Toon posts:

Onderhoud WTW + Reiniging kanalen

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
In onze woning van 2008 hebben wij een WTW systeem hangen van Itho HRU. De unit hangt op de tweede verdieping en is recentelijk voorzien van een setje nieuwe filters. Tevens is de unit zelf gereinigd. Nu dachten wij dat het probleem wat we voor reiniging hadden, hiermee zou worden opgelost. Punt is namelijk dat de WTW ook (deels) gebruikt wordt als afzuiger van de badkamer. In de badkamer zit een draaischakelaar met drie standen om de afzuiger aan te zetten.

Tijdens het douchen zetten we deze handmatig op stand drie, de WTW gaat dan flink draaien en de badkamer zou dan normaliter redelijk condensvrij gehouden moeten worden. Probleem is echter dat de badkamer gewoon nog helemaal aanslaat van het condens en dat de WTW geregeld kort of helemaal niet harder gaat draaien en terugschakelt naar de standaard instelling. (Stand 1 zeg maar). We vermoeden dan ook dat de kanalen wellicht verstopt zitten en wellicht dat de ventielen opnieuw moeten worden ingeregeld.

Nu hebben we in de loop der jaren een flink netwerk opgebouwd met allerhande specialisten waarbij we goede ervaringen hebben. Iemand die onderhoud en reiniging aan een WTW kan doen zit daar helaas niet bij. Degene die de filters vervangen heeft weet helaas ook niemand. Concreet dus de vraag of jullie ervaring hebben met monteurs / techneuten die hier ervaring mee hebben. We wonen in Etten-Leur, noord-brabant.

Hoor graag!

Alle reacties


 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
kabeltjekabel schreef op woensdag 14 oktober 2020 @ 16:37:
beetje offtopic, maar;

Een extra ventilator in serie met de WTW is volgens mij nooit de bedoeling; dat zou ik eerst eens nakijken.

Kanalen reinig kun je ook zelf doen trouwens. Het specifieke gereedschap is vaak al snel terugverdiend..
Er zit geen extra ventilator in serie met de WTW. De afzuiging zit ín de WTW, ik verwacht dat dezelfde motor daar voor gebruikt wordt.

Welk gereedschap? Echter het inregelen van die ventielen (in huis en op het dak) kan ik niet.

 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
burnedhardware schreef op woensdag 14 oktober 2020 @ 16:46:
[...]


bij mij is een aansluiting bijgeplaatst, waarna het hele systeem opnieuw is ingeregeld. Daarbij werd
het debiet van elk ventiel gemeten (een groot emmerachtig ding over het ventiel heen). en vervolgens ingesteld. ik weet alleen niet welke onderaannemer dat gedaan heeft, omdat het nog onderldeel was van het meerwerk.
Ik zal morgen eens met Hek bellen. Op hun website staat alleen niet dat ze ook onderhoud doen, alleen installeren enzovoorts. Ik heb ook gegoogled, uiteraard, maar je wordt kapot gespamd met allerlei aanbieders met vage URL's. En van de mensen van Feenstra heb ik niet zo'n hoge pet op tbh...
kabeltjekabel schreef op woensdag 14 oktober 2020 @ 16:58:
[...]


Oh, dan had ik het niet goed gelezen.

Gereedschap; dat is gewoon zo'n borstel met een flexibele stang die je op de accuboor doet.

Ventielen inregelen; zo'n trechter met een motortje is voor een habbekrats te koop.

Heb je de ventielen al wel eens schoongemaakt?
Ventielen in huis zijn inderdaad recentelijk schoongemaakt. Ze waren / zijn ook niet echt vies. De filters in de WTW waren wel echt heel goor maar die zijn dus ook vervangen.

[Voor 6% gewijzigd door ThAZiP op 14-10-2020 17:15]


 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
kabeltjekabel schreef op woensdag 14 oktober 2020 @ 17:23:
Feenstra is natuurlijk een landelijk opererend bedrijf waarbij er natuurlijk her en der wat afwijkingen in de kwaliteit zitten tov hun landelijke gemiddelde.

Niet anders dan met supermarkten; van een en dezelfde keten zijn sommige filialen altijd vies en veel missende prijskaartjes terwijl een ander filiaal bijvoorbeeld altijd brandschoon is.

In het ene filiaal wordt een kapotte koeling direct buiten gebruiken genomen als je iemand er op aanspreekt, in een ander filiaal draait het ding de dag erna nog steeds vroelijk op 10 graden.
Landelijk opererend hoeft niet per-sé te betekenen dat het geleverde werk inconsistent is toch? Niettemin is mijn ervaring met die company niet positief en zoek ik liever een specialist dan een partij zoals Feenstra die overal een beetje wat van doet. Ik ga ook liever naar de slager dan naar het vleesvak in de supermarkt, om in jouw jargon te blijven ;)

 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
Ik moet er nog even naar laten kijken. Heb ook nog geen goed adres gevonden. Ben absoluut handig maar eigenlijk wil ik dit even goed laten doen. Dan maar paar 100 euro er tegenaan en dan de zekerheid dat het weer goed is.

Mochten er nog tips zijn wat adressen betreft...

 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
FRANQ schreef op zaterdag 24 oktober 2020 @ 20:18:
@ThAZiP

Heb je een foto van hoe de kanalen aangesloten zitten?

Je hebt namelijk maar 1 aansluiting op de hru voor afzuigen uit de woning.

Deze zal gesplitst zijn.

Dit kan gewoon met T stukken op een buis, en dan zul je de ventielen in de kamers open en dicht moeten draaien tot je overal de gewenste hoeveelheid afzuigt.

Wat ook kan is dat er een quality flow verdeelbox tussen zit, hierin zitten kleppen en dan zou het ku de dat de klep voor de badkamer stuk is.
Of de rv sensor de geest gegeven heeft, die achter de klep van de badkamer zit.
Bedoel je van de Itho HRU unit en de buizen? Die kan ik morgen wel even maken. Goed advies. Thanks!

 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
Nee, zo zit het bij mij sowieso niet. De buizen zijn sws anders (groter van diameter) en lopen rechtstreeks de HRU in. Ben nu niet thuis maar morgen upload ik ff een foto.

 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
Wat bedoel je met een gewoon systeem?

 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
Bedankt allemaal tot zover. Zoals beloofd hierbij een paar foto's van de WTW zoals hij boven hangt.

https://drive.google.com/...zdCHsHzZ/view?usp=sharing
https://drive.google.com/...TOD5Uk_N/view?usp=sharing
https://drive.google.com/...s4AsEBOV/view?usp=sharing
nokiaan958GB schreef op zaterdag 24 oktober 2020 @ 21:56:
Even denken, bij WTW is het toch zo dat alle vertrekken worden afgezogen alleen in woon- en slaapvertrekken lucht wordt toegevoerd?

Als dat hier ook het geval is moet er onder de badkamerdeur een voldoende kier aanwezig zijn om warme lucht uit huis aan te voeren. Uiteraard moeten tijdens het afzuigen ramen in de badkamer volledig gesloten zijn.
Bij ons zijn alleen in de woonkamer, toiletten, badkamer en in het stookhok (waar de WTW hangt) afzuigpunten aanwezig, wel zijn in alle kamers aanvoerpunten aanwezig.

Sowieso is er onder de badkamerdeur naar de overloop voldoende ruimte om verse lucht aan te halen en laten we de deur nu openstaan om het volledig dichtslaan van de badkamer te voorkomen.
Das ook nog een goeie om te onderzoeken. Ons huis wordt verwarmd middels een warmtepomp (water). In alle vertrekken hebben we vloerverwarming. Nu hadden we een issue dat de slaapkamer van ons zoontje in de winter veel te warm werd. Het was duidelijk dat er te veel warm water zijn kamer ging. Ik ben toen bezig geweest met de verdeler (waar dus geen labels op zitten, welke kraan voor welke ruimte is) om de vloerverwarming bij hem te remmen. Dat is prima gelukt. Daarna heb ik mijn werkkamer wat meer flow gegeven omdat die in de winter nogal koud is. De badkamer hebben we ook geïdentificeerd en alles werkt eigenlijk prima. Issue is alleen dat we één thermostaat hebben en die hangt uiteraard beneden. Deze staat altijd op 21 graden ingesteld. Overdag meet de thermostaat nu altijd rond de ~21.4 of hoger. GEvolg is dat de vloerverwarming niet echt staat bij te warmen (logisch) maar gewoon soort van sluimert. De badkamer is dus inderdaad geen warme ruimte... Hoewel dit een goede vraag is, is dit altijd zo geweest. En de afzuiger heeft het wel altijd redelijk droog kunnen trekken. Tevens valt hij dus nu regelmatig uit... Ik zoek het echt in die hoek...

 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
FRANQ schreef op maandag 26 oktober 2020 @ 11:30:
@ThAZiP

wat ik bedoel met een gewoon systeem is dat er dus niet "slim" bekeken word in welke ruimte afzuiging nodig is.
Maar dat je een vaste instelling hebt doordat het afzuigkanaal simpelweg met T-stukken opsplitst naar meerdere ruimten.
Niks mis mee, het is simpeler.

Wat je nu zou moeten controleren is of alle ventielen op de afzuigpunten zitten.
Dat je niet ergens een open kanaal hebt.
En vervolgens kun je controleren of de flow overal goed is.
Maar dat is al lastiger omdat je meetapparatuur nodig hebt.

Wat al een goede is om te controleren is of het badkamer ventiel wel open is.
Mogelijk is hij bij het schoonmaken verdraaid, en staat hij te ver dicht.

Over het uitvallen, heb je ergens een bedienpanneel zitten?
Als hij uitvalt knippert er dan een ledje (aan de linkerzijde) met een bepaalde interval?
In je boekje kun je dan zien wat het "probleem" is.
Ah, nee we hebben in dat geval een "dom" systeem. Heb gisteren de kelk uit de afzuiger gehaald en met mijn telefoon in het kanaal gekeken. Er zit wat stof in, maar ik zie geen verstoppingen. Ik zie ook de hoek die naar boven loopt in de verte. Andere ventielen zitten er op - dat weet ik zeker. In de ruimte waar de WTW hangt, zit ie zelfs zo goed als dicht. (Zit altijd al zo en heeft voorheen niet voor issues gezorgd). De woonkamer ventielen staan zeker niet volledig open, maar ik kan ze altijd wat dichter draaien...

Ik zal zo eens kijken of er een ledje op zit, ik geloof het niet. Ga zo even kijken, heb ook de handleiding nog wel geloof ik.

 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
Yowzawood schreef op maandag 26 oktober 2020 @ 12:01:
[...]


Echt fraai is het allemaal niet aangesloten.... de les om (lange) dempers te gebruiken en bochten zoveel mogelijk te vermijden is bij de installateur blijkbaar niet aangekomen.

Als ik het zo lees dan heb je veel afzuigpunten voor deze unit. En ik verwacht dat er niet goed ingeregeld is of dat de inregeling bij het schoonmaken van de ventielen verkloot is. Als je vindt dat je badkamer te lang vochtig blijft dan zal je daar de afzuiging moeten verhogen ten koste van de andere ruimtes. Wel realistische verwachtingen natuurlijk over je ventilatie, het is geen wondermiddel. Veel vocht duurt gewoon even om weg te krijgen. Aanvoer verhogen door dan een raam op te zetten wil ook weleens helpen.

Begin eens om in de maximale stand wat te meten (met een goedkope anemometer en een verloop om je ventiel is dat prima voor een paar tientjkes te doen). Dan weet je in ieder geval of er een luchtstroom is en hoe die in verhouding staat tot de andere punten.

Dan zijn er 2 keuzes:
- Vergroot de capaciteit van je Itho unit door de potmeters (naast het snoer) in de maximale stand te zetten. De unit gaat tot 350 maar staat standaard op max 275. Nadeel is meer lawaai en verbruik maar wel een grotere luchtstroom.
- Regel je ventielen goed in. Kan je zelf doen met een goedkope meter en wat kennis, maar kan je ook laten doen door een prof met goede apparatuur.


[...]


Goedkope anemometer op Amazon of Ali kopen en dan zelf wat fabriceren. Ik heb recentelijk een bloempot als trechter gebruikt, een gat aan de onderkant en dan luchtdicht tapen op de anometer en het werkt. Ik heb ook nog wat foam/rubber op de buitenrand geplakt zodat ik luchtdicht tegen het plafond kan komen zonder daar te beschadigen. Iets minder dan de profi oplossingen maar die kosten €400. En je kan met wat rekenwerk een heel eind komen.

Het geeft je in ieder4 geval wat inzicht. Ik heb net al mijn ventielen vervangen en een nieuwe Itho unit opgehangen. Bij het inregelen was al snel de conclusie dat de ventielstand nagenoeg niets uitmaakte, amper verschil tussen minimale stand en maximale stand. Wel verschil in geluid.

Ook was de conclusie dat door de plaatsing van de unit (2e verdieping) de aanvoerpunten op de 1e het gros van het volume kregen en de aanvoer in de woonkamer het minste kreeg. Uiteindelijk opgelost met dempers in de kanalen (ook beter voor het geluid) maar het inregelen met alleen de ventielen was onvoldoende.
Het zal me absoluut niets verbazen als de inregeling door ons zelf verkloot is. We hebben meerdere malen vanaf dat we er wonen in huis een en ander verbouwd, waaronder de plafonds sauzen. Dan gaan alle ventielen eruit > afzuiging en aanvoer. Vandaar ook de initiële vraag van het topic voor een advies voor een bedrijf wat hierin gespecialiseerd is. Inmiddels is er best wat bijgekomen namelijk aan randinformatie, wat ik erg waardeer maar wat wel wat ruis kan veroorzaken. Verder voor de installatie zelf, de woning is van 2008. Wellicht was de instructie toen anders > echter lijkt het met niet de meest lastige klus om die donkere buizen (zelf) te vervangen naar huidige standaarden. Of zit ik hier mis?

Daarnaast is het probleem met de WTW unit ook dat hij dus moeilijk lijkt te starten wanneer we hem naar de hoge afzuigstand zetten. Hij spoelt even op en daarna zakt ie meestal weer direct terug naar de standaard stand. Pas na een aantal keer met de knop kloten, blijft ie aanstaan maar trekt ie de badkamer gewoon niet droog genoeg. Helaas hebben we in de badkamer geen ramen en laten we om iets van circulatie te badkamerdeur openstaan. Dit werkt wel iets, maar als je met twee kort na elkaar doucht, loopt het water van de tegels af. De potmeter staat al op maximaal trouwens.

Ik had tevens het idee om het badkamer kanaal af te splitsen en er een dedicated Itho afzuigunit aan te koppelen. Zodat hij alleen die badkamer maar hoeft leeg te trekken. Issue is dat het erop lijkt dat de kanalen samen gevoegd zijn en ik dus niet weet welk kanaal ik moet aanhouden als badkamer kanaal om hier een losse afzuiger aan te hangen en ik dalijk het systeem nog meer van streek maak.

[Voor 5% gewijzigd door ThAZiP op 26-10-2020 12:23]


 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
Yowzawood schreef op maandag 26 oktober 2020 @ 12:29:
Als je 3 standen schakelaar niet goed werk moet je daar beginnen.... stand 1 heeft gewoon een minimale capaciteit en is bedoeld voor een huis dat niet wordt gebruikt. Stand 2 is de bewoonde stand en 3 is voor verhoogde aanvoer/afvoer. Als je niet verder dan stand 1 komt dan heb je gewoon te weinig ventilatie.

Die leidingen zijn niet fraai met alle bochten maar daar ga je niet makkelijk wat aan doen. De aanvoer lijkt in ieder geval wel geisolleerd en de ingang richting huis is een beetje gedempt met hele kleine dempers. Ik zou eerst je andere problemen op proberen te lossen.

Je capaciteit is met de potmeters in de HRU wel wat in te regelen, je kan het minimum en maximum vergroten waardoor je ook in stand 1 meer capaciteit aanzet. Maar dat is en lapmiddel, je 3 standen horen gewoon goed te werken. Bedraad met een perilex stekker neem ik aan?
Ik weet niet of het de schakelaar zelf is; punt is zodra ik de schakelaar omzet springt de unit meteen in actie. Echter hoor je dat hij binnen een minuut weer naar zijn standaard toerental gaat. Daarmee lijkt me dat de knop werkt, want de puls komt binnen om naar de andere stand te gaan (inderdaad aangesloten met perilex).

Verder staat bij ons altijd stand 1 aan (als sinds we er wonen en ook zoals de vorige bewoners ons dit hebben uitgelegd. Op stand 2 gaat ie namelijk ook al flink toeren maken - ongeveer op het niveau als van stand 3). Voor zover ik weet staat het bij al onze buren ook allemaal standaard op de eerste stand. De potmeters werken inderdaad prima, alleen heeft het weinig zin om aan de potmeters te regelen als hij in stand 3 sowieso uitvalt.

 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
Yowzawood schreef op maandag 26 oktober 2020 @ 12:37:
Stand 1 is met meerdere personen in een huis gewoon te weinig. Leuk voor weinig geluid maar de aanbevolen stand is gewoon de middelste stand.

Ga maar eens met een CO2 meter aan de slag en dan zie je dat je woonvertrek en keuken met stand 1 na een uurtje gebruik al veel te hoog scoren.

Maar als de standen niet goed werken moet je de unit na laten kijken of zelf aan de slag gaan, het is redelijk simpele techniek.

En ik heb dezelfde HRU unit, er hoort ook nog een fors verschil te zitten tussen stand 2 en 3. De standaard instelling is:
1 - tussen 50 en 100
2 - tussen 100 en 150
3 - tusen 250 en 350

En die waarden stel je dus in met de 2 potmeters. Je kan dus wel degelijk ook stand 1 van min 50 naar max 100 beinvloeden......
Kan het niet zijn dat ze stand 1 hebben ingericht als stand 2? Want deze stand is mede als de 3de stand, in te regelen met de potmeters aan de zijkant. Maar nogmaals, dit is exact de reden waarom we graag een advies krijgen voor iemand die ons hierbij kan helpen. Ik betaal graag een paar honderd euro in de wetenschap dat mijn kanalen schoon zijn, de inregeling goed staat en dat het issue met die derde stand wordt opgelost.. Iemand daar tips voor?
loeberce schreef op maandag 26 oktober 2020 @ 13:12:
[...]

Maar meten bij het ventiel heeft alleen zin als je weet dat de aanvoer in de ruimte op orde is. Essent adviseert bv 1,5 cm tussen de deur en de drempel. Deze check is zo gedaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een nieuwe vloer heeft gelegd waardoor die ruimte er niet meer is.

Zelfde geldt trouwens ook voor roosters, maar aangezien het een WTW is vermoed ik dat TS geen roosters heeft.
Ruimte onder de deur is meer dan genoeg.

 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
loeberce schreef op maandag 26 oktober 2020 @ 13:31:
Heb je behalve Feenstra niets gevonden? Er zijn zat specialisten te vinden volgens mij. Helaas kan ik je niet helpen met een goede aanbeveling.
Issue is een beetje dat je op allerlei vage bedrijven uitkomt die goed adverteren op basis van keywords. Daar heb ik gewoon een slecht onderbuik gevoel bij. In dat kader, ons netwerk van vaklieden kennen wij uit ons netwerk omdat zij vakwerk leveren en hoeven daarom niet (shady) te adverteren. Wellicht bel ik Itho zelf wel even...

 • ThAZiP
 • Registratie: november 2007
 • Laatst online: 26-10 12:56
Yowzawood schreef op maandag 26 oktober 2020 @ 13:43:
[...]

Niet aannemelijk...... de Itho unit is niet echt sterk in het leveren van informatie. Behalve dat status ledje is er weinig te zien. Alleen met een extra sensor of draadloos schakelpunt krijg je informatie over de gebruikte ventilatiestand. Maar normaal heb je dat ook niet echt nodig, je hoort duidelijk het verschil tussen de standen op basis van het lawaai :-).

Waarom nagenoeg iedereen stand 1 gebruikt is omdat stand 2 en 3 teveel lawaai maken. En dat komt bijna altijd door een slechte installatie. Dat zie ik helaas bij jou ook, veel bochten en weinig tot geen dempers waardoor het luchtgeruis al snel veel lawaai oplevert. Maar stand 1 is normaal niet voldoende om goed te ventileren en je CO2 percentage laag te houden.

De installatie richtlijnen zijn redelijk simpel, bochten zoveel mogelijk vermijden en lange dempers aan de huiskant van de HRU, samen met schone kanalen en ventielen zou dan het geluid acceptabel moeten zijn. Eventueel kan je ook nog dempers in je kanalen aanbrengen, dat heb ik uiteindelijk ook nog gedaan.

Maar dat heeft weinig tot niets met jouw probleem te maken, je schakelaar (of HRU) werkt gewoon niet goed. Je zult of zelf aan de slag moeten (dat zou ik aanraden, de meeste installateurs zijn prutsers of nemen te weinig tijd) en anders moet je iemand zoeken. Elke installateur moet je standen schakelaar kunnen doormeten en repareren, de techniek is simpel. Inregelen van je ventielen doe je in de hoogste stand met de deuren dicht en iets als een Testo anemometer. Beetje ervaring en redelijk wat tijd, dus voor de meeste installateurs te lastig. Ik kan je niemand aanbevelen, heb het zelf gedaan.....

En ook voor filters vergangen zul je zelf even wat moeite moeten nemen. Die zuig je een paar keer uit en je vervangt ze regelmatig. Ook die bepalen de luchtstroom en kwaliteit van je installatie.
Ik waardeer je feedback, dus merci daarvoor. De schakelaar doormeten kunnen we inderdaad zo doen, we kunnen erg veel zelf. Maar omdat dit naar ons idee vrij specialistisch is, heb ik de voorkeur om dat eens goed te laten doen. Onze hele wijk draait op dit / vergelijkbare systeem/systemen.

We hadden inderdaad het vermoeden dat het uit de filters kwam. Maar deze zijn vernieuwd, en de binnenunit van de WTW is ook helemaal gereinigd. Dat lijkt er goed uit te zien.

Heb net wel de kelken beneden wat verder dicht gezet omdat deze helemaal open stonden. Ik ga ook eens googlen naar zo'n anemometer.
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee