• speedrock
 • Registratie: juli 2006
 • Laatst online: 26-01 22:04
Jezelf nooit zo zwaar laten beperken als het niet nodig is. Blijkbaar willen ze je graag hebben dus je hebt een prima onderhandelingspositie wat dat betreft.

it's a sign of the time


 • t_captain
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 11:10

t_captain

Moderator General Chat
Mijn advies is om het niet te tekenen.

Zoals je zelf al aangeeft, plaats je je in een afhankelijke positie van je werkgever. Dat is heel ongunstig, ook als je wel in dienst blijft. Je baas hoeft immers niet veel te doen om je binnenboord te houden.

Bovendien is het belang van de baas niet goed gemotiveerd. Klanten komen voor jou? Leuk. De kunnen ook op andere manieren zorgen dat ze jou aan boord houden. Niet met dwang.

 • Inverted_World
 • Registratie: september 2011
 • Laatst online: 26-01 20:42
Niet tekenen. Concurentie- en relatiebedingen kunnen gewoon voor heel veel vervelende situaties zorgen. Zelf laat ik het er altijd uit halen, en dat gebeurd ook vrijwel altijd. Vaak hoor je dat alles 'om vertrouwen' gaat en dat alles in overleg nog zou kunnen, maar uiteindelijk staat je handtekening er wel onder. Vertrouwen komt ook van twee kanten mijn inziens.

Je moet je zoals hierboven al gezegd, niet laten berperken. Als ze je graag willen dan kun je erover onderhandelen.

 • cryptapix
 • Registratie: januari 2001
 • Laatst online: 11:59
Klanten van je huidige werkgever zijn doorgaans geen concurrenten van je huidige werkgever, dus een concurrentiebeding sec zal in jouw situatie vooral een probleem opleveren als je voor jezelf begint. Dat relatiebeding kan wel voorkomen dat je nu in dienst kan treden bij een klant van je huidige werkgever (al is de vraag of het relatiebeding stand kan houden, dat is bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten nog niet zo eenvoudig).

Ik zou inzetten op geen concurrentie- of relatiebeding, maar afhankelijk van hoe je je toekomst ziet en hoe sterk je positie is daar harder of soepeler in staan. Wil je werkgever je heel graag houden? Dan zou ik weigeren om een concurrentie- of relatiebeding te laten opnemen. Wil je zelf op (korte) termijn voor jezelf beginnen, dan idem dito. Zit je goed en wil je er nog tientallen jaren werken, dan is het niet direct een probleem. Maar er zit natuurlijk veel tussenin.

 • t_captain
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 11:10

t_captain

Moderator General Chat
Sunri5e schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 12:06:
Bedankt voor jullie reacties. Stel dat er in het ergste geval niet uit gaan komen. Wat gebeurd er dan? Kan ik dan bij het UWV aankloppen? Of zeggen ze dan doodleuk dat ik geen uitkering krijg omdat ik een aanbod voor een vast contract heb geweigerd?
In het ergste geval is het concurrentiebeding een breekpunt voor je baas.

* Dan kun je imho concluderen dat je beter af bent elders. Want deze baas heeft kennelijk geen oog voor jouw waarde, ziet jou als zijn eigendom en wil niet denken over andere manieren om jou binnenboord te houden.
* WW rechten zijn waarschijnlijk niet geschaad: men bood je geen voortzetting van je contract aan maar 1 met bijzondere voorwaarden.
* En je kunt natuurlijk ergens anders gaan werken.


Ik blijf erbij. Een concurrentiebeding moet je kunnen motiveren, vanuit de merites van de onderneming. Zo mag Shell prima verbieden dat de scheikundig ingenieurs overstappen naar BP. Immers: in contact geweest met bedrijfsgeheimen en risico dat ze die kennis van hun werkgever meenemen. Dat is niet alleen hun persoonlijke kennis & kunde, maar ook de kennis en kunde die collega's hebben ingebracht. Dat gaat over een grens heen, en een werkgever kan daar prima paal en perk aan stellen.

Maar als de merite volledig aan de kant van de werknemer ligt, dan is een concurrentiebeding een heel oneerlijk iets. Denk aan een serveerster die volle terrassen trekt. Waarom zou ze dat niet bij de buren mogen doen?

[Voor 6% gewijzigd door t_captain op 17-09-2019 12:27]


 • FeronIT
 • Registratie: mei 2015
 • Laatst online: 11:55
Ik weet niet in welke sector je werkt, maar 15KM vind ik best redelijk hoor. Als het werk bevalt zou ik me daar niet door laten tegenhouden en gewoon tekenen.

 • Jantje2000
 • Registratie: februari 2016
 • Laatst online: 12:57
FeronIT schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 12:16:
Ik weet niet in welke sector je werkt, maar 15KM vind ik best redelijk hoor. Als het werk bevalt zou ik me daar niet door laten tegenhouden en gewoon tekenen.
Ik weet met toevallig de sector te herrineren, maar dan vind ik 15KM heel veel.

TS: ik zou het eruit laten halen, zeker als de klanten vooral vanwege jou komen. 15KM is gewoon teveel, als je helemaal niet meer mag werken. Wat je ook kunt doen is in het contract laten zetten dat je dan een jaar lang niet meer mag werken, maar dat je dat jaar dan wel je oude salaris krijgt.

Dus niet meer werken mét doorbetaling, zodat klanten jou vergeten, terwijl jij er geen hinder van hebt. Je baas blij, jij blij.

[Voor 5% gewijzigd door Jantje2000 op 17-09-2019 12:33]

De wet van Murphy: Alles wat fout kan gaan zal fout gaan.


 • t_captain
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 11:10

t_captain

Moderator General Chat
cryptapix schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 12:15:
[...]

Over dat laatste verschillende meningen ;)

Wat betreft verwijtbaar werkloos (de reden waarom je geen WW-uitkering zou krijgen) klopt het dat je niet zomaar alles hoeft te accepteren, maar het is niet zo dat als je een vaste baan weigert omdat er een concurrentiebeding in de overeenkomst staat, je per definitie niet verwijtbaar werkloos bent. Ik denk dat je op zijn minst moet hebben geprobeerd te onderhandelen met de werkgever erover.
Dat is een nuttige toevoeging.

Verwijtbare werkloosheid gaat verder dan 1x nee zeggen. Het is een gedragspatroon. Bepalende factor is inspanning. UWV mag van werknemer / uitkeringsgerechtigde verlangen dat deze geen inspanningen doet om zijn baan kwijt te raken (het soort inspanningen wat soms leidt tot ontslag op staande voet). En dat deze wel de normale inspanningen doet om een baan te krijgen of te behouden.

Doe een (liefst gedocumenteerde) poging om de clausule eruit te onderhandelen. Doe alvast een of twee sollicitaties buiten de deur. Dan heb je een sterke zaak als je zegt dat jij je hebt ingespannen om niet werkloos te worden.

Overigens: er is met het oog op de toekomst ook een pleidooi te maken voor het weigeren. Immers, je komt op voor je toekomstige employability.
edit:
en waar werkt die serveerster?

Hypothetisch geval, mythische figuur.


Cafe Bommel.

 • Hydra
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 12:17
FeronIT schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 12:16:
Ik weet niet in welke sector je werkt, maar 15KM vind ik best redelijk hoor.
In mijn geval zou dat heel Amsterdam en Utrecht zijn. Vind ik volkomen onredelijk.

https://niels.nu


 • Pizza_Boom
 • Registratie: juli 2012
 • Laatst online: 12:59
eMiz0r schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 22:59:
Mooi verhaal dit, maar hoe werkt dat dan precies? Jij laat het er uit halen omdat je je werkgever niet vertrouwt. Ok check... maar welke garantie geef jij af dat je niet op een dag wakker wordt, besluit dat het leuk geweest is en 10% (of meer/minder) omzet bij je oude werkgever weghaalt? Die vervolgens misschien wel in de problemen komt waardoor mensen ontslagen moeten worden en zonder inkomen thuis komen te zitten?

Ik snap je punt hoor. Als werkgever vertrouw ik mijn mensen ook gewoon, maar soms wordt er ook wel iets té eenzijdig gedacht.
Ik snap jouw gedachtegang ook, maar kan je mij uitleggen wat voor waarde het heeft om bijvoorbeeld:
- Een restaurantmedewerker van 19 die een tussenjaar heeft omdat hij van studie switcht, een concurrentiebeding te laten tekenen zodat hij bij geen enkele horecatoko binnen een straal van 25 km aan de slag mag?
- Een willekeurige junior-medior servicedeskmedewerker een concurrentiebeding laat tekenen op alle concurrerende bedrijven of soortgelijke functies binnen een straal van 50 km?

Een gemiddeld concurrentiebeding komt neer op een beroepsverbod. Als je als werkgever en werknemer goed uit elkaar gaat, omdat je ook als werkgever je personeel altijd goed behandelt hebt, zal een werknemer weinig wrok koesteren. Als je werknemer dan weg gaat, is dat waarschijnlijk omdat hij uitgeleerd is binnen de organisatie en toe is aan iets nieuws. Bij een werknemer die weg gaat omdat je hem structureel onderbetaald hebt, ligt dat natuurlijk al gevoeliger en moeilijker. Kan je simpelweg niet beter en is je werknemer uit zijn functie gegroeid, dan zal daarvoor meer begrip zijn dan als hij simpelweg te weinig kreeg. En bij herrie in de toko heb je andere problemen.
Een relatiebeding is veel effectiever, dan pak je precies de bedrijven eruit waar jij wel last van gaat hebben. Een concurrentiebeding is lekker makkelijk: "gewoon nergens werken waar ze hetzelfde doen als wij."

Ook zonder concurrentiebeding is het verboden om bijvoorbeeld actief ex-relaties te benaderen en daarmee je ex werkgever te schaden.

 • lactaxative
 • Registratie: maart 2015
 • Laatst online: 22-01 19:43
Optie 2 zal vermoedelijk geen optie voor de wg zijn. Ik denk dat een hoger basissalaris omdat de voorwaarden slechter zijn reëler is. Je kunt hier overigens denken aan flink hoger, want dit klinkt als een behoorlijk bezwarend beding.

Ik werk overigens als chemisch ingenieur bij een eindklant in de petro. Wij hebben geen concurrentie- of relatiebedingen. Ook bij de concurrentie ben ik dit nog niet tegengekomen.

 • chrisborst
 • Registratie: april 2004
 • Laatst online: 08:12
Dan is het toch simpel. Ze moeten je verleiden met een goed salaris en bonusregeling. En niet dwingen met een concurrentiebeding om je bij de zaak te houden. Zeker niet nu, want je bent nu vrij om bij de concurrent te gaan werken. En klanten mogen je dan nog steeds benaderen want dat doe jij niet zelf. En volgens wijs je ze door naar een collega.

Zie https://www.juridischloke...oorwaarden/relatiebeding/

edit; beetje het klassiek voorbeeld. Een bedrijf wil je geen opleiding geven want stel je voor dat hij daarna naar de concurrent gaat. Maar draai het eens om. Maar wat als je een medewerker geen opleiding geeft en hij blijft.

In jou geval, we zien dat een medewerker erg waardevol is. Ipv iemand verleiden om te blijven dreigen ze je nu kwijt te raken door met z'n voorstel te komen.

[Voor 30% gewijzigd door chrisborst op 18-09-2019 12:18]


 • Free rider
 • Registratie: november 2006
 • Laatst online: 15-01 14:21
Sunri5e schreef op woensdag 18 september 2019 @ 11:50:
[...]
Ik heb ze gevraagd wat er aan ten grondslag ligt. Ze hebben gewoon gezegd dat ze merken dat het aantal klanten dat er binnen komt steeds meer via mij lopen en dat ze ook goede verhalen van klanten over mij te horen krijgen. Ze hebben ook eerlijk aangegeven dat ze zeker weten dat als ik voor mezelf of voor een concurrent zou binnen zij dat zouden gaan merken in de omzet.
Dan heb je een makkelijk tegenargument, dat het ondertekenen van zo'n beding jouw carrière-ontwikkeling behoorlijk beperkt. En dat je daar compensatie voor verlangt.

Bijvoorbeeld, een flink hoger salaris. Dat is eigenlijk een must gezien de uitstekende klant-relaties die je hebt opgebouwd. Je kan ook denken aan een soort vertrekbonus, die wordt uitgekeerd ongeacht de reden van vertrek. NB Deze voorbeelden gaan dus uit van het accepteren van een concurrentiebeding, en dat je daarvoor wordt gecompenseerd.

Maar nogmaals, het lijkt dat deze zorgen worden weggenomen met een relatiebeding. Laat daarin opnemen dat klanten, waar jij mee werkt, dat je die niet mag bedienen in de eerste 12 maanden na einde van je arbeidscontract. En laat eventueel vastleggen dat werkgever een lijst van klanten verstrekt.

 • Pizza_Boom
 • Registratie: juli 2012
 • Laatst online: 12:59
Ik snap, even heel eerlijk, überhaupt niet dat je dit nog vraagt. Je hebt nu geen concurrentiebeding en werkt er al. Je bent blijkbaar belangrijk voor het bedrijf. Wat willen ze doen als je niet tekent, je ontslaan? Dan ben je sowieso naar de concurrent toe.
Als ik het overigens zo lees, zoekt jouw werkgever een relatiebeding i.p.v. concurrentiebeding. Hoofdmoot is overal klanten, zeker als de software gewoon generiek is.

Verder zie ik overigens niet veel rare dingen staan.

Wellicht een concurrent bellen en vragen of zij aan concurrentiebedingen doen? >:)

[Voor 14% gewijzigd door Pizza_Boom op 28-09-2019 20:12]


 • Jantje2000
 • Registratie: februari 2016
 • Laatst online: 12:57
Gewoon niet doen en zeggen dat je óf geen concurrentiebeding wilt, of dat je per direct bij een ander / voor je zelf begint. Mogen zij kiezen wat ze liever hebben

De wet van Murphy: Alles wat fout kan gaan zal fout gaan.


 • indigo79
 • Registratie: februari 2009
 • Laatst online: 24-01 23:40
Sunri5e schreef op woensdag 18 september 2019 @ 11:50:
Ik heb niet alleen vermoedens. Ik heb ze gevraagd wat er aan ten grondslag ligt. Ze hebben gewoon gezegd dat ze merken dat het aantal klanten dat er binnen komt steeds meer via mij lopen en dat ze ook goede verhalen van klanten over mij te horen krijgen. Ze hebben ook eerlijk aangegeven dat ze zeker weten dat als ik voor mezelf of voor een concurrent zou binnen zij dat zouden gaan merken in de omzet.
Dan hebben ze er alle belang bij te zorgen dat je daar wíl blijven. Dit is geen concurrentiebeding om specifieke kennis of expertise van de werkgever te beschermen, maar om een werknemer niet te moeten betalen wat hij (of zij) waard is voor de onderneming.

Als ze dat écht zo hard in hun omzet en winst zouden merken, lijkt de logische oplossing om je een voorstel te doen om (eventueel gespreid over een aantal jaren) vennoot te worden, zodat jouw belangen gealigneerd worden met die van de onderneming. Bij belangrijke functies in grotere bedrijven is dat vrij gebruikelijk (aandelenopties bijvoorbeeld). Dat kost in het begin misschien een beetje, maar levert volgens mij op termijn veel meer op dan te proberen een uitzonderlijk verdienstelijke werknemer op te sluiten.

En als ze er met kennis van zaken zo op gebrand zijn je te verbieden voor jezelf aan de slag te gaan, zou ik toch gaan overwegen dat te doen. >:)

 • sanderb
 • Registratie: november 2000
 • Laatst online: 10:51
Ze hebben nu feitelijk zwart op wit gezet hoe belangrijk jij voor de organisatie bent. Mooi!
Een betere onderhandelingspositie krijg je niet.
De vraag is alleen wat je eruit wil halen...

Hoe tevreden ben je daar? Heb je het naar je zin? Vind je dat je genoeg verdient?

Dit stuk is nu wel heel eenzijdig namelijk. Jij mag niets..zij hoeven niets te verantwoorden...en zelfs wanneer zij je de laan uitsturen om welke reden dan ook geldt dit beding.

Deze werkgever redeneert vanuit angst. In plaats van hun waardering te tonen en te kijken hoe ze kunnen zorgen dat je wil blijven, zijn ze gaan kijken hoe ze dat kunnen afdwingen.

Waardering kun je als werkgever op vele manieren tonen. Dit is er wat mij betreft niet een.

" A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof is to underestimate the ingenuity of complete fools. " - Douglas Noel Adams

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee