Toon posts:

Verwarming Zonekleppen, OpenTherm en Domotica. Hoe?

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • marque1968
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 21-11 15:18
Ik heb op de benedenverdieping vloerverwarming laten leggen. In de bijkeuken/toilet ligt die er niet en hangen nog verwarmingen, en ook op de eerste verdieping alleen radiatoren.

Wat ik zou willen is het volgende:
- De benedenverdieping houdt 24 uur per dag de 21 graden aan.
- De bijkeuken en toilet zijn 's ochtends en 's avonds verwarmd tot 19 graden. De rest van de dag enkel op restwarmte
- De slaapkamers boven zijn niet altijd in gebruik (kinder vooral het huis uit). Alleen de kamers die in gebruik zijn worden 's ochtends tot 18 graden en 's avonds waarschijnlijk 20 graden verwarmd. Als de kamer overdag wordt gebruikt (thuiswerken) dan zal die kamer rond 21 graden verwarmd moeten worden.

Mijn idee is om met zonekleppen het circuit naar de vloerverwarming van beneden te splitsen van boven/bijkeuken circuit. een Z-Wave thermometer detecteert de temperatuur in de woonruimte (open woonkamer, eetkamer, keuken) en kan bij een temperatuur van onder de 20.5 aangaan, en boven de 21.5 weer uit.

Op de radiator zitten z-wave thermostaatkranen. Die bepalen of er vraag is. Als er minstens 1 een vraag is, zet Domoticz (of Home Assistant, die wil ik binnenkort eens testen) de zoneklep voor het tweede circuit open.

De bijkeuken beneden heeft enkel een z-wave thermometer. De radiatoren kunnen daar niet dichtgezet worden en zijn dus het overloop-circuit (aangezien je blijkbaar bij zonekleppen altijd een loop moet hebben die open blijft)

Nu zijn mijn vragen:
- Is bovenstaand idee een valide?
- Is dit ook met OpenTherm te realiseren. Er is dus eigenlijk nergens een wandthermostaat die kan zeggen dat hij met 21.4 graden niet meer zo fel hoeft te branden in zijn opmars naar 21.5 graad. En als er dus vraag is vanuit zowel boven als beneden dan hoe kan de combiketel daarnaar luisteren
- Binnen 5 jaar zal mijn ketel aan vervanging toe zijn. Zijn er ketels die dit vergemakkelijken (of moet ik zelfs aan 2 ketels denken, 1 voor beneden en 1 voor de rest?)
- Hoewel ik pas ook een Conbee Zigbee stick in de RasPi heb zitten, leun ik nog redelijk op Z-Wave, maar misschien zijn er betere Zigbee oplossingen.

Alle reacties


 • marque1968
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 21-11 15:18
Ik zit er dus juist mee dat de huiskamer bijna altijd rond de temperatuur zal hangen en dus niet lang de ketel aan het stoken zal hebben. De achterslaapkamer waar een loge op komt, is waarschijnlijk dan juist heel koud en moet in een uur of wat opgestookt worden naar ca 20-21 graden.

Oftewel, gebruik boven en onder hebben een totaal ander stookplan. (en ik vergeet nog de kantoorstudio achter in de tuin, die dus bij thuiswerken verhit moet zijn en anders alleen een bevriesbeschermingstemperatuur. Ook ligt deze de hele dag in de schaduw en heeft dus zelfs met 25 graden buiten, in de zomer nog verwarming nodig, terwijl het huis al flink warm is)

T.M.I.:
Specifieker:
Beneden:
- Leefruimte -> Enkel vloerverwarming
- Bijkeuken -> Kleine radiator (voeding via bovencircuit)
- Toilet -> Nog kleinere radiator (voeding via bovencircuit)

Buiten
- Studio met 2 radiatoren (voeding via bovencircuit)

Boven
- Slaapkamer 1 (25m2) -> 2 radiatoren.
- Slaapkamer 2 (12M2) -> 1 radiator
- Douche -> Geen verwarming
- Toilet -> Geen verwarming
- Badkamer -> Geen verwarming maar komt waarschijnlijk wel een handoekradiator
- Hal -> 1 radiator in het achterdeel
- Slaapkamer 3 (12M2) -> 1 radiator

Zolder
- Geen verwarming.

Studio en slaapkamers moeten dus Z-Wave thermostaatkranen hebben. Woonkamer enkel met zoneklep als eerste zone (of zou het helpen gewoon de pomp van de vloerverwarming op een Z-Wave tussenstekker te zetten?) Overige radiatoren hebben een normale (thermostaat-)kraan en zijn dus enkel aan als er op het 2e circuit ook een Z-Wave radiator een warmtevraag heeft.

Voorheen waren er beneden 4 radiatoren. Daar ligt dus nu sinds kort de vloerverwarming voor in de plaats.

De ketel is nog steeds de zelfde (CW5) Daalderop. (deze heeft 2 circuits. De ruimte beneden, ca 40M2, zat daar op het 2e circuit, die de warmte van de boiler ontneemt. Sinds dat de vloerverwarming op de hoofdgroep staat, bespaar ik bijna 50% van mijn gas. De 2e groep blijkt achteraf alleen voor badkamers oid bedoeld te zijn. Ik gebruik die ook niet meer en kijk ook voor een eventuele vernieuwing niet meer naar multi-zone ketels.

 • marque1968
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 21-11 15:18
Ik zit er nu aan te denken om het iets minder omslachtiger te maken, maar ik weet niet of dat werkt:
- Er zijn dus 8 radiatoren die een Z-Wave thermostaatknop krijgen
- Er is beneden een vloerverwarming met pomp
- Er zijn devices met temperatuurmeting in de woonkamer

Ik kan in de gang boven de verwarmingsthermostaat hangen, met daarbij de remote-schakeling via een relais aan mijn Z-Wave. Die staat op standje anti-vries ingesteld. Mocht de domotica crashen, dan kan daar een temperatuur op ingesteld worden.

De Domotica (Domoticz nu, straks misschien HA) kan dus aan het uitlezen van de pir's e.d. in de woonkamer de temperatuur uitlezen, en daarop de pomp aanzetten en de relais schakeling van de wandthermostaat schakelen.
Hij kan ook de temperatuur & vraag uitlezen van de radiator knop thermostaten en daarop de wandthermostaat schakelen

(en los daarvan zorgt hij er ook voor dat de pomp dagelijks een keer moet draaien, dit blijkt beter te zijn)


Dus is eigenlijk mijn vraag: Mag het verwarmingssysteem draaien, zonder dat de pomp van de vloerverwarming draait? (vanwege het afsluiten van het 2e circuit, heb ik een zoneklep over, dus die zou ik desgewenst ook nog kunnen koppelen aan de pomp. Beide aan of beide uit.)

 • marque1968
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 21-11 15:18


Ik zit inderdaad ook te twijfelen over de koude badkamer te voorzien van een elektrische verwarming, hoewel het verleggen van de verwarmingsbuizen nog een optie achter in mijn hoofd is.

De tekening hierboven is het beste wat ik zo 1-2-3 in elkaar kon flansen. Onderste is de benedenverdieping, midden is de eerste verdieping met daarboven nog mijn werkstudio getekend die achter in de tuin staat.

Dit is de huidige situatie, hoewel ik de vloerverwarming nog niet actief in gebruik genomen (ik ben beneden nog aan het renoveren).

Ik heb inderdaad een CW5 voor met name het grote bad en de stortdouche.

Ik hoop dat met de eerdere beschrijving en deze tekening het gevoel beter is. Slaapkamer 1 en de studio hebben als enige modernere radiatoren. De andere zijn jaren 60-70 verwarmingen

 • marque1968
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 21-11 15:18
Ja, het zijn inderdaad 5 groepen bij de vloerverwarming. Dat klopt.

Maar in welke mate is de radiator kw op dit moment belangrijk? Dat begrijp ik nog niet. Op dit moment staan die nog niet perse op de lijst om te vervangen. De ketel op den duur wel, maar voor nu is ook daar nog geen budget meer voor. Ik probeer het dus met de huidige middelen in te richten.

Als de pomp alleen schakelen voldoende is, heeft dat dus mijn voorkeur. Als dit in combinatie moet met een zoneklep kan dit ook nog omdat ik die nog 1 heb liggen en de buizen van de vloerverwarming toch nog heraangesloten moeten worden. Maar als het in zijn geheel niet kan/niet aan te raden is, hoor ik dit natuurlijk ook graag met je advies hoe beter. Maar dan zal het voor mij voor nu waarschijnlijk wel uitstel worden tot er weer financiële middelen zijn.

 • marque1968
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 21-11 15:18
Ik moest gisterenavond daar op de zolder zijn en wilde even eens goed naar de klep kijken maar het was de honeywell actuator. De klep zelf zat nog op het afgedopte circuit.

Ook keek eens naar het type ketel die ik nog heb. Dit is de Daalderop combifort 24/50+. Vanochtend, toen ik al vroeg wakker lag, eens hierop gegoogled en vond ik de productpagina: https://www.ithodaalderop...onal/product/07-36-55-045

Hierbij viel me voornamelijk op:
- het 2e circuit is me een tijd geleden afgeraden want dat was niet geschikt voor een hele benedenverdieping (toen nog 35m2 met 3 radiatoren). Dat was de reden dat ik zo duur stookte (ruim 3x het gemiddelde). Dit 2e circuit was voor een badkamer ofzo te verwarmen. Daarom heb ik het 2e circuit laten afdoppen.
- Ook in de handleiding (servicehandboek, 1.2) wordt in de inleiding gesproken over het 2e circuit. Hun voorbeeld is juist het verwarmen van de badkamervloer als de rest van de woning nog koud is.
- Bij hoofdstuk 2.4 wordt het maximaal vermogen op 5kw gesteld
- in jouw berekening hierboven schreef je echter dat mijn vloerverwarming een verwachte capaciteit heeft van 5kw.

Dus zou ik de vloerverwarming JUIST op dit circuit moeten aansluiten.... (Zeker omdat 50M2 een iets ruimere schatting is van de ruimte)

Is dat een goede conclusie?

 • marque1968
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 21-11 15:18
Da's apart. Ik had alweer geantwoord maar ik zie dat antwoord hier niet meer.

Ik heb uit document https://ithodaalderop.com...icehandboek_combifort.pdf

Pagina 18, laatste alinea:
code:
1
2
3
4
Op dit
 cv-circuit kan een vloerverwarming of een
 radiator aangesloten worden, met een maxi-
 maal vermogen van 5 kW.

De 8kW is voor de 80 liter uitvoering van deze ketel

Maar het voorbeeld op pagina 11, laatste alinea, noemt specifiek badkamergebruik voor dit circuit
code:
1
2
3
Uniek standaard tweede cv-circuit
Zo kunt u met dit systeem bijvoorbeeld uw badkamervloer ’s ochtends op temperatuur hebben,
terwijl de rest van uw huis nog koud is


De eerste ring zal bijna nooit in gebruik zijn, aangezien de kinderen tegen de tijd dat we over kunnen, ook wel uit huis zullen zijn. Dus is meer voor logeerkamers en/of werkkamers
Ring 1:
Slaapkamer 1: Iedere avond en ochtend buiten het zomerseizoen
Slaapkamers 2&3: Enkel als er bezoek is of als mijn vrouw dit als strijkkamer gaat gebruiken
Gang: Iedere avond en ochtend buiten het zomerseizoen
Badkamer: Nu nog niet voorzien, maar die zou kunnen meeliften met de gang
Bijkeuken/Toilet: Overdag buiten het zomerseizoen
Studio: Op thuiswerkdagen (hoeveel dat er zijn, zal dan moeten blijken). Ook tijdens het zomerseizoen blijft het hier vaak koud, dus zal dan ook warmte vragen

Dus inderdaad de eerste ring is beperkter dan de 2e ring. Dus als ik dat zo uitwerk, zou het omgooien van de zone's misschien een betere oplossing zijn? (vloerverwarming zone1, radiatoren zone 2)
(ps: nu is de situatie nog andersom. Ik heb 2 slaapkamers verhuurd aan studenten, met gebruik van de derde slaapkamer als woonkamer. Samen met de hal boven en de bijkeuken beneden is dit nu de hele dag verwarmd en de leefruimte wordt nu niet gebruikt en de vloerverwarming is nu niet aangesloten. Dit veranderd dus zodra we klaar zijn met de renovatie)

Volgens mij staat de knopthermostaat van de vloerverwarming op 40 graden, dus lijkt de LT mij voldoende, ook voor de overige radiatoren (hoewel je daar misschien juist de extra boost wel weer wenselijk kan zijn, maar dan denk je volgens mij weer aan circuit 1). De termen Hoge/Lage Temperatuur of HT/LT ben ik zo snel echter niet in dit document tegengekomen. Ik zou nu dus niet weten hoe die in te stellen. De temperatuur en druk van het drinkwater mag voor mij daarentegen zo hoog mogelijk zijn (des te heter des te eerder is het bad vol/des te sterker de douchestraal (beide dus in combinatie met koud water)).

 • marque1968
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 21-11 15:18
Ik zit nu op mijn mobiel te kijken en weer staat de reactie die ik gisteren plaatste er niet.

Even kort: op dit moment is het budget onder nul voor het afronden van de hele renovatie dus een nieuwe gasketel zit er al niet in en een warmtepomp dus al helemaal niet. Maar misschien in de toekomst iets om naar te kijken. Denk wel aan zonnepanelen, maar die halen bij mij amper de helft van het verbruik, aldus zonnestroom. Maar zo'n soort lease constructie zou wel eventueel mogelijk zijn. Maar pas als we hier wonen.

Dat zone 1 aan moet staan voor zone 2 klopt niet met de handleiding waar in staat dat de vloerverwarming in de 2e groep je badkamer kan verwarmen terwijl de rest van de woning nog koud is.

Mijn radiatoren zijn, op slaapkamer 1 en de studio na, allemaal jaren 60/70 radiatoren. Gewoon een draaiende buis met metalen platen eraan. Dus LT lijkt me.

Wat ik kwa gebruik wil staat in de vorige posts. Als de knoppen van de radiatoren vraag hebben, leest Domoticz dat uit en als het in het gebruik-/tijdsschema past wordt in de chromotherm wandthermostaat de remotelink koppeling geactiveert. Voor de vloerverwarming beneden twijfel ik of ik daar perse een domoticaschakeling voor zal gebruiken, omdat die toch dag en nacht 21° zal moeten blijven.

Ik weet het niet meer zeker of OpenTherm op beide zone's zit, maar in ieder geval op zone 1, dus kan de vloerverwarming daar het beste van profiteren vanwege het constante gebruik + het grotere oppervlakte. Dan blijven er gemiddeld 6 radiatoren over die de overige ruimtes moeten verwarmen, dan zouden die op 2 kunnen, omdat die toch meer aan/uit geschakeld wordt ipv OpenTherm.

Ik hoop dat het zo nog iets duidelijker omschreven is.
Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee