Toon posts:

Honeywell Evohome zoneregeling met vloerverwarming

Pagina: 1 2
Acties:

 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online

CyBeRSPiN

sinds 2001

@RichieB ja ik heb me gisteravond ook een ongeluk gegoogled om iets over de richting van de circulatiepomp te weten te komen..
Hier de foto van mijn verdeler:

Rechtsboven wordt meteen warm als de ketel start. Linksboven blijft koud en loopt langzaam op bij langere stooksessie en er voldoende flow door de verdeler is.
Ketel gaat weer snel
Pendelen omdat retour boven de 50 graden oploopt, terwijl water in de vloer dus maar 21 graden is..

[Voor 20% gewijzigd door CyBeRSPiN op 12-10-2021 13:27]


 • RichieB
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 20:43
CyBeRSPiN schreef op dinsdag 12 oktober 2021 @ 13:28:
[...]

En de temperatuurvoeler heb jij ook linksonder?
Yep.

Dat is een oude foto. Ik heb nu een HR92 in de aanvoerleiding zitten:

[Voor 27% gewijzigd door RichieB op 12-10-2021 13:37]


 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online

CyBeRSPiN

sinds 2001

De story continues..
Heb een Wemos D1 mini aan de zoneklep gehangen zodat ik kan monitoren wanneer de klep opent en sluit.
En ik zie erg vreemd gedrag.
De klep opent pas na 2 minuten, voor een stooksessie van 3 minuten. De ketel gaat al pendelen (brander gaat uit) voordat de klep opent.. Je ziet de retour ook direct instorten zodra de klep opent.

Maar, als ik de woonkamer (zone waarvoor de klep dient richting the VV verdeler) op standje sauna zet (23 graden), dan regelt ie wel als ik zou verwachten:

De zoneklep gaat netjes een fractie eerder open dan het ketelrelais en stoken verloopt zoals verwacht.

Het lijkt erop dat met de huidige temperaturen de regeling werkt zoals het hoort. Ook de richting van de circulatiepomp is in orde.
De ketel wordt met de ingestelde schakeltijden aangestuurd (bijv 6x/u - minimaal 3 min), maar als de betreffende zone met minder warmte af kan, dan gaat blijkbaar die klep maar een fractie van die periode open ipv 1:1 mee met de ketel schakeling?

Ik heb verder ook geen klachten dat het ergens te koud of te warm is, maar door die grafiekjes mbt aanvoer/retour temperaturen raakte ik in de war en het lijkt nog steeds een oorzaak van gasverspilling (ketel brandt zonder dat het de vloer in gaat, de badkamerradiator als bypass is bijzaak).
Ik zal nog eens verder testen door alle zones op koud te zetten behalve de woonkamer, dan hoop ik te zien dat de ketel enkel aansluit bij warmtevraag vanuit de woonkamer en de klep dan ook altijd direct open staat.
Maar misschien is dit nu eenmaal hoe het werkt? Als de woonkamer maar 5 minuten/uur gestookt hoeft, dan gaat ie 6x/uur aan met minimaal 3min per run en gaat de klep nog geen minuut open?
Zal ook nog testen met minimale aantijd van 1 minuut..

[Voor 9% gewijzigd door CyBeRSPiN op 13-10-2021 16:23]


 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online

CyBeRSPiN

sinds 2001

Na de factory reset gaat het in elk geval beter. Ik kijk het nu een paar dagen aan, maar de zoneklep loopt nu synchroon met het ketelrelais.

Daarnaast is ie vannacht tussen 2.30 en 3.30 en tussen 4.30 en 7.00 6x/uur 1 minuut aangeslagen zonder dat de klep mee ging, dat zal dan een andere zone zijn geweest die ie even wilde bijstoken denk ik. Jammer dat je geen logging uit de module kunt trekken om na te gaan voor welke zone(s) de ketel wordt aangestuurd..
Bij nader inzien had ik toch liever een systeem gehad waar je als techneut wat meer mee kan.

@petermdevries had jij ook de functie “advanced load scaling” (specifieke afgifte afstemming) ingeschakeld staan? Standaard staat dat uit en ik verdenk nu die functie ervan dat ie spaak is gelopen met het "inleren" van de zone.
Heb vorig jaar ook veel lopen rommelen met de inschakelfrequentie en de minimale aantijd, dat heeft dat inleren mogelijk ook van slag gemaakt.

In elk geval blij met mn inzicht via de OpenTherm Gateway, die had ik er vorig jaar tussenuit gehaald omdat ik niet wist dat ie ook aan/uit support heeft. De gateway hangt aan de ketel en de BDR91 aan de gateway. De gateway kan zo alsnog alle OpenTherm berichten uitlezen, maar de aansturing verloopt via aan/uit.

[Voor 36% gewijzigd door CyBeRSPiN op 14-10-2021 09:59]


 • scotman21
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 21:16
Ik heb nog een vraag over de bypass. Bij mij hebben ze deze op de vloerverwarmimgs-verdeler in de garage geplaatst, ca. 18-20 meter bij de ketel vandaan. Over het algemeen zie ik foto's van een bypass waarbij de knop onder zit maar bij mij zit die boven. Klopt dit wel en is de afstand evt. een probleem ?

Verder merk ik dat de bypass redelijk snel warm wordt. Ook indien ik hem instel op 0,4. Ik heb een Intergass cw 4 ketel. De aanvoertemperatuur staat op 55 graden. Het cv-vermogen moduleert tussen de 25-50% en het pompvermogen moduleert tussen de 30-50%. Beneden verwarm ik met vloerverwarming en boven met radiatoren. De vloerverwarmingspomp staat op constante druk en dan op stand 2.

Verder vind ik het lastig om te bepalen op welke stand (hoeveel liter) ik het inregel-ventiel moet zetten. Het is een LTV-verdeler en ik heb hem nu op maximale bijmenging staan. Moet dit wellicht ook anders ? • scotman21
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 21:16
@ Hippe Lip : natuurlijk, hierbij de foto van de hele installatie.

De twee loze leidingen linksonderin zijn vanwege het feit dat ik eerst werkte met een kleinere diameter aanvoer/ retour. Bij overstap op LTV hebben we direct gekozen voor buizen met een grotere diameter.


 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online

CyBeRSPiN

sinds 2001

@pascalwinters ik zie exact hetzelfde en na heel veel geexperimenteer nog niet veel wijzer. Ik zie regelmatig de klep opengaan zonder dat de ketel aan gaat. Jammer van de slijtage aan die klep-motor die niet het eeuwige leven heeft..


Hier heeft ie gisteren na 15u ineens niet meer de ketel mee ingeschakeld. De frequentie en duur bleef exact hetzelfde voor het openen van de zoneklep, de ketel werd ineens niet meer meegeschakeld..

Kwam het ook nog ergens tegen bij een online review van het EvoHome systeem, dat iemand ook constateerde dat de klepaansturing niet altijd synchroon loopt.
Zal wel bij het systeem horen, 99% van de gebruikers is niet technisch genoeg om dit gedrag te constateren.. Als het warm wordt zal het wel goed zijn toch?...

Ik heb mn Nanocul binnen waarmee ik het radioverkeer van EvoHome kan afluisteren. Binnenkort ga ik ermee aan de slag, hopelijk kom ik er dan achter wat EvoHome precies voor commando's naar de BDR91s stuurt.

Bij Resideo kwamen ze per mail niet verder dan: "fabrieksreset of contact opnemen met een Honeywell specialist"...

Zijn de BDR91s wel op voldoende afstand van elkaar gemonteerd? Ik lees wel hier en daar dat die minstens 30cm uit elkaar moeten.

Enige wat ik nog kan bedenken om het zelf op te lossen is om de ketel OOK door de BDR91 van de zoneklep te laten schakelen. Maar dat vereist wat gedoe met bekabeling en een gescheiden relais om niet de ketel van dezelfde spanning mee te laten genieten als de zoneklep..

[Voor 57% gewijzigd door CyBeRSPiN op 29-10-2021 09:43]


 • scotman21
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 21:16
Ik vermoed dat mijn problemen met een HR92 op de aanvoerbuis van een LTV-verdeler kunnen komen doordat er een onjuiste kraan met onvoldoende doorstroming is gebruikt. Ik heb gisteren contact gehad met Honeywell en zij adviseren een zoneklep met een BDR91 RF module. Ik overweeg nu toch om de HR92 en de kraan te verwijderen en het advies van Honeywell op te volgen. Of zou wellicht het plaatsen van een andere kraan nog een optie zijn ? Parameter 6 staat op 1 (Licht Hoog) maar als ik de HR92 er vervolgens vanaf haal merk ik dat de kraan niet helemaal open staat.


 • scotman21
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 21:16
Ik weet niet exact welke kraan het is. Zo te zien is het wel een Heimeier kraan. Ik zie alleen staan DN20.

De voorzijde ziet er zo uit.

Ik heb hem er zelf niet opgezet maar dit is gedaan door een installateur die wel meer dingen niet goed heeft gedaan en vervolgens onbereikbaar was.


 • pascalwinters
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 25-05 08:58
MikeyMan schreef op zondag 31 oktober 2021 @ 12:29:
[...]


Geen oude round toevallig? Die met knop IPV capacitieve bediening?
Deze, geen idee?


 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online

CyBeRSPiN

sinds 2001

@RichieB ja als de retour hoog genoeg wordt, in mijn geval alleen als de zoneklep naar de VV dicht staat of de max temp van de vloer is bereikt, dan stookt ie op tot max 70 graden.

Zoals het nu geregeld wordt ben ik tevreden :)
Je ziet aan het eind van de sessie de zoneklep nog even open gaan, maar nu met hogere max aanvoertemp brandt de ketel dan nog. De vloer heeft momenteel weinig warmte nodig om de woonkamer stabiel te houden,
Heb nu nachtverlaging van 0,5 graden, daar speel ik nog steeds mee. Leidingen VV liggen diep en ver uit elkaar, dat reageert echt te traag om dynamisch aan te sturen waarschijnlijk.

[Voor 79% gewijzigd door CyBeRSPiN op 04-11-2021 07:56]


 • nel!s
 • Registratie: April 2017
 • Laatst online: 24-05 20:08
@Hippe Lip dank, ik denk dat er dan een kabeltje naar de warmtepomp moet inderdaad.

Dit is de verdeler waar hij op moet:

 • AddieK
 • Registratie: November 2021
 • Laatst online: 29-01 19:47
Hallo allemaal. Na het nodige research- en inleeswerk op tweakers zou ik het volgende onderzoekje hier willen delen. Ik ben volkomen leek op gebied van installatietechniek, maar het lijkt me leuk om dit zelf verder uit te werken.

Bestaande situatie: Hybride warmtepomp in een nieuwbouwwoning (2019).

Vloerverwarming op de gehele begane grond.
Vier radiatoren op de verdiepingHuidige werking (aanname):
Kamerthermostaat (woonkamer, aan/uit) geeft warmtevraag, warmtepomp gaat CV water verwarmen en regelklep A staat dicht. Op het moment dat de warmtevraag te hoog wordt, kan de warmtepomp het niet alleen trekken. Regelklep A gaat open en de CV ketel gaat warm water bijmengen.

Nadeel (proefondervindelijk):
Tijdens zonnige dagen is er geen warmtevraag vanuit de (doorzon-)woonkamer. Een radiator op de verdieping openzetten is zinloos, en daar blijft het koud.

Voorgestelde oplossing:
Zonesysteem implementeren.

Boodschappenlijst:
1 Honeywell Evohome aan/uit (vervangt de huidige kamerthermostaat) met BDR 91 aangesloten
op de warmtepomp.
4 HR92WE slimme radiatorknoppen (ter vervanging van de huidige 4 radiatorknoppen)
Honeywell zoneklep Y-VC8615AG met exra BDR91
(anders nog iets ?)

Werking na implementatie (aanname):
Op het moment dat er warmtevraag vanuit de woonkamer is, gaat de zoneklep (positie D) open.
Ook zal de warmtepomp het CV water gaan verwarmen, en bij te hoge warmtevraag gaat de CV bijmengen (en regelklep A gaat open).

Op het moment dat er een warmtevraag van een slimme radiatorkraan is, zal de warmtepomp het CV water gaan verwarmen, en bij te hoge warmtevraag gaat de CV bijmengen (en regelklep A gaat open). Deze warmtevraag heeft geen invloed op de stand van de zoneklep (die wordt alleen aangestuurd met de Honeywell Evohome vanuit de woonkamer). Woonkamer en radiator(en) werken
hierbij dus geheel onafhankelijk.


Twee vragen:
Ik denk de zoneklep in de aanvoerleiding op te nemen op positie D (vertikaal gemonteerd). Is dat handig, of is er een betere plaats ?

Volgens mij heb ik geen extra bypass nodig. Is er geen warmtevraag vanuit de woonkamer, dan staat de zoneklep dicht. Echter, de vloerverwarmingspomp ('B') zal blijven draaien, en dan ontstaat er mogelijk drukverschil. Redenatie 1: Het ontstane drukverschil wordt opgevangen door de reeds gemonteerde bypass (ingetekend tussen de aanvoer- en retourleiding bij de warmtepomp). Redenatie 2: Op het moment dat thermostaatkraan (C) stopt met bijmengen (dicht gaat ?) ontstaat er feitelijk een vergelijkbare situatie (er wordt geen warm water meer aangevoerd naar de vloerverwarming). Mogelijk drukverschil wordt dan ook opgevangen door de reeds gemonteerde bypass.

 • pascalwinters
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 25-05 08:58


Ik heb idee dat soms EvoHome wel heel raar regelt. Waarom stopt hij met de ketelsturing terwijl de ruimte nog niet op temperatuur is.

 • pascalwinters
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 25-05 08:58


Waarom is de bovenste (toestelregeling) 54% en de zone 95%?

 • leonbong
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 21:27
campr112 schreef op donderdag 2 december 2021 @ 17:34:
Ik kom er maar niet uit. Kan ik mijn HCE80 koppelen aan een BDR91 (relais) om een zoneklep aan te sturen op afstand? Of kan dat alleen als ik een evohome heb? Kan nergens documentatie vinden om het te doen, dus twijfel ten zeerste.
Ja kan want een HCE80 kan zelf een BDR91 aansturen.

Zonder EVOHOME

Met EVOHOME


Je kan ook een combinatie maken staat echter niet handleiding.

[Voor 20% gewijzigd door leonbong op 03-12-2021 10:47]


 • JPDeckers
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 09:57
Ik ergerde me aan het gedrag van de HCE80 icm thermische kleppen. Het duurt 4 minuten voor ze vol open of dicht zijn, en zodra het systeem beslist dat er geen warmte meer nodig is, word de ketel uitgezet, maar ook direct de pomp. De kleppen zijn dan nog lang niet dicht, er zit nog voldoende warmte in het systeem, zou graag de pomp nog na laten lopen, maar daar voorziet Evohome niet in.

Dus vandaag een Shelly er tussen gezet, zodat ik een naloop op de pompen heb. Kan nu ook regelen dat in de zomer toch elke week even een 5 minuutjes de pomp nog draait, tegen vast komen te zitten.

Mocht iemand dit ook willen doen, de truc zit hem er in dat je de Shelly een delayed off kunt geven, door een timer met "on" te zetten, zet een IO URL actie op de button off:
code:
1
http://localhost/relay/0?turn=on&timer=240 • Hippe Lip
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 18:54

Hippe Lip

+ + + NL + + +

RichieB schreef op vrijdag 10 december 2021 @ 10:19:
[...]

De BDR91A1000 kan maximaal 5A schakelen. De oudere HC60NG kan tot 10A schakelen.
Die 10A contacten staan op het relais zelf, dus ga ik daar gewoon van uit.

[Voor 13% gewijzigd door Hippe Lip op 12-12-2021 15:26]

Taal is makkelijker als je denkt...


 • vanenkelen
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 12:12

vanenkelen

uhmmm.....speechless

CyBeRSPiN schreef op vrijdag 10 december 2021 @ 17:21:
@vanenkelen zie https://shelly.cloud/docu...ers/ddd_communication.pdf
Met de BDR91 schakel je een switch op de Shelly. Dan configureer je de "button switch off" URL. Daarmee kun je niet alleen een andere Shelly aansturen, maar ook de relais van dezelfde Shelly maar dan met een delay als parameter meegeven.
Zie https://media.home2link.n...ndleiding_van_A_tot_Z.pdf pagina 14 voor hoe je in het menu komt.
Heb de boel inmiddels geïnstalleerd, maar er gebeurt iets geks met de Shelly. Ik sla de “button switch off” url op en krijg een groen vinkje. Je ziet nog net een stukje van het woord timer.Vervolgens doet hij het alleen niet. Als ik dan weer terug ga naar het schermpje waar je de url in kunt voeren is het gedeelte met timer=240 uit de url verdwenen.Ook geprobeerd met het ip adres van de Shelly, maar geen verschil.

Iemand een idee?

Edit: Ik heb al ontdekt wat er mis ging. Als je het via de iOS app doet, slaat hij de ‘&timer=‘ parameter niet op. Maar als je het rechtstreeks via de interface van de shelly zelf doet (benaderen via zijn ip-adres), dan slaat hij de ‘&timer=‘ parameter wel op en werkt de timer perfect.

[Voor 24% gewijzigd door vanenkelen op 15-12-2021 22:37]


 • leonbong
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 21:27
Hippe Lip schreef op zaterdag 18 december 2021 @ 11:46:
Als dat zo is, dan kan ik de WP dus niet WAR (weersafhankelijk) laten verwarmen, omdat evohome dan de kluts kwijtraakt omdat er de ene keer warmer water beschikbaar is dan de andere keer en dus niet meer weet hoe lang de klep open moet. Dat zou betekenen dat ik het buffervat het beste op een constante temperatuur kan houden. Die heb ik nu op 35 graden staan.
Klopt deze aanname?
Het is heel verstandig dat je met cv-buffer gaat werken voor je warmtepomp.
In de uk-handleiding van evohome zit een schets van aanbevolen hydraulische opstellingen.
Jouw opstelling voldoet daar denk ik aan.

Het is echter niet noodzakelijk voor evohome dat deze een vaste temperatuur heeft dus die kan je prima weersafhankelijk laten regelen.
Waarbij de weersafhankelijk regeling met buffervat als voordeel heeft dat het niet noodzakelijk is om de WP vanuit evohome aan te sturen. Daarnaast is er in cv-deel geen bypass noodzakelijk is als zo’n adaptieve pomp hebt voor het cv-deel.

Bovenste schema dus.
Waarbij je dus als je WP niet vanuit evohome wil aansturen je bdr91(t) gewoon als ketelrelais/WP aanleert voor starten/stoppen van de cv-pomp.
Het is dan niet noodzakelijk om bdr91t te hebben dat moet alleen als je ook de WP wil starten/stoppen ivm het aantal schakelingen.

[Voor 72% gewijzigd door leonbong op 19-12-2021 10:10]


 • merlin1201
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:09
Het is een flinke kluif dit topic en op veel zaken inmiddels een antwoord gevonden, toch wil ik jullie vragen hoe ik mijn huis het beste kan voorzien van een evohome.

Situatie: intergas hre 36
Zolder kamer 1x dochter die het altijd koud heeft schijnbaar.
1e verdieping 3 slaapkamers waarvan 1 slaapkamer ook graag verwarmd (rest staat altijd uit)
1e verdieping badkamer die ook zeker wat warme kan gebruiken.
begane grond met Vloerverwarming, oud beestje zie foto is bijverwarming en 3 radiatoren in de huiskamer.

Nu gebruiken wij de airco op de BGG als hoofdverwarming en s'avonds zo nu en dan de houtkachel.
Je begrijpt dat als wij de BGG opwarmen dat de VV uitgaat als ook de bovenverdieping en dat vinden de dames maar niets.
Ik zoek dus middels evohome een manier op de bovenverdieping te verwarmen zonder dat de BGG mee verwarmd.

het idee is dus op de slaapkamers een HR92 te plaatsen, de badkamer mag altijd mee met iedere aanvraag dus die hoef niet perse voorzien van een HR92 ( kan wel)
De VV wil ik voorzien van een HR92 die ik dan als ik het goed begrijp als aan/uit moet instellen.
de woonkamer radiatoren evt ook voorzien van een HR92 of deze uitzetten (staan vaak dicht)

Gaat dat werken met die VV en de HR92. (aanvoer is 15 mm geen 22). die hce80 is veel te duur voor die 3 zone's die als een werken.
Ideaal zou zijn als ik de VV gewoon op een lage temperatuur kan laten werken b.v 19 graden terwijl de dames een temperatuur van 20 krijgen.


[Voor 11% gewijzigd door merlin1201 op 11-01-2022 21:56]

4800 Wp 10x ZO 6x NW https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=74451&sid=66030


 • merlin1201
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:09
RichieB schreef op woensdag 12 januari 2022 @ 20:48:
@merlin1201 Wat bedoel je met “wist hij de zones”? Je kan niet gewoon een 2e zone toevoegen?
nee idd zodra ik de begeleide configuratie gebruik kan ik 1 zone aanmaken, maar als ik later een 2e wil toevoegen met creëren zones dan wist hij eerst gemaakte instellingen, snap dat niet.
Valt me wel op dat de temperatuur aangegeven op het display veel hoger ligt dan wat het is, naar dat is te corrigeren zie ik.

[Voor 7% gewijzigd door merlin1201 op 12-01-2022 21:24]

4800 Wp 10x ZO 6x NW https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=74451&sid=66030


 • merlin1201
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:09
Ik zie in mijn systeem overzicht bij mijn gemaakte zone: Single zone evotouch sensor, dan werkt het verder prima.

ik heb geen leeg vakje, die heb ik wel als ik bij creëren zone de instellingen wis en handmatig zones aanmaak, echter krijg ik het niet voor elkaar dat mijn cv opstart, deze reageert niet.

4800 Wp 10x ZO 6x NW https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=74451&sid=66030


 • dvanspijker
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 20:35
Even wat van de expertise hier gebruikmaken....

In September is er bij mij vloerverwarming aangelegd (ingefreesd in bruine jaren 70 tegeltjesvloer). sleuven dichtgezet, en laagje egaline er overheen, daar overheen nieuwe tegelvloer. Aansturing dmv honeywell evohome met HCE80, 3 zones (1=hal, 2=woonkamer/keuken, 3=serre) 7 groeps verdeler. (hal = 1 groep, serre = 2 groepen, woonkamer/keuken 4 groepen) plattegrond:Na 5 a 6 weken opstartprotocol gevolgd, en vloerverwarming werkt op zich prima. Alle groepen worden warm, ruimtes zijn op temp, etc... De flow per groep is ingesteld door de installateur, er is een bypass geïnstalleerd vlak bij de verdeler (in de trapkast op de BG, ketel staat op 2e verdieping).

Op 1e en tweede verdieping staan radiatoren, maar die staan eigenlijk altijd uit vanwege aanwezigheid airco/inverter om te verwarmen. Radiator in de badkamer heeft thermostaatkraan en staat soms aan op standje 2 á 3.

Ik vraag me af of ik nog wat kan optimaliseren wat betreft de instellingen in Evohome en/of instellingen van de ketel (Nefit Ecomline HR uit 2007, vorig jaar onderhoud gehad).

Schakelmomenten per uur in de Evohome staat nu op 6, met een minimale aan tijd van 2 minuten (adviesinstellingen installateur) Thermostaatknop op de verdeler staat op 40 graden, vermogen van de ketel heb ik al aardig wat teruggeschroefd (zie foto hieronder), pomp van de ketel staat op nadraaitijd van enkele minuten ipv continu.

Enkele foto's van opstelling en ketel:
Is hier nog wat aan te optimaliseren? Wat zou bijv. het effect zijn als ik de minimale aan tijd naar 1 min. zou aanpassen? of aantal schakelmomenten naar 3? of beide? of kan de ketel nog beter afgesteld worden?
Wat mij wel opvalt is dat de aanvoer en retour temp op de verdeler altijd redelijk dicht bij elkaar liggen.

Ben benieuwd naar jullie inzichten :)

 • Tempelier1
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 14-05 22:14
Dag,

Dit topic heb ik inmiddels grotendeels gelezen maar ik hoop dat jullie met jullie ervaring even met mij willen meedenken. Support van Honeywell kan mij helaas niet verder helpen en verwijzen maar naar de installateur specialist..

Het probleem dat ik ervaar is dat wanneer de Evohome instel op de geadviseerde setting voor vloerverwarming (3 schakelingen) minimaal 1 minuut aan tijd. De beneden ruimte niet op temperatuur komt. Soms gaat de ketel branden en staat de verdeler uit. Soms ga de verdeler nadat de ketel een +/- een minuut heeft staan branden, aan en vervolgens stopt de ketel dan met branden en blijft de verdeler aan. Soms gaat het wel gelijk op. Mijn conclusie de warmte komt dus nauwelijks in de vloer. Het loopt niet synchroon.
De pomp van de vloerverwarming is aangesloten op de HCE80.

Vanmiddag heb ik het aantal schakelingen terug op 6 gezet met minimaal 1 minuut aan tijd en een forse temperatuur verandering gevraagd. Als ik dit doe dan blijft de verdeler langer aan en de brander ook. Het systeem lijkt beter synchroon te lopen.
Gevolg: de ruimte wordt langzaam wel warmer

In een ander topic las ik de tip om de HCE80 via een instelling synchroon te laten lopen. Als ik dit uitvoer, dan reageer de ketel niet meer op een warmte vraag vanuit de Evohome Touch. Klopt dit?

Daarnaast leest ik dat sommige mensen de BDR91 eerst hebben aangemeld op de HCE80 en daarna ook op de Evohome Touch. Is het noodzakelijk om dit te doen? En kan dit dé oplossing zijn voor mijn probleem?

Korte samenvatting van mijn setup en hoe is deze aangesloten /opgebouwd

Benedenverdieping:
Vloerverwarming +/- 80m2
Verdeler HCE80 met 6x MT4-230-NC aangesloten op 4 zones op de verdeler + draadloze zender unit.
De beneden verdieping ingesteld als 1 grote zone (via de begeleide wizzard met een Evohome Touch (aan/uit) ingesteld als temperatuur voeler (staat in de ruimte) De Evohome touch is gekoppeld aan de BDR91 die de ketel aanstuurt bij de warmte vraag.
Verdeler zit in de kelderkast en er is een bypass geïnstalleerd.1e verdieping 2x HR92 (elk in een aparte (slaap)kamer) Badkamer normale verwarming geen HR92.

Zolder 1 radiator geen HR92

Adaptief verwarmen staat uit. Alle overige slimme functie ook. Ik wil eerst weten zonder slimme functies of het systeem de vloerverwarming de ruimte op temperatuur kan houden.

Wie kan mij op de goede weg zetten?
Alvast heel erg bedankt!

 • Tempelier1
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 14-05 22:14
@Hippe Lip

Dat klinkt logisch, alleen kan ik op het bedieningspaneel (zie foto is nog van een oude instelling, deze staat nu op 6 schakelingen en 5 minuten) Ik kan daar een maximaal aan tijd van 5 minuten instellen. Hoger kan ik niet aangeven.

De interne voeler heb ik wel een correctie gegeven gezien deze afweek van de daadwerkelijke temperatuur in de ruimte. Gemeten met een geijkte thermometer.

De temperatuur heb ik gemeten met een IR-meter.


 • RichieB
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 20:43
De MT4-230-NC heeft een venster met 3 streepjes aan de zijkant dus je kan zien waar hij is:

 • Ascension
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 09:59
Heb een nieuwbouwwoning met stadsverwarming en vloerverwarming met een Honeywell Evohome systeem. Nu valt het me op dat ik warmte verbruik heb terwijl er geen warmtevraag is, alle zones staan dan uit. Alle LEDjes van de zones op de HCE80 zijn uit en de ventielen staan dicht. De pomp blijft wel doorlopen en volgens mij komt dat omdat het verkeerd geschakeld is. Zie de foto uit de handleiding van de HCE80 en de foto van hoe het bij mij is aangesloten.Kan ik zonder problemen de pomp aansluiten zoals in de handleiding? De installateur en aannemer zijn tot nu toe helaas niet al te behulpzaam vandaar dat ik zelf op onderzoek ben uitgegaan!

 • Ascension
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 09:59
@leonbong hierbij.Deze foto is van voordat ik de kabel omdraaide.

Bedoel je dat er nog een zone klep bij moet?

[Voor 4% gewijzigd door Ascension op 19-02-2022 21:16]


 • leonbong
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 21:27
Als je in meterkast een klep plaatst doe je die samen met bdd91.

Aan de evohome centrale koppel je de bdr91 als ketelmodule.

Zo ziet het er dan schematisch uit.


Onderstaand is incorrect dan krijgen je hr9’s niet bdr91 aan.

[Voor 99% gewijzigd door leonbong op 20-02-2022 09:55]


 • leonbong
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 21:27

Hier dus.
Pagina: 1 2Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee