Toon posts:

Lekkage in de CV installatie oplossen

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
Wij hebben last van een lekkage in de CV installatie. De druk van de installatie loopt met 0.1 bar af per 48 uur ongeveer waarna het iets langzamer gaat omdat er minder druk op de installatie staat. Na een week is de druk van 2.0 bar teruggelopen naar 1.6 bar. Er is duidelijk iets niet in orde.

Ik verdacht een oude vloerverwarming uit 1980. Die is dit weekend afgekoppeld maar bleek niet de boosdoener. Het drukvat is niet stuk (bovenste deel maakt ander geluid dan onderste deel) ondanks dat deze meer dan 7 jaar oud is. De CV ketel (Remeha Calenta 28C) is 14 jaar oud maar was volgens de installateur in prima staat.

Fysiek kan ik niks opmerken qua waterschade. Mijn inschatting is dat 0.1 bar overeen komt met 0,4 liter water dus dat zou toch wel zichtbaar moeten zijn. Daarom ben ik bang dat 1 van de leidingen onder de vloer lekt.

Zijn er nog dingen die ik zelf kan ondernemen voordat ik een lek detectie inschakel?

Alle reacties


 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
ThinkPad schreef op woensdag 16 december 2020 @ 13:42:
[...]

Onder de vloer kijken of je lekkage ziet aan leidingen.

De lekkage kan ook nog in de ketel zelf zitten, de warmtewisselaar bijvoorbeeld. Je kunt dit testen door de condensafvoerslang van de ketel in een emmer te hangen. Mooiste is om te testen met de ketel uitgeschakeld (bij normaal gebruik komt er sowieso water uit die slang namelijk). Je zou voordat je gaat slapen de installatie even goed op druk kunnen zetten (2,0 bar) en dan de ketel uitschakelen. En dan 's ochtends in de emmer kijken hoeveel water erin zit. Dit zou bij uitgeschakelde ketel niet meer dan een paar druppels (die nog in de slang hingen) moeten zijn. Zit er een flinke plas water in dan heb je de oorzaak gevonden. Zal dan waarschijnlijk tijd worden voor een nieuwe ketel, want een warmtewisselaar is zo'n beetje het duurste onderdeel van een CV-ketel :X

Je zou ook de mantel van de ketel er even af kunnen halen om te zien of je daar sporen van lekkages ziet. Als er een automatische ontluchter aanwezig is dan willen die ook nog wel eens gaan lekken. Zou je gauw genoeg moeten zien aan kalksporen o.i.d.

Overstort in het leidingwerk onder de ketel kan ook nog lekken, die zou je ook even kunnen omleiden naar een emmer.

Let op: als je de emmer hebt geplaatst niet vergeten dat deze er staat :o Als je ketel zuinig stookt dan komt er flink wat condenswater vrij (is normaal), als je de emmer een dag laat staan dan zit deze waarschijnlijk wel vol. Zou zonde zijn als je waterschade krijgt doordat je hem bent vergeten.
Thx voor de info! Helaas geen kruipruimte dus de leidingen onder de vloer kan ik niet bekijken. Ik zal eens kijken naar de Cv-ketel en de tips die daar gegeven zijn. Stiekem hoop ik dat daar de oorzaak zit (al is een nieuwe ketel ook niet bepaald leuk) en niet onder de gietvloer.

Het expansievat vervangen kan ook geen kwaad. Dat is goedkoper dan lekdetectie en hakken/breken.

@mvdam Dat ben ik met je eens. Overigens is 400ml wel een schatting. Puur op basis van een seconde of 3 per 0.1 bar vullen met de kraan niet vol open.

Ik kan nog wel de convectorputten controleren qua radiatorkranen. Of zou een druppelende radiatorkraan niet zoveel waterdruk verlies kunnen veroorzaken?

[Voor 7% gewijzigd door XeNeRgY op 16-12-2020 18:16]


 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
@ThinkPad je kon wel eens gelijk hebben. Vanmiddag een uur of 2 de verwarming volledig uitgezet (uren daarvoor heeft hij overigens ook niet gedraaid) en de afvoer slang leeggemaakt. Na 2 uur zat er best wat water, ik denk een slok, in de emmer. Vanavond maar eens monitoren voor de hele nacht.

 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
ThinkPad schreef op donderdag 17 december 2020 @ 21:54:
Ben benieuwd! Aan de ene kant zou het mooi zijn, dan hoef je in huis niet te breken. Maarja dit zal ook geen goedkope reparatie worden, even gauw spieken zie ik €400-500 voor de warmtewisselaar. Komen de werkuren nog bij.

Keep us posted!
Zojuist vol spanning naar zolder. Er staat een laagje water (ik schat 80 - 100ml) in de emmer. De ketel heb ik om 22:00 uitgezet en ik heb de grijze condensslang zo goed als leeg gemaakt. Toen ik vanmorgen de slang bewoog druppelde er ook water uit. Klinkt als een defecte ketel. Die zal ik dan laten vervangen (13 jaar oud). Gek genoeg ben ik hier blij mee :)

Toen ik gisteren de ketel opende zag ik wel dat het doorzichtige reservoir vol water zit. Maar mogelijk is dit normaal?Ontzettend bedankt voor de tip. Hier had ik zelf niet aan kunnen denken en ik stond op het punt een lekdetectie op te starten!

[Voor 5% gewijzigd door XeNeRgY op 18-12-2020 06:51]


 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
Hierbij een aantal foto's van de ketel (Remeha Calenta 28C). Vreemd genoeg is de upload naar GoT de veroorzaker van de 90 graden draaing van de fotos:Slangetje gaat naar dat gouden ding rechtsboven (ik vermoed de ontluchter).
Zowel de grijze buis als het sifon komen in dezelfde 'opvangbak' onderaan de ketel uit. Ik zou die moeten verwijderen lijkt me om te kijken of het uit de grijze buis (is dat het overstortventiel?) of het sifon komt.

Zou dus als ik het goed begrijp 1) Warmtewisselaar 2) Overstort 3) Automatische ontluchter kunnen zijn? Is 1 van die 3 al uit te sluiten omdat het ook lekt met de ketel uit?

 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
Ik ga vanavond alle slangetjes los maken om morgenvroeg te kunnen zien welke van de 3 de boosdoener is.

Alle 3 staan nu los van elkaar. Er is er nu al eentje die druppelt: de sifon. Morgenvroeg verwacht ik hetzelfde beeld te zien.

[Voor 38% gewijzigd door XeNeRgY op 18-12-2020 22:51]


 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
Zojuist heb ik bij de ketel gekeken. De linker slang is droog, dit zou het overstort ventiel moeten zijn. De rechter slang die naar de automatische ontluchter loopt is ook droog. Deze heb ik losgehaald van het sifon. Het sifon druppelt en er ligt wederom een slok of drie water in de emmer. Ik denk dus dat de warmte wisselaar niet goed is.

Wat ik alleen niet begrijp is hoe het sifon kan druppelen. Als je op de foto kijkt dan zie je dat er links water in staat, maar dit loopt zeker niet tot de boog in het midden die naar de rechter kamer leidt. Ik heb een tijdje staan kijken maar zie dus nergens water door het sifon aan de rechterkant lopen en toch druppelt het precies daar onder. De behuizing van de ketel is helemaal droog.


 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
De druk is nu 1.7 bar. Zondagavond 22.00 heb ik deze tot precies 2.0 bar gevuld. Ieder 48 uur verlies ik 0.1 bar. Ik zal het de komende dagen even afkijken of het verder zakt onder de 1.6 bar.

Wist overigens niet dat ik de sifon leeg had moeten maken. Is dat alsnog nuttig om te doen?

 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
Even een update hoe dit afgelopen is. De druk bleef verder dalen, ook na 1.6 bar. De installateur is vandaag komen kijken (nadat ik telefonisch al aangegeven had een nieuwe ketel te willen) en constateerde een lekkende “hydro” en de warmtewisselaar was ook dubieus.

Omdat de ketel al flink oud is heb ik besloten een Intergas 36/30 als vervanger te laten plaatsen.

Bedankt voor de adviezen.

 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
ThinkPad schreef op zaterdag 9 januari 2021 @ 22:18:
[...]

Dit topic schoot mij ineens te binnen. Mooi dat het issue boven water is ( :+ ).

Vraag mij wel af waarom je zo'n zware ketel laat plaatsen? Of heb je zo'n grote woning?

Het minimale vermogen van deze ketel is 7,8 kW. Dat is flink wat, de ketel zal al gauw gaan pendelen omdat hij het vermogen niet kwijt kan denk ik. Als je zuinig wil stoken kun je beter een ketel nemen die een lager minimumvermogen heeft, zodat hij langer op een lager pitje kan branden (vergelijk het met 80 km/h op de cruisecontrol, of steeds: optrekken tot 130 km/h, remmen tot 0 km/h, repeat).
Goede opmerking, bedankt!

Eerlijk gezegd heb ik er niet extreem goed over nagedacht. De Intergas vervangt een Calenta 40C met vergelijkbare min/max vermogen en dat gaat tot heden prima. Daarom dezelfde richtlijn aangehouden. Ons huis is best groot (205m2 / 800m3), vrijstaand en alleen spouw en HR++ isolatie. Desondanks is het verbruik rond de 1300m2 in 2020 geweest.

 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
ThinkPad schreef op zaterdag 9 januari 2021 @ 22:47:
Hangt ie er al dan? Anders zou ik toch kijken voor een wat minder zwaar model. Las toevallig vandaag een post van iemand met dezelfde ketel die dus issues heeft met een te hoog minimaal vermogen: henkNL in "Gas besparen door middel van CV tuning deel III"
Nee volgend weekend. Ik zie dat diegene zijn huis met 3 radiatoren verwarmt. Dat is wel een verschil met ons huis. Wij verwarmen alleen de plekken die we gebruiken in huis en dat zijn nu 8 radiatoren (T11 en een paar T22) en 4 grote convectoren. Alles op 70 aanvoer. De garage is omgebouwd naar een speelkamer maar slecht geïsoleerd. Daar heb ik nu 2x T33 gehangen met 6000watt vermogen in totaal. Die worden volgende week toegevoegd aan het systeem.

Ik zal de installateur nog eens raadplegen. Bedankt voor het meedenken.

 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
Helaas is na het plaatsen van de Intergas ketel het probleem niet opgelost. Dit, ondanks dat de oude ketel inderdaad sporen van lekkage vertoonde bij de warmtewisselaar en in de nacht tussen de 50 - 100 milliliter water verloor als de ketel uitgeschakeld was. Mogelijk hadden we dus nog wat langer met de oude ketel kunnen doen maar ik vertrouw het toch niet helemaal en ik weet nu in elk geval dat het niet meer aan de ketel en expansievat etc. kan liggen.

Daarom contact gezocht voor lekdetectie maar blijkbaar is dat lastig als de druk 'maar' met 0.4 bar per week daalt. De kans dat de lekkage dan gevonden wordt is te klein volgens de specialist. Advies is om af te wachten tot we 1 bar per week verliezen. De hoeveelheid lekkage is echter al een hele tijd stabiel.

 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
_JGC_ schreef op donderdag 21 januari 2021 @ 20:45:
Dat minimum vermogen van je ketel krijg je wel weg, dus dat is geen issue. Wat je lekkage betreft, vullen naar 2,0 bar en dan de pomp inschakelen. Kan met sleutel en min tegelijk om de ketel op laaglast te laten branden, maar ook in het menu kan je de pomp continu laten draaien. Dan koppelingen afzoeken naar lekkage.

Mijn ouders hebben recent vloerverwarming gekregen, heb daar oudjaarsdag ook tot 2 bar gevuld, afgelopen zondag ook weer 1.0. Waar het blijft... rara.
Ik heb alle koppelingen al getoetst, daar zit het helaas niet. Ik ben bang dat het in de vloerleidingen van de convectorput zit. Dat zijn oude, slecht geïsoleerde leidingen in het beton die niet nog jarenlang meegaan. We gaan komend jaar de benedenverdieping verbouwen. Dan gaan de convectoren er uit en komt er overal vloerverwarming. Hopelijk lost dat de lekkage op. In de tussentijd fingers crossed dat we het redden tot de lente ben ik bang.

Wat me overigens wel opvalt, zowel bij de oude Calenta als de huidige Intergas, is dat er stiekem behoorlijk wat condenswater de afvoer in druppelt als de ketel in bedrijf is. Er druppelt toch wel iedere paar seconden een nieuwe druppel in de afvoer. Ik heb het nooit gemeten maar als je er een maatbeker onder zet zou het mij niet verbazen als er toch een tiental milliliter per dag verdwijnt. ik kan daarom niet echt plaatsen dat je een HR-ketel maar 1x per jaar zou hoeven vullen.

[Voor 19% gewijzigd door XeNeRgY op 21-01-2021 20:50]


 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
@Bonv De situatie is nu als volgt. Waar de oude CV-ketel met 0.1 bar per 48 uur terugliep qua druk is het nu ongeveer 0.1 bar per 2 weken. Dat is nog steeds niet zoals het hoort maar dat geeft wel aan dat de CV-ketel wel degelijk niet meer in orde was. En dat ik nog ergens een klein(er) lek heb. Ik heb een lekdetectie bedrijf gebeld maar die geven aan dat ze met 'zo weinig lekkage' waarschijnlijk niks kunnen vinden. Ik moest terugbellen als de druk met 0.5 bar per 2 dagen afneemt.

Voor nu is het even prima zo. De leidingen die zichtbaar zijn lijken niet te lekken. De leidingen onder de begane grond en convectorputten worden binnen een jaar uitgefaseerd en vervangen voor vloerverwarming. Met een beetje geluk heb ik het probleem dan ook opgelost.

 • XeNeRgY
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online
Mogelijk zit daar het resterende deel van het probleem inderdaad. Ik heb nu ook geen automatische ontluchter meer op de ketel.
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee