Acties:
 • +16Henk 'm!

 • Gizz
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 18:35

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

worldfastest schreef op dinsdag 31 maart 2020 @ 21:59:
Ik ben benieuwd hoe de verschillende scholen nu les geeft in het land. Wat zijn de ervaringen van mede tweakers?
Ik werk zelf in het onderwijs, ik ben teamleider en projectleider onderwijsvernieuwing op een havo-vwo school. Mijn school is onderdeel van een grotere stichting van 10 VO-scholen. Daarnaast heb ik veel contacten in het basisonderwijs en weet min of meer wat daar speelt.

Verkapte vakantie? Ha! Zeker in de aanloop naar het besluit om scholen te sluiten en de daaropvolgende week heb ik (en echt niet ik alleen) structureel werkdagen van 12 uur gedraait. Alles op alles gezet om ons onderwijs naar MS Teams te verplaatsen, nieuwe roosters te maken, de beste tools uit te kiezen, docenten aan het werk te zetten etc. Met bloed zweet en tranen is het gelukt om zelfs de grootste diginoobs binnen het team in staat te stellen om zelf instructiefilmpjes van tevoren op te nemen en zelf videolessen met hun leerlingen in te plannen.

Daarnaast ben je als school met 100 andere zaken bezig. Je hebt zorgleerlingen waarvan je weet dat het eigenlijk niet okay is dat ze 24/7 thuis zijn, omdat de thuissituatie daarvoor niet veilig genoeg is, dus daar ga je mee aan de slag. Laptops uitlenen aan leerlingen die niks hebben, extra laptops regelen binnen de stichting en via de gemeente. Tegelijkertijd met de eerste videolessen bezig zijn en ook al evalueren en je onderwijs verder laten evolueren. Nieuwe plannen maken voor het afnemen van schoolexamens, PTA's aanpassen. Op maandag woedende, ongeduldige en ontevreden ouders te woord staan die je letterlijk de zondagavond ervoor hebt laten weten dat het kabinet besloten heeft dat alle scholen sluiten en dat de ouders en leerlingen dinsdagmiddag informatie ontvangen over hoe we ons onderwijs gaan vormgeven (nee, dit verzin ik niet.., zo zijn helaas meer ouders dan je hoopt).

En dit alles zie ik niet alleen op onze school, maar op alle scholen van onze stichting. Er wordt intensief informatie uitgewisseld, problemen en oplossingen worden gedeeld. Wel doet elke school dat op een andere manier. Zo verzorgt een vmbo-bk zorglocatie het onderwijs niet geheel digitaal, maar zoals mijn collega dat mooi omschreef: "wij verzorgen het onderwijs via Teams en Post-NL". En dit harde werken, improviseren en er echt het beste van proberen te maken zie ik ook op de basisscholen in Amsterdam.
Heb dit aangekaart bij de school maar krijg als reactie dat ze leraren hier geen zin in hebben🙁.
Klinkt alsof je kinderen op een niet echt flexibele / innovatieve school zitten.. Is dit echt een antwoord dat je van een leidinggevende hebt gekregen, dat z'n medewerkers geen zin hebben? Of heb je een invaller op de administratie aan de lijn gehad?

Overigens wil ik je wel meegeven dat je voorstel om een docent gewoon de hele les voor de webcam te laten geven enigszins te simpel gezien is. In een normale reguliere les staat en docent ook niet een uur voor het bord. Er is een klein stukje instructie, daarna moeten kinderen gaan oefenen, andere leerlingen krijgen verlengde instructie. Sommige kinderen snappen alles en moeten verder met andere opdrachten. Een docent loopt langs, checkt het werk enzovoorts. Om dit allemaal in een videoles van een uur met 30 kinderen te doen, dat werkt niet. Het meeste werk voor docenten gaat zitten in alternatieve vormen van formatieve toetsing, instructie op maat klaarzetten i.p.v. live algemene info zenden naar de klas als geheel en meer van dat soort zaken.

Wellicht kan je, voordat je een officiële klacht indient (want dat zou ik zeker doen als er geen onderwijs verzorgd wordt), kijken of men ergens vastloopt of niet uitkomt. Meedenken over mogelijke, laagdrempelige oplossing.

Bij ons was het echt hartverwarmend dat er, naast de ongeduldige zeikende ouders, ook een aantal ouders waren die ons na de bekendmaking van het kabinet meteen hebben gemaild dat ze konden komen helpen met bijvoorbeeld het opnemen van video's samen met docenten.

Het beeld van mensen in het onderwijs die dit als een vakantie zien herken ik in mijn omgeving totaal niet. Het is eerder dat iedereen overuren draait en zich zorgen maakt om achterstanden bij leerlingen in het algemeen en bij leerlingen met een ongunstige thuissituatie in het bijzonder. Ik moet zelfs collega's afremmen als ik weer eens zie dat iemand om 2:00 uur 's nachts een extra oefentoets voor leerlingen heeft gemaakt.

[Voor 10% gewijzigd door Gizz op 01-04-2020 05:06]

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • 99ruud99
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:42
Probleem is dat scholen ook nog eens heel veel gedoe kunnen krijgen met ouders die klagen over ACG. Hey lijkt wel alsof ouders daar alles tegenwoordig op schuiven. Een online les waarbij de kon kunnen reageren? Ja maar dan niet met de naam vd leerling want misschien komt er een lek en zien mensen dat hun super slimme kind een vraag heeft gesteld oid... (Wat ik persoonlijk eerder goed vind dan iemand die nooit iets vraagt).
Ik zie mijn vriendin nu elke dag bezig met 2 webcams om opdrachten met de klas te kunnen uitwerken op papier. Tegelijk heeft ze 4 programmas open ( teams itslearning magister en eentje die ik niet ken). Want de ene leerling vraagt zijn vraag hier en de ander daar. Want van hun mama mag dat, dus de school moet het goed vinden.
Er zijn nu zelfs ouders die vinden dat mijn vriendin ook een professionele microfoon moet aanschaffen op eigen kosten. Want hun kind kan het niet goed verstaan. Dat de rest vd kinderen geen problemen heeft dat wordt overgeslagen hierin.
Soms denk ik... Ouders met cruciale beroepen mogen hun kinderen naar school sturen. De andere ouders niet. Dat betekent dus dat van die ouders ook enige hulp verwacht wordt. Leun niet achterover op de bank maar ondersteun je kind als die moeite heeft.

Acties:
 • +7Henk 'm!

 • Chief
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 25-06 14:31
worldfastest schreef op dinsdag 31 maart 2020 @ 21:59:
Lijkt wel of de leraren dit als verkapte vakantie zien. Geef voor 1 week opdrachten en bellen 1x en dat was het...
Heel jammer zo'n reactie. Onbreekt iedere vorm van empatisch vermogen.

Ik kwam, ik zag, ik ging er keihard vandoor


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • 99ruud99
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:42
worldfastest schreef op woensdag 1 april 2020 @ 09:32:
[...]


Als ik hier zo lees lijkt het dat bovenstaande wel voor onze school geldt. Ik ben voor mijn jongste 5 uur per dag les aan het geven omdat ik niet wil dat ze een achterstand krijgt. Dat zijn uren die ik dus niet kan werken. Vindt dit nog steeds een verantwoordelijkheid van de school. Als ik het zo lees hier zijn er genoeg andere scholen die dit wel beter regelen.
Dat zie je dus verkeerd. Het zijn jouw kinderen. Jouw verantwoordelijkheid. Er is een reden dat kinderen van cruciale beroepen wel naar school mogen.
Dat docenten zich nog een slag in de rondte werken om toch nog de ouders werk uit de handen te nemen is puur omdat ze het voor jullie over hebben. Ze kunnen ook gewoon een planning maken en dat de leerlingen zelf aan de slag gaan. Daarvoor is het boek gemaakt.
En toch zie ik overal leerkrachten die live streamen. Uitleg geven. Video's maken etc etc.


Als je het nu echt zo erg vind om les te geven. Dan zoek je toch gewoon de video's van een andere docent op? Dat is misschien 10 minuten werk. Vervolgens laat je je dochter die video's gewoon blijvend volgen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • desmond
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
worldfastest schreef op woensdag 1 april 2020 @ 09:32:
[...]


Als ik hier zo lees lijkt het dat bovenstaande wel voor onze school geldt. Ik ben voor mijn jongste 5 uur per dag les aan het geven omdat ik niet wil dat ze een achterstand krijgt. Dat zijn uren die ik dus niet kan werken. Vindt dit nog steeds een verantwoordelijkheid van de school. Als ik het zo lees hier zijn er genoeg andere scholen die dit wel beter regelen.
Vijf uur lesgeven is echt overdreven. In de basisschoolleeftijd kunnen kinderen zich niet zolang concentreren. Hier ervaringsdeskundig met drie kinderen. Eentje nog op de basisschool. Op de basisschool gebeuren er -kortweg- drie dingen: rekenen, taal en een stuk eigen invulling. Dat is dus 50 minuten rekenen, kwartiertje pauze, 50 minuten taal en daarna kan je alle kanten op. Eigen invulling kan prima buiten spelen zijn, worden ze intelligent van. (https://www.bosplus.be/k/...e-toekomst-bepalen.html).

Licht offtopic: het is mijn ervaring dat scholen het drukker hebben met het bewaken van de ondergrens dan met het opstuwen van de bovengrens. Als je kind behoorlijk slim is (niet hoogbegaafd), kan je beter andere activiteiten aanbieden zoals muziek, sport, scouting, etc.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Brilsmurfffje
 • Registratie: December 2007
 • Niet online

Brilsmurfffje

Parttime Prutser

Ik snap niet waarom de verschillende docenten niet meer samenwerken, met de meeste office licenties krijgen de scholen ook toegang tot Microsoft Stream, maar op dat platform voor een hele scholengemeenschap de uitleg beschikbaar middels een docent voor een bord. Voor iedere les kan je dan 3 verschillende niveaus maken voor snelle leerlingen en traag lerende leerlingen.

Juist in deze tijden van crisis moet je automatisering juist inzetten en niet de werkwijze die je eerst analoog deedt 1:1 omzetten in digitaal. Als die filmpjes dan klaar zijn hebben de docenten alle tijd om de leerlingen te helpen. Het mooie van digitaal is ook dat iedere kind zijn favo docent kan uitkiezen en niet vastzit aan zijn aangewezen docent. Het maakt dan niet uit of deze docent op school X of Y zit want het internet verbindt ons allemaal.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • DiedX
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 01:43
Brilsmurfffje schreef op woensdag 1 april 2020 @ 10:44:
Juist in deze tijden van crisis moet je automatisering juist inzetten en niet de werkwijze die je eerst analoog deedt 1:1 omzetten in digitaal.
Dit is het meest mooie hiervan. DIT KAN NIET.

Waar je in de klas de studenten na een minuut of 8 al kwijt bent, is dat sneller met film. Oftwel: je moet je gehele aanbod omkatten, verkleinen naar behapbaardere stukken.

Ik ben als docent hbo daar een dag mee kwijt. Dan heb ik het nog niet gehad over de herkansingen van vorige periode, de aankomende toetsing voor periode 3, hoe we in vredesnaam gaan toetsen in periode 4, en je wil zelf nog je sanity bewaren...

Qua @Anoniem: 37297, ik denk dat het niet haalbaar is om live te streamen, en precies hetzelfde te verwachten "wat ze normaal in de klas hebben", en ik vraag mij ook af of je verwachtingskader wel helemaal aangepast is naar de werkelijkheid. Echter: praten kan altijd... Wellicht eens vragen waarom hun school het anders doet dan de andere, en wat er dan anders zou moeten?

DiedX supports the Roland™, Sound Blaster™ and Ad Lib™ sound cards


 • 99ruud99
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:42
@worldfastest Heb je ondertussen een goede oplossing kunnen vinden?
Ik lees terug dat ik "ietswat" aanvallend heb gereageerd :( Begon het een beetje beu te worden dat iedereen meer verwacht. De docenten moeten zich aanpassen, maar je moet ze wel de kans ertoe geven. Wanneer het geluid/beeld eventjes hapert, tsja, dat gebeurd nu eenmaal als je geen proffessionele apparatuur hebt.
Er is op dit moment geen uitzicht op hoe lang het gaat duren. Nu wordt meivakantie gezegd, maar tegelijkertijd "boek geen vakantie voor meivakantie, want zou wel eens niet kunnen". Oftewel: onderwijs zou nog wel eens langer dicht kunnen gaan...

 • President
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 01:18
Nou, hier mijn ervaring als leerkracht in het basisonderwijs.

Zelf ben ik al vanaf dag 1 actief bezig. Ik heb een groep 8 en mijn werkdag ziet er als volgt uit:
- op zondagavond maak ik instructiefilmpjes op mijn laptop, dat kost inclusief uploaden, communiceren, etc toch wel zeker 2 uur van mijn avond

- op maandagochtend word ik wakker. Ontbijt met vrouw en kinderen en meld mij om 9.00u in de Google Hangout en Google Meet. Tussen 9u en 12u ben ik druk bezig met extra instructie geven via de webcam, vragen beantwoorden via de chat, mailtjes beantwoorden en ook nog op afstand collega's helpen. Dit alles terwijl mijn vrouw dan voornamelijk voor de kinderen zorgt, alhoewel zij eigenlijk ook geacht wordt te werken.

- in de middag probeer ik vooral voor mijn gezin te zorgen, al krijg ik nog wel berichtjes tussendoor en ben ik aan het nadenken wat ik nog meer kan doen. Ook moet ik contact houden met mijn stagiair, welke ook gewoon nog opdrachten moet uitvoeren

- los hiervan moet ik ook 1 dag per week fysiek op school zijn om de opvang van kinderen te verzorgen. Dan kan ik helaas niet vooruit werken (de kinderen maken geluid & komen steeds tussendoor met vragen) dus werk ik maar mijn administratie bij

- los daarvan heb ik ook nog de nodige zorgen over een aantal leerlingen die ik nooit online zie. Nu na 3 weken heb ik er van 1 te horen gekregen dat ze geen laptop thuis hebben om op te werken. Erg bijzonder, aangezien ik in de afgelopen 3 weken zeker 5x algemene mailtjes heb gestuurd en ook nog een aantal persoonlijke mailtjes.. Dan moet ik mij ook nog zorgen maken over die kinderen, omdat het ergens ook nog mijn verantwoordelijkheid is dat ze thuis werken...

Vakantie? Pfft, ik heb het drukker dan normaal aangezien ik ook gewoon thuis een gezin te onderhouden heb. Net als veel van mijn collega's; ook die hebben kinderen thuis zitten die ze moeten onderwijzen... Want ook die voelen zich er niet fijn bij om de kinderen naar school te brengen, zowel voor de kinderen zelf alsmede voor de school. En laten we eerlijk zijn; ik vind het ook wel zielig voor die paar leerlingen die voor opvang naar school komen.

Een paar extra aandachtpuntjes:
- voor januari hadden we niet eens chomebooks en dus ook geen online omgeving
- mijn collega's zijn ergens deze week begonnen met een beetje verkennen van Classroom/Meet/Hangouts
- ik heb ook collega's zonder computer/laptop met camera en microfoon thuis. Uiteraard hebben ze wel allemaal een prive telefoon. We hebben geen laptop of telefoon van de zaak...
- veel onderwijs mensen zijn vrouwen en technisch niet geïnteresseerd en onderlegd...
- er is ook niet goed van tevoren over nagedacht. Elke school en elke docent improviseert op een andere manier
- klassikale les? Onmogelijk.. Ik had vanochtend met een (zorg) leerling om 9.00u een digitale afspraak staan, uiteindelijk kwam hij rond 10.30u vertellen dat hij net wakker was en nog even ging ontbijten...
worldfastest schreef op woensdag 1 april 2020 @ 10:07:
Als 2de reden omdat ik zie dat de kinderen die wel naar school gaan ze de hele dag buiten aan het spelen zijn en dus geen of amper les krijgen. Woon tegenover de school dus dat zie ik met mijn eigen ogen.
Klopt; scholen verzorgen OPVANG voor de kinderen en geen ONDERWIJS op school op het moment. Als een kind schoolwerk mee neemt: prima! Maar ik ga de leerling niet elk uur aanspreken dat hij moet werken... Misschien dat ik een vraag tussendoor wil beantwoorden (waarbij ik dus die 1,5 meter afstand wel moet bewaren!), maar daar houdt het toch echt fysiek mee op. Sterker nog: op een dag waarbij ik opvang op school verzorg kan ik dus geen digitaal onderwijs voor mijn eigen klas verzorgen :X
Brilsmurfffje schreef op woensdag 1 april 2020 @ 10:44:
Ik snap niet waarom de verschillende docenten niet meer samenwerken,
Dit is een algemeen onderwijs probleem. Er is geen uitwisseling tussen bijvoorbeeld basisscholen. Sterker nog: zelfs binnen een bestuur wisselen scholen zelden iets uit. Er is echt een 'wij hebben er zoveel uur aan gespendeerd, dan gaan we het niet even gratis weggeven' cultuur... Iedere school zoekt het zelf uit. Elke school heeft weer een eigen vorm van de weektaak, een eigen vorm waarop ze methode X gebruiken... Elke school maakt zijn eigen woordenlijsten naar aanleiding van de woorden uit de methode.. Zoveel uren die verspild worden :X.. Weinig dat ik daar aan kan doen!

[Voor 22% gewijzigd door President op 02-04-2020 20:20]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Twee kinderen hier op de basisschool. Groep 1 en groep 4. Dat vertaalt voor de groep 4 ganger in vooral online opdrachten uitvoeren. Alvast uitgekozen door de leraar. 1x per week wordt dan nagekeken.
Bij vragen en ondersteuning wordt er aangeklopt bij mij.

Daarnaast krijgt de kleine ook opdrachten. Allerlei stimuleringsoefeningen. Verven, kleien, knippen etc. Heel belangrijk natuurlijk voor de ontwikkeling. Maar waar de oudere momenten heeft waarin er gewerkt wordt, is voor de kleine eigenlijk constante begeleiding nodig. Dit is dus haast niet te combineren met thuis "werken".

En eerlijk gezegd heb ik hierbij ook wel het gevoel van "verkapte vakantie voor de leraar", voorbereiden van werk zit natuurlijk al in het standaard werkpakket. Nakijken en ondersteuning hoef nu niet meer. Voor de kleuterjuffen.
Maar ik begrijp natuurlijk ook wel dat de leraren zelf ook weer voor de eigen kinderen moeten zorgen. Ik heb er wel begrip voor, maar ik kan me ook heel erg voorstellen dat bij heel veel ouders de ondersteuning niet kan.

Anyway, ik vind het jammer dat de school blijkbaar nog sterk zoekende is naar een goede ritme en gebruik van de mogelijkheden. Het zal al fijn zijn voor de binding met school dat er elke dag op een vast tijdstip een groepschat doen.

*het is wel fijn om te weten wat het niveau nou is. En ik vraag me dan ook echt af of de uitleg en ondersteuning in de klas wel voldoende is. Maar ja, met een klas van 29 kinderen... :X
Ik denk dat de afgelopen twee weken voor veel ouders een wakeup call is.

[Voor 8% gewijzigd door kmf op 14-04-2020 01:08]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • PhilipsFan
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 25-06 03:38
Natuurlijk is het geen verkapte vakantie, verre van dat. Ik denk dat leraren het in deze situatie drukker hebben dan normaal. Is het niet omdat ze zelf kleine kinderen thuis hebben, dan is het wel omdat het voor hen ook nieuw is.

Lesgeven is een vak. Als het een kwestie is van een verhaaltje afdraaien terwijl de kinderen luisteren, dan zou iedereen al lang onderwijs via Youtube volgen. Een docent doet veel meer dan dat. Er is interactie, de docent kan tijdens de uitleg al zien welke leerlingen het niet snappen of hun hoofd er niet bij hebben, hij kan vragen beantwoorden en tegelijk in de gaten houden dat er niet teveel wordt afgedwaald zodat de klas toch de aandacht erbij houdt. En als dat even niet gebeurt kan de docent meteen ingrijpen en de betreffende leerling tot de orde roepen.

Via video kan dit allemaal niet. Een docent kan een verhaaltje online vertellen en misschien zelfs vragen beantwoorden, maar hij kan niet zien wie oplet en niet corrigeren. Dus dit vraagt om een compleet nieuwe manier van lesgeven, waar ze geen ervaring mee hebben en niet voor zijn opgeleid. En voor veel docenten die wat minder technisch zijn onderlegd komt er een boel stress bij kijken omdat ze opeens verantwoordelijk worden voor verbindingen en erop worden aangekeken als technische zaken niet werken.

Het enige voordeel op dit moment is dat er even wat minder toetsen zijn om na te kijken, maar dat zal niet voor minder stress zorgen, eerder voor meer. De stof moet namelijk wel af en getoetst zijn aan het einde van het schooljaar, dus alles wat ze nu achterop komen moet later worden ingehaald. Ik benijd docenten helemaal niet, ik denk dat ze in deze periode veel drukker zijn dan anders (en ze waren al erg druk).

Ik denk dat je het even tijd moet geven. Het is voor iedereen wennen, het onderwijs zal vast een vorm vinden waarin de kinderen ondanks alles toch goed onderwijs krijgen, maar het vereist aan alle kanten wat aanpassingsvermogen...

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • GAIAjohan
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 00:52
gambieter schreef op dinsdag 21 april 2020 @ 22:43:
[...]

Daarom geef ik al aan dat ik vermoed dat het klagen van ouders over het thuis moeten hebben van hun kinderen hier nogal meespeelt. Er is namelijk ook geen positief effect op de gezondheidszorg van het terug naar school doen van kinderen en het verplichten dat leraren ze gaan onderwijzen.

[...]

Wat is er slechter aan de scholen dichthouden?
Sociale ontwikkeling van kinderen die stilstaat, normaal leven dat nog steeds niet wordt getracht terug te brengen. Nog grotere economische schade.

Dan een wedervraag
Wanneer zijn we wel klaar om scholen te beginnen te openen? Risico op 0 stellen is onhaalbaar.

Overigens krijg ik van collega's te horen dat voor kinderen zorgen absoluut niet goed is voor productiviteit, en dat ze daarom soms in de avond maar gaan devven om tijd goed te maken als de kinderen slapen..

[Voor 12% gewijzigd door GAIAjohan op 21-04-2020 22:51]

PSN: Gaiajohan || XBOX Live Gaiajohan || 2480Wp @ 260° West, 35° helling


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • gambieter
 • Registratie: Oktober 2006
 • Niet online

gambieter

Just me & my cat.

GAIAjohan schreef op dinsdag 21 april 2020 @ 22:47:
Sociale ontwikkeling van kinderen die stilstaat, normaal leven dat nog steeds niet wordt getracht terug te brengen. Nog grotere economische schade.
Het is een hele maand geweest dat ze thuiszitten. Nogal melodramatisch over die sociale ontwikkeling en het normale leven.
Dan een wedervraag
Wanneer zijn we wel klaar om scholen te beginnen te openen? Risico op 0 stellen is onhaalbaar.
Als je het wilt doen, dan doordacht en niet alleen van de kinderen en ouders uitgaan. En passend binnen een groter maatschappelijk plan, niet een individuele groep de pineut laten zijn. En niet straffend op de leraren die om goede redenen niet kunnen of willen, en daar ook geen dwang op zetten.

++?????++ Out of Cheese. Narf! Poit! Egad! Zort! Error. Redo From Start.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • GAIAjohan
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 00:52
gambieter schreef op dinsdag 21 april 2020 @ 22:52:
[...]

Het is een hele maand geweest dat ze thuiszitten. Nogal melodramatisch over die sociale ontwikkeling en het normale leven.

[...]

Als je het wilt doen, dan doordacht en niet alleen van de kinderen en ouders uitgaan. En passend binnen een groter maatschappelijk plan, niet een individuele groep de pineut laten zijn. En niet straffend op de leraren die om goede redenen niet kunnen of willen, en daar ook geen dwang op zetten.
Heel misschien hè, is dit plan onderdeel om ook de zorg niet te overbelasten. Heel misschien is het ook tot doel om thuiswerkers iets meer lucht te geven.
Heel misschien is dit wel een manier om een iets grotere groep mensen het risico te laten lopen, en niet alleen zorgpersoneel.

Oh, en waarom zou dit geen groter plan omvatten?
Middelbare scholen zijn al genoemd, volgende ijkmoment 20 mei. Misschien dat dan kappers e.d. weer open kunnen. En horeca met afstand
Misschien is het idee wel 20 juni de horeca weer normaal te laten werken.
20 juli alles vrijgeven behalve evenementen
20aug, alle evenementen per 1sep vrijgeven..

Dat zou zomaar kunnen, maar die glazen bol heeft niemand, behalve het OMT.
Ik ga ervan uit dat men zeker verschillende scenario's heeft liggen, waarvan het pad wordt bewandeld dat afhankelijk is van de resultaten die eruit gaan rollen.

[Voor 6% gewijzigd door GAIAjohan op 21-04-2020 22:59]

PSN: Gaiajohan || XBOX Live Gaiajohan || 2480Wp @ 260° West, 35° helling


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Erapaz
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08-06 19:29
hoevenpe schreef op dinsdag 21 april 2020 @ 22:49:
[...]

Het lijkt op een korte overgangsfase te gaan, zeg een week of 2-3, om te kijken of het aantal besmettingen opeens explosief toeneemt.

Rond 1 juni zullen basisscholen en KDV's hopelijk 'normaal' functioneren en start ook de groep 12-18 weer.
Als je als gezin nu al op je tandvlees loopt dan zijn 2 a 3 weken erg lang. Scholen half open is met meer dan 1 kind sowieso extra veel werk. Alleen al het plannen wie moet wanneer naar school en wat voor boterhammen moet ik vandaag weer smeren. Ik zie niet helemaal hoe school de planningspuzzel krijgt opgelost om alle broertjes/zusjes te syncen, naast het verzorgen van normale les en thuisonderwijs. Dan heb je ook nog de opvang van kinderen van vitale beroepen die de effectieve capaciteit verlaagd. Daarnaast zijn leraren ook ouders natuurlijk wat die druk weer verhoogd.

Liever met het hele gezin met zijn allen thuis in de bubbel er het beste van maken. We hebben nu het nieuwe ritme goed onder de knie. Zo’n half/half situatie zie ik niet echt zitten.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • gambieter
 • Registratie: Oktober 2006
 • Niet online

gambieter

Just me & my cat.

MikeyMan schreef op dinsdag 21 april 2020 @ 23:07:
Je blijft er lekker omheen draaien, maar wie dan? Voor welke andere groep is de return on investment beter dan deze?
Nee. Ik zeg dat er geen dwang hoort te zijn. Dus onderwijs open, soit, maar dan roeien met de riemen die je kunt krijgen, dwz degenen die voor de klas willen staan. Geef ze voor mijn part een bonus, dwz beloon degenen die willen ipv te dwingen en dreigen met straffen.

++?????++ Out of Cheese. Narf! Poit! Egad! Zort! Error. Redo From Start.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 23:31

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

gambieter schreef op dinsdag 21 april 2020 @ 23:09:
[...]

Nee. Ik zeg dat er geen dwang hoort te zijn. Dus onderwijs open, soit, maar dan roeien met de riemen die je kunt krijgen, dwz degenen die voor de klas willen staan. Geef ze voor mijn part een bonus, dwz beloon degenen die willen ipv te dwingen en dreigen met straffen.
Welke dwang heb je het over? Dezelfde dwang die ze voor het vak heeft laten kiezen? Of de dwang die de vrijheid laat om als je in een risicogroep zit thuis te blijven? Of de dwang om als je ziek bent thuis te blijven?

De dwang is voor deze groep niet anders dan voor de groepen die al aan het werk zijn. Of voor willekeurig andere groep die je aanwijst als verlichting.

De mensen die weer naar kantoor moeten, de kappers die weer aan het werk moeten of die serveerster op het terras.

[Voor 11% gewijzigd door MikeyMan op 21-04-2020 23:14]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • GAIAjohan
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 00:52
gambieter schreef op dinsdag 21 april 2020 @ 22:52:
[...]

Het is een hele maand geweest dat ze thuiszitten. Nogal melodramatisch over die sociale ontwikkeling en het normale leven.
Duidelijk zelf niet met die ervaring te maken gehad. Een achterstand in ontwikkeling haal je lastig in. Weinig sociale contacten is zeker voor kinderen en pubers niet goed voor de ontwikkeling. Een vakantie van een maand heb je nog steeds normale contacten. In de huidige situatie niet. En laten we wel wezen, een maand is in een kinderleven een veel grotere periode dan voor 30+.

Verder is terug willen gaan naar het normale leven vast wel het doel. Dat jij dat een melodrama noemt lijkt meer op een gebrek aan inlevingsvermogen.
gambieter schreef op dinsdag 21 april 2020 @ 23:05:
[...]

Nog steeds geen reden voor dwangmatig leraren terugsturen naar school. Dat is waar het om gaat: het makkelijk zeggen dat anderen de klappen maar moeten opvangen. Ik moet dan een beetje hieraan denken: YouTube: Southpark - Operation human shield.

[...]

Er is een verschil tussen afzwakken van de maatregelen en een specifieke groep dwingen.
Dwangmatig? Jij wilde toch een groter maatschappelijk plan? Nu hebben ze dus een plan, maar dat is voor jou dus ineens dwangmatig voor leraren.

Euh, wat wil je nu?

Bedenk wel: zonder zorg stort de economie in
Zonder economie is de zorg onbetaalbaar, en stort de zorg in.

Ze hebben elkaar nodig!

[Voor 7% gewijzigd door GAIAjohan op 21-04-2020 23:25]

PSN: Gaiajohan || XBOX Live Gaiajohan || 2480Wp @ 260° West, 35° helling


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Outerspace
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 23:35

Outerspace

Moderator General Chat

AFX Ghey Edition by HlpDsK

Modbreak:Nu bekend is dat de scholen deels weer open gaan, hernoem ik de titel en kunnen jullie hier over het naar school gaan ook bespreken

Jack of all trades | Screener | Tweakers Gallery | Spotify!


 • CyberMania
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 05-12-2021
GAIAjohan schreef op dinsdag 21 april 2020 @ 22:47:
[...]

Sociale ontwikkeling van kinderen die stilstaat, normaal leven dat nog steeds niet wordt getracht terug te brengen. Nog grotere economische schade.

Dan een wedervraag
Wanneer zijn we wel klaar om scholen te beginnen te openen? Risico op 0 stellen is onhaalbaar.
Onzin. Sla het onderzoek er maar op na: homeschooled children and social skills. Sterker nog het blijkt regelmatig dat thuisgeschoolde leerlingen betere social skills ontwikkelen omdat ze een veel vrijere blik op anderen ontwikkelen, omdat ze niet opgroeien in een groepsdwang setting zoals op school met een sterke neiging naar conformisme / peer-pressure. Echt google er maar op na.

En denk eens na: veel leerlingen durven niet eens zich zelf te zijn op de middelbare omdat je niet uitgestoten wil worden. Dat is pas echt ongezond voor je ontwikkeling. Op school leren ze ook nog al snel in hokjes denken: jij bent nerd, jij bent alto etc. Echt de school is helemaal niet zo'n gezonde sociale omgeving voor de leerling als je denkt.

[Voor 21% gewijzigd door CyberMania op 22-04-2020 00:11]


 • 7o9
 • Registratie: Februari 2002
 • Niet online
CyberMania schreef op woensdag 22 april 2020 @ 07:39:
[...]


Ik denk omdat het komt doordat je op scholen op een dag in contact met veel grotere groepen staat dan een kapper. Scholen zijn eigenlijk een groot evenement waarbij honderden mensen elkaar dag dichtbij elkaar komen.
Maar wel iedere dag dezelfde mensjes als je de klassen gescheiden kunt houden.

Kapper ziet alleen maar vreemden.

 • Jorizzz
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 01:21
BlakHawk schreef op woensdag 22 april 2020 @ 07:59:
[...]


Jij hebt denk ik geen kinderen?
Kleuters spelen, vallen, huilen, moet je troosten. Hoe doe je dat met 1,5 meter afstand?

Speciaal onderwijs gaat volledig open, daar zijn kinderen regelmatig fysiek tegen leerkrachten. Leerkrachten moeten die kinderen soms vasthouden om te voorkomen dat ze de hele klas overhoop trekken of andere kinderen iets aandoen. Hoe ga je daar 1,5 meter afstand houden?


[...]


Alleen loop ik ook weer met al die ouders op het schoolplein. Dan kan ik net zo goed weer naar werk gaan en weer op kantoor gaan zitten.


[...]


Toegan tot school ontzeggen, hoe zie je dat voor je met een kleuter in groep 1/2?
Je denkt toch niet dat ik die bij het hek afzet, als het kind het zelf al zou durven...
Ik heb zeker kinderen, inmiddels 11 en 9 jaar oud, dus ik weet prima hoe het er op een school aan toe gaat. Je hebt gelijk dat het in de lagere klassen niet te doen is om die afstand te bewaren, maar bij de bovenbouw zou het best (grotendeels) moeten kunnen, scheelt alweer de helft. Voor kleuterjuffen en in het speciaal onderwijs heb je dan dezelfde risico's als mensen in de KDV/BSO. Die werken nu goeddeels ook gewoon door overigens, want er zijn veel meer mensen die een vitaal beroep hebben of dat claimen (je mag het niet checken, AVG), en hun kind dus gewoon naar de opvang brengen.

Je kind afzetten buiten de klas, dat kan zelfs met de allerkleinsten. Gewoon de leerkracht een beetje laten pendelen tussen de ingang en de klas. Ouders op 1.5 meter van elkaar en de leerkracht en je bent er al. Probeer eens in oplossingen te denken i.p.v. problemen.

 • BlakHawk|IA
 • Registratie: Juli 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
Jorizzz schreef op woensdag 22 april 2020 @ 08:05:
[...]


Ik heb zeker kinderen, inmiddels 11 en 9 jaar oud, dus ik weet prima hoe het er op een school aan toe gaat. Je hebt gelijk dat het in de lagere klassen niet te doen is om die afstand te bewaren, maar bij de bovenbouw zou het best (grotendeels) moeten kunnen, scheelt alweer de helft. Voor kleuterjuffen en in het speciaal onderwijs heb je dan dezelfde risico's als mensen in de KDV/BSO. Die werken nu goeddeels ook gewoon door overigens, want er zijn veel meer mensen die een vitaal beroep hebben of dat claimen (je mag het niet checken, AVG), en hun kind dus gewoon naar de opvang brengen.

Je kind afzetten buiten de klas, dat kan zelfs met de allerkleinsten. Gewoon de leerkracht een beetje laten pendelen tussen de ingang en de klas. Ouders op 1.5 meter van elkaar en de leerkracht en je bent er al. Probeer eens in oplossingen te denken i.p.v. problemen.
Kinderdagverblijven zijn niet volledig open nu, opvang wordt nu door 2 Max 3 leiders in één grote groep gedaan.

Compleet anders dan weer volledig gaan draaien!
hoevenpe schreef op woensdag 22 april 2020 @ 08:10:
[...]

Heb je Jaap van Dissel gisteren gemist?

Kinderen tot 12 jaar hoeven helemaal die afstand niet te houden, alles wijst erop dat de kans heel klein is dat ze het virus verder verspreiden. De kinderen lopen meer risico door besmette leraren dan andersom.

We worden ook wel een beetje paranoïde met z'n allen: het doel is niet geen enkele besmetting meer, het doel is de R0 onder de één houden.
Dat onderzoek van het rivm verwacht op zijn vroegst pas in juni resultaat. Ook was het niet gelukt om 100 gezinnen deel te laten nemen aan dit onderzoek. Ze gaan nu verder met 50 gezinnen.
JeroenNietDoen schreef op woensdag 22 april 2020 @ 08:11:
[...]

Helemaal mee eens. Het jammere is dat de ene groep niet de beweegredenen van de andere groep erkent en elke groep op een manier vooral beredeneert vanuit een persoonlijk voor- of nadeel. Gezondheid vs economisch vooral.
Inderdaad, ik vind de gezondheid van mijn vrouw belangrijker en dan heb ik het niet over Corona, maar risico op een burn-out.

Ze gaat niet alleen voor de klas staan en daarmee uit. Als dat verwacht wordt, omdat meerdere collega’s risicogroep zijn. is ze ziek.

De impact van een overspannen gezinslid is groot en langdurig aanwezig.

Er is geen ruimte in het onderwijs om risicogroepen niet voor de klas te laten staan. We hebben geen overschot aan leraren maar juist een tekort!

Model 3 LR AWD | Pearl White | 19" | Trekhaak


 • hoevenpe
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 23:20
BlakHawk schreef op woensdag 22 april 2020 @ 08:21:
Ze gaat niet alleen voor de klas staan en daarmee uit. Als dat verwacht wordt, omdat meerdere collega’s risicogroep zijn. is ze ziek.

De impact van een overspannen gezinslid is groot en langdurig aanwezig.
Die zekerheid die je zoekt bestaat helemaal niet, niet nu en niet over een paar maanden. Mensen in de zorg lopen al maanden dit risico en heb niet het beeld dat ze daar massaal onnodig thuisblijven.

Als een leraar tot een risicogroep behoort hoeft deze niet voor de klas, de rest loopt een vergelijkbaar risico als een kassamedewerker of vakkenvuller. Waarschijnlijk nog kleiner want ouders mogen straks niet mee naar binnen en kinderen dragen het virus bijna niet over op elkaar of volwassen.

Met jouw opstelling verwacht ik een hoop boze ouders, dit is een weloverwogen besluit van onze overheid.

Regio Utrecht 1850Wp@79° 3700Wp@259°


 • Jorizzz
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 01:21
BlakHawk schreef op woensdag 22 april 2020 @ 08:21:
[...]

Inderdaad, ik vind de gezondheid van mijn vrouw belangrijker en dan heb ik het niet over Corona, maar risico op een burn-out.

Ze gaat niet alleen voor de klas staan en daarmee uit. Als dat verwacht wordt, omdat meerdere collega’s risicogroep zijn. is ze ziek.

De impact van een overspannen gezinslid is groot en langdurig aanwezig.

Er is geen ruimte in het onderwijs om risicogroepen niet voor de klas te laten staan. We hebben geen overschot aan leraren maar juist een tekort!
De zomervakantie is een week of zeven na het heropenen van de scholen. is dat echt niet vol te houden zonder burn-out? Is daar echt geen mouw aan te passen door scholen? En hoeveel ouders lopen het risico op een burn-out doordat er van ze verwacht wordt én thuis te werken én leraar te spelen voor één of meer kinderen? Dat zijn er vast een hoop meer dan leraren. Dus dan is het m.i. kiezen tussen een kwaad en een groter kwaad. Nogmaals, denk eens in oplossingen i.p.v. problemen.

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 24-06 16:25

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Niet alleen dat, maar dan hebben incl. zomervakantie kinderen vanaf 16-3 t/m grofweg 1-9 thuisgezeten. Normaal gesproken wordt je al gevierendeeld bij één dag ongeoorloofd thuishouden (bv vertrekdag vakantie) van kinderen door de leerplichtambtenaar. ;)

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Wimo.
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 00:46

Wimo.

Shake and Bake!

Die kunnen straks hun lol op. Is er al een potje gemaakt om extra boa's op te leiden? Lekker langs de deur kijken wie de leerplicht ontwijkt :)

[Voor 3% gewijzigd door Wimo. op 22-04-2020 11:41]

Pagina: 1Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee