Toon posts:

Verbouwen, of toch niet

Pagina: 1
Acties:

 • raze88
 • Registratie: september 2009
 • Laatst online: 22-10 11:12
Beste mede Tweakers,

Ik loop met een enorm dilemma waar ik niet goed uit kom.
Situatie is als volgt:
De woning (twee-onder-een-kap) waar we nu wonen hebben we in 2015 gekocht voor een nette prijs en konden destijds hier zo in. Het huis(bj1995, uitgebouwd in 2005) leek erg netjes en redelijk onze smaak. De planning was om of langzaam aan alles volledig naar smaak te maken of om tzt verder te gaan naar een andere woning.

Helaas hebben we wat tegenslagen gehad met de woning. Lekke ramen, een rot raamkozijn en rotte buitendeur (opdekdeur buiten... en nu blijkt dat de afwatergoten in het raamkozijn nooit zijn geverfd.. 8)7 ) en recent een flinke lekkage in het dak(dakraam en dakconstructie).
Dit bij elkaar opgeteld is een behoorlijke kostenpost waar we een bouwbudget bij nodig hebben. Bijkomend probleem is dat wanneer het deurkozijn vervangen moeten worden de tegelvloer zeer waarschijnlijk stuk gaat (deze ligt ook grotendeels los). Bij het vervangen van het raamkozijn zal de binnen afwerken aangepast moeten worden omdat het raam te ver naar buiten staat ( gelijk aan de gevel). Bij het vervangen van het dakraam zal de huidige naadloze afwerking verloren gaan omdat het nieuwe model een iets andere maat heeft.. Enz.

Om deze reden twijfelen wij of we dan niet beter het hele huis kunnen aanpakken en naar smaak moeten gaan maken.

Voorbeeld:
* Vloerverwarming,
* Gehele woning een zelfde vloer
* Stalen kozijnen met bovenlicht vervangen door houten kozijnen zonder bovenlicht
* Badkamer vernieuwen
* Aanleg airco eerste verdieping
* Vervangen en isoleren dak aanbouw en garage
* Alle dakramen vervangen i.v.m. lekkage en tocht
* Toilet verruimen en vervangen (is het eerste toilet nog)
* Nog een tal van zaken(gemetselde meterkast ombouw, verlaagt plafond met spotjes, gas haard, thema hotel chique).

Enerzijds hebben we een fijne buurt, is de woning ruim genoeg (160m2) en ligt het gunstig.
Wat ik mis is een fatsoenlijke hobby schuur, wat meer grond en wat meer vrijheid. Ook zou het huis nog wel wat ruimer mogen. Onze voorkeur gaat daarom naar een vrijstaand huis met rond de 1000-1500m2 perceel.

Wij zijn al een tijdje aan het zoeken/bezichtigen, maar in de huidige markt is het erg lastig iets te vinden wat naar wens is en dat wat er is wordt enorm overboden en is daarmee buiten bereik. Nu de lekkage zich voordoet zullen we moeten handelen. De vraag is alleen wat gaan we doen..

TLDR:
We hebben al even het idee te verhuizen. Echter is de woning die wij zoeken moeilijk te vinden in de huidige markt. Recent hebben wij een behoorlijke lekkage aan het dak gekregen en zal deze, samen met wat andere noodzakelijke dingen (rot kozijn en deur) vervangen moeten worden. Hiervoor hebben wij een bouwbudget nodig. Als we dit budget toch moeten afsluiten, is het dan wel of niet verstandig het huis dan meteen volledig op te knappen/naar wens te maken of is dit een onverstandige zet gezien de wens om te verhuizen in de toekomst?

 • raze88
 • Registratie: september 2009
 • Laatst online: 22-10 11:12
DonJunior schreef op woensdag 24 februari 2021 @ 08:03:
De lekkage zou je sowieso moeten verhelpen, je kan moeilijk een lek huis verkopen toch?
Dat klopt. Deze moeten sowieso verholpen worden en dat bouwdepot komt er daarmee ook. Lastige is nu dat het afsluiten van een bouwdepot ongeacht de grootte hetzelfde kost in aanvraag en daarmee het nu ook lastig is om dan wel of niet alles meteen mee te nemen. De kans dat we hier de komende jaren nog wonen is vrij groot maar mocht het juiste huis voor de juiste prijs voorbij komen dan zijn we bereid om te handelen.

 • raze88
 • Registratie: september 2009
 • Laatst online: 22-10 11:12
Luit schreef op woensdag 24 februari 2021 @ 08:10:
Vervelend natuurlijk, zoveel vochtgerelateerde problemen. Het lijkt me dat je die sowieso moet verhelpen en dat de kosten hiervan te overzien zijn in vergelijking met het tweede plan wat je hier beschrijft (wat mijn inziens volledig losstaat van de problemen). Natuurlijk kan je de vloer in je hele huis vervangen als er bij een deur een stukje vloer stukgaat door reparatiewerkzaamheden. Maar de werkzaamheden zijn dan niet de reden waarom je dat doet lijkt mij.
Herstel van de vochtproblemen zitten rond de 17-20k, renovatie van alles wat wij willen rond de 75k. Hier zit inderdaad best wel een verschil in en dat maakt het ook zo lastig.

Probleem met de tegelvloer is dat deze een 50m2 is en in 3 vertrekken aaneengesloten ligt(keuken, hal en bijkeuken). Om hier ook weer deels een andere vloer in te leggen betekend dat ik minimaal 4 totaal verschillende vloeren op de beneden verdieping heb liggen. Dit vind ik er niet uitzien. Overige punten zijn doorborduursels op dat wat moet en ook onze wensen om het naar de zin te maken.

 • raze88
 • Registratie: september 2009
 • Laatst online: 22-10 11:12
Milo85 schreef op woensdag 24 februari 2021 @ 08:20:
Kan je voor het geld dat je voor de verbouwing uit wil geven en de waarde van je huidige woning überhaupt een vrijstaande woning kopen in de buurt dat je wil?
Nope, in de huidige woning heb ik een 70% overwaarde zitten momenteel. Huis naar wens binnen budget hebben we afgelopen 2 jaar 3x gezien. Al deze huizen gaan voor ruim10-15% boven vraagprijs weg waarbij je eenmalig een bod mocht doen.
Milo85 schreef op woensdag 24 februari 2021 @ 08:20:
En zo niet, wil je jaren in de huidige staat van je woning wonen om eventueel dat wel te kunnen bekostigen?
Mijn angst zit erin dat wanneer ik nu akkoord geeft voor de verbouwing ik volgende week het perfecte huis tegen komen en ik door het bouwdepot net dat ene beetje te kort ga komen..
Milo85 schreef op woensdag 24 februari 2021 @ 08:20:
En ik weet niet waar je nu woont, maar misschien is een vrijstaande woning in een dorp wel wat? Daar is het doorgaans iets 'goedkoper'.
Ik woon momenteel in een dorp. In de omliggende plaatsen zijn soms de huizen wat goedkoper te vinden maar dat zijn de dorpen waar ik of niet wil wonen, of te ver van het bos af liggen waardoor je niet even snel aan het einde van de dag nog even lekker met de hond het bos in kan of in het weekend even de mountainbike pakt(zit nu op een 500 meter er van af )

 • raze88
 • Registratie: september 2009
 • Laatst online: 22-10 11:12
SYQ schreef op woensdag 24 februari 2021 @ 09:18:
Vloer vervangen vanwege een kapotte tegel bij de voordeur lijkt me overkill. Waarom geen inloopmat?
https://www.noordmantapij...9/10/droogloop-matten.png
Dit is inderdaad helemaal geen gek idee. Totaal niet aan gedacht.

 • raze88
 • Registratie: september 2009
 • Laatst online: 22-10 11:12
Destralak schreef op woensdag 24 februari 2021 @ 09:23:
[...]


Het ziet ernaar uit dat de huizenprijzen in Nederland mogelijk pas eind dit jaar gaan zakken (ING voorspelling recent). En dat is minimaal. Dus de markt blijft nog wel even gek.

Ik denk dat je allereerst voor jezelf de overweging/beslissing moet maken of je op de huidige plek wilt blijven wonen of niet. En dan niet zo zeer kijken naar de huizenprijzen, want je huidige huis wordt ook meer waard met een verbouwing.

Wij hebben zeer recent voor 85k ons huis verbouwd via bouwdepot. Een kleiner bedrag kon ook, maar je bent toch kosten kwijt voor het afsluiten. Dus we gingen voor nieuwe keuken, vloerverwarming 1e verd, spouwmuurisolatie, gedeeltelijke buitengevelisolatie, nieuwe kozijnen met triple glas, schilderwerk etc.
Uit de taxatie bleek dat met deze investering het huis ~100k meer waard is geworden. Dat heeft gelijk ook effect op de risico-opslag van onze hypotheek, oftewel lagere rente.
Plus we krijgen (hopelijk is het potje niet op) via de SEEH 2020 subsidie terug op een aantal maatregelen.

Kijk daar dus ook zeker naar (regeling 2021): https://www.rvo.nl/subsid...naren/isolatiemaatregelen

Vooral dus voor:
* Vervangen en isoleren dak aanbouw en garage
* Alle dakramen vervangen i.v.m. lekkage en tocht

* Dak repareren en gelijk (extra) isoleren?
* Geisoleerde voordeur?
* Vloerisolatie bij je vloerverwarming?

Kun je ook je garage niet gedeeltelijk gebruiken als hobbyruimte?
De garage is hier omgebouwd tot hal en bijkeuken. Achter in de tuin heb ik een overkapping met een klein schuurtje(3x3) deze is helaas, mede omdat er een groot vijverfilter voor koi in staat, te klein voor waarvoor ik hem gebruiken wil.

Subsidies heb ik naar gekeken en het hangt er een beetje vanaf wat we met het glas gaan doen. Dak van de aanbouw en garage/bijkeuken/hal wordt vervangen door een geïsoleerd versie.

Vloeren zijn vanuit de bouw al geïsoleerd. Voordeur valt winst te behalen door enkel glas ter vervanger door dubbel glas.

 • raze88
 • Registratie: september 2009
 • Laatst online: 22-10 11:12
mevrouwKees_1 schreef op woensdag 24 februari 2021 @ 09:41:
Wij hebben hier ook over nagedacht. Verbouwen of verhuizen.

Ik wil alleen verhuizen als ik er op vooruit ga. Dus een huis wat af is en vrijstaand in rustige omgeving en wat met werk van partner past qua woon-werk. Dat was zoeken naar naald in hooiberg. Onder de 4 ton vind je dat niet. Zelfs niet in het gebied waar ik woon.

In de huidige markt zijn de prijzen zo gestegen dat dit ons in de maandlasten fors meer gaat kosten dan ons bouwdepot.

Plus wij wonen qua locatie al super.

Dus na paar maanden funda besloten om te verbouwen.

Dus zet alles op een rij. Voor en tegen en kosten.
Dit is inderdaad ook onze situatie. Ondertussen kijken we al een 2 jaar rond en kijken momenteel al tot 550k en zelfs dan is er zeer weinig aanbod wat aan de wensen voldoet. Eis is ruim kavel, woning wat af is en vrij uitzicht bij voorkeur op loopafstand naar het bos (max 1km). Hiermee wordt het aanbod behoorlijk klein en sta je in de rij met mensen die dezelfde wensen hebben...

Redenen om te verhuizen: irritatie door gebrek aan ruimte in het schuurtje achter in de tuin en zo niet mijn andere hobby's/wensen kunnen uitvoeren. Je bewaard voelen dat je een bbq en hifi set als hobby hebt waarmee je weet dat je "overlast" veroorzaakt(hebben goed contact met de buurt en mensen geven aan er geen last van te hebben, maar toch. Wanneer voor de 3e keer in de week de bbq aangaat kan ik mij voorstellen dat je de geur een beetje zat bent). Kinderen in de planning (voor zover dit te plannen is) en weten hoe het is om als kind alle ruimte te hebben om hutten te bouwen oid. Motorrijles willen volgen om samen met mijn vrouw te kunnen rijden maar geen ruimte hebben om een motor neer te zetten(huren is een overweging maar haalt het spontane eraf). En zo kan ik nog even doorgaan. Aan de andere kant heb ik eigenlijk helemaal niets te klagen met de huidige woning. We wonen in een rustig stuk met alleen bestemmingsverkeer. Hierdoor kunnen eventuele kinderen ook lekker voor de deur spelen.

[Voor 3% gewijzigd door raze88 op 24-02-2021 09:57]


 • raze88
 • Registratie: september 2009
 • Laatst online: 22-10 11:12
TheGhostInc schreef op woensdag 24 februari 2021 @ 17:33:
[...]

&

[...]

Ik weet niet precies wat je wensenlijstje is, maar je budget ziet er krap uit. Er zijn genoeg mensen die nu de helft van dat budget kwijt zijn aan alleen de badkamer & wc. Een dak vervangen & isoleren, nieuwe kozijnen en vloerverwarming zijn prima te betalen, maar het zijn wel allemaal zaken waarbij de teller gewoon hard oploopt.

[...]

Vergeet de vraagprijs, ik kan ook €1 of €1.000.000 op de gevel zetten, maar beiden gaan niet de verkoopprijs zijn. De verkoopprijs is de prijs waar je naar moet kijken (eventueel opvragen bij kadaster) en dat is de enige relevante prijs. Zit die in de buurt van je budget? Dan hoef je het idee nog niet meteen te laten varen. Maar als er een gat zit, dan denk ik dat je het hele idee gewoon uit je hoofd moet zetten.
Het idee dat overbieden betekent dat mensen teveel betalen voor hun huis zit bij veel mensen in hun hoofd, maar het betekent alleen dat de vraagprijs afwijkt van de marktwaarde. Het is een verkoopstrategie.
Voor de kosten van de verbouwing heb ik een aantal offertes laten opstellen. De badkamer wordt wat krap om deze erbij in mee te nemen, maar dit moet te doen zijn(badkamer is 2x2,5m).

Wat betreft de woningprijzen ben ik mischien wat ouderwets maar een vraagprijs enorm overbieden voelt niet goed. Van wat ik van mijn adviseur hoor is dat degene die vaak het huis krijgt flink meer geboden heeft dan de persoon eronder omdat ze het huis kosten wat het kost willen hebben. Dit gaat mij wat te ver gezien we waarschijnlijk weer in een bubbel zitten.
Ik ben het wel met je eens dat nu een bouwdepot nemen van €75k je kansen op de woningmarkt niet helpen. Jouw perfecte badkamer is dat niet voor iedereen. En dat ze bij de bouw een partijtje baggerkozijnen erin hebben gezet, tja, een andere woning had dat misschien niet. Dus hoeveel waarde die verbouwing gaat toevoegen is maar de vraag.
Maar ook denk ik dat je de waarde van je huidige woning een stukje overschat. Het is geen instapklare woning meer en kopers hebben tegenwoordig weinig behoefte om veel aan de woning te doen (of de prijs moet ernaar zijn).
De waarde is gebaseerd op een bieden vanaf prijs. Onze woning hebben wij destijds goedkoop kunnen kopen waardoor er nu een behoorlijke overwaarde is. De verkoopprijs is dan wel gebaseerd op het feit dat alle gebreken hersteld zijn(5 dakramen (waarvan 2 onjuist geplaatst zijn waardoor lekkage) de andere 3 gaan mee om alles gelijk te houden), 1 dubbel openslaande tuindeur, een 3-voudig draai kiep kozijn). Voor de laatste 2 moet wat werk verzet worden gezien deze verkeerd geplaatst zijn. Dit zal een 17-20k kosten.
Als laatste verbaas ik me een beetje dat je voor een reparatie van 17-20k een bouwdepot moet afsluiten. Je wilt (fors) duurder gaan wonen, maar je lijkt niet echt het geld te hebben voor het onderhoud van je huidige huis. Een duurder huis heeft duurder onderhoud. Ik snap best dat niet iedereen 20k in een sok onder zijn hoofdkussen heeft liggen. Maar, zoals je nu ook ondervindt, het zijn wel de bedragen die een huis kan kosten. Bij een nieuw huis horen ook de kosten koper, verhuiskosten, dubbele lasten, verf en stoffering etc. dus zonder een bedrag dat aardig in de buurt kan komen van die reparatie gaat je verhuizing ook niet door.
Dit ben ik met je eens. De reden dat wij het geld nu niet hebben is omdat wij afgelopen jaar, met heel erg veel geluk _/-\o_ , onze bruiloft hebben kunnen laten doorgaan met hierop aansluitend een huwelijksreis. Omdat aan het einde van het jaar nog wat spaargeld over was, er nog een studie schuld was en we plannen hadden te gaan verhuizen, heb ik de keuze gemaakt eerst die schuld weg te werken en van daaruit weer te gaan sparen. Bij elkaar hebben we het dan over ongeveer een bruto modaal jaarsalaris. Helaas was de lekkage niet gepland waardoor we nu iets moeten verzinnen (wijze les). Een bouwdepot lijkt mij dan de verstandigste oplossingen en deze jaarlijks maximaal aflossen.

[Voor 3% gewijzigd door raze88 op 24-02-2021 19:45]


 • raze88
 • Registratie: september 2009
 • Laatst online: 22-10 11:12
Foamy schreef op woensdag 24 februari 2021 @ 18:26:
Als je toch al gaat verbouwen kun je het net zo goed meteen goed doen ;-)

Maar iets serieuzer: wat zou het waardeverschil zijn bij verkoop tussen de twee types verbouwingen die je nu wilt? Ik zou dat als eerste uitzoeken. Wellicht dat het op korte termijn wel heel goed uitkan om alles op de schop te nemen, zelfs als je daar zelf niet jarenlang meer van gaat genieten..
Waarde vermeerdering is iets dat ik inderdaad maar eens ga uitzoeken. Ik verwacht dat dit niet heel groot zal zijn. De lekkage en de kozijnen die moeten hoe dan ook. De rest is grotendeels smaak gebonden gezien het nog functioneel is (vloeren, plafond, wc, badkamer).
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee