• The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 22:11

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Bel de jurofoon ff, zal vast wel europese jurisprudentie over zijn, komt vaker voor.

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


 • frickY
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 15:38
Zij hebben die rechten pas verworven nadat jullie gevestigd waren. Dus volgens mij hebben ze helemaal niet zo gek veel rechten, en mogen ze jullie een bod doen om de naam en domein naam over te kopen.

 • GforceNL
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 01:30

GforceNL

Out of memory....

Als je je inschrijft bij de kvk, checken ze of er namen zijn die veel op jouw bedrijfsnaam lijken. Mocht dit zo zijn, dan zul je op verzoek je naam moeten veranderen. Als dit bedrijf voorheen niet actief was, kunnen ze het natuurlijk netjes vragen. Aangezien jullie eerder waren, kun je er een discussie punt van maken.

De brief lijkt me bangmakerij en juridisch wapen gekletter.
Als je een advocaat om advies gaat vragen, zoek er dan in ieder geval eentje die gespecialiseerd is in merkrecht.

<Zinloze tekst hier>


 • jeroen3
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 21:11
Die 2000 euro zal misschien een schikkingsvoorstel zijn. Ik denk ook niet dat dit ver gaat komen, want hoeveel schade zouden ze hebben geleden doordat jullie dezelfde naam gebruikte voor een compleet ander product?

Plus, hoe zeker ben je dat die twee PDF documenten daadwerkelijk in opdracht van het bedrijf zijn verzonden. En niet een of andere oplichter?

 • NiGeLaToR
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:19
@iAdema welkom in de zakenwereld. Sinds we 3,5 jaar geleden gestart zijn hebben we zo'n 3 keer te maken gehad met een partij die vond simpelweg omdat we bestaan ze te duperen, benadelen, kopiëren of wat dan ook. We hebben tot nu toe nog niets betaald.

Wel ga je een keuze moeten maken: ga je het gevecht aan of pas je je aan. Wij hebben ons tot nu toe vrij makkelijk kunnen aanpassen en de eisende partij in 1 geval zelfs laten betalen voor de gevraagde aanpassing. Alles is namelijk bespreekbaar.

Wat van belang is, is dat je inderdaad al bestond voor ze het merkrecht daadwerkelijk verwierven. Verder is het de vraag wat het merkrecht inhoud. In ons geval vond een partij alleen de kleur al genoeg om te gaan klagen bijvoorbeeld. Ik denk dat het helpt om de dialoog te zoeken, aan te geven wat je intenties zijn en dat je begrijpt dat het voor hun belangrijk is om hun merkrecht te beschermen. Geef aan dat je ze tegemoet wilt komen in ruil voor een algehele vrijwaring voor enige aanspraak, etc etc. Oftewel: ze blazen de boel af en gaan lekker door met hun ding en jij gaat je hobby onder een (iets) andere naam voortzetten.

Wel ff een checkvraag: een europese registratie van een merk is weer anders dan bijvoorbeeld benelux, dus check ook even hoe ze dat nu echt gedaan hebben. Tis uiteindelijk zonde van jouw tijd, maar ook van die van hun. Daar raak je ze feitelijk het hardste mee - niet een financiële dreiging, maar bijvoorbeeld tijdrekken, reageren in het Nederlands, etc. Hun advocaten zijn duurder dan jouw uren.

My prediction: we'll evolve into a digital form.


 • Malt007
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 21:16
Ik zie even niet in waarom zij mogen eisen dat jullie de naam moeten wijzigen en dan ook nog moeten betalen. Waarom zouden zij het recht hebben op de naam en jullie niet? Als de kvk jullie de naam hebben toegewezen (ze doen een check bij de aanvraag) dan is het jullie naam en dan mag het Duitse bedrijf jullie hoogstens vragen deze te veranderen en eventueel een vergoeding aanbieden.

 • NiGeLaToR
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:19
@iAdema dit staat er:
Filing date
18/05/2018

Zijn jullie dit?
https://www.kvk.nl/orders...n/?kvknummer=687328130000

Sinds wanneer staan jullie met deze handelsnaam ingeschreven? Ik zie niet dat het jullie bedrijfsnaam is, maar jullie handelsnaam. Dat is een voor- en een nadeel tegelijk.

Als ze namelijk een registratie deden toen jullie al bestonden kun je het omdraaien en bezwaar tegen hun registratie aantekenen bij hetzelfde instituut. Ze maken dan inbreuk op jullie handelsnaam voor gebruik in NL. Als dat niet zo is wordt het lastiger. Maar, een handelsnaam is gewoon verhandelbaar goed - dus je kunt nog kijken in hoeverre ze willen bijdragen aan de overdrachtskosten :+


Mijn advies: wees behoedzaam, correct en een beetje ondeugend. Doe vrijblijvende voorstellen, dreig niet met dingen die niet haalbaar zijn en check even goed de tijdlijn en hun rechten. Je kunt in principe niet iets claimen wat al in gebruik is. Mogelijk hebben ze niet het recht op de naam, maar bijvoorbeeld alleen het logo met een bepaalde kleur. Schakel je over van hun kleur op een ander en ben je er ook, bijv.
Malt007 schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 20:08:
Ik zie even niet in waarom zij mogen eisen dat jullie de naam moeten wijzigen en dan ook nog moeten betalen. Waarom zouden zij het recht hebben op de naam en jullie niet? Als de kvk jullie de naam hebben toegewezen (ze doen een check bij de aanvraag) dan is het jullie naam en dan mag het Duitse bedrijf jullie hoogstens vragen deze te veranderen en eventueel een vergoeding aanbieden.
Tis een soort 'openingsbod' om je aandacht te krijgen. Net als dingen per post, e-mail, koerier en telefoon op je af te vuren op dezelfde dag. Ook van die leuke geintjes. De volgende die iets aangetekend in m'n mik probeert te schuiven mag het zelf uit de postbode peuteren.

Ben ook gewoon 's gebeld door de CEO van een firma die netjes vroeg of we hun rechten wilden honoreren. Was prima gesprekje en zo geregeld. Zijn vaak knullige dingen en die meneer begreep ook wel dat het een david vs goliath was en wilde ons niet meteen over de zeik jagen. Kan dus ook.

[Voor 32% gewijzigd door NiGeLaToR op 08-10-2018 20:19]

My prediction: we'll evolve into a digital form.


 • NiGeLaToR
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:19
Ik vind het tricky.. je handelsnaam is niet zomaar uit te gummen omdat ze toevallig eea geclaimed hebben. Ook dat 'meesurfen op hun imago' ofzo is geen feitelijk argument als je eerder bestond. Wel hebben ze een punt mbt een evt logo. Das erg lastig te ondervangen.

Je zou - na nog wat verder speuren - het volgende kunnen doen:
- aangeven dat je handelsnaam in NL al langer hebt dan hun merk depot.
- aangeven dat je de overeenkomst in logo niet per se herkend
- aangeven dat van gebruik van hun goede naam geen sprake kan zijn aangezien je al eerder de handelsnaam had gedeponeerd

En dan met een tegenvoorstel komen, waarin je ze wat geeft waar je vanaf wilt.
Dat kan zijn: ander logo bijvoorbeeld. Maar ook, staken van gehele handelsnaam.
In beide gevallen kun je aangeven geen cent te makken te hebben en een bijdrage te verlangen voor de overlast. Verkoop handelsnaam kun je ms meer voor vragen dan bijdrage voor aanpassen logo. Wij moesten kosten maken en hebben ze daar een factuur voor mogen sturen bijv.

1 tip: ga niet juridisch lopen doen terwijl je het niet bent. Gewone heldere taal gebruken :)

My prediction: we'll evolve into a digital form.


 • NiGeLaToR
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:19
iAdema schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 20:40:
[...]


Het toevoegen van een extra handelsnaam was puur omdat we een nieuwe dienst wilden lanceren, en we deze naam wilde vastleggen. Ik ben erg blij om te zien dat er ruimte is om te onderhandelen, de brief de we hebben ontvangen lijkt dat niet te bieden. Dit gaan we dan ook zeker proberen.
Njah, misschien houden ze hun poot stijf, maar dan moeten ze er maar een rechter naar gaan laten kijken. Zou mooie worden als advocaten gaan bepalen hoeveel 'straf' je moet krijgen voor zoiets sufs. Rechters maken er in europa gelukkig nog regelmatig gehakt van, dit soort idiote eisen. Tis niet proportioneel.

My prediction: we'll evolve into a digital form.


 • Kurkentrekker
 • Registratie: Januari 2003
 • Nu online
IANAL, maar ik heb ook begrepen dat een merknaam een bepaalde mate van originaliteit moet hebben om echt goed beschermd te zijn. "Slagerij de Jong", die opereert in een dorpje in Noord-Holland, zal weinig kunnen beginnen tegen een slagerij met dezelfde naam in Limburg, ook al doe je helemaal hetzelfde. Zelfs Ajax en Ajax, schoonmaakmiddel of voetbalclub zitten elkaar wat dat betreft niet in de weg.

Kijk hier eens naar:
https://www.iusmentis.com/zakendoen/handelsnaam/#regionaal

En kijk ook hier eens, over sterke merken:
https://blog.iusmentis.co...6/hoe-sterk-is-mijn-merk/

In dit geval is heb je nu niet echt bepaald een sterke merknaam te pakken, (volgens bovenstaande criteria) en daarmee zal het dus lastig worden voor de tegenpartij om jou te dwingen te stoppen.

Voor onderstaand advies nogmaals de waarschuwing dat ik geen expert of advocaat ben:
Wellicht kun je ze gewoon negeren en schrijft het bedrijf alleen maar blafbrieven. Ik acht de kans klein dat ze er daadwerkelijk een zaak van maken in Nederland, en als ze dat al wel doen dan acht ik de kans ook klein dat je verliest. Als je wat zekerder van je zaak wil zijn kun je aangeven dat je de naam wijzigt en het daarmee voor jou is afgedaan (zonder daarbij enige schuld aan merkinbreuk te erkennen). In dat laatste geval staan ze namelijk helemaal zwak in een eventuele rechtszaak.

 • Kurkentrekker
 • Registratie: Januari 2003
 • Nu online
@NiGeLaToR Daarom is het beste advies nog om je even te laten adviseren door een jurist. Die kan je zo vertellen of de kans groot is dat je dit gaat winnen, en hoe je dan moet reageren. Bij voorkeur op een manier dat zij weten dat ze niet zullen winnen en het dus ook nooit voor een rechter zal komen, en met zo weinig mogelijk kosten voor beide partijen. Want laten we eerlijk zijn, hier wordt toch niemand beter van?

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 22:31
NiGeLaToR schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 21:09:
[...]


Das ook waar ik mee begon: even bedenken wat je wil en met een jurist/advocaat proberen te bekijken of je eruit gaat komen. Viel mij alleen op dat toen m'n collega ff belde met de advocate van een immens internationaal bedrijf ze binnen no time een dealtje hadden waar iedereen beter van werd :) winkans voor hun was al klein, maar ze kunnen het je alsnog moeilijk maken. Wij gaven iets op wat ons niet zoveel waard was in dit geval.

Overigens werd ie al aangehaald, maar Arnoud Engelfriet is doorgaans bereid om 1-zins-vragen via e-mail te voorzien van een steekhoudend antwoord onder voorwaarde dat ie je casus (anoniem) mag gebruiken in z'n blog e.d. Sowieso een aanrader.
Ik hoop dat onze advocaat morgen al iets aan ons kan vertellen inhoudelijk.

Dat laatste wat je schrijft ga ik in mijn achterhoofd houden.

 • TheBorg
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:06

TheBorg

Resistance is futile.

Ik heb een magneet voor gezeik met handelsnamen maar deze heb ik nog niet meegemaakt. D.w.z., dat iemand anders een soortgelijke naam registreerd en daarna gaat klagen.

Met de opgedane kennis bluf ik altijd en soms lukt dat maar regelmatig heb ik alsnog een advocaat nodig. En dat kost gewoon geld. Gemiddeld een € 1000,- als het niet voor de rechtbank komt. Hier valt er echter weinig te bluffen omdat ik het antwoord niet weet en tot nu toe weten de andere Tweakers het ook niet.

Wat ik wel weet is dat de sommatie tot betaling van € 2000,- nergens over gaat. Dat is een beetje loos drijgen en zou van toepassing zijn als je na hun registratie in Duitsland onder die naam onder dezelfde niche branch iets gaat ondernemen.

Dus neem contact op met een jurist. Vaak is een eerste gesprek gratis. Misschien is dat al voldoende om zelf een reactie te schrijven.

Ik kies altijd voor een hele goede (maar dure) advocaat. Dat heeft voordelen. Als een zwaargewicht een "fok jou" brief stuurt is de tegenpartij in de helft van de gevallen al stil.

 • NiGeLaToR
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 20:19
@TheBorg er zou een verbod moeten komen op dat gedreig met/door advocaten. Kost je bakken met tijd en geld terwijl ze blijkbaar grootste deel vd tijd onzin uit kramen. Waardeloos.

Ben er inmiddels zelf erg handig in geworden door eigen ervaring en ervaring bij diverse klanten, maar tis altijd tijdrovend en zinloos. Wat @Kurkentrekker al zei: niemand wordt er beter van (behalve de advocaat).

My prediction: we'll evolve into a digital form.


 • Valandil
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 01:00
Denk dat je al genoeg tips hebt gekregen in het forum.
- idiote eis van 2k slaat compleet nergens op. Waarschijnlijk proberen ze de kosten te dekken van de advocaat voor het opstellen van de brief
- ik zou een antwoord in het Nederlands terugsturen. Aangeven dat je een brief van ze hebt gehad, maar de duitse taal onvoldoende beheerst om goed te begrijpen wat ze willen. Geef gerust aan dat ze in het NL of ENG je kunnen aanschrijven om voor jou een adequaat antwoord te geven.
- Je kan eventueel je naam wijzigen naar comfort-it.... toch weer net even anders
- Bied ze aan de naam en domein te mogen kopen voor zeg... 2000,- :)
- volgens mij was jullie registratie eerder dan hun europese registratie.

al met al is het weer een grote speler die met veel bombarie en ophef een klein mkb wilt platdrukken.
Hun kostbaarste bezig is tijd... dus zou ze even narren door wat tijd van ze te gebruiken.

wijze woorden


 • Spectaculous
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 23:09
LankHoar schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 09:08:
[...]


Ik zou niets doen tenzij in overleg met jullie advocaat. Je nam die niet voor niets in de arm toch? Zo'n redirect lijkt me nogal toegeeflijk, vooral omdat er nog niets over besproken is.
Doe dit soort dingen inderdaad niet zonder contact met de advocaat, want dergelijke acties kunnen als schuldbekentenis gezien worden. Door de boel te redirecten geef je eigenlijk aan dat je het met ze eens bent. IANAL, en voor hetzelfde geld maakt het straks niets uit, maar je hebt er 0,0 aan. Het enige wat je aangeeft is dat je te makkelijk overstag gaat.

Jij was er eerst, daarna pas de Europese registratie, zij hebben niets te eisen. Dit is net zoals al die mensen die een mailtje krijgen omdat hun domein inbreuk maakt op een handelsmerk, en dat ze het domein graag voor eind volgende week overhandigd willen hebben, terwijl het domein eerder was geregistreerd dan de handelsnaam. Die hele 2000 euro staat alleen maar genoemd om je bang te maken.

Als je het niet erg vind van naam te veranderen, laat je advocaat dan een brief schrijven dat je, ondanks dat je niet erkent dat er sprake is van inbreuk, wel je domeinnaam en handelsnaam wilt verkopen voor bedrag xxx. Als ze een >100 personeel groot bedrijf zijn en jij vraagt precies die 2000 euro ook dan is het waarschijnlijk wel rond. Zij weten ook wel dat het voor 2000 euro geen zin heeft naar de rechtbank te gaan met een zaak waar de win kans <10% is.

Anoniem: 567735

Even een paar punten zo snel genoemd:
 1. de naam is behoorlijk generiek, en ik vond zo nóg een bedrijf dat deze naam gebruikt, waarschijnlijk vind je er meer als je zoekt
 2. vergeet niet: als de Nederlander een conflict heeft zoekt hij het compromis en probeert het met praten op te lossen. De Duitser grijpt naar het wetboek en juridiseert het conflict. Dat is in een privé-situatie zo, en zeker in het zakenleven zo.
 3. kom daarom op dit moment niets tegemoet qua doorsturen en zo, dat maakt je positie zwakker

[Voor 13% gewijzigd door Anoniem: 567735 op 09-10-2018 09:41]


 • Boinkie
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 23:09
Persoonlijk zou ik mij er niet heel erg zorgen over maken. Je staat heel sterk met artikel 2.23 in Benelux verdrag inzake de intellectuele eigendommen:

Het uitsluitend recht op een merk omvat niet het recht zich te verzetten tegen het gebruik, in het economisch verkeer, van een overeenstemmend teken, dat zijn bescherming ontleent aan een ouder recht van slechts plaatselijke betekenis, indien en voor zover dat recht erkend is ingevolge de wettelijke bepalingen van één van de Benelux-landen.

 • Thijsmans
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 22:20

Thijsmans

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

Er zijn twee zaken te onderscheiden: het recht op het voeren van een handelsnaam en het (jongere) recht op het voeren van een merk. Daar is al veel over gevonden. Zo schreef de eerder genoemde Arnoud Engelfriet @ https://www.iusmentis.com/zakendoen/handelsnaam/:
Voordelen van een merk

Een merk heeft diverse voordelen boven een handelsnaam. Met een handelsnaam kan een bedrijf alleen optreden tegen concurrenten die later binnen hetzelfde afzetgebied onder een sterk gelijkende bedrijfsnaam opereren. Met een merk is de houder beschermd in het hele gebied waarvoor de registratie geldt (meestal de Benelux).
Die redirect die je had is bijzonder onhandig: daarmee veroorzaak je nu juist wél verwarring over jullie identiteit en relatie tot de merkhouder :) Goed dat ie weg is, dus.

Solis2mqtt: cloud-loze oplossing om je Solis wifi-stick uit te lezen.


 • Hielko
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 21:43
Lapa schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:14:
Je geeft aan dat je niet 100% zeker was van de vertaling. Weet je zeker dat ze 2000,- van jou vragen en je niet 2000,- bieden om de handelsnaam over te nemen? Dat lijkt me namelijk logischer in deze situatie, waar jullie al geregistreerd waren onder die naam op een moment dat zij in dat gebied nog niet opereerden.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de andere partij het ook zo ziet, maar ik zou dit wel even dubbelchecken.
Dat is nou precies de reden dat ik gewoon een mooie brief in het Nederlands zou terugsturen. Als zo'n bedrijf graag direct met dreigementen komt, laat ze het eerst maar eens in de juiste taal doen. Sowieso, als ze je voor de rechter willen slepen zullen ze dat toch in Nederland moeten doen, daar zitten ze vast ook niet echt op te wachten...

 • Brilsmurfffje
 • Registratie: December 2007
 • Niet online

Brilsmurfffje

Parttime Prutser

comfort en IT zijn toch gewoon hele gebruikelijke termen, ik gok dat het gewoon bangmakerij is. De situatie zou anders liggen als het een unieke naam betreft welke niet in directe relatie staat tot het product (bij. Nivea, Arriva etc.)

Als je het veranderen van de naam geen groot bezwaar vind dat zou ik met een tegenvoorstel komen waarbij je aangeeft bereid te zijn de naam + domein af te staan tegen betaling van bedrag x. Gaan ze hiermee niet akkoord dan ga je verder met je bedrijfsvoering in NL.
Ik zou ook niet reageren op Duitse brieven maar dan gewoon in het Nederlands terug sturen:


Geachte heer/mevrouw,


Op jongstleden <datum> hebben we van u bla bla brief x gekregen, helaas is deze brief opgesteld in een voor ons slecht begrijpbare taal. Mits deze brief fout geaddresseerd is beschouwen wij hem als onverzonden. Mocht hij toch juist geaddresseerd zijn dan vragen wij u om een vertaling naar ons toe te sturen in het Nederlands of Engels.

Ik hoop u hiermee voldoende geinformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

naam.

Anoniem: 567735

Brilsmurfffje schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:26:

Op jongstleden <datum> hebben we van u bla bla brief x gekregen, helaas is deze brief opgesteld in een voor ons slecht begrijpbare taal. Mits deze brief fout geaddresseerd is beschouwen wij hem als onverzonden. Mocht hij toch juist geaddresseerd zijn dan vragen wij u om een vertaling naar ons toe te sturen in het Nederlands of Engels.
Zonder arrogant te willen zijn, geeft deze tekst nou ook niet echt blijk van een goede beheersing van de Nederlandse taal. Dat kan gevaarlijk zijn in een juridische context.

En dan als verder advies: erger je niet aan het gebruikte Duits. Het is een achterhoedegevecht om Duitsers in het Engels te willen laten communiceren. Leuk verhaal voor op een verjaardag over een verkeersboete, maar niet in het zakelijk verkeer.

De OP kan beter de passages waar hij over twijfelt hier even posten, dan komt er ongetwijfeld een passende vertaling als antwoord.

En, ik blijf het maar verhalen, de (gemiddelde) Duitser verwacht als tegenzet géén voorstel tot compromis maar een even gepeperde brief van een juridisch adviseur met verwijzingen naar allerlei paragrafen uit het wetboek.

 • Drardollan
 • Registratie: Juli 2018
 • Laatst online: 23:07
Brilsmurfffje schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:26:
Ik zou ook niet reageren op Duitse brieven maar dan gewoon in het Nederlands terug sturen:


Geachte heer/mevrouw,


Op jongstleden <datum> hebben we van u bla bla brief x gekregen, helaas is deze brief opgesteld in een voor ons slecht begrijpbare taal. Mits deze brief fout geaddresseerd is beschouwen wij hem als onverzonden. Mocht hij toch juist geaddresseerd zijn dan vragen wij u om een vertaling naar ons toe te sturen in het Nederlands of Engels.

Ik hoop u hiermee voldoende geinformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

naam.
Stel hem dan wel in het Nederlands op. Dit is een of ander onbekend dialect?

Ontopic: Hoewel ik begrijp dat pesten met een NL brief leuk klinkt zou ik het niet doen, het maakt je ongeloofwaardig om zulke spelletjes te spelen. Reageer professioneel met een Engelse brief (of Duits, als je dat genoeg machtig bent) en het verzoek om verdere communicatie in het Engels te laten verlopen.

Verder al vaker genoemd, je staat heel sterk. Ik zou mij niet zomaar laten overrompelen.

 • pacificocean
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 21:53
Drardollan schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 10:42:
[...]

Stel hem dan wel in het Nederlands op. Dit is een of ander onbekend dialect?

Ontopic: Hoewel ik begrijp dat pesten met een NL brief leuk klinkt zou ik het niet doen, het maakt je ongeloofwaardig om zulke spelletjes te spelen. Reageer professioneel met een Engelse brief (of Duits, als je dat genoeg machtig bent) en het verzoek om verdere communicatie in het Engels te laten verlopen.

Verder al vaker genoemd, je staat heel sterk. Ik zou mij niet zomaar laten overrompelen.
Je moet niet vergeten dat zij ook een brief naar TS in het duits versturen. Tenzij je moeder taal duits is zou ik nooit in het duits reageren. Anders heb je continu een taal achterstand. Ik heb zelf een tijdje voor een Americaans bedrijf in Duitsland gewerkt. Door engels als voertaal te gebruiken had ik altijd het idee dat mij dat een voordeel bracht.

 • pacificocean
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 21:53
Drardollan schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:08:
[...]


Als ik de sloot in spring, doe jij het dan ook?

Je bereikt er niets mee door een brief in het Nederlands te sturen. Gewoon de eer aan jezelf houden en antwoorden in fatsoenlijk Engels. Daarin ook aangeven dat je het Duits niet machtig bent en reactie in het Engels verwacht.

Ik zie niet in wat het voordeel zou zijn van Engels als voertaal in een land als Duitsland. Ik heb jaren voor een Amerikaans bedrijf gewerkt in diverse landen en altijd geprobeerd het Engels te combineren met de lokale taal. Dat gaat mij in het Duits beter af dan Frans, maar het werd overal bijzonder gewaardeerd.
Altijd leuk natuurlijk een beetje babbelen in de lokale taal en op de werkvloer gaat dat vaak prima. Maar zodra het over contractuele bepalingen gaat heb ik liever een voorsprong in begripsvorming dan een achterstand.

 • Gebanned
 • Registratie: Augustus 2012
 • Laatst online: 23:36
pacificocean schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:16:

Maar zodra het over contractuele bepalingen gaat heb ik liever een voorsprong in begripsvorming dan een achterstand.
Dat dus inderdaad. Als je in een vreemde taal gaat antwoorden bestaat er een veel te groot risico dat je iets zegt wat je niet bedoelt doordat je de taal onvoldoende machtig bent.

Bovendien is Nederlands hier de logische taal om de communicatie te voeren: het gaat om het gebruik van de naam in Nederland; waar de officiële taal toch echt gewoon Nederlands is.

 • Gebanned
 • Registratie: Augustus 2012
 • Laatst online: 23:36
CyberJack schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:35:
[...]


Maar is het schrijven van zo'n brief niet een van dingen die een advocaat kan doen? Die zal namelijk beter weten wat er wel/niet in moet en in welke taal dit het handigst is. Je hebt zeker geen problemen meer met het schijven van dingen die je eigenlijk niet bedoeld.
Waarom zou je een hoop geld uitgeven aan een tolk als je de tegenpartij die kosten ook kan laten maken? Bovendien zou ik de verantwoordelijkheid van vertaalfouten daar ook neer willen leggen.

Persoonlijk zou ik in eerste instantie niet eens de moeite nemen om een advocaat in te schakelen, voordat je een brief hebt ben je al een hoop geld verder. Maar misschien scheelt het wel dat ik wat juristen in de familie heb waar ik makkelijk mee kan sparren.

Mijn aanpak zou zijn:
* valideren dat dit inderdaad onder Nederlands recht valt;
* tijdlijn controleren zodat je zo zeker als maar mogelijk bent dat je recht hebt op de naam;
* vriendelijke brief terugsturen: dat je het niet met ze eens bent (eventueel aangevuld met argumente), subtiel laten doorschemeren dat je not amused bent vanwege hun toon, Laten weten dat je zakelijk erg gehecht bent aan de naam; maar desondanks toch bereid bent om er afstand van te doen mits ze je voldoende schadeloosstellen.

De advocaat die komt wel weer in beeld als broer of zus zegt dat het nodig is: of als er een dagvaarding in de bus valt.

Anoniem: 567735

Schließlich geschieht die von Ihnen hergestellte Nachahmung der Marken unserer Mandantschaft in unlauterer Weise. Der Beweise des ersten Anscheins ist hierfür gegeben. Denn es ist aufgrund der nahezu gegebenen Identität offenkundig, dass Sie sich bei der Markennachahmung an dem bekannten Logo unserer Mandantin orientiert haben. Sonst wäre eine solche Offenkundigkeit nicht gegeben.
Het ontbreekt mij aan de tijd om een goedlopende vertaling te maken, maar het gaat ze niet zozeer om de naam op zich, maar wel dat het logo gelijkend is, en dat ook de lay-out van de website gelijkend is, in combinatie met gelijksoortige dienstverlening.

Hoe sterk je dan nog staat (ook in het licht van wat je eerder allemaal gemeld hebt), laat ik aan jullie over.

 • LightPhoenix
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 17:13

LightPhoenix

Blood and bloody Ashes!

Persoonlijk vind ik de logos echt niet op elkaar lijken, ja de naam van het bedrijf wordt gebruikt. Dat lijkt me niet iets wat heel vreemd is voor een logo. Maar ja, IANAL dus wie weet is het 'gelijkend genoeg'.

Wel leuk overigens om de recensies te lezen op Google Maps over het advocatenkantoor:
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

geeft geen reacties meer


 • Mickey77
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 18:01

Mickey77

Allround ICT-er

iAdema schreef op maandag 8 oktober 2018 @ 19:31:
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen
Ik ben standaard geneigd om op te komen voor een hobby bedrijf die wordt gedaagd door een groter bedrijf, maar ik vind in deze dat je toch wel wat naïef bent. Je geeft dus zelf toe dat je voor inschrijving hebt gecheckt en er toen al achter kwam dat er een ander bedrijf was dat zo heette. tsja. Dan had je m.i. toen al een andere naam moeten kiezen.

Ik lees je argumenten dat het een andere regio is en het andere activiteiten betreft maar dat zijn theoretische argumenten, die in jouw/jullie praktijk niet standhouden (dus ook niet voor een rechter). Als twee bedrijven elk in een heel andere regio werken en elkaar nooit tegen komen, is er geen conflict. Maar dit Duitse bedrijf kijkt duidelijk over de landsgrenzen en is van mening dat jullie wel in hetzelfde gebied opereren. Weg argument. Het argument dat jullie werkzaamheden verschillen vind ik niet juist, klaarblijkelijk opereren jullie beide in de IT (je moet de hokjes even iets groter maken: bakker of slager / onderwijs / ICT / productiebedrijf / etc).

Je kunt kijken of je het mooi kun schikken (jullie domeinnaam verkopen voor een leuke prijs is een poging waard) maar als dat weinig oplevert zou ik de strijd niet aan gaan. Ik zou je adviseren om je te richten op het uitvoeren van de werkzaamheden van je bedrijfje, onder een nieuwe naam. Even een paar dagen brainstormen en je bedenkt een naam die nog beter is, met de publiciteit erbij ga je er dan ook op vooruit!

 • LightPhoenix
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 17:13

LightPhoenix

Blood and bloody Ashes!

Vraag me af of je het echt onder naïviteit kunt steken. Als je kijkt op de website van de KvK wat betreft het kiezen van een bedrijfsnaam lees je hier onder andere over:
Check buitenlandse bedrijfsnamen

Bekijk of buitenlandse bedrijfsnamen lijken op jouw bedrijfsnaam. Als een onderneming in het buitenland dezelfde bedrijfsnaam gebruikt, maar alleen lokaal bekend is. Dan hoeft dit geen probleem te zijn. Maar is deze buitenlandse onderneming ook bekend in Nederland? Dan kan dit zeker tot problemen leiden.

Je kunt via google of andere zoekmachines vaak snel achterhalen of een bedrijfsnaam al gebruikt wordt. Vaak is de bedrijfsnaam gedeponeerd bij een merkenbureau. Ook hiervoor geldt dat je via onder andere het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) kunt checken of een bedrijf zijn naam heeft gedeponeerd als bedrijfs- of merknaam.
Dus was ten tijde van het kiezen van de bedrijfsnaam dit Duitse bedrijf ook actief op de Nederlandse markt cq bekend in Nederland? En het lijkt mij toch echt een belangrijke vraag hoe dit op Europees niveau juridisch gezien ligt. Dus wachten op wat een goede advocaat hier over zegt, lijkt mij :)

geeft geen reacties meer


 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 22:31
Even een kleine update:

De advocaat die wij hadden aangeschreven heeft ons geadviseerd een ander kantoor in de arm te nemen welke is gespecialiseerd in Duits/NL recht. Hij heeft ons ook een naam gegeven, en wij hebben met dit kantoor contact gezocht. Ik word nog door ze teruggebeld.
LightPhoenix schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:02:
Vraag me af of je het echt onder naïviteit kunt steken. Als je kijkt op de website van de KvK wat betreft het kiezen van een bedrijfsnaam lees je hier onder andere over:


[...]


Dus was ten tijde van het kiezen van de bedrijfsnaam dit Duitse bedrijf ook actief op de Nederlandse markt cq bekend in Nederland? En het lijkt mij toch echt een belangrijke vraag hoe dit op Europees niveau juridisch gezien ligt. Dus wachten op wat een goede advocaat hier over zegt, lijkt mij :)
Toen wij kozen was het bedrijf enkel actief in Duitsland zelf. Tevens is hun website (nog steeds) alleen in het Duits te lezen.

[Voor 60% gewijzigd door iAdema op 09-10-2018 17:02]


 • Pizza_Boom
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 22:35
Over de taal: Europees is geregeld dat je bij officiële schrijven aan jou als privépersoon gericht het in je moedertaal mag, daar heb je recht op. En Fries kan gewoon in het Fries antwoord geven. Hoe dat in de wereld van de niet natuurlijke rechtspersonen zit, durf ik zo niet te stellen.

 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 21:36

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

Tja, Duitsers zoeken inderdaad eerst de weg van het gooien met dreigementen en wetsartikelen.
Je zou ze er ook nog op kunnen wijzen dat ze een fout hebben gemaakt op de laatste pagina van de anlagen, daar spreekt men plots bij punt drie van de datum 08.10.2015 terwijl dat in 2018 zou moeten zijn. :P

Zoek inderdaad de juiste ondersteunende partij die je in zowel de taal als juridische hoek kan bijstaan.
Je hebt ook nog grote kans dat het bedrijf zelf er geen weet van heeft van de details in de brief, kan heel goed zijn dat het kantoor de opdracht heeft gekregen om na de merk toekenning het (beeld)merk te verdedigen in het gehele gebied, en overtredingen aan te pakken. De Nederlandse insteek kan ook nog zijn om contact op te nemen met de directeur/ceo van het Duitse bedrijf, al heb je dan wel kans dat je ook daar tegen een taal barrière oploopt, en niet de 'polder'-cultuur van NL terug zal zien.

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.


 • I-King
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 23:32
Waarom bel je het bedrijf niet, geef je aan dat je verrast bent en dat je graag samen eruit wil komen. Dat je al langer lokaal en hobby matig aan de slag bent en dat je best bereid bent tegen een vergoeding de naam over te dragen. Dat is voor hun goedkoper en hoofdpijnloos. Een telefoontje kost jou ook weinig ipv allemaal advocatenkosten maken. Mogelijk zijn die helemaal niet nodig. Hou t vooral even informatief en zeg niet direct iets toe. Lijkt me een weg met mogelijk weinig weerstand.

 • iAdema
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 22:31
LightPhoenix schreef op woensdag 17 oktober 2018 @ 09:10:
Mag ik vragen hoe jullie verder hebben gehandeld? Gezien ze in de documenten aangeven een reactie (naja, gewoon dat jullie betalen :P) voor de 22e neem ik aan dat jullie al wat verder zijn in het proces.
We hebben uiteindelijk een advocaat gevonden die zichzelf wel kundig genoeg vond in het vakgebied van onze zaak. Deze heeft gisteren een eerste reactie naar de tegenpartij gestuurd.
Op zich denk ik dat we er redelijk vanaf gaan komen, maar zeker weten doe je pas achteraf. Inhoudelijk wacht ik nog even met het posten van details tot er iets is afgesproken met de tegenpartij.
Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee