Toon posts:

Juridisch: moet ik mijn voordeur laten repareren?

Pagina: 1
Acties:

 • Tens
 • Registratie: maart 2006
 • Laatst online: 20:14

Tens

functie elders

Als ik het goed begrijp is het dus de vraag:

Wie moet de timmerman bellen?

Voor de rest is er geen probleem.

Gezondheidsclaim in afwachting van Europese goedkeuring


 • Bob-B190
 • Registratie: december 2003
 • Laatst online: 19:33
Lijkt me opstal verzekering in het kader van bereddingskosten. Dus zou het niet logisch vinden als ik die rekening zou krijgen (en zou ze ook veel succes wensen met het repareren), maar als jij het niet erg vindt dan prima.

https://www.consumentenbo...-kosten-na-een-calamiteit

[Voor 16% gewijzigd door Bob-B190 op 01-02-2021 19:24]

Memento mori


 • Question Mark
 • Registratie: mei 2003
 • Laatst online: 20:55

Question Mark

Moderator SWS/WOS

F7 - Nee - Ja

Ik zou eens met je loodgieter gaan overleggen. Uiteindelijk is het zijn fout geweest.

Meeste opstalverzekeringen keren niets uit als de oorzaak relateerbaar is aan kluswerkzaamheden.

Zie daarnaast: Ik wil de aannemer aansprakelijk stellen
Voorbeelden
 • De tuinman snoeit uw heg met een elektrische heggenschaar. De tuinman schiet uit en veroorzaakt schade aan uw schutting. De schade is een direct gevolg van iets wat de tuinman doet.
 • De tuinman zet zijn gereedschap onvoorzichtig neer. Tijdens de lunch valt zijn gereedschap tegen uw schutting. Uw schutting heeft hierdoor schade. Deze schade is veroorzaakt doordat de tuinman onvoorzichtig was. Dit is een indirect gevolg van zijn handelen.[

MCSE NT4/2K/2K3, MCTS, MCITP, CCA, CCEA, CCEE, CCIA, CCNA, CCDA, CCNP, CCDP, VCP, CEH + zwemdiploma A & B


 • Wilke
 • Registratie: december 2000
 • Laatst online: 22:46
Huurder schreef op maandag 1 februari 2021 @ 19:02:
In de splitsingsakte staat de voordeuren inclusief sponningen en kozijnen onderdeel zijn van de gemeenschappelijke ruimte. Echter geeft het VVE beheer kantoor nu aan dat ik zelf de schade moet laten maken en ook zelf moet betalen. Dat ik zelf moet betalen (of dit later verhaal op de loodgieter) kan ik best begrijpen [..]
Hoewel dat logisch klinkt, klopt het niet. Als de VvE zoals je zegt eigenaar is van de voordeuren inclusief hun kozijnen, en dit duidelijk in de splitsingsakte staat, betekent het dat je ze hier op moet wijzen en dat zij verantwoordelijk zijn voor het (laten) herstellen ervan. Uiteraard kun je hieraan wel meewerken door met de VvE te delen wie de veroorzaker is. Het VvE-bestuur moet hiervoor hun opstalverzekering dan inschakelen, als ze denken dat dit een kans maakt. Deze kan het dan op de loodgieter verhalen. Of de VvE kan dat zelf proberen. In elk geval, als de deur van hun is, moet jij er vooral niet zelf aan (laten) klussen. Het *mag* formeel zelfs niet eens.

Wie er uiteindelijk voor het geld opdraait, is nog iets anders. De VvE zou kunnen proberen de loodgieter, of jou als eigenaar, aansprakelijk te stellen voor de schade.

Hier wordt het best goed uitgelegd:
Op grond van de verschillende modelreglementen behoort de voordeur tot de gemeenschappelijke gedeelten en zaken van de VvE. Ook volgt uit de modelreglementen dat de VvE het beheer voert over en de zorg draagt voor het onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten en zaken van de VvE. Vanwege deze bepalingen is de VvE gehouden om de schade aan de voordeur te (laten) herstellen. Slechts de VvE is gerechtigd opdracht te geven de schade te (laten) herstellen. De individuele eigenaar is niet gerechtigd dit te doen: het betreft een gemeenschappelijke zaak. De VvE zal in eerste instantie de kosten voor herstel moeten dragen: ze is immers opdrachtgever. Vervolgens kan de VvE op grond van de wet en het splitsingsreglement onderzoeken of het mogelijk is de schade te verhalen op de veroorzaker.

[Voor 34% gewijzigd door Wilke op 03-02-2021 12:20]

PV


 • sambalbaj
 • Registratie: maart 2006
 • Niet online
"De spullen zijn van de VvE, dus de VvE moet opdracht geven tot herstel."
Dat kan je ook zien als de VvE geeft aan ts de opdracht om de boel te herstellen. De kosten waren toch al voor ts.

Zegt overigens naast de splitsingsakte (die gaat voor) ook het huishoudelijk reglement van de VvE hier nog wat over?
Ik snap overigens prima waarom de VvE dit buiten de opstalverzekering wil houden: bij meerdere incidenten gaat de premie en eigen risico omhoog. Dan is iedereen (de VvE ben je ook zelf) in het gebouw duurder uit voor een actie waarbij 1 lid duidelijk aansprakelijk is. Kans van verhalen is toch zeer klein maar registratie incident is er wel.

 • Waarnemer
 • Registratie: november 2013
 • Laatst online: 14-10 15:13
Het deur in rammen is een moedwillige actie van de brandweer dus die klopt al vast. Moedwillig om erger te voorkomen dat dan wel, maar wel moedwillig.

Het jou de actie laten uitvoeren heeft er mee te maken dat jij de loodgieter in gebreke moet stellen als opdrachtgever van die loodgieter.
Omdat de loodgieter in de gelegenheid mag/moet worden gesteld de schade te herstellen, dan wel zelf of doormiddel van aktie van zijn verzekeraar, betekent het voor de VVE dat in hun ogen jij aan zet bent.

Overigens ben je lid van die VVE dus is het een opdracht van jou aan jezelf ;)

Gewoon ff achterheen voordat je bekend staat als die ene bewoner/lid die altijd vervelend doet...

 • Thijsmans
 • Registratie: juli 2001
 • Laatst online: 21:32

Thijsmans

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

Huurder schreef op maandag 1 februari 2021 @ 19:02:
Hallo,
Het VVE beheer kantoor haalt een artikel uit de splitsingsakte aan waar men spreekt over het moedwillig toebrengen van schade aan gemeenschappelijke ruimtes. Volgens mij is daar hier geen sprake van.
Ik zou graag reacties ontvangen hoe jullie hier tegen aan kijken.
Voor een zinnig antwoord lijkt mij deze bepaling nogal van belang. En de onderbouwing van het beroep van de VVE hierop.

/edit: in het kader van misleidende nicknames: Huurder die een appartement koopt 8)7

[Voor 7% gewijzigd door Thijsmans op 03-02-2021 16:50]

Benieuwd naar jouw ervaring met mijn e-book prijsvergelijker!


 • Number10
 • Registratie: oktober 2020
 • Niet online
Waarnemer schreef op woensdag 3 februari 2021 @ 14:50:
Het jou de actie laten uitvoeren heeft er mee te maken dat jij de loodgieter in gebreke moet stellen als opdrachtgever van die loodgieter.
Is dat zo? Op welke rechtsgrond dan? Doel je hier misschien op art. 6:174 BW? Wellicht zit ik ernaast, maar ik dacht dat de opdrachtgever in dit soort situaties alleen risico-aansprakelijk is op op grond van art. 6:170 BW (kortgezegd ondergeschikte in loondienst) of art. 6:171 BW (kortgezegd dezelfde soort activiteiten ontplooit als de niet-ondergeschikte (onder)aannemer van werk).

Het risico bestaat mogelijk dat de TS als onnodige tussenschakel de aannemer aansprakelijk moet stellen als de VvE inderdaad de gelaedeerde is. De verkeerde partij aansprakelijk stellen kan ongelukkig uitpakken als het op een of andere manier uiteindelijk zou uitdraaien op procederen blijkens het vonnis van de rechtbank Noord-Nederland hieronder, dus het is misschien nuttig voor de TS of de VvE om hierover advies in te winnen. Als de TS zoals ik vermoed niet aansprakelijk is, zou er bij een rechtsgang ook onnodige betrokkenheid kunnen ontstaan, die wellicht alleen via een regresvordering op de loodgieter kan worden verhaald. Het zou kunnen dat een van de verzekeraars hierover een positie inneeemt, maar zoals genoemd zou het ook zonde zijn als een verzekeraar in de toekomst een hogere premie gaat rekenen als dat voorkomen kan worden. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat het op een forum zoals dit vrijwel onmogelijk is om alle omstandigheden te overzien en m.i. dus weinig met zekerheid is te stellen.

Zie bijvoorbeeld:
https://deeplink.rechtspr...d=ECLI:NL:RBNNE:2019:4956
https://deeplink.rechtspr...=ECLI:NL:RBDHA:2019:14610
https://deeplink.rechtspr...id=ECLI:NL:HR:2001:AD7395
https://deeplink.rechtspr...id=ECLI:NL:HR:2010:BL9596

Artikel over 6:171 BW inclusief diverse jurisprudentie:
https://www.rechtenvastgo...aansprakelijk-bouwschade/

Onder voorbehoud van (type)fouten. Handelen naar mijn reactie is voor eigen rekening en risico. Win zo nodig zelf (betaald) advies in bij een expert.


 • Chaos
 • Registratie: november 1999
 • Niet online
Huurder schreef op maandag 1 februari 2021 @ 19:02:
Het VVE beheer kantoor haalt een artikel uit de splitsingsakte aan waar men spreekt over het moedwillig toebrengen van schade aan gemeenschappelijke ruimtes.
Dat is wel een vreemde bepaling eigenlijk. Juist bij gemeenschappelijke eigendommen zou de VVE er zorg voor moeten dragen dat het werk goed wordt uitgevoerd door een betrouwbare aannemer. Als handige Harrie een lamp op de galerij kapot maakt wil je juist niet dat hij er zelf even een armatuurtje van de Gamma tegenaan prutst.

Na de reparatie is de VVE weer verantwoordlijk voor de deur, dus ze hebben er alle belang bij dat de reparatie goed gebeurt. Ik zou op zijn minst de VVE vragen om de contactgegevens van een van "hun" aannemers. Anders loop je het risico dat je in de toekomst bij elk deurprobleem te horen krijgt dat het door de reparatie komt en je het maar bij "jouw" aannemer moet claimen.

 • sambalbaj
 • Registratie: maart 2006
 • Niet online
Mathijs schreef op woensdag 3 februari 2021 @ 18:47:
Daarnaast, is degene die de brandweer als eerste belt zonder jou eerst te bellen, niet de opdrachtgever van het kapot maken van de deur?
Voor zover ik lees in je openingspost was dat eigenlijk nergens voor nodig aangezien je binnen no-time daar kon zijn.
Wel nee, de brandweer bel je voor een dringende situatie.

De onderburen stonden waarschijnlijk ook onderwater en bij ts was niemand thuis want die woonde er nog niet fysiek. Voor het beneden gaat lekken, waarschijnlijk via de stopcontacten, dan ben je ook wel even verder en kan best op een vreemde tijd geweest zijn. Die hebben waarschijnlijk veel meer schade dan ts waar voornamelijk een leeg appartement moet drogen. Dat zal ook wel op ts verhaalt worden.

Het is ook niet gebruikelijk dat het hele gebouw de contactgegevens van een nieuwe bewoner heeft, wel de VvE. Dat ts er snel kon zijn doet er verder niet zoveel toe. Alles viel te voorkomen, maar daar heb je achteraf niet zoveel aan.

De VvE behartigt de belangen van alle bewoners en daarom snap ik wel dat die het buiten de collectieve verzekering willen houden (zie boven). Maar vraag wel naar hun vaste timmerman om het in lijn met de rest te laten herstellen, dat is ook in het belang van de VvE en voorkomt later weer discussie. Vergeet verder de juridische kant met artikel zus of zo. Daar valt niets te winnen en de aansprakelijkheid is duidelijk. Je wilt daar ook de komende jaren nog met plezier wonen zonder direct die zeikerd te zijn. Dit heeft waarschijnlijk al impact genoeg.

Een VvE is ook geen soort verhuurder maar juist de verzameling kopers waaronder jezelf. Om toch nog een link te hebben met die gebruiksnaam.

 • Anoniem: 93986
 • Registratie: oktober 2003
 • Niet online
Zwartoog schreef op donderdag 4 februari 2021 @ 21:58:
Wat offtopic, maar ik begrijp niet waarom de brandweer hiervoor wordt opgetrommeld. Hoofdwaterkraan voor dat bouwdeel dichtdraaien door de VvE lijkt me sneller te handelen... :?
Alsof er altijd een beheerder is? Meestal heeft het bestuur een sleutel van de technische ruimtes. Maar die zit ook niet achter de voordeur te wachten totdat iemand een lekkage komt melden en of die dan alsjeblieft even de hoofdkraan wil dichtdraaien.

 • torretje2012
 • Registratie: april 2012
 • Laatst online: 14-10 18:22
raugustinus schreef op zaterdag 6 februari 2021 @ 08:57:
[...]


Ik weet niet waar jij normaalgesproken je radiator mee vult, maar dat is ook gewoon kraanwater?
Drink jij maar een lekker glaasje water uit je radiator dan.... De meeste radiatoren komt bijna zwart water uit.

 • Transportman
 • Registratie: juli 2016
 • Laatst online: 22:56
Freeaqingme schreef op woensdag 3 februari 2021 @ 13:28:
Niet je vraag, maar toch; ik zou 't gewoon lekker zelf laten repareren. Dan kan je het meteen op de manier (laten) doen zoals jij wilt. Daar heb je toch meer plezier van dat als een ander die oplossing gaat bedenken? De kosten verhaal je vervolgens op de loodgieter.
Alleen gaat het hier om een gemeenschappelijk deel, dat kan je niet zomaar "doen zoals jij wilt", daar zitten vaak voorwaarden aan (kleur, type, noem maar op). Eigenlijk moet de VvE de reparatie uit laten voeren aangezien het om een gemeenschappelijk deel gaat waar de VvE ook weer verantwoordelijk voor wordt, en de kosten doorbelasten aan TS omdat de schade ontstaan is door verwijtbaar handelen. TS zal dat weer moeten verhalen op zijn verzekering of de loodgieter.

@Huurder : Lees even goed wat er allemaal van de VvE is, bij mij zijn de radiatoren bijvoorbeeld ook van de VvE, dus die mag ik ook niet zomaar vervangen, daar zal ik via de ledenvergadering toestemming voor moeten vragen. Ik weet niet hoe dat in jouw VvE is geregeld, maar reken er op dat alles dat in contact staat met centrale voorzieningen onder de VvE valt. Dat zijn niet alleen de buitenmuren/deuren/ramen, maar ook verwarming, riolering en de afzuiging kunnen door de VvE voorwaarden aan gesteld worden wat je precies mag doen.

 • Anoniem: 1441478
 • Registratie: augustus 2020
 • Niet online
raugustinus schreef op zaterdag 6 februari 2021 @ 14:24:
[...]


Ja, je schreef van niet.
"Ik weet niet zeker of het hier om kraanwater gaat".

Maar het gaat hier duidelijk om een misverstand.
Ik had even het idee dat je superflauw aan het doen was maar oke: met kraanwater bedoelde ik drinkwater en mat radiatorwater radiatorwater. Ik zal mijn post herschrijven voordat er meer misverstanden komen.

 • onkl
 • Registratie: oktober 2002
 • Laatst online: 15-10 18:21
Strikt formeel zal je, zoals al gezegd een keten van aansprakelijkheid zien:
De VVE heeft te maken met TS, niet met de loodgieter. (En idem voor de onderburen etc.). Dus inderdaad: VVE vindt dat TS verantwoordelijk is voor de voordeur. Of TS zelf die kraan open heeft laten staan, of een loodgieter is voor die partijen niet direct relevant.

Vervolgens kan TS de loodgieter weer aansprakelijk stellen. Hiermee worden risico's zuiver gehouden: Wanneer TS en loodgieter in een wellusnietus spelletje terecht komen, hebben de buren daar geen last van. Zodra iedereen (en vooral de loodgieter + verzekeraar van de loodgieter) accepteert dat de loodgieter uiteindelijk verantwoordelijk is, dan kan de afhandeling wat efficiënter door de verzekeraar te vragen dit direct te regelen.

Leuk en aardig, dat formele gedoe, maar het kan soms wel even duren voordat dat allemaal geregeld is. Ik zou, wanneer ik in de schoenen van TS stond, met de loodgieter overleggen of hij ermee akkoord is dat de vaste aannemer van de VVE die deur vervangt, want die kan iha. nog het goede type, kleur, afwerklatje en ander geneuzel leveren. En moet mogelijk toch nog ergens een plankje ophangen, dus lekker makkelijk.
Vraag vervolgens de VVE beheerder wie het onderhoud doet en of het handiger is wanneer zij bellen bezien kwantumkorting, praktisch gedoe etc., of dat je zelf even belt.
Deur gerepareerd (Hoe dan ook fijn) en rekening nog even aanhouden tot betaaltermijn. Afhankelijk van tempo van de loodgieter en verzekeraar direct doorsturen, of voorschieten. Ofwel: Die zal je achter de broek moeten zitten, want voorschieten is bezien bovenstaand formeel logisch, maar wel erg irritant.

En, mocht je er in de chaos nog niet aan toegekomen zijn misschien wel het belangrijkst: Een bosje bloemen voor de benedenburen. De meeste mensen worden duidelijk gelukkiger van buren waarmee ze door één deur kunnen dan van de paar euro die je dat kost.
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee