 juli 2021 @ 19:26:
[...]


Ligt aan de reisverzekering. Ongeveer de helft vergoedt nog wel alle niet corona-gerelateerde schade (spullen gejat, been gebroken, etc). Goed om dat even te checken. Voor mij is dit reden om mijn reisverzekering te veranderen. Ga half augustus een paar weken naar Spanje wat nu nog oranje is. Heb tegen die tijd al een paar weken de 2e prik achter de rug en durf het dan wel aan. Aanvullende ziektekostenverzekering dekt in mijn geval medische kosten nog altijd. Ergste (onwaarschijnlijke) geval moet ik daar in quarantaine maar die kosten kan ik zelf wel dragen.
Waar je op moet letten zijn denk ik inderdaad 2 dingen:
- ziektekosten worden tot de Nederlandse norm vergoed. En als je denkt dat die norm hoog, dan vergis je je :)
- zoek ook uit (of heb een plan b) wat je doet als je de dag voor vertrek positief test. Wat moet je doen? Wat kost je vlucht omboeken? Moet je hele gezelschap in quarantaine?

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Een paar weken voor de vakantie toch weer stress of we kunnen gaan en landen gaan eisen dat we in quarantaine moeten / testen ondanks volledige gevaccineerd + 2 weken na 2e prik of zelfs niet welkom zijn (gebied/land met zeer hoog risico variant - Delta) doordat de besmettingscijfers weer zeer hoog oplopen in een week tijd en pas nu wordt de overheid wakker en gaat eerst weer advies vragen (onbegrijpelijk grijp nu in!) bron 1, bron 2, bron 3. Hoop zo dat de overheid nu eindelijk beseft dat het menens is en eerdere versoepelingen qua openen kroegen, discotheken en binnen eten in restaurants terwijl jongeren en ook nog veel 30ers, 40ers nog maar 1 prik hebben gehad. Ik hoop zo dat ze het volgende gaan doen om nog iets de (gezondheid en reisbeperkings) schade te beperkingen:

- Discotheken/Kroegen dicht
- Restaurant alleen buiten eten
- Mondneusmaskers alleen FFP2 (the real deal zoals ook in Duitsland en Oostenrijk) in openbare binnen ruimtes
- Beperking aantal mensen binnen
- Verplicht testen bij aankomst zeker vluchten uit oranje/rode gebieden (Portugal, Spanje) en direct in quarantaine als positief getest. Niet toestaan dat mensen afreizen naar oranje/rode gebieden (denk aan recente studenten/jongeren die naar Spanje, Portugal zijn gegaan en mee naar huis namen).
- Persoons vluchten tussen landen als UK tijdelijk verbieden (als dat al niet geval is)

Duitsland:
Overigens als ik bekijk wat de Duitsers aangeven (die behoorlijk streng zijn) lijken ze nog wel EU burgers uit hoog risico gebied toe te staan zonder quarantaine mits volledig gevaccineerd (en 14 dagen na 2e prik) volgens mij moet je wel zowel bij 'risico gebied' en hoog risico gebied' dit formulier ook invullen. Daarnaast op doorreis: verlaten Duitsland binnen 24 uur geeft ook de mogelijkheid door het land te reizen.

Als we echter op de 'areas of variant of concern' terecht komen (waar ook UK op staat) dan moet je 14 dagen in quarantaine ook al ben je volledig gevaccineerd en 14 dagen na je 2e prik. De laatste update is van maandag 5 juli dus waarschijnlijk iedere maandag vernieuwd :'(

Overigens staat Spanje die nu deels rood (en oranje) kleurt op ECDC kaart dus risico gebied niet op 'areas of variant of concern' bij de Duitse overheid en Portugal stond daarop maar is eraf gehaald en staat op hoog risico gebied.

Oostenrijk:
Momenteel staan we hier nog op Appendix 1 (groene lijst), mochten we op de virus variant lijst komen met UK (overigens Spanje en Portugal staan hier niet op) dan lijkt het erop dat je zelfs niet het land in mag komen als je niet een Oostenrijkse burger hebt of een grondige reden hebt dat je het land in moet :'( Er lijkt geen optie tussen te zitten qua risico gebied of hoog risico gebied dus dan komen we denk ik als toerist nog steeds binnen alleen moet je dan misschien ook weer een pre-travel clearance formulier vooraf invullen. Bron, bron 2

[Voor 40% gewijzigd door funrider op 08-07-2021 14:00. Reden: aanvulling hoog risico gebied + Duitsland + Oostenrijk]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Upquark schreef op maandag 12 juli 2021 @ 10:09:
Estland heeft nu ook nieuwe restricties ingesteld voor Spanje en Andorra (10 dagen quarantaine). Echter: ook hier staat er bij :
[...]

Met een vaccinatiepaspoort kom je binnen de EU nog steeds overal in.
Nog wel, maar vrees voor de quarantaine eis of sowieso niet toelaten van toerisen ondanks volledige vaccinatie omdat je uit een 'risicovolle variant' gebied komt waar UK nu onder valt (niet EU, enkel Schengen).

Noorwegen (note: Schengen, geen EU) staat momenteel geen kinderen toe ook al zijn ouders ervan volledig gevaccineerd.
Mirved schreef op maandag 12 juli 2021 @ 12:06:
[...]

Dat is nou precies wat ik bedoel. We weten de gevolgen niet. Mogelijk doen veel toeristische landen helemaal niks aanpassen omdat ze het toerisme nodig hebben. Het is allemaal maar giswerk. Als er nou gewoon duidelijke gevolgen bij aantallen waren vast gelegd dan wist iedereen waar die aan toe was met de aantallen die we nu hebben.
Ja het lijkt erop dat veel landen die de toeristen (inkomsten) hard nodig hebben landen niet snel op de risicovolle varianten lijst zetten (en daardoor veelal quarantaine verplicht ondanks volledige vaccinatie).
Blackouts schreef op vrijdag 9 juli 2021 @ 11:45:
[...]

Op dit moment zijn mensen uit Spanje ook welkom zonder extra quarantaine met alleen een volledige vaccinatie + 14 dagen.

Voor Europa is alleen voor VK in Italië quarantaine plicht.
Ben wel benieuwd waarom Spanje en Portugal of Nederland niet op die lijst zouden komen? Omdat deze landen wel allemaal zijn aangesloten bij EU en half juni deze afspraken hebben gemaakt.
Mistraller schreef op zaterdag 10 juli 2021 @ 23:53:
Dankzij de fijne cijfers kunnen we onze vakantie op onze buik schrijven. Noorwegen heeft met de veerboten de ultieme controle over de toeristenstroom. -O- Aangezien ook kinderen onder de 12 in quarantaine moeten uit niet-groene landen, heeft onze eigen vaccinatie weinig te bieden...
Dat is echt ontzettend balen. Ik hoop zo voor jullie dat er nog een uitweg is omdat jullie als ouders volledig gevaccineerd zijn en 14 dagen na 2e prik zitten. Al contact gezocht met Noorwegen hierover of er voor kinderen geen uitzondering is? Zoals ook in EU is overeengekomen (14 juni 2021) waarbij kinderen t/m 11 jaar uitgezonderd worden mits ouders volledig gevaccineerd zijn al staat ieder land het vrij hier van af te wijken (wat Noorwegen nu dan ook doet al zitten die in Schengen niet in de EU).

Ik ben zelf ook heel benieuwd of onze vakantie naar Oostenrijk kan doorgaan.

Kan iemand mij vertellen waarom UK anders is dan bijvoorbeeld Spanje, Portugal of Nederland op dit moment? De dominante variant in al deze landen is volgens mij de Delta variant of heb ik het mis?

Delta % (bron, bron) - *data is nog veelal oud: van 5 juli / 30 Juni NL):
UK: 98.4%*
Portugal: 84.1%*
Spanje: 50.3%*
Nederland: 38.5%* - flink data 30 Juni
Duitsland: 48.4%*

Nederland gaat UK achterna als we er al niet zijn (vrees ik) zeker als je bedenkt dat de aanscherpingen van vorige week weinig voorstellen (o.a. geen mondneusmaskers: FFP2 please! verplicht in binnenruimtes, restaurants nog tot 0.00 uur open). Ik hoop zo dat Nederland niet op het 'risicovolle varianten lijst' terecht komt waar UK wel op staat, maar Spanje en Portugal (nog) niet want dan zijn we in veel landen niet meer welkom of moeten eerst 10 dagen in quarantaine (en soms testen na 5 dagen).

Een voorbeeld: Duitsland laat momenteel wel Spanjaarden en Portugezen toe zonder quarantaine maar mensen uit UK moeten in quarantaine.

[Voor 0% gewijzigd door funrider op 12-07-2021 14:03. Reden: aanvulling]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Mistraller schreef op maandag 12 juli 2021 @ 13:56:
[...]

Mijn dochter is 12 dus die mag per vandaag haar eerste prik halen, dus de tweede prik +2 weken wachttijd zit er gewoon niet in.
Als ik het goed lees zijn alleen toeristen uit groene landen welkom in Noorwegen met een lijst uitzonderingen waaronder:
* a foreign citizen with a European COVID-19 certificate that is valid in Norway and that shows that you are fully vaccinated or have had COVID-19 during the preceding six months.

Om nog even in de te gaan op de kinderen. De Engelse versie erbij pak en 'I am full vaccinated or have COVID-19 during last six months and travel with a child' selecteer lees ik gekgenoeg niets over 12 jarigen alleen er staat. Momenteel zijn we nog oranje volgens Noorwegen, maar het zal waarschijnlijk na ECDC update van donderdag naar rood gaan en dan staat er dit voor de kinderen die meereizen met volledig gevaccineerde ouders:

The following applies when arriving from a country or area defined as red:
- 72 uur van te voren travel form (voor de kids)
- Children over the age of 12 years old will need to provide documentation of a negative test result. The test must be taken less than 24 hours prior to entry to Norway. Children under the age of 12 years old are exempt from providing documentation of a negative test result. Certain exceptions apply, see this list.
- You will need to take a test at the border upon arrival. This is a rapid antigen-based test and you will have to wait at the testing station for the test result. If taking the test is disproportionately difficult, children under the age of 12 can be exempt. This decision will be taken art the test station. (Neem aan met 'you' dat ze de kinderen bedoelen niet de ouders?)
- You will need to enter a travel quarantine, either in their own home or at another suitable place of residence. As a rule of thumb, the travel quarantine duty period is 10 days. (ook hier neem ik aan dat ze de kinderen bedoelen)
Children and youth under the age of 18 years old can take a PCR-based test three days after arrival. If the test result comes back negative (no virus detected) the travel quarantine can be ended. You must be able to document the test result.

[Voor 8% gewijzigd door funrider op 12-07-2021 14:32]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
ulTimaS schreef op maandag 12 juli 2021 @ 21:50:
Ik ben nu ik Oostenrijk en op eens is mijn qrcode "invalid" via de greencheck.gv.at check. Voordat ik op vakantie ging was het wel groen. Elk ander land blijft wel groen scannen (Italië, Frankrijk, Duitsland, België).

Ik stond dus bij een zwembad en daar kwamen ze scannen, rood kruis dus. Ik liet vervolgens de data zien en het was wel ok, maar ik stond wel met m'n mond vol tanden.

Ik ben dus benieuwd of ze ergens anders nog moeilijk gaan doen. Ik heb geen zin om mij elke keer te laten testen.

edit: ik heb de qr code al opnieuw opgehaald, maar dat mocht niet baten. Daarnaast heb ik de qr code voor de vakantie ook uitgeprint, maar is ook invalid. Er staat dat het verlopen is.
Mag ik vragen wat je qua 3Gs hebt: (volledig) gevaccineerd, recent getest, genezen in afgelopen 180 dagen?
Fuujii schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 00:46:
Het aantal besmettingen stijgt. Het is natuurlijk de vraag hoe dit verder gaat, maar dit zal niet magisch weer een laag aantal worden. Grote kans dat Nederland (donker)rood gaat kleuren. Over twee weken ga ik naar Oostenrijk. Bestemming is al geboekt en kan niet geannuleerd worden(…)

Als ik de OP geloof dan is NL tzt wel een hoog risicogebied(?) volgens Oostenrijk. Ik zal echter dan wel - volgens Oostenrijkse maatstaven - gevaccineerd zijn (dat betekent: 22 dagen na eerste prik het land binnen gaan). Landen die nu geweerd worden zijn “new virus variant countries”. Delta gaat natuurlijk hard voor Nederland, maar dat geldt voor heel Europa. Dus gaat Nederland ook onder deze catogorië vallen?

Dus betekent dit nou dat Nederlanders waarschijnlijk alsnog 100% geweerd gaan worden? Of kunnen we dan alsnog gaan, ook al vallen de cijfers hoog uit?

Edit: we gaan met de auto en hebben een eigen appartement.
Ik ga ook begin augustus richting Oostenrijk (als het kan doorgaan) het is afwachten. Het enige gunstige is dat Spanje en Portugal ook nog steeds in Appendix 1 staan die nu al op de ECDC kaart oranje/rood zijn echter misschien nog geen 14 dagen al gaat dit donderdag 15 juli vast wel zo zijn. Nederland zal met superstip binnenkomen op de ECDC kaart met rood deze donderdag. Deze pagina's in de gaten houden voordat je gaat reizen: entry regulations (met een landen lijst), pre-travel clearance

Overigens voor Appendix 2 landen 'risicovolle variant gebied' (o.a. UK) is het gewoonweg geen toegang meer tot Oostenrijk als toerist alleen inwoners van Oostenrijk (en enkele andere uitzondering daar gelaten) mogen binnen met:

2 prikken - 14 dagen na 2e prik - geldig vanaf 15 dagen erna (Pfizer, Moderna, Astra Zenica)
1 prik - 21 dagen na prik - geldig vanaf 22 dagen erna (Janssen - J&J)

Huidige manier waarop deze Appendix 2 bepalen bron:

Wie werden die Staaten und Gebiete der Anlage 1 ausgewählt?

Die Entscheidung, welche Staaten und Gebiete in Anlage 1 der Einreiseverordnung gelistet werden, unterliegt einem langen Prozess unter Einbindung von Expertinnen und Experten des Bundesministeriums für Soziales, Gesundheit, Pflege und Konsumentenschutz, sowie Empfehlungen der EU bzw. des ECDC.

Die Bewertung erfolgt nach verschiedenen Indikatoren wie der 14-Tagesinzidenz, der Anzahl der Testungen sowie deren Positivitätsrate und dem aktuellen Trend. Zusätzlich werden auch qualitative Kriterien wie Botschaftsberichte der Staaten herangezogen. Die Bewertung von EU-Staaten orientiert sich an der Ratsempfehlung 2020/1475 und an der Ratsempfehlung 2020/912 zur Bewertung von Drittstaaten.

[Voor 11% gewijzigd door funrider op 13-07-2021 09:43. Reden: aanpassing quote]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Herko_ter_Horst schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 09:40:
[...]

Ik ben niet degene die in Oostenrijk is :) Misschien wil @ulTimaS de vraag beantwoorden?
Zojuist gewijzigd excuses 8)

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
ulTimaS schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 10:15:
[...]


> 180 dagen positief + vaccinatie (Moderna 15 juni), dus volledig gevaccineerd (doses 1 van 1). Alle andere scanners heb ik groene check.

Grens werd niet gecontroleerd. Restaurant waar we zaten ook niet.
Voor zover ik kan zien is Oostenrijk ook tevreden met 1 vaccinatie die langer dan 22 dagen geleden is (waar jij al voorbij zat) (bron). Ik krijg momenteel een groen scherm als ik GreenCheck erbij pak en mijn international QR scan al heb ik ook 1 van 2 Pfizer prikken gehad dus dat klopt voor Oostenrijk.

Voor appendix 2 (UK) landen 'risicovol variant gebied' gelden wel 2 prikken of 1 prik en korter dan 180 dagen doorgemaakt, maar dan ben je als toerist ook niet welkom is alleen voor Oostenrijkse burgers die huiswaarts keren vooral.
Rukapul schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 10:36:
[...]

> betekent meer dan. Als dat geen foutje van je is dan weet je nu waarom het niet (meer) geldig is.

Een besmetting telt alleen als het max 6 maanden geleden is.
Dat klopt voor de meeste landen, echter Oostenrijk is al tevreden met 1 prik mits langer dan 22 dagen geleden (die hij ook heeft en correcte termijn) voor Appendix 1 landen waar Nederland nog op staat.

[Voor 3% gewijzigd door funrider op 13-07-2021 11:34]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Garyu schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 11:54:
[...]
Wat er kan gaan gebeuren is dat Oostenrijk besluit om Nederland in de tweede categorie te plaatsen. Dat zou voor mij heel bitter zijn. Wij gaan volgende week in Oostenrijk trouwen en het zou toch wel heel bitter zijn als de Nederlandse familie dan op het nippertje niet zou mogen komen.
Dat is het scenario waar ik van hoop dat dit niet zal gebeuren aangezien Spanje en Portugal hier ook nog niet inzitten en die al langer oranje/rood kleuren op de ECDC kaart die Oostenrijk ook als 1 van de punten in haar beslissing gebruikt zie ook mijn eerdere post en bron.

Volgende week zit je vast nog goed ik hoop dat het ook in augustus Appendix 1 blijft voor ons (ga dan zelf). Alvast een mooie trouwdag gewenst!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Piet_Piraat7 schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 13:58:
[...]

Dat is nog wel een stapje verder dan Frankrijk en Griekenland
Inderdaad.

Over strikte maatregelen gesproken (wel verstandig naar mijn mening):

Noorwegen past dit ook al toe (al is dit geen EU land maar wel onderdeel van Schengen en accepteren wel EU Covid paspoort).

Daarnaast eist Slowakije dat iedereen die aankomt in quarantaine gaat als je niet volledig gevaccineerd bent en 14 dagen na 2e prik.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
FRANQ schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 14:49:
Toch voor het gemak mijn 2e vaccinatie maar vervroegd.
Kan nu zondag terecht, dus op 1 augustus volledig gevaccineerd, dan zal ik 2 augustus die qr code wel hebben. (3 dagen eerder nu)
Hoe is je dat gelukt? Ik heb eerder al twee telefonische pogingen ondernomen om mijn 2e prik van deze zondag 1 of 2 dagen naar voren te halen maar zonder succes. Woon je ook in Nederland? Want daar is de eerdere uitspraak van Hugo de Jonge gelijk aangegeven op 10 juli door GGD dat dit nog niet mogelijk is en meer informatie later volgt.

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Anoniem: 1279036 schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 15:00:
[...]

hier zelfde issue, gaat om 2 dagen, maar was niet mogelijk. Nu alsnog maar test met reisgenoten die ik toch naar testlocatie moet vervoeren.
Ja balen is dat. Ik ga het zonder test doen aangezien Oostenrijk nog ok is met 1 prik zit alleen met doorreis van Duitsland beetje in mijn maag al hebben die een 24 uurs doorreis principe maar we hebben wel 1 overnachting staan en op die dag zit ik aan 13 dagen na 2e prik de dag erna in Oostenrijk 14 dagen precies dus ook nog geen 15 dagen, maar voor nu nog geen probleem voor Oostenrijk al kan dat altijd nog aangescherpt worden.

Daarnaast ga ik GGD papieren en print out van CoronaCheck.nl meenemen naast app.
FRANQ schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 15:04:
@funrider @Anoniem: 1279036

Ze mogen het niet doen voor de reden vakantie, zei ze vlak voor dat ik dat wilde zeggen.
Dus ik kan niet omdat ik vanaf maandag voor mijn werk in het buitenland zit. :+

Daarnaast kunnen ze alleen vervroegen als je 2e datum meer dan zoveel dagen na de eerste datum is.
Er zit een minimale tussentijd aan.
Dus als het al vrij krap ingepland staat dan kan het niet.

Maar gewoon gebeld met 0800-7070
Ah vandaar dacht dat het bij jou ook om vakantie ging. Zit zelf exact aan de 5 weken tussen 1e en 2e wat huidige minimale termijn is zat daarom met smart op 3 weken ertussen te wachten zodat het enkele dagen naar voren kon halen zoals ze in België nu ook voor de jongeren doen en in Nederland algeheel naar aan het kijken zijn.
Possible schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 15:04:
Nou ik heb vandaag mijn tweede prik gekregen…. Ik was mee met m’n moeder en ik gaf aan of ik mijn tweede prik ook al mocht krijgen (stond voor volgende week maandag anders gepland)
Geen probleem meneer, loop maar door…

[...]
Ik heb een afspraak op een vaccinatie locatie staan 30 minuten rijden (auto) en mag blijkbaar niet van de locatie afwijken dus kan ook niet zomaar even binnen lopen en ken ook niemand waarmee ik als begeleider mee zou kunnen gaan en dit kan proberen (op een andere locatie). Ik zal denk ik gewoon zondag moeten gaan.

[Voor 58% gewijzigd door funrider op 13-07-2021 15:11]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Martijn schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 21:55:
Even voor wat betreft Frankrijk en testen van kinderen. Deze officiele site lijkt nu toch vanaf 12 te zeggen, waar eerder alles vanaf 11 was...

https://www.gouvernement....s-sanitaire-ce-qui-change
Dan hebben ze het wellicht gelijk getrokken met de EU afspraken van half juni die enkele andere landen ook hanteren al zijn er ook genoeg (o.a. Duitsland) die daar vanaf wijken.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
GAEvakYD schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 22:29:
[...]

Laat maar. Verkeerd begrepen. Helaas kids van 12 jaar zijn dus de sjaak.
Martijn schreef op dinsdag 13 juli 2021 @ 22:32:
[...]

Vanaf 12 betekent dus t/m 11 he ;). Maargoed, misschien valt het voor alle kinderen 12-18 wel mee.

https://www.rtl.fr/actu/p...-les-12-18-ans-7900054259
Mijn Frans is niet zo best en Google Translate is niet echt een geweldige vertaler, maar op de eerder genoemde overheidspagina staat toch echt: "plus de 12" = ouder dan 12 jaar (bron, 13 juli 2021)

Overigens op alle andere Franse overheidspagina's staat wel: 11 jaar en ouder dus dat zal wel de norm zijn.
"aged 11 years or older" bron, 5 juli 2021

Sites als Reopen EU schrijven overigens dat dan weer op als als kinderen jonger dan 11 jaar vrijgesteld zijn wat hetzelfde is maar kunnen we ook hierover dit eenduidig opschrijven 8)7

suggestie:
children 0 up to and including 10 years old
children aged 11 years or older
Martijn schreef op woensdag 14 juli 2021 @ 00:05:
[...]

Ik kan dan wel weer niet goed vinden of dit ook voor doorreis geldt…
Het lijkt met dan dan nog steeds dit geldt:

Doorvoer over land:

Alle reizigers zijn onderworpen aan de verplichting om binnen 72 uur voor aankomst (voor PCR —test) of binnen 48 uur voor aankomst (voor antigene test) een negatieve COVID-19-test vóór vertrek uit te voeren.

Kinderen van 11 jaar en jonger zijn vrijgesteld, evenals houders van het EU-Digital Covid Certificate (EUDCC). Bron

[Voor 19% gewijzigd door funrider op 14-07-2021 09:29]


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Hoe vervelend het ook is voor mensen die nu weg willen (qua onzekerheid), maar volgens mij lijkt zich toch langzaam het beeld te ontwikkelen waarin je met een volledige vaccinatie eigenlijk geen belemmeringen lijkt te hebben om te gaan reizen en Europa, hoe rood Nederland ook is of blijft.

Daar heb je als dertiger met jonge kinderen die deze of volgende week weg willen, niet zoveel aan, maar ga je wat later of heb je geen jonge kinderen, dan lijkt het erop dat je bijna overal wel heen kan. Ben benieuwd hoe dit verder gaat.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
wildhagen schreef op zaterdag 17 juli 2021 @ 11:18:
[...]


Jep. Ik ga 14 augustus naar Frankrijk, en ben dan volledig gevaccineerd (ik krijg morgen mijn 2e prik), maar moet dus ook zo'n antigeentest hebben.

Via http://testenvoorjereis.nl/ kan ik die nu echter nog niet reserveren. Weet iemand hoelang dat van tevoren kan? De site zegt 5 dagen, maar is dat echt zo? Dat lijkt me wat kort, dan zit alles toch al vol? :?
Als ik het artikel op nu.nl lees geldt die test verplichting alleen voor niet of gedeeltelijke gevaccineerden:
De regel geldt alleen voor niet-gevaccineerden en mensen die deels gevaccineerd zijn.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Ik ben aan het kijken naar landen waar je met zo min mogelijk maatregelen terecht zou kunnen. Naast Denemarken, Noorwegen en Zweden kan ook Oostenrijk nu op die lijst. Zo min mogelijk maatregelen is overigens niet de beste term, omdat je in Oostenrijk praktisch overal een groen vinken moet hebben, maar dan dus geen maatregelen meer hebt.

In de praktijk dus, naast je vinkje, alleen mondkapjes in het OV (en nu nog even in supermarkten ed). Volgens mij ben je, als volledig gevaccineerde, ook in al die landen gewoon welkom.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Klopt @martwoutnl maar daarmee hoef je in AT dus ook geen mondkapjes op in je hotel/accommodatie of restaurant. Ik was vorig jaar ook in Oostenrijk en toen was het hetzelfde (minus het vinkje uiteraard), wat dus prima was.

Ik ga eind augustus, maar weet nog niet waarheen. Ik heb zelf geen enkel probleem met het vinkje maar wil verder eigenlijk zo min mogelijk maatregelen (afstand houden vind ik niet erg, maar hoe minder mondkapjes hoe beter en het is fijn als qua activiteiten alles kan).

[Voor 37% gewijzigd door ZieMaar! op 19-07-2021 09:01]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
ZieMaar! schreef op maandag 19 juli 2021 @ 08:59:
Klopt @martwoutnl maar daarmee hoef je in AT dus ook geen mondkapjes op in je hotel/accommodatie of restaurant. Ik was vorig jaar ook in Oostenrijk en toen was het hetzelfde (minus het vinkje uiteraard), wat dus prima was.

Ik ga eind augustus, maar weet nog niet waarheen. Ik heb zelf geen enkel probleem met het vinkje maar wil verder eigenlijk zo min mogelijk maatregelen (afstand houden vind ik niet erg, maar hoe minder mondkapjes hoe beter en het is fijn als qua activiteiten alles kan).
In Oostenrijk is trouwens op 16 juli aangekondigd dat vanaf 15 augustus alleen nog volledig gevaccineerden groen licht krijgen (naast de andere 2Gs: Getest, Genezen). Er hoeft geen 7 of 14 dagen gewacht te worden aangezien dit direct ingaat op de dag van de 2e prik (bron).
GAEvakYD schreef op maandag 19 juli 2021 @ 11:59:
Ook lekker vreemd. Mijn tweede vaccinatie is dus een paar weken geleden gezet. Staat wel online bij Coronatest.nl bij 'Afgenomen afspraken'. Echter bij mijn.rivm.nl en de CoronaCheckApp komt die tweede vaccinatie maar niet zichtbaar.
Niet toevallig je internet browser op je smartphone op 'Prive' staan of cookie beperkingen? Dit was bij mij eerder de oplossing op mijn iPhone bij Apple Safari browser om Prive modus tijdelijk uit te zetten.
vandermark schreef op maandag 19 juli 2021 @ 12:16:
Mijn 2e prik stond na 2 dagen op mijn.rivm.nl. De 1e prik duurde ook >2 weken, was in die periode ook bekend dat het lang duurt.
Hier gisterochtend (rond 10.00 uu) 2e prik en in de avond (18.30 uur) al zichtbaar in systemen (GGD) en daardoor ophalen in CoronaCheck app. Over 2 weken afreizen naar Oostenrijk via Duitsland helaas eisen de Duitsers 14 dagen na 2e prik ook voor Pfizer ondanks dat EMA 7 dagen al voldoende vind bij Pfizer zodoende toch sneltest afspraak uitstaan op de dag voor vertrek (overigens ook voor dochter van 7 jaar aangezien ook dat in Duitsland vanaf 6 jaar negatieve test nodig is). Wij blijven namelijk net iets langer in Duitsland (1 overnachting) dus vallen net niet onder uitzondering bij doorreizen binnen 24 uur.

[Voor 7% gewijzigd door funrider op 19-07-2021 14:43]


 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Graag de discussie beperken tot welke maatregelen waar gelden. Hoe groot de pakkans is en dergelijke gaan we hier niet verder bespreken.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
hoevenpe schreef op dinsdag 20 juli 2021 @ 12:47:
Heb dit draadje een stuk teruggelezen, weinig mensen met ervaring in Duitsland?
Zelf beide een groen vinkje maar begrijp dat ik nu met de kinderen naar de teststraat mag, zelfs die van 7...

Verder mensen al terug met een beeld van wat daar wel en wat er niet kan?
Klopt inderdaad voor kinderen vanaf 6 jaar moet je een recente negatieve test (PCR of antigeen sneltest).
Wij hebben drie jonge kinderen en de oudste van 7 jaar moet er ook aan geloven en overigens ik zelf ook omdat ik met 13 dagen na 2e prik in Duitsland ben en ze minimaal 14 dagen na 2e prik eisen (ondanks dat EMA daar anders over denkt met Pfizer).

"Upon entering Germany, travellers aged six years or older must hold proof of the following:"

"A negative test result obtained using nucleic acid amplification technology (e.g. PCR, PoC- PCR) in German, English, French, Italian or Spanish. The test must have been carried out no more than 72 hours prior to entry (time of swabbing).

Alternatively, a negative antigen rapid test result in German, English, French, Italian or Spanish. Following a stay in a risk area or high incidence area, the test must have been carried out no more than 48 hours prior to entry. Following a stay in an area of variant of concern, the test must have been carried out no more than 24 hours prior to entry."

Bron

Overigens is er wel een uitzonderingen waardoor je geen test hoeft te doen:

"- are only passing through Germany and leaving the country via the fastest route available
or
- in the case of border traffic: persons who have spent less than 24 hours in a risk area or are only entering Germany for a period of up to 24 hours."

Let er wel op als je dus toch een nachtje (zoals wij) in een appartement of hotel verblijft dat je dus wel een negatieve test uitslag moet hebben of een geldig vaccinatie bewijs.

Vergeet daarnaast ook niet de meldplicht: Reizigers uit risicogebied die langer dan 24 uur in Duitsland blijven, moeten zich voor hun vertrek naar Duitsland digitaal aanmelden.

Kijk overigens ook nog even wat de deelstaten waar je verblijft eisen want ook die kan weer afwijken van landelijke maatregelen (eventueel strenger).

Wat er wel en niet kan is eerder ook al door een paar andere hier aangegeven en de eerder genoemde overheidswebsite.

[Voor 24% gewijzigd door funrider op 20-07-2021 14:14. Reden: digitaal aanmelden toevoeging]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
hoevenpe schreef op dinsdag 20 juli 2021 @ 13:59:
[...]

Ik meen hier 48 uur gelezen te hebben, begrijp ik het goed dat je je daarnaast ook nog bij de Duitse overheid moet registreren opdat de lokale GGD langs kan komen om de eventuele quarantaineplicht te controleren?
PCR 72 uur, antigeentest 48 uur volgens Duitse overheid in geval van hoog risico gebied. Als we naar een risicovolle variant gebied gaan is antigeentest 24 uur en moeten mijn kinderen verplicht in quarantaine (laten we hopen dat Duitsland dit niet gaat doen anders gaan wij in 1 keer doorrijden als dit nog wel mag om binnen 24 uur te blijven). Je moet je ook registreren inderdaad als je niet doorreist, en langer als 24 uur in Duitsland bllijft inderdaad op deze site (heb het ook aangevuld in mijn eerdere bericht).

Kijk overigens ook nog even wat de deelstaten waar je verblijft eisen want ook die kan weer afwijken van landelijke maatregelen (eventueel strenger) ik lees daar bijv. bij deelstaaat Baden-Wurtenberg om deel te nemen aan binnen activiteiten een test (antigeen?) maximaal 24 uur oud mag zijn dit lijkt meer bedoelt voor lokale activiteiten dan reizigers.

Blijven jullie in Duitsland langer dan 24 uur en zo ja 48 uur of meer dan dat?

[Voor 24% gewijzigd door funrider op 20-07-2021 14:22]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
hoevenpe schreef op dinsdag 20 juli 2021 @ 14:18:
[...]

Weekje naar de Harz in Niedersachsen
De lokale maatregelen voor Niedersachsen lijken minder scherp voor kinderen als ik dit zo lees al moet je door andere regios in Duitsland reizen waar wellicht de landelijke maatregelen van toepassing zijn :O .

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Ondanks dat de CovPass-Check app (nog) niet buiten de Duitse App Stores beschikbaar is is er toch een redelijke manier om te zien of je Corona Check QR wordt geaccepteerd in Duitsland en dat is de Corona-Warn app (iOS - alleen iPhone, Android) te gebruiken die wel buiten de Duitse App Stores beschikbaar is.

Open de app en ga naar de tab 'Certificates' waar je de Nederlandse QR code(s) kunt scannen en toevoegen. Als je dan op je QR EU Digital Covid Certificate klikt en naar beneden scrollt valt er voor mensen die volledig zijn gevaccineerd, maar nog niet 14 dagen na de 2e prik zitten ook te lezen 'You have now received all the currently planned vaccinations, however, your vaccination protection will not be complete for another x days.' Bij de x telt de app terug. In mijn geval staat er momenteel 13 dagen.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
alexbl69 schreef op woensdag 21 juli 2021 @ 11:43:
@MaZo @Rukapul
Vergeten te melden... We vliegen vanuit Duitsland (Düsseldorf). Waarschijnlijk gunstig omdat Duitsland voor Spanje nog groen is en dit dan automatisch ook voor ons geldt.
Volgens mij hanteren de meeste landen toch echt waar jij was in de afgelopen 10 dagen dus dat is ook Nederland (hoog / en waarschijnlijk vanaf morgen zeer hoog risico gebied).

In het geval jij langer dan 10 dagen in laten we zeggen Oostenrijk bent geweest en dan vervolgens naar laten we zeggen Duitsland gaat en dan naar Finland vliegt gelden er andere regels. Daarnaast moet je vooral kijken wat Nederland voor reisadvies geeft voor Spanje.

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Wat viel te verwachten is gebeurd voor de meeste provincies in Nederland nu donker rood op de Europese (ECDC) kaart van 22-juli:

Bron en lees ook o.a. bij RTL Nieuws
jorank schreef op donderdag 22 juli 2021 @ 12:37:
Had het niet verwacht maar onze vakantie naar de canarische eilanden kan toch doorgaan bij Sunweb.

Zojuist een mail gekregen dat vanaf 4 augustus de reizen naar oranje gebieden wel door kunnen gaan.
Laten ze het aan jou over of je wilt gaan of niet en zo niet terugbetaling of voucher? I.p.v. bij voorbaat annuleren?

Dat is verrassend zeker na de recente berichtgeving van RTL nieuws die o.a. ook de policy van Sunweb (naast andere grote en kleine spelers) is nagegaan en verschillen in beleid:

[Voor 4% gewijzigd door funrider op 22-07-2021 12:47]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Hi-Sintar schreef op donderdag 22 juli 2021 @ 15:51:
[...]


Top, wij waren van plan om binnen 24 uur Duitsland te doorkruisen. Oostenrijk is wat soepeler, wij gaan daar een overnachting boeken onderweg naar onze eindbestemming. Ik ben wel volledig gevaccineerd maar mijn vrouw 1x, in Oostenrijk wordt zij ook gezien als gevaccineerd en hebben we verder geen beperkingen, ook niet voor de 2 kinderen < 12jr.
Wij zitten in datzelfde schuitje al zijn wij als ouders volledig gevaccineerd alleen ik zit dan aan de 12/13 dagen na 2e prik zodoende al een vakantie (PCR) test bij GGD uitstaan en ook voor mijn oudste dochter van 7 jaar.

Dit omdat wij 1 overnachting in appartement (heen) en huis (terug) als tussenstop hebben geboekt in Duitsland en daardoor de 24 uur niet gaan halen daar lijkt nu een streep door te moeten / annuleren (althans heenreis) en direct door te reizen zonder stop. Of we moeten een heel kort nachtje slapen en dan doorrijden (als we al mogen overnachten op de heenweg).

We gaan even goed bekijken wat de Duitse overheid uiteindelijk op de site gaat zetten qua uitzonderingen e.d.

[Voor 9% gewijzigd door funrider op 22-07-2021 17:20]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Stefke schreef op donderdag 22 juli 2021 @ 17:11:
[...]
Je kunt toch gewoon een test doen? Wat is het probleem? (Heb nog nooit getest zelf)
Het probleem zit m in het feit als je een overnachting in Duitsland hebt staan (als tussenstop) of als je een vakantie hebt staan in Duitsland is er nu ineens sprake van quarantaine en opnieuw testen na 5 dagen. Dat maakt nogal een verschil.

Ik heb ook twee testen uit staan zoals eerder benoemd omdat wij een tussenstop hebben staan op heen en terugreis. Overigens nu ik het bedenk is terug nog wel te doen omdat ik dan sowieso na 14 dagen zit van 2e prik en we meer dan 10 dagen in Oostenrijk hebben gezeten en daardoor oudste dochter (7 jaar) uit een groen gebied komt. Heen is dan meer het issue.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Inmiddels gaat ook Slovenië bij de landen horen waar je een groen vinkje nodig hebt om ergens binnen te komen, waar dan vervolgens geen regels meer gelden (dus in de praktijk alleen nog mondkapjes in winkels, verder niet). Same voor Oostenrijk en Denemarken (en volgens mij ook Zweden?).

In Frankrijk en Italië heb je dus straks ook je vinkje nodig, maar betekent dat dan ook dat het gebeurt is met afstand en mondkapje als je het vinkje hebt? Weet iemand dat?

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Het is aftellen tot 13.00 uur tot we kunnen zien of de berichtgeving inderdaad waar is qua 'hoog risico' gebied voor Duitsland zoals ook veelvuldig besproken hier.
De bron(nen) waar we dat gaan zien is Duitse RKI: hier (Duits) en hier (Engels)
martwoutnl schreef op vrijdag 23 juli 2021 @ 11:14:
[...]

Bedankt voor de oplettendheid. Wel apart dat Nederland dan niet in de lijstjes staat. Ik heb 2x het doorgekeken maar zie het niet.
Indoubt schreef op vrijdag 23 juli 2021 @ 11:18:
[...]
Dat is correct, Nederland staat niet in het lijstje. Er staat dat als je niet in het lijstje staat en een EU land ben dat je dan geel bent als land. Dat staat in de tekst
Het is niet de meest duidelijke die ik heb gezien, maar het staat er inderdaad in het begin. Normaal ben je inderdaad geneigd op 'Netherlands' te zoeken en dan de kleurcode te zien. Ze maken het sowieso iets lastiger om uberhaupt de site te zien door eerst vliegtuigen te spotten :|

[Voor 24% gewijzigd door funrider op 23-07-2021 11:28]


 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
coelho schreef op vrijdag 23 juli 2021 @ 15:40:
[...]

Wat bedoel je hier precies mee en doel je op een verandering in de laatste 24 uur? Zo ja, heb je een linkje?
Zie linkje bij Slovenie in de ts. Volgens mij eigenlijk al een tijdje zo, maar viel me vandeweek pas op.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
coelho schreef op vrijdag 23 juli 2021 @ 16:09:
[...]

OK, reden van de vraag is een vertrek overmorgen naar Slovenie en het feit dat we de afgelopen dagen in dit topic een aantal keer over dit land gesproken hebben. Ze hadden nl. vorige week de boel versoepeld, kijken niet meer naar kleurcodes, alleen nog naar vaccinatie of pcr <72 uur. Ik schrok al even...
Sorry :). Fijne vakantie in ieder geval! Het staat op onze shortlist, afhankelijk van de dan geldende maatregelen dus wellicht kan je een update doen als je terplekke bent ;).

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Zijn de strenge regels in Oostenrijk ook niet vooral straks dat je niet meer kan testen voor je vinkje, maar alleen nog gevaccineerd zijn telt?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Ook Oostenrijk verscherpt de maatregelen iets voor o.a. de Nederlanders maar alleen als je gaat vliegen gek genoeg. Je zult dan als deels gevaccineerde (1 prik) ook een negatieve test moeten kunnen laten zien. Bron

Vanaf 15 augustus zoals ook al eerder benoemt kun je alleen nog als volledig gevaccineerde toegang krijgen tot o.a restaurants: bij 2 prikken en direct na 2e prik (dus geen 14 dagen wachttijd) als 1 van de 3Gs. Bron

[Voor 6% gewijzigd door funrider op 25-07-2021 13:55]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Verschilt het in Duitsland niet ook per deelstaat welk masker je op moet?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
freestyler2 schreef op maandag 26 juli 2021 @ 18:49:
Overigens komt bovenstaande misschien heel sarcastisch over, het zijn echt serieuze vragen!
Dat zal best hoor, maar er zijn echt genoeg plekken hier over het beleid te praten. Dit topic gaat alleen over de maatregelen.

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Blackouts schreef op maandag 26 juli 2021 @ 16:36:
Komend weekend rij ik naar Italie toe met een overnachting in Duitsland. Ik dacht steeds dat er geen beperkingen waren als je maar <24u in Duitsland verblijft, maar op de officiele duitse website zie ik staan:

Exemptions persons who:
- are only passing through Germany and leaving the country via the fastest route available
or
- in the case of border traffic: persons who have spent less than 24 hours in a risk area or are only entering Germany for a period of up to 24 hours.

Die 24 uur lijkt dus te gelden voor grensverkeer en niet per se voor doorreizend verkeer met tussenstop.
Overnachten in Duistland en toch <24u in het land verblijven is dus een beetje op de randje (of er overheen?) van de regels.

Nu rijden we via Basel, maar heb ik het goed dat als ik onderweg een nacht verblijf in Frankrijk, net over de grens, ik volledig aan de Duitse regels voldoe? Op zowel dag 1 (+/- 8u) en dag 2 (+/- 1 uur) ben ik dan ruim minder dan 24u in Duitsland...
Wij hebben dit weekend ook een reis via Duitsland naar Oostenrijk als eind bestemming. Ik had de 24 uur in eerste instantie ook gelezen als 'are only entering Germany for a period of up to 24 hours' maar inderdaad 'in the case of border traffic is voor doorreizigers niet van toepassing.

Overigens kreeg ik ook van de ANWB ook dit antwoord "Het klopt dat je bij een verblijf van minder dan 24 uur geen verplichtingen hebt. Het kan wel zijn dat een hotel of restaurant vraagt om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een test voor te leggen." Dit antwoord is dus eigenlijk onjuist vanaf 27 juli.

Als ik de eerdere reaktie van Buitenlandse zaken lees "Voor een verblijf in Duitsland van max. 24 uur geldt ook een test verplichting. Zie de tabel onder het anker Coronavirus. Doorreizigers, dus geen overnachting/verblijf, zijn uitgezonderd van registratie, test- of quarantaineverplichting." let wel op dat je kijkt bij 'Inreisbeperkingen geldig vanaf 27 juli 2021' Op een andere tweet ( beide uit tweede bron). Echter dit was gisteren.

Nu ik zojuist weer op de pagina kijk bij buitenlandse zaken staat er ineens een toevoeging bij:

* Doorreizigers of reizigers die in Duitsland overstappen en het land rechtstreeks weer verlaten - geen registratie, test of quarantaine

* Verblijf van max. 24 uur in Duitsland (in het kader van grensverkeer, niet doorreis) - geen registratie of quarantaine, maar wel een test ;(

Doe toevoeging 'niet doorreis' is nieuw bij punt verblijf van max. 24 uur dus verblijf is geen optie bij doorreis aangezien doorreis ook als apart punt benoemd staat. Hoe dan ook is de Duitse bron altijd de juiste en leidende bron.

Overigens als ik deze Duitse overheidsbron lees die Buitenlandse zaken ook gebruikt lees ik bij Section 6 - Exemptions:

"6. spent less than 24 hours in a risk area or will spend less than 24 hours in the Federal Republic of Germany under the border traffic regime"

Er staat niet echt goed uitgelegd wat ze onder 'border traffic regime' verstaan, maar ik kan mij er uiteraard iets bij voorstellen zeker omdat ze op andere pagina's doorreis apart benoemen. 1 overnachting bij doorreis is hierdoor geen optie om die 24 uur regeling alleen geldt voor grensverkeer (zonder overnachting al staat dat laatste niet specifiek in Duitse bron).

[Voor 26% gewijzigd door funrider op 28-07-2021 11:58. Reden: aanvulling/correctie]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Herko_ter_Horst schreef op maandag 26 juli 2021 @ 19:45:
[...]

Het hele verhaal over border traffic (en zelfs de 24 uur) staat toch na de "or", dus dat heeft toch geen invloed op "passing through Germany by the fastest route".

Dus het is óf "border traffic max 24 uur", óf doorreis.
Je hebt gelijk het zijn losse punten, maar tot gisteren gaf ANWB en Buitenlandse zaken aan dat je tot 24 uur kon verblijven in Duitsland zodoende de twee onbewust met elkaar verbonden. De recente toevoeging bij buitenlandse zaken is vandaag pas toegevoegd. Zie ook mijn aanvulling hierboven. Hoe dan ook de Duitse overheidsbron is altijd leidend in deze dus bij doorreis geen tijdslimiet, maar ook geen overnachting mogelijk.

[Voor 10% gewijzigd door funrider op 28-07-2021 11:59. Reden: aanvulling]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Herko_ter_Horst schreef op maandag 26 juli 2021 @ 20:00:
[...]

Diezelfde bron zegt ook:
"2. are only passing through the Federal Republic of Germany and will be leaving the country by the quickest route to complete their transit"

Het hele verhaal rond "grensverkeer" is simpelweg niet relevant voor vakantiegangers.

Overigens vind ik de eis die in het reisadvies staat dat je niet mag overnachten, niet terug in de Duitse bronnen.
Er staat inderdaad in de Duitse bron nergens iets over het feit dat je niet mag overnachten.

Ik snap echter niet waarom er dan voor doorreis verkeer geen maximale tijdsduur wordt gesteld en overigens ook niks over overnachting alleen 'will be leaving the country by the quickest route to complete their transit'. Dat laatste maak ik uit op dat overnachting niet is toegestaan.

[Voor 3% gewijzigd door funrider op 27-07-2021 15:32]


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Voor de duidelijkheid: dit topic gaat over de maatregelen in de diverse landen:
- Toegangseisen
- Lokale maatregelen
- Etc

Het gaat hier niet over het onderliggende beleid, of het wel of niet verantwoord is om op vakantie te gaan, of je regels kan overtreden door gebrekkige controle, etcetera. Dat kan, op dat laatste na, prima op andere plekken en zal hier dus ook gewoon verwijderd worden.

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Herko_ter_Horst schreef op dinsdag 27 juli 2021 @ 16:56:
[...]

Dat spreekt elkaar zeker tegen. De NOS heeft volgens mij gelijk in dit geval. De enige uitzondering specifiek voor kinderen onder de 6 die ik kon vinden, is op het kunnen tonen van een vaccinatie-, herstel-, of test-bewijs (die regel geldt expliciet voor personen ouder dan 6). Maar de enige manier om versneld uit quarantaine (die ook voor <=6 geldt) te mogen, is het kunnen uploaden van een vaccinatie-, herstel-, of test-bewijs, dus hoeveel verschil dat effectief maakt...

Overigens maakt het niet veel uit of de NOS of de Rijksoverheid gelijk heeft: het is onwaarschijnlijk dat kinderen onder de 6 zonder begeleiding zullen reizen en de regels gelden in elk geval voor volwassenen...
Rukapul schreef op woensdag 28 juli 2021 @ 00:08:
[...]

Wat nieuwssites zeggen of de NL overheid is irrelevant. De enige goede bron is de Duitse overheid. En dan bij voorkeur de originele Duitse tekst. Daarbij moet goed gekeken worden wat de hoofdregeling is en wat aanvullende info want de grens van 6 jaar zie ik op sommige plekken wel en andere niet, maar dat hoeft niet per se tegenstrijdig te zijn.

* Rukapul ergert zich groen en geel aan 1) herverpakkers van informatie die niet linken naar de authoratieve bron, en 2) ongedateerde informatie.
Ik geef jullie groot gelijk dat de Duitse overheidsbron de enige bron moet zijn zoals ook in TS benoemt.

Ik wil echter ook opmerkingen dat deze incorrecte informatie van bijvoorbeeld RTL nieuws zowel online - 26 juli, laatste update 27 juli als in de uitzending - 27 juli half acht journaal van gisteravond note bene met de Duitse verslaggever voor onnodige verwarring zorgt. Gelukkig hebben de ANWB, Nederlandwereldwijd (NL overheid) en NOS de zaakjes (soms) beter op orde want ook de overheid had eerder geen actuele informatie zoals ze zelf ook toegaven, maar punt blijft inderdaad dat de bron altijd leading is.

[Voor 10% gewijzigd door funrider op 28-07-2021 09:37]


 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Mistraller schreef op zondag 1 augustus 2021 @ 21:34:
Knoop doorgehakt. Geen Noorwegen helaas, de reis gaat naar Oostenrijk hierzo. Dochter van 12 moet een pcr als ik het goed heb gelezen, dat overleven we wel. Ze heeft er pas 6 gehad... :X Zoon van 10 gaat vrijuit en wij zijn geprikt. Hopen dat de regels niet veranderen...
Waarom toch geen Noorwegen? Omdat je kinderen in quarantaine moeten?

Wel zuur. Eigenlijk heel Europa is prima te bereizen als je gevaccineerd bent, maar bij kinderen kan dat helemaal niet. Ik zou goed kijken bij Oostenrijk, daar moet je volgens mij veel en vaak testen, maar ik weet niet vanaf welke leeftijd. Voordeel is dat alles vrij normaal is daar, verder. Alleen in supermarkten ed een mondkapje en zelfs dat wordt soepeler volgens mij…

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Klopt overigens dat het testen heel goed geregeld is in Oostenrijk, maar 't moet wel praktisch overal inderdaad.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
VanRoyal schreef op maandag 2 augustus 2021 @ 21:15:
Ik ben nu ruim een week in Oostenrijk (Tirol) en mijn ervaring is dat je voor toegang tot bijvoorbeeld zwembaden wel een 3G bewijs (getest, gevaccineerd, genezen) moet laten zien, maar dan toon je even de tekst onder het info icoontje van je QR code - want met de QR code zelf kunnen ze niks - en dan is het al snel goed. Soms kijken ze (denk ik) even snel of ze ergens de naam van een vaccin en een datum zien staan, maar ik heb vaak het idee dat ze puur voor de formaliteit even een blik op je scherm werpen. In restaurants kunnen ze vragen of je een 3G bewijs hebt en dan is een 'ja' al snel voldoende, maar dat gebeurt vaker niet dan wel. Het gaat wat dat betreft overal op goed vertrouwen.

Ook zijn er bij restaurants overal QR codes waarmee je kunt 'inchecken' via bijvoorbeeld Whatsapp. Dat heb ik twee dagen netjes gedaan en daarna ook niet meer. Wordt ook niet om gevraagd of gecontroleerd en niemand doet het volgens mij.

Mondkapje wordt eigenlijk alleen in supermarkten en bij in- en uitstappen van liften gebruikt, maar in restaurants hoeft het (volgens de lokale uitbaters) niet meer. Af en toe zie je nog een befehl-ist-befehl Duitser die braaf een FFP2 kapje opheeft, maar dat valt dan gelijk op.

Het is eigenlijk wel vrij relaxed hier B-)
Dit hoor ik vaker idd. Ook in Slovenië gaat het zo volgens mij (toch @Katseviool ?). Helemaal prima wmb, mondkapje in supermarkt boeit me niet echt, maar dat het in restaurants niet hoeft is fijn.

Ik ben dus van plan om naar Slovenië te gaan, pak op de heenweg een overnachting in Salzburg, maar terug misschien in Duitsland. Ik word echter nog niet echt wijs uit welke mondkapjes je nou nodig hebt in Duitsland? Mogen de stoffen of papieren kapjes die wij hier hadden? Of moet het echt ffp2 zijn? Weet iemand dat?

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Strider schreef op dinsdag 3 augustus 2021 @ 00:36:
[...]


Volgens de onderstaande Noorse site moet iedereen uit Nederland bij aankomst gewoon 10 dagen in quarantine. Vakantie naar Noorwegen is niet te doen als je niet uit een groen land komt.

https://www.fhi.no/en/op/...uarantine-travel-covid19/
Nope. Volledig gevaccineerden niet.
Fully vaccinated persons and persons who have had COVID-19 during the past six months are exempt from entry quarantine.
Als volledig gevaccineerde heb je nergens inreisbeperkingen, op Bulgarije na, daar moet je nog een test doen.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Ik weet het niet precies @Maarten_E maar ik denk dat het niet zoveel uitmaakt. Gele boekjes werden hiervoor eigenlijk vooral gebruikt door mensen die veel en ver reisden en daarbij zijn veel vaccins langer geldig dan je paspoort. Ik heb daar nooit problemen mee gehad (maar ook nog nooit het gele boekje hoeven laten zien).

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Zou je met een overijverige controleur niet sowieso in de problemen komen met het gele boekje? Anyway: je zou ook nog het printje van de GGD mee kunnen nemen, daar staat je naam ook op.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Ik heb net weer een hele hoop reacties verwijderd die gaan over het nut van bepaalde maatregelen. Dat is hier, zoals in de topicwarning staat, offtopic, dat bespreken we in andere topics. Het gaat hier sec over de maatregelen zelf.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Ik heb 2 kaartjes gemaakt. Misschien wat laat, maar vond het wel leuk om eens te zien hoe het nu waar zit. Allereerst: kent (of krijgen ze op korte termijn) een land een vorm van QR code toegang tot bijvoorbeeld horeca/hotels?

Groen = ja, Rood = nee. In veel landen vervallen andere maatregelen dan ook direct (dus geen afstand of mondkapjes meer, terwijl in andere landen het alleen een toegangsbewijs is). Momenteel kan je overal nog een QR code krijgen met testen, genezen of gevaccineerd.

Dan de mondkapjes:

Groen = helemaal nergens (uitgezonder luchthavens), geel = heel beperkt (ov, sommige winkels), oranje = uitgebreid (overal binnen) en rood = streng (dus soms ook buiten).

Alle info komt van reopen.eu. Het kan dus zijn dat op sommige plekken het al iets minder streng is dan op deze kaartjes, omdat die site niet altijd 100% accuraat is volgens mij.

edit: Tnx @CyberMania: portugal moet rood zijn, daar is ook soms buiten een masker verplicht...

[Voor 3% gewijzigd door ZieMaar! op 11-08-2021 13:07]


 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
CyberMania schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 12:28:
[...]


In Portugal overal waar je geen 2m afstand kan houden is mondkapje buiten ook verplicht toch?
Klopt, heb ik overheen gelezen: https://reopen.europa.eu/nl/map/PRT/6001

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
!null schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 13:44:
@ZieMaar! Haha bij die eerste is de strenge groen en bij de 2e is de strenge rood.
Ik zou zelf bij de eerste de kleuren echt andersom hebben gedaan, maar realiseer me dat dat ook subjectief is. Of je het als het positiefs ziet of niet.
Ach die had ik kunnen zien aankomen ;)….ik vind ja gewoon groen en niet zo strwng en nee rood en wel streng :).

Had in die zin beter andere kleuren kunnen gebruiken.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
martwoutnl schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 14:22:
[...]

ZieMaar!, Duitsland is toch meer oranje? Volgens mij is op straat niet meer verplicht. Alleen binnen verplicht of als je tankt.
Duitsland is nogal ondoorzichtig met al die deelstaatregelingen. Volgens mij zijn er nog deelstaten waar je buiten, op sommige punten, een mondkapje op moet. Maar ik weet het niet zeker.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Even een bericht namens @hterhofte (die nog niet kan posten).
Wil je weten of je QR-code uit CoronaCheck straks buiten NL groen scant? Check https://wijsopreis.nl of installeer de scan-app van het land waar je inreist (overzicht van apps: https://docs.google.com/s...sOMvpWA/edit?usp=drivesdk), zet datum even op reisdag; scan je (een foto van) je eigen 'internationale' QR-code.


Overigens, Duitste scan app CovPass Check kun je alleen installeren als je even een Duits account maakt (op Android heb ik via VPN een Google Account gemaakt met +de achter mijn username part, vlak.voor de @). Na installatie kun je de app gewoon gebruiken. Iets dergelijks geldt ook voor scan-apps waarvan de naam in het.over@icht met * gemarkeerd is.(in elk geval Noorwegen en Polen)

Scan-apps van veel andere landen hebben die beperking niet.
Bron: https://twitter.com/Healthry/status/1423669023561109508?s=19

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
In topic start post is overigens ook deze lijst opgenomen (echter daar niet specifiek aangeduid welke voor welk land is) waar zowel buitenlandse Covid verificatie apps als covid certificaat apps van de diverse landen staan (op een iOS device kun je de apps ook zo downloaden via de lijst).

Overigens voor Duitsland kun je wel je Nederlandse of Belgische QR importeren en zien of deze al geldig is in Duitsland met de Duitse Corona-Warn-App (iOS / Android) en ik heb ook met de developer contact gehad van de andere Duitse apps (CovPass, CovPass Check) en begrepen dat die ook snel in de US App Stores beschikbaar zal zijn. Wanneer deze apps echter ook in NL en BE Stores zullen staan is nog niet duidelijk.

[Voor 9% gewijzigd door funrider op 18-08-2021 11:23. Reden: edit typos]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
van der Berg schreef op woensdag 18 augustus 2021 @ 10:58:
[...]


Nee, maar wegens het coronavirus.. hoe veilig is dat als er geen afstand meer is. Oke iedereen moet aanboord of een vacinatiebewijs of PCR overhandigen. PCR kan je zo na maken door de datums te wijzigen. Je bent verplicht om aanboord een mondkapje te dragen behalve als je gaat eten.
Als je je niet prettig voelt bij het vliegen en huidige maatregelen zou je twee dingen kunnen doen naar mijn idee:
1. niet vliegen en op vakantie met je eigen auto (als je die hebt)
2. wel vliegen, FFP2 mondneusmasker op gehele vlucht en dus niet eten/drinken gedurende de vlucht.

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
De ECDC kaart is weer aardig rood/geel aan het kleuren in de EU:Je kunt trouwens vrij makkelijk die van vorige weken erbij pakken door foto URL aan te passen van nu
code:
1
https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/styles/is_full/public/images/2021w32_COVID19_EU_EEA_Subnational_Combined_traffic.png?itok=H-jApCTs
naar die van bijv. week 28 door '32' te veranderen in '28'.

Ik moet wel zeggen dat de Reis app dit netjes met notificaties aangeeft zo kreeg ik dit nu ook voor Oostenrijk (op basis van eerdere zomervakantie) wat wijzigingen zijn als je land inreist of terugkomt uit het land en per wanneer welke regels gelden al met al erg goed.

De huidige (stand 26-Augustus 14.25 uur) 7 daagse incident/nieuwe infectie ratio (o.a. te vinden op Corona-im-zahlen) bij landen als Oostenrijk beginnen nu aardig op die van Nederland te lijken waar dit tot voorkort 30-50 was gaat dit nu richting de 100 en Duitsland zit inmiddels ook al op 66. Een kleine lijst:

Nederland: 107,9
Belgie: 118,6
Oostenrijk: 95,3
Duitsland: 66
Frankrijk: 216,6
Italië: 75,5
Spanje: 149
Portugal: 159,8
VK: 347,4


 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
@Blackouts ik weet niet welk park je wilt bezoeken, maar https://www.movieparkgerm...vie/de/covid-info-nl.html bijvoorbeeld is duidelijk: boven de 6 jaar testen. Die uitzondering voor schoolkinderen lijkt alleen voor Duitse kinderen te zijn...

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Inmiddels ben ik een paar dagen in Slovenië. Alleen in de supermarkt heeft iedereen een mondkapje op, verder zie je het eigenlijk nergens. Hotels/restaurants mag je alleen in met een QR code, maar wij hebben een particulier appartement en daar hoefden we niets te laten zien. Nog niet uit eten geweest (alleen een terrasje gehad), maar dat volgt nog wel.

In Oostenrijk moest ik bij het inchecken in het hotel wel echt mijn QR laten zien en die werd gechecked, de ochtend daarna bij het ontbijt ook én ik moest daar gegevens achter laten. Uiteraard geen mondkapjes of afstand (hoeft niet ivm de QR code). Supermarkt had wel mondkapjes.

Duitsland eigenlijk alleen getanked en koffie gehaald, overal mondkapjes, actieve check op 3G als je binnen wil eten/drinken en vooral ook relatief veel ffp2. Heb daarnaast het idee dat de mensen in Oostenrijk en Slovenië die je met mondkapjes ziet, waar het niet hoeft, vooral nog Duitsers zijn.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
@Mistraller hoe ben je door Duitsland gereden? Door Beieren? Daar zag ik met name veel ffp2. Verder meer de combi, nergens stoffen eigenlijk.

En ik denk dat de liften onder openbaar vervoer vallen en dus geen 3G verplichting hebben…

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Ik heb mijn gele boekje (dat ik al had) wel bij me. Was een keer handig, omdat de QR code blijkbaar online gemaakt moet worden en ik geen bereik had.

In Duitsland herken ik idd nog wel erg veel focus op Corona. Ook hier in Slovenië zie je dat de enige mensen die mondkapjes op doen waar het niet per de hoeft, Duitsers zijn (en ja, die herken je :)). Focus is hier niet. In supermarkten zie je mondkapjes, in restaurants hebben obers ze op de kin (echt zonder uitzondering) en is het een beetje onduidelijk of je ze als klant wel of niet op moet. Officieel niet, maar officieel moet je overal je qr laten scannen en dat gebeurt echt nergens. Gisteren wel, maar dat was voor de vorm (scanner werkte ook niet), maar dat gaf de ober zelf ook aan. Er was veel politie op straat ivm Balkan conferentie met oa Orban, dat was de enige reden.

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
thewizard2006 schreef op donderdag 2 september 2021 @ 14:45:
[...]

Ik heb het formulier zelf gewoon een paar keer uitgeprint. Wordt alleen lastiger als je geen printer hebt natuurlijk. Je kan hem anders op je pc downloaden en daar invullen en dan opslaan in je dropbox, mail oid zodat je hem te voorschijn kan toveren.
Dus nu alvast ff voor de terugreis invullen.....
Als je m niet kunt printen dan inderdaad de PDF downloaden en opslaan op op je telefoon, Dropbox, iCloud en maar lijkt me dan ook slim deze offline ook in te kunnen zien inderdaad. Alhoewel toch op veel plekken in Duitsland en Oostenrijk men toch liever een papieren versie ziet anders willen ze al snel je telefoon vast houden (lekker Covid proof) want scannen van de QR is blijkbaar nog niet echt ingeburgd terwijl het zo makkelijk kan zijn.

Overigens viel mij trouwens in Oostenrijk ook op dat er nog op heel veel plaatsen alleen contant betaald kon worden en dat we dan lekker met zijn allen aan de zelfde muntjes en briefjes zitten. Ik had de stille hoop na Covid-19 dat contant tijden wel voorbij waren en alleen nodig zouden zijn als er een pin storing is (als backup), maar helaas.

[Voor 17% gewijzigd door funrider op 02-09-2021 15:39]


 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
De controle bij Salzburg is er al langer, die heeft volgens mij niets met Corona te maken (al nemen ze dat misschien nu mee?). Zelfde geldt voor Kufstein. Beiden alleen Duitsland in en het is wel logisch dat het op zaterdag dan heel druk is, heel Duitsland rijdt dan weer terug.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Inmiddels heeft Oostenrijk ook het plan gedeeld voor het winterseizoen. Eigenlijk niet zo verrassend allemaal:
- Liften op volle capaciteit, maar wel met masker
- Skipas alleen met 3G (bij wat slechtere situatie alleen nog PCR test)
- Horeca ook alleen met 3g, maar de barretjes kunnen ook 2g (testen kan niet meer) of 1g (genezen telt niet meer) worden obv de ziekenhuis cijfers

Frankrijk en Italië zullen wel een soortgelijke koers kiezen (past in het verlengde van de zomermaatregelen).

Hoe checks ed eruit gaan zien, dat moet nog blijken.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
En dan even weer iets verwarring ervan maken: toen ik 2 of 3 weken geleden door Duitsland reed, werden mensen die bij een tankstation hun koffie binnen op wilde drinken, wél gevraagd om hun QR...

Misschien verschilt het ook iets per deelstaat.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Bij het kopen van de skipas en daarmee vrij goed te controleren toch? Waarschijnlijk met een test een skipas voor max 2 dagen…

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Voor gevaccineerden maakte het afgelopen zomer allemaal niets uit (in Europa). De enige uitzondering is als Duitsland Nederland aanwijst als gebied met gevaarlijke variant, dan moet iedereen (volgens mij) in quarantaine.

Dus afhankelijk van hoe het verder gaat (als landen in lockdown gaan is het natuurlijk anders), maar in principe denk ik dat je afgelopen zomer wel enigszins als maatstaf kan nemen.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Zorgmedewerkers en mensen met een Janssen vaccin hebben er voor wintersport inderdaad belang bij dat ergens eind januari uiterlijk die derde prik er komt, anders is Oostenrijk lastig / onmogelijk. Net als Italië. Ik hou van een late voorjaarsski, maar met een partner die half juni haar tweede prik gehad heeft (doelgroep griepprik) heeft ze een derde prik nodig voor de beoogde bestemming.

Redelijk irritant dat die geldigheidsduren, vaccinatieprogramma’s en regels matig op elkaar afgestemd zijn. Kan voor de zomer nog wel een groter probleem worden (als eea dan nog relevant is).

Voor wintersport zijn Frankrijk en Zwitserland nog wel goede alternatieven, daar is de geldigheid nog niet beperkt volgens mij.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Dit topic gaat _alleen_ over maatregelen (etc) waarmee je te maken krijgt als je gaat reizen (voor vakantie doeleinden). Zie ook de topicwarning. Of je wel of niet zou moeten reizen is offtopic (en dus grotendeels weggehaald).

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Zoals in de Tw duidelijk staat: het gaat hier sec over de maatregelen per land, waar je als vakantieganger mee te maken krijgt. Wat je er van vindt, doet in dit topic niet ter zake. Daarom zijn er een hoop reacties verwijderd, er zijn genoeg andere topics om wél over het beleid te discussiëren, maar dus niet hier.

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Weet iemand ergens een overheids lijst te vinden van aangesloten commerciele test bedrijven waar je een betrouwbare PCR kunt laten afnemen en je ook binnen enkele uren de uitslag hebt die in het buitenland rechtsgeldig is? Ik heb flink gezocht op de overheidsites en d.m.v. Google, maar kom niet ver op de sites van de aanbieders wordt wel benoemt dat ze RIVM gevalideerd laboratorium gebruiken en bij de meeste ook uitslag in CoronaCheck app en deze algemene pagina op Rijksoverheid.nl. Ik vond wel deze Coronavirustest site (niet van de overheid) die diverse commerciele testlocaties heeft verzameld.

Inmiddels in de start post een lijst met de grotere bedrijven verzameld met prijs, tijdsduur en link naar ervaringen.

Afgelopen zomer ben ik voor de gratis test bij GGD teststraat gegaan. Nu ben ik aangewezen op een commerciele teststraat.

[Voor 116% gewijzigd door funrider op 10-01-2022 17:13]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
CyBeR schreef op maandag 10 januari 2022 @ 17:11:
[...]


De overheid heeft afaik niet zo'n lijst want je vraagt om tests die in het buitenland geaccepteerd worden en daar gaan ze hier niet over. (Tests zijn sowieso niet "rechtsgeldig").

KLM Health Services biedt die dienst ook aan, is een betrouwbare partij maar ze zitten natuurlijk niet in 't hele land.
Bedankt! Ik ga zelf met de trein (prive coupe) en zit niet op de route. Inmiddels in de start post een lijst met de grotere bedrijven verzameld met prijs, tijdsduur en link naar ervaringen.

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Cheesy schreef op vrijdag 14 januari 2022 @ 13:44:
Volgens een bron van skiinformatie.nl gaat Oostenrijk binnenkort Nederland van de lijst met virusvarianten schrappen.

https://skiinformatie.nl/...-van-virusvariantenlijst/
Ik ben zeer benieuwd wanneer de Oostenrijkse overheid de lijst van landen met virusvarianten gaat aanpassen of geheel gaat schrappen zeker wat betreft de huidige virusvariant Omikron die nu in de west Europese landen rondgaat. De huidige lijst met landen is zwaar achterhaald en incompleet. Landen als Frankrijk (3061), Zwitserland (2102) en België (1539) hebben (veel) hogere besmettingscijfers (kijk naar 7-dagen incident ratio) met dezelfde virusvariant: Omikron dan Nederland (1325) daarnaast gaat Omikron net zo goed fors rond in Oostenrijk (1151) dus waarom een Fransman, Italiaan, Zweed, Spanjaard, Portugees of Zwitser nu binnen laten met booster en geen PCR en een Nederlander wel met booster én PCR is inconsequent. De huidige lijst is nog op basis van een beslissing van eind december 2021 terwijl inmiddels de situatie heel anders is.

Omikron percentage - 13 januari 2022 (bron: OurWorldInData.org):
Nederland: 63%
België: 75% *
Frankrijk: 76% *
Zwitserland: 73% *
Noorwegen:68%
Zweden: 75% *
Italie: 69% *
Spanje: 81% *
Portugal: 77% *
Denemarken: 92%
UK: 96%
Canada: 90% *
VS: 88% *

* staat niet op AT virus variant lijst

Ik mag hopen dat de lijst voor de 31st januari wordt herzien.

[Voor 26% gewijzigd door funrider op 17-01-2022 13:40]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
zzzzz schreef op maandag 17 januari 2022 @ 12:51:
Wij gaan vrijdag ook naar Oostenrijk. Voor de zekerheid hebben we maar gewoon de PCR test ingepland en laten we weer gewoon voor 59 pp een uitstrijkje maken. Dat hebben we vorige maand voor Zwitserland ook gedaan en heeft toen best wel wat discussies overbodig gemaakt. Je betaald misschien extra voor je vakantie door dit soort bewijzen, maar het geeft wel gewoon weer een gevoel van rust/vertrouwen. Uiteindelijk ga je voor je rust op vakantie en zit je niet te wachten op gedoe.
Ben ik het met de regering daar het eens dat wij als Nederland nog steeds als risico-gebied worden gezien terwijl in andere landen de corona-cijfers nog hoger zijn? Nee natuurlijk niet. Maar als je ergens heen wil moet je gewoon in de pas lopen waar men om vraagt.
Dat ben ik helemaal met je eens ik zal ook PCR doen naast mijn booster als deze begin februari nog steeds verplicht is voor Oostenrijk als Nederland, maar kan huidige virusvariant lijst van Oostenrijk niet rijmen met feiten zie mijn gedetailleerde info hierboven.

[Voor 3% gewijzigd door funrider op 17-01-2022 13:57]


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Inmiddels ook extra gedeelte toegevoegd aan topic start post omtrent voorwaarden van een herstelverklaring van arts/dokter die veelal niet door je huisarts en al helemaal niet door GGD wordt afgegeven die o.a. Oostenrijk vraagt als je geen negatieve PCR kunt laten zien omdat deze nog steeds positief aangeeft ondanks dat besmetting langer geleden is. Tot nog toe 1 partij tegen gekomen op forum van wintersport.nl zie ook link in TS daarnaar andere partijen zijn graag welkom.

[Voor 15% gewijzigd door funrider op 18-01-2022 13:35]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
henkzelf schreef op vrijdag 4 februari 2022 @ 11:34:
Heef er iemand toevallig een link naar de Spaanse controle app? Ik heb er al een paar maar deze vind ik niet.
Ik heb ernaar gezocht, maar kon m niet vinden. Ik vind alleen de 'gewone' 'SpTH' app (Apple, Android) en de Radar Covid app maar die heeft volgens mij niet deze functie.

[Voor 5% gewijzigd door funrider op 10-02-2022 11:25]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Willemhubers schreef op donderdag 10 februari 2022 @ 15:19:
Blijf het vreemd vinden dat er niet een vergelijking wordt gemaakt tussen de situatie in land van bestemming en situatie in Nederland, er zijn toch heel veel zeer hoog risico landen waar de kans om corona op te lopen op dit moment veel lager is dan in ons eigen landje.
Ik was ook verbaasd over een recent nieuws (maandag 7 februari) bericht dat er toch weer landen als zeer hoog risico gebied worden gemarkeerd terwijl het in Europa en vele andere landen de besmettingscijfers nooit zo hoog zijn geweest echter hier gaat het om voornamelijk Omikron die blijkbaar inmiddels als onschuldig wordt beschouwd al kan je er goed ziek van zijn (en eventueel long Covid aan overhouden) al lijkt me (even nazoeken) dat dit niet veel anders is in die landen en de beslissing ook niet op basis van ernstige variant dan Omikron is genomen maar puur op basis van aantal besmettingen wat ik dan ook niet begrijp 8)7 .

Misschien zou het beter zijn als ze gaan kijken op basis van grootste Covid-19 variant in een land/gebied en of deze variant risicovoller is voor de samenleving en op basis van het aantal ernstig zieken die in dergelijke gebieden worden opgenomen in ziekenhuizen / doodgaan vs een minder ziekmakende/dodelijke Omikron variant, maar het lijkt erop dat dit niet achter de recente Nederlandse beslissing zit. Hier overigens de Nederlandse wereldwijde kleurcode kaart die overigens dan ook weer aardig anders is dan die van de Europese ECDC. Landen hebben lange tijd op basis van de ECDC lijst beslissing genomen wat voor maatregelen ze aanhielden voor welk land daar lijkt nu steeds meer van afgestapt te worden.

[Voor 5% gewijzigd door funrider op 14-02-2022 09:45]


 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23-03 13:53
Willemhubers schreef op maandag 14 februari 2022 @ 10:33:
[...]

Er zijn totaal geen rationele argumenten om een land als Nieuw-Zeeland waar de besmettingen zowat 0 zijn oranje te maken, en een land als Frankrijk geel. Of eilanden als Kaapverdië 'zeer hoog risico' met quarantaine plicht bij terugkomst en de Kanarische eilanden geel.
Ik ben het volledig met je eens dat de logica volledig zoek is. De Nederlandwereldwijd site is sowieso altijd achterhaald geweest helaas. Sowieso het punt dat ieder Europees land sinds Covid los van Europese afspraken toch andere eigen beslissing nemen is zo irritant.

Ik zie momenteel weinig problemen om te reizen als je gezond bent en voor steeds meer reizen gaat de PCR eraf (veelal bij mensen die booster hebben waarvan mij de logica ook ontgaat want dit is totaal niet waterdicht). Het is denk ik puur een issue met eventuele reisverzekering als er onverhoopt iets voorvalt dat de kleurcode's een probleem gaan worden om bijv. zorgkosten in buitenland een probleem kunnen vormen anders zie ik geen bezwaren meer behalve dan dat de achterhaalde Nederlandse site wat anders adviseerd. In begin van Covid-19 crisis stond ik hier nog wel achter, maar met huidige Omikron die de overhand heeft in de meeste landen zie ik zelf geen reden om (verre) reizen niet (meer) te ondernemen.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
jongetje schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 16:57:
[...]

De vraag is waarom je dan binnenkort een tweede booster zou halen. Je hebt er tenslotte zo goed als geen last van. Je behoort niet tot de risico groep volgens mij? Dus dan kun je geen afspraak maken en als laatste, dat je nu corona hebt gekregen is al een natuurlijke booster (en daarom mag je voorlopig geen booster halen).

Uit serieuze interesse, wat is je motivatie om dan toch een booster te willen? De meeste mensen die ik spreek zijn juist wel klaar met dat geprik.
Maar dat milde verloop zou ook wel eens het gevolg van die booster kunnen zijn, toch?

Het lijkt er ook wel op uit te gaan draaien dat 'kwetsbaren' elke jaar, net als met de griepprik, een vaccinatie zullen krijgen, wat misschien ook helemaal niet gek is. Timing lijkt, doordat de booster vlak na vaccinatie het beste werkt, van belang.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
MaZo schreef op donderdag 24 maart 2022 @ 08:34:
Mooi is dat, twee dagen voordat ik naar Ischgl ga...


[...]
Ik zit momenteel in Oostenrijk: in de praktijk lijkt dit alleen te gaan gelden voor dichte liften (gondels) en niet voor stoeltjesliften.

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:03

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
MaZo schreef op vrijdag 25 maart 2022 @ 14:17:
[...]
Ik nam aan dat @ZieMaar!'s opmerking niet alleen maar over skiliften ging, maar ook over zijn ervaringen in horeca etc. Wijsneus.
Nee ging wel over de liften. In de horeca is het weer verplicht en zie je ze zo nu en dan ook wel weer. Maar het is hier nu overal 18 plus graden, dus je zit nergens binnen.
Pagina: 1

Let op:
We bespreken hier alleen de maatregelen ed binnen vakantielanden. We gaan niet bespreken of het beleid deugt (dat kan ergens anders), of je de toegangseisen kan vermijden (dat kan nergens anders) en we gaan ook niet slowchatten.

Klagen over maatregelen of over annuleringen is ook offtopic,

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee