Toon posts:

WTW systemen: Hoe bepaal je een correcte installatie?

Pagina: 1
Acties:

 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
Sinds vier maanden wonen wij in onze nieuwbouw woning. In deze woning zit een type D ventilatie systeem, de Itho Quality Flow in combinatie met een Itho HRU 350 WTW unit.

Dit systeem is geïnstalleerd door de installateur die ook de water leidingen en CV installatie heeft gemonteerd. Sinds dag één zijn er problemen waaronder:
 • Geluid
 • Er waren geen dempers geïnstalleerd waardoor er veel geluid door de aan- en afvoerbuizen te horen was. Inmiddels is er een halve meter dempingsslang tussen de WTW unit en de inblaas ventielen geplaatst. Maar nog steeds is het hinderlijk in de hoogstand. Ook "fluiten" sommige afvoer ventielen. Hier is zover ik weet niks van demping gemonteerd. En is het systeem op zolder geïnstalleerd voor de open trap. Hierdoor is het geluid van de WTW unit in de hoogstand tot beneden te horen.
 • CO2 niveau
 • De CO2 niveau's blijven erg hoog. Het systeem was eerst niet goed ingeregeld door de installateur, maar inmiddels is er iemand van Itho geweest. Toch blijven de CO2 waardes te hoog (1650 ppm na 7 uurtjes slapen). Dit meet ik met een Voltcraft Co2 meter.
Mijn installateur heeft duidelijk geen kaas gegeten van het systeem en heeft dit ook mondeling toegegeven. Inmiddels is er wel iemand van Itho geweest maar de problemen blijven aan.

Concrete vragen:
 • Is demping ook voor afvoer kanalen mogelijk?
 • Zijn er installatie instructies voor WTW units met betrekking tot geluidsoverlast? Aftimmeren is nu niet mogelijk omdat het apparaat voor de trap staat (onvoldoende ruimte).
 • Zijn er limieten (met een juridische waarde) voor CO2 niveaus in een woonhuis en waar kan ik die vinden?
 • Algemeen: Wat zijn jullie ervaringen met type D ventilatie systemen en hoe kom ik tot een gezond leef klimaat?
https://tweakers.net/ext/f/MmC449EW4SKrM2cl8LjkEdQF/thumb.jpg

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
Señor Sjon schreef op dinsdag 9 april 2019 @ 11:17:
1) ja, maar in principe zou het via de plenumbox en de toe- afvoerkanalen al geregeld moeten zijn.
2) ja, itho heeft zelf een uitgebreide installatiehandleiding die je kan downloaden als PDF. Die kan je nalopen. Verder geeft het bouwbesluit maximale geluidswaarden aan voor technische installaties. Dit om te voorkomen dat mensen hun ventilatiesysteem uitzetten. Zie:

[...]

30 dB is bijna onhoorbaar, dus op de normale stand die voldoet aan de eisen van het BB, moet de machine voldoende stil zijn. In de regel wordt een WTW dus omtimmerd in een kast of in een losse bergkamer op zolder gebouwd om dit te bereiken.
3) Er zijn geen juridische CO2 waarden, alleen waarden voor luchtverversing. Zie het eerder gelinkte bouwbesluit (hier: https://www.bouwbesluiton...cs/wet/bb2012/hfd3/afd3-6) om precies te zijn.
4) ervaringen genoeg op het forum. 'Gezond' is een rekbaar begrip. ;)
Ik ben van plan om een simpele DB meter te kopen. Mijn doel is dat de installateur het apparaat naar een hoek van de zolder verhuist waar ik wel de ruimte heb om een kast te timmeren. Met behulp van de decibel waardes hoop ik wat munitie te hebben.
Shunt schreef op dinsdag 9 april 2019 @ 11:32:
Volgens de: https://www.klimaatbeheer.eu/blog_type/co2/

Een goede kwaliteit binnenlucht bevat, conform de regelgeving, minder dan 0,1 volume procent CO2 (1000 ppm). Als grenswaarde wordt 0,12 vol % (1200 ppm) gehanteerd. Bij incidentele afwijking van het beoogde gebruik, waarbij een grotere verontreiniging optreedt (bijv. een tijdelijke hogere bezetting van de arbeidsplaats) mag het CO2-gehalte ten hoogste 0,15 volume procent bedragen(1500 ppm).

Daar zit je dus boven. Mijn ervaring met dit soort systemen is dat het gewoon ruk is en je lekker een raampje open moet zetten om te ventileren. Heel dat lucht dicht bouwen is in mijn mening gewoon onwenselijk.
We hebben overigens niet bewust lucht dicht gebouwd. Maar naar het schijnt zijn er kaders waaraan een ontwerp van een gebouw moet voldoen. Dit heet geloof ik de QV10 waarde en die geeft aan hoeveel lucht er mag weg lekken. Ik begrijp dat ik een raam open kan zetten, maar dat is in de winter niet zo fijn :-) Daarnaast vind ik dat een installatie van duizenden euro's gewoon goed moet werken.
twain4me schreef op dinsdag 9 april 2019 @ 13:19:
[...]


En gemonteerd aan een muur met massa, ze worden ook nog wel eens op een plank oid geschroeft. anders paste de wasmachine oid er niet meer naast :+
zo dus niet: https://s3-eu-west-1.amaz...683-8dd9-7f36f1c806d2.jpg

Wel opmerkelijk dat TS het heeft over inblaasventielen in de meeste gevallen heeft de Qualty flow maar 1 inblaas punt ergens centraal in de verkeersruimte ( overloop oid)
Dat heb ik inmiddels ook gelezen. Bij ons is het apparaat tegen het houten dak gemonteerd 8)7 Daarom wil de WTW naar een hoek aan de stenen topgevel verhuizen.

We hebben twee inblaas ventielen. Dit is 1 uitgang uit het apparaat waarop een T-stuk is gemonteerd en de 2 uiteinden van de T komen op de overloop uit.
ThinkPad schreef op dinsdag 9 april 2019 @ 16:41:
Hoe is de demper gemonteerd? Die werken volgens mij het beste als ze in een rechte lijn liggen/staan. Als je er een bocht in drukt dan wordt het effect al minder meen ik eens gelezen te hebben.

Verder klinkt het alsof de installatie nog steeds waardeloos is ingeregeld, 1600 ppm is echt veel en veel te hoog. Als je kijkt naar bijv. een CO2-sensor van Itho dan gaat die bij >800 ppm op oranje en bij >1200 ppm op rood. Dat zijn ook de niveaus die je op internet terugvind in rapporten van GGD e.d.
In een bocht. Zie foto 3.

Hoe dient zo'n installatie ingeregeld te worden dan? Zowel de installateur als de service monteur van Itho kijken niet naar CO2 waarden maar meten het volume aan lucht wat door een afzuigpunt verdwijnt. Ik had veel meer van de quality flow verwacht. Namelijk dat het apparaat zelf meet wat de ventilatie behoefte is aan de hand van de gemeten CO2 niveaus.

Foto 1
https://tweakers.net/ext/f/AMy6debp0DY3LXCaUTzkSZ8y/thumb.jpg

Foto 2
https://tweakers.net/ext/f/OuNwgv1F0IRlRXGGWqRBjB2w/thumb.jpg

Foto 3
https://tweakers.net/ext/f/3iF5Eew6CS5yfqUynx4a09qO/thumb.jpg

Foto 4
https://tweakers.net/ext/f/ryPdTsFnTF6WZvRGrHPqMRu1/thumb.jpg

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
Shunt schreef op dinsdag 9 april 2019 @ 21:23:
[...]

Ook in de winter werkt een raam even goed hoor. Mijn ramen gaan ook in de winter een paar uurtjes open op de slaapkamer om eens alle euh slaap en andere geurtjes eens goed weg te krijgen. Verder staan de klap strips op mijn velux ramen altijd open.

En ja je huis is gebouwd op waarschijnlijk energie neutraal wonen maar dat betekent niet dat je dus nooit meer een raam open hoeft te zetten om frisse lucht binnen te halen. Volgens mij staat dat zelfs in je documentatie van je huis / warmte wisselaar / ventilatie systeem.
Dat begrijp ik. En spuien doen we wel degelijk, ook in de winter. Ik wil echter niet in de winter met het raam open slapen. Want juist dan loopt het CO2 niveau op.

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
ThinkPad schreef op dinsdag 9 april 2019 @ 21:35:
[...]

Zo moet het inderdaad, maar het klinkt alsof hij bij jou te laag staat ingeregeld. Het moet bij jou worden aangepast zodat er meer wordt afgezogen en ook meer wordt ingeblazen. Of er zijn te weinig ventielen waardoor het benodigde debiet niet gehaald wordt...

Als ik het goed begrijp heeft jouw systeem een CO2-sensor. Hoor je dan ook dat de unit 's avonds / nachts op een hoog toerental draait? Dan weet je iig dat hij zelf ook doorheeft (net als jouw losse CO2-sensor) dat er meer geventileerd wordt.
Nee, 's nachts/'s ochtends vroeg loopt het toerental niet op. Het toerental loopt alleen op wanneer we gaan douchen of wanneer we het systeem in de kookstand zetten.

Er is 1 afzuig ventiel per ruimte. Op de woonkamer/keuken na, daar zijn er drie.
Er zijn twee inblaas ventielen die afgetakt zijn van 1 aansluiting van het apparaat.

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
Señor Sjon schreef op dinsdag 9 april 2019 @ 22:00:
Zit de qualityflow regelaar ook ergens? Die zag ik zo snel niet op de foto's.
Zie dat de foto's wat onduidelijk zijn. Hier twee foto's van de regelaar:
https://tweakers.net/ext/f/Tr9HRYXpZqyalYb3ngDYVhmn/thumb.jpg
https://tweakers.net/ext/f/CocHrkNE657y1PS18c1m1zJF/thumb.jpg

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
@Dieg000 Wie heeft de IBS meermaals doorlopen? Jouw installateur of Itho Daalderop? En wat is de terugkoppeling van die partijen naar jou?

Zowel mijn installateur als de Itho service monteur gaven aan mij aan dat de waardes die mijn CO2 meter aangaf wel wat hoog waren, maar dat ze niet bijzonder waren aangezien de CO2 sensor van Itho anders meet (hij meet een ruimte maar de kleppen naar de andere ruimtes staan nog steeds een beetje open).

Toen ik beneden aan het werk was hoorde ik ze tegen elkaar praten "de klant meet waardes die hij niet begrijpt, klanten lezen teveel op internet, etc". M.a.w. ik was maar aan het zeuren om niks :P

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
ThinkPad schreef op woensdag 10 april 2019 @ 08:11:
[...]

Dan meet de CO2-sensor dus niet, of niet goed. Hoe zien de CO2-waarden eruit als je het systeem de hele avond/nacht op kookstand laat staan? Als het dan wel acceptabel is dan weet je in ieder geval dat het systeem de juiste capaciteit heeft.
[...]

Zo jammer dit :F Dit soort mensen verprutsen het voor installateurs die wel serieus met hun vak bezig zijn...
Goed idee! Maar de kookstand opent (denk ik) alleen het ventiel van de keuken.

De timer knop zou een dubbele hoeveelheid (100 ipv 50 kuub / uur) moeten afvoer voor drie uur. En bij twee keer klikken zes uur. Dus zal vanavond drie keer klikken voor 9 uur lang extra afvoer en kijken wat de resultaten zijn.

Dit was het resultaat van vanmorgen half zes in de normale stand:
https://tweakers.net/ext/f/fuwCNffkeLEskYahZfEc88kR/thumb.jpg

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
@Señor Sjon Ik heb de plenumbox wel eens open gehad en dan kun je zien dat de kleppen vrijwel nooit helemaal gesloten zijn. Ik zal vanavond eens een foto van de binnenkant maken.

Mijn sensor in de box plaatsen wordt lastig aangezien deze dan niet afgelezen kan worden (display zit op de sensor). Daarnaast zie ik dan niet voor welke ruimte er gemeten wordt. Of ik moet naast de sensor ook een camera plaatsen o.i.d. zodat het display en het open ventiel gefilmd kunnen worden.

Ik meet in de slaapkamer ter plaatse van de afzuiging, maar op vloer hoogte in plaats van plafond hoogte (waar de afzuiging zit). Zou het hoogte verschil een verschil in gemeten CO2 waarde kunnen veroorzaken?

[Voor 6% gewijzigd door NDF82 op 10-04-2019 10:28]

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
@Dieg000 Dankjewel voor je uitgebreide post! Heb je een idee hoe je de waarde gaat aflezen wanneer die in het plenum staat? En op welk moment? Want de ruimtes worden maar af en toe bemonsterd.

Dan zal ik dezelfde methode hanteren en kunnen we de metingen vergelijken.

Onze installatie is overigens van oktober 2018. Je hebt blijkbaar speciale software nodig om de regelaar uit te lezen. Ik heb even meegekeken met de service monteur en het is software van Itho zelf.

[Voor 26% gewijzigd door NDF82 op 10-04-2019 21:19]

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
ThinkPad schreef op donderdag 11 april 2019 @ 11:04:
[...]

Heb je dit nog kunnen testen?
Nee, helaas, even erg druk. Ik ga met alle info uit het topic dit weekend weer aan de slag!

Ik ooverweeg nu deze aan te schaffen: https://www.robbshop.nl/mh9-co2-monitor

Zodat ik meetwaardes over tijd kan verzamelen, ook in het plenum. Maar de prijs vind ik erg hoog dus twijfel...

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
ThinkPad schreef op donderdag 11 april 2019 @ 11:04:
[...]

Heb je dit nog kunnen testen?
Ja, afgelopen weekend getest. Zoals iemand anders in dit topic al aangaf wordt alleen het afvoer volume van de beneden etage verhoogd. Je kon dit horen aan de ventielen. vervolgens werd dit ook bevestigd door de metingen. Die bleven op +-1600 PPM uitkomen.
Señor Sjon schreef op donderdag 11 april 2019 @ 11:49:
[...]


Zijn de aan- en afvoerkanalen van het plenum niet verwisseld dat de sensor net in een schone airflow zit van de sanitaire ruimtes? Het plenum heeft geen vaste aansluitvolgorde bij mijn weten. Je koppelt de kleppen aan de regelaar onafhankelijk van de positie.
Hmmmm, weet niet hoe ik dat zou moeten bepalen. je zou verwachten dat het Itho systeem ontwerp hier rekening mee houdt.
ThinkPad schreef op donderdag 11 april 2019 @ 13:34:
@NDF82 Als je een beetje handig bent met elektronica en programmeren dan kun je zelf een CO2-sensor bouwen voor €25. Ik gebruik een MH-Z19 aan een ESP8266 en log dat naar InfluxDB. Met Grafana maak ik er vervolgens een grafiek van.

Zie ook CO2-meters voor in huis

Of je zou je huidige meter open moeten maken en kijken of het signaal valt af te tappen. Er lijkt geen mogelijkheid zijn om de Voltcraft CO-60 out-of-the-box uit te lezen lijkt het.
Ik ben goed met software, niet met hardware. Maar ga het zeker proberen! Voor het geld van een Off The Shelve device kan ik op deze manier 5 sensoren inzetten.

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
@ThinkPad 3* op de timerknop. Zou 3*3=9 uren aan verhoging moeten opleveren. Dat doet het ook, maar alleen beneden in de woonkamer/keuken. Blijkbaar een "feature", bij Dieg000 werkt het ook zo.
Dieg000 schreef op woensdag 10 april 2019 @ 13:27:
[...]


Ik heb de IBS zelf gedaan...
 • Spint op wanneer de Timerknop is ingedrukt. De afzuigpunten keuken en woonkamer draaien dan 3 uur op vol vermogen

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
Dieg000 schreef op maandag 15 april 2019 @ 14:27:
In de eco stand liggen de gemeten waarden zoals je zou verwachten ongeveer 200 ppm hoger:
Bij +- 1550 ppm -> licht ventileren
Bij +- 1600 ppm -> gemiddeld ventileren
Vervolgens stopt het systeem alweer met ventileren en blijft het eea redelijk stabiel op 1520 ppm
Dit komt overeen met mijn bevindingen. Ook gemeten met een Voltcraft CO2 meter. Onderscheid tussen licht en gemiddeld ventileren heb ik echter niet kunnen maken. Leid je dit af uit de LEDjes van de Quality Flow controller?

Ik zal de komende nachten meten in de comfort stand. Ben benieuwd.

...leeg...


 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
Afgelopen nacht getest met de "comfort" stand (knopje rechtsboven).
Dit had een lagere waarde tot gevolg, +- 1350ppm in plaats van +-1550.
De komende nachten ga ik deze stand nog wat meer testen.
M'n doel is < 1000 PPM maar vraag me af of dat in de standaard configuratie haalbaar is.

...leeg...


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • NDF82
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16-10 12:22

NDF82

Doomed Space Marine

Topicstarter
@ThinkPad De installateur is nog aan het bepalen hoe de geluidsoverlast te verminderen. Gaat allemaal erg traag.

V.w.b. co2 niveaus is het wat stiller. We slapen voorlopig met de deur open. To be continued...

...leeg...

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee