Toon posts:

Bezwaar op parkeerboete, moet ik betalen?

Pagina: 1
Acties:

Onderwerpen


 • Pizza_Boom
 • Registratie: juli 2012
 • Laatst online: 22-01 12:31
Ik heb getwijfeld of dit in V&V of PFSL moet, maar uiteindelijk toch in PFSL geplaatst omdat het hier vooral om het financiële gaat.

Ik ga in bezwaar op een naheffing parkeren voor iemand. Deze is foutief opgelegd, of liever gezegd, de bebording klopt van geen kant, waardoor de betaald parkeren zone zo lek als een mandje is. Ergo: je kan daar komen zonder langs borden te komen dat je moet betalen om te parkeren. Nou vindt het incassobureau dat de vordering en betaling voor de gemeente regelt, dat er betaald moet worden en het bezwaar zijdelings loopt. Dat bezwaar kom ik wel uit, bewijsmateriaal te over.

Echter ben ik van mening dat er geen vordering bestaat en er daarom ook niet betaald hoeft te worden. Bij een normaal incasso is de gang van zaken dat je met de opdrachtgever van het incassobureau gaat steggelen en gelijktijdig het incassobureau meldt dat je de vordering betwist. Geldt dat ook voor naheffing parkeren, een belastingaanslag dus (want dat is het feitelijk, je hebt je parkeerbelasting niet voldaan), of valt die net in andere regels?

En de betaaltermijn, bij een normale 14 dagenbrief gaat die lopen vanaf de dag na ontvangst van de brief. Het incassobureau, ook al schrijven ze dat niet heel helder, meent dat je termijn gaat lopen vanaf hun dagtekening. Erg fijn dat de brief er vervolgens 6 dagen over doet om bezorgd te worden.

Alvast bedankt!

 • Pizza_Boom
 • Registratie: juli 2012
 • Laatst online: 22-01 12:31
Dank allen voor de reacties!
FreezeXJ schreef op zondag 11 augustus 2019 @ 21:01:
Is dit een schikkingsvoorstel van CJIB, of een particuliere tent die de heffingen voor een gemeente int? In het eerste geval is het sowieso eerst betalen, en dan bezwaar maken (of niet betalen en een volledige rechtszaak aan je broek krijgen), in het tweede geval weet ik het niet.

Mocht het incassobureau inderdaad maar 8 dagen geven om te betalen dan zou je het kunnen gooien op een redelijke betaaltermijn, en ze daarop aanspreken, maar ook dan geef ik je weinig kans, meestal eisen ze hoe dan ook eerst betaling (of ze dat nou mogen of niet).
Dit is een particuliere tent. Vandaar mijn vragen. Het is immers belastingrecht en geen normaal incassorecht, lijkt mij. Kunnen we natuurlijk nog gaan bakkeleien over het privacydeel. Immers, als er geen vordering is, dan hebben zij ten onrechte mijn gegevens ontvangen en is daarmee dan mijn privacy geschonden. Alhoewel ik veronderstel dat een gerechtsdeurwaarder normaliter ook wel bij deze gegevens kan, indien noodzakelijk.
FireAge schreef op zondag 11 augustus 2019 @ 22:11:
Parkeerboete in Adam staat dat bij bezwaar er automatisch uitstel van betaling geldt tijdens het bezwaar.

Dus kan per gemeente/stad verschillen?
Het gaat mij er niet zo zeer om wat erop staat, het incassobureau zet er natuurlijk altijd op wat voor hun het gunstigste is, het gaat mij erom wat er juridisch wel en niet mag. Wat is hierover wettelijk vastgelegd? Gemeenten menen ook dat als er een parkeerverbodsbord staat met daaronder "Geldt ook in de bermen.", dat je dan niet in de berm mag parkeren. Echter is de berm aangewezen als parkeergelegenheid én is wettelijk vastgelegd dat de werkingssfeer van een bord door een onderbord alleen kan worden beperkt, niet kan worden uitgebreid.
TRON schreef op zondag 11 augustus 2019 @ 22:08:
Wie is de afzender van de boete en wat staat er op m.b.t. in beroep gaan vs betalen?
Dat je moet betalen aan het incassobureau en in bezwaar moet gaan bij de gemeente.
BounceCloud schreef op zondag 11 augustus 2019 @ 22:28:
Wat een bijzonder slecht advies. Het CJIB is de aangewezen dienst als het gaat om de afhandeling van straf- en strafbestuursrecht sancties.

Het gaat hier om een naheffingsaanslag parkeren. Dit is gemeentelijk belastingrecht, iets waar het CJIB zich totaal niet mee bezig houdt. In de volksmond spreekt men vaak van een 'parkeerboete', maar dit is juridisch gezien niet juist: het is geen boete. Het is een naheffingsaanslag omdat je de belasting niet hebt voldaan.

@TS: ik zou het wel betalen. Je krijgt het toch wel teruggestort. Vaak lopen dit soort zaken uit op een gang naar de belastingrechter omdat overheden als ontmoedigingsbeleid standaard >95% van de bezwaren - ongeacht de juistheid ervan - afkeuren. Uiteraard de belastingrechter wel verzoeken om de wettelijke rente te berekenen over het betaalde bedrag.
Derhalve spreek ik ook over naheffing. Het is mij bekend. Het is ook bekend dat het niet het CJIB is, daar wordt ie in de regel wel opgeschort als je in bezwaar gaat, totdat je naar de rechter gaat, dan moet je eerst zeker stellen. Met een naheffing ben ik niet zo bekend. De kentekenhouder is aardig paniekerig: "Wat nou als je verhoging krijgt omdat je niet betaald." Etc. Die begint ook al dat er vroeger wel bij stond wat de verhogingen waren, maar nu niet meer. Nee, dat is niet zo, het CJIB zet het erbij, maar dit is geen boete.

Het ontmoedigingsbeleid ken ik, standaard ongelezen afwijzen noemen we dat. Pas als je doorgaat naar de rechter gaat er eens iemand naar kijken. Zo zitten er natuurlijk wel meer hufterigheidjes in. Als ik gelijk krijg, betekent dat dat iedereen die daar in dezelfde periode, of in ieder geval totdat de situatie is verholpen, ook zijn geld terug zou moeten krijgen. Zowel zij die hebben betaald als zij die een boete hebben gekregen. Gebeurt ook niet.

Verder vraag je natuurlijk bij de rechter niet alleen om rente, maar ook reis en verletkosten. Hadden ze eerder in de bezwaarperiode maar je bezwaar inhoudelijk moeten behandelen.

Offtopic: Ik heb natuurlijk de kentekenhouder flink ervan langs gegeven. Ieder uit de kluiten gegroeid dorp heeft tegenwoordig in het centrum betaald parkeren, dat controleer je toch. Het zijn ook allemaal van die hoerige zones, dus 1x een bord missen en je bent hoe dan ook de sjaak. Maargoed. De bebording hier is niet in orde.

 • Pizza_Boom
 • Registratie: juli 2012
 • Laatst online: 22-01 12:31
Vennefly schreef op zondag 11 augustus 2019 @ 23:29:
Bij een boete van het CJIB (dus niet hier van toepassing) geldt dat je uitstel van betaling krijgt als je bezwaar maakt. Dit geldt inderdaad zoals hierboven vermeld ook bij naheffingen van de Gemeente Amsterdam.
Totdat je naar de rechter gaat, dan moet je vervolgens weer eerst betalen, het zogenaamde zeker stellen.
Dit kan verschillen per gemeente, dus ik zou dit even opzoeken op de website van de gemeente die de naheffing heeft opgelegd, of hen even bellen.
We gaan eens kijken. En anders gewoon eerst betalen, terug krijg je het wel als je wint, zo niet dan heb je nog recht op een dwangsom ook. :D

 • Pizza_Boom
 • Registratie: juli 2012
 • Laatst online: 22-01 12:31
Jrz schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 05:49:
Misschien een goede les voor “kentekenhouder” en een goed moment om zelf eens een bezwaarprocedure te starten als oefening.

Bebording moet duidelijk zijn. Bijv. Een kruis bij een invalidenplek. Een parkeerzone lijkt me erg lastig aannemelijk maken dat je ook na het parkeren nergens borden of parkeerautomaten ziet staan.
Er staat daar binnen de zichtlijnen geen parkeerautomaat. Daarover zijn al uitspraken geweest, je moet dan gewoon een blokje om. Formeel zou je eerst het kaartje moeten kopen. Overigens niet alleen de kentekenhouder, maar als je woont in zo'n gebied dan vraag je dat toch standaard aan je bezoek? Ik werk in zo'n gebied (centrumring Amsterdam, 4,50 per uur ofzo) en dat is de eerste vraag die wij stellen aan ons bezoek. Betaald parkeren bij mijn werk gaat om 9 uur in, voor half 10 is de scanauto langs geweest.
Divak schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 08:37:
Niet juist. Dit kan zelfs per gemeente verschillen. In Den Haag staat zelfs uitdrukkelijk vermeld dat je nog niet hoeft te betalen als je bezwaar maakt.
Zij, het incassobureau, vinden dat jij wel moet betalen. Bij desbetreffende gemeente kan ik er niets over vinden.
JorgD schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 08:53:
Hoe zit het met de bezwaartermijn, is die niet al lang verlopen? Lijkt me anders raar dat er zo snel een incassobureau op je afgestuurd wordt.
Het betreft hier het innen van deze naheffing. Daarvoor heeft de gemeente een externe partij in de hand genomen. De naheffingsaanslag is een week of 2/3 voor de brief opgelegd.
MicGlou schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 09:01:
Dat is een veelgemaakte misvatting... de meeste strepen, teksten etc op de parkeerplaats betekenen helemaal niets. Bij een invalide parkeerplaats hoeft alleen het bord te staan, een kruis of de rolstoel op de parkeerplek geverfd is alleen maar ter verduidelijking maar betekent verder niets. Hetzelfde met zaken als 'NP' die op een plek zijn gespoten, of een willekeurig kruis etc... men vraagt dan niets meer of je beleefd wil zijn en daar niet wil gaan staan, maar als er geen bord staat die het parkeren verbied dan mag je het gewoon negeren.
Sterker nog, dat bord moet nog een bepaalde afmeting, hoogte en dergelijke hebben ook. Net als mensen op een kruisingsvlak blijven staan, behalve als er een kruis staat. :F Je mag daar nooit op stilstaan, noodgevallen uitgezonderd. Pas oprijden als je de kruising ook kan verlaten.
BounceCloud schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 09:02:
Er zijn tal van incassobureau's die dit soort uiterst lucratieve belastingaanslagen maar al te graag in naam van de Gemeente uitvoeren. Incasso is vaak hun hoofdactiviteit (wat dan ook in het logo staat) en dat staat los van zo'n naheffingsaanslag; dat is natuurlijk geen incassotraject.

Dat het een gedeelte van de burgers schrikt dat zij een brief krijgen van een bedrijf wat als hoofdactiviteit "incasso" heeft en denken dat de naheffingsaanslag dan wel erg serieus en correct is, vinden zij uiteraard zeer aangenaam vervelend.
BounceCloud schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 09:02:
Er zijn tal van incassobureau's die dit soort uiterst lucratieve belastingaanslagen maar al te graag in naam van de Gemeente uitvoeren. Incasso is vaak hun hoofdactiviteit (wat dan ook in het logo staat) en dat staat los van zo'n naheffingsaanslag; dat is natuurlijk geen incassotraject.

Dat het een gedeelte van de burgers schrikt dat zij een brief krijgen van een bedrijf wat als hoofdactiviteit "incasso" heeft en denken dat de naheffingsaanslag dan wel erg serieus en correct is, vinden zij uiteraard zeer aangenaam vervelend.
Daar ben ik niet zo van onder de indruk. De pest is dat je in het belasting/bestuursrecht zit. En dat is tricky. Dit is inderdaad gewoon een naheffingsaanslag die wordt geïnd door een incassobureau en daarmee, zo veronderstel ik, geen incassotraject.
Icephase schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 09:14:
Is het wel echt een incassobureau/incassotraject? Veel gemeenten maken gebruik van derden om hun belastingen op te leggen en te innen. Die partijen hebben dezelfde rechtspositie als een gemeente.

@anderen: let op jongens het gaat hier om publiekrecht, niet om privaatrecht. Daar zitten soms behoorlijke verschillen tussen. Heeft niks met ‘maffiapraktijken’ oid te maken!
Dat dus. Vandaar dat ik de vraag ook uitzet. Zoals ik al zei, ik ben er niet bepaald van onder de indruk. De kentekenhouder wel.
Thijsmans schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 10:30:
In het bestuursrecht geldt dat bezwaar en (hoger) beroep de werking van het besluit niet schorst. Kortom: de betalingsverplichting blijft staan. De betalingstermijn is - als het goed is - vermeld in het naheffingsbesluit (artikel 4:86 van de Algemene wet bestuursrecht).

Je kunt in je bezwaarschrift wel verzoeken om uitstel van betaling voor de duur van de procedure (artikel 4:94 van de Awb). Als dat wordt afgewezen is er ook de weg van een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank (artikel 8:81 van de Awb), inhoudende schorsing van het besluit, maar daarvoor is een spoedeisend belang vereist dat ik niet zie (het bedrag zal niet zo hoog zijn en bij de gemeente speelt ook geen restitutierisico). Zonder uitstel geldt natuurlijk wel dat je je geld terugkrijgt als je bezwaar gegrond wordt verklaard.

Inhoudelijk gezien doet jouw beschrijving...


[...]


mij denken aan een zaak waarin de Afdeling bestuursrechtspraak eerder dit jaar uitspraak heeft gedaan:


[...]


De Afdeling behandelt geen belastingzaken (het ging hier om bestuursdwang, d.w.z. het wegslepen van de auto, waardoor de Afdeling wél bevoegd was), maar het idee is hetzelfde: bestuurshandelen kan niet als niet valt uit te sluiten dat de auto niet langs de bebording is gekomen (yes! driedubbele ontkenning!).
Uitstel en dergelijke is een hoop gedoe. Het is niet zo dat er geen brood gegeten kan worden omdat er een naheffingsaanslag van totaal 65 euro betaald moet worden, het is vooral het principe.
Wat ik jammer vind in het aangehaalde arrest is dat er niet gerept wordt over schade aan het weggesleepte voertuig. Dat kan je ook volledig verhalen.
Het is hier 100% zeker dat het voertuig niet langs het bord is gekomen. Het staat op streetview en ik heb videomateriaal.
GrooV schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 11:10:
Heb je toevallig een google maps linkje naar de situatie, ben wel benieuwd hoe lek die zone is
Vind je het erg als ik die even voor mijzelf houdt? Ook al heb ik zowel foto's als video's van desbetreffende locatie en staat het ook op streetview. Ik heb bij een bekende al gezien dat er werd verwezen naar een discussie op en internetforum. "Toevallig" de discussie waarin desbetreffende case werd voorbereid. Toen ging het weliswaar om Flitsservice, maar er wordt dus her en der meegelezen.
GrooV schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 11:45:
Dit is geen boete maar een naheffingsaanslag parkeerbelasting welke door een bedrijf namens de gemeente wordt opgeeist, het CJIB heeft hier niks mee te maken
Daarom noem ik het beestje ook bij zijn naam in de OP.
Hackus schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 11:47:
Dus moet de 1e 'boete' worden voldaan.(cjib is een voorbeeld in de discussie gevormd)

parkeerboete[naheffingsaanslag parkeerbelasting]
Ik heb opdracht gegeven dat ding te betalen.
Anoniem: 224360 schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 12:55:
Het privacydeel interpreteer je compleet fout en zou ik ook volledig laten. Je privacy wordt niet geschonden en ook niet als je uiteindelijk niet hoefde te betalen.
Laten we dat buiten beschouwing.
TRON schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 13:17:
@Pizza_Boom je hebt het in je topicstart over een incassobureau. Heb je de initiële boete van een incassobureau gekregen? Zo ja, van welke? En over welke gemeente gaat het? Dat is handige informatie om je hier verder mee te helpen.
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

 • Pizza_Boom
 • Registratie: juli 2012
 • Laatst online: 22-01 12:31
JorgD schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 14:43:
Bezwaar maken in de Awb heeft betrekking op een besluit (in jouw geval op de naheffingsaanslag), je kan geen bezwaar maken tegen de inning (hooguit weigeren te betalen). Van welke datum is de initiële naheffingsaanslag?
Duidelijk verhaal d:)b
Vooraankondiging zat zo half juli onder de voorruit, rond het 3e weekend van juli. Dagtekening brief Invoned is 2-8 en bezorging vond plaats 7 of 8 augustus.
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee