Ruim 10 jaar geleden lagen er al programma's (o.a. Energiesprong, nul-op-de-meter) die naar aardgasvrije woningen streefden: nieuw en renovatie. Daar kwam een jaar of 6 geleden ook nog de Energieprestatievergoeding bij voor woningcorporaties. En dit waren geen kleine projectjes, dit waren serieuze hoeveelheden woningen. In de corporatie en bouwwereld was heel duidelijk waar we heen gingen.
Het ging uiteindelijk minder hard, met name omdat de kosten stegen in plaats van daalden. Het gevolg van o.a. tarieven van installateurs. In 2010 kon ik een installateur vinden voor 35 euro per uur. In 2015 was dat al ruim 45 euro per uur en tegenwoordig eerder 60 euro per uur.
Een boilervat dat leeg kan raken, ramen die niet meer open mogen, herriemakende defrost-cycles als het vriest, een kamer opofferen als technische ruimte, etc. Die 40k investering die nooit terugverdiend gaat worden, het levert geen extra comfort op dus succes met het draagvlak.
Waar heb je het over? Ja, een buffervat kan leegraken, Stadswarmte kan knijpen in de warmtevoorziening en een CV ketel kan stuk gaan.
Ramen die niet open mogen? Waar haal je die onzin vandaan?
Warmtepompen die herrie maken? Dat tijdperk zijn we inmiddels voorbij.
En isoleren (want daar gaat het in de 40k deels om) levert wel degelijk comfort. Een label-A woning die van het gas af gaat heeft de mogelijkheid om ook te gaan koelen. Ook dat is, zeker met de warmer wordende zomers, een comfortniveau.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze hele exercitie vooral ingegeven is door de honderden miljarden die door bepaalde sectoren eraan te verdienen zijn. De lobby heeft z'n best gedaan zullen we maar zeggen
Welke lobby? De bouw en installatiesector zit niet op aardgasvrij te wachten. De meeste (goede) adviseurs zijn het niet eens met de huidige aanpak.
Het aardgasvrij is een politiek statement, vanwege de slechte naam die overheid heeft gekregen met betrekking tot Groningen. Er is echter geen politicus geweest die heeft nagedacht over het hoe. Pure beeldvorming. En dan ook nog 'woonlastenneutraal' beloven. Dan heb je er als Economische Zaken gewoon niets van begrepen.
klimaattechnisch is het logischer om label-F/G woningen om te vormen tot label-B woningen dan ons te richten op het nu al energiezuinige segment.
Exact wat de woningcorporaties al verplicht zijn om te doen. Exact waar kantoren straks in 2023 aan moeten voldoen (Label C, ipv

en met het Standaard & Streefwaarden wetgeving zullen ook particulieren er aan moeten geloven.
Als we zouden beginnen om de Groningers fatsoenlijk te compenseren, er zit nog genoeg ruimte tussen vol doorpompen en de kraan helemaal dicht.
Compenseren. Wat valt er aan een oude ingestorte boerderij te compenseren? Het enige wat effectief is, is zo'n 100.000 mensen laten verhuizen naar een ander deel van het land en Oost-Groningen op te geven.
Volgens mij heb je niet echt een beeld hoe schrijnend de situatie is.
waarmee je tijd wint voor de realisatie van die bijv. kerncentrales en andere duurzame alternatieven die het landschap minder vervuilen.
Kernenergie, als we dat al zouden willen, komt te laat. Het duurt 10 tot 15 jaar voordat we in Nederland de eerste reactor hebben staan en zoveel tijd hebben we niet meer met betrekking tot klimaatverandering.
[Voor 3% gewijzigd door Skyaero op 02-03-2021 09:43]