@
Phusebox . No offense, maar je "neurose" is vermoeiend om te lezen. (ja ik kan er overheen scrollen).
"Zo duur" is trouwens ook maar relatief. Je rijdt bmw lees ik hier, dan ben je toch geen beginnende student of zo? 3000 zou ik nu niet meteen aan een elektrische fiets geven, maar het is ook niet echt duur te noemen in het e-bike landschap, eerder dwars door het midden.
Ik vind dat er trouwens geen noemenswaardig verschil zit tussen 2500, 3000 of 3500 euro. Het zijn allemaal 'grote' bedragen, of toch in elk geval dezelfde grootte-orde. Dat is zoiets als besluiteloos een existentiële crisis beleven over een dessert van 7, 8,5 of 10 euro in het restaurant. (zelfde idee)
Als je 2500 kan uitgeven, kan je ook 3000 uitgeven. Indien niet moet ook die 2500 compleet onhaalbaar zijn.
Verder blaas je alles compleet buiten proportie. Als je zo'n zware break-down beleeft over een rammelende bagagedrager, raad ik je toch wat ademhalingsoefeningen aan, wat relativeringsvermogen en een andere hobby. Het betreft hier simpele fietsen van +-2500 euro, niet een stukje techniek dat tot de meest strikte toleranties is gefabriceerd door de meest precieze robotica, en met de hand is ineengezet door Japanse meester mecaniciens.
Wat kan je nu echt verwachten voor 2500 euro? Er lopen gekken rond met zware midlife crisis die 10000 euro neerleggen voor een of andere koersfiets.

(zo ken ik er ook een paar). Daar kan je 4 (!!) gemiddelde e-bikes van kopen. Dus wat kan je dan verwachten?
Ik ben er ook van overtuigd dat elke fiets exact kost wat hij moet kosten, en waard is. In welke prijsklasse dan ook. Er is wat mij betreft geen beter voorbeeld van een 'efficiënte markt' dan de fiets markt. ("asset prices reflect all available information")
Er zijn geen grote innovaties, geen mirakel-technologie. De fiets is in de basis in jaren niet meer veranderd en wat mij betreft volledig uitontwikkeld. Er is geen enkel gepatenteerd technisch voordeel meer mogelijk dat niet meteen reverse-engineered wordt door alle concurrenten.
Tel daarbij op dat er letterlijk honderden fietsenmerken actief zijn in Europa alleen al, en dat fietsen compleet 'open' en modulair zijn. (muv fancy internet fietsen van overduidelijke IoT bedrijfjes die hun zaakjes niet op orde hebben, genre VM en Cowboy, maar dat soort 'fietsen' moet je overduidelijk ver van wegblijven). Dus alle fietsen zijn in de basis een frame (die waarschijnlijk ook allemaal slechts via een aantal producenten gemaakt worden), afgemonteerd met standaard onderdelen van max. 3 of 4 suppliers, in verschillende prijsklasses.
Muv echte 'hype' fietsen, en carbon koersfietsen, is de prijs van een fiets waarschijnlijk gewoon de BOQ, + marge en overhead. En dat voor iedereen ongeveer hetzelfde door de BIKKELHARDE concurrentie en de overvloed aan merken. Muv hype merkjes, maar het geldt wel voor de steeds weerkerende namen in dit topic. Trek, canyon, sparta, batavus, gazelle, scott, qwi, union, cortina, norta, cube, fahrradmanufaktur, Norta, Yamaha, Giant, Stella, Cannondale, Orbea, Velobecane,
Moustache, ...
Heb eens voor de lol een mapje bookmarks gemaakt met alle fietsmerken die ik op internet of in real life tegenkom. Ik zit op 90 merken, die gewoon in Europa overal te krijgen zijn. 90!! En dan ben ik er nog heel wat vergeten op het moment dat ik thuis kom.
Dus als je inderdaad gewoon in een internet bubbel beetje nerveus reviews en websites blijft afstruinen, kom je er niet uit. Je kan niet van 100 merken elk 10 e-bikes (totaal 1000) naast elkaar zetten en kapot analyseren. Om dan tot de constatatie te komen dat je selectie in de buurt nergens te krijgen is, en opnieuw...
En nogmaals, elke fiets van bvb pak 'm beet 3000 euro verschilt in NIETS van de volgende fiets van 3000 euro. Enkel marginale verschillen. Waardoor je je beter kan laten leiden door merken die lokaal beschikbaar zijn, of waar je een goed gevoel bij hebt, of gewoon mooi vindt. Daarna een prijs niveau bepalen en een fiets meenemen die binnen die grens valt. En daarna niet actief elk 'mankement' gaan uitzoeken of uitvergroten waardoor je vaker bij de FM staat dan effectief van de fiets geniet. Ja, een naaf kan al eens falen, en een schijfrem kan al eens piepen. Remt de fiets nog? Prima, rest is bijzaak.
Dat is meteen het voordeel van een fiets. Alles is modulair en 'open'. Je kan na verloop van tijd alle afmontage compleet vervangen door equivalente onderdelen van meerdere merken indien je dat wenst. Alles tot op het frame zelf wat vaak het enige echt unieke onderdeel van een fietsmerk is. Wat ik doe (voor m'n mechanische fietsen) is ergens in de middenmoot van de markt een fiets kopen. Geen complete rommel, maar ook geen duizenden euro's voor een simpele niet-elektrische stadsfiets. En dan beschouw ik alle af-montage als 'consumables'. Die rijdt je gewoon 'op', en vervang je dan gaandeweg door ofwel hetzelfde, ofwel betere onderdelen van zodra je wat meer ervaring hebt met de fiets. Dat spreid meteen de kosten ook wat.
Andere voertuigen die ik zelf gebruik hebben ook allemaal kleine onhebbelijkheidjes (moto, lease wagen, privé hobby wagen) maar zolang ze geen overduidelijk mechanisch defect vormen, blijf ik er van af. Alles wat mechanisch is, en in de echte wereld met (geaccepteerde) toleranties wordt ineengezet, kan, en zal, in bepaalde situaties licht afwijkend gedrag vertonen vergeleken met andere exemplaren uit exact dezelfde serie. Fietsen, auto's, noem maar op, zijn fundamenteel anders dan bvb iPads die elk op exact dezelfde manier gemaakt worden en werken.
Bovenstaande is een harde 'deconstructie' van wat fietsen en e-bikes zijn, voorbij alle marketing en competitie. Maar volgens mij heb je dat nodig om je verstand er een beetje bij te houden. En indien niet, zoals gezegd, nooit meer iets kopen en boeken gaan lezen (liefst niet op een e-reader want daar kan je ook gebreken vinden om je kapot aan te ergeren)