Toon posts:

[3D Printer] Resin printers

Pagina: 1 2
Acties:

 • Wormaap
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 11:58

Wormaap

Moderator Foto & Video
Topicstarter
In het Open-source 3D-print topic zijn resinprinters niet welkom, omdat ze veelal closed-source zijn. En met wat zoeken heb ik hier op Tweakers nog niet echt een algemeen topic gevonden om het over dit soort printers te hebben. Nu ben ik beslist niet de juiste persoon om een 'het grote Resinprintertopic' te openen, want ik heb mijn eerste printer nu nog geen maand in huis. Maar gezien het toch met zijn eigen set aan uitdagingen komt, leek me een plekje om het daarover te hebben niet verkeerd :)

Wat is resin printing/DLP printing?
Omdat veel mensen bekend zijn met 3D-printers in de vorm van FDM-/filamentprinters, ga ik het daar maar mee vergelijken.
Bij een FDM-printer wordt een verhitte nozzle over het printbed bewogen, en wordt er gesmolten materiaal gedeponeerd. Op die manier wordt je model laag voor laag opgebouwd. Elk deel van het model wordt dus beetje bij beetje opgebouwd.
Een photoresin-printer werkt heel anders. Er wordt gebruik gemaakt van een bad met vloeibare hars, die verhardt onder invloed van UV-licht. De bodem van het bad is een doorzichtige folie. De hard wordt door die folie heen belicht door een UV-lamp, die deels afgedekt wordt door een LCD-scherm. Op die manier wordt een laag hars in één keer belicht. Die laag hardt uit tegen het build platform. Het build platform beweegt vervolgens iets omhoog, en de volgende laag hardt uit tegen de vorige laag. Dat wordt herhaald totdat je model af is. Omdat dit mijn eerste draft van de uitleg is, en e.e.a. vast niet in één keer helder is, een plaatje:Wat zijn de voordelen?
Harsprinters kunnen over het algemeen makkelijker erg nauwkeurig/gedetailleerd printen. Dat betekent dat ze erg geschikt zijn voor bijvoorbeeld miniaturen. Denk aan Warhammer, bordspellen, D&D, noem maar op.
Bij FDM-printers is 100 micron een heel acceptabele laagdikte. Een relatief simpele resin printer haalt 10 micron, waarmee de individuele lagen vrijwel onzichtbaar zijn.

Wat zijn de nadelen?
De hars is, zolang'ie niet uitgehard is, ongezond bij aanraking. Zelfs als je in eerste instantie geen last hebt, bouwen veel mensen een telkens sterker wordende reactie op. Dat betekent feitelijk dat je altijd nitrilhandschoenen moet dragen als je met niet-uitgeharde hars werkt.
Nadat je model gebouwd is, ben je nog niet klaar. Omdat je model telkens opnieuw in het harsbad gedoopt wordt tijdens het bouwen, blijft er niet-uitgeharde hars aan zitten. Die moet afgespoeld worden, waarvoor vaak isopropylalcohol gebruikt wordt.
Daarna moet de print nog verder uitharden. Dit kan door hem in de zon te leggen, of door hem onder UV-licht te hangen. Een apparaat dat kan helpen met wassen en uitharden is bijvoorbeeld de AnyCubic Wash & Cure MachineDe hars is ongeveer 50% duurder dan PLA, dus qua kosten zit je iets hoger.
En als laatste ben je veelal een stuk beperkter in het formaat dat je kan printen.

Kortom: Dit soort prints is vooral gunstig als je op zoek bent naar veel detail. Voor gebruiksartikelen is het minder geschikt.

Slicers
Om een 3D-model te kunnen printen, moet het eerst in printbare lagen 'gehakt' worden. Daarvoor gebruik je een slicer. Goede slicers geven je opties om te zorgen dat je print een grotere kans heeft om goed te lukken. Denk hierbij aan zaken als supports, of het vinden van 'eilandjes' waar je zaken wil gaan printen die nergens aan vast zitten.
Populaire keuzes zijn bijvoorbeeld Chitubox en Lycheeslicer

Zelf heb ik sinds een maand een AnyCubic Photon Mono en een AnyCubic Wash & Cure v2. Ik heb tot dusver vooral terrein geprint voor bordspellen.

Sfeerfotootje van wat modellen tijdens het uitharden:


Als er mensen zijn die zich geroepen voelen om te helpen deze TS wat meer 'on-par' te krijgen, dan maak ik ze met álle liefde mede-auteur!

[Voor 5% gewijzigd door Wormaap op 01-04-2021 11:50]

Ticking away, the moments that make up a dull day


 • Wormaap
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 11:58

Wormaap

Moderator Foto & Video
Topicstarter
Vooruit, nog één foto van wat dingen die ik geprint heb.Dit is allemaal geprint op mijn AnyCubic Photon Mono, met de standaardinstellingen, en dus een laagdikte van 50 micron.
Het grote gezicht heb ik gewassen met water en afwasmiddel. Ik denk dat ik hem te vroeg in de cure-machine heb gezet en dat'ie nog wat nat was ofzo, want die is blijven glanzen. De rest is allemaal gewassen in isopropylalcohol en daarna goed gedroogd voordat ze verder uitgehard zijn. Die zijn mat geworden.
Bij de pilaar zie je wat van de layer separation in de middelste van de drie kleinere brokstukken. Dat was dus sowieso een uitdagende print omdat ik hem rechtop heb moeten zetten. Van de vier pogingen is dit de enige gelukte.

[Voor 11% gewijzigd door Wormaap op 22-01-2021 15:11]

Ticking away, the moments that make up a dull day


 • Durango
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 13-01 20:25
Mooi een eigen resin printer topic! Ik print al een tijdje met goede resultaten op een Elegoo Mars printer. Er is nu een 7 liter resin mee geprint, het is wel zo hoe meer ervaring je ermee krijgt des te kleiner de kans op een mislukte print.

Een aantal stappen die ik altijd doe net voor het printen.

-De resin mixen door de fles met resin rustig rond te draaien in je handen (als je gaat schudden krijg je luchtbubbels in je resin en dat wil je niet)
-De schroeven waar het resin bad mee vast zit, en de draaiknop waar het print bed mee vast zit nog eens aandraaien om er zeker van te zijn dat ze niet kunnen verschuiven. Er ontstaat best een hoop vacuüm in het begin als het print bed op zo'n 50 micron afstand boven de FEP film zweeft en weer omhoog moet om de volgende laag te kunnen printen. Je kan het ook wel horen dat het lijkt alsof er een zuignap lost komt.
-Op een velletje schoon keukenrol papier wat IPA spuiten en het print bed net voordat je op de print knop drukt nog eens schoon te vegen/ontvetten.


Mocht de print om wat voor reden toch nog blijven plakken aan de FEP film dan kan je altijd nog een beetje PTFE (teflon) op een tissue spuiten (niet direct op de FEP film omdat er drijfgassen inzitten die niet zo onschuldig kunnen zijn) en dan heel licht de FEP film insmeren en na een paar seconde het overtollige er weer afvegen met een schone tissue. Zelfs met een FEP film die zo wit ziet als melk lukt het vaak nog om te kunnen printen zonder dat deze aan de FEP film blijft plakken.
Tissues zijn trouwens ook ideaal om je resin bad mee schoon te maken. Gebruik nooit keukenrol papier op je FEP film omdat dit krassen veroorzaakt!
----

Om de prints schoon te maken gebruik ik zelf twee 'Lock & Lock HPL933BT ronde pickle containers' Deze zijn super handig omdat er een rekje in zit en je de prints er zo uit kan toveren. Er past precies een liter IPA in en in de andere zit water. Soms zijn ze lastig te vinden voor een normale prijs omdat iedereen ze wilt hebben...
----

Hoewel resin minder gevaarlijk is gebleken dan dat er in het begin over werd gesproken is het wel verstandig om je aan de veiligheidsvoorschriften van jou merk en typen printer en resin te houden, drink het dus vooral niet op en draag ook altijd iets om je ogen te beschermen!

 • Shaggy
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21-03 21:26

Shaggy

Misantroop pur sang

Gebruik hier al sinds dag 1 een Anycubic photon met inmiddels vele uurtjes erop. En tevens een Phrozen Transform uit de eerst crowdfunding serie.

Gebruik ze voor dentaal werk als betaalbaar alternatief voor de overpriced dentale printers. Prima over te spreken.

Making an ass of myself since the 70's


 • Wormaap
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 11:58

Wormaap

Moderator Foto & Video
Topicstarter
@Durango, @Damic: Jullie wassen na de IPA allebei nog in water. Wat is daar het voordeel van? Ik vind het juist fijn handig dat de IPA redelijk snel vanzelf verdampt na het wassen, ik ben altijd ongeduldig om te curen en te laten zien wat het is geworden :+

Ticking away, the moments that make up a dull day


 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
ik had na het cleanen en dan uitharden nog witte vlekken en met de extra water stap niet meer.

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • Shaggy
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21-03 21:26

Shaggy

Misantroop pur sang

Wormaap schreef op zondag 24 januari 2021 @ 15:35:
[...]

Wat doe je dan vervolgens met die prints? Wordt daar weer een mal van gemaakt ofzo?
Tegenwoordig hoeven mensen steeds minder te happen voor een afdruk bij de tandarts. Met behulp van een intra-orale camera kunnen we 3d mondscans maken.

Deze mondscans kunnen we.met behulp van onze dentale 3D design software gebruiken om bijvoorbeeld kronen en bruggen te design en (en nog veel meer).
Deze designs worden vervolgens gefreesd of geprint tot een halffabrikaat of eindproduct.

De modellen die ik hier liet zien zijn mondscans van.mensen die geïmplanteerd zijn bijvoorbeeld, daar print ik modellen van waarop ik mijn kroon kan plaatsen om hem verder te bakken/kleuren etc.

Kunnen tegenwoordig ook protheses printen, uitbrandbare kunststof om zaken met de verloren wasmethode te gieten in metaal, knarsbitjes, boormallen voor implantologie etc etc.

Veel toepassingen voor onze tak van sport.

Making an ass of myself since the 70's


 • iDaniel
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 21-03 21:28
Boullie schreef op zondag 24 januari 2021 @ 21:47:
[...]


Oh jawel :D

Edit: lees nu wat verder online en het is alleen niet een goed idee als hij kapot gaat
Dan krijg je een gigantische vuurbal blijkbaar :F
Sorry, maar dit is echt een ontzettend dom en gevaarlijk idee. 8)7

Je creëert er een hoop gevaarlijke dampen die niet alleen explosief zijn, maar IPA is ook schadelijk voor je eigen gezondheid.

Gelijk hiermee stoppen en dit nooit meer doen.

[Voor 3% gewijzigd door iDaniel op 24-01-2021 23:17]


 • iDaniel
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 21-03 21:28
Het ging mij inderdaad vooral om het explosiegevaar. Levensgevaarlijk.

Als scheikudige cringe ik wel vaker dan eens als ik zie hoe het er dikwijls met resin printing wordt omgegaan. Ik wil niemands plezier verpesten en ik ben ook tegen verbieden, maar ik maak mij hier soms wel zorgen over dat niet iedereen begrijpt waar hij of zij mee bezig is. Isopropylalcohol, aceton en resin zijn gewoon gevaarlijke chemische stoffen. Ik snap dat isopropylalcohol en aceton ook gebruikt worden voor schoonmaakproducten en make-up remover en dergelijke, maar dat maakt ze nog niet veilig, en zeker niet op de liter-schaal met de bijbehorende dampen. Resin is nog veel schadelijker en in het lab zou dit spul alleen gebruikt worden getrainde chemici met handschoenen, bril, labjas en alleen in een zuurkast met afzuiging. En dan lees je hier ''drink het niet op''. Serieus? Het zijn gewoon kankerverwekkende stoffen waarmee je hier thuis zonder formele training mee werkt. Als je mazzel hebt zit er nog een MSDS bij met wat algemene info, maar wie weet wat er allemaal inzit, en ik betwijfel dat er hier in de EU op gecheckt wordt. Resin en alles wat er mee in contact mee is geweest valt onder chemisch afval en moet bij de milieustraat ingeleverd worden, dus lege flessen, vieze handschoenen, spatels, en vooral al die liters isopropylalchol en water. Ik heb al meerdere keren gezien dat er significante hoeveelheden resin in het riool (lees ons drinkwater) verdwijnen. En nee, dit soort stoffen worden er bij de waterzuivering niet uitgefilterd. Nogmaals ben ik niet voor verbieden en ik wil ook zeker niemand ontmoedigen, maar weet wel waar je mee bezig bent.

[Voor 3% gewijzigd door iDaniel op 25-01-2021 16:57]


 • Shaggy
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21-03 21:26

Shaggy

Misantroop pur sang

Het nadeel is dat als er nog IPA resten zitten ergens en dat met water in aanraking komt het vaak wit kan uitslaan.

Zelf spoel ik altijd in een spoelbak met IPA, en als ik ze eruit haal met een sprayflacon met zuivere IPA schoonsprayen, vervolgens met luchtdruk helemaal droogblazen, en dan laatste uitharding in een UV lichtbron.

Making an ass of myself since the 70's


 • my_fiero
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 12-11-2021
Sind een week nu ook de bezitter van een Anycubic Photon Mono, naast een anycubic i3 mega.

Maar wat een verschil met printen en gebruikers gemak.
Het grote voordeel van de Photon printer is de nauwkeurigheid van de prints, het print gemak (geen gekloot met leveling en de groote van het apparaat.
natuurlijk zijn er ook nadelen, zoals het giftige resin, knoeien van de resin en een kleiner print volume.
Maar dat weegt niet op tegen de voordelen.

[Voor 58% gewijzigd door my_fiero op 17-02-2021 07:14]


 • my_fiero
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 12-11-2021
Wat mij interesant lijkt is deze:
3D Printing Resin Rubber Resin Flexible Resin https://wanhao.store/prod...le?variant=32050177933367Allen $50,- verzend kosten, dat gaan we niet doen.
Weet iemand een zelfde vervanger hier te koop?
of heeft iemand hier al ervaring mee?

 • absrnd
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 11:11
Damic schreef op zaterdag 13 februari 2021 @ 23:20:
Heeft er iemand al een 4k mono printer, zoja welke en waarom die?
Ik heb een Epax X10 4K mono, die heb ik gekozen omdat ik een formaat groter wilde printen, en sneller (mono), maar niet in resolutie achteruit wilde gaan.
de grotere resin printers hebben ook gelijk of minder dan 4K schermen, waardoor de resolutie per mm2 minder is :)

Ik had al een Epax X1 en was zeer tevreden over de kwaliteit, degelijkheid en support van een Ned importeur.
vandaar dat ik een X104K mono heb gekozen, en ben ook zeer tevreden.

Wel heb ik alle fans verwisseld voor stillere, want het was een lawaai als deze stonden te draaien :)

 • Farscape2
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 21-03 12:44

Farscape2

I'm a banana!

Ik heb half november afgelopen jaar een Anycubic Photon Mono SE & Anycubic Wash & Cure 2.0 gekocht en sindsdien heb ik 5 liter aan hars erdoor heen gejaagd. Vooral knick-knacks en beeldjes voor vrienden en familie en een heleboel scatter voor de boardgame Gloomhaven. Half december heb ik een luchtreiniger gekocht van Xiaomi met een actief koolstoffilter, daarmee ruik je bijna niets meer van de hars als er geprint wordt en hoef je niet je ramen wagenwijd open te zetten in de winter wat de temperaturen weer niet ten goede komt, na het printen wel, dan lucht alles extra goed door.

Bevalt tot nu toe erg goed en als je eenmaal de eigenaardigheden een beetje door hebt zijn failures redelijk uniek en enkel wanneer je echt iets challengings of nieuws probeert te printen of een compleet ander soort hars gebruikt waar je geen idee hebt wat het gaat doen.

Een ding wat me opvalt, op bijvoorbeeld Reddit, is dat veel mensen met een mono printer, als prints falen, de exposure times op niveau's hebben van gewone RGB schermen. Daarmee verzeker je jezelf van het feit dat de hars ook sterker aan het FEP sheet blijft plakken, plus dat een print 5x zo lang duurt als nodig is. Als het niet aan je build plate plakt maar wel aan je FEP, doe het tegenovergestelde, schroef de exposure tijd wat naar beneden en level je build plate nog een keer goed.

Een aantal dingen die ik geleerd heb de afgelopen maanden:
 • Als je denkt dat je genoeg supports hebt, is de kans groot dat je niet genoeg supports hebt gebruikt;
 • Houd de exposure tijden zo laag mogelijk (hoe meer opaque een hars is, hoe hoger de exposure time moet in mijn ervaring, mijn tijden rangen van 1.3 s tot max 2.2 s);
 • Voorkom printen op 90°/180° etc, maar zoek naar de hoek waarmee het model zoveel mogelijk op zichzelf bouwt en een zo klein mogelijk oppervlakte heeft;
 • Na het reinigen van je prints, gebruik een emmertje lauw-warm water om het model in te dompelen en de supports laten makkelijk los, zonder (al te veel) schade;
 • *OP EIGEN RISICO* Smeer na reinigen van je vat, wat PTFE-smeermiddel (ook wel dry lube genoemd) op je FEP sheet, dan verzeker je jezelf ervan dat de eerste paar prints makkelijker loslaten van het FEP sheet, en het houdt je FEP sheet ook langer goed; - edit: zie post van @absrnd hieronder waarom dit mogelijk geen goed idee is.
 • Vervang bij twijfel je FEP sheet, is een stuk minder werk en minder stressvol dan uitgeharde hars van je scherm afschrapen (een miniscuul gaatje zorgt al voor een grote rotzooi en nog veel meer stress);
 • Bij twijfel, schuur je build plate licht op, zodat prints beter blijven plakken (wel goed reinigen en opnieuw levelen natuurlijk);
 • LycheeSlicer bevalt 1000% beter dan Chitubox of PrusaSlicer (is een voorkeur natuurlijk, maar na het switchen naar Lychee heb ik 0 gezeik meer gehad met mijn resin prints);
 • Je kunt IPA makkelijk hergebruiken en filteren, het ziet er alleen wel uit alsof je een meth lab in huis hebt als je flessen vieze IPA in je vensterbank hebt staan;
Favoriete hars tot nu toe is Elegoo Standard Resin, de Anycubic Eco heb ik mixed resultaten mee behaald. Nu moet Anycubic alleen nog wel echt een firmware update uitbrengen voor de Mono SE waarmee anti-aliasing ook daadwerkelijk geactiveerd wordt, want dat is nu nog niet het geval (er is beta-firmware waar het wel mee lijkt te werken).

ASUS ROG Strix B550-F Gaming | AMD Ryzen 9 5900X | Corsair Vengeance LPX 32GB | Samsung 980 Pro 2TB | Intel 660p 2TB | MSI GeForce RTX 3080 Ti VENTUS 3X 12G | Steam: fs2 | UPlay: trs.fs2 | Origin: trs_fs2 | B.net: fs2#21500 | Epic: trulynotafish


 • absrnd
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 11:11
Farscape2 schreef op maandag 15 februari 2021 @ 15:22:

• Smeer na reinigen van je vat, wat PTFE-smeermiddel (ook wel dry lube genoemd) op je FEP sheet, dan verzeker je jezelf ervan dat de eerste paar prints makkelijker loslaten van het FEP sheet, en het houdt je FEP sheet ook langer goed;
Dat is iets wat door alle fabrikanten zeer wordt afgeraden, en een mythe die nergens op gebaseerd is.
je loopt de kans dat je alle resin in je VAT vervuild met het smeermiddel, en deze niet goed uithardt e.d.
en ook als je het model wilt schilderen de verf niet blijft zitten, of kale plekken vertoont.
En ook na verloop van tijd on-uitgeharde hars naar buiten sijpelt, die je dan aan je handen krijgt.

Als je problemen hebt met het niet goed loslaten van de FEP, dan moet je je instellingen aanpassen.
of ook NFEP gaan gebruiken, zoals de Epax printers :)

[Voor 17% gewijzigd door absrnd op 15-02-2021 16:57]


 • Farscape2
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 21-03 12:44

Farscape2

I'm a banana!

absrnd schreef op maandag 15 februari 2021 @ 17:31:
[...]


Een bijkomend probleem met FEP lubricant, is dat men ook niet goed weet hoeveel men denkt er op te moeten smeren, waardoor gevaarlijke problemen ontstaan,
dat je na een paar weken het geprinte object beetpakt, en zonder dat je het weet on-uitgeharde resin aan je vingers hebt, en als je dan in je ogen wrijft of in je mond steekt met eten kan dat serieuze problemen geven
ook allergische reacties, die pas weken later opduiken.

De resins, OOK als het water oplosbare is, blijven chemische middelen die gevaarlijk kunnen zijn.

Dit is een Ned leverancier, die ook Epax verkoopt:
https://www.fepshop.com/product/fep/fep-alternatives/
Meer dan een doperwt of twee is niet nodig, daar kun je de fep sheet goed mee insmeren, laten inwerken, en daarna met een microvezel doek enig restant wat zichtbaar is afnemen.

Ik heb nog 0 problemen gehad met prints die week zijn geworden, online ook niets over kunnen vinden (ben aardig actief op de verschillende subreddits voor resin printers). Maar ik seal dan ook na het uitharden en support cleanup alles met plastic primer, ook als ik het niet schilder.

Water-washable resins vertrouw ik niet zo. Teveel mensen die denken dat ze dan het afvalwater gewoon het riool in kunnen gooien, doe je met de IPA en hars afval toch ook niet? Tenminste, ik hoop van niet... Ik bewaar alles in duidelijk gemarkeerde flessen om als het een voorraadje is af te kunnen leveren bij de milieustraat als chemisch afval.

Bedankt voor de link, staat op mijn lijstje voor als mijn huidige voorraad FEP sheets op is.

ASUS ROG Strix B550-F Gaming | AMD Ryzen 9 5900X | Corsair Vengeance LPX 32GB | Samsung 980 Pro 2TB | Intel 660p 2TB | MSI GeForce RTX 3080 Ti VENTUS 3X 12G | Steam: fs2 | UPlay: trs.fs2 | Origin: trs_fs2 | B.net: fs2#21500 | Epic: trulynotafish


 • Arloid
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
Meen mij iemand te herrineren die zijn resin water in de zon laat uitharden, natuurlijk met dop er op. Vervolgens giet hij het door een zeef voor hergebruik bij de ergste schoonmaak.

Ik zou het alleen niet laten verdampen of alsnog wegspoelen. Gewoon naar de chemie straat in een jerrycan met alle andere zooi.

 • my_fiero
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 12-11-2021
Farscape2 schreef op maandag 15 februari 2021 @ 15:22:
Nu moet Anycubic alleen nog wel echt een firmware update uitbrengen voor de Mono SE waarmee anti-aliasing ook daadwerkelijk geactiveerd wordt, want dat is nu nog niet het geval (er is beta-firmware waar het wel mee lijkt te werken).
Ik heb de Beta firmaware er op gezet, en die werkt prima, anti-aliasing aan, prints zien er mooi uit

 • Ofthewell
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 17-02 22:15
absrnd schreef op maandag 15 februari 2021 @ 09:18:
[...]


Let er inderdaad op dat je settings gebruikt voor een Mono printer, die heeft gehele andere exposure tijden, dan een niet mono scherm.
en een Benchy boot is een test voor FDM printers, totaal niet geschikt als test voor een resin printer,
als het goed is, staat er een test file op je USB drive, die je erbij hebt gekregen.
anders kan je die downloaden van hun site.

Een FEP is alleen helder als je deze er net opgezet hebt, na de eerste print, en je maakt je Vat schoon zal deze er altijd een beetje mat en wazig uit zien, dat is normaal, zolang als je er wat IPA in giet, deze weer redelijk helder is.

Prints die je doet laten altijd een soort afdruk achter op je FEP, zeker als je altijd je modellen in het midden plaatst, dit zal in de meeste gevallen geen probleem zijn, maar op die plek zal je FEP sneller slijten, en dat de laag op die plek moeilijker los komt als het bed omhoog gaat, voor de volgende laag.
probeer je modellen elke keer net een andere plek op het bed te geven, dit verlengt de duur van je FEP.

Als je test print wil doen, om te bepalen wat de beste exposure tijden voor je printer en type resin, moet je deze proberen.
https://www.thingiverse.com/thing:2682557
https://github.com/altLab/photon-resin-calibration
YouTube: Get Perfect 3D Prints With the Resin Exposure Finder!
Het is me inmiddels gelukt om succesvol te printen. De mono x settings spreadsheet hebben daar we bij geholpen, maar het vreemde is dat de anycubic eco resin met allebei de kleuren die ik geprobeerd heb niet aan het bed bleef hangen. Toen ik elegoo resin gebruikte had ik 100% perfecte prints.

De anycube zwarte resin leek ook doorzichtig na printen. Wellicht iets met die resin?

Xbox Live: Ofthewell NL


 • absrnd
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 11:11
Hairball schreef op dinsdag 16 februari 2021 @ 18:34:
[...]


Het is me inmiddels gelukt om succesvol te printen. De mono x settings spreadsheet hebben daar we bij geholpen, maar het vreemde is dat de anycubic eco resin met allebei de kleuren die ik geprobeerd heb niet aan het bed bleef hangen. Toen ik elegoo resin gebruikte had ik 100% perfecte prints.

De anycube zwarte resin leek ook doorzichtig na printen. Wellicht iets met die resin?
Misschien een foto plaatsen, ik ben wel benieuwd naar jouw resultaat, en misschien kunnen we nog verbeter punten aanwijzen :)

Kijk sowieso even op de datum op de flessen, soms wordt er oude resin geleverd, alhoewel ik daar de laatste maanden niet veel over gehoord hebt.

Zwart is vaker een beetje doorzichtig, dat heeft met de pigmenten te maken, en dat zwart teveel licht tegenhoud, die de uitharding kan tegenwerken, en de fabrikant er voor kiest minder pigment to te voegen om een beter resultaat te geven

Het klopt dat Mono printers iets kieskeuriger zijn met specifieke resin, dat heeft met de snellere uitharding te maken.
Ik weet dat Epax speciaal resin maakt die beter werkt met de Mono printers.
Maar zelf gebruik ik Elegoo ABS like resin, die prima werkt op mijn Mono printer.

Grijs heeft altijd mijn voorkeur, dit geeft in de meeste gevallen duidelijker weer hoe het resultaat is, en je niet eerst een primer moet spuiten.

[Voor 11% gewijzigd door absrnd op 16-02-2021 18:54]


 • Farscape2
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 21-03 12:44

Farscape2

I'm a banana!

smitae schreef op zondag 21 februari 2021 @ 18:49:
En nu we hier toch zijn. Loop tegen wat geknoei aan met de IPA. Iemand een idee hoe je die schoon kunt houden? Zeker in het Wash-bad lijkt de rest resin zich op te stapelen en uiteindelijk neer te staan als een soort dikke film om de hele wash-bad en rotor. Terwijl ik de print eerst goed schoonspuit met IPA uit een bloemen spuit. Maar de IPA uit de Wash lijkt dus na een paar weken echt niet meer bruikbaar. Iemand goede ideeen voor beter workflow met schoonmaken etc.
Heb precies dezelfde setup :) Wat ik doe, als ik klaar ben met printen en denk "de komende dagen print ik waarschijnlijk niets" dan giet ik de vervuilde IPA in lege (schoongemaakte ) frisdrankflessen die ik dan in mijn vensterbank zet. Dan kan de hars beslaan in flessen in plaats in het wasbad.

Als het goed neergedaald is, dan giet ik het voorzichtig door een koffiefilter heen en heb ik weer, relatief, schone IPA. Het neergedaalde restant verzamel ik in lege flessen om naar de milieustraat te brengen als chemisch afval.

ASUS ROG Strix B550-F Gaming | AMD Ryzen 9 5900X | Corsair Vengeance LPX 32GB | Samsung 980 Pro 2TB | Intel 660p 2TB | MSI GeForce RTX 3080 Ti VENTUS 3X 12G | Steam: fs2 | UPlay: trs.fs2 | Origin: trs_fs2 | B.net: fs2#21500 | Epic: trulynotafish


 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
En nu ik toch bezig ben. Ik gebruik de 3D printers vooral voor war-gaming spul (1/100 schaal) en modelbouw. FDM is voor het grotere spul zoals terrein, maar ook onlangs alles voor Gloomhaven in PLA geprint. Dat is goed genoeg.

Maar vooral in de modelbouw is het echt een perfecte aanvulling, bezig met NL marine schepen uit WW2 in 1/100 schaal. De romp etc gaat in PLA, model waar ik nu aan werk (mijn eerste) is 1 meter lang. Maar alle details gaan in Resin. Zou onmogelijk zijn met een FDM printer. Ik ontwerp ook alles zelf in 3D in Blender. Beste hobby ever.

Tot nu toe erg tevreden, vraag mij wel vaak of ik niet teveel support gebruik. Maar goed, heb het idee dat je beter teveel dan te weinig support kunt gebruiken met Resin.

Hoop dat we elkaar verder kunnen helpen in dit forum topic.


 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
Wat houder ontworpen voor Arduino Micro en nano :) dit vooor The Sims plumbob lamp > https://www.thingiverse.com/thing:4770371


Ook wat verschillende knoppen + houders en een bodem voor de lamp

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
Doorzichtige resin werkt het beste van allemaal want er zit geen pigment in ;) = basis voor alles.

Als je groen niet doorzichtig wilt maken kap je er wat wit bij :)

Djeez is de prijs van hars weer gezakt, in november 28,81€/l nu 26,46€/l zou trouwens kijken naar Spanje of Frankrijk geen shipping en goed koper overall ;) ow en als je meer dan 1 koopt gaat er nog wat af (2%)

[Voor 21% gewijzigd door Damic op 21-02-2021 20:47]

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • iDaniel
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 21-03 21:28
@Cergorach Ik denk dat je best redelijk eenvoudig een goed werkende DIY zuurkast kan bouwen en dan is het resin printen sowieso veilig te doen. Echte zuurkasten hebben een afzuiging van (uit m'n hoofd) tussen 1000 en 1500 m^3/h. Ter vergelijking; een redelijke afzuigkap heeft ongeveer de helft van deze afzuiging. Een goede zuurkast heeft een laminaire flow over de gehele opening. Let hier dus op als je er zelf een bouwt, dat de lucht niet van slechts één kant afgezogen wordt.

Als ik er zelf één zou bouwen zou ik het baseren op een afzuigkap en daar een bekisting onder bouwen met een verschuifbare opening. Met bijvoorbeeld wierook kun je testen of de luchtstromen ook daadwerkelijk de zuurkast ingaan. Let wel dat een lab zelf ook enorm sterke afzuiging heeft. Eventueel kun je ook een soort glove-box met afzuiging maken.

 • absrnd
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 11:11
smitae schreef op vrijdag 26 februari 2021 @ 11:05:
Ik blijf toch problemen houden met schoonmaken van de prints. Ik heb prints met veel kleine details en ik blijf wat last houden van opgedroogde IPA naar de UV Cure. Zat nu aan de volgende workflow te denken;

- Schoonspuiten met IPA
- In de Wash IPA
- Afspoelen met water
- Ultrasoon me water
- UV Cure

Iemand nog ideeen?
Ik maak ze met 2 bakken schoon, een met al resin resten, daar gebruik ik een zachte kwast om details schoon te maken, 2e bad is altijd schone IPA, (deze inhoud gooi ik in het vuile bad na een paar keer schoonmaken) daar doe ik met de kwast hetzelfde.
Daarna de IPA laten verdampen, (ik gebruik ook een lucht compressor, maar een waaier werkt ook prima.
dan uit harden onder UV

Ik gebruik nooit water.

Als je alleen een beetje spoelt, en niet goed met een kwast of ultrasoon bad schoonmaakt, blijven er meestal resten hars in naden e.d. zitten, en die drogen dat wit op.

 • Farscape2
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 21-03 12:44

Farscape2

I'm a banana!

smitae schreef op vrijdag 26 februari 2021 @ 11:05:
Ik blijf toch problemen houden met schoonmaken van de prints. Ik heb prints met veel kleine details en ik blijf wat last houden van opgedroogde IPA naar de UV Cure. Zat nu aan de volgende workflow te denken;

- Schoonspuiten met IPA
- In de Wash IPA
- Afspoelen met water
- Ultrasoon me water
- UV Cure

Iemand nog ideeen?
Wat @absrnd zegt. Ik gebruik een vies IPA bad voor de initiële wash, een bad met schone IPA voor een tweede wash en een zachte borstel (zachte tandenborstel in mijn geval) om de kleine details goed te kunnen schoonmaken.

Als je een medium of harde tandenborstel gebruikt moet je heel rustig aandoen, heb al een paar keer de niet-uitgeharde prints op die manier beschadigd. Van belang is ook dat na het wassen in alcohol je het model goed de tijd geeft om op te drogen, omdat IPA wit uitslaat als je het uithardt.

ASUS ROG Strix B550-F Gaming | AMD Ryzen 9 5900X | Corsair Vengeance LPX 32GB | Samsung 980 Pro 2TB | Intel 660p 2TB | MSI GeForce RTX 3080 Ti VENTUS 3X 12G | Steam: fs2 | UPlay: trs.fs2 | Origin: trs_fs2 | B.net: fs2#21500 | Epic: trulynotafish


 • Farscape2
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 21-03 12:44

Farscape2

I'm a banana!

AlexanderB schreef op donderdag 18 maart 2021 @ 17:22:
Die eerste modificatie ziet er erg strakt uit. :) Denk dat ik die gelijk ga toepassen.

Actieve kool filters had ik ook naar gekeken, maar je weet bijna niet wat je krijgt. Want voor hetzelfde geld is het een spons waar ze wat houtskoolpoeder op gelijmd hebben, en die dus geen verschil maakt.

De mechanische ventilatie gaat naar buiten, staat op het dak zo'n grote ventilator die lucht van het hele gebouw naar buiten zuigt, elk huis heeft een afvoer in de keuken, wc en badkamer.
Vandaar ook dat direct naar buiten een beetje tricky is, want als ik een raam of deur open om de slang naar buiten te steken dan waait het zo weer terug naar binnen.

Qua enclosure zat ik te denken aan eventuele dampen die vrijkomen bij het nabewerken enzo, maar dat zal natuurlijk minimaal zijn in vergelijking met wat de printer intern doet als er urenlang een bak resin open staat.
Ah een appartementencomplex dus? Dan zou ik zeker oppassen met het aan de mechanische ventilatie hangen. Voor je het weet blaast het bij één van je bovenburen het huis in.

Een koolstoffilter zou ik dan ook niet via Amazon of AliExpress voor een dubbeltje kopen, maar bij een winkel die niets anders doen. Automotive bedrijven en growshops verkopen veel filters (moet je dan wel een inline fan bij hebben om goede flow te hebben) die je met één van de vele adapters aan de machine kunt hangen. Bijvoorbeeld met een filter zoals deze redditor gebruikt: https://www.reddit.com/r/...a_big_activated_charcoal/

Het nabewerken valt mee, zolang je handschoenen draagt en optioneel een mondmasker en vooral een voorraad keukenpapier binnen handbereik hebt gebeurt er vrij weinig. Een enclosure waarin je de ruimte wilt hebben om nabewerking te kunnen doen wordt al snel erg groot, je wilt wel wát ruimte hebben om dingen weg te kunnen leggen.

De juiste resin vinden is ook erg belangrijk, ik gebruik Elegoo Standard en Anycubic Plant-Based resin en die stinken zoveel minder dan andere merken die ik geprobeerd heb. Mijn Xiaomi Mi Air Purifier 3H filtert ook nog eens het restant weg. Eerlijk gezegd, de isopropanol stinkt harder dan de hars.

ASUS ROG Strix B550-F Gaming | AMD Ryzen 9 5900X | Corsair Vengeance LPX 32GB | Samsung 980 Pro 2TB | Intel 660p 2TB | MSI GeForce RTX 3080 Ti VENTUS 3X 12G | Steam: fs2 | UPlay: trs.fs2 | Origin: trs_fs2 | B.net: fs2#21500 | Epic: trulynotafish


 • killah
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 24-02 11:09
Farscape2 schreef op donderdag 18 maart 2021 @ 16:27:
[...]

En op @killah 's reactie, een distilleerketel zou kunnen, maar die zijn
1) Vaak nogal aan de prijs als je niet zelf in elkaar wilt beunen
2) Kosten veel stroom om te laten draaien en
3) Met IPA als basis ook niet zonder gevaar (zeker als je hetzelf in elkaar hebt gebeund)

Met twee aparte schoonmaakbaden voor de eerste en tweede was en wat lege (schoongemaakte) flessen frisdrank werkt het filteren aardig goed, kost alleen wat meer geduld.
De "Vevor Stainless Steel Water Distiller" is een interessant ook standaard bedoelt voor alcohol. Deze staat voor volgende maand in de planning. En hij gaat wel in het schuurtje stomen.
Kost rond de 90 euro.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • killah
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 24-02 11:09
Pas op dat is een waterkoker. Die gaat tot 160 graden. Je moet een regelbare hebben met een lager kookpunt.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • killah
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 24-02 11:09
AlexanderB schreef op maandag 29 maart 2021 @ 11:43:Over water wasbare resin gesproken, mag toch hopen dat niemand die onder de kraan afspoelt of het waswater zo in het riool dumpt. :/


Helaas hele volkstammen die dit dus wel doen want het is lekker makkelijk. Persoonlijk vind ik water wasbare resin daarom ook vervuilender. Maar er zijn die het kiezen vanwege de stank. Maar dan kun je ook kiezen voor andere Resin als Siraya Tech fast.

Enne over handige spulletjes koop ook een "splat mat" voor onder de printer. Is een siliconen mat die er mooi onder printer past of er voor. Die kun je ook makkelijk schoonmaken.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Farscape2
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 21-03 12:44

Farscape2

I'm a banana!

killah schreef op maandag 29 maart 2021 @ 13:52:
[...]


Goede keuze ik heb bij de action gewoon 10 stapel bakken gekocht waar ik de verschillende sets in stop.
En een spray bottle met IPA is ook handig en de grote papieren rollen van de Action. En de klapper voor mij was de plastic scheermesjes met houder. En deze gebruik ik voor het verwijderen van de prints van de bouwplaat. Wel een raft met opstaande rand gebruiken. Ik heb nu alleen krasjes van de eerst 4 dagen toen ik dat dus niet deed.
De plastic scheermesjes kunnen ook je scherm redden als je ooit een lekkage hebt en hars op je LCD scherm terecht komt, dus een plastic scheermesje/schraper is sowieso een handig instrument om in huis te hebben.

ASUS ROG Strix B550-F Gaming | AMD Ryzen 9 5900X | Corsair Vengeance LPX 32GB | Samsung 980 Pro 2TB | Intel 660p 2TB | MSI GeForce RTX 3080 Ti VENTUS 3X 12G | Steam: fs2 | UPlay: trs.fs2 | Origin: trs_fs2 | B.net: fs2#21500 | Epic: trulynotafish


 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
Mmmh ik ben de kleine printer beu want die is teklein, nu was ik aan't kijken naar groteprinters en kwam uit bij Phrozen Transform (13.3") of een Epax X156 (15.6").
geen van beide zijn ergens te koop tegen normale prijzen, ik vermoed zelfs dat de X156 pas eind April/begin Mei word gelerverd.

Zijn er hier mensen dat zo'n grote printer hebben (@Shaggy ) en even willen zeggen wat ze ervan vinden?


@Wormaap kun je misschien de ts aanpassen met vermelding van alternatieve goed werkende slicers: zoals chitubox en lycheeslicer?

[Voor 23% gewijzigd door Damic op 31-03-2021 18:59]

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • absrnd
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 11:11
Momenteel ben ik een beeld aan het printen van een Engineer van de film Prometheus,
dit is een pre-design sculptuur die gebruikt is in de design fase van de film.

Geprint in 3 segmenten met de maximale hoogte van de printer.
De bedoeling is dat deze er uit gaat zien als een bronzen beeld :)


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
Ruik je de hars niet :+

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • killah
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 24-02 11:09
Damic schreef op donderdag 1 april 2021 @ 19:52:
Nice.

Was me juist aan't bedenken, als jullie lights-out printen hoe houden jullie het hars vat vol?
Je kunt ook een aftermarket VAT kopen met een grotere inhoud. En er is zelfs een verise op de markt met een verwarmings element.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • absrnd
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 11:11
killah schreef op vrijdag 2 april 2021 @ 20:16:
[...]


Je kunt ook een aftermarket VAT kopen met een grotere inhoud. En er is zelfs een verise op de markt met een verwarmings element.
[Afbeelding]
Ziet er interessant uit, wat kan je er meer over vertellen :)

Acties:
 • +4Henk 'm!

 • absrnd
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 11:11
smitae schreef op zondag 4 april 2021 @ 21:11:
[...]


Is het ook goed te verven na drogen en uitharden?
Na een laagje primer gaat het schilderen prima :)


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Arloid
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
Het ziet er "mooi" aan de buitenkant uit, maar het hotglue gehalte aan de binnenzijde...

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • absrnd
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 11:11
Als iemand je vraagt om Star Wars figuurtjes te printen, maar dan iets kleiner :)
Of een Giger kunstwerk _/-\o_

[Voor 14% gewijzigd door absrnd op 12-04-2021 12:34]


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
Inderdaad en FDM en Resin vullen elkaar ook perfect aan.

1/100 schaal WW2 Torpedoboot jager Kortenaer (98cm). Romp en de grotere onderdelen met een Creality Ender 5 (layer 0.20, 0.16 en hier en daar wat 0.12mm).


En het kleinere spul in Resin op de Anycubic Mono SE (layer 0.04mm).


Waarbij de kleinste onderdelen 1 a 2 mm groot zijn. met details tot tienden van millimeters.
Alles wat ik zelf teken ook volledig zelf kunnen printen. Modelbouw wereld is veel leuker geworden.
Details in 1/100 tot 5 cm real-world is geen probleem meer. Enige nadeel, zoveel detail, dus ook zoveel extra teken en print werk.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • absrnd
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 11:11
PVG555 schreef op maandag 12 april 2021 @ 18:54:
[...]


Erg mooie print en paintjob! Waar heb je dit model vandaan als ik vragen mag?
Zelf nog geen resin printer, maar als ik dit zo zie ben ik er wel aan toe ;)
Welke resin printer/settings heb je hiervoor gebruikt?
Deze heb ik zelf gemaakt, dmv 3D scannen.
En omgebouwd tot een soort bouwpakket.
Geprint met 0,02 layers.

[Voor 24% gewijzigd door absrnd op 12-04-2021 20:25]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • absrnd
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 11:11
smitae schreef op zaterdag 1 mei 2021 @ 17:44:
[...]


Nice, ik heb zelf de V1 + Photon Mono SE in de aanbieding gehaald in in December.
Ideale dingen die wash & Cure.

Ik probeer de bak niet helemaal te vullen. Print meestal redelijk kleine dingen dus ik heb in de bak niet meer dan nodig is om het metalen bakje volledig onder de IPA te krijgen. Voordeel is dat ik dan minder IPA verbruik.
En ik her-gebruik zoveel mogelijk als de IPS te smerig is geworden. Gewoon overgieten in een PET-fles lekker paar dagen in de zon zetten. Resin slaat neer en is de IPA weer klaar voor hergebruik.
Ik ga het zeker niet vol gooien met IPA, dan is het te zwaar, maar soms heb ik wel grote modellen geprint, en zal ik zeker wel 6 of 7 liter moeten gebruiken :)

Zoals deze, een sculptuur van Giger, de Nubian Queen.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
Ik behoor sinds gisteren ook de grotere printer jongens :+

EPAX E10 4K Mono :D

Alleen die fans, luidruchtig, ik gaan die vervangen door andere die stiller zijn.

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • absrnd
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 11:11
smitae schreef op vrijdag 28 mei 2021 @ 10:16:
[...]

Met Resin in 0.02 ga ik wel van 6 uur direct naar 12 uur printen. Maar dat is dan wel de maximale duur die ik print. Ik heb namelijk de afspraak dat de printers niet s’nachts mogen draaien.

Zeker de 15mm mini’s zullen in 0.02 er wel heel erg strak uitzien….. keuzes… keuzes….
Dat is een dilemma, ik print juist vooral 'nachts :)
sommige prints kunnen meer dan 2 dagen duren.

Het voordeel dat resin printers geen verwarmingselement heeft oid, zoals FDM, en maakt het een stuk veiliger,
als het om herrie gaat, daarom heb ik alle fans vervangen door Noctua, en maakt de printer vele malen stiller.

Printer met standaard fans:


Printer met Noctua fans:

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • distroyer117
 • Registratie: November 2014
 • Laatst online: 16-03 20:56
Hallo,

Sinds ongeveer een week heb ik ook een SLA-printer gekocht. Namelijk een Elegoo Mars 2 Pro + Creality UW-1 Wash&Cure.

Als resin gebruik ik vooralsnog alleen Elegoo Water Washable (Dark Smoke). Dit vanwege de rotzooi en gezondheidsrisico's die gepaard gaan met IPA (in grote hoeveelheden).

Tot nu toe bevalt de printer, de Wash&Cure en de resin allemaal erg goed. Maar om maar even met de deur in huis te vallen heb ik toch nog wat vragen waar hier misschien iemand antwoord op heeft.

- Allereerst, op plaatsen waar supports zijn geplaatst op een model krijg ik een witte uitslag na het washen&curen (zie foto). Wat is de oorzaak van de uitslag en hoe kan ik dit voorkomen/oplossen?- De aanbevolen exposure times voor Elegoo Water Washable resin zijn nogal variërend. Op dit moment gebruik ik 2.2s exposure met 25s bottomlayers en dit werkt redelijk. Op het internet lopen de aanbevolen exposure tijden van 2 tot 8 seconden en voor de botomlayers van 10 tot 35 seconden.
Als er mensen zijn die ook Water Washable resin gebruiken, wat voor exposure raden jullie aan?


- Als laatste, ik gebruik een respirator als ik in de buurt van de printer ben. 3M maakt bij hun filters onderscheid tussen stof (Wit), organische dampen (Bruin), anorganische dampen (Grijs), zure gassen (Geel) en ammoniak (Groen). Ik kan echter nergens duidelijk vinden wat ik nodig heb voor resin (logischerwijs zou ik denken (an)organische dampen?). Weet iemand wat voor filter(s) er nodig zijn bij het werken met SLA printers (al dan niet met IPA)?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Farscape2
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 21-03 12:44

Farscape2

I'm a banana!

smitae schreef op zondag 6 juni 2021 @ 21:28:
[...]

30 euro voor een liter klinkt idd goed. Ga denk ik maar eens een 500gr fles bestellen van Weistek en Elegoo.
Toevallig iemand die wat settings heeft voor een Mono SE die goed werken met de genoemde resins?
Ik gebruik de laatste maanden voornamelijk Elegoo Standard/Rapid Photopolymer Resin. De Anycubic ecoUV is leuk, maar moeilijk te krijgen de laatste tijd, en de Elegoo Standard stinkt een stuk minder dan andere niet-eco resins die ik geprobeerd heb. De ABS-like hars heb ik 1 flesje van 500 ml van geprobeerd, maar ik kreeg heel varierende resultaten, of dat aan de batch lag die ik had, zeer waarschijnlijk, ga ik het nog een keer proberen? Geen idee.

De Elegoo Standard/Rapid is voor € 29,69 per liter via de toko van iedereens grote vriend Jeff Bezos te verkrijgen. De ABS-like is ietsje duurder met € 37,99 per liter

Dit zijn de settings die ik gebruik voor de Elegoo Standard op mijn Photon Mono SE:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
Resin: Elegoo Standard Beige

Burn In Layers
------------------------------------------
Number of Layers:    6
Exposure Time:     25  s

Normal Layers
------------------------------------------
Layer Thickness:    50  um
Light-off Delay:     0  s
Exposure Time:      1.8 s
Lift After Print:    6  mm

Speed
------------------------------------------
Lifting Speed:      4  mm/s
Lowering Speed:     4  mm/s


Ik gebruik precies dezelfde waardes voor de Maroon kleur. Bij de Grey en Black en de ABS-like heb ik de exposure time iets omhoog gezet naar 2.2 s. De Lifting/Lowering Speeds zullen vast hoger kunnen, maar de printer plopt met deze snelheden heel rustig en egaal de prints van de FEP sheet af.
Min-puntje is denk ik de breekbaarheid van die resin? Iets verkeerd de support wegknippen en je bent en uitstekels op de print kwijt.
Ik krijg 99,9% van de supports er zonder issue vanaf als ik de print in een lauw-warm water bad dompel, dan komen de supports zo los, geen geknip meer nodig.

[Voor 18% gewijzigd door Farscape2 op 06-06-2021 23:05]

ASUS ROG Strix B550-F Gaming | AMD Ryzen 9 5900X | Corsair Vengeance LPX 32GB | Samsung 980 Pro 2TB | Intel 660p 2TB | MSI GeForce RTX 3080 Ti VENTUS 3X 12G | Steam: fs2 | UPlay: trs.fs2 | Origin: trs_fs2 | B.net: fs2#21500 | Epic: trulynotafish


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
Waarom heb je een 3d printer, euhm om prototypes te maken natuurlijk Damic in "Elektrische step controller verbeteren"

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
je kan eens zien in V&a of iemand dat wil doen :) https://tweakers.net/3d-p...xT0lEqSExPDc6sSlWyMjWoBQA

*je kan altijd ergens je stl online droppen en ons een link bezorgen ;)

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
Miel71 schreef op dinsdag 27 juli 2021 @ 12:55:
Ik heb wat vragen, hoewel een eigen 3D resin printer mij erg interesseert, is het voor nu even geen optie. Maar ik heb wat ontworpen op maat in blender voor m’n hobby (bordspellen) en wil dit printen. Weten jullie een goed bedrijf hiervoor een hobbyist die dit graag voor zijn rekening wilt nemen? Ik wil dus SLA gezien het detail wat erin verwerkt heb.

En daarbij vraag ik mij af tot in hoever je kan gaan qua detail. Het spul wat ik nu heb zit rond 6miljoen triangles. Is dit te veel? Ik begrijp wel dat dit voor het slicen veel meer tijd kost, maar maakt dit de voorbereidingen zoals support ook moeilijker? Wat is dan het juiste balans hiervoor?

Een screenshot van m’n werk zodat jullie een idee hebben.[Afbeelding]
(Dobbelstenen zijn als voorbeeld en de onderkant heeft besparingen erin gemodelleerd).

Alvast bedankt!
Op een FDM printer zou je die gewoon plat printen. Dus geen support.
In Resin zou je het model denk ik eerder recht-op printen. Grotere vlakken zijn minder ideal, teveel “plak kracht”. Mogelijk dat er iemand is die het voor je wil printen.

Gezien de grote van het model is plat in PLA ook wel goed te printen, bv 0.08 layer.

Aantal driehoeken is niet van heel groot belang, gaat uiteindelijk om de details die je nog kan printen. Je slicer regelt dat voor je. Als je aantal driehoeken maar groter is dan de printer in resolutie aankan komt het wel goed.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Vis079
 • Registratie: December 2011
 • Laatst online: 09-03 07:44
Dus even bezig gegaan op de Mono X met ECO grijs resin.
Kostte even wat tijd, maar zit nu op 1.9seconden exposure, met 6 bottom layers op 30seconden.
Lift en Lower staan op de standaard waarden.Grijze Tifa is een model die ik per ongeluk op 20% printte, en het detail viel mij reuze mee!
Verder nog niet heel veel kunnen ontdekken waar de print mogelijk mis zou zijn gegaan :)Hier staat ze naast haar "grote"(33%) zus. Die is geprint op een Zero met Transperant Green. Op de Zero lijk ik net wat meer lijnen te zien.

Op naar de eerste full (of over) sized print met de Mono X

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
Vis079 schreef op vrijdag 30 juli 2021 @ 08:14:
Dus even bezig gegaan op de Mono X met ECO grijs resin.
Kostte even wat tijd, maar zit nu op 1.9seconden exposure, met 6 bottom layers op 30seconden.
Lift en Lower staan op de standaard waarden.

[Afbeelding]

Grijze Tifa is een model die ik per ongeluk op 20% printte, en het detail viel mij reuze mee!
Verder nog niet heel veel kunnen ontdekken waar de print mogelijk mis zou zijn gegaan :)

[Afbeelding]

Hier staat ze naast haar "grote"(33%) zus. Die is geprint op een Zero met Transperant Green. Op de Zero lijk ik net wat meer lijnen te zien.

Op naar de eerste full (of over) sized print met de Mono X
Nice.

Ik gebruik voor de Basic resin; 1,5 sec en 30 sec voor de 6 bottom layers op de Mono SE. De default setting uit Photon Workshop.

Gisteravond druk geweest om spul van support te halen. Vanavond weer verder. 1:100 wargaming spullen.
Zandzakken, munitiekisten, geweren, en partij modellen (torso's, hoofden en armen) die ik nog in elkaar moet lijmen in het weekend.Printer gisteren schoon gemaakt na 5 dagen printen. Nu eerst weer tekenen en uitzoeken dan weer een paar dagen achter elkaar printen. Maar dat gaat wel weer een weekje of 2 duren.

 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 12:00

Ed_L

Crew Council
Oh gut, een resin 3D topic... dat ik die gemist heb. Ik print nu zo'n anderhalf jaar met 2 Anycubic Photons, waarvan 1 er een Photon S moederbord heeft omdat het originele defect was.
edit: lol, het fotoalbum roteert mijn pic... nou ja :P

[Voor 3% gewijzigd door Ed_L op 02-08-2021 23:07]


 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
Figuurtjes zijn leuk, maar leuker is dat je iets kan tekenen en dan printen en gebruiken :Y

Vijver filter 180° ingang aansluiting *O*

of voor dezelfde filter een uitlaat adapter

[Voor 21% gewijzigd door Damic op 08-08-2021 11:46]

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • my_fiero
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 12-11-2021
Van het weekend bezig geweest met een pitcrew.
Deze op verschillende schalen geprint en ook gespiegeld.
van 1:18 tot 1:72
 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
Gisteren ff een partij prints in de basecoat gezet. Spul voor 15 wargaming.
Binnenkort de airbrush maar eens aanslingeren.

Artillery en Anti aircraft crews.


Kale Fokker T5 bommenwerpers, Fokker CX en Curtiss Hawks.
Eigen ontwerp 12-lang-staal artillerie.

 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
Ed_L schreef op dinsdag 10 augustus 2021 @ 16:40:
[...]

Vissne reageren sowieso slecht op 3d resin. En overcuring zorgt voor afbreuk van het uitgeharde materiaal.
https://all3dp.com/2/sla-...s-3d-printer-resin-toxic/
We hebben alles veranderd naar PVC :) blijkbaar was de uitgang DN70 (75mm) en kun je daar gemakkelijk buizen voor vinden, voor de ingang heb ik een sifon setje gebruikt :)

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • smoken
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 21-03 23:32
Intussen al een aardige tijd bezig met printen, zowel FDM (4 printers) als resin (1 printer). Maar de “fumes” van het resin printen blijven een terugkomend punt van zorgen…

Ik print in mijn inpandige garage, waarvan ik tijdens het printen de deur open zet, verder is er een ventilatiebuis (niet mechanisch) boven de werkbank waar de resin printer op staat waar lucht “naar binnen valt”.

De garage sluit aan op de hal (waar de hond s’nachts slaapt) en de hal sluit aan op de woonkamer.

Nu is de vraag: is dit voldoende? Ik blijf hier maar over twijfelen. Nu een enclosure laten maken met ventilator erin en koolstoffilter maar nog steeds blijft de vraag ronddwalen :)

Op wat voor plek hebben jullie printer(s) staan en wat doen jullie aan ventilatie?


Oh, ik zag wat mensen die last hebben van Anycubic resin dat niet blijft plakken. Ik had precies hetzelfde probleem, ongeveer 30% van mijn prints gingen mis.

Overstapt op Siraya Tech en 100% succes rate!
Echt mega goed spul

[Voor 4% gewijzigd door smoken op 14-08-2021 11:22]


 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 12:00

Ed_L

Crew Council
@GertW
Ik print op 28mm wargaming schaal met twee 'oude' Anycubic Photons:Ik zou je blind gewoon deze standaardprinter aanbevelen, omdat de kwaliteit van de machine prima is en hij net zo mooi print als de nieuwere printers die ruim 2x zo duur zijn. Punt is dat hij inmidels redelijk uitverkocht lijkt te zijn: https://www.anycubic.com/...nycubic-photon-3d-printer

Als ik nu een nieuwe printer zou kopen voor mijzelf, zou het de Anbycubic Photon Ultra worden (want DLP), maar dat is een Kickstarter en kan nog even duren voor je hem in handen hebt.
De Photon Mono zou ik absoluut laten liggen. Wel een mono scherm, maar kleiner build volume, lagere resolutie en plastic vat.
Wellicht een Photon S? https://www.anycubic.com/...roducts/anycubic-photon-s


Alternatief is een Elegoo. Uitstekende machines, maar de verkrijgbaarheid in Nederland is wat minder. De Mars3 krijgt de handen nog niet echt op elkaar vanwege de mogelijke z-wobble in de constructie. De Mars 2 is een prima koop.
De Mars Pro is ook redelijk betaalbaar momenteel: https://www.3djake.nl/elegoo/mars-pro

 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 12:00

Ed_L

Crew Council
smitae schreef op woensdag 18 augustus 2021 @ 12:47:
[...]


Moet wel zeggen dat ik met mijn Mono SE nu en ventilator heb die soms lawaai zit te maken. Maar goed, die is snel te vervangen hoop ik.
Heb het ding via Ali als deal met een wash & Cure machine. Dus opsturen voor reparatie zal het wel het wel niet worden, maar zelf vervangen op termijn ben ik bang.

Als je hem via 123 haalt heb je wel wat meer hulp en garantie verwacht ik.
Anycubic stuurt gewoon reserve-onderdelen naar je toe hoor. Zo vanuit hun Europese warehouses, dus binnen 2 dagen in huis :)

 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
Arloid schreef op vrijdag 20 augustus 2021 @ 06:50:
Binnenkort ook een resin printer en UV curing station in de nieuwe hout werkplaats. Alvast een luchtreiniger gekocht aangezien het een kleine ruimte met enkel een garagedeur is, tafelmodel met hepa + carbon dus goed voor zowel het fijnstof als resin.

Waarschijnlijk krijgt de resin printer z'n eigen kast naast de mini cnc. Nog even kijken hoe ik dat met IPA doe, waarschijnlijk wordt dat een uitsparing in de werktafel met een verwijderbaar blad waaronder de IPA container en de ruimte voor het schoonmaken komt.

Heb hier geen water dus daar moet ook even wat op worden verzonnen worden, kleine ton water gekoppeld aan een slang lijkt mij wel redelijk noodzakelijk mocht het mis gaan met schoonmaken.
Ben benieuwd hoe het er straks uitziet als je de boel klaar hebt. Ik heb een redelijk kleine kamer met een bureau voor de printer en warmwater haal ik uit de badkamer, gelukkig tegen over de resin-print kamer.
Het is wel handig om heet water ter beschikking te hebben. Mijn workflow is als volgt;
- Print het model
- Model van bed halen
- Schoonspuiten met bloemenspuit met IPA boven een bak die ik luchtdicht kan afsluiten
- Dan een paar minuten in de wash
- Schoonspoelen met heet water
- Verwijderen van support in/met heet water
- Laten drogen
- In de cure

Ik zou je afraden om de support na de cure te verwijderen, dat geeft naar mijn idee meer beschadigingen. Enige nadeel, hele proces zoals beschreven, handschoenen verplicht :-)

Ik gebruik een gasmasker + bril met filters voor organische/chemische stoffen (Dus niet een stof-filter)
En heb het raam altijd openstaan, wat nu geen issue is, maar in de winter was het minder lekker werken.


 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
Arloid schreef op vrijdag 20 augustus 2021 @ 10:43:
Ziet er wel vergelijkbaar uit, heb zelf de m3 6300, ik moet nog even naar filters kijken voor nevel, heb nu de p3 filterpads voor hout fijnstof maar moet voor resin en spuitnevel wil ik mezelf nog even goed inlezen. Resin is wel echt labratorium meuk, heb 2 trotec e11 aangeschaft, voor particulier gebruik nog wel oké, tweede is in principe extra om uit te lenen na een schuursessie mocht ik ooit wat bijverdienen.

Fdm printer gaat waarschijnlijk weg, niet mijn ding,
1310 cnc wordt bekist voor hobby thuisgebruik
Resin printer in de schuur
Cnc in de afkortzaag tafel onder een verdieping in het tafelblad, andere kant hetzelfde voor het ipa gebeuren met een gootsteen op een afvalvat voor het resin water, etc.
In elk geval A, B (en P als je de resin gaat schuren) moet het filter opvangen.

 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
OverloadOfRed schreef op zaterdag 11 september 2021 @ 17:59:
https://www.reddit.com/r/...in_printing_but_before_i/

Oké, dit wordt ‘m denk ik. Hier kan ik vrouwlief ook nog wel van overtuigen en het ziet er wel erg slick uit met die rails
Idd, ook lekker compact, mooi afgewerkt. Afzuiging is meer dan voldoende op deze manier. Leuk projectje om te bouwen.
Mogelijk heb je voor je IPA recycling wat meer werk-ruimte nodig, maar dat zou desnoods ook “even” buiten kunnen ofzo.

Mijn setup neemt wel wat meer ruimte in, ook IKEA, maar minder fancy.

 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
Ja, zuurkast is denk ik wel de mooiste oplossing. Dan ben je in elk geval helemaal veilig en idd geen gezeur met masker.

Niet eens heel ingewikkeld te bouwen, alleen de afzuiging moet dan wel iets meer power hebben? En je moet wel de ruimte hebben om een kast te bouwen, voelt en lijkt wel wat lomper dan wat ik nu heb.

 • OverloadOfRed
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 21-03 16:48

OverloadOfRed

Bla, blabla

Aurum schreef op zondag 12 september 2021 @ 11:43:
Werkt trouwens ook prettig een zuurkast aangezien je niet een volledig gelaatsmasker op moet en geen last hebt van geur. Wat dat betreft zou je eens kunnen kijken naar DIY oplossing.
Ik heb ook genoeg gewerkt in zuurkasten, maar ik geloof er niks van dat je diezelfde werking voor elkaar krijgt met een DIY oplossing. Laminar flow bereiken is nogal een dingetje. De oplossing van de reddit post die ik hier plaatste een paar posts terug lijkt me de beste DIY, maar ik ga zeker nog gewoon met een halfgelaats op werken.

Een beetje tweedehands zuurkast gaat voor 500-1000 euro op marktplaats dus dat past alleen in het budget als je voor een professionele setup gaat, en dat zijn vaak alsnog zuurkasten die met een filter de lucht zo weer de ruimte in blazen.

Ik ben chatman, supersnel met MSN. Er is niemand die me niet kent


 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 12:00

Ed_L

Crew Council
Cyanoacrylate koop je spotgoedkoop op Ali :)

 • Seesar
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 15-03 23:31

Seesar

Icon thnx to l0c4lh0st

Ik zal mij ook eens melden in dit topic met mijn nieuwe aanwinst; een Anycubic Mono X en Wash & Cure.

in verre verleden (10+ jaar) gespeeld met FDM printers, maar dat was het toen niet; veel gezeik met kromtrekken etc, nog voor de tijd van verwarmde bedden en vastgelopen printkoppen. Ik heb mijn tijd, aandacht en geld toen volledig gestort op CNC frezen (voornamelijk Aluminium), maar voor prototyping kost dat toch teveel tijd om een aantal geïntegreerde onderdelen 'snel' te maken als proof of concept. Vooral bewerkingen die een frees van meerdere zijdes moet doen (inspannen/inklokken kost veel tijd voor veel kleine onderdelen).

Ik was onlangs bij iemand op bezoek en zag zijn Anycubic Printer en geprinte onderdelen en ik was erg onder de indruk en toen meteen Marktplaats opgedoken om een tweedehandsje te vinden!

Ik heb nog niets geprint, maar ik ben al het materieel aan het verzamelen om schoon en nauwkeurig te kunnen werken (handschoenen, krasvrije poetslappen, plastic scrappers, IPA etc etc).

Nu is eigenlijk mijn eerste vraag, nadat ik wat trials gedaan zal hebben; welk 'tough resin' is nu geschikt om mechanisch een beetje belast te worden?

Ik wil beginnen met het printen van een joystick handvat die ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Ik heb online een model gekocht (FYI: https://cults3d.com/en/3d-model/gadget/helicopter-stick), die ik graag wou willen printen, maar meteen functioneel is; dus 'ABS like' resins. Daarnaast wil ik beginne met het uitprinten van een open-source gimbal (voor de geinteresseerden: https://www.thingiverse.com/make:726436) voor een joystick als proof of concept en met die opgedane kennis voor printen/toleranties mijn eigen ontwikkelde gimbal/force feedback printen. Die gimbal wordt redelijk belast met veren dus moet vooral taai zijn.

Eenmaal deze proto's werken, ga ik de frees programmeren om ze van aluminium te produceren.

-Gewenste eisen zijn:

-Maatvast, of in iedergeval voorspelbare krimp. Lagerpassingen moeten toch wel max 0.1-0.2mm nauwkeurig zijn, liever nog binnen <0.1mm
-Taai, maar redelijk hard
-het is voor prototyping dus eindproduct krachten (op de gimbal) zullen niet nodig zijn, hoewel het wel leuk zou zijn. Maar voor het handvat zou het toch wel gaaf zijn als het eindproduct bruikbaar is
-Mag elke kleur/doorzichtig zijn; verven/coaten gaat toch gebeuren.

Ik kwam al uit op:

-Siraya Blu
-Liqcreate Strong-X
-eSun Hard-Tough Resin

en nog een aantal aanraders op het inet op de bekende plekken. Maar meeste is niet makkelijk te krijgen in NL of ontzettend duur (150+ euro).

Ik vind het niet erg om 80-100 euro / L te betalen, maar ik kan moeilijk inschatten of dat dan ook geschikt is voor mijn doeleindes en dus het geld waard. Ik hoop dat dat budget iets zinnigs geeft als startpunt!


Hebben jullie toevallig wat ideeën?

[Voor 9% gewijzigd door Seesar op 21-10-2021 22:41]

T60P Widescreen


 • my_fiero
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 12-11-2021
even een paar Pitcrew members gemaakt.
(schaal 1:24)Groeps foto :)


 • Seesar
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 15-03 23:31

Seesar

Icon thnx to l0c4lh0st

Seesar schreef op zondag 24 oktober 2021 @ 15:06:
[...]


Is dat na het volledige curring process nou echt zo slecht/kwetsbaar voor je gezondheid?

Als ik verschillende websites raadpleeg (let wel, allemaal gebaseerd op statements, niet op onderzoek onderbouwde bronnen wat ik zo snel kan vinden) lees ik bijvoorbeeld:


[...]


Ik heb zojuist de Siraya Blu besteld en als ik de reviews/testen zie, dan zou dat uiterst geschikt moeten zijn voor dit doeleinde; eventueel aangelengd met wat Tenacious om het iets flexibeler te maken.

De knoppen kan ik eventueel wel op een CNC draaibank maken, en rood anodiseren.

Ik weet niet of er in gaan slijpen/zagen slim is vanwege de resin-stof die je creeert, maar volgens mij gaat het om dat niet het opgenomen door je huid in vloeistof vorm. het is geen asbest waar het in harde toestand slecht voor je is. Althans dat idee heb ik als ik e.e.a. inlees.

Overigens, het is een vliegtuig/heli joystick, geen console joystick achtig-iets

Ik sta natuurlijk wel open voor bronnen die anders zeggen.
om mezelf maar ongeneeerd in het daglicht te zetten. Voor degene die twijfels hadden of een winkel zochten (want ik vond het niet makkelijk een binnen-EU winkel te vinden); ik heb de Siraya Blu binnen gekregen afgelopen maandag (op 22/10 besteld). Netjes verpakt, netjes verzonden met DHL van binnen Europa, dus geen naheffingen. Je betaalt in USD, maar het komt echt vanuit binnen Europa verscheept. Verschepen was 5USD, dus dat viel mee en de Siraya build in de aanbieding gekregen als je een bestelling plaatst.

Ik heb verder niets met ze te maken, maar kan me voorstellen dat sommige vraagtekens hadden bij de betrouwbaarheid of naheffingen, kijk maar wat je ermee doet!

Hier een linkje:

https://3dp-depot.com/

T60P Widescreen


 • Virox
 • Registratie: Juni 2015
 • Laatst online: 12:10
[b]Damic in "[3D Printer] Resin printers"
@OverloadOfRedBij ons mag plastiek bij in de PMD (Vlaming), dus handschoenen gaan mee in de pmd (ik heb er zelfs als test al een lege fles ook bij ingestoken, ja goed zichtbaar, en dat hebben ze ook meegenomen) :) papier gaat bij papier :+
Ik denk dat je best nog eens goed kijkt wat jij allemaal in de PMD zak gooit... resin handschoenen, resin flessen,... zullen er zeker al niet in mogen, zelfs niet bij restafval. Moet allemaal naar het containerpark... is namelijk KGA.
Niet alles mag zomaar in PMD omdat het van "plastiek" of "metaal" is: https://www.denieuweblauwezak.be/nl/wat-verandert
De beperkingen op PMD zijn er niet om ons te pesten, maar om het recycleerbaar te houden. Als daar vanalles extra in gesmeten wordt, is het nut van de zak helemaal teniet gedaan. Nuja ik maak ook nog fouten :X 't is nu eenmaal niet allemaal heel duidelijk, maar resin dat lijkt mij evident.

 • DaVaMa
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 12-03 11:43
Al je afval met resin toch eerst ff lekker in de zon laten liggen? Mag het daarna gewoon bij het restafval, toch?

Ik heb sinds een tijdje een Photon S, nu vakantie en dacht ga hem weer eens gebruiken. Net deze gekocht en aangezet. Eerste probeersel kwam er best redelijk uit, tweede staat nu aan.

Ben ook bezig met een zwarte draak voor Dungeons and Dragons:

aardappelfotos want goedkope telefoon

Deze is er echt net van af:

[Voor 15% gewijzigd door DaVaMa op 09-11-2021 22:26]


 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
jdh009 schreef op vrijdag 26 november 2021 @ 01:54:
Is een A2P2 masker voldoende bescherming bij het printen en schoonmaken? Bijv:

https://www.hornbach.nl/s...onen/7968701/artikel.html

Of kun je beter voor een ander masker gaan?
Die gaat zeker goed zijn werk doen. Wel ff opletten dat je de goede filters er bij haalt. Ik heb aantal posts terug aangegeven welke je het beste kunt gebruiken als je met je neus boven de bakken resin en IPA hangt 8)

 • Arloid
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
smitae schreef op vrijdag 20 augustus 2021 @ 13:33:
[...]


In elk geval A, B (en P als je de resin gaat schuren) moet het filter opvangen.
[Afbeelding]
@jdh009 het is inderdaad een terugkerend onderwerp, als ik zo terug lees op het antwoord van @smitae op mijn eigen vraag ontbreekt het B filter. Je hebt A+B en daarnaast P voor het schuren.

 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
Arloid schreef op vrijdag 26 november 2021 @ 07:31:
[...]


@jdh009 het is inderdaad een terugkerend onderwerp, als ik zo terug lees op het antwoord van @smitae op mijn eigen vraag ontbreekt het B filter. Je hebt A+B en daarnaast P voor het schuren.
Ja, B weet ik nog steeds niet helemaal zeker, waarschijnlijk is A voldoende voor de IPA en de Resin dampen. Maar vaak zie je de filters in combi AB, dus dat maakt dan niet veel uit, krijg je extra B bescherming erbij.
Kan niet goed achterhalen of Resin ook type B dampen geeft.
IPA (kookpunt 82 graden Celsius) valt onder type-A damp.

 • Arloid
 • Registratie: December 2014
 • Niet online
@smitae nu zijn die extra filterklassen (incidenteel) de kosten niet. Heb hier zo'n 3m 6092 filter, kwa letteraanduiding zwaar overkill, echter is €60 mij die zekerheid wel waard, zelfs dan weet je niets zeker, even kijken hoe die p filters erop kunnen. Nu nog even de keukenwinkel in voor een mooi schort, daarmee zijn de risico's mij betreft redelijk beperkt.

Had de elegoo mars 2 en een washing station gekocht op amazon, echter met black friday was retour sturen en naar ome Alie voordeliger. Voor die paar duiten extra maar gelijk de wash and cure. Printer komt samen met de fdm en cnc elk in hun eigen behuizing in een kast te staan. Even kijken hoe ik alle 3 ga filteren, waarschijnlijk krijgen ze allemaal een aansluiting op hetzelfde koolstof en mogelijk hepa filter. In het plafond van m'n werkplaats zitten luchtleidingen direct naar buiten, hier komen binnenkort geluidsdempers voor het houtgeweld zonder dat ik inlever op ventilatie. Binnenkort nog even kijken naar een afsluitbaar ventiel of rooster voor de warmte, de kachel aanzetten heeft ook geen zin met 4 van die gaten in het plafond.

 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 12:00

Ed_L

Crew Council
smitae schreef op vrijdag 26 november 2021 @ 13:08:
[...]


Dan zou het er idd bij kunnen zitten. Maar Ali express heeft 100% zeker regeling met EU over BTW afdracht. Anycubic geen idee?
AC levert vanuit EU warehouses. Ali is gewoon een storefront voor ze. Het maakt niet uit waar je bestelt.

 • Mentu
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 12-03 12:02
Mijn eerste print met mijn Anycubic Photon Mono met Weistek ABSlike hars en de settings van Damic.

https://i.imgur.com/KGTJmWU.jpg - 2.5s
https://i.imgur.com/oqjgwCe.jpg - 3s
https://i.imgur.com/9o67TMJ.jpg?1 - 3.5s
https://i.imgur.com/YPCf5MG.jpg - 4s


Wat zijn de kartelrandjes aan de rechterkant?

Enne nu nog even printen op 2.5 en 3.5 en 4s exposure om te kunnen vergelijken.

[Voor 52% gewijzigd door Mentu op 26-11-2021 16:40]


 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
smitae schreef op vrijdag 26 november 2021 @ 16:23:
[...]


Yup, althans mijn Mono SE, gaat eerst langzaam, daarna wat sneller. 4mm lift en 6mm retract. Maar goed, dat zet je zelf in de slicer.
Ha voila dan is het bijna dezelfde firmware :)

Gaan eens experimenteren met tijden.

[Voor 6% gewijzigd door Damic op 26-11-2021 16:29]

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • Mentu
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 12-03 12:02
smitae schreef op vrijdag 26 november 2021 @ 17:05:
[...]Ja, dit printen is echt leukste wat ik in tijden heb gedaan. Ga je echt lol mee hebben, hoop dat je genoeg andere hobbies hebt waar je dingen voor kunt printen. Ik heb zelf ook nog een FDM printer voor de grotere dingen, combi van FDM en Resin is echt heerlijk voor wargaming en modelbouw.
Ik doe niet direct aan wargaming maar schilder wel af en toe modellen. Dit is voor mij een mooie manier om wat grotere dingen te gaan aanpakken. Vooral omdat de keus nu zeer uitgebreid is. Daarbij vond ik het idee gewoon heel tof, ik heb niet de ruimte voor grote apparaten en dit past exact in mijn 'hobbykast'. Nu nog iets van ventilatie aanbrengen. Buis en fan uit het raam hangen oid. Het ruikt wel een beetje (niet zo erg als ik had verwacht).

 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
@smitae ik zit momenteel op 1.1s 1s wachten en 25mm/s lift/lower, nu ben ik wel dat kieken van Lychee aan't printen dus 800 lagen (40mm).
Dus van 42 minuten (2h02) Lychee print tijd naar 29minuten (1h48)

Als deze geprint is eens proberen zonder wachten, dan zou de Lychee print tijd maar 22 minuten zijn. edit: wachten is de boodschap, laag gebroken en gaten in :(

Kieken intellingen:
* Hollow all: thickness 1mm, infill 20% 1mm
* een gat van 2.2mm onderaan zodoende dat er lucht in kan

[Voor 7% gewijzigd door Damic op 27-11-2021 13:31]

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
LOTG schreef op dinsdag 30 november 2021 @ 11:48:
Ik ben wat aan het kijken voor toebehoren. Ik heb een fles 99.9% IPA waarmee ik de buildplate van mijn ender schoonmaak, ik heb een 3M masker (ik dacht de 6002CN) met opschroef filters die ik voor het airbrushen een bril heb ik ook nog wel maar een nieuwe met minder krassen is misschien handig (een voor het klussen met machines).

Dus ik denk vooral dat ik nog handschoenen moet, ik moest sowieso nieuwe want die voor het airbrushen waren op en waren van die van bij de supermarkt.

Op 123-3d zie ik vitril staan, nu las ik ergens dat vinyl juist niet handig was voor resin, of is dat in deze samenstelling geen probleem? Anders zie ik op amazon wel wat aanbod, alleen even een goeie er uit zoeken. En dan nog filters voor de resin? De IPA kan gewoon in de wash en cure?

Mis ik dan nog iets?
Idd, nitrile handschoenen, geen vinyl. Deze haalt ik bij Stolwijk dacht ik. Koop altijd direct 4 pakken.
https://www.beschermdwerk...-nitril-handschoenen.html
Ook nog in de aanbieding zie ik…. Ga nog ff paar extra bestellen.En bakjes, bloemen spuit, mijn Dasty spuit met IPA, ik spuit de print altijd eerst ff klein beetje af boven een bakje om ergste resin weg te halen. Dan in de Wash, met Idd je IPA bad.

Die siliconen placemats zijn wel erg handig, Resin die erop valt laten uitharden en haal je er zo vanaf.
Verder heb ik nog een rol papier staan. Ook erg nuttig om de boel een beetje schoon te houden.Ik zou direct maar wat extra IPA halen :-). Je hebt snel 1,5 ~ 2 liter in de Wash nodig. En dan voor het schoonspuiten ook nog wat. Maar dat kun je later filteren en hergebruiken.
Die siliconen trechters meer metalen filters ook weer handig als je je resin een keer terug moet gooien in de fles.

[Voor 8% gewijzigd door smitae op 30-11-2021 12:37]


 • OverloadOfRed
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 21-03 16:48

OverloadOfRed

Bla, blabla

Handschoenen heb ik vorige week nog bij de Action in Amersfoort gehaald, 200 stuks voor €14 of 15. Kon ik niet laten liggen

Ik ben chatman, supersnel met MSN. Er is niemand die me niet kent


 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
LOTG schreef op woensdag 1 december 2021 @ 11:57:
@smitae Dat is wat na het wassen overblijft, ik bedoelde wat niet gebruikt is in de printer (vat, niet bad...). Ik weet dat je het er een paar dagen in kunt laten, maar wat als je het er uit wilt halen en hergebruiken? Terug gieten in de fles lijkt mij niet heel handig (tenzij die leeg is). Ik was van plan zo een trechter met zeef te kopen, maar dan moet ik het wel ergens in kunnen gieten
Ik giet het terug in de orginele fles, geen probleem. Laat het nooit langer dan 2 dagen max in het printer vat zitten.

Om die reden verzamel ik meestal een goede print queue, print aantal dagen achter elkaar en dan gaat de printer wer in rust. Schoon/leeg maken.

Ben al aantal dagen druk met hele partij Sd Kfz 251 versies voor wargaming. Deel ook al in de basecoat gezet. Maar ben er nog niet helemaal. Resin is bijna op….. Nieuwe voorraad is onderweg….

En nog 10 stuks in de vensterbank >:)

[Voor 28% gewijzigd door smitae op 01-12-2021 12:14]


 • OverloadOfRed
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 21-03 16:48

OverloadOfRed

Bla, blabla

smitae schreef op woensdag 1 december 2021 @ 20:20:
Maar Neptunus wil niet goed. Had voor mijn gevoel al best veel support gebruikt. Maar gaat behoorlijk mis.
Iemand een idee hoe dit geprint te krijgen? Nog meer support? Of per helft printen in midden van het bed?
Of net als de kleine planeten als complete bol met dikke support ?
[Afbeelding]
Leuk project. Ik zou beginnen met een stuk of 4 zwaardere supports aan de buitenkant, en de dikte van het model zelf iets dikker te maken als dat kan, ziet er nogal fragiel uit met die supports die er doorheen gaan.
De eerste laag die faalt is in mijn (weinig) ervaring te weinig of te fragiele supports die de pull kracht niet aankunnen.

Als het model zo moet blijven zou ik iets zwaarder supporten en lift speed wat omlaag zetten, hopen dat het dan blijft zitten

Ik ben chatman, supersnel met MSN. Er is niemand die me niet kent


 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
OverloadOfRed schreef op vrijdag 3 december 2021 @ 18:06:
[...]


Ligt het nou aan mij of is je VAT ook een beetje foggy?

Ik zit ook echt niet uit te kijken naar mijn eerste keer FEP vervangen. Ik heb nu een paar kleine foggy stukjes na een drietal print failures
Zit nog wat resin op het vat, nog niet schoongemaakt. Daarom hangt het vat ook boven mijn lek-bak. Dus idd lijkt beetje foggy ;)

Opzich valt het vervangen wel mee, 15 tot 30 minuten en rustig de tijd nemen. En alles goed resin vrij maken. Het is idd ook niet het meest leuke werkje. Maar op termijn ontkomt je er echt niet aan.

[Voor 17% gewijzigd door smitae op 03-12-2021 19:14]


 • absrnd
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 11:11
Damic schreef op zondag 5 december 2021 @ 18:12:
@absrnd hazo, zie het kan zomaar zijn dat er iets veranderd waardoor er ineens een gat in is :+
Ik had gelezen dat Epax aanpassingen hadden gemaakt, zodat je een verwarmer kan monteren, en de stroom naar onderen kan doorvoeren.
die met de metalen behuizing kregen ook een print meegeleverd om gaten te boren in de zijwand voor het monteren van deze verwarming.

 • LOTG
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 19-03 15:15
Vandaag komt eindelijk de resin (printer en wash in het weekend ontvangen), maar ik moet nog een koolstof en hepa filter voor mijn DIY afzuiging. Ik denk dat koolstof pellets het beste zijn alleen kan ik niet echt een optie vinden om ze te monteren. Ik heb een badkamer afzuiging met 150mm slang die naar buiten gaat. Lijkt mij heet beste om de filter achter de fan te hebben (of niet?) Er zit nu een G4 filter voor, maar die zit er letterlijk voor geplakt, omdat het meer een tijdelijke oplossing was voor het airbrushen. Het idee is om dit te vervangen voor een IKEA besta of iets dergelijks met fatsoenlijke bevestigingen. Het belangrijkste is dat het voor nu even werkt. Ik zie op thingyverse wel wat oplossingen maar de meeste zijn er op gericht dat de lucht niet een buis in gaat. En sowieso zie ik ook weinig voorbeelden voor een mono, de meeste zijn X of SE.

 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
OverloadOfRed schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 22:11:
[...]


Ik dacht al dat het aan mij lag :P Duurde dik 10 minuten totaal voordat ik er in kwam. Exporten duurde vervolgens ook super lang. Toch vreemd dat dat allemaal via de cloud moet als je de gratis versie gebruikt....
Tja, ik gebruik zelf thuis never ever Cloud/web-based dingen (hoe je zo ook wilt noemen) voor dit soort dingen.
Daar wil ik zelf volledige controle hebben. Dus mijn tooling is allemaal local installs.

Dingen als Nest deurbellen of allerlei gadgets die ergens verplicht met een server moeten praten, no way. Hoe leuk of cool ook. Ik snap ook niet waarom je het zou willen, je gooit niet alleen je privacy overboord, maar je bent ook nog eens afhankelijk van een derde partij?
Dan klus ik zelf wel wat in elkaar. Begrijp wel dat dat niet voor iedereen een optie is. Maar zeker voor 3D print tools, etc, is er meer dan genoeg wat je local kunt draaien en gebruiken. Zowel Open Source / free of betaald. Alleen als je ouwe meuk hebt, of echt geen kennis mist zou iets web/cloud based een optie kunnen zijn?

Maar goed, thats me 8)

 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
Goed we zijn een dag verder en mesjes zijn gehaald de eerste poging heb ik iets vast en komt er gemakkelijk af maar er hangt lijm onder en het scherm blinkt wel heel hard :(
Miljaar dat is de bovenste laag van het scherm, ik hoop als ik dat vervang door gewoon een extra fep laag dat het nog wel werkt?

Edit: Even snel nog een test gedaan en het scherm werkt zo ook, allen is het nu wel aan te raden om iets van bescherm laag aan te brengen :)

[Voor 19% gewijzigd door Damic op 10-12-2021 23:36]

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 11:02
ha de mono is maar 6", ja nee dat is te klein :+

Edit: goed wat verder gezocht op partnumber: TM089CFSP01 en 156.05€ is het laagste dat ik gevonden heb.

[Voor 53% gewijzigd door Damic op 22-12-2021 19:41]

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
LOTG schreef op donderdag 23 december 2021 @ 16:38:
@smitae Ja, denk dat het geen goed idee was om er over te wrijven met de keukenrol. Maar nieuwe besteld, hopelijk dat die snel komt.

Bedlevel zou volgens mij wel goed moeten zijn, tenminste gedaan volgens de instructie, en het is precies de gene die los gelaten heeft waar het niet goed is. Het was de test print met vlakken over het hele oppervlak.
Ik probeer meestal nooit het hele bed vol te zetten, merk vooral kleine dunne dingen aan de buiten kant van het bed wel iets vaker mislukken.
Ik print meestal zo veel mogelijk in het midden van het bed en probeer dan meestal wat ruimte te houden aan de zijkanten ~ 1 cm max ofzo. Waarschijnlijk wel op te lossen door bedlift wat hoger te zetten. Maar heb geen zin om te testen met andere settings. Voor de grotere prints maakt het trouwens bij mij niet veel uit.

Mocht je bang zijn voor het vervangen. Heb op mijn blog beetje laten zien hoe de fep te vervangen op een Anycubic Mono SE. 15 minuten werkje.
https://aesmit.org/2021/1...ep-film-anycubic-mono-se/

 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
Ja, dat is wel een ding. Ik print zelf meestal op 0,05. XY is 0,051 dus dat sluit mooi aan. En met goede oriëntatie zijn dan de verlooplijntjes goed te voorkomen.
Heb tijden 0,04 gebruikt (slicer stond default op 004), maar verschil is voor mij niet zichtbaar. En scheelt toch snel 20% printtijd. Ook wel prettig.

 • smitae
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 19-03 19:02
Heb maar wat ECO Anycubic besteld bij Amazon. 33 Euro per fles.
Heb ik het volgende week.

 • LOTG
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 19-03 15:15
Eerste mini print.

Moesten er eigenlijk drie zijn maar een had er los gelaten bij de lychee support base.

Alles met lychee gesliced en gesupport. Ook vreemd was dat de support base over de build plate stake van een die wel gelukt was, en dat voor aan. In lychee leek het niet eens kort op de rand te zitten... Was ook de mono profile, met correct volume.

Prints zijn wel wat sticky, denk dat ik de ipa maar eens moet filteren.
Eerst met ipa afgespoten, toen 4 min in de wash, supports er af met warm water toen 2 min in de cure en toen nog eens in de wash 2 min omdat ze sticky bleven. Maar dat hielp niet.

Edit: kan de wash bucket in de cure om de resin er uit te krijgen?

[Voor 3% gewijzigd door LOTG op 29-12-2021 13:07]


 • jd1987
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 21-03 13:24

jd1987

cliquefotografie.nl

Ik ben ook eindelijk ingestapt in het printen met een resin printer ;) Lijkt mij een mooie aanvulling op mijn modelbouw hobby.

Ik zat er al een tijdje naar te kijken en met een mooie kadobon voor kerst van werk en een bizar goede prijs heb ik de Creality Halot One met UW-02 wash and cure station opgepikt bij Bol voor 250,-

Na een weekje friemelen met settings heb ik alles lekker lopen en vliegen de modellen eruit!
Deze Darth Maul is een van mijn eerste modellen, na het standaard test werk:

Nikon Z6 | Nikkor 16-35 F4 VR AF-S | Nikkor 24-70 F2.8 AF-S | Nikkor 85 F1.8 AF-S | DJI Mini 2 | Lenovo Yoga Slim 7


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • jd1987
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 21-03 13:24

jd1987

cliquefotografie.nl

OverloadOfRed schreef op zondag 2 januari 2022 @ 19:06:
[...]

Wacht, is dit jouw foto of de foto van het model wat je hebt gebruikt?
Dit is mijn foto van het model dat ik geprint en geschilderd heb ;)

Nikon Z6 | Nikkor 16-35 F4 VR AF-S | Nikkor 24-70 F2.8 AF-S | Nikkor 85 F1.8 AF-S | DJI Mini 2 | Lenovo Yoga Slim 7


 • wPlayNL
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 12:02
Geen verzendkosten. Verstuurd vanuit EU, dus geen invoerkosten.

Netjes mail contact gehad van de winkel of ze ook de 8x bestelde Grey 500ml konden opsturen als 4 1l flessen. ( Dichterbij op voorraad, Duitsland, dus sneller geleverd)

En netjes geleverd gekregen via DHL
smitae schreef op dinsdag 4 januari 2022 @ 18:47:
[...]


Geen BTW/invoer gezeur via de creality-shop?
En wat zijn de verzendkosten?

Die 4 flessen van 500gr voor 44 euro lijkt idd een goede deal. Als de verzendkosten ook een beetje ok zijn.

[Voor 6% gewijzigd door wPlayNL op 04-01-2022 19:19]


 • Helza
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 11:04
Ik heb zojuist mijn bestelling van 5januari binnen.
2x die 3liter water washable resin besteld en inderdaad netjes de Curing station erbij ontvangen.

Ik was nog even bang dat ze het niet zouden doen vanwege de "Buy any UV Resin 5kg or More" en dat ze dan zeggen dat je maar 2x 2 liter hebt besteld omdat die 3de fles telkens gratis is. Gelukkig niet zo :)


Ik had ook op de shop van creality zelf gekeken (creality3dofficial.com) en daar stond de aanbieding niet op, terwijl de order bevesting van hetzelfde domein afkomt.

[Voor 65% gewijzigd door Helza op 11-01-2022 16:09]


 • LOTG
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 19-03 15:15
Eerste "grote" print.


Alleen op twee plekken iets mis gegaan blijkbaar.
Missende vinger met een plat plek.

Platte plek op zijn kont.

Niet goed gesupport? Blijven plakken aan de fep? Ik kon in elk geval niets in het vat vinden.

 • wPlayNL
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 12:02
Helaas kan ik je nog niet helpen. Ik wacht nog op een kastje die precies onder mijn afzuiging past op de zolder, zodat ik de gassen gelijk kan afzuigen naar buiten.

Met de Resin printer wil ik het liever gelijk goed doen aangezien de printer naast onze slaapkamer in het washok komt te staan.

Heb wel even gekeken waar ik mijn printer heb besteld. Die is zo te zien nog steeds 115 euro via:

https://www.banggood.com/...4&campaign=review-product

Je kan hier gewoon betalen via Klarna (achteraf betalen).
Soepstengel schreef op maandag 17 januari 2022 @ 22:53:
[...]

Ik rakel even een iets oude reactie op hier, maar ik ben benieuwd naar je ervaringen tot nu toe. Ik wil een eerste stap gaan zetten naar een resin printer, en op dit moment staat deze printer voor 158 euro op bol.com Ik zie dat je een mooiere aanbieding had, maar op dit moment lijkt dit een van de goedkoopste printers te zijn die kwalitatief wel in orde is. De Creality heeft net wat meer features dan concurrenten echter lijkt de buildplate vervelend te zijn qua vorm waardoor er veel resin in kan blijven hangen. Firmware wordt regelmatig geupdate, de Photon Mono schijnt dat veel minder te hebben, ik weet niet hoe belangrijk dat is; worden er regelmatig nieuwe features uitgebracht voor de firmware die het printen echt veel beter maken?

Ik twijfel zelf nog heel erg over een 4k of 2k printer (50 micron of 35 micron). Er zijn niet hele goede vergelijkingen te vinden, 4k lijkt wel kwalitatief iets beter te printen maar het verschil is niet enorm groot, de prijs echter wel. Een Photon Mono 4k kost iets van 280 euro, dus met dat verschil kan ik er nog een wash en curing station bijkopen als ik wil. 6k en 8k lijkt ook dichtbij te zijn, maar die zullen nog wel heel veel duurder zijn denk ik.
Pagina: 1 2


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee