Toon posts:

Kozijn vervangen, hangt nu door

Pagina: 1
Acties:

 • Roland_EM25
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 06-12 23:07

Roland_EM25

Steek 'r een infuus in!

Topicstarter
Goedenavond,

We zitten met een kwestie na het vervangen van een (houten) kozijn waarbij twee partijen naar elkaar wijzen nu er een probleem is ontstaan.

Het verhaal:

Zo'n 3 jaar geleden hebben wij deze woning gekocht. Aan de voorzijde zat een houten schuifpui waarvan de onderdorpel totaal verrot was. We wilden dit kozijn laten vervangen door een hardhouten kozijn met openslaande deuren, voorzien van een DTS onderdorpel.

De bestaande sparing is nogal breed, zo'n 4,5m. Op het oude kozijn is bij de bouw een rollaag gemetseld, waarop zich nog 4 lagen bakstenen bevinden. Verder heeft de buitenmuur geen dragende functie, de verdiepingsvloer draagt op een stalen balk verder naar binnen toe.

Omdat we ons al afvroegen of dit kozijn "zomaar" vervangen kon worden, hebben we hier specifiek naar gevraagd of er geen aanpassingen in de gevel nodig waren. Bij het inmeten en inspectie werd ons verteld dat er bij het monteren van het kozijn wel stempels geplaatst zouden worden, maar dat het nieuwe kozijn zonder problemen en dus zonder aanpassingen in de huidige sparing geplaatst zou kunnen worden.

Prima dachten we.
Vorig jaar augustus is dan ook het kozijn netjes vervangen. Zelfs het beschadigde stucwerk aan de binnenkant werd netjes hersteld en na wat sauzen van de omliggende wanden en verven van het houtwerk aan de binnenkant zag het er prima uit.
Aan de buitenkant had het metselwerk wel wat schade opgelopen, maar we waren toch van plan opnieuw te voegen en te impregneren.

De voegwerkzaamheden lieten even op zich wachten door drukte bij alle bedrijven, maar ca 2 maanden later (half oktober 2020) werd er dan gevoegd en zag ook de buitengevel er weer prima uit.
Helaas ontstond er toen een probleem...

Diezelfde avond na het voegen viel op dat beide deuren zo erg klemden aan de bovenzijde dat we ze met geen mogelijkheid open kregen. Contact met de voeger, reactie pas na een paar dagen: deuren klemmen waarschijnlijk door vocht, geef het wat tijd.

Na een week contact opgenomen met het bedrijf wat het kozijn geplaatst heeft, deze stuurden binnen een dag een servicemonteur om te kijken. Top! Deze heeft de deuren als het ware iets schuin afgehangen waardoor de deuren weer prima open gingen.

Een maand later... de deuren beginnen toch weer iets te klemmen, totdat uiteindelijk de loopdeur enkel met mild geweld open te krijgen is. Opnieuw komt er binnen enkele dagen iemand van het kozijnen bedrijf langs en dit was toevallig dezelfde persoon die het kozijn heeft ingemeten en de situatie heeft beoordeeld bij het eerste bezoek.

Hij keek is wat moeilijk naar het metselwerk en vroeg toen of er een stalen balk in de gevel zat, want waarschijnlijk werd het kozijn door het metselwerk te zwaar van boven belast. :X Pardon? Dit is exact wat we enkele maanden geleden vroegen en toen was er geen probleem... |:(

Hierop vroeg hij of het voegbedrijf de oude voegen er heeft uitgehakt. Euh, ja? Hoe kan er anders opnieuw gevoegd worden?
Dit was het probleem dan, door het uithakken zou het metselwerk beschadigd zijn en de draagconstructie van de rollaag aangetast.
Het enige wat hij nog kon doen was iets van de deuren afschaven en hopen dat het "werken" nu klaar was.
Na vertrek waren beide deuren inderdaad weer te openen.

Tot slot nog maar een keer contact met de voeger, maar deze is helaas zeer slecht te bereiken en na iets meer dan een week kwam de reactie dat ze er dan wel een stalen balk voor ons in konden zetten. Op een prijs aanvraag voor deze werkzaamheden hebben we niks meer gehoord. En door het gebrek aan communicatie hebben we dan ook besloten daar niet meer energie in te steken.

Terug naar het kozijnenbedrijf; het is inmiddels januari 2021.
Aangegeven dat we het erg vervelend vinden dat we nu met dit probleem zitten ondanks meerdere malen navragen of er nog bouwkundige aanpassingen nodig waren. Ook aangegeven dat dezelfde persoon die met inmeten zei dat er geen aanvullende werkzaamheden nodig waren, nu begon over een stalen balk.

Hierop volgde wel erg snel een reactie dat ze het ook vervelend voor ons vonden, maar een kleine verwijzing naar de algemene voorwaarden: "wij kunnen niet aansprakelijk gehouden worden voor fouten in reeds bestaande constructies...".
Oké, zucht |:(
We hebben nog gevraagd of zij ons eventueel in contact konden brengen met een metselaar die de gevelaanpassing voor ons kon doen, maar alle 3 de bij hun aangesloten bedrijven hadden het volgens hun veels te druk om deze klus aan te nemen. ;w

Flash forward naar eind januari.
Inmiddels hebben we zelf een bouwbedrijf gevraagd te komen kijken en een oplossing te bieden. Bij het eerste contact een foto van de gevel gestuurd en een tekening met de maten van het geplaatste kozijn.
Hierop werd eigenlijk direct gereageerd:
- De overspanning is te breed om zonder stalen balk het metselwerk te dragen.
- Een nieuw kozijn zou dit eventueel wel kunnen dragen (maar een kozijn mag niet dragend zijn uitgevoerd) Maar daarvoor is de bovenste balk van het kozijn te dun en zal geheid doorbuigen, en ja, dat is nu dus het probleem.

Na wat overleg de werkzaamheden ingepland en komende week wordt al het metselwerk boven het kozijn verwijderd, er wordt een hoeklijn geplaatst die het metselwerk kan dragen en vervolgens wordt alles weer opgemetseld en gevoegd. Kosten ca € 2000.
Prima, we willen graag dat het probleem wordt opgelost. Inmiddels klemmen de deuren weer zo dat ze met veel geweld open geduwd moeten worden....

Excuses voor de lap tekst, maar hopelijk is alles een beetje duidelijk zo.

Dan nu de vraag; kunnen we hier (juridisch) nog wat mee?
Het kozijnenbedrijf beroept zich op hun algemene voorwaarden én wijst naar de voeger als verantwoordelijke.
De voeger laat niks meer van zich horen, maar heeft in onze ogen (behalve belabberde communicatie) niks fout gedaan.

Onder aan de streep was het plaatsen van de stalen balk sowieso nodig geweest. Prima, hadden we dit van te voren geweten, hadden we het zeker gelijk laten doen, dus deze kosten hadden we sowieso gehad.

Nu moet de pas gevoegde gevel deels afgebroken worden en zijn de kosten voor het voeg- en impregneer werk (ca 600 euro) weggegooid geld.

Ik ben me nu aan het beraden hoe ik een volgend bericht naar het kozijnenbedrijf moet formuleren.
Is het reëel om te stellen dat we de gemaakte kosten voor de eerste keer voegen terug willen?
Hebben jullie andere tips?

Tot slot, het gaat uiteraard om niet bijster veel geld op een verbouwing. Maar het is voor ons met name ook een principe kwestie. We hebben het idee dat we verkeerd zijn voorgelicht, dat er vervolgens eerst naar het voegbedrijf word gewezen en daarna wordt er verscholen achter de algemene voorwaarden.
Het contact met het kozijnenbedrijf loopt dat weer wel heel soepel en er wordt altijd vlot en vriendelijk gereageerd, maar ik weet even niet goed welke weg nu te bewandelen.

Hoe dan ook, vanaf volgende week kunnen onze deuren weer gewoon open! :*)

Desktop: Intel I7 6700k, Corsair AX760, Gigabyte Designare Z170, 16gb DDR4


 • Roland_EM25
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 06-12 23:07

Roland_EM25

Steek 'r een infuus in!

Topicstarter
In een mailwisseling heb ik oa het volgende staan:

Vraag van mij in reactie op een stukje uit te offerte:

Ik lees in de offerte ook "exclusief constructieve werkzaamheden tbv gevel". We zouden het uiteraard wel fijn vinden als hier meer duidelijkheid over is, en als er extra
kosten te verwachten zijn, wat de hoogte hier dan ongeveer van zou zijn.


Als reactie hierop in de mail:

We komen natuurlijk eerst nog technisch inmeten, mocht dan blijken dat de constructie niet goed is dan zullen we dit dan melden en een eventuele meerprijs voor op geven.

Vervolgens is er telefonisch nog contact geweest, maar verder niks zwart op wit. Ook alle servicebezoeken zijn telefonisch gepland en besproken.

Desktop: Intel I7 6700k, Corsair AX760, Gigabyte Designare Z170, 16gb DDR4


 • Roland_EM25
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 06-12 23:07

Roland_EM25

Steek 'r een infuus in!

Topicstarter
Hartelijk dank voor alle reacties en tips!

Morgen wordt de stalen latei geplaatst en zou de druk op het kozijn dusdanig af moeten nemen dat de aannemer verwacht dat het kozijn vanzelf omhoog veert.

De deuren zijn in totaal 2x opnieuw afgesteld en van enkel de loopdeur is een miniem stukje geschaafd.
Ik verwacht dan ook geen problemen, hoogstens dat de deuren opnieuw gesteld moeten worden naar "normaal".

De latei door het kozijnbedrijf laten betalen is nooit de insteek geweest en is zeker ook niet onze bedoeling. De latei is hoe dan ook nodig en zullen we uiteraard zelf betalen. De extra gemaakte kosten van het voegen zouden we wel graag (een deel) terug willen zien.

Eerst maar is even kijken hoe het kozijn na morgen functioneert. Mocht er toch schade zijn ontstaan, dan is het een heel ander verhaal natuurlijk.

Ik houd jullie op de hoogte!

Desktop: Intel I7 6700k, Corsair AX760, Gigabyte Designare Z170, 16gb DDR4


 • Roland_EM25
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 06-12 23:07

Roland_EM25

Steek 'r een infuus in!

Topicstarter
BastaRhymez schreef op vrijdag 19 februari 2021 @ 10:53:
[...]


En waarom broddelwerk van de kozijnenboer?
Augustus '20 kozijn vervangen en geen problemen
Half oktober '20 worden de voegen vervangen. Direct na het voegen ontstaan de problemen. Leg mij maar uit, hoe het komt dat de kozijnenboer broddelwerk heeft geleverd? Tot half oktober was er niks aan de hand (zo lees ik het uit de topic start), maar pas na het voegen zijn er problemen ontstaan.

Nogal makkelijk om dat vervolgens op de kozijnenboer af te schuiven! Die had rekening moeten houden met werkzaamheden waar hij 1) mogelijk niet van de op hoogte was en 2) nog niet waren uitgevoerd.
De voeger is door het kozijnenbedrijf aangedragen. Ja, dit was een separate opdracht aangezien de schade aan het voegwerk is ontstaan na het plaatsen van het kozijn.
Maar het zou inderdaad nogal raar zijn als er na montage was gezegd, u moet wel weten dat u nooit de voegen kunt vervangen! Sterker nog, na de montage is gelijk besproken/aangeraden dit zo snel mogelijk te laten doen.

Gisteren schoot me ook nog te binnen; de monteurs gaven na montage wel aan dat er eigenlijk een latei had moeten zitten, maar dat het kozijn nu deze dragende functie had overgenomen.
Achteraf hadden hier dus al belletjes moeten gaan rinkelen, maar op dat moment had ik me nog niet zo ver verdiept in de materie om te weten dat een kozijn nooit dragend uitgevoerd mag worden. Zeker niet met deze overspanning.

Zoals gezegd, de stalen balk ligt er sinds vrijdag op en momenteel is de metselaar bezig de gevel weer te herstellen. Ik zal straks even wat foto's plaatsen, maar het feit dat de deuren weer open kunnen is natuurlijk al erg fijn.

Desktop: Intel I7 6700k, Corsair AX760, Gigabyte Designare Z170, 16gb DDR4

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee