Vraag


 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
Ik heb even getwijfeld of ik dit hier wel neer zou zetten, maar ik merk dat ik toch behoefte heb aan meer ogen die meekijken.

De situatie is als volgt:

Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

Alle reacties


 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
The Eagle schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 19:34:
Bel de jurofoon ff, zal vast wel europese jurisprudentie over zijn, komt vaker voor.
We hebben een poosje bij ze in de wacht gehangen voor €0,95 per minuut. Daarna maar opgegeven. Een abonnement als ondernemen kost al €249,- bij ze. Dat geld gebruiken we nu liever voor de advocaat.
frickY schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 19:37:
Zij hebben die rechten pas verworven nadat jullie gevestigd waren. Dus volgens mij hebben ze helemaal niet zo gek veel rechten, en mogen ze jullie een bod doen om de naam en domein naam over te kopen.
GforceNL schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 19:41:
Als je je inschrijft bij de kvk, checken ze of er namen zijn die veel op jouw bedrijfsnaam lijken. Mocht dit zo zijn, dan zul je op verzoek je naam moeten veranderen. Als dit bedrijf voorheen niet actief was, kunnen ze het natuurlijk netjes vragen. Aangezien jullie eerder waren, kun je er een discussie punt van maken.

De brief lijkt me bangmakerij en juridisch wapen gekletter.
Als je een advocaat om advies gaat vragen, zoek er dan in ieder geval eentje die gespecialiseerd is in merkrecht.
Dat zou natuurlijk wel erg mooi zijn. Wij zijn absoluut niet van plan er een discussie van te maken, we willen het liefste gewoon verder met ons hobby bedrijfje. Als dat onder een andere naam moet dan is dat maar zo.
jeroen3 schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 19:41:
Die 2000 euro zal misschien een schikkingsvoorstel zijn. Ik denk ook niet dat dit ver gaat komen, want hoeveel schade zouden ze hebben geleden doordat jullie dezelfde naam gebruikte voor een compleet ander product?

Plus, hoe zeker ben je dat die twee PDF documenten daadwerkelijk in opdracht van het bedrijf zijn verzonden. En niet een of andere oplichter?
Het lastige is inderdaad dat de documenten afkomstig zijn van een e-mail adres dat lijkt toe te behoren aan een advocatenkantoor. Verder zitten er bijlagen bij van hun registratie bij het europese register, duitse patenbureau, en een ondertekende volmacht voor het advocaten kantoor. Verder verzoeken ze dat alle communicatie via hun kantoor loopt.

Ik heb inderdaad 0,0 bevestiging dat het inderdaad via het bedrijf is gegaan. Misschien moeten we ze toch maar eens gaan mailen...
NiGeLaToR schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 19:43:
@iAdema welkom in de zakenwereld. Sinds we 3,5 jaar geleden gestart zijn hebben we zo'n 3 keer te maken gehad met een partij die vond simpelweg omdat we bestaan ze te duperen, benadelen, kopiëren of wat dan ook. We hebben tot nu toe nog niets betaald.

Wel ga je een keuze moeten maken: ga je het gevecht aan of pas je je aan. Wij hebben ons tot nu toe vrij makkelijk kunnen aanpassen en de eisende partij in 1 geval zelfs laten betalen voor de gevraagde aanpassing. Alles is namelijk bespreekbaar.

Wat van belang is, is dat je inderdaad al bestond voor ze het merkrecht daadwerkelijk verwierven. Verder is het de vraag wat het merkrecht inhoud. In ons geval vond een partij alleen de kleur al genoeg om te gaan klagen bijvoorbeeld. Ik denk dat het helpt om de dialoog te zoeken, aan te geven wat je intenties zijn en dat je begrijpt dat het voor hun belangrijk is om hun merkrecht te beschermen. Geef aan dat je ze tegemoet wilt komen in ruil voor een algehele vrijwaring voor enige aanspraak, etc etc. Oftewel: ze blazen de boel af en gaan lekker door met hun ding en jij gaat je hobby onder een (iets) andere naam voortzetten.

Wel ff een checkvraag: een europese registratie van een merk is weer anders dan bijvoorbeeld benelux, dus check ook even hoe ze dat nu echt gedaan hebben. Tis uiteindelijk zonde van jouw tijd, maar ook van die van hun. Daar raak je ze feitelijk het hardste mee - niet een financiële dreiging, maar bijvoorbeeld tijdrekken, reageren in het Nederlands, etc. Hun advocaten zijn duurder dan jouw uren.
Het is op zich goed om te horen dat er ook mensen hier goed uit zijn gekomen. Ze hebben een trademark registratie bij EUIPO (European Union Intellectual Property Office) Deze ziet er redelijk legit uit. Met dat ik dat zeg en er een beetje doorheen klik begin ik te twijfelen.

Ik denk dat het geen kwaad kan om de link ervan te delen. Bedrijfsnaam maakt toch niets uit als deze binnen het forum bekend wordt.
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

[Voor 29% gewijzigd door iAdema op 08-10-2018 19:52]


 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
NiGeLaToR schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 20:08:
@iAdema dit staat er:
Filing date
18/05/2018

Zijn jullie dit?
https://www.kvk.nl/orders...n/?kvknummer=687328130000

Sinds wanneer staan jullie met deze handelsnaam ingeschreven? Ik zie niet dat het jullie bedrijfsnaam is, maar jullie handelsnaam. Dat is een voor- en een nadeel tegelijk.

Als ze namelijk een registratie deden toen jullie al bestonden kun je het omdraaien en bezwaar tegen hun registratie aantekenen bij hetzelfde instituut. Ze maken dan inbreuk op jullie handelsnaam voor gebruik in NL. Als dat niet zo is wordt het lastiger. Maar, een handelsnaam is gewoon verhandelbaar goed - dus je kunt nog kijken in hoeverre ze willen bijdragen aan de overdrachtskosten :+


Mijn advies: wees behoedzaam, correct en een beetje ondeugend. Doe vrijblijvende voorstellen, dreig niet met dingen die niet haalbaar zijn en check even goed de tijdlijn en hun rechten. Je kunt in principe niet iets claimen wat al in gebruik is. Mogelijk hebben ze niet het recht op de naam, maar bijvoorbeeld alleen het logo met een bepaalde kleur. Schakel je over van hun kleur op een ander en ben je er ook, bijv.
Dat zijn wij inderdaad, we later de naam toegevoegd die nu bovenaan staat. 1,5 jaar geleden hebben wij ons ingeschreven met de naam van het bedrijf dat ons nu lijkt aan te schrijven.

Het grootste probleem is dat de bezwaarperiode voor de EU registratie al voorbij is. Wij hebben niet gekeken of iemand terwijl wij al bestonden die naam probeerde te registreren.

In de brief die ik heb ontvangen maken ze een punt van het logo, welke inderdaad enige gelijkenissen heeft qua vorm (ook qua kleur een beetje). Verder geven ze aan dat we misbruik maken van hun reputatie. Qua tijdlijn is het volgens mij in deze volgorde:

Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
NiGeLaToR schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 20:36:
Ik vind het tricky.. je handelsnaam is niet zomaar uit te gummen omdat ze toevallig eea geclaimed hebben. Ook dat 'meesurfen op hun imago' ofzo is geen feitelijk argument als je eerder bestond. Wel hebben ze een punt mbt een evt logo. Das erg lastig te ondervangen.

Je zou - na nog wat verder speuren - het volgende kunnen doen:
- aangeven dat je handelsnaam in NL al langer hebt dan hun merk depot.
- aangeven dat je de overeenkomst in logo niet per se herkend
- aangeven dat van gebruik van hun goede naam geen sprake kan zijn aangezien je al eerder de handelsnaam had gedeponeerd

En dan met een tegenvoorstel komen, waarin je ze wat geeft waar je vanaf wilt.
Dat kan zijn: ander logo bijvoorbeeld. Maar ook, staken van gehele handelsnaam.
In beide gevallen kun je aangeven geen cent te makken te hebben en een bijdrage te verlangen voor de overlast. Verkoop handelsnaam kun je ms meer voor vragen dan bijdrage voor aanpassen logo. Wij moesten kosten maken en hebben ze daar een factuur voor mogen sturen bijv.

1 tip: ga niet juridisch lopen doen terwijl je het niet bent. Gewone heldere taal gebruken :)
Het toevoegen van een extra handelsnaam was puur omdat we een nieuwe dienst wilden lanceren, en we deze naam wilde vastleggen. Ik ben erg blij om te zien dat er ruimte is om te onderhandelen, de brief de we hebben ontvangen lijkt dat niet te bieden. Dit gaan we dan ook zeker proberen.

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
NiGeLaToR schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 20:46:
[...]


Njah, misschien houden ze hun poot stijf, maar dan moeten ze er maar een rechter naar gaan laten kijken. Zou mooie worden als advocaten gaan bepalen hoeveel 'straf' je moet krijgen voor zoiets sufs. Rechters maken er in europa gelukkig nog regelmatig gehakt van, dit soort idiote eisen. Tis niet proportioneel.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Enige waar ik straks niet op zit te wachten is een of andere rechtszaak in Duitsland ;)

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
NiGeLaToR schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 21:09:
[...]


Das ook waar ik mee begon: even bedenken wat je wil en met een jurist/advocaat proberen te bekijken of je eruit gaat komen. Viel mij alleen op dat toen m'n collega ff belde met de advocate van een immens internationaal bedrijf ze binnen no time een dealtje hadden waar iedereen beter van werd :) winkans voor hun was al klein, maar ze kunnen het je alsnog moeilijk maken. Wij gaven iets op wat ons niet zoveel waard was in dit geval.

Overigens werd ie al aangehaald, maar Arnoud Engelfriet is doorgaans bereid om 1-zins-vragen via e-mail te voorzien van een steekhoudend antwoord onder voorwaarde dat ie je casus (anoniem) mag gebruiken in z'n blog e.d. Sowieso een aanrader.
Ik hoop dat onze advocaat morgen al iets aan ons kan vertellen inhoudelijk.

Dat laatste wat je schrijft ga ik in mijn achterhoofd houden.

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
Wij gaan vooralsnog eerst even afwachten wat onze advocaat gaat zeggen. Ik dank jullie alvast voor het meedenken, het lijkt in ieder geval al een stuk minder ernstig dan ik initieel dacht.
Ik ga jullie uiteraard op de hoogte houden!

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
mDieli schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 08:47:
Ik weet niet welk geintje dat bedrijf probeert uit te halen met jullie, of dat de case al verder is dan je nu doet voorkomen. Ik zit hier in NL op mijn werk via een duitse proxy (Moederbedrijf is Duits) en als ik naar jullie website ga, redirect hij direct naar de .DE versie van jullie tegenpartij. (Ook als ik de NL versie opzoek via Google en van daaruit doorklik)
Pak ik echter mijn mobiel met NL provider, dan kan ik wel gewoon op de NL site komen.
Dat klopt, we hebben dit ingesteld met de gedachte dat we ze een beetje tegemoetkomen. Hierover hebben we verder niks met ze gecommuniceerd. Dit heeft mede te maken met het feit dat ze ook aangeven dat we hun naam zouden gebruiken. Als ik de reacties hier op het forum lees staan we een stuk sterker in ons recht dan ik dacht en is dit eigenlijk niet nodig.

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
LankHoar schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 09:08:
[...]


Ik zou niets doen tenzij in overleg met jullie advocaat. Je nam die niet voor niets in de arm toch? Zo'n redirect lijkt me nogal toegeeflijk, vooral omdat er nog niets over besproken is.
Je hebt helemaal gelijk. Onze insteek is voornamelijk dat we gewoon onze hobby kunnen blijven doen. Als dat onder een andere naam moet dan is dat geen groot issue. Ik heb inmiddels de redirect eruit gehaald.

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
Lapa schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:14:
Je geeft aan dat je niet 100% zeker was van de vertaling. Weet je zeker dat ze 2000,- van jou vragen en je niet 2000,- bieden om de handelsnaam over te nemen? Dat lijkt me namelijk logischer in deze situatie, waar jullie al geregistreerd waren onder die naam op een moment dat zij in dat gebied nog niet opereerden.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de andere partij het ook zo ziet, maar ik zou dit wel even dubbelchecken.
Mijn Duits is niet optimaal, maar ik las wat dingen over vooruitbetalen via fax, inbreuk op hun merkrecht, misbruik maken van hun reputatie etc.

Verder eindigde het verhaal met de mededeling dat uitstel geen optie was, en dat ze anders gerechtelijke maatregelen zouden gaan nemen.

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
Ik heb de toegestuurde documenten even gedeeld via Onedrive aangezien het flinke lappen tekst zijn.

Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen


Ik had niet verwacht dat jullie de moeite wilden nemen om dit door te nemen, enorm fijn dat sommigen daar toe bereid zijn.

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
Gebanned schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:48:
[...]


Waarom zou je een hoop geld uitgeven aan een tolk als je de tegenpartij die kosten ook kan laten maken? Bovendien zou ik de verantwoordelijkheid van vertaalfouten daar ook neer willen leggen.

Persoonlijk zou ik in eerste instantie niet eens de moeite nemen om een advocaat in te schakelen, voordat je een brief hebt ben je al een hoop geld verder. Maar misschien scheelt het wel dat ik wat juristen in de familie heb waar ik makkelijk mee kan sparren.

Mijn aanpak zou zijn:
* valideren dat dit inderdaad onder Nederlands recht valt;
* tijdlijn controleren zodat je zo zeker als maar mogelijk bent dat je recht hebt op de naam;
* vriendelijke brief terugsturen: dat je het niet met ze eens bent (eventueel aangevuld met argumente), subtiel laten doorschemeren dat je not amused bent vanwege hun toon, Laten weten dat je zakelijk erg gehecht bent aan de naam; maar desondanks toch bereid bent om er afstand van te doen mits ze je voldoende schadeloosstellen.

De advocaat die komt wel weer in beeld als broer of zus zegt dat het nodig is: of als er een dagvaarding in de bus valt.
Onze grootste zorg was inderdaad je 1e punt. Wij hebben beiden zo weinig juridische kennis dat we niet vast hebben kunnen stellen dat ze per se in Nederland ons zouden moeten aanklagen. Ik las her en der wat verhalen op internet dat dit overal in de EU zou kunnen. Vandaar dat wij de advocaat in de arm hebben genomen. Verder waren we enigszins geschrokken van de brief, maar ik lees hier dat we ons niet zoveel zorgen hoeven te maken als we deden toen we gisteren de brief ontvingen.

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
P.O. Box schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:02:
Ik heb ook een keer hetzelfde gehad met een duitse partij. Heb het toen omgedraaid en gezegd dat ik eigenlijk grote plannen had met de site (niet gelogen, alhoewel "groot" wat overdreven was) en gewoon recht had op de naam (was wel een naam waar hun naam deels in voor kwam), maar dat ik bereik was de domeinnaam voor 2500 euro aan hun te verkopen en verder van de naam af te zien. Binnen een paar uur waren ze daarmee akkoord.
Dat zou voor ons natuurlijk een briljante uitkomst zijn. Ik ben benieuwd wat onze advocaat over een dergelijk voorstel gaat zeggen. Hij heeft nog niks van zich laten horen, maar goed we zijn ook nog geen 24 uur verder.

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
Even een kleine update:

De advocaat die wij hadden aangeschreven heeft ons geadviseerd een ander kantoor in de arm te nemen welke is gespecialiseerd in Duits/NL recht. Hij heeft ons ook een naam gegeven, en wij hebben met dit kantoor contact gezocht. Ik word nog door ze teruggebeld.
LightPhoenix schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:02:
Vraag me af of je het echt onder naïviteit kunt steken. Als je kijkt op de website van de KvK wat betreft het kiezen van een bedrijfsnaam lees je hier onder andere over:


[...]


Dus was ten tijde van het kiezen van de bedrijfsnaam dit Duitse bedrijf ook actief op de Nederlandse markt cq bekend in Nederland? En het lijkt mij toch echt een belangrijke vraag hoe dit op Europees niveau juridisch gezien ligt. Dus wachten op wat een goede advocaat hier over zegt, lijkt mij :)
Toen wij kozen was het bedrijf enkel actief in Duitsland zelf. Tevens is hun website (nog steeds) alleen in het Duits te lezen.

[Voor 60% gewijzigd door iAdema op 09-10-2018 17:02]


 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
Ik heb inmiddels gesproken met de betreffende advocaat. Deze is in Duitsland ook officieel advocaat, maar weet niet of hij de juiste persoon hiervoor is. Dit omdat het over merkenrecht gaat. Hij heeft wel toegezegd er naar te willen kijken, en gaat morgen eind van de dag een inhoudelijke reactie geven. Wel leek hij te denken dat we vallen onder het Nederlandse recht. Wordt vervolgd dus...

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
Qwerty-273 schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 21:12:
Tja, Duitsers zoeken inderdaad eerst de weg van het gooien met dreigementen en wetsartikelen.
Je zou ze er ook nog op kunnen wijzen dat ze een fout hebben gemaakt op de laatste pagina van de anlagen, daar spreekt men plots bij punt drie van de datum 08.10.2015 terwijl dat in 2018 zou moeten zijn. :P

Zoek inderdaad de juiste ondersteunende partij die je in zowel de taal als juridische hoek kan bijstaan.
Je hebt ook nog grote kans dat het bedrijf zelf er geen weet van heeft van de details in de brief, kan heel goed zijn dat het kantoor de opdracht heeft gekregen om na de merk toekenning het (beeld)merk te verdedigen in het gehele gebied, en overtredingen aan te pakken. De Nederlandse insteek kan ook nog zijn om contact op te nemen met de directeur/ceo van het Duitse bedrijf, al heb je dan wel kans dat je ook daar tegen een taal barrière oploopt, en niet de 'polder'-cultuur van NL terug zal zien.
Interessant om die fout te zien inderdaad. We hebben inderdaad even besproken om de directeur van het bedrijf te bellen, vooral omdat we niet zeker weten hoeveel hij nu van de zaak af weet.
We wachten toch even tot de advocaat waar wij nu contact mee hebben iets laat weten, want het zou jammer zijn als we daarmee onze glazen ingooien.

De datum van ondertekening van de volmachtiging die ook in de anlagen zit, is een maand voordat er een aanvraag is gedaan op het merkenrecht in de EU. Tevens is de persoon die is vermeldt bij deze aanvraag een advocaat van het advocatenkantoor, en niet een medewerker van het bedrijf zelf.

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 10:59
LightPhoenix schreef op woensdag 17 oktober 2018 @ 09:10:
Mag ik vragen hoe jullie verder hebben gehandeld? Gezien ze in de documenten aangeven een reactie (naja, gewoon dat jullie betalen :P) voor de 22e neem ik aan dat jullie al wat verder zijn in het proces.
We hebben uiteindelijk een advocaat gevonden die zichzelf wel kundig genoeg vond in het vakgebied van onze zaak. Deze heeft gisteren een eerste reactie naar de tegenpartij gestuurd.
Op zich denk ik dat we er redelijk vanaf gaan komen, maar zeker weten doe je pas achteraf. Inhoudelijk wacht ik nog even met het posten van details tot er iets is afgesproken met de tegenpartij.
Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee