artbij schreef op maandag 9 oktober 2017 @ 12:56:
[...]
Leuk! Zou het zelf ook graag zo doen, maar vanwege 2 jonge kinderen doe ik het niet. Betaal liever wat meer dan dat ik 1 a 2 jaar opvoeding ga missen.
Hoop dat je hier je ervaring gaat posten. En dat je een aantal van mijn aannames hieronder kunt bevestigen of ontkrachten.
- Aannemer pakt geen 15% a 20%, die pakt rond de 8% a 10%. (Deze is al bevestigd

).
- Wat doe je ivm garantie voor de verschillende zaken? Jij bent zelf aannemer, dus kun je gaan onderhandelen met al die losse onderaannemers.
- Als je alles zelf doet gaat het niet een paar maanden langer duren, maar een jaar langer (minimaal).
- Zelf offertes opvragen is niet per definitie goedkoper. Aannemer krijgt vaak kortingen.
- Zelf maak ik nu mee dat ik voor de prijzen van april, nu al een hoop dingen niet had kunnen kopen. Ik heb het dan over kozijnen, riet, isolatie, stucadoor, metselaars, loodgieter etc. Hier heb ik eigenlijk de 10% van de aannemer al terug.
- Je komt zelf kennis te kort. Mijn aannemer weet uit de praktijk hoe veel dingen moeten, hij doet ze in een keer goed. Zelf wordt dat lastiger denk ik. Ergo, het materiaal wordt duurder.
- Let erop dat je loodgieter en elektricien al vanaf dag 1 aan het werk moeten zijn op je bouw.
Denk wel dat je de meest lastige dingen hebt uitbesteed en dat het na de ruwbouw makkelijker is om dingen zelf te (laten) doen.
Ondanks dat ik aanmoedig dat mensen gebruik maken van een bouwbegeleider, of een aannemer die daar bewezen goed is is, heb ik uit ervaring toch geleerd dat het, mits je je goed voorbereid, en in staat bent voldoende tijd zelf te investeren, en je voldoende organisatorische skills hebt, je dit prima zelf kan.
Voor wat betreft de garantie heb je een goed punt. Het gaat er dus om dat je de juiste balans vindt in de hoeveelheid aannemers die je werken laat uitvoeren ten opzichte van werken die je zelf uitvoert, en goed de afweging maakt op welke onderdelen je garantie wil hebben. Net als veel andere dingen moet je dat nu ook weer niet groter maken dan het is, met de juiste keuzes in materiaal en werkwijze voorkom je de meeste problemen al, zeker ook als je goed toeziet op de uitvoering. Hierbij kan je door veel fabrikanten en leveranciers perfect ondersteund worden.
Wij hebben ons huis in een half jaar gebouwd vanaf het moment dat de eerste spade de grond in ging, tot het moment van verhuizing. De totale looptijd inclusief voorbereiding was ± 1 jaar. Dus een jaar langer zou ik niet durven zeggen.
De kortingen die je zelf kan realiseren op inkoop zijn, doordat je meer tijd kan investeren om goed te zoeken, vaak een stuk beter dan de standaard kortingen van de aannemer. Die heeft niet de tijd om te zoeken naar verschillende leveranciers en continu het prijspeil in de gaten te houden.
Kennis die je te kort komt kan je opdoen. Vakmanschap niet zo snel, maar kennis gaat vrij snel. Zoals ik al schreef, veel uitvoeringsdetails zijn goed terug te vinden, je hebt ook een architect waarop je kan terugvallen voor details, en google is een fantastische bron.
Nu, dat alles gezegd hebbende, je moet dus wel die investering willen doen, en als zelfstandige kan dat bijna nooit goedkoper zijn dan het uitbesteden aan een ander.
Ik heb in de tijd dat wij bouwden maar 2 dagen per week betaalde projecten gedaan, en de rest van mn tijd in de bouw gestoken, met aansturing en uitvoering van werkzaamheden. Dat heb ik gedaan omdat ik het een leuk, leerzaam project vond, waar ik persoonlijke groei kon doormaken en mezelf nieuwe skills kon leren. Maar dat heeft wel z'n prijs. De goedkoopste optie onder de streep zal nog altijd zijn om het uit te besteden. Als ik mijn inkomstenderving mee ga rekenen in de totaalprijs van de bouw kom ik zeker niet gunstig uit.
De ervaring daarentegen was briljant, ook om samen met mijn vrouw echt met onze eigen handen iets te bouwen wat 100% onszelf is.