@RichieB ja ik heb me gisteravond ook een ongeluk gegoogled om iets over de richting van de circulatiepomp te weten te komen..
Hier de foto van mijn verdeler:
Rechtsboven wordt meteen warm als de ketel start. Linksboven blijft koud en loopt langzaam op bij langere stooksessie en er voldoende flow door de verdeler is.
Ketel gaat weer snel
Pendelen omdat retour boven de 50 graden oploopt, terwijl water in de vloer dus maar 21 graden is..
[Voor 20% gewijzigd door CyBeRSPiN op 12-10-2021 13:27]
De story continues..
Heb een Wemos D1 mini aan de zoneklep gehangen zodat ik kan monitoren wanneer de klep opent en sluit.
En ik zie erg vreemd gedrag.
De klep opent pas na 2 minuten, voor een stooksessie van 3 minuten. De ketel gaat al pendelen (brander gaat uit) voordat de klep opent.. Je ziet de retour ook direct instorten zodra de klep opent.
Maar, als ik de woonkamer (zone waarvoor de klep dient richting the VV verdeler) op standje sauna zet (23 graden), dan regelt ie wel als ik zou verwachten:
De zoneklep gaat netjes een fractie eerder open dan het ketelrelais en stoken verloopt zoals verwacht.
Het lijkt erop dat met de huidige temperaturen de regeling werkt zoals het hoort. Ook de richting van de circulatiepomp is in orde.
De ketel wordt met de ingestelde schakeltijden aangestuurd (bijv 6x/u - minimaal 3 min), maar als de betreffende zone met minder warmte af kan, dan gaat blijkbaar die klep maar een fractie van die periode open ipv 1:1 mee met de ketel schakeling?
Ik heb verder ook geen klachten dat het ergens te koud of te warm is, maar door die grafiekjes mbt aanvoer/retour temperaturen raakte ik in de war en het lijkt nog steeds een oorzaak van gasverspilling (ketel brandt zonder dat het de vloer in gaat, de badkamerradiator als bypass is bijzaak).
Ik zal nog eens verder testen door alle zones op koud te zetten behalve de woonkamer, dan hoop ik te zien dat de ketel enkel aansluit bij warmtevraag vanuit de woonkamer en de klep dan ook altijd direct open staat.
Maar misschien is dit nu eenmaal hoe het werkt? Als de woonkamer maar 5 minuten/uur gestookt hoeft, dan gaat ie 6x/uur aan met minimaal 3min per run en gaat de klep nog geen minuut open?
Zal ook nog testen met minimale aantijd van 1 minuut..
[Voor 9% gewijzigd door CyBeRSPiN op 13-10-2021 16:23]
Na de factory reset gaat het in elk geval beter. Ik kijk het nu een paar dagen aan, maar de zoneklep loopt nu synchroon met het ketelrelais.
Daarnaast is ie vannacht tussen 2.30 en 3.30 en tussen 4.30 en 7.00 6x/uur 1 minuut aangeslagen zonder dat de klep mee ging, dat zal dan een andere zone zijn geweest die ie even wilde bijstoken denk ik. Jammer dat je geen logging uit de module kunt trekken om na te gaan voor welke zone(s) de ketel wordt aangestuurd..
Bij nader inzien had ik toch liever een systeem gehad waar je als techneut wat meer mee kan.
@petermdevries had jij ook de functie “advanced load scaling” (specifieke afgifte afstemming) ingeschakeld staan? Standaard staat dat uit en ik verdenk nu die functie ervan dat ie spaak is gelopen met het "inleren" van de zone.
Heb vorig jaar ook veel lopen rommelen met de inschakelfrequentie en de minimale aantijd, dat heeft dat inleren mogelijk ook van slag gemaakt.
In elk geval blij met mn inzicht via de OpenTherm Gateway, die had ik er vorig jaar tussenuit gehaald omdat ik niet wist dat ie ook aan/uit support heeft. De gateway hangt aan de ketel en de BDR91 aan de gateway. De gateway kan zo alsnog alle OpenTherm berichten uitlezen, maar de aansturing verloopt via aan/uit.
[Voor 36% gewijzigd door CyBeRSPiN op 14-10-2021 09:59]
Ik heb nog een vraag over de bypass. Bij mij hebben ze deze op de vloerverwarmimgs-verdeler in de garage geplaatst, ca. 18-20 meter bij de ketel vandaan. Over het algemeen zie ik foto's van een bypass waarbij de knop onder zit maar bij mij zit die boven. Klopt dit wel en is de afstand evt. een probleem ?
Verder merk ik dat de bypass redelijk snel warm wordt. Ook indien ik hem instel op 0,4. Ik heb een Intergass cw 4 ketel. De aanvoertemperatuur staat op 55 graden. Het cv-vermogen moduleert tussen de 25-50% en het pompvermogen moduleert tussen de 30-50%. Beneden verwarm ik met vloerverwarming en boven met radiatoren. De vloerverwarmingspomp staat op constante druk en dan op stand 2.
Verder vind ik het lastig om te bepalen op welke stand (hoeveel liter) ik het inregel-ventiel moet zetten. Het is een LTV-verdeler en ik heb hem nu op maximale bijmenging staan. Moet dit wellicht ook anders ?
@ Hippe Lip : natuurlijk, hierbij de foto van de hele installatie.
De twee loze leidingen linksonderin zijn vanwege het feit dat ik eerst werkte met een kleinere diameter aanvoer/ retour. Bij overstap op LTV hebben we direct gekozen voor buizen met een grotere diameter.
@pascalwinters ik zie exact hetzelfde en na heel veel geexperimenteer nog niet veel wijzer. Ik zie regelmatig de klep opengaan zonder dat de ketel aan gaat. Jammer van de slijtage aan die klep-motor die niet het eeuwige leven heeft..
Hier heeft ie gisteren na 15u ineens niet meer de ketel mee ingeschakeld. De frequentie en duur bleef exact hetzelfde voor het openen van de zoneklep, de ketel werd ineens niet meer meegeschakeld..
Kwam het ook nog ergens tegen bij een online review van het EvoHome systeem, dat iemand ook constateerde dat de klepaansturing niet altijd synchroon loopt.
Zal wel bij het systeem horen, 99% van de gebruikers is niet technisch genoeg om dit gedrag te constateren.. Als het warm wordt zal het wel goed zijn toch?...
Ik heb mn Nanocul binnen waarmee ik het radioverkeer van EvoHome kan afluisteren. Binnenkort ga ik ermee aan de slag, hopelijk kom ik er dan achter wat EvoHome precies voor commando's naar de BDR91s stuurt.
Bij Resideo kwamen ze per mail niet verder dan: "fabrieksreset of contact opnemen met een Honeywell specialist"...
Zijn de BDR91s wel op voldoende afstand van elkaar gemonteerd? Ik lees wel hier en daar dat die minstens 30cm uit elkaar moeten.
Enige wat ik nog kan bedenken om het zelf op te lossen is om de ketel OOK door de BDR91 van de zoneklep te laten schakelen. Maar dat vereist wat gedoe met bekabeling en een gescheiden relais om niet de ketel van dezelfde spanning mee te laten genieten als de zoneklep..
[Voor 57% gewijzigd door CyBeRSPiN op 29-10-2021 09:43]
Ik vermoed dat mijn problemen met een HR92 op de aanvoerbuis van een LTV-verdeler kunnen komen doordat er een onjuiste kraan met onvoldoende doorstroming is gebruikt. Ik heb gisteren contact gehad met Honeywell en zij adviseren een zoneklep met een BDR91 RF module. Ik overweeg nu toch om de HR92 en de kraan te verwijderen en het advies van Honeywell op te volgen. Of zou wellicht het plaatsen van een andere kraan nog een optie zijn ? Parameter 6 staat op 1 (Licht Hoog) maar als ik de HR92 er vervolgens vanaf haal merk ik dat de kraan niet helemaal open staat.
@RichieB ja als de retour hoog genoeg wordt, in mijn geval alleen als de zoneklep naar de VV dicht staat of de max temp van de vloer is bereikt, dan stookt ie op tot max 70 graden.
Zoals het nu geregeld wordt ben ik tevreden
Je ziet aan het eind van de sessie de zoneklep nog even open gaan, maar nu met hogere max aanvoertemp brandt de ketel dan nog. De vloer heeft momenteel weinig warmte nodig om de woonkamer stabiel te houden,
Heb nu nachtverlaging van 0,5 graden, daar speel ik nog steeds mee. Leidingen VV liggen diep en ver uit elkaar, dat reageert echt te traag om dynamisch aan te sturen waarschijnlijk.
[Voor 79% gewijzigd door CyBeRSPiN op 04-11-2021 07:56]
Hallo allemaal. Na het nodige research- en inleeswerk op tweakers zou ik het volgende onderzoekje hier willen delen. Ik ben volkomen leek op gebied van installatietechniek, maar het lijkt me leuk om dit zelf verder uit te werken.
Bestaande situatie: Hybride warmtepomp in een nieuwbouwwoning (2019).
Vloerverwarming op de gehele begane grond.
Vier radiatoren op de verdieping
Huidige werking (aanname):
Kamerthermostaat (woonkamer, aan/uit) geeft warmtevraag, warmtepomp gaat CV water verwarmen en regelklep A staat dicht. Op het moment dat de warmtevraag te hoog wordt, kan de warmtepomp het niet alleen trekken. Regelklep A gaat open en de CV ketel gaat warm water bijmengen.
Nadeel (proefondervindelijk):
Tijdens zonnige dagen is er geen warmtevraag vanuit de (doorzon-)woonkamer. Een radiator op de verdieping openzetten is zinloos, en daar blijft het koud.
Boodschappenlijst:
1 Honeywell Evohome aan/uit (vervangt de huidige kamerthermostaat) met BDR 91 aangesloten
op de warmtepomp.
4 HR92WE slimme radiatorknoppen (ter vervanging van de huidige 4 radiatorknoppen)
Honeywell zoneklep Y-VC8615AG met exra BDR91
(anders nog iets ?)
Werking na implementatie (aanname):
Op het moment dat er warmtevraag vanuit de woonkamer is, gaat de zoneklep (positie D) open.
Ook zal de warmtepomp het CV water gaan verwarmen, en bij te hoge warmtevraag gaat de CV bijmengen (en regelklep A gaat open).
Op het moment dat er een warmtevraag van een slimme radiatorkraan is, zal de warmtepomp het CV water gaan verwarmen, en bij te hoge warmtevraag gaat de CV bijmengen (en regelklep A gaat open). Deze warmtevraag heeft geen invloed op de stand van de zoneklep (die wordt alleen aangestuurd met de Honeywell Evohome vanuit de woonkamer). Woonkamer en radiator(en) werken
hierbij dus geheel onafhankelijk.
Twee vragen:
Ik denk de zoneklep in de aanvoerleiding op te nemen op positie D (vertikaal gemonteerd). Is dat handig, of is er een betere plaats ?
Volgens mij heb ik geen extra bypass nodig. Is er geen warmtevraag vanuit de woonkamer, dan staat de zoneklep dicht. Echter, de vloerverwarmingspomp ('B') zal blijven draaien, en dan ontstaat er mogelijk drukverschil. Redenatie 1: Het ontstane drukverschil wordt opgevangen door de reeds gemonteerde bypass (ingetekend tussen de aanvoer- en retourleiding bij de warmtepomp). Redenatie 2: Op het moment dat thermostaatkraan (C) stopt met bijmengen (dicht gaat ?) ontstaat er feitelijk een vergelijkbare situatie (er wordt geen warm water meer aangevoerd naar de vloerverwarming). Mogelijk drukverschil wordt dan ook opgevangen door de reeds gemonteerde bypass.
campr112 schreef op donderdag 2 december 2021 @ 17:34:
Ik kom er maar niet uit. Kan ik mijn HCE80 koppelen aan een BDR91 (relais) om een zoneklep aan te sturen op afstand? Of kan dat alleen als ik een evohome heb? Kan nergens documentatie vinden om het te doen, dus twijfel ten zeerste.
Ja kan want een HCE80 kan zelf een BDR91 aansturen.
Zonder EVOHOME
Met EVOHOME
Je kan ook een combinatie maken staat echter niet handleiding.
[Voor 20% gewijzigd door leonbong op 03-12-2021 10:47]
Ik ergerde me aan het gedrag van de HCE80 icm thermische kleppen. Het duurt 4 minuten voor ze vol open of dicht zijn, en zodra het systeem beslist dat er geen warmte meer nodig is, word de ketel uitgezet, maar ook direct de pomp. De kleppen zijn dan nog lang niet dicht, er zit nog voldoende warmte in het systeem, zou graag de pomp nog na laten lopen, maar daar voorziet Evohome niet in.
Dus vandaag een Shelly er tussen gezet, zodat ik een naloop op de pompen heb. Kan nu ook regelen dat in de zomer toch elke week even een 5 minuutjes de pomp nog draait, tegen vast komen te zitten.
Mocht iemand dit ook willen doen, de truc zit hem er in dat je de Shelly een delayed off kunt geven, door een timer met "on" te zetten, zet een IO URL actie op de button off:
Heb de boel inmiddels geïnstalleerd, maar er gebeurt iets geks met de Shelly. Ik sla de “button switch off” url op en krijg een groen vinkje. Je ziet nog net een stukje van het woord timer.
Vervolgens doet hij het alleen niet. Als ik dan weer terug ga naar het schermpje waar je de url in kunt voeren is het gedeelte met timer=240 uit de url verdwenen.
Ook geprobeerd met het ip adres van de Shelly, maar geen verschil.
Iemand een idee?
Edit: Ik heb al ontdekt wat er mis ging. Als je het via de iOS app doet, slaat hij de ‘&timer=‘ parameter niet op. Maar als je het rechtstreeks via de interface van de shelly zelf doet (benaderen via zijn ip-adres), dan slaat hij de ‘&timer=‘ parameter wel op en werkt de timer perfect.
[Voor 24% gewijzigd door vanenkelen op 15-12-2021 22:37]
Hippe Lip schreef op zaterdag 18 december 2021 @ 11:46:
Als dat zo is, dan kan ik de WP dus niet WAR (weersafhankelijk) laten verwarmen, omdat evohome dan de kluts kwijtraakt omdat er de ene keer warmer water beschikbaar is dan de andere keer en dus niet meer weet hoe lang de klep open moet. Dat zou betekenen dat ik het buffervat het beste op een constante temperatuur kan houden. Die heb ik nu op 35 graden staan.
Klopt deze aanname?
Het is heel verstandig dat je met cv-buffer gaat werken voor je warmtepomp.
In de uk-handleiding van evohome zit een schets van aanbevolen hydraulische opstellingen.
Jouw opstelling voldoet daar denk ik aan.
Het is echter niet noodzakelijk voor evohome dat deze een vaste temperatuur heeft dus die kan je prima weersafhankelijk laten regelen.
Waarbij de weersafhankelijk regeling met buffervat als voordeel heeft dat het niet noodzakelijk is om de WP vanuit evohome aan te sturen. Daarnaast is er in cv-deel geen bypass noodzakelijk is als zo’n adaptieve pomp hebt voor het cv-deel.
Bovenste schema dus.
Waarbij je dus als je WP niet vanuit evohome wil aansturen je bdr91(t) gewoon als ketelrelais/WP aanleert voor starten/stoppen van de cv-pomp.
Het is dan niet noodzakelijk om bdr91t te hebben dat moet alleen als je ook de WP wil starten/stoppen ivm het aantal schakelingen.
[Voor 72% gewijzigd door leonbong op 19-12-2021 10:10]
Het is een flinke kluif dit topic en op veel zaken inmiddels een antwoord gevonden, toch wil ik jullie vragen hoe ik mijn huis het beste kan voorzien van een evohome.
Situatie: intergas hre 36
Zolder kamer 1x dochter die het altijd koud heeft schijnbaar.
1e verdieping 3 slaapkamers waarvan 1 slaapkamer ook graag verwarmd (rest staat altijd uit)
1e verdieping badkamer die ook zeker wat warme kan gebruiken.
begane grond met Vloerverwarming, oud beestje zie foto is bijverwarming en 3 radiatoren in de huiskamer.
Nu gebruiken wij de airco op de BGG als hoofdverwarming en s'avonds zo nu en dan de houtkachel.
Je begrijpt dat als wij de BGG opwarmen dat de VV uitgaat als ook de bovenverdieping en dat vinden de dames maar niets.
Ik zoek dus middels evohome een manier op de bovenverdieping te verwarmen zonder dat de BGG mee verwarmd.
het idee is dus op de slaapkamers een HR92 te plaatsen, de badkamer mag altijd mee met iedere aanvraag dus die hoef niet perse voorzien van een HR92 ( kan wel)
De VV wil ik voorzien van een HR92 die ik dan als ik het goed begrijp als aan/uit moet instellen.
de woonkamer radiatoren evt ook voorzien van een HR92 of deze uitzetten (staan vaak dicht)
Gaat dat werken met die VV en de HR92. (aanvoer is 15 mm geen 22). die hce80 is veel te duur voor die 3 zone's die als een werken.
Ideaal zou zijn als ik de VV gewoon op een lage temperatuur kan laten werken b.v 19 graden terwijl de dames een temperatuur van 20 krijgen.
[Voor 11% gewijzigd door merlin1201 op 11-01-2022 21:56]
4800 Wp 10x ZO 6x NW https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=74451&sid=66030
nee idd zodra ik de begeleide configuratie gebruik kan ik 1 zone aanmaken, maar als ik later een 2e wil toevoegen met creëren zones dan wist hij eerst gemaakte instellingen, snap dat niet.
Valt me wel op dat de temperatuur aangegeven op het display veel hoger ligt dan wat het is, naar dat is te corrigeren zie ik.
[Voor 7% gewijzigd door merlin1201 op 12-01-2022 21:24]
4800 Wp 10x ZO 6x NW https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=74451&sid=66030
Ik zie in mijn systeem overzicht bij mijn gemaakte zone: Single zone evotouch sensor, dan werkt het verder prima.
ik heb geen leeg vakje, die heb ik wel als ik bij creëren zone de instellingen wis en handmatig zones aanmaak, echter krijg ik het niet voor elkaar dat mijn cv opstart, deze reageert niet.
4800 Wp 10x ZO 6x NW https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=74451&sid=66030
In September is er bij mij vloerverwarming aangelegd (ingefreesd in bruine jaren 70 tegeltjesvloer). sleuven dichtgezet, en laagje egaline er overheen, daar overheen nieuwe tegelvloer. Aansturing dmv honeywell evohome met HCE80, 3 zones (1=hal, 2=woonkamer/keuken, 3=serre) 7 groeps verdeler. (hal = 1 groep, serre = 2 groepen, woonkamer/keuken 4 groepen) plattegrond:
Na 5 a 6 weken opstartprotocol gevolgd, en vloerverwarming werkt op zich prima. Alle groepen worden warm, ruimtes zijn op temp, etc... De flow per groep is ingesteld door de installateur, er is een bypass geïnstalleerd vlak bij de verdeler (in de trapkast op de BG, ketel staat op 2e verdieping).
Op 1e en tweede verdieping staan radiatoren, maar die staan eigenlijk altijd uit vanwege aanwezigheid airco/inverter om te verwarmen. Radiator in de badkamer heeft thermostaatkraan en staat soms aan op standje 2 á 3.
Ik vraag me af of ik nog wat kan optimaliseren wat betreft de instellingen in Evohome en/of instellingen van de ketel (Nefit Ecomline HR uit 2007, vorig jaar onderhoud gehad).
Schakelmomenten per uur in de Evohome staat nu op 6, met een minimale aan tijd van 2 minuten (adviesinstellingen installateur) Thermostaatknop op de verdeler staat op 40 graden, vermogen van de ketel heb ik al aardig wat teruggeschroefd (zie foto hieronder), pomp van de ketel staat op nadraaitijd van enkele minuten ipv continu.
Enkele foto's van opstelling en ketel:
Is hier nog wat aan te optimaliseren? Wat zou bijv. het effect zijn als ik de minimale aan tijd naar 1 min. zou aanpassen? of aantal schakelmomenten naar 3? of beide? of kan de ketel nog beter afgesteld worden?
Wat mij wel opvalt is dat de aanvoer en retour temp op de verdeler altijd redelijk dicht bij elkaar liggen.
Dit topic heb ik inmiddels grotendeels gelezen maar ik hoop dat jullie met jullie ervaring even met mij willen meedenken. Support van Honeywell kan mij helaas niet verder helpen en verwijzen maar naar de installateur specialist..
Het probleem dat ik ervaar is dat wanneer de Evohome instel op de geadviseerde setting voor vloerverwarming (3 schakelingen) minimaal 1 minuut aan tijd. De beneden ruimte niet op temperatuur komt. Soms gaat de ketel branden en staat de verdeler uit. Soms ga de verdeler nadat de ketel een +/- een minuut heeft staan branden, aan en vervolgens stopt de ketel dan met branden en blijft de verdeler aan. Soms gaat het wel gelijk op. Mijn conclusie de warmte komt dus nauwelijks in de vloer. Het loopt niet synchroon.
De pomp van de vloerverwarming is aangesloten op de HCE80.
Vanmiddag heb ik het aantal schakelingen terug op 6 gezet met minimaal 1 minuut aan tijd en een forse temperatuur verandering gevraagd. Als ik dit doe dan blijft de verdeler langer aan en de brander ook. Het systeem lijkt beter synchroon te lopen.
Gevolg: de ruimte wordt langzaam wel warmer
In een ander topic las ik de tip om de HCE80 via een instelling synchroon te laten lopen. Als ik dit uitvoer, dan reageer de ketel niet meer op een warmte vraag vanuit de Evohome Touch. Klopt dit?
Daarnaast leest ik dat sommige mensen de BDR91 eerst hebben aangemeld op de HCE80 en daarna ook op de Evohome Touch. Is het noodzakelijk om dit te doen? En kan dit dé oplossing zijn voor mijn probleem?
Korte samenvatting van mijn setup en hoe is deze aangesloten /opgebouwd
Benedenverdieping:
Vloerverwarming +/- 80m2
Verdeler HCE80 met 6x MT4-230-NC aangesloten op 4 zones op de verdeler + draadloze zender unit.
De beneden verdieping ingesteld als 1 grote zone (via de begeleide wizzard met een Evohome Touch (aan/uit) ingesteld als temperatuur voeler (staat in de ruimte) De Evohome touch is gekoppeld aan de BDR91 die de ketel aanstuurt bij de warmte vraag.
Verdeler zit in de kelderkast en er is een bypass geïnstalleerd.
1e verdieping 2x HR92 (elk in een aparte (slaap)kamer) Badkamer normale verwarming geen HR92.
Zolder 1 radiator geen HR92
Adaptief verwarmen staat uit. Alle overige slimme functie ook. Ik wil eerst weten zonder slimme functies of het systeem de vloerverwarming de ruimte op temperatuur kan houden.
Wie kan mij op de goede weg zetten?
Alvast heel erg bedankt!
Dat klinkt logisch, alleen kan ik op het bedieningspaneel (zie foto is nog van een oude instelling, deze staat nu op 6 schakelingen en 5 minuten) Ik kan daar een maximaal aan tijd van 5 minuten instellen. Hoger kan ik niet aangeven.
De interne voeler heb ik wel een correctie gegeven gezien deze afweek van de daadwerkelijke temperatuur in de ruimte. Gemeten met een geijkte thermometer.
Heb een nieuwbouwwoning met stadsverwarming en vloerverwarming met een Honeywell Evohome systeem. Nu valt het me op dat ik warmte verbruik heb terwijl er geen warmtevraag is, alle zones staan dan uit. Alle LEDjes van de zones op de HCE80 zijn uit en de ventielen staan dicht. De pomp blijft wel doorlopen en volgens mij komt dat omdat het verkeerd geschakeld is. Zie de foto uit de handleiding van de HCE80 en de foto van hoe het bij mij is aangesloten.
Kan ik zonder problemen de pomp aansluiten zoals in de handleiding? De installateur en aannemer zijn tot nu toe helaas niet al te behulpzaam vandaar dat ik zelf op onderzoek ben uitgegaan!
Ik draai al meer dan 6 jaar naar alle tevredenheid op mijn evohome. Ik heb uitsluitend vloerverwarming in huis. Half december is mijn Nibe S1255-6PC geïnstalleerd en ben ik (dus) van het gas af.
Omdat mijn warmtepomp ook kan koelen moest ik mijn evohome ‘ombouwen’ zodat die ook de koelmodus aankan. Er is nieuwe firmware ingekomen, ik heb de functie voor koelen geactiveerd volgens het boekje en ik heb mijn HCE80’s tijdelijk voorzien van een draadbruggetje om ze in koelmodus te zetten.
Toch doe ik ergens iets verkeerd, want nergens gaat een klep open op die verdelers.
Wat ben ik vergeten of wat doe ik verkeerd?
Ik kon nu even kijken op mijn Evohome display. Ik zie een verschil bij de niet gekoelde zone (badkamer). Die staat bij mij uit, het blauwe “vries” symbool ontbreekt. Bij jou staat daar ook een koelsymbool, maar dan wel op 30 graden (dus feitelijk uit).
Volgens mij betekent dat dat je die zone op de Evohome echt nog moet uitsluiten van het koelen.
Ben benieuwd of je inmiddels al verder bent.
Nou, vanmiddag en vanavond ben ik er dan eindelijk toe gekomen om evohome terug te zetten naar fabrieksinstellingen en alles opnieuw te programmeren. Dat ging, ondanks alle instructies de eerste paar keer niet goed natuurlijk. Gelukkig programmeerde ik steeds eerst maar één zone en controleerde dan of het goed ging. Of je kon omschakelen tussen verwarmen en koelen en of er zowel een koel- als een verwarmtemperatuur per zone in te stellen was.
Het twee keer toewijzen van de Honeywell Round met tussendoor de ‘terugtoets’ (🔙) lukte wel, maar het duurde even voordat ik zag dat je die truc (🔙) ook uit moest halen met elke zone op de verdelers.
En dan moest het eerst verkeerd gaan om er pas bij de zoveelste keer achter te komen dan het TIEN keer eenvoudiger is om de groepen op de HCE80 verdelers in volgorde te programmeren. Dan gaat gewoon alles in één moeite door.
Maar goed, het zit er nu allemaal in. Als ik het morgen nog een keer moet doen, hier thuis of bij een ander, dan ben ik misschien wel in een uurtje klaar, in plaats van nu in een halve dag…
Het enige is nu dat het systeem in koelmodus staat, alle verdelers ook, en dat alle temperaturen lager ingesteld staan dan de huidige temperatuur, maar dat er toch maar twéé van de 7 groepen open staan. Rara hoe kan dat?
Nou, morgen maar eens verder kijken.
Veel dank @fmb voor je hulp in elk geval.
[Voor 16% gewijzigd door Hippe Lip op 31-07-2022 22:46]
@fmb
Ik gebruik de app ook, maar deze waarnemingen zijn direct na het programmeren gedaan. In de tussentijd heb ik niet aan een thermostaat gedraaid en de app ook nog niet gebruikt. Daar kan het dus niet aan liggen. Dus wat die 'tijdelijk' is, geen idee...
Bovendien: ik merkte dat evohome de temperaturen niet onthoudt als je ze instelt op 'permanent' en vervolgens switcht tussen koelen en verwarmen. Als je dan weer terugswitcht is hij die 'permanente' waarde kwijt en weet hij alleen het ingestelde programma nog maar. Dus heb ik het programma zodanig ingesteld dat die dag en nacht (je moet een dag- en een nachttemperatuur instellen, kan niet anders) op dezelfde gewenste temperatuur staat. En dat voor de verwarmstand en voor de koelstand. Die twee programma's lijkt-ie wel te kunnen onthouden. Evohome is kennelijk nog niet écht helemaal koel-ready...
Heb je wel een suggestie waaraan het kan liggen dat er nu zelfs nog maar één zone aangestuurd wordt?
Bij uitlezen gisteravond zag ik wel dat er zones reageren, maar op een vreemde manier. De logeerkamer wijkt maar een halve graad af van de gewenste temperatuur en de klep staat daar open. De studeerkamer daarentegen wijkt een hele graad af, maar die klep staat dicht. Om dan nog maar te zwijgen van een slaapkamer die 4½ graad afwijkt en die niet open staat…
@MikeyMan Ik ben er toevallig ook mee bezig en heb laatst antwoord gehad van resideo Honeywell
Je schijnt 2x één BDR91T nodig te hebben 1 tje voor de vrijgave en 1tje om te schakelen tussen verwarmen en koelen.
Zelf ben ik er ook nog niet uit hoe ik dat moet doen want mijn aansluitingen zijn exact hetzelfde als die van jou
Overigens werkt deze alleen met een 3punts klep wat iets heel anders als een 3weg klep.
Een hm80 is een volwaardige vloerverwarmingregelaar.
Bedankt voor je reactie, als ik de beschrijving moet geloven lijkt die van jou wel verkeerd aangesloten
Volgens de onderstaande foto zou je de hm80 op een 3 weg mengklep moeten aansluiten eventueel met flowsensor
Als ik het goed zie heb jij een zone klep gevolgd door nog een 2 weg klep (met rode cirkel) en dan de pomp, aangestuurd door de HM80
Correct me if im wrong
Klopt ik gebruik een 2-weg klep met 3-punts 230V aansturing.
Maar een met 2-weg klep werkt het ook als echter dan moet je een vloerverwarmingsverdeler hebben.
In jouw schema is geen vloerverwarmingsverdeler die water mengt daarom is dan 3-wegklep met hoge Kv noodzakelijk omdat anders er te heet water door de vloer gaat.
Ik heb dus 2-weg klep (kV 0,25) in de aanvoer vanuit de ketel/stadsverwarming.
Diut is mijn schema.
[Voor 35% gewijzigd door leonbong op 17-09-2022 13:53]
Kleppen zijn niet moeilijk ik zou denken dat voor mengkleptoepassing dus een echte 3-weg kvs 4 klep zal voldoen die zijn 3/4 inch.
Honeywell VSMF serie is eventueel geschikt of honeywell V5822 serie 6,5mm slag vereist.
Als klepmotor is een honeywell 6410L geschikt mits je een 230VAc versie neemt of van ander merk mits deze 3-punts is op 230V en 6,5mm slag.
De HM80 deze kan alleen met 230V klepmotors overweg zelf wordt lastig honeywell maakt hem sinds kort niet meer.
Ik heb zelf een.
HM80
Honeywell M6410L4029
2-weg oorspronkelijk een Honeywell V5822A1063 (2,5m3/uur als Kvs) 2-wegklep.
Inmiddels vervangen Honeywell VSMF 215 0.25 met kvs 0,25 ook 2-wegklep.
Huidige situatie:
[Voor 49% gewijzigd door leonbong op 28-09-2022 16:59]
Kleppen zijn niet moeilijk ik zou denken dat voor mengkleptoepassing dus een echte 3-weg kvs 4 klep zal voldoen die zijn 3/4 inch.
Honeywell VSMF serie is eventueel geschikt of honeywell V5822 serie 6,5mm slag vereist.
Als klepmotor is een honeywell 6410L geschikt mits je een 230VAc versie neemt of van ander merk mits deze 3-punts is op 230V en 6,5mm slag.
De HM80 deze kan alleen met 230V klepmotors overweg zelf wordt lastig honeywell maakt hem sinds kort niet meer.
Ik heb zelf een.
HM80
Honeywell M6410L4029
2-weg oorspronkelijk een Honeywell V5822A1063 (2,5m3/uur als Kvs) 2-wegklep.
Inmiddels vervangen Honeywell VSMF 215 0.25 met kvs 0,25 ook 2-wegklep.
Bedankt voor je reactie, ik heb echt een HM80 nodig ik wil namelijk in een later stadium actief gaan koelen op 6 graden aanvoer en wil niet dat de vloer onder de 18 graden(dauwpunt) komt
Met de HM80 kan ik een 3 weg Mengklep aansturen en een onder en boven temperatuur setpoint instellen
Dit is een schets van een deel van het principe schema met temperatuurtraject in koel modus
Ik heb ook een plaatje van wat een BDR91 doet op zoneklep:
Als die zone op dat moment de enige is die je wilt verwarmen, slaat steeds je warmtepomp uit als de zoneklep dicht gaat. De watertemperatuur die de warmtepomp ziet stijgt dan snel en dan bepaalt de logica in de warmtepomp dat hij uit mag. Vervolgen gaat de zoneklep weer open en daalt de temperatuur weer snel, warmtepomp start weer op op volle toeren, klep gaat na een paar minuutjes weer dicht en zo blijft hij aan het pendelen.
Mijn voorzichtige conclusie begint te worden dat evohome zoneregeling niet echt geschikt is voor gebruik met een warmtepomp en zonekleppen.
Ok, maar dat gebeurt dus ook als de ruimte nog niet op de in Evohome ingestelde temperatuur is?
Sterker nog; er was geen enkele ruimte op temperatuur. Weet (nog) niet hoe het eruit ziet als alle ruimtes echt fors uit de richting zitten. Heb een goed geisoleerd huis. Met 200m2 aan vloerverwarming verdeeld over (nu) 20 groepen.
Maar het gaat m.i. vooral mis bij de instellingshorizon van een uur. Dit had nooit zo in de software mogen komen.
[...]
Evohome is natuurlijk iets intelligenter dan dat, anders zou je met elke warmtebron continue aan het pendelen zijn. Evohome probeert precies genoeg warmte te vragen zodat de ruimte op de gevraagde temperatuur blijft.
Dat is op zich logisch, maar met deze aansturing krijg je dat gependel vrijwel altijd. Ook als de temperatuur nog omhoog moet.
[...]
Eens. Hoe zou je het willen zien dat Evohome de warmtepomp zou aansturen in jouw situatie?
Dat uur als cutoff moet eraf. En warmtevraag gepoold. Waarvoor ik me een uur als horizon dan wel weer kan voorstellen. 'bij verwachte warmtevraag in het komende uur, zoveel mogelijk kamers tegelijk verwarmen'.
Heb liever twee uur lang 100% gevolgd door twee uur lang 60% dan vier uur lang 80% met elke keer tussenpozen.
[...]
Ik heb even gezocht en vond hier een beschrijving van de nieuwe instellingen voor warmtepompen.
Ik weet niet wat een fixed speed of een inverter heatpump is. Ga er voor het gemak vanuit dat een Panasonic Monobloc een inverter is.
Heb hem nu op 1 cycle rate per hour (wat wellicht het probleem veroorzaakt uiteindelijk), minimale aan tijd 30 minuten, minimale uit tijd 10 minuten staan. 20 minuten kan ik daar niet selecteren.
Heb nog een poging gedaan zonder die 10 minuten minimale uit tijd, door deze op 0 te zetten, maar daar heb ik de resultaten nog niet van kunnen zien. Begon met een Fibaro Switch2, maar die kan niet potentiaalvrij schakelen, nu een Fibaro Smart module, maar die doet geen off blijkbaar.
Vanavond Shelly binnen en nog eens verder meten.
[...]
Dus nog meer voorspellen dan het nu al doet en dan vooral zones gelijktijdig schakelen ipv apart? Dat is een mooie strategie als je warmtepomp een (te) hoog minimum vermogen heeft maar een slecht idee als je warmtepomp te krap is bemeten (laag maximaal vermogen). Dat zou een instelbare keuze kunnen zijn of Evohome zou deze twee situaties zelf moeten gaan herkennen.
Das natuurlijk inherent aan zoneverwarming. Zodra er zones dicht zitten, ga je al snel naar overcapaciteit aan de kant van de WP. Zou inderdaad iets instelbaars kunnen zijn.
[...]
Ik vind het ontbreken van OpenTherm op warmtepompen echt een groot gemis en ik snap het ook niet. Kan iemand uitleggen waarom dat vanuit de fabrikanten bezien te verklaren is?
Ok, maar dat gebeurt dus ook als de ruimte nog niet op de in Evohome ingestelde temperatuur is?
Dit is wat er gebeurd als de ruimte nog niet op temperatuur is:
Hierin zie je de vloerverwarming schakeling door evohome,de daadwerkelijke schakelingen van het ventiel (met een shelly en node red doe ik wat nabewerking), de temperatuur, en het vermogen van de WP.
helaas kun je nu niet hoveren met je muis, maar als je dat doet zie je dat de WP steeds 1-2 minuten nadat de VV klep dicht gaat uitschakelt.
De woonkamer is niet op temperatuur, dus wat mij betreft mag de klep open blijven.
Ik snap overigens wel waarom de evohome dit doet: bij hoge temperatuur verwarming kun je op deze manier overshoot vermijden. Omdat ik weersafhankelijk de watertemperatuur bepaal, is er vrijwel geen overshoot.
Graag zou ik per zone aan willen geven of dit soort PI regeling middels aan-uit gewenst is of niet, maar dat is alleen maar te bouwen als je zelf handig bent met shelly's en node red.
Uiteindelijk lukt me dat wel, maar na 1000€+ uitgegeven te hebben aan een multi zone systeem voelt het een beetje vervelend.
Een grote buffer installeren om daarmee de tekortkomingen van mijn zoneregeling te compenseren voelt nog iets vervelender dan die paar shelly's en een paar avonden tijd. Ik wil namelijk wel gewoon dat de WP uit gaat als er geen warmtevraag is. Continu water door de buffer heen pompen en op temperatuur houden is prima als het echt koud is, maar in de huidige weersomstandigheden is het gewoon 60-70% van de dag niet nodig.
Ik zit dit topic even door te lezen en lees iets over warmtepomp en pendelen in combinatie met evohome.
Enkele weken geleden hebben wij een daikin altherma 3 geinstalleerd gekregen en hierbij ook evohome aansturing.
Op de begane grond hebben we vloerverwarming in 7 groepen, met een verdeler incl pomp.
Gedurende de weken dat hij nu aan staat (expres temperatuur hoog gezet zodat ik een beeld krijg van het verbruik) laat hij eigenlijk dagelijks een pendelend beeld zien. ( tenminste, ik vind dat hij zichzelf vrij vaak in en uit schakelt)
Wat ik graag zou willen is dat de warmtepomp wat langere en minder krachtige runs maakt.
Sowieso ga ik de aanvoer temperatuur nog iets verlagen, maar nou vraag ik me af of evohome niet ook een oorzaak kan zijn van het pendelen.
Hoe kan ik dit controleren?
*hardware*
daiking Altherma 3
7 groeps vloerverwarming met pomp
20L buffer vat
200L ssw boiler
(boven alles oude radiatoren)
Dit is stroomverbruik vandaag van alle groepen, maar de uitschieters zijn van de wp.
[Voor 20% gewijzigd door jichem op 27-10-2022 14:57]
We hebben duidelijk andere ervaringen. Het maximaal 1 keer per uur schakelen betekent niet dat er ook echt elk uur geschakeld wordt. Mijn warmtepomp maakt makkelijk runs van een hele dag, aangestuurd door Evohome.
Onderste grafiek: De BDR91T geeft in dit voorbeeld de hele dag een aan signaal van +-7u tot +- 17u.
Bovenste grafiek: De warmtepomp schakelt soms zelf uit op basis van retourtemperatuur/delta T, maar draait ook urenlang
Blijft m.i. overeind dat de sturing van evohome op zichzelf totaal ongeschikt is voor een warmtepomp zonder buffervat
@MikeyMan
Helaas kan ik het document nu niet online vinden, maar ik heb hier een pdf waarin de configuraties staan voor evohome in combinatie met een WP. Daarbij stuurt evohome de secundaire pomp aan. Dat is de configuratie zoals Honeywell die aangeeft.
Hmm, “nooit of nauwelijks”. Het gebeurt toch wel dus. Daar zou ik niet blij mee zijn. Het zorgt voor versnelde slijtage van je WP en je mag dus rekenen op eerdere problemen…
Ik maak me er echt geen zorgen over. Kan er eens dieper in duiken, maar De afgelopen 30 dagen zag het aan/uit signaal vanuit de BDR91T er als volgt uit:
Dat zijn ongeveer 30 schakelingen vanuit de aan/uit thermostaat, dat mag geen probleem zijn.
Ik zie juist dat de warmtepomp zelf op basis van zijn eigen regeling wel eens stopt terwijl hij een aan signaal krijgt.
Maar hoe moet dit in de praktijk dan werken, hoe voorkom je dan overshoots van temperatuur als er maar een klein beetje warmtevraag is? Of neem je instabiliteit van je ruimtetemperatuur dan voor lief ten faveure van (het idee dat) langere runs beter zijn? Jouw ideale regelaar moet in de nacht ervoor op basis van het weerbericht een lange run maken die lang genoeg is om overdag tussen 20 en 21 graden te zitten?
Hoe is dat lastig? Adhv buitentemperatuur en snelheid van opwarming is dat prima in te regelen. En zeker met een traag warmtepomp systeem en bijbehorende lage Ta zal het met die overshoot wel meevallen. Daarnaast is ie nu ook al in staat om op basis van het weer ruimtes uit te laten.
Ik stel ook niet dat die run perse 24 uur moet duren, maar dit is ronduit belachelijk:
Een flexibele regelperiode of zelfs eentje van drie of vier uur had een stuk rustiger geweest. Er wordt nu nieteens een poging gedaan om een lange run te maken, tenzij je ver van je setpoint af zit wellicht en er meerdere blokken van een uur aan elkaar worden geplakt. Een situatie die hier in huis sowieso niet voor komt.
Maargoed, blijkbaar zijn sommigen van mening dat dit prima regelgedrag is.
[Voor 15% gewijzigd door MikeyMan op 29-10-2022 09:46]
@jichem
Ehh, hier lijkt, als ik je goed begrijp, een fout gemaakt te worden. Je hebt een vloerverwarmingverdeler met pomp? Die dingen zijn prima als je een gasgestookte CV-ketel hebt. Die geeft namelijk een te hoge temperatuur voor de vloerverwarming. Die verdeler van je circuleert het water in de vloer en mengt een beetje warm water van de ketel bij als het te koud wordt.
Een WP daarentegen wil je draaien met een zo hoog mogelijk rendement. En dat bereik je door een zo laag mogelijke temperatuur van je CV-water. Dan werkt die bijmenging niet, want die heeft een groter temperatuurverschil nodig. Je hebt een gesloten verdeler nodig. Vind ik nogal verwarrende naam; ik bedoel een verdeler zonder pomp; als een radiator in het circuit opgenomen. Op die manier kun je je WP met de laagste temperatuur laten werken, dus hoogste rendement.
[...]
Niet zo heel vreemd met hete huidige weer. Je hebt nauwelijks warmte nodig. Of het goed functioneert weet je pas volgende week als het wat kouder wordt.
[...]
Laat je de WP in WAR draaien, met weersafhankelijke watertemperatuur? Dat is de manier om terug te moduleren.
[...]
Zie hierboven.
[...]
Ehh, 20 liter buffer? Of 200 liter?
Parallel of in serie?
Ik heb een druk weekend achter de rug, dus een iets verlate reactie. Wel super fijn deze uitgebreide reactie.
Wij hebben inderdaad een verdeler met pomp, dat is een fout van de vloerverwarminginstallateur geweest. Er werd mij verteld dat bij onze verdeler de pomp er vrij makkelijk tussen uit kan, hoewel ik zelf niet echt in zie hoe. De pomp lijkt mij hier namelijk de koppeling van de aanvoer en de warme kant van de verdeler. Hieronder hoe ons systeem is aangesloten.
De warmtepomp draait wel in WAR, wat mij opviel is dat ik de aanvoer temperatuur niet lager dan 35 kon instellen. Ik kon het wel terugdraaien, maar de temperatuur bleef gewoon 35 aangeven.
Het buffervat is inderdaad een schamele 20L en hangt net als het expansievat naast de unit, naar wat ik dacht in serie.
Met dit probleem wil ik heel graag de komende tijd, als we de rest van de verbouwing afgerond hebben, echt aan de slag gaan. Het is natuurlijk eeuwig zonde dat het systeem niet optimaal draait.
Wat ik hierbij wel merk is dat mijn kennis op dit vlak gewoon wat beperkt is en ik met alle stress (ziek dochtertje) het heel lastig vind om de juiste informatie van het internet te halen. Normaal iets wat mij heel goed afgaat. Hierdoor ben ik wat terughoudend in dingen zomaar aanpakken.
Fijn dat hier behulpzame mensen zijn!
Als ik na de laatste twee run's kijk die zijn toch langer dan een uur?
Dus misschien is het minimum vermogen van de WP te veel waardoor, evohome geen keus heeft dan de WP aan en uit te zetten?
Omdat evohome in eerste instantie het probeert te corrigeren, door op de zone die te warm wordt verder dicht te sturen. Als dat niet meer gaat omdat er dan toch overshoot onstaat op zone zal verwarmingstoestel uit worden geschakeld.
Ja klopt, dan verschijnt er een symbooltje met een zonnetje en gaat de zone naar 5 graden als er op basis van het weerbericht geen verwarming nodig is.
Huh? Een weersafhankelijke functie in evohome? Is er recentelijk weer een nieuwe firmware gekomen?
Ik ken die functie niet. Heb wel de FW die geschikt is voor WP en voor koelen.
[Voor 58% gewijzigd door Hippe Lip op 02-11-2022 21:46]
@Hippe Lip geen idee hoe je die versie informatie tevoorschijn tovert, misschien heb je een ander model van de Evohome?
Ah inmiddels na heel lang zoeken gevonden dat je 10-15s op de “Instellingen” knop moet drukken in het normale menu om die versies te zien.
Daar zie ik exact dezelfde versie staan als bij jou.
Bij “slimme functies” in het menu kun je het instellen.
[Voor 19% gewijzigd door CyBeRSPiN op 02-11-2022 22:14]
In de afbeelding die je eerder had gepost kon je al zien dat het niet altijd een uur is, maar daar had je nooit antwoord gegeven op die vraag gesteld had om dat te controleren.
Op 31-okt-2022
leonbong schreef op woensdag 9 november 2022 @ 09:47: Kon ook weinig controleren, aangezien het steeds warmer werd.
Ik zag langer dan uur in het plaatje, maar ik bedoelde of je dat ook daadwerkelijk in data kon controleren.
Maar maakt niet uit hoor, geeft niks dat je mijn vraag niet begreep.
Ah, ja dat had ik toen inderdaad wel terug kunnen zien. Zie bovenstaande.
Conclusie is: Het is niet altijd een uur, maar dat vormt wel de standaard backbone van de aansturing.
Ik denk dat we niet anders kunnen concluderen dat je een "pendelende" warmtepomp hebt, tgv te veel vermogen.
Die conclusie mag m.i. niet getrokken worden. Er is momenteel geen enkele relatie tussen de vraag vanuit evohome en het gedrag van de warmtepomp.
En ja; zeker met deze temperaturen heeft die teveel vermogen. Maar draait vervolgens wel netjes runs tot twee uur (tot nu toe)
Kan je de stooklijnregeling van warmtepomp niet nog verder omlaag instellen?
Dus dat je warmtepomp bij huidige buitentemperatuur kouder water laat maken. Dit werkt alleen als je nog niet om de minimum frequentie (toerental) van de compressor zit.
Je kan voor elke zone instellen of deze gebruikt kan worden voor (1) verwarmen en koelen, (2) alleen verwarmen en (3) allen koelen.
Je komt in het juiste menu door onweer 5 seconden de knop “menu” ingedrukt te houden. Dan krijg je een pop-up om te bevestigen dat het naar het configuratie menu wilt gaan.daarna moet je naar “zone configuratie” en wijst het zichzelf.
Dat “wijst van zelf”is voor mij nog niet duidelijk.
Dat “wijst van zelf”is voor mij nog niet duidelijk.
Jouw menu ziet er iets anders uit dan bij mij. Ik hebben knopje “parameters”, daar zitten de opties die je zoekt.
Welke software versies heb je? Kun je hier vinden:
1. Druk (kort) op de "Menu" knop.
2. Houd de “Instellingen “ knop ingedrukt totdat het “System Informatie” scherm verschijnt.
Er zit wellicht lucht in de slangen die niet goed warm worden, verder zou je hem kunnen regelen met de flowmeters als deze op je verdeler zitten.
Als je een foto plaatst kunnen wij je misschien helpen.
Dank voor je aanbod.
Ik heb geprobeerd goede foto's te maken.
Hier gisteren avond de warmtepomp in bedrijf genomen met BDR91T. De leidingen werden mooi warm en hij maakte langere runs dan 30 minuten, totdat ik vanmorgen beneden kwam en de woonkamer niet op temperatuur was en de warmtepomp uit stond..
Heeft iemand een idee wat ik anders zou kunnen doen?
Ik had alle zones tijdelijk ingesteld op 35 graden tot 10:00 om te kijken wat dit deed, de warmtepomp draait mooi door zoals te zien op de foto van het kWh verbruik tussen 8:00en 10:00
Vanaf 10:00 heb ik alleen de woonkamer en badkamer op 35 graden continu om zo te kijken of hij mooi terug zou moduleren
Maar Ipv lager te gaan draaien gaat hij uit en heeft hij ook een warmtevraag van 0% terwijl de zone wel vragend is
De communicatietest was wel goed want hij stuurt hem daarvoor wel aan
Ja ik heb alles opnieuw ingesteld, alle zones lopen nu mooi mee en ik heb gelijk de omschakel module toegewezen en zou nu eventueel ook kunnen koelen. Ik heb het nog niet geprobeerd omdat de woonkamer pas vanochtend weer op temperatuur was en en ik evo home nu even 2 weken de kans wil geven om de warmtevraag en het vermogen die nodig zijn in de schatten, dit zal wel gepaard gaan met wat overschoots
Even rechtstreeks bij Resideo geïnformeerd. Dit is hun reactie.
[...]
Mammer, maar helaas. We moeten dus nog een paar maandjes wachten… 🤷♂️
Ik heb net alles besteld voor een Evohome systeem incl de HCE80. Hmm wat is nu verstandig de boel weer terug sturen en wachten op de HCC100? Ben bang dat hij in het begin erg duur zal zijn en misschien niet zo goed leverbaar.
Zo te zien kan je 20 thermische motoren aansluiten en zijn die porten niet meer gekoppeld aan zones maar kan je dat vrij configureren. Dat is wel wat makkelijker.
[Voor 3% gewijzigd door Skidmarks op 10-12-2022 12:25]
De HCE80 is rechtstreeks gekoppeld met de BDR91 in synchroon modus. De ketel gaat synchroon aan/uit als de HCE80 de pomp aan/uit zet. Evohome zelf is ook gekoppeld aan dezelfde BDR91 voor als de radiatoren boven warmte vragen.
Ik heb de schakeluitgang vd pompschakelaar vd HCE80 aangesloten op een tijdrelais met afvalvertraging, wat neerkomt op een instelbare nadraaitijd vd pomp nadat de HCE80 stopt. De kleppen doen er 3 a 4 minuten over om te sluiten, en als de ketel stopt zit er nog veel warmte in de ketel en de leidingen. Die kan nu mooi nog de vloer in met 3,5 minuut nadraaitijd.
Parallel aan het tijdrelais zit een simpel klokprogramma wat elke dag de pomp 5 minuten laat draaien om te voorkomen dat hij vast loopt.
Alle bovenstaande functionaliteit had eigenlijk in de HCE80 moeten zitten, maar nu dus zelf maar opgelost.
Het systeem werkt nu eindelijk zoals het zou moeten werken.
CoffeeEric schreef op woensdag 30 november 2022 @ 08:30:
M’n eerste posting in dit topic, maar ik volg m al een tijdje.
Situatie bij mij (nog maar net)
Evohome 3x HCE80 (oude situatie werkte dit perfect met een BDR91A ) en 9 ruimte thermostaten T87RF
En nu een NiBE s1255 warmtepomp dus koel mogelijkheid.
Evohome is ge-update en heeft idd Koel functie
De nibe wordt vlgns de installateur gefopt om te koelen door 220v over een contact te laten gaan.(automatisch heeft de Nibe schijnbaar problemen rond t omslagpunt van 20-25 graden C ) en nu stuurt hij t systeem aan door een 30 graden signaal door te geven)
Dit signaal aan de Nibe wil ik aansturen door de BDR91T (evohome zegt “koelen”, en schakelt 220 over t contact)
Tot zover duidelijk.
Echter moet ik de HCE80 dan ook aansturen met nog een bdr91T of is dat dan niet meer nodig?
Kan ik ze aansluiten op 1 BDR91T ?
Misschien mosterd na de maaltijd, maar ik heb een S1255 in bestelling (dus nog geen praktijkervaring) maar wel met wat moeite bij NIBE en Honeywell en met hulp van mensen op dit topic geprobeerd uit te vinden hoe het straks op Evohome aangesloten moet.
Opmerking van je installateur verbaast me. Hieronder screenprints van het schema dat ik van Honeywell heb gekregen. Andere Tweakers kunnen deze plaatjes misschien beter interpreteren, maar ik lees eruit dat geen 230v gebruikt wordt om de 30 graden te simuleren, maar weestandjes en signaalkabel zwakstroom.
Als je het hele documentje wil, kan ik dat via een pb wel doen.
Volgens het schema zijn wel 2 BDR91T's nodig.
@fmb geeft aan dat het ook met 1 kan. Misschien als de WP en HCE80 in dezelfde ruimte hangen?
Maar moet de BDR91T niet toegewezen worden aan de zone(s) van de HCE80? Zo ja, kan hij dan ook het algemene koelbedrijf van de WP aansturen?
Ben sowieso benieuwd of het inmiddels goed draait bij je en hoe je aansluitschema is.
Gisteren Evohome systeem geïnstalleerd. CV ketel aan/uit relais 2 radiatoren op slaapkamers met HR92. Vloerverwarming op de HCE80 6 groepen op de Woonkamer zone een groep op de badkamer die een DTS91 voeler heeft.
Alles geïnstalleerd en alles lijkt goed te werken. De ruimtes met radiatoren zijn heel snel op temperatuur van 12 naar 17 graden in een half uurtje.
Alleen krijgt hij de ruimtes met vloerverwarming niet goed op temperatuur. Woonkamer staat op 21 maar na 12 uur stoken is het 20 graden. Zelfde voor de badkamer. Hiervoor had ik een Nefit modulerende thermostaat die op een constante temperatuur stond. Vloerverwarming was wel altijd al traag maar temperatuur bleef wel constant.
Op de verdeler heeft elk circuit zo’n 2 a 3 liter per min stroming. Inkomende temperatuur daar is meestal 35 en retour 28 graden, cv temp staat op 65 thermostaat knop bij verdeler staat op 40 graden, verdeler pomp staat op constante druk.
Woonkamer is zo’n 55 m2 verdeeld over 6 circuits. H.o.h afstand 10 cm er ligt een broodjes vloer met daarop folie dan de vloerverwarming buizen op metalen netten dan zandcement van gemiddeld 5 cm dik en tegels. Onder zit een kelder. Maar probleem doet zich ook voor op badkamer die op 1e verdieping zit.
Vraag me af of dit aan erg trage vloerverwarming ligt kan ik daar nog wat aan doen? Of moet ik gewoon geduld hebben en de evohome laten leren dat het traag is? Voor mijn gevoel stookt hij vrij kort steeds in vergelijking met mijne vorige thermostaat. Vloer voelt lauw aan niet heel warm.
Aantal schakelingen per uur had ik op de standaard 6 staan ik heb dit nu veranderd naar 3. Ik begrijp dat dat aanbevolen is voor vloerverwarming, eens kijken of dat beter gaat.
[Voor 14% gewijzigd door Skidmarks op 17-12-2022 21:31]
Torenzicht schreef op zaterdag 17 december 2022 @ 20:59:
In mijn keuken hebben we 4 vloerverwarming lussen liggen. Ik wil graag deze 4 lussen van de vloerverwarming combineren tot 1 zone. Momenteel zitten ze op aansluiting 2, 3 en 4 van de HCE80 en ik zie ze in de EvoHome touch als 3 zones. In de keuken hangt 1 Round wireless welke gekoppeld is aan zone 2,3 en 4 maar volgens mij werk het maar half daar ik grote verschillen in de vloer voel en meestal de 3 groepen niet gelijktijding open zie staan als ik naar de flow meters kijk.
Wat ik graag wil is alle 4 de lussen gelijktijdig aansturen met 1 honeywell round wireless in 1 zone in de Evohome Touch.
Kan dit?
Je kan 3 groepen/lussen per zone op de HCE80 aansluiten. Alleen zone 1 heeft 3 aansluitingen zone 2 heeft er 2 en de rest maar 1. Toch kan je 3 thermische motoren per zone aansluiten je zal een extra externe doos moeten maken om ze door te verbinden zoals ik hier heb gedaan:
In jouw situatie kan je die 4 lussen dan op zone 2 en 3 van de HCE80 zetten dus 2 zones ipv de huidige 3.
Vervolgens moet je aan 1 zone/ruimte in Evohome meerdere zones van de HCE80 toewijzen. Uit mijn hoofd moet je na het toewijzen van 1 zone die stap nog een keer doen met de 2e zone.
Ik heb een woonkamer ruimte met 6 groepen/lussen. Die 2 zones op de HCE80 worden netjes tegelijk aangestuurd.
[Voor 3% gewijzigd door Skidmarks op 17-12-2022 21:16]
Na flink wat te hebben gelezen over Evohome en CV Tuning, wil ik me eraan gaan wagen onze nieuwe installatie wat zuiniger en comfortabeler te laten draaien.
We maken gebruik van Evohome (aan/uit). Op de begane grond vv voor woonkamer, keuken, bijkeuken, garage op 1 groep. Daarnaast hebben we op de eerste verdieping vv welke meeloopt met de begane grond. Op de eerste verdieping en zolder hebben we radiatoren voorzien van HR92. De verdeler van de vv is voorzien van zoneklep.
Aanvoer temperatuur vanuit ketel is 60 graden. De vv pomp draait op stand 2 met constant toerental. Temperatuur thermostaat overdag 19 graden, nacht temperatuur 18 graden.
Waar ik nu tegenaanloop:
- thermostaat is zo geprogrammeerd dat het om 08:00 uur ‘s ochtends 19 graden is. Dit lukt nu al een week niet. Het is nu 10 uur en nog steeds 18 graden.
- betonvloer volledig geïsoleerd, maar ik vind dat de vloer vrij snel afkoelt. Als overdag het zonnetje schijnt is de temperatuur al snel 19 graden en slaat de vloerverwarming dus niet aan overdag. ‘s Avonds als het dan afkoelt zit je vervolgens mij een koude stenen vloer.
Ik ben nog vrij nieuw in deze cv-wereld, maar wil graag begrijpen wat ik zou kunnen doen aan bovenstaande punten zonder een enorme gasrekening te krijgen.
Ik probeer even wat te begrijpen. Mijn ketel Intergas loopt sinds kort met enige regelmaat in de N201 melding (verschil temperatuur aanvoer en retour >35 graden).
In dit kader ben ik naar de verdeler gaan kijken en vraag ik me het volgende af: als ik mijn cv (aan/uit) op 60 graden aanvoer heb staan, en op de vv verdeler heb ik de thermostaatkraan op 40 graden, waarom zie ik die 40 graden dan niet op de analoge meters terugkomen op de verdeler?
[Voor 18% gewijzigd door synorluna op 26-12-2022 00:58]
Aangezien ik jaren succesvol met een zoneklep heb gewerkt met mijn vloerverwarming.
Zonekleppen voor vloerverwarming worden al tijden ingezet en kan gewoon prima werken.
@synorluna
Kan jij controleren of het retourventiel (voetventiel) op je vloerverdeler volledig open staat?
Dat ventiel naast de thermostaatknop die op 40 graden.
leonbong schreef op maandag 26 december 2022 @ 10:57:
@synorluna
Omdat je aan/uit aanstuurt vraag ik alleen even waar "stappenmodulatie" op ingesteld staat bij intergas.
In neem aan dat deze "aan" staat, zo ja dan wil ik je verzoeken op om het minimale pomp toerental te verhogen naar bijvoorbeeld 50%
Daarnaast de minimale aan tijd in evohome verhogen naar minimaal 5min.
En even dat retourventiel op volledig open controleren.
Stappenmodulatie stond al op 'aan'.
Minimale pomptoerental gewijzigd van 45 (dus niet 35 zoals eerder aangegeven) naar 50%
Minimale tijd in Evohome gewijzigd van 1 minuut naar 5 minuten
Voor het voetventiel heb ik een steeksleutel nodig welke ik niet heb. Dit zal ik op een later moment moeten controleren.
[Voor 19% gewijzigd door synorluna op 26-12-2022 11:29]
Want als je ketel het niet goed doet, dan blijft lastig.
Helaas is vandaag de N201 melding weer terug. Ik heb de stand van de vloerverwarmingsverdeler gewijzigd van stand 2 naar 3 aangezien het lang duurde voor de vloer op temperatuur was. Ik denk dus dat dit nu de N201 veroorzaakt.
Vervolgens heb ik de minimale pompcapaciteit van de ketel op 75 gezet en maximaal ook op 75. Aanvoertemperatuur is nog steeds 45 en maximaal vermogen is 50 (12,8 kW). Desalniettemin blijft de N201 melding tevoorschijn komen.
[Voor 24% gewijzigd door synorluna op 02-01-2023 12:39]
Volgens mij kan je ketel zijn warmte niet kwijt en gaat steeds in de temperatuur bereikt stand.
Waarschijnlijk is je retour te hoog, weet niet of je een laserthermometer hebt. Maar je zou eens moeten meten wat je retour temperatuur doet zodra de zoneklep sluit.
Wat weleens helpt is de aanvoer temp verhogen zodat de delta T groter wordt, ook de nadraaitijd van de pomp kan je vergroten. Probleem blijft overigens de schakelingen van de zoneklep die sluit wanneer de vloerverwarming nog niet op temperatuur is.
Ik heb een thermometer op de retourleiding van de verdeler geplaatst, maar deze komt eigenlijk niet boven de 22 graden.
Als ik kijk naar de beschrijving van de N201 melding, dan interpreteer ik dat het temperatuurverschil tussen aanvoer en retour te groot is. Dat zou voor mij als leek zeggen dat de retour misschien juist te laag is.
Ontluchter geplaatst en bij het activeren van de ketel direct een N201 melding.
Ik ga nog even eea proberen.
Edit:
Helaas springt de ketel toch weer in de N201 melding. Het ging een uurtje goed, maar nu weer fout. Ik heb de ketel tot 1.9 bar gevuld met water, maar zie dat het overdrukventiel langzaam wat druppelt. Geen idee of het één met het ander te maken heeft.
Morgen Intergas zelf bellen. Nu de ketel maar uitschakelen.
[Voor 16% gewijzigd door synorluna op 03-01-2023 21:58]
Vannacht de ketel uit gehad en vanmorgen weer aangezet. Ik sta er nu zo’n 10 minuten bij en het lijkt goed te gaan. Hij pendelt nog wel, maar geen N201 meer (tot nu toe).
Ik ga m’n parameters weer terug zetten zoals voorheen en kijken of de ketel nog steeds blijft werken.
[Voor 37% gewijzigd door synorluna op 04-01-2023 13:06]
aT: 45
Vermogen: 25% (6,4 kW)
Min pomp: 65%
Max pomp: 65%
Nadraaitijd: 2 minuten
Vanaf 13:00 uur heb ik de ketel met deze parameters draaien. Je ziet dit terug in de grafiek. Ben wel benieuwd of bij iedereen de ketel zo vaak aanslaat met vloerverwarming.
Edit
@synorluna
Zou je voor ons eens de thermsische motor MT4 er eens van de kraan af kunnen halen, dan weten we zeker dat deze open staat en dan kunnen we zien of stookgedrag van de ketel nog steeds zo is.
Dus wel gewoon de woonkamer stoken.
(Overige zones uit)
Daarnaast moet je dan opletten of bypass open gaat (hete retour).
Dat kan namelijk twee dingen beteken doorlaat zoneklep(MT4-kraan) veel te kleine Kv of bypass veel te lage druk afgesteld.
Wij hebben duidelijke foto's zoneklep kraan en ook van de bypass nodig.
De zoneklep heb ik nu verwijderd. Enkele weken geleden heb ik dit ook gedaan en toen resulteerde dit in een continue warmtevraag, waardoor de woonkamer warmer werd dan ingesteld op de thermostaat. Ik zal de zoneklep er nogmaals een paar uur af laten om te zien wat er nu gebeurt.
Aangezien het 19 graden in huis is nu, heb ik de thermostaat op 21 gezet om te zien wat dit met het gedrag van de ketel doet nu er geen zoneklep op zit.
[Voor 4% gewijzigd door synorluna op 22-01-2023 13:25]
Zoals gezegd net even de thermostaat van de woonkamer op 21 graden gezet, zonder iets aan te passen aan de ketel. Dat geeft toch wel weer een ander beeld. De ketel lijkt constanter te stoken wanneer de warmtevraag groter is (kamertemperatuur was 19).
Ik denk dat ik gewoon zal moeten accepteren dat dit is hoe Evohome werkt. Wellicht dat met wat software updates in de toekomst dit soort geneuzel opgelost wordt.
Wat betreft de zoneklep: deze is er nu dus af en de ketel blijft tot 22:00 uur stoken (zoals ingesteld). Ook in dit geval werkt de optimalisatie functie niet. Resultaat: 20 graden in de woonkamer waar 19 graden is ingesteld.
Dit kan je heel snel testen omdat je een bestaande HR92 die je al hebt even hiervoor kan gebruiken.
Heb nu twee dagen de MT4 vervangen voor de HR92. Vanmorgen zag ik voor het eerst een langere stooktijd van 08:00 tot 08:25 uur (van 18 naar 19 graden).
Na 08:25 werden het korte sessies, ondanks dat de woonkamer nog niet op temperatuur is. Misschien nog inleren..?
Tussentijdse update: ik zie nog weinig verschil qua stookpatroon. We kijken het nog even aan, maar aangezien de optimalisatiefunctie voor de woonkamer niet werkt (voor de slaapkamer wel), weet ik niet of het inleren überhaupt functioneert.
De twee pieken aan de linkerkant zijn van de radiator op de slaapkamer.
Een week nu de HR92 voor de verdeler zitten ipv de MT4, maar zonder resultaat. Ik begrijp nog niet of het nu ligt aan de thermostaat of de ketel, maar ik nijg naar de eerste. In het bijzonder omdat de Evohome op de begane grond (ruimte; woonkamer) niet inleert. Wellicht dat het gebrek aan inleren er ook voor zorgt dat het gedrag niet verandert.
Een week nu de HR92 voor de verdeler zitten ipv de MT4, maar zonder resultaat. Ik begrijp nog niet of het nu ligt aan de thermostaat of de ketel, maar ik nijg naar de eerste. In het bijzonder omdat de Evohome op de begane grond (ruimte; woonkamer) niet inleert. Wellicht dat het gebrek aan inleren er ook voor zorgt dat het gedrag niet verandert.
Dat inleren is ook maar achter de komma. Je ziet duidelijk drie patronen. Zo te zien vraagt evohome continu warmte, alleen de ketel moduleert.
Geel is geen warmtevraag
Witte streep is warmtevraag met moduleren.
Dat zijn mooie lange runs vanuit evohome. De grafiek die je stuurt is je ketelgedrag. Die moduleert wat op de witte lijn. Ik snap je klacht niet zo goed.
[Voor 21% gewijzigd door Dashlane op 10-02-2023 19:28]
Geel is geen warmtevraag
Witte streep is warmtevraag met moduleren.
Dat zijn mooie lange runs vanuit evohome. De grafiek die je stuurt is je ketelgedrag. Die moduleert wat op de witte lijn. Ik snap je klacht niet zo goed.
Misschien heb ik wel de verkeerde verwachting. Het duurt best een aantal uur voor de woonkamer van 18 naar 19 graden is opgewarmd. Na het verhogen van het vermogen van de ketel (had ik op het minimale vermogen gezet) is dit al een stuk beter geworden.
Ik was in de veronderstelling dat ik langere runs zou moeten zien, zoals hieronder. Dat was voor mij ook de reden om de HR92 te plaatsen voor de verdeler. Zoals gezegd: wellicht heb ik de verkeerde verwachting.
Als ik kijk naar het gedrag van de ketel wanneer ik ernaast zit dan slaat hij nog wel elke 5 minuten aan/af, maar dat zie je niet in de grafiek terug door het gebruikte interval.
[Voor 20% gewijzigd door synorluna op 11-02-2023 10:13]
Ik heb een vraag over 3 lussen per zone. Mijn installateur heeft het aangesloten met 5 lussen van de woonkamer op zone 1 , Nadat ik 2 weken terug mijn aanvoer naar de VVW verdeler heb omgelegd ben ik alles aan het proberen te fine tunen. Afgelopen week bemerkte ik dat er een gedeelte van de woonkamer koud bleef. Een MT4 ging niet open van de woonkamer. Ook heb ik ze allemaal recht gezet wat ik ook las hier. Vandaag dan maar gebeld met Honeywell, eerst vertelde de beste man dat je maar 3 lussen per zone kan aansluiten, even later had hij het over een grote loods, met wel 90 lussen, kan je gewoon op 1 zone aansluiten.
Ik weet het niet meer, wat is de reden, als dit zo is dat je maar 3 lussen, dus 3 MT4’s , op een zone kan aansluiten ?
En vanavond deed opeens de ene MT4 het wel weer, en doet nu opeens de 2e ernaast het niet meer .
Kan iemand uitleggen of dat klopt van de 3 lussen ?
De reden is denk ik dat de HCE80 per zone schakelt met een relais of iets dergelijks en daar kan maar maximaal 2.7 A piekstroom en 200 mA continustroom over lopen volgens de handleiding. Als je meer dan 3 motoren op 1 zone aansluit ga je daar overheen en kan het zijn dat ze niet allemaal werken of zelfs de HCE80 kapot gaat.
De handleiding is hier vrij duidelijk over:
Ik zou dus terug gaan naar je installateur. Zie ook de waarschuwing in de handleiding dat de HCE80 zelfs stuk kan gaan als je meer dan 3 motoren aansluit per zone.
[Voor 4% gewijzigd door Skidmarks op 15-02-2023 09:02]
@taz10
Je kunt ook meerdere zones toewijzen aan 1 thermostaat. Zie onderstaand screenshot van p46 uit de installatiehandleiding van de HCE 80: Toewijzing aan andere zones tot stand brengen
Dit gaat over de toewijzing van een DTS92.
In mijn situatie heb ik 5 groepen in de woonkamer. Die zijn toegewezen aan zone 1 (3 groepen) en zone 2 (2 groepen) en worden aangestuurd door één DTS92.
Ik vond het makkelijkst om dit via de evohome station de doen waarbij er al een zone was geconfigureerd die aan zone 4 was gelinked. Dan hoef je alleen maar de sensor toe te voegen.
Op deze manier is het uiteindelijk gelukt. Simpel de HCE80 in aanwijsmodus zetten en dan de wireless koppelen wilde niet. Maar via de kamerunit dus wel.
Uiteindelijk draait nu alles. Alleen komt 1 motor niet omhoog en een andere reageerd soms wel en soms niet. Deze dus volgende week maar omruilen bij de installateur.
Zone 1 en 4 nu voor de woonkamer, dit is motor 1, 2, 6, 7 en 8
Vindt wel dat ze toch wisselend omhoog komen, zo lijkt het of de 1e niet helemaal ophoog komt.
Ook zag ik op een filmpje van Honeywell dat er op de HCE80 een motor is aangesloten, rechts van de netspanning, bij mij zit de motor gewoon rechstreeks op het stopcontact, is dit iets om nog aan te passen ?
Vervolgens even naar het verbruik gekeken, vorige week stond de ketel nog op 50%, nu op 30% = 9,6KW
Wat aanstaat bij mij is eigenlijk alleen de woonkamer en kantoor vloerverwarming = 6.4KW, eigenlijk zou ik dus het vermogen van de ketel nog op 25% kunnen zetten, alleen kan ik dit niet in de instelling, terwijl het wel in de handleiding staat
Enfin, de ketel gaat nu wel veel minder aan/uit dan vorige week.
(vanmorgen vanaf 8:30 uur alle 3 de ruimtes vloerverwarming aangezet, dit is 8,1KW)
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details