• Howmessages
 • Registratie: maart 2014
 • Laatst online: 15:45
Al enige tijd ben ik op zoek naar kwalitatief goede speakers om aan te sluiten op de computer. Reden hiervoor is dat mijn Typhoon 50210B het niet meer goed doet en op random momenten tikken te horen zijn.

Voor de nieuwe speakers heb ik drie eisen gesteld:

1: Ze moeten goed klinken
2: Ze moeten er goed uitzien
3: Het mag geen Logitech of Trust of uit dezelfde categorie komen

Na lang zoeken ben ik uitgekomen op speakers van twee merken; Thonet & Vander en Edifier. Omdat je tegenwoordig nergens meer computerspeakers kunt beluisteren, heb ik 6 verschillende sets met speakers gekocht om ze zo te beluisteren en ook thuis te kunnen beoordelen, met het oog de afvallers onder het herroepingsrecht te retourneren. Het gaat om de volgende speakers:

Thonet & Vander Kugel
Thonet & Vander Hoch
Thonet & Vander Laut
Edifier Studio 6 Plus R2600 V2
Edifier R1280DB Black
Edifier R1100

Een bereik van € 75,- tot € 180,- voor de speakers, met de verwachting dat duurder ook beter zou zijn. Maar helaas, ze vallen allemaal tegen.

De Thonet & Vander Kugel is het duurste van alle speakers. Deze is qua geluid echt zeer goed en wat dat betreft het geld zeker waard. Maar, na 5 minuten van geen of te weinig geluid, gaat de speaker in stand-by en moet daarna opnieuw aangezet worden om te werken en dat duurt ook weer een seconde of 3. Volgens Thonet & Vander heeft dit te maken met een CE-regeling.

"This is a mandatory regulation from CE all the product may have this situation. In the past before 2015 they need to shut off after 20 minutes but after 2015 need to shut off after 5 minutes no input sound. I hope this info will be useful to you."

https://www.facebook.com/...962479&id=104946256207633

Deze speakers zijn dus zeer goed om te gebruiken in combinatie met een televisie of als je continue muziek afspeelt, maar niet als computerspeakers. En helaas is er geen manier om de automatische stand-by te omzeilen.

Wel vreemd is dat tweeter, sinds vandaag tijdens het aansluiten middels S/PDIF ineens lichte ruis vertoont die er voorheen niet was. Alsof de interne versterker sindsdien niet meer correct werkt.
De Thonet & Vander Hoch klinken relatief goed, maar vertoont continue een zeer goed hoorbare ruis wanneer als geen audio speelt. Ook deze speaker gaat automatisch in stand-by, net als de Kugel.
De Thonet & Vander Laut heb ik nooit ontvangen. Enkele dagen na aankoop ontving ik een bericht dat de speakers niet meer geleverd worden. Mogelijk maar goed ook, omdat deze speakers vermoedelijk ook in stand-by zullen gaan.
De Edifier Studio 6 Plus R2600 V2 zijn 3x niks. De speakers vertonen continue een zeer goed hoorbare ruis uit de tweeter, ook wanneer audio speelt. Zelfs in stand-by is die ruis nog goed hoorbaar en spelen met de Treble & Bass lost niets op. Het lijkt wel of mij de Edifier Studio 6 Plus R2600 V1 geleverd is omdat de klachten erg lijken op die van de reviews van dit model op Tweakers. Terwijl men erg lovend is over de V2. Dit zou ik nog moeten navragen bij de verkoper.
Edifier R1280DB Black zijn naar mijn mening nog het "beste" als computerspeakers, echter niet het geld waard. Dit is het enige model zonder ruis in de speakers tenzij je het volume hoog zet en geen audio draait. Dat zal niet veel voorkomen.

Maar de kwaliteit van het geluid is gewoon niet zoals gewenst. Het mist dynamiek en het klinkt/voelt geforceerd aan. Ditzelfde effect heb ik ook bij speakers van Logitech en Trust. En ben ik eerlijk, klinken ze eigenlijk niets beter dan mijn oude Typhoon 50210B. Maar die Typhoon 50210B heeft tweedehands slechts 2 tientjes gekost en volgens mij heeft de oorspronkelijke eigenaar het dubbele daarvan betaald.

Zouden de speakers de helft hebben gekost, zouden ze het zeker waard zijn geweest. Al zou ik het dan nog jammer van het dynamiek van het geluid vinden.
De Edifier R1100 is het minst van allen. Mist net als de Edifier R1280DB dynamiek en heeft ook nog eens een vervelende ruis in de audio zitten. Heeft ook nog eens alle knoppen aan de achterkant van de rechter speaker zitten.
Het liefst zou ik de Thonet & Vander Kugel speakers verder willen gaan, waren het niet dat deze nu ook een ruis vertonen en steeds in stand-by gaan wanneer geen audio afgespeeld wordt. En dus moet ik mijn zoektocht blijkbaar verder zetten naar speakers.

Waar zijn de perfecte maar toch relatief betaalbare speakers die er overigens ook nog eens goed uitzien?

 • Howmessages
 • Registratie: maart 2014
 • Laatst online: 15:45
Malt007 schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 15:58:
Snap dat het je consumentenrecht is maar als je met een dermate karig budget speakers met 'dynamiek' zoekt dan kan je blijven retourneren.

Zoek iets met goede reviews zou ik zeggen en koop desnoods 2e hands.
Natuurlijk begrijp ik dat mijn budget niet zeer toereikend is en ik verwacht dan ook geen top notch geluidskwaliteit. Dat behoud ik wel voor een degelijk systeem in de woonkamer, waar enkele honderden Euro's voor weggelegd gaan worden en waarvoor ik momenteel ook bij speciaalzaken langs ga om te luisteren.

Maar om nou te zeggen dat het budget te karig is om enigszins iets goeds te verwachten, dat vind ik wat ver gaan. Wat betreft de Thonet & Vander Kugel speaker ben ik zeer tevreden als het op geluidskwaliteit aan komt. Het is zo jammer van de CE-regeling en nu dus ook de ruis die om een of andere reden is ontstaan. En die speakerset was nog geen € 200,-. Het zou dus wel kunnen.
The Eagle schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 15:59:
Ik ben zelf erg te spreken over de Harman Kardon Soundsticks III. Past ook nog in het budget.
De Harman Kardon Soundsticks III ben ik mee bekend. Helaas oogt deze speakerset totaal niet bij hetgeen ik hier heb staan. En zijn ze momenteel helaas ook een stuk duurder geworden..
Maar wat jij moet doen is naar een muziekwinkel a la feedback, en kijken naar actieve monitorspeakers. Hebben ze zat, ook te beluisteren. Duik maar eens bij Feedback binnen, die hebben het spul meestal zo staan :)
Staat me bij dat de Feedback vestiging in Rotterdam een eigen studio heeft om dit soort dingen te kunnen beluisteren, maar dat was 8 jaar geleden meen ik :P
Even gezocht, is dit wat nu Keymusic heet? Dat zou nog wel een mogelijkheid zijn. De speciaalzaken waar ik ben geweest, hebben vooral passieve speakers of zeer dure actieve speakers. Mogelijk dat bij Keymusic wel het een en ander te beluisteren is.
Micktator schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 16:08:
Net als hierboven, pak actieve monitorspeakers. Heb zelf bij Bax een tijdje geleden geluisterd, vond toen deze erg lekker klinken. Ben uiteindelijk zelf voor de M-Audio AV42 gegaan, de JBL's zijn tikkie lomp voor mijn bureau.
Helaas zijn dit ook speakers van kunststof waarbij vooral het glimmend kunststof mij tegenvalt. Net als heel industrieel ontwerp of onnodig gekleurde lampjes. Helaas beschikken de meeste monitorspeakers hierover.
Sissors schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 16:14:
Komt de ruis sowieso uit de speakers, of uit je PC en zijn die speakers gevoeliger? Oftewel moet je je PC volume heel laag zetten om normaal volume uit de speakers te krijgen, of kan die op een normaal volume staan.
De ruis komt echt uit de speakers zelf. Ik heb verschillende kabels geprobeerd, verschillende bronnen en als ze enkel aan staan zonder kabel aangesloten, is de ruis ook te horen. De Thonet & Vander Kugel en Hoch vertonen ook ruis wanneer aangesloten per Bluetooth. Al is het vreemdst nog de ruis van de Edifier Studio 6 in stand-by. Daarvan heb ik navraag gedaan bij de verkoper, maar die kon mij niet vertellen of de geleverde set versie 1 of 2 betreft. Gelukkig wel een melding dat ik bij ontevredenheid de set probleemloos kon herroepen en retourneren.

Mogelijk dat de ruis ook door een te drukke radiostraling in de lucht komt. Er zijn helaas veel netwerken in mijn omgeving, al zou ik verwachten dat speakers hiertegen afgeschermd zijn. Daar valt door mij verder ook niets te doen, lijkt mij.
Tortelli schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 16:15:
Ik was zelf zoekende naar (veel) betere speakers dan mijn €60 setje Logitech speakers en had een budget van ~€250 in gedachte. Ben uiteindelijk uitgekomen bij pricewatch: Kef X300A (voor een dikke €500 :D ). Echter zitten deze helaas zwaar boven je budget.

Active monitors (JBL, KRK) hoor ik goeie verhalen over, al zullen die ook (wat) boven je budget zitten denk ik.
pricewatch: Audioengine A2+ Zwart zijn ook goed, maar ook te duur net als de product: Ruark Audio MR1
Cougar schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 16:50:
Uiteindelijk heb ik een pricewatch: Denon Ceol N9 Wit gekocht met een B&W Cm1 setje https://www.hobo.nl/bower...m1-s2-wit-zijdeglans.html.

Helaas ook boven je budget, maar kwaliteit kost nou eenmaal geld :).
Mooi beiden, maar inderdaad boven budget. Dat geld geef ik liever uit aan goede speakers voor in de woonkamer. Die komen binnenkort en ik wil niet besparen op die speakers, zodat ik veel geld kan uitgeven aan speakers voor de computer.
arsimo schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 17:06:
Ik heb het anders opgelost: een t-amp versterkertje aangeschaft en er Cambridge Audio SX-50 speakers op aangesloten. Perfect geluid voor aan het buro achter de pc.
De combinatie met een kleine versterker en passieve speakers heb ik ook naar gekeken, maar helaas niets interessants gevonden. Het aanbod kleine en goedkope versterkers is helaas zeer beperkt.

 • Howmessages
 • Registratie: maart 2014
 • Laatst online: 15:45
LA-384 schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 21:14:
[...]

Ik denk dat de fabrikanten er simpelweg geen markt meer in zien. De pc wordt al jaren verdrongen door de laptop en tablet welke beide eigen speakers hebben. Uiteraard is diens kwaliteit niet om over naar huis te schrijven, maar voor de meesten voldoende voor het beoogde doel. Degenen die "goed" geluid willen bij de pc, willen vooral surround denk ik (vooral vanwege games en films), daarbij is het surround deel belangrijker dan de kwaliteit van het geluid. Van degenen die echt hoge kwaliteit 2.0 of 2.1 willen/nodig hebben, zal een groot deel beroepsmatig zijn, daar is een duurdere markt voor.

Naar mijn mening is er een soort niemandsland tussen €100 en €400, waarin de keuze beperkt is en de kwaliteit wisselend. Edifier doet nog goede zaken, maar kan zich niet meten met het >€400 segment.
De prijsklasse waarin ik mij bevind, lijkt inderdaad maar een zeer beperkte keus te hebben. Goedkoper is er weer genoeg keus, zeker door Logitech. Maar helaas heb ik nog nooit een set speakers van Logitech gehoord die ook daadwerkelijk goed klinken. De tonen in het midden zijn altijd afwezig en dat lijkt ook door zo'n beetje alle reviews bevestigd worden.
Dwarlorf schreef op vrijdag 13 oktober 2017 @ 07:27:
[...]

Suffe opmerking wellicht maar is het geen aardlus?
Lijkt mij sterk. Zoals aangegeven, vertoont de ruis zich altijd. Ook wanneer geen apparatuur aangesloten is en/of Bluetooth gebruikt wordt.
Bor schreef op vrijdag 13 oktober 2017 @ 08:30:
[...]


Helemaal mee eens. Dat lijkt mij de bedoeling niet. Je komt overigens bij veel leveranciers al snel op een "wij leveren niet meer aan jou" blacklist met deze aanpak.
Het is misschien wat slecht geformuleerd maar ik heb niet alle speakers in een keer gekocht en ook niet bij een leverancier maar verschillenden. Ik ben begonnen met de Hoch en Kugel die ik hoog op mijn lijst had staan en echt geen keus tussen die twee kon maken. Pas daarna ben ik de anderen gaan bestellen toen bleek dat zij niet aan mijn wensen voldeden. De Thonet & Vander Laut was een gok, omdat deze als PC-speakers staan gespecificeerd en ik daardoor de hoop had dat stand-by hier niet van toepassing zou zijn. De verkoper kon mij dit niet vertellen.

Had de Hoch of Kugel wel goed geweest, had ik de rest van de speakers ook niet aangeschaft om mee te testen. Maar helaas, geen speakerset bleek goed te zijn en nu is mijn lijst als het ware "op". Van de laatste speakers die ik heb beluisterd, de Edifier R1100, had ik gehoopt dat zij als de Edifier R1280DB Black zou klinken maar met missende functionaliteit waardoor zij een stuk goedkoper zijn. Dan zou ik ze wel waard hebben gevonden, maar helaas is dat niet het geval.. Daar lijkt mij het herroepingsrecht dan ook wel voor bedoeld en ruis lijkt mij ook een goede reden om te kunnen herroepen.

Nu ben ik door de lijst met speakers die ik de afgelopen tijd heb verzameld heen en vandaar mijn vraag hier op Tweakers waar ik nu moet beginnen. Als ik dit alles zo lees, ben ik bang dat ik toch maar naar het goedkopere segment moet kijken en de mindere kwaliteit voor lief moet nemen of speakers moet aanschaffen die qua uiterlijk niet voldoen aan mijn eisen. Erg jammer.

Overigens werd door een van de leveranciers een set geleverd waarvan de doos al open leek te zijn geweest. Wat mij betreft is dat niet zo'n probleem indien de speakers ook weer goed herpakt zijn en alle toebehoren in de doos zitten. Alleen moet zo'n set dan niet, zoals hier wel het geval was, geleverd worden met schade. Helaas zat er een flinke kras bovenop een van de speakers.
Amdwarrior schreef op vrijdag 13 oktober 2017 @ 09:33:
IPV leverancier benadelen kon je ook bij winkel gaan testen of gewoon Marktplaats kijken daar vind je heel leuk spul computer speakers zou ik zo snel mogelijk ontwijken
Ook bij de Media Markt valt tegenwoordig niets meer te vinden. Slechts de Edifier R1280DB heb ik daar in een van de Media Markt's gezien, maar geluidskwaliteit beoordelen is daar praktisch onmogelijk. Daar is de winkel veel te rumoerig voor.

Een winkel als Bax-shop heeft een heleboel staan, maar vooral speakers die mij qua uiterlijk niet aantrekken. De Thonet & Vander kunnen zij wel leveren, maar hebben zij niet in de showroom staan waardoor deze ook niet te beluisteren zijn.

 • Howmessages
 • Registratie: maart 2014
 • Laatst online: 15:45
Afgelopen zaterdag naar Keymusic geweest, maar dat was helaas een tegenvaller. De keus uit actieve speakers was erg beperkt en vooral gericht op duurdere modellen. Slechts een model had wel een interessante prijs maar zag er niet uit..

Vervolgens ook nog naar de Media Markt geweest daar in de buurt maar niets anders dan Logitech, Trust en Bose gezien. Goed beluisteren was al helemaal niet mogelijk met al het omgevingsgeluid. Daar had ik dus ook vrij weinig aan.

Uiteindelijk geëindigd bij de Hifi Klubben en daar had ik tenminste iets aan en ben ik ook goed geholpen. Ondanks dat de verkoper mij al vrij snel kon vertellen dat zij geen oplossing hebben voor mijn probleem nadat ik deze had uitgelegd, kon de verkoper mij wel goed vertellen waar ik dan eens naar zou moeten kijken. Zo zijn een aantal tweedehands/reviserende websites en winkels getoond waarvan nog best een interessant aanbod op te vinden was, maar ook de tip om eens naar software van derden voor Windows te kijken.

Vooral dat laatste is een goede tip geweest. Al eerder hier had ik gemeld dat de Edifier R1280DB speakers wel goed zijn in functionaliteit en zonder een ruis in stand-by, maar dynamiek missen. Deze had ik al geprobeerd aan te passen met de standaard equalizer in Windows zonder succes.

Installatie van Equalizer APO heeft echter wonderen gedaan. Daarmee heb ik veel meer controle over de verschillende frequenties Waarmee ik vooral bepaalde frequenties heb weten te verlagen waardoor die dynamiek veel meer uit de Edifier's te halen is. Nog altijd niet naar wens en via Bluetooth mist dit nog altijd, maar als computerspeakers kan ik nu wel zeggen dat ze fijn klinken.

Ik blijf verder zoeken maar mocht ik niets vinden, behoud ik deze speakers. Liever heb ik natuurlijk iets dat van nature al goed klinkt zonder gebruik van een equalizer.
Tweedehands heb ik overigens nog niets gevonden. Het probleem blijft bij de versterker die of te duur is of veel te groot voor mijn bureau wanneer ik naar passieve speakers kijk. Actief wordt er weinig tweedehands of gereviseerd aangeboden. Jammer.
Ook kwam ik zeer toevallig tijdens het zoeken naar afbeeldingen van "roth colour" een set speakers tegen die mijn aandacht kregen; de Roth Audio VA4. Reviews door pro's en amateurs zijn alleen positief over deze set speakers en niet onbelangrijk; ze zien er ook nog eens heel goed uit en dat binnen mijn budget.

Het nadeel; ze zijn nergens in Nederland te koop, laat staan beluisteren. Slechts direct van de fabrikant of via Amazon UK zijn de speakers te verkrijgen en daar ben ik wat huiverig voor. Mochten ze niet goed zijn, zit ik vermoedelijk met hoge retourkosten.

Ook is het mij niet geheel duidelijk hoe ik erachter moet komen of en hoeveel ze beter zouden moeten klinken dan de Edifier's.

Daarnaast heb ik ook nog wat vragen gesteld aan de fabrikant zoals of er een Nederlandse stekker mee wordt geleverd indien levering naar Nederland, ruis voorkomt in stand-by en of de speakers niet automatisch uitschakelen na verloop van tijd.

 • Howmessages
 • Registratie: maart 2014
 • Laatst online: 15:45
Nadat ik geen antwoord meer heb gekregen van Roth Audio op mijn vragen en verder ook geen goede speakers heb weten te vinden, heb ik alsnog de Edifier R1280DB gehouden en verder aan de slag gegaan met Equalizer APO.

Deze is nu zodanig ingesteld dat er wel een goede audioweergave is.

En dan nu sparen voor een goede Hifi-set voor in de woonkamer. Hier komt vermoedelijk Monitor Audio, Dali of Klipsch te staan.

 • Howmessages
 • Registratie: maart 2014
 • Laatst online: 15:45
omela schreef op vrijdag 26 juni 2020 @ 10:20:
[...]


Ik weet dat speakers ook een bepaalde tijd 'in moeten slijten'. Kun je misschien delen hoe de Edifiers je bevallen na een tijd? Als je ze nog bezit ;)
Dat 'inslijten' is zeker waar. Na verloop van tijd merkte ik namelijk dat het geluid aan het vervormen was, waarna ik Equalizer APO heb uitgeschakeld. Nu klinken ze van nature goed.

Er is echter een klein nadeel dat ik heb ondervonden; bij het uit standby halen, kan het geluid stoppen, alsof de set uit- en aangezet wordt. Dit verdwijnt na de set met de knop achter uit en aan te zetten. Dit probleem kan zich de ene keer weken niet vertonen, en de zich andere keer drie keer in de week voordoen. Geen idee of dit een defect is of een producteigenschap.
En wat is er in de woonkamer terecht gekomen?
50 jaar oude Loewe Konzertbox LO 60 "smart" maken

Maar voorlopig ga ik daar nog helemaal niets mee doen.
Pagina: 1

Dit topic is gesloten.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee