Toon posts:

BG-vloer zonder kruipruimte isoleren voor vloerverwarming?

Pagina: 1
Acties:

 • Donderpoes
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 01:14
Zoals het er nu uitziet zullen wij over een aantal maanden de sleutel van onze nieuwe woning verkrijgen. Vooruitlopend op de zaken ben ik bezig om alvast wat plannen te smeden voor de verbouwing.

Wat wij sowieso gaan doen:
 • Nieuwe keuken
 • Inpandige hwa naar buiten brengen (2x)
 • Nieuwe CV ketel
 • Stucwerk benedenverdieping
 • PVC vloer benedenverdieping
Waar ik erg over twijfel is vloerverwarming.
Ik zou graag alle radiatoren weg willen halen van de benedenverdieping en voor het comfort vloerverwarming aanleggen.

Er is een kruipruimte aanwezig, maar in principe niet begaanbaar. Ooit is alle grond afgevoerd en schoon zand teruggeplaatst in de gehele wijk. Ik heb mij laten vertellen dat er luchtzakken kunnen bestaan waar je in weg kan zakken. De vloer van onderaf na-isoleren lijkt mij hierom een onbegonnen zaak.

De huidige vloer is een betonnen vloer, met hierop een grind vloer waar laminaat overheen ligt. Wat ik mij afvraag, is het de moeite waard om de grind vloer en dekvloer weg te laten hakken, dan isolatie laag aanleggen met hierop vloerverwarming en een nieuwe dekvloer.

Heeft er toevallig iemand ervaring met het zelf weg hakken van grind vloer en dekvloer? Is dit alleen een arbeidsintensieve klus of komt hierbij ook specialistische kennis bij kijken?

Zijn er nog andere opties om een vloerverwarming aan te kunnen leggen? Eroverheen zie ik niet echt zetten, de vloer vind ik te hoog worden en infrezen lijkt mij geen optie i.v.m. het ontbreken van isolatie. Of vergis ik mij hierin?

Het betreft een woning gebouwd eind jaren 70 met een begane grond vloer oppervlak van pak weg 60 M2.

Het budget is uiteraard niet oneindig, ik heb zo'n 60k beschikbaar voor verbouwing, maar hiervan zou ik graag een deel nog op de hypotheek willen aflossen of willen gebruiken voor maandlast verlagende maatregelen.

 • Donderpoes
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 01:14
DutchJohnDoe schreef op dinsdag 14 juli 2020 @ 08:11:
Misschien slim om te kijken naar de elektra voordat je gaat stucen. Zou jammer zijn als je later je stucwerk kapot moet maken omdat je je elektra wilt wijzigen/vernieuwen.
Draak1978 schreef op dinsdag 14 juli 2020 @ 08:23:
Nieuwe keuken betekend nieuw leidingwerk en electra. Dus er zal moeten worden gesleufd en misschien een nieuw plafond. Bedenk van te voren goed wat de toekomst plannen zijn. Het is zonde als een muur 2x open moet. Ik zit nog midden in een grote verbouwing en nu zit bijna al het geld achter de muren en in de isolatie.

Dus zet alles eerst op een rijtje wat je nu wilt doen en wat je daarna wilt. Als het huis leeg is, is het makkelijker muren, plafonds en vloeren open te breken dan dat het bewoond is.
Goede tips!
Is het geen idee om de kruipruimte te injecteren met een isolatiekorrel? Ik heb zelf een jaren 30 woning met nu een opbouw vloerverwarming. De vloer is inc laminaat een 3 cm omhoog gegaan. Wil je dit inclusief een goede isolatie doen (de woning is geheel onderkelder bij mij, dus makkelijk bereikbnaar) dan gaat de vloer 6 cm omhoog.
Dit zou een optie kunnen zijn, maar ik weet helaas nog niet hoe de "kruipruimte" erbij ligt. I.v.m. met luchtzak gevaar hebben ze een bak gemetseld in de kruipruimte waar de watermeter etc. zich in bevind. Deze is bereikbaar via het kruipluik. De bak kan ik openbreken wanneer de woning van mij is en dan kan ik zien hoe het erbij ligt.
htca schreef op dinsdag 14 juli 2020 @ 08:46:
[...]

Goed idee, het is wel een andere manier van verwarmen meer gelijkmatig dan met radiatoren. Wij hebben het ook laten aanleggen, maar pas sinds we nieuwe ramen hebben waardoor we minder "trek" door de kamer hebben is het comfortabeler.

[...]

Ik weet niet precies hoe je vloer er aan de onderkant uitziet, maar als je een betonnenvloer hebt (dat lijk je te zeggen) met een kruipruimte. Dan kan het zijn dat er al een vorm van isolatie is (balken-broodjes). Andersom, als je wilt isoleren van de onderkant zou ik advies inwinnen "in principe niet begaanbaar", dat klinkt voor mij als, "lastig maar zeker niet onmogelijk". Laat je infomeren door een aannemer/leverancier van deze zaken of laat het hen doen (afhankelijk van de kosten).
De woning heeft op dit moment energie label C. Wat ik van de verkopers en makelaar begrepen heb is er wel isolatie aanwezig, maar met het oog van verduurzamen en in de toekomst van het gas af, zou ik dit i.c.m. vloerverwarming toch wel willen verbeteren. En dan eigenlijk van binnenuit i.v.m. met het luchtzak gevaar. Ik heb cowboy verhalen gehoord dat er daadwerkelijk meters zand in elkaar stortte omdat er mensen toch de kruipruimte ingegaan zijn.
[...]

Bij ons in de aanbouw is de vloerverwarming in de dekvloer meegestort. Het werd verbonden aan een wapeningsnet dat op een isolatielaag lag en daaroverheen werd de vloer gestort. In het bestaande deel is het ingefreest volgens een slakkenhuis patroon. Daaroverheen is vervolgens getegeld in cement en zijn de "gootjes" dicht gesmeerd. Het stapelen zou ik proberen te vermijden. Dus inderdaad dan de hele zand cement vloer eruit jekkeren en van daaruit werken. Normaalgesproken is dat wel te doen (afhankelijk van je vloer), maar het is niet je dagelijks werk (dus spierpijn en het duurt langer dan wanneer iemand dat doet als professie). Maak vooral afspraken met de verschillende partijen wie wat oplevert (of zet het in zijn geheel weg bij de leverancier van je vloer).
Dat het mij spierpijn oplevert en ik er langer over doe dan een professional vind ik niet zo'n probleem. In de komende tijd zal ik wat offertes opvragen om de kosten te bepalen en of ik het dan waard vind om het zelf te doen. Ik wil proberen om de verbouwing binnen 3 maanden af te ronden, maar iets uitloop vind ik ook niet erg.
Zwartoog schreef op dinsdag 14 juli 2020 @ 09:53:

Algemeen: ik ben ook bezig geweest met het oriënteren op vloerverwarming in een heel andere situatie (houten balkvloer, jaren '30). In principe kan alles, maar het welgemeend advies dat we kregen van verschillende bouwkundigen was dat je kritisch moet kijken naar wat je realistisch kunt met een woning. Als je een pand half moet afbreken om iets voor elkaar te krijgen, dan heb je de verkeerde woning gekocht :)

Je kunt kijken hoe gemakkelijk de cementdeklaag eraf komt, en hoeveel cm je daarmee wint. Of dat voldoende is om een isolatielaag met Rd>3,5 neer te leggen moet je even bekijken.

Verder kun je ook kijken naar vloerverwarming als bijverwarming (vloer + radiator). Als het jou alleen om warme voeten te doen is, zijn de eisen aan de vloerisolatie wellicht veel lager dan wanneer de vloerverwarming de hoofdverwarming is. Maar daar weet ik het fijne niet van...
De vloerverwarming wil ik in eerste instantie plaatsen om van de radiatoren af te komen. Op een aantal plaatsen vind ik ze in de weg zitten, hier zou ik de horizontale radiatoren kunnen vervangen voor verticale, maar dit heeft niet mijn voorkeur.
Ook wil ik de woning gaan verduurzamen en dan kan een vloerverwarming denk ik niet ontbreken.
Mijn voorkeur heeft het daarom wel om er mijn hoofdverwarming van te maken, zeker op de begane vloer. De verdieping en zolder zou ik bij voorkeur nog even met rust laten, daar deze nu prima in orde zijn.
Ivow85 schreef op dinsdag 14 juli 2020 @ 09:54:
1: Denk aan je elektra. Breng die naar de standaarden van 2020. Extra groepen voor de keuken, krachtgroep voor een elektrische kookplaat en als je dan toch je groepenkast moet vervangen, zorg dat er dan ruimte is om ook groepen bij te plaatsen voor een warmtepomp, zonnepanelen en oplaadpunt voor een toekomstige elektrische auto (indien er op eigen terrein geparkeerd kan worden).
Breng alle stopcontacten naar plint-hoogte. En zorg dat je er voldoende plaatst. Gebruik dubbele inbouwdozen, zodat je niet gebonden bent aan 'dubbele stopcontacten in één inbouwdoos.
Meterkast had ik niet vermeld, maar deze gaat sowieso ook vervangen worden. Is oud en voorziet in te weinig groepen. Zal een ruime meterkast uitkiezen.
2: Denk aan eventuele toekomstige verbouwingen die je ooit nog wel welt uitvoeren. Bedenk waar en hoeveel loze leidingen je daarvoor nodig hebt. Onder andere naar de verdieping en zolder toe. Breng deze loze leidingen aan voordat de stukadoor komt.

3: Vloer uithakken is op zich goed zelf te doen, maar reken op spierpijn, veel stof én een hele grote puincontainer. Huur goed gereedschap (zware elektrische sloophamer) en gebruik de juiste beschermingsmiddelen (veiligheidsschoenen, veiligheidsbril, gehoorbescherming, handschoenen, lange broek en stofmasker). Volume van de container moet ongeveer 2 keer het volume van de nu nog strakke vloer zijn. Dus is je dekvloer + grind + laminaat nu 60m2 groot en 5cm dik, dan komt je op volume van de vloer van 3m³. Maar zul je zeker een container van 6m³ nodig hebben.

4: Bij vloerverwarming is isolatie van de vloer best wel belangrijk. Hoe minder isolatie, hoe meer plezier de muizen en spinnen in de kruipruimte daarvan zullen hebben. Zonder isolatie gaat ruim 40% van de warmte de kruipruimte in. Je wilt dat beperken tot minder dan 10%.
Als de kruipruimte moeilijk begaanbaar is, dan is zelf isoleren wat lastiger. Maar dat betekent niet dat isolatie niet mogelijk is. Vraag bij verschillende isolatiebedrijven en aannemers welke mogelijkheden zij hebben voor jullie woning, wat daarvan de isolatiewaarde is en welke kosten er bij horen.

5: Als je toch al maandlast verlagende maatregelen overweegt én vloerverwarming laat aanleggen, overweeg dan ook eens zonnepanelen en een warmtepomp. Mogelijk zijn er dan ook wel op de verdieping aanpassingen aan het verwarmingssysteem nodig. Het scheelt je nu de investering in een nieuwe CV-ketel en als je ook op inductie gaat koken scheelt het je ook 200+ euro per jaar aan vaste kosten voor gas, want je kan dan je gasaansluiting opzeggen. Ook in verbruikskosten kan een warmtepomp flink voordeliger zijn dan een gas CV, mist je woning een beetje geschikt is voor een warmtepomp.
Bij een jaren 70 woning is vloerverwarming met vloerisolatie, dubbel glas en spouwmuurisolatie voldoende om je woning geschikt te maken voor een warmtepomp.
Bedankt voor je handige tips!
Zonnepanelen heb ik zeker als optie in mijn hoofd. Van warmtepompen weet ik erg weinig af, maar is het zeker waard om te onderzoeken. Of ik van het gas af kom zonder hoge kosten te maken, durf ik te betwijfelen. Maar zou voor een combi kunnen gaan en op die manier wel gas te besparen.
GodOfWar schreef op dinsdag 14 juli 2020 @ 16:26:
Wij hebben onlangs ook onze vloer vernieuwd als deel van onze verbouwing (oud huis), we hebben de kruipruimte laten opvullen met schuimbeton (+-36 m2) met daar bovenop de vloerverwarming, in een +- 6cm dikke laag Anhydriet.

Het kost wat tijd en moeite (oude houten vloer gesloopt, ook alle electra compleet vernieuwd en internetkabels getrokken) en zoals hierboven wordt aangegeven kun je nooit genoeg (loze) leidingen hebben. Al met al veel werk dus, maar we zijn heel tevreden met het resultaat.

Schuimbeton moet een weekje drogen, de anhydrietlaag duurde bij ons ongeveer 3 maanden voordat de houten vloer kon worden aangebracht.
Ik denk dat deze oplossing wat minder geschikt is voor mijn situatie, maar ik ga er wel naar kijken wat er mogelijk is met schuimbeton.

[Voor 4% gewijzigd door Donderpoes op 14-07-2020 17:01]

Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee