Toon posts:

Server Upgrade: Windows OS eruit, Hypervisor erin?

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • -Leon-
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 16-08 14:40
Hallo Tweakers!

Ik ben op zoek naar wat hulp in het maken van keuzes en hoop dat jullie me in de juiste richting kunnen sturen.

Een korte inleiding:
Ik heb een server draaien welke o.a. gebruikt word als/voor:
- File Server: 2 RAID kaarten (LSI & HP rocketRAID 2680) met RAID5 configs en de nodige software zoals Sonar, Jackett, etc.
- TV Server: Digital Devices tuner en MediaPortal Server voor het streamen van TV over mijn netwerk.
- FTP Server
- Backup server (van de overige PCs in het netwerk)
- VMware Workstation met inmiddels een 4/5-tal VMs (EVE-NG en andere VMs om Netwerk gerelateerde zaken te kunnen testen/leren)

Huidige hardware is een i7-2600k met 24GB RAM en Windows Server 2019 als OS.
Met name een aantal zware LABs in EVE-NG is de aanleiding voor een upgrade, CPU & RAM worden regelmatig volledig gebruikt. Ik zit te denken aan een Threadripper 1920x met 12c/16t en 64GB RAM. Indien nodig kan ik later dan de CPU nog upgraden (meer cores) en RAM uitbreiden.
Daarnaast is mijn desktop inmiddels ook een jaartje of 8 oud en begint die wat trager te worden met compilen in bijv. Visual Studio, dus dacht gelijk een Development VM te maken op de server, om die upgrade nog wat uit te stellen :)
Sommige VMs zouden dus 24/7 draaien, maar anderen alleen als ze nodig zijn.

Tot nu toe altijd met een Windows Server OS gedraaid, maar de vraag is dus of dit de beste keuze is voor na de upgrade.
Ik heb al veel gelezen en met het aantal VMs dat ik nu heb + de gedachte om mijn desktop te 'virtualiseren' lijkt een hypervisor een betere oplossing aangezien dit (met wat ik erover gelezen heb) een betere benutting van de onderliggende hardware tot gevolg zou hebben en me behoorlijk wat flexibiliteit geeft.

Dus ben me gaan verdiepen in ESXi. vSphere 7 & vCenter 7 op een VM geinstalleerd, en ik moet zeggen dat die installatie prima verliep en het er interessant uit ziet! Wel zonde dat vCenter gelijk 12GB RAM 'vreet', maar denk dat ik die niet nodig heb als ik maar 1 host ga draaien (toch?!?). Vervolgens vraag ik me wel af of ik mijn (verouderde) HW wel kan blijven gebruiken, aangezien mijn RAIDs gewoon toegankelijk moeten zijn in verschillende VMs als ik voor een Hypervisor kies. De Compatibility Guide geeft hier geen uitsluitsel over.

Na ook ook Gathering de nodig topics te hebben gelezen, kwam Proxmox ook regelmatig ter sprake. Deze zou (als ik het goed begrepen heb) wat 'makkelijker' omgaan met passthrough van HW naar de VM(s), maar dat kan ik mis hebben.
Dus ook daar zojuist een VM van geinstalleerd, maar dit loopt niet zo soepel als met ESXi. De installatie gaat prima, het starten lijkt ook sneller dan ESXi, maar het maken van een VM geeft de nodige uitdagingen. Mijn 3e disk (LVM) is niet zichtbaar als ik Windows Server wil installeren als VM, ook niet na het aanmaken van een partitie. Aangezien ik niet bekend ben met Linux (op een paar ervaringen met Raspbian na) kost het zoeken naar die oplossing dus wat meer tijd (Inmiddels opgelost, Storage Pool verwijderd nieuwe Thinpool aangemaakt), daar waar het met ESXi allemaal soepeler verliep, ondanks dat ik daar ook nog nooit mee gewerkt heb.

Long story short: Wat zouden jullie doen (en waarom)? Windows OS houden en met Workstation blijven werken of een Hypervisor erop en VMs maken? En wat zou dan de meeste geschikte hypervisor zijn in deze situatie?
Hopelijk hebben jullie (op basis van eigen ervaringen?) wat advies/argumenten/onderbouwingen en kan ik uiteindelijk mijn keuze maken.

Alvast bedankt voor de feedback! _/-\o_

Alle reacties


 • -Leon-
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 16-08 14:40
Primair omdat ik er niks vanaf weet en nooit naar gekeken heb. Daarnaast omdat ik gelezen heb dat die leercurve redelijk stijl is, maar meer redenen heb ik ook absoluut niet!

ESXi was de 'bekende' naam aangezien ik al met VMware werk en tijdens het zoeken kwam vooral Proxmox als alternatief naar voren, vandaar de focus op die 2. Maar als het een goed alternatief is om in de overweging mee te nemen dan hoor ik dat graag!

Krijg het idee dat de 'grootste' uitdaging word om mijn RAIDs beschikbaar te hebben. Ben er ook nog niet achter of het mogelijk is ze beschikbaar te hebben in verschillende VMs (tegelijk), dat is allemaal nog 'onbekend terrein'.

Laat me dus graag adviseren ;)

 • -Leon-
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 16-08 14:40
Jazzy schreef op woensdag 27 mei 2020 @ 16:24:
[...]
Het tegenovergestelde is waar. :) Als je Windows kunt beheren, dan kun je Hyper-V beheren. Of je dat nu grafisch doet met MMC-gebaseerde tools of ervaren bent met PowerShell scripting en automation, die ervaring kun je direct gebruiken om Hyper-V te beheren.

Bijkomend voordeel ten opzichte van VMware is dat Windows een uitgebreide HCL kent. Maakt voor zakelijk gebruik niet zo veel uit maar als je thuis wat wilt uitproberen heb je echt hardware nodig waar bijvoorbeeld netwerk en storage adapters op de VMware HCL staan.
Dan had ik je bericht in dat andere topic dus verkeerd gelezen/begrepen. Je refereert met 'leercurve' aan Proxmox... my bad :P
Ik ben overigens alles behalve een Windows beheerder, en me ook nog niet bezig gehouden met Powershell scripting. Meer verstand van Networking ;)
Jazzy schreef op woensdag 27 mei 2020 @ 16:24:
[...]
Ik wil verder niet een discussie herhalen die ook in andere recente topics gevoerd wordt, maar denk dat je Hyper-V zou moeten zien als meest voor de hand liggende hypervisor om mee te starten. VMware als je het leuk vind om kennis op te doen van iets wat nieuw is of als je bijvoorbeeld wilt gaan werken in een omgeving waar VMware gebruikt wordt.

Kijk anders ook eens in dit topic: Windows 2012/2016 server + 2 VM installeren op 1 server Denk dat je iets verder bent dan de TS daar, maar zit nogal wat overlap als het gaat om welke hypervisor te gebruiken.
Dat topic had ik inderdaad ook gezien, en daar worden idd ook alle 3 de varianten besproken.

Heb ik het goed begrepen dat Hyper-V geactiveerd word als 'role' op een Windows Server installatie, maar alsnog een Type 1 hypervisor is?

In principe kan ik het dus uitproberen/testen op mijn huidige Server installatie.
Dan zou het idd interessant zijn, want dan ben ik gelijk van het 'geneuzel' van passthrough, etc. af, aangezien mijn RAIDs nu prima draaien in Windows.

 • -Leon-
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 16-08 14:40
RGAT schreef op woensdag 27 mei 2020 @ 16:58:
Denk dat Hyper-V juist de meest makkelijke type 1 hypervisor is om op te pakken, als je nu al een legitieme Windows Server 2012/2016/2019 installatie hebt is het een kwestie van de Hyper-V role installeren en herstarten, dan open je de 'Hyper-V Manager' die je een vrij zelf-uitleggende interface geeft verder :)
Alternatief is de huidige installatie eraf gooien en VMware oid installeren, kan je net zo goed voordat je dat doet even Hyper-V testen ;)
Als ik het allemaal zo lees moet ik me zeker eens in Hyper-V gaan verdiepen!
Start die Manager automatisch? Of start de Server door naar het default OS als je geen 'knop' indrukt? (Heb nu alleen een RDP verbinding met de server en er geen toetsenbord/muis/monitor aan hangen)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • -Leon-
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 16-08 14:40
RGAT schreef op woensdag 27 mei 2020 @ 17:22:
Hyper-V Manager is gewoon een tool om de VMs mee te beheren, net zoals Workstation, je kan het ook via Powershell doen als je een uitdaging zoekt maar de Manager tool is een stukje makkelijker ;)
Hyper-V start automatisch, als jij je VMs instelt om ook automatisch te starten werkt het allemaal vanzelf.
Installeer die Hyper-V role eens, dan zie je het gelijk voor je en waarschijnlijk valt alles dan wel op z'n plaats :)
Was effe bang dat ik me eventueel zou 'buiten sluiten' van mijn OS, maar het lijkt idd de 'makkelijkste' oplossing om die role te activeren op een Server installatie met GUI (welke ik heb) als ik dit zo lees:
https://www.nakivo.com/bl...v-server-vs-hyper-v-role/

We gaan er eens mee aan het puzzelen.
TNX allen voor de input! (had ik toch nog een optie over het hoofd gezien...) :9

 • -Leon-
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 16-08 14:40
Even aan het puzzelen geweest, maar al wel een paar uitdagingen tegen gekomen...

Tijdens testen erachter gekomen dat Hyper-V en VMware Workstation niet samen werken, maar dat is de kleinste uitdaging.

De converter tool lijkt alleen te werken voor ESXi en niet voor VMware Workstation. Workaround is dan PowerShell en daar had ik behoorlijk wat uitdagingen mee (error: The entry 4 is not a supported disk database entry for the descriptor). Dit bleek uiteindelijk aan de VM zelf te liggen (EVE-NG), aangezien andere VMs (o.a. Proxmox en vCenter) wel geconverteerd konden worden

Vervolgens de System Requirements van EVE-NG bekeken, en dat is gelijk de volgende uitdaging: Hyper-V is officieel niet ondersteund. :'(
Wel een guide gevonden, dus dat gaan we zo eens proberen.

En de vorige uitdaging (tenzij EVE-NG toch goed werkt op Hyper-V), zorgt dan gelijk voor de volgende uitdaging, en dat is de HCL / passthrough mogelijkheden. En dit is uiteraard lastig te testen zonder een installatie te doen met de betreffende hardware.

Toch niet zo makkelijk als het allemaal leek te worden |:(

 • -Leon-
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 16-08 14:40
jwvdst schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 14:48:
Als je je tv server ook wilt visualiseren dan valt Hyper v af vanwege je pass through die je nodig bent voor je quad tuner tv kaart. Hyper v bied hier minimaal ondersteuning voor en esxi kan dit out of the box
ik kan je uit ervaring vertellen dat pass through van jou tv kaart naar een vm onder esxi probleemloos werkt. Met esxi kun je je nas ook nog visualiseren in combinatie met pass through van je SATA controller.
Ikzelf heb naast mn nas en tv server ook nog mn router gevirtualiseert en daarvoor een netwerkaansluiting in passthrough staan zodat pfsense rechtstreeks verbinding heeft met de kabelmodem
Waardevolle info, waarvoor dank! pfSense staat inderdaad ook op het lijstje als mogelijke toevoeging aan mijn LAN, alhoewel mijn Cisco router al een degelijke FW heeft.

de LSI kaart staat idd in de HCL van ESXi, maar ben bang dat de rocketRAID niet gaat werken. Weinig over te vinden, maar dit beloofd weinig goeds.

Ik kan mijn TV kaart en storage natuurlijk ook gewoon onder Windows Server laten draaien als ik met Hyper-V aan de slag zou gaan.

Ik heb EVE-NG in ieder geval draaien met Hyper-V. :)

[Voor 7% gewijzigd door -Leon- op 28-05-2020 15:52]


 • -Leon-
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 16-08 14:40
jwvdst schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 16:40:
[...]
wat ik doe is dat met behulp van nfs mijn esxi contact maakt met de datastore op mijn gevirtualiseerde nas. Dan ben je ook geen dure stroomvretende raidcontroller meer nodig. En als je dan een onboard nvme kun je die als primaire datastore gebruiken om daar je nas en eventueel je pfsense op te zetten en de rest op je nfs datastore.
Uhm.... ik denk dat ik begrijp wat je zegt :P Niet zo heel erg bekend met alle storage mogelijkheden en termen.

Wat betreft die RAID controller: Als je gaat virtualiseren dan verlies je toch snelheid? Softwarematige oplossingen waren altijd langzamer, maar ik misschien loop ik achter?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -Leon-
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 16-08 14:40
jwvdst schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 23:14:
[...]
ik draai zelf xpenology. Het kost wat processor kracht maar je bent veel flexibeler. Zijn er naast de tv tuner kaart nog onderdelen die je mee wilt nemen naar je nieuwe systeem?
Nee, niet echt. Huidige inrichting server is primair storage, dus eigenlijk alleen de RAID controllers.
Ik bedenk me dat de TV kaart (op dit moment) ook niet meer belangrijk is, aangezien ik de IPTV tuner gebruik, maar je hebt al aangegeven dat dat geen probleem is.

En ik kan uiteraard altijd mijn Windows Server OS blijven draaien en Hyper-V gaan gebruiken. Dat zou al wat performance winst moeten geven tov VMware Workstation, en EVE-NG lijkt prima te werken.
't is een 'ontdekkingsreis' naar de meest flexibele mogelijkheid :)

 • -Leon-
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 16-08 14:40
jwvdst schreef op vrijdag 29 mei 2020 @ 15:33:
Als je toch een compleet nieuw systeem wilt dan kun je ook wel gewoon wat proberen totdat je het helemaal naar je zin en gericht hebt
Alleen MOBO/CPU/RAM & SSD zullen worden vervangen.
Voeding van huidige systeem moet goed genoeg zijn, en de hardware die ik nodig heb om de mogelijkheden te testen zit ook in mijn huidige server, dus dat maakt het wat lastiger.

Voor nu nog maar eens wat meer 'spelen' met Hyper-V en kijken hoe dat bevalt.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -Leon-
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 16-08 14:40
https://techcommunity.mic...-and-hyper-v/ba-p/1419928

Wat een goede timing voor die update _/-\o_ _/-\o_

Dat maakt het testen & vergelijken een stuk makkelijker, inclusief het overzetten van mijn EVE-NG configuratie's aangezien ik die VM niet kan converteren naar Hyper-V format.

** EDIT **
Wat te vroeg gejuicht...

Supported Host Operating Systems
 • Windows 10 20H1 build 19041.264 or newer
https://kb.vmware.com/s/article/76918

[Voor 72% gewijzigd door -Leon- op 31-05-2020 15:16]

Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee