Acties:
 • +12Henk 'm!

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 17:58

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Mede-auteur:
 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 31-03 17:12

funrider

Vakantie 2021
De zomer staat voor de deur en ondanks dat een aantal dingen centraal geregeld zijn, is het niet overal hetzelfde. Toegangseisen rondom testen verschillen per land en wijzigen zo nu en dan. Maatregelen verschillen per land en/of per regio.

In dit topic kunnen de laatste inzichten en maatregelen besproken worden, maar 2 dingen zijn absoluut niet de bedoeling:
- bespreken hoe je lokale maatregelen zou kunnen omzeilen
- de discussie of vakanties wel of niet nodig zijn. Dat kan op andere plekken
Informatie over de verschillende landen
Een goed startpunt is de Reiswijzer van de ANWB en Re-open EU. Echter de meest actuele informatie en betrouwbare bron is via een (toeristische) informatie site van de overheid van ieder land:
Landen overzicht:
LandToelichting
Oostenrijk: Duitstalig - actuele maatregelen - Engelstalig, bron 2, bron 3 - Pre-travel clearance formulier (kijk op overheidssite van Oostenrijk of in je situatie dit nodig is of niet). Virus variant lijst - Nederland wordt hier vanaf gehaald per maandag 24 januari '22 bron, bron.
Duitsland: bron 1, bron 2 - let op er kunnen afwijkende maatregelen gelden voor de deelstaten kijk daarom ook hier en hier. - Pre-travel clearance formulier (alleen als je komt uit risico gebied, hoog incident gebied en gebied Covid variant waar bezorgdheid over is en alleen als je langer dan 24 uur in Duitsland verblijft - kleuren/risicolanden lijst / lijst 2.
België: bron 1, bron 2
Italië: bron en doorloop deze stappen - Pre-travel clearance formulier
Zwitserland: bron - virus variant lijst
Griekenland: bron - Passenger locator formulier (PLF)
Denemarken: bron | kleur codes Denemarken
Finland: bron
Zweden: bron
Noorwegen: bron - Pre-travel clearance formulier - Noorse kleurenkaart
Frankrijk: bron en bron - Franse kleurenkaart
Kroatië: bron - Pre-travel clearance formulier
Luxemburg: bron
Tjechië: bron
Slovenië: bron
Slowakije: bron
Polen: reizen, beperkingen
Bulgarije: bron
Estland: bron
Letland: bron 1, Pre-travel clearance formulier
Litouwen: bron en bron
IJsland: bron - Pre-travel clearance formulier
Liechtenstein: bron
Monaco: bron
Cyprus: bron
Malta: bron - Pre-travel clearance formulier
Spanje: bron
Portugal: bron
Andorra: bron
Curaçao: bron
Bonaire: bron
Aruba: bron
Ierland: bron
VK: bron
VS
Canada
Turkije Pre-travel clearance formulier verplicht
Marokko

Daarnaast goed om te weten dus of je welkom bent als Nederlander of Belg en zo ja wat de eisen zijn bij binnenkomst en waar je je aan moet houden eenmaal in het land. Veelal werken de landen met verschillende groepen/kleuren voor landen, maar soms wordt ook zelfs naar provincies gekeken wat veelal gebaseerd is of wat de ECDC (Europese RIVM) qua kleur codes heeft bepaald en wekelijks update in 'Covid-19 Weekly maps in support of the Council Recommendation'. Zo is Friesland bijvoorbeeld momenteel groen, maar Zuid-Holland is oranje.

Er zijn overigens ook half juni 2021 afspraken door de Europese lidstaten gemaakt, echter mogen landen hier vanaf wijken 8)7 .
7 dagen incident ratio en % volledig gevaccineerd:
Het 7 dagen incident ratio speelt een grote rol in de kleurcode die Nederland en België krijgen in andere landen en op de ECDC kaart - update iedere donderdag op basis van 14 dagen die landen ook gebruiken. Je kunt dit ook makkelijk inzien via deze Duitse site per land.
Mondneusmaskers:
Kijk goed welke eisen er worden gesteld aan de mondneusmaskers (aka 'mondkapjes') in landen als Oostenrijk en Duitsland (in bepaalde deelstaten) wordt geacht dat FFP2 mondneusmaskers in openbare binnenruimtes (denk aan museum, supermarkt, maar ook station) te gebruiken. Voor kinderen tot en met 5 jaar hoeft dit veelal niet. In sommige landen vanaf 6 jaar (o.a. Duitsland) of vanaf 14 jaar (o.a. Oostenrijk) moet je wel een medisch (IIR) mondneusmasker gebruiken dus kom niet aan met een ander type mondneusmasker want dan kan je de toegang geweigerd worden.
Auto:
Mocht je met de auto op vakantie gaan kijk dan ook wat de voorschriften zijn in de landen waar je doorheen gaat rijden en of je doorreist of daar langer dan 24 uur verblijft maakt ook veelal een verschil.
Trein:
Mocht je met de trein op vakantie gaan kijk dan ook wat de voorschriften zijn in de landen waar je doorheen en of je doorreist of daar langer dan 24 uur verblijft maakt ook veelal een verschil.
Vliegtuig:
De eisen voor vliegen lijken een stuk strikter dan als je met de auto gaat zie ook inreisvereisten (opgesteld door KLM). Als je met het vliegtuig terug reist, moet je ook een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden. De IATA heeft een Travel Pass app voor aangesloten luchtvaart maatschappijen (overigens nog geen Nederlandse maatschappijen al staat Air France er wel tussen).
Reisadviezen van Belgische en Nederlandse Overheid
Daarnaast is het goed om te weten of het land/gebied kleurcode geel of groen heeft volgens je eigen overheid (Nederland, België). Ook vind je er meer informatie per land voor Nederland.
Europees Digitaal Covid-19 Certificaat (EU DCC):
De EU heeft afspraken gemaakt om het reizen in de EU in de huidige tijd van de Covid-19 pandemie op een gestructureerde manier te laten verlopen door een digitaal Covid-19 certificaat (DCC). Het komt erop neer dat er QR codes kunnen worden aangemaakt door burgers in de EU landen door een app/site gemaakt door de lokale overheid, maar die binnen EU gebruikt kan worden. De QR code kan worden gegenereerd als je voldoet aan één of een combinatie van de 3Gs te weten (volledig) Gevaccineerd (en veelal 14 dagen na 2e prik), Genezen in afgelopen 180 dagen/ 6 maanden (al wordt er ook bij 180+ dagen in NL gegeneerd,en daarnaast 1 prik al eisen sommige landen 2 prikken), Getest (gratis, betaald zie hieronder een lijst met commerciële PCR test bedrijven) (recent: 48-72 uur). Hier lees je wat meer technische achtergrond hoe het werkt. In vrijwel ieder EU land apps gemaakt (of in de maak) in de EU (en erbuiten denk aan o.a. Zwitserland). Zie ook het afzonderlijke topic.

België: CovidSafe app (iOS), (Android)
Nederland: CoronaCheck app (iOS, Android) / website (print out mogelijk)
Bij problemen met genereren kijk even op de DigiD foutmeldingen denk o.a. aan het (tijdelijk) uitzetten van prive modus in je internet browser (bij iOS Apple Safari) en (tijdelijk) cookies toestaan bij het binnenhalen van 1 of meerdere van je 3Gs.

Zet ook in je instellingen de app op Engels i.p.v. Nederlands als je naar het buitenland gaat. In iOS via Apple Instellingen app > CoronaCheck app > voorkeurstaal > Engels.

Het is daarnaast slim om ook een geprinte versie mee te nemen van je negatieve test, vaccinatiebewijs of dat je Covid hebt doorgemaakt + 1 vaccinatie aangezien niet iedere gelegenheid (denk aan hotel, restaurant) lijkt ingesteld te zijn op de app en de QR code. Daarnaast mocht je het gele vaccinatie boekje hebben en Covid-19 stempels hebben neem die dan ook mee (al is die ook niet in alle landen erkend).
DCC Scan Apps voor elk land:
Hiermee kun je voor vertrek je eigen QR code checken en kijken of alles in orde is. Mochten landen dan eigen restricties hebben (bv. wel of geen 2 weken wachten na tweede prik) dan is dat gelijk duidelijk en stap je wat rustiger in de auto of het vliegtuig. Dank o.a. aan @Theebag voor de opzet en het idee.

Nederland (als je in vliegtuig stapt): Apple, Android
België: Apple, Android
Frankrijk: Apple, Android
Luxemburg: Apple, Android
Duitsland: Apple, Android (niet in NL App Store). Overigens kun je in de 'Corona-Warn' app wel je EU certificaat inscannen en er is een countdown van aantal dagen na 2e prik, maar is helaas geen verificatie app.
Zwitserland: Apple, Android
Italië: Apple, Android
Oostenrijk: Apple, Android en als site.
Portugal: Apple, Android
Handige apps:
Re-open EU: Apple, Android
Reis app: Apple, Android
IATA Travel Pass: info, Apple, Android
Handige links:
https://reopen.europa.eu/
https://www.nederlandwereldwijd.nl/
https://klm.traveldoc.aero/
https://www.ecdc.europa.e...restriction-free-movement
https://apply.joinsherpa.com/travel-restrictions
(Commerciële) Herstelverklaring arts/dokter in geval van positieve PCR door recente besmetting:
De instelling kan een herstelverklaring met een handtekening geven van de eindverantwoordelijke arts.
Deze wordt afgegeven als: 1) heeft de besmetting in de afgelopen 90 dagen plaatsgevonden 2) is het langer dan 14 dagen geleden 3) Geen symtomen minimaal 48 uur.

Voor exacte beleid van landen hieromtrent zie de desbetreffende overheidssites van het land.

Voor Oostenrijk is het formulier dat ondertekend zou moeten worden door de arts hier te vinden. Op basis van Oostenrijkse beleid en hier dat: "Reizigers uit een land met virusvariant moeten altijd in quarantaine als zij een positieve PCR-test hebben. Ook al heeft u een medische verklaring ondertekend door een arts bij u." dus voor Oostenrijk kom je momenteel gewoonweg niet binnen zonder negatieve PCR test van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Oostenrijk zolang Nederland nog op de virusvariant lijst staat.

- Vaccinatiecentrum.nl (locaties: Den Bosch, Nijmegen, Utrecht en Wageningen). Tel afspraak: 085 9020303. Werkwijze per telefoon uitgelegd. 24,95 euro

Laat weten als je nog meer plekken weet aangezien veelal huisartsen* en al helemaal GGD deze niet afgeven lees ook hier.

* Op advies vanuit de KNMG geven de meeste huisartsen geen geneeskundige verklaring over de gezondheid van eigen patiënten.
Commerciële PCR testlocaties, prijs,wachttijd en ervaringen:
Verzameling met locaties in je buurt, overzicht aanbieders testen voor toegang (kan veelal ook vakantie PCR afnemen). Helaas ontbreekt er een betrouwbaar overzicht bij de Rijksoverheid staat alleen dit algemene verhaal.

Carephar.nl 59.99 euro, voor 18.00u getest? Uitslag dezelfde avond voor 22.00u - goede ervaringen - handmatig in CoronaCheck app zetten
Testsnelcovid.nl 64 euro, uitslag binnen 24 uur, sneller uitslag is duurder - goede ervaringen
Spoedtestcorona.nl - 59,95 euro, uitslag volgende dag voor 14.00 uur - redelijk goede ervaringen (wel weinig)
Coronareistesten.nl 55 euro, uitslag volgende dag voor 18.00 uur - goede ervaringen
BookyourCovidtest.com / AlegriaHealth.com - 79 euro, zelfde avond uitslag, binnen 24 uur - goede ervaringen - Google reviews zijn wel wisselend bij zoeken op AlegriaHealth
SpeedCovidtest.nl 64,50 euro, uitslag binnen 12 uur, sneller uitslag is duurder - redelijke ervaringen
HealthCheckCenter.nl (doedetest.nu) 65 euro pp of 50 euro pp voor 2 personen, uitslag 12-24 uur - wisselende ervaringen hier en hier
Coronalab.eu 69 euro, altijd dezelfde dag uitslag - wisselende ervaringen
JouwCoronatest.nl (Eurofins) - 65 euro, uitslag binnen 24 uur, geen ervaringen gevonden hier of hier - (wel slechte uit UK: hier en hier)
Lead Healthcare - 78 euro, voor 13:00 getest, dezelfde dag (voor 00:00), Na 13.00 uur binnen 24 uur - hele slechte ervaringen
Spoedtest.nl 79,95 euro, uitslag binnen 24 uur, sneller uitslag is duurder, ook bekend van negatief nieuws - redelijke ervaringen
TheCoronalab.nl 69.95 euro, uitslag binnen 24 uur, sneller uitslag is duurder - wisselende ervaringen
CoronaPCRtesten.nl 75 euro, uitslag binnen 24 uur - wisselende ervaringen
PlanjeCoronatest.nl - 79 euro, uitslag binnen 24 uur, sneller is duurder - wisselende ervaringen
Testservice.nl - 89 euro - geen ervaringen gevonden (o.a. hier)
ReserveerjeCoronatest.nl - 75 euro, voor 15.00 uur getest, zelfde dag uitslag - geen ervaringen gevonden (o.a. hier)
CoronareisCertificaat.nl - 65 euro (bij 2 of meer 50 euro pp), uitslag 12-24 uur - geen ervaringen gevonden

[Voor 255% gewijzigd door funrider op 10-02-2022 11:22. Reden: achterhaalde regels na 2 prikken verwijderd]


Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • Rannasha
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 31-03 09:13

Rannasha

aka "Species5618"

Op https://reopen.europa.eu/ vind je informatie over alle beperkingen in EU landen (en enkele landen die niet in de EU zitten maar nauw samenwerken). Je kunt een land kiezen en daar dan alle specifieke regels van opzoeken of een reistraject invullen om te zien wat je onderweg aan beperkingen tegen komt.

|| Vierkant voor Wiskunde ||


Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • _Bailey_
 • Registratie: Oktober 2012
 • Niet online
ook in ander topic gemeld gisteren :

Voor een ieder die komende weken per vliegtuig op vakantie gaat, controleer zeer goed wat je allemaal nodig hebt voor het land waar je naar toe gaat.

Ik zit voor mijn werk erg dicht bij het vuur en we hebben dit weekend al behoorlijk wat passagiers moeten weigeren op vluchten (Schiphol) ivm onvolledige of onjuiste/niet geldige testen/documentatie.

De ene luchtvaartmaatschappij is coulanter dan de ander wat betreft omboekingskosten voor een nieuwe vlucht nadat je een vlucht hebt gemist door de eerder genoemde onvolledige of ongeldige documenten

Het lastige voor zowel ons als de passagiers is dat regels vaak om de haverklap veranderen voor de diverse landen.

website met inreisvereisten:

https://klm.traveldoc.aero

[Voor 4% gewijzigd door _Bailey_ op 05-07-2021 12:56]


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • _Bailey_
 • Registratie: Oktober 2012
 • Niet online
nogmaals een reminder:

voor mensen die naar Spanje reizen (per vliegtuig!) , zorg ervoor dat je onderstaand formulier ( Public Health Passenger Locator Card) hebt ingevuld en het allerbelangrijkste is dat je vervolgens de QR code krijgt.
Je kan het FCS-formulier te allen tijde invullen, maar je kunt hem pas afronden binnen 48 uur voor vertrek; dan pas kan je namelijk jouw gezondheidsklachten doorgeven. Na het invullen en digitaal ondertekenen, krijg je per e-mail de benodigde QR-code voor Spanje opgestuurd


https://www.spth.gob.es

Zonder een QR code is de kans enorm groot dat je tijdens de check in NIET wordt geacepteerd voor check in.

[Voor 3% gewijzigd door _Bailey_ op 17-07-2021 09:15]


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 17:58

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Voor de duidelijkheid: dit topic gaat over de maatregelen in de diverse landen:
- Toegangseisen
- Lokale maatregelen
- Etc

Het gaat hier niet over het onderliggende beleid, of het wel of niet verantwoord is om op vakantie te gaan, of je regels kan overtreden door gebrekkige controle, etcetera. Dat kan, op dat laatste na, prima op andere plekken en zal hier dus ook gewoon verwijderd worden.

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • funrider
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 31-03 17:12
Inmiddels ook extra gedeelte toegevoegd aan topic start post omtrent voorwaarden van een herstelverklaring van arts/dokter die veelal niet door je huisarts en al helemaal niet door GGD wordt afgegeven die o.a. Oostenrijk vraagt als je geen negatieve PCR kunt laten zien omdat deze nog steeds positief aangeeft ondanks dat besmetting langer geleden is. Tot nog toe 1 partij tegen gekomen op forum van wintersport.nl zie ook link in TS daarnaar andere partijen zijn graag welkom.

[Voor 15% gewijzigd door funrider op 18-01-2022 13:35]

Pagina: 1

Let op:
We bespreken hier alleen de maatregelen ed binnen vakantielanden. We gaan niet bespreken of het beleid deugt (dat kan ergens anders), of je de toegangseisen kan vermijden (dat kan nergens anders) en we gaan ook niet slowchatten.

Klagen over maatregelen of over annuleringen is ook offtopic,

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee