Toon posts:

Budget WiFi Accesspoint icm Ziggo+rijtjeshuis

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • tinus89
 • Registratie: december 2005
 • Laatst online: 23-03-2020
Hoi mensen,


Laat ik beginnen met excuus voor topic #980743726354 "mijn WiFi is slecht". O-)

Mn vader woont in een soort rijtjeshuis (drive in woning, woonkamer op de middelste verdieping), beton. Met zijn Ziggo modem/router heeft hij (op verschillende kanalen) vooral slecht bereik op de bovenste en onderste verdieping. Er zitten ook wel een stuk of 6 AP's in de buurt, die mogelijk storen. Hij heeft al 2 Ziggo WiFi boosters geprobeerd, maar dit gaf weinig soelaas.


Ik woon zelf in een soortgelijke situatie, en loste de problemen op met een TL-WR1043N. Juist door zijn 2.4Ghz band minder last van beton, dacht ik zo. Maar deze is helaas niet meer te krijgen (en behoorlijk gedateerd).

Welke -budget- oplossing (ik denk in de vorm van een losse router als AP, Ziggo modem "dom" maken) kunnen jullie ons adviseren om beter tot goed WiFi bereik te krijgen op alle verdiepingen?

Note: het meeste WiFi gebruik wordt gedaan op een iPhone 6 en een Ipad Air 1 :| .

Beste antwoord (via tinus89 op 09-09-2019 15:50)


 • Palo Alto
 • Registratie: juni 2019
 • Niet online
tinus89 schreef op vrijdag 30 augustus 2019 @ 14:42:
Sorry, waar vind ik het NT beleid precies?
De link staat samen met de FAQ bovenaan de lijst met topics.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1317764
liever eerst een "beter accesspoint" proberen
Wat bedoel je met een “beter” access point? Klopt het dat je denkt dat de kwaliteit van de Connectbox het probleem veroorzaakt?

Meestal is het namelijk de lokatie van de WLAN router (meterkast, weggestopt in een hoekje, decentraal etc.), en de bouw van de woning waardoor het bereik van een WLAN router niet aan de eigen eisen voldoet.

M.a.w. een ander access point op dezelfde slechte plek of in dezelfde betonnen bunker presteert meestal gelijk. Een access point “harder” laten uitzenden (voor zover je dat kan instellen) is zelden effectief om de WiFi beleving te verbeteren, omdat het ontvangende apparaat meestal “zacht” terugzend.

Je kunt de signaalsterkte meten in RSSI in dBm met de Airport Utility app. Instructies vind je in dit artikel:
https://support.apple.com/nl-nl/HT203068

Maak een onderscheid tussen bereik (afstand waarover je verbindt) en dekking (2.4 of 5GHz waarop je verbindt). De meting kan voor de iPhone en iPad verschillen. Meet de RSSI zowel bij 2.4 als bij 5 GHz. Het bereik van 5 GHz zal lager zijn dan 2.4 GHz, maar de verbinding is bij 5 GHz dekking veel stabieler en sneller.
Met name de kans op interferentie en burengerucht bij 2.4 GHz is veel groter dan bij 5 GHz.
Is bridge mode vereist
Nee, juist niet. Het leidt meestal tot onnodige veiligheidsrisico, o.a. als de gebruiker geen goed begrip heeft van netwerken. Zie verder mijn vorige post.
om de Ziggo router "dom" in te stellen als router en een nieuw aan te schaffen router te gebruiken als accesspoint+DHCP server? Ik heb thuis deze config, maar de Firewall in de Ziggo router staat gewoon nog aan...
Ik begreep en begrijp niet je bedoelt met “dom”. Ik stelde dus de vraag of je daarmee bridge mode bedoelde. Blijkbaar niet. Kun je nog eens proberen uit te leggen wat je bedoelt met “dom”?

Voor de verdere discussie: modem != router != switch != access point. De Connectbox combineert deze vier functies, maar het kunnen in een netwerk ook losse of deels gecombineerde apparaten zijn

Een router gebruiken “als” access point kan dus niet. Je kunt wel het access point van een tweede router gebruiken, maar de tweede router blijft dan actief binnen je thuisnetwerk. Sommige WLAN routers kun je in de instellingen omzetten naar access point, maar dan is het dus geen “router” meer. Meerdere routers in je huis leidt tot meerdere netwerken. Door de instellingen van consumentenrouters ontstaat bij het gebruik,van meerdere routers een vorm van isolatie van de netwerken, waardoor mensen problemen kunnen ervaren met de communicatie tussen apparaten.

Er zijn allerlei constructies mogelijk, maar bij voorkeur gebruik je 1 router (de Connectbox) met daarin of daaraan een of meerdere acess points.

Wil of kun je geen kabels trekken dan kun je proberen een WLAN signaal draadloos te koppelen tussn twee access points, maar je verliest daarmee altijd aan snelheid en stabiliteit t.o.v. bekabelde access points. Ook zijn de verschillende opties slecht gestandaardiseerd waardoor merk X niet altijd werkt met merk y.

Kun je eerst eens meten wat de RSSI is op de verschillende plaatsen? Een ondergrens van een redelijk signaal is -70 dBm.

Alle reacties


 • tinus89
 • Registratie: december 2005
 • Laatst online: 23-03-2020
Allen, bedankt voor jullie reacties!
Palo Alto schreef op donderdag 29 augustus 2019 @ 13:26:

Fijn dat je door hebt dat dit een veel voorkomende vraag is. Maar zou je eerst het NT beleid willen doornemen?
Sorry, waar vind ik het NT beleid precies?
Palo Alto schreef op donderdag 29 augustus 2019 @ 13:26:

Er missen allerlei onderdelen in je bericht, waaronder gebruikte netwerkapparatuur, hoe die zijn verbonden en instellingen van de apparatuur.

[...]
2 boosters tegelijk of 2 boosters achter elkaar? Waarom gaf het geen soelaas? (Wat noem jij of hij “soelaas”?)

[...]

Welk budget (€)?
Gebruikte netwerkapparatuur op dit moment:
- Ziggo Connectbox (weet even niet of dat de Compal CH7465LG of Arris TG2492LG is)
- iPhone 6 met laatste software (iOS12.x), iPad Air 1 idem. Ook getest met Galaxy S10 & Huawei P30pro, beide laatste software.
Ziggo modem staat "standaard/automatisch" ingesteld, met uitzondering van 2.4gHz SSID, die is handmatig getest op respectievelijk kanaal 1/3/6/11 en beveiligd met WPA2-PSK.

Boosters goede vraag, weet ik zo niet (was voor hij mij om hulp vroeg). Ga ik navragen.

Budget =<100eur. We zijn nog niet echt toe aan kabels trekken (want woonkamer), liever eerst een "beter accesspoint" proberen.
Palo Alto schreef op donderdag 29 augustus 2019 @ 13:26:

Als je hier doelt op de Ziggo WLAN router (merk/type?) in bridge mode zetten, dan zou ik daar (zeker bij je vader) verre van blijven. Het is zelden noodzakelijk, levert een veiligheidsisico op (pa sluit bijvoorbeeld een keer z’n oude iPad Air 1 aan op het internet zonder NAT/firewall), je verliest switch poorten en Ziggo biedt meestal geen/minder ondersteuning. Niet aan beginnen dus.

[...]

Check even de website van Apple, maar volgens worden deze niet meer ondersteund vanaf iOS 13.
Ik doel inderdaad op de Ziggo Connectbox, zie bovenin dit bericht.
Je tekst over Bridge Mode verbaast me een beetje, hoewel ik absoluut geen IT'er ben (wel een techneut 8) ). Is bridge mode vereist om de Ziggo router "dom" in te stellen als router en een nieuw aan te schaffen router te gebruiken als accesspoint+DHCP server? Ik heb thuis deze config, maar de Firewall in de Ziggo router staat gewoon nog aan...

Je opmerking over iOS13 klopt, maar dat zou werkende WiFi toch niet in de weg moeten staan lijkt me (en sowieso niet op de geteste Android devices)

[Voor 4% gewijzigd door tinus89 op 30-08-2019 14:46. Reden: Reactie op iOS13 toegevoegd+Boosteropmerking]


 • tinus89
 • Registratie: december 2005
 • Laatst online: 23-03-2020
Na het vinden & lezen van het NT beleid, zie ik dat ik me er niet helemaal aan gehouden heb. Excuus daarvoor, en bedankt voor het toch willen helpen.

Even een paar algemene zaken/informatie:
- Ja, mijn vermoeden was inderdaad dat de kwaliteit van de Connectbox het probleem veroorzaakt. Uit de reacties maak ik op dat dat misschien voorbarig is geweest.

Mijn vader woont 30min rijden van mijn huis, dus ik ben voor kleine checks aangewezen op zijn informatie. Voor aanpassingen ga ik natuurlijk zelf op bezoek.

Situatieschets
- Drive-in (rijtjes)woning uit jaren '80, vloeren+muren van prefab betonelementen. Begane grond +2 verdiepingen.
- Ziggo Connectbox bij kabelaansluiting op middelste verdieping, ca. 1m van achtergevel, tegen zijwand (buren).
- Hij ervaart matig signaal+instabiel internet via WiFi op zowel bovenste als onderste verdieping. Meeste klachten bij de voorgevel (verste verwijderd van Connectbox), maar ook schuin boven (1 betonvloer als barriere) Connectbox.
- Er ligt een netwerkkabel van verdieping 1 naar verdieping 2. Niet naar de begane grond.

Geprobeerd:
- Ziggo WiFibooster via UTP op verdieping 2 https://www.ziggo.nl/internet/wifibooster/via-internetkabel/. Helaas instellingen onbekend. Huur, inmiddels retour.
- Ziggo Connectbox forceren op kanalen 1/3/6/11. Android WiFi Analyzer-app liet zien dat kanalen 3 en 6 wat minder druk waren dan 1&11.
Palo Alto schreef op vrijdag 30 augustus 2019 @ 22:46:

Wat bedoel je met een “beter” access point? Klopt het dat je denkt dat de kwaliteit van de Connectbox het probleem veroorzaakt?

[...]

Kun je eerst eens meten wat de RSSI is op de verschillende plaatsen? Een ondergrens van een redelijk signaal is -70 dBm.
Zoals hierboven beschreven is de plaatsing van de Connectbox redelijk centraal. Maar, ook aan de kant van het huis waar hij staat, 1 verdieping hoger, ervaart hij problemen.

De meting zal ik uit moeten voeren, duurt een paar dagen voor ik daar aantoe kom.
Palo Alto schreef op vrijdag 30 augustus 2019 @ 22:46:
Kun je nog eens proberen uit te leggen wat je bedoelt met “dom”?
Ik weet even niet meer welke verantwoordelijkheid ik nou precies waar had gelegd in mijn thuisnetwerk, maar even uit mijn hoofd mijn thuisconfiguratie (die ik vanavond thuis zal verifieren):
- Ziggo modem als modem. WiFi uitgeschakeld, DHCP aan. Bekabeld verbonden aan:
- TL-WR1043N. Met vast IP, WiFi ingeschakeld.

Het idee erachter: Ziggo modem doet alleen de "modemtaken" en DHCP. 2e router (TL-WR1043N) doet de rest. Keep in mind: ik ben geen IT'er, laat staan netwerkspecialist 8)7
Als dit "helemaal fout" is hoor ik het graag:).
dion_b schreef op vrijdag 30 augustus 2019 @ 22:50:

Ook hier, eerst probleem achterhalen voordat je gaat rommelen. Tot nu toe beschrijf je een WiFi-probleem, dus aan de routerfunctionaliteit van de modemrouter zitten is niet doelmatig.
Duidelijk verhaal, je hebt gelijk. Dit probeer ik nu te doen :)

 • tinus89
 • Registratie: december 2005
 • Laatst online: 23-03-2020
Beste mensen,


Vorige week nogmaals bij vader thuis geweest, en gespeeld met de WiFi kanalen. Ook de plaatsing van het Ziggo modem iets aangepast, binnen de grenzen van de kabellengte.

Vandaag te horen gekregen dat die combinatie van veranderingen voor een forse verbetering in stabiliteit heeft gezorgd. Vooralsnog ben ik dus geholpen.

Ik wil iedereen graag hartelijk danken voor de hulp! Het is voor mij erg leerzaam geweest:)


Martijn
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee