Toon posts:

Ervaringen met het bouwen van een eigen huis - Deel 2 Vorige deelOverzicht

Pagina: 1 2 3 ... 77
Acties:

Onderwerpen


Acties:
  • +7Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 26-05 17:00

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Topicstarter
Ervaringen met het bouwen van een huis - Deel 2
Topicreeks

Inleiding

Naast topics voor nieuwbouwprojecten en bestaande woningen leek het mij wel gepast om een topic te starten over het bouwen van een nieuw huis. En dan vooral voor mensen die het zelf doen. Het kopen van grond, bouwdepot aanvragen, het zoeken van aannemers of het zelf metselen van stenen is iets waar redelijk wat uitpluiswerk bij komt kijken. Genoeg stof om om van gedachte te wisselen met je mede-Tweakers lijkt me!


Stappenplan

Bij het bouwen van een huis komt veel kijken. Veel beslissingen moeten gemaakt worden en er wordt veel regelwerk verwacht als je geen adviesbureau inschakelt. Om toch overzicht te houden van de verschillende facetten die je tegenkomt, is een stappenplan handig om te maken. Hierdoor krijg je goed inzicht wat je nog moet doen, en wat er nog op je af gaat komen.

Een voorbeeld van zo'n stappenplan kun je hier downloaden.

Wanneer de grond die je aankoopt nog geen bouwgrond is, zal de gemeente jou een stappenplan voorleggen met alle regels en stappen die je moet uitvoeren voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Dit kan middels een uitgebreide omgevingsvergunning of het doorlopen van een bestemmingsplan. Let op dat beide procedures lang kunnen duren.


Aankoop van de grond

Bouwgrond wordt vaak verkocht door gemeentes en provincie, soms ook door particulieren. Uiteraard staat er regelmatig bouwgrond op Funda.nl, maar vaak worden er speciale plannen ontwikkeld door de gemeente. Het loont dus om de locate besluiten en aanvragen in de gate te houden.
Belasting en aankoop grond
Er heerst veel onduidelijkheid over het tarief van overdrachtsbelasting, als dit duidelijk is zal de TS aangevuld worden.


De grond en wat je er op mag bouwen

Belangrijkste is natuurlijk de plaats waar je wilt bouwen. Vaak hebben gemeentes een aanbod van kavels waarop je vrij mag bouwen. Ook makelaars hebben een aanbod van kavels die ze te koop aanbieden. De prijs per m² verschilt per gemeente. Al deze kavels zijn normaal gezien al geschikt als bouwgrond, en je zou dus na het verkrijgen van een vergunning direct kunnen beginnen. Goed opletten in de voorwaarden of het kavelpaspoort is wel een vereiste. Zo staat erin wie war

Let wel dat je niet zomaar alles mag bouwen op een bouwkavel. Bestemmingsplannen regelen wat er wel en niet mag gebouwd worden. Denk hierbij aan aantal vierkante meters bebouwing, en de hoogte van je goot en nok bijvoorbeeld. Mocht je willen weten wat de vereisten zijn, dan kun je deze opvragen bij de RO-afdeling van de gemeente, of online via Ruimtelijkeplannen.nl

Wat te doen bij grond die niet bouwrijp was?
Wanneer er grond gekocht wordt waarvoor nog geen huisnummer en/of postcode is, zullen er ook geen aansluitingen voor gas/water/licht aanwezig zijn. Deze aansluitingen zijn aan te vragen via www.mijnaansluiting.nl

Hiervoor heb je wel een adres en postcode nodig omdat een EAN-code vereist is bij het aanvragen. Een huisnummer wordt toegekend tijdens de bouwaanvraag. Automatisch zal er daarna door PostNL een postcode verstrekt worden wanneer het huisnummer bekend is. Hiervoor moet je zelf dus geen actie ondernemen.
NUTS-kosten
Via www.mijnaansluiting.nl kan je zien welke nutspartijen er actief zijn voor water, gas en data. Op de sites van die partijen is het zaak om de aansluittarieven op te zoeken. Anno 2017 zijn in sommige regio's de kosten aanmerkelijk. Hierdoor loont het bijvoorbeeld om gasloos bouwen te overwegen. De eerste 1.500 euro is al verdiend door geen gasaansluiting te nemen, los van de gasinstallatie die binnen ook niet meer aangelegd hoeft te worden. Riolering loopt via de gemeente. In oudere gebieden heb je één aansluiting nodig, in nieuwere of gerenoveerde gebieden ligt vaak een gescheiden stelsel en dan heb je twee aansluitingen nodig. Aansluitkosten voor het riool kunnen variëren van nul tot 1.000 euro per stuk.

Review van je ontwerp

In dit topic zijn een aantal gebruikers aanwezig die zelf al een huis gebouwd hebben. Ook zijn er meerdere gebruikers die beroepsmatig met de bouw te maken hebben. Die kennis kan je natuurlijk gebruiken om je ontwerp af te branden te laten beoordelen. Plaats hierbij zoveel mogelijk relevante informatie en natuurlijk plattegronden/gevels/doorsneden. Desgewenst kan je mo-tags gebruiken om een en ander buiten google te houden.

Catalogusbouwers

Er zijn in Nederland een aantal bekende en minder bekende catalogusbouwers. Zij hebben veelal haar bouwmethodiek afgestemd op een zo optimaal mogelijk ontwerp van de constructie. In de regel is voldoende eigen inbreng mogelijk voor personalisatie.
Enkele bekende partijen
Landelijk
Groothuisbouw Emmeloord (kalkzandsteen casco met kanaalplaat)
Livingstone (prefab casco, werkt vaak met regionale partners).
aanvullen
Regionaal
aanvullen

Jargon

De bouwwereld heeft overal een naam voor. Een hoerenjong is geen scheldwoord, maar een manier om heipalen op te lengen bijvoorbeeld. :P Op de site van www.joostdevree.nl staan de meeste bouwkundige termen en definities in woord en beeld uitgelegd.

Catalogusbouwers

Website
AllureBouw https://www.allurebouw.nl
Danilith https://www.danilith.nl/
Gorate http://www.gorate.nl
groothuisbouw https://www.groothuisbouw.nl/contact
SelectHuis https://www.selekthuis.nl/over-ons/
VariaHuis https://www.variahuis.nl/
VDM Woningen https://www.vdm.nl
Sustainer homes https://www.sustainerhomes.nl/
eigenwijsbouw https://www.eigenwijsbouw.nl
Finnhouse https://www.finnhouse.nl/contact/
Frame House http://prefabhome.eu/
HufHaus https://www.huf-haus.com/
In-Aanbouw https://www.inaanbouwnederland.nl/
Janssen-bouw https://www.janssen-bouw.nl
Kampa https://www.kampa-woningen.nl
MeerbouwPijnAcker https://www.meerbouw.nl/
Mi Casa http://www.micasa.nl
Olympa https://www.olympa.nl
peritusbouw https://www.peritusbouw.nl/home.aspx
PrefabWoningonline https://www.prefabwoningonline.nl/
Roweco Bouw https://www.rowecobouw.nl
Skilpod skilpod
solilux https://www.solilux.nl
studioschaeffer https://www.verbouwjeeigenhuis.nl/
Sustainer homes https://www.sustainerhomes.nl/
Tymber Buyildings https://www.tymberbuildings.com
uveenstra https://www.uveenstra.nl
vanvlietbouwenadvies https://www.vanvlietbouwenadvies.nl/
VGLoghouse https://www.vg-loghouses.nl
Zeecontainer https://www.zeecontainerwoningen.nl/contact/
https://www.aannemer-gigant.nl
Eemshout Prefab https://www.eemshout.nl/

Toevoegingen? Stuur een DM of maak een Topicreport. :)


Handige links

Deze startpost is onder constructie en schaamteloos geïnspireerd op Deel 1

[Voor 24% gewijzigd door Señor Sjon op 19-01-2022 10:12]

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • +4Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 26-05 17:00

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Topicstarter

Voltooide projecten van Tweakers

Stuur mij een DM met hierin zoveel mogelijk het volgende:
* post met eerste plattegronden in dit topic
* post met het ontwerp voor start bouw
* post met foto's oplevering
* specs van het casco, bouwsysteem, installatie, nokhoogte, goothoogte, inhoud en oppervlakte in GBO en BVO, perceeloppervlakte. eventueel aanneemsom en kavelprijs.
* de wens of dit in mo-tags of niet gepost mag worden.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Cai
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 27-05 08:52
Uiteraard is het een standaardbrief en kan het helaas niet met je eens zijn dat het in het door jouw genoemde topic hoort.

Daar kan je het gaan hebben over de (on)zin van deze constructie. Ik ben echter benieuwd naar hoe de mede huizenbouwer binnen GoT met deze situatie omgaan.

Nemen jullie bewust een koperdienst af in jullie nieuwbouwhuis, zodat deze alvast in de meterkast zit (kosten +- EUR 200,-) of varen jullie geheel op Coax/Glasvezel?

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
Sturgeon22 schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 14:48:
Wij hopen op korte termijn onze woning te verkopen en zullen dan naar verwachting (ruim) een jaar moeten overbruggen. Het aanbod van huurhuizen hier in de buurt is beperkt en duur. Nu zitten we te denken aan een tijdelijke woonunit op onze bouwplaats. Zijn er mensen die dit hebben gedaan en wat zijn de ervaringen hiermee?
Niet doen. In zo'n ding is het nu al 40 graden. Je zult GWL aansluiting + transportkosten moeten betalen en dat is waarschijnlijk even duur als een jaar huren. En dan moet je dat ding nog kopen/huren.

Ik zou gewoon wachten met verkopen van je huis. Goede planning afspreken met de aannemer en dan paar maanden daarvoor in de verkoop doen. Als je niet verkoopt ga je gewoon lekker verhuren.

Met gestrekt been.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Rtificial
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 17-04 07:58

Rtificial

as fake as can be

Wij hebben de boel verkocht, en daarna voor een jaar een woning gehuurd. Dat legt een gezonde druk op de vooruitgang, en het geeft veel meer rust dan een containerunit om in te wonen.

"Don't blow out my candle if you want yours to shine brighter..."


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
Grolsch schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 23:19:
Dat zijn netto prijzen :?

Er zit erg veel marge op apparatuur, ik zou goed rond kijken ;)
Yes netto, kan ze helaas niet zakelijk inzetten.

Dit zijn al internetprijzen kan wellicht nog 10% af, maar dan houdt het op.

Als ik overigens mijn zin kreeg ging ik op sommige punten voor gaggenau of neff. Maar dan krijg ik ruzie met de vrouw.

Met gestrekt been.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • the-edge
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 26-05 11:56
Wij hebben wat 3D materiaal:
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen


De architect heeft gekozen voor een spekband die een stukje uitsteekt. Wij zijn echter de baas 8) en ik ben bang dat de spekband groen gaat uitslaan of druppels opspat tegen de gevel, persoonlijk denk ik dat de spekband gelijk met de gevelstenen mooier en dus praktischer is omdat het niet schoon gehouden hoeft te worden. Wat denken jullie?

[Voor 9% gewijzigd door the-edge op 14-03-2023 14:04]


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Rtificial
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 17-04 07:58

Rtificial

as fake as can be

Hier in Belgie worden weinig breedplaatvloeren gebruikt, vooral kanaalplaatvloeren, waarop dan eventueel een isolatielaag komt (7 - 12cm), waarin al allerlei leidingen weggewerkt kunnen worden, en dan daarop nog een behoorlijke zandcement dekvloer (7 - 14cm) waarin vloerverwarming gestoken wordt, of eventuele leidingen. Zo worden ook ventilatiekanalen weggewerkt.
Ook op een plat dak gebeurt dat, en wordt de dekvloer in een helling gelegd om later voor een mooie afvoer van het regenwater te zorgen.
Het nadeel is natuurlijk dat je vloerpakket wat dikker wordt, dus je huis wat hoger of je ruimtes wat lager.

"Don't blow out my candle if you want yours to shine brighter..."


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 26-05 17:00

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Topicstarter
the-edge schreef op maandag 10 juli 2017 @ 09:22:
[...]


Vergeten materiaal te vermelden, het zal ook een hardstenen spekband worden.
Dus dan heb ik geen last van de groene drek?
Beton krijgt vaak een soort algaangroei. Natuursteen is veel makkelijker schoon te krijgen. Zorg dat de band minimaal 2-3cm oversteekt en een waterholletje heeft. Dan vervuilt je gevel ook nauwelijks.

Leuke animatie overigens, je ziet gelijk dat we gelijk hadden door de voordeur daar weg te halen. Je woonkamer oogt een stuk ruimtelijker zo. :)

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • FireStarter
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 27-05 20:24
Welke materialen / apparatuur is nog meer voordelig in het buitenland te halen?
Zonder direct in te moeten leveren aan service en noodzaak.

Een warmtepomp uit Spanje vind ik anders dan een koelkast uit Duitsland.

- Badkamer spul
- Keuken spul
- Tegels

In mijn onwetendheid kan ik bovenstaande lijst nog niet langer maken :)

[Voor 25% gewijzigd door FireStarter op 10-07-2017 14:45]

w00t


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • FireStarter
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 27-05 20:24
Señor Sjon schreef op maandag 10 juli 2017 @ 14:57:
Beiden. Ik heb voor mijn tuin daar het meeste spul voordelig vandaan gehaald. Ook Knipex tangen e.d. Voorbeeld: ik heb RVS paaltjes met een grondspies en die kosten in NL over de 100 euro, tot niet te krijgen. Als je er 5 nodig hebt, is dat best veel geld. Ik was in DE ongeveer 60 euro kwijt per stuk. Machineschakelaars om verlichting aan te sturen. Tot 80 euro hier, vanaf 20 euro daar. Goed, dit was 2 jaar geleden, maar gaat denk ik nog wel op.
Heb je dat bij bouwmarkten gehaald of via webshops?

w00t


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • TLer
  • Registratie: Mei 2004
  • Laatst online: 10:59
jacovn schreef op maandag 10 juli 2017 @ 11:23:
Wij hebben de warmteverlies berekening. Die valt me mee :)

Gesommeerd warmte verlies door de uitwendige scheidingsconstructies, onverwarmde ruimten en begane grondvloer 5196 W
Gesommeerd warmteverlies t.g.v. infiltratie (x fractie z) 1409 W
Benodigd vermogen voor naverwarming van de ventilatielucht 425 W

Aansluitvermogen 7401 W

28 W/m2
12 W/m3

Hoeft dus lang niet zo'n dikke warmtepomp te worden _/-\o_

edit:
BENG 1 stelt 25 W/m2 dus dat haal ik niet.
BENG 2 Hangt af van verbruik van de technische installatie, nog afwachten.
BENG 3 is percentage hernieuwbare energie. Daar moet 50% voor te halen zijn met mijn dak oppervlak :)
Beng is in kWh/m2, niet W/m2

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
karazz schreef op maandag 10 juli 2017 @ 22:30:
Goedenavond,

Weer een stukje verder in het gehele proces, wederom wat vragen.

Ik kreeg te horen dat wanneer ik geen gas-aansluiting pak mijn RC-waarden hoger zullen zijn. Hier kan ik echt 0 logica in ontdekken en ben er eigenlijk nog steeds verbaasd over.

En hoe zit het tegenwoordig met de mechanische ventilatie met wtw. Ik heb er al wel het e.e.a. over gelezen in dit topic (vorige deeltje), maar ik krijg nu de vraag of ik ook mechanische toevoer wil of zelfregulerende (?) roosters in de kozijnen wil.

Allemaal dingetjes die ik nog niet uit heb kunnen zoeken en die ik nu eigenlijk wel snel moet beantwoorden. Zodoende hoop ik daar hier wat meningen over te horen.

Bvd.
Bouw je zelf? Of een project? Lees even over type c en type d ventilatie. Beide worden veel gebruikte. Ik ga voor d, maar genoeg mensen gaan nog voor c.

Met gestrekt been.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • bartvb
  • Registratie: Oktober 1999
  • Laatst online: 25-05 22:47
@jacovn kWh/m2/jaar omrekenen naar W/m2 kan dimensioneel wel maar is niet zinvol.

Je transmissieberekening geeft aan wat je piekbelasting is. Het is winter, buiten is het -10 graden, hoeveel vermogen heb je dan nodig om je woning op temperatuur te houden. Dus hoeveel Watt heb je per m2 nodig als het koud is. Dit zegt niet direct iets over het gebruik van je woning over een heel jaar (in kWh/m2/jaar) als je niet weet in wat voor een klimaat die woning staat.

BENG gaat vooral over het energiegebruik over een heel jaar (kWh/m2/jaar). Dit zegt weer weinig over je piekbelasting.

Je zal dus eerst je piekbelasting m.b.v. graaddagen om moeten rekenen naar een verbruik per jaar. Daarna kan je pas vergelijken met de BENG normen. Je komt nu een factor 10 te hoog uit omdat je er in je berekening vanuit gaat dat het het hele jaar -10 graden is buiten :+

Zie ook een paar pagina's terug:
bartvb in "Ervaringen met het bouwen van een huis - Deel 2"


@RUFFNECK schemerschakelaar buiten hangen of inderdaad een schakelklok in de meterkast (of buiten) en dan liefst een astro klok zodat de klok rekening houdt met het verschuiven van de zonsondergang tijden.

En nog leuker is natuurlijk een KNX of Loxone systeem, dan kan je meteen de rest van de verlichting goed regelen maar dat is een wat grotere ingreep :)

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
Grolsch schreef op dinsdag 11 juli 2017 @ 14:02:
[...]


Dat snap ik, maar hij heeft nog geen offertes opgevraagd, en jij zegt je moet gewoon beginnen met bouwen.

Je kunt naar mijn idee niet "zomaar" beginnen met bouwen, je zult toch een aanneemovereenkomst moeten hebben om een aantal nogal relevante zaken vast te leggen (prijs/levertijd/gebruikte materialen/mate van afwerking).

Ik geef aan dat als hij nu nog offertes moet gaan opvragen, dat dit nog wel eens een maand of 3 tot 4 kon gaan duren voordat hij überhaupt de opdracht kan gaan verstrekken. Daarna kan zijn aannemer pas gaan plannen en tot inkoop overgaan van de benodigde grondstoffen.
Als je de vergunning hebt kun je gewoon tempo gaan maken. Je hoeft echt geen vloeren en keuken uit te zoeken voordat je gaat bouwen.

Met gestrekt been.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 10:40
artbij schreef op dinsdag 11 juli 2017 @ 14:05:
[...]


Als je de vergunning hebt kun je gewoon tempo gaan maken. Je hoeft echt geen vloeren en keuken uit te zoeken voordat je gaat bouwen.
Dat zeg ik toch :? Maar voordat je gaat bouwen zul je wel een aannemer moeten hebben, en je kunt tempo maken wat je wil, maar je hebt niet binnen nu en 2 weken een aanneemovereenkomst.

Daarom gaf ik ook aan dat wij het destijds parallel hebben laten lopen met de aanvraag.

Voor smaakgevoelige dingen waar je nog geen tijd voor hebt (vloeren/keuken) gewoon rekenen met stelposten.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


Acties:
  • +5Henk 'm!

  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
@Rtificial Hieronder de koekoek en hoe die waterdicht gemaakt wordt, voor als je er nog in geïnteresseerd bent. Er is betonijzer opgevouwen ingestort en nu uit gebogen. Daar komt nog een zwelband omheen.



Zie ziet het er nu uit:





Deze week het kelderdek erop en volgende week beton storten :).

Ook de hypotheek deze week geregeld, dat is ook wel handig.....

Met gestrekt been.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
Rtificial schreef op woensdag 12 juli 2017 @ 08:55:
[...]


Ziet er goed uit. Met die waterkering aan de onderzijde kan er daar weinig mis gaan. Ziet er goed uit lijkt me!
Dit is gegarandeerd waterdicht. Afwatering via een ring van buizen en put met dompelpomp.

Met gestrekt been.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • bartvb
  • Registratie: Oktober 1999
  • Laatst online: 25-05 22:47
Wat mij in het voortraject al wel geleerd hebben; communicatie, communicatie, communicatie, communicatie.

Met de gemeente natuurlijk, maar ook met de omwonende. Ben duidelijk over wat je van plan bent, wanneer je dat gaat doen, luister naar de omgeving, geef aan waar ze terecht kunnen met vragen en klachten, etc, etc. Vooral zorgen dat men zich gehoord voelt (en bij voorkeur ook zorgen dat men echt gehoord wordt).

Als de toekomstige buren niet weten wat er gaat gebeuren of wie jij nou eigenlijk bent is de kans op procedures en dwarsliggen fors groter.

Maar helaas is dat niet in alle gevallen voldoende of zelfs maar helpend. In een eerder bouwproject kreeg de gemeente iets van 56 zienswijzen binnen n.a.v. onze bouwplannen :o In dat geval moesten we samen met de gemeente op zoek naar een plan B. Dat heeft best weer wat vertraging opgeleverd. Overigens ging dat om een bestemmingsplanwijziging, niet om een omgevingsvergunning.

@Piet91 had het bij jullie geholpen als er niet begonnen was met bouwen in die 6 weken termijn?

@RUFFNECK Paladin ken ik niet, Theben is een grote club in dit soort materiaal. Maar voor het schakelen van je tuinverlichting is dit echt totaal niet boeiend. Als tweaker kan je dit ook prima zelf maken met een super simpele schakeling aan je server, Raspberry Pi of Arduino.
Het instellen van zo'n astroklok is een kwestie van de handleiding lezen, daar moet je wel uit komen :)

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • mistaoutlaw
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 10-05 11:58
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

I was born intelligent - education ruined me


  • Rtificial
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 17-04 07:58

Rtificial

as fake as can be

RUFFNECK schreef op woensdag 12 juli 2017 @ 11:13:
Even terugkomend op de astroklok, iemand ervaring met de merken Theben en Paladin? Mijn elektricien doet 'vanuit huis' Theben, maar deze is zo'n 80 eur (ex.btw) duurder. Ik snap dat in verhouding tot het geheel dit niks voorstelt, maar ben toch benieuwd naar evt. ervaringen. :) En hoe moeilijk zijn die dingen zelf in te regelen?
Ik gebruik een Eltako astroklok, werkt perfect, heeft ook 2 kanalen om te sturen.
Anders zou je nog kunnen kijken naar een Siemens Logo!, daar kan je nog met weer gecompliceerde sturing mee doen.

@artbij Over op de kleintjes letten, een voorbeeld;
De dimmodules die mij aangeboden werden door de leverancier van m'n elektramateriaal waren 2x zo duur als ik deze zelf kon inkopen. Bij 15 gedimde kringen kwam dat op een verschil van 450€ excl BTW.
Omdat ik begrijp dat iemand z'n marge moet hebben, en ik graag wilde dat hij ze inbouwde in de kast die hij ging leveren heb ik afgesproken de modules zelf aan te leveren, een 10€ per stuk te betalen om ze in de kast te klikken. Iedereen tevreden.
Je moet wel op die kleintjes letten, een paar keer zo'n grapje, en je bespaart weer 1000€. Die kan je dan weer mooi gebruiken om toch net weer een mooier stukje afwerking te kiezen.

[Voor 34% gewijzigd door Rtificial op 13-07-2017 07:47]

"Don't blow out my candle if you want yours to shine brighter..."


  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 26-05 17:00

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Topicstarter
Het ligt aan de bestemming. Als je een weiland koopt, is het nog steeds 6%. Vroeger was zelfs daar nog een vrijstelling voor als er 10 jaar geen herbestemming plaats vond, maar die regeling is geschrapt. Staat er een bouwhek, ligt er een bouwweg of gaat er nuts heen? Goede kans dat de belastingdienst het al als bouwterrein aan gaat merken.

Ik zet dit verhaal op de todo voor de OP, voor veel mensen kan het de eerste budgettaire tegenvaller zijn. :P

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • +5Henk 'm!

  • mistaoutlaw
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 10-05 11:58
We hebben gisteren de offerte met de aannemer getekend.
Vandaag de omgevingsvergunning indienen.
Voorlopige planning is start bouw in week 49 met oplevering voor de bouwvak van 2018!
:)

I was born intelligent - education ruined me


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
vrefos schreef op vrijdag 14 juli 2017 @ 20:24:
[...]


Bedankt voor de informatie! Endurowoningen komen helaas niet in de regio Eindhoven. Selekthuis en Groothuisbouw wel. Prefab had/heeft mijn voorkeur vanwege de lagere kosten, waardoor het eea wel te realiseren is in ons budget. Traditionele bouw is ook een optie gezien onze extra wensen, waardoor de kosten misschien lager uitvallen dan bij Prefab. Het gaat er om dat de kosten tot 200.000 worden beperkt. Dit is eigenlijk wel onze max, dus sleutelklaar. Daarnaast hebben we nog wel een potje voor de extra kosten zoals beschreven (hypotheek, belastingen, vergunningen, etc)

Misschien is het een optie om de woning 1 woonlaag + zolder te maken. Dat scheelt aanzienlijk in kosten. We wilden eigenlijk een woning met 3 slaapkamers en de mogelijkheid om de zolder in de toekomst om te bouwen tot 4de slaapkamer.
Ben erg benieuwd hoe je bovenstaande wilt gaan doen.

Met gestrekt been.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • mistaoutlaw
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 10-05 11:58
bartvb schreef op vrijdag 14 juli 2017 @ 20:39:
[...]


Gefeliciteerd! Tof!

Hoe heb je de aannemer gevonden? En welke regio ga je bouwen?

Tevreden over prijs en startdatum?
Rotterdam.

Ik heb 4 aannemers aangeschreven voor een offerte:
1 in de wijk.
1 Brabant
1 Utrecht
1 Vlaardingen

Ze hebben 6 weken gedaan over het maken van een offerte.
Een van de aannemers is na 4 weken afgehaakt. Ze hadden een "fout" gemaakt.
De 3 anderen kwamen met een prijsDe die enorm uit elkaar lag.
Fictief, maar rato wel goed - 1 ton, 2 ton en de duurste zelfs 3,5 ton.
Bizar.

De goedkoopste aannemer hebben we gekozen. Ze zaten echt scherp met hun begroting. Er was vrijwel geen ruimte meer voor korting. Ze dachten wel uitstekend mee over bezuinigingspotentieel.
De gekozen aannemer zit bij ons in de wijk, waar we nu wonen + waar de kavel ligt.
We hadden bij hun ook al het beste gevoel.
Ze hebben al een tiental huizen gebouwd in de wijk.
Uitstekende communicatie, echt een unicum gelet op mijn ervaring inmiddels met andere aannemers.

Startdatum week 49, prima!

I was born intelligent - education ruined me


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Zygapophysis
  • Registratie: Juni 2012
  • Niet online
JaMaaT schreef op zaterdag 15 juli 2017 @ 09:49:
True, en zelfs dan denk ik dat 200k zeer ambitieus is
Ambiteus, zeker. Maar zie Rtificial als real-world voorbeeld dat je voor rondom de 200k iets leuk kan neerzetten in de Benelux.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • FireStarter
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 27-05 20:24
RUFFNECK schreef op maandag 10 juli 2017 @ 21:18:
Even een elektra/verlichting vraagje.

Ik laat wat buiten lichtpunten aanbrengen tijdens de bouw (7 punten) met vaste voeding, dus geen schakelaar vanuit binnen. De gedachte hierbij was dat ik dan verlichting zou plaatsen met een schemer (dag/nacht) sensor etc. Geen gedoe, hoef niet eraan te denken etc etc.

Echter kan ik maar geen mooie lampen vinden met zo'n sensor :P

Het alternatief is (denk ik) zo'n (digitale) schakelklok, zoals hier te zien en welke bijv in je meterkast kunnen: https://www.shopelektro.n...ouw-legrand-hager-paladin
Dan stel ik gewoon een eigen dag/nacht schema in.

Zit ik op de goede weg? Waar moet ik verder allemaal nog rekening mee houden met zoiets? Iemand ervaring of tips?
Wat ik straks weer ga doen is Philips spaarlampen gebruiken voor de tuinlampen met smartlink. Te koop voor 13 euro ps.
Deze koppel je met de Hue bridge.
Dan stel je in met IFTTT dat je lampen 10 minuten voor zonsondergang aangaan en iedere dag om 22.30u uitgaan.
Ideaal, tijdens de seizoenen en zomer/wintertijd.
In de winter gaan ze rond 16.15u aan tot 22.30u, en rond deze tijd van het jaar gaan ze rond 21.55u aan tot 22.30u.

Geen gedoe.

w00t


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 10:40
Ik snap trouwens het nut van buitenverlichting niet zo als ik zelf niet buiten ben.

Lamp in de wc doe ik ook altijd uit als ik er niet zit, en als de buren het mooi vinden moeten ze zelf maar een lamp kopen ;)

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 26-05 17:00

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Topicstarter
Annuk schreef op maandag 17 juli 2017 @ 18:38:
[...]


Waarom zou je je verlichting aanlaten tot zonsopkomst? Kan me voorstellen dat als jezelf/je partner/je kids (als ze de leeftijd hebben) gaan stappen dat je verlichting aanzet/laat aan de gevel, maar in andere gevallen is het toch niet nodig? Of bekijk ik dat verkeerd.
+ Het feit dat als je mogelijk aan je voorgevel slaapt (of iig de kant waar je gevelverlichting hebt) dat jezelf last gaat hebben van de verlichting ;)
En na 23.30u verwacht je normaal gesproken geen bezoek meer toch? Je kan altijd je verlichting overrulen (als je dat wilt) als je nog bezoek hebt en die wil je niet in het donker de deur uit sturen ;) :P
Ik heb een 0-1-Auto schakelaar voor als we een keer langer in de tuin zitten. 0 is ook wel handig bij het vervangen van een lampje. ;)

En het is deels ook gewoon sierverlichting. Als je naar buiten kijkt in het donker, dan kijk je niet in een zwart gat.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 10:40
borgoe72 schreef op dinsdag 18 juli 2017 @ 02:36:
Nee ik bouw gewoon volgens particulier opdrachtgeverschap. Mijn punt is dat ik in sommige gevallen het meerwerk te hoog geprijsd vind. Bepaalde zaken regel ik dan met andere partijen. Dit is niet even gemakkelijk als je bedenkt dat ik de badkamer laat opleveren via de aannemer maar de vloerverwarming 1e verdieping door andere partij laat uitvoeren (meerwerk ruim 4000 tegen 1800). Dit zijn zaken waar ik al doende tijdens het project tegenaan loop.
1 tip van mij, haal niet teveel onder de supervisie van de aannemer weg.

Vooral zaken als vloerverwarming en elektrisch buiten het zicht van de aannemer gaan regelen is vragen om problemen.

Vooral de elektricien en de aannemer moeten erg nauw samenwerken, vooral in de planning.

Daarom hadden wij destijds met de aannemer afgesproken dat wij keuzevrijheid hadden in onderaannemers, en hebben van te voren een opslag afgesproken welke de aannemer krijgt op onderaannemers. Zo blijft hij verantwoordelijk voor de planning en het totaalplaatje.

Als er iets verkeerd gaat straks om welke reden dan ook (en de vraag is niet of er iets verkeerd gaat, maar wanneer er iets verkeerd gaat) wil jij daar niet tussen staan, want dan ben jij de dupe.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


Acties:
  • +2Henk 'm!

  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
Camera's zijn achteraf leuk. Die stoppen de inbraak niet, weet van de politie dat ze met veel beelden niets kunnen omdat de kwaliteit slecht is. Wil je dus de beelden gebruiken zorg dan voor goede kwaliteit.

Ook kun je natuurlijk bewegingsmeldingen gebruiken van je camera om zelf een melding op je telefoon te krijgen.

Advies is ook om te zorgen dat je huis beter beveiligd is dan dat van je buren. Dan gaan ze daar inbreken en niet bij jou.

Met gestrekt been.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 26-05 17:00

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Topicstarter
Wellicht ten overvloede, maar we hebben al een inbraaktopic. ;) Hoeveel tijd heeft een inbreker nodig?

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • +2Henk 'm!

  • rspoe
  • Registratie: Maart 2017
  • Laatst online: 19-01 16:22
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

[Voor 255% gewijzigd door rspoe op 18-07-2017 14:21]


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 26-05 17:00

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Topicstarter
Geeft niet, ik kan in je historie spieken. :+

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 26-05 17:00

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Topicstarter
Ik zou toch echt je wc in de entreehal uit laten komen. Daar word je bijkeuken ook een stuk beter van. Nu heb je aan drie kanten deuren.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
Rtificial schreef op woensdag 19 juli 2017 @ 21:49:
Maar die grond heb jij niet gegraven, die is gestolen. Aangifte doen dus. Serieus.
Waarvan? Het is (nog) niet zijn grond. :)

Met gestrekt been.


Acties:
  • +8Henk 'm!

  • Road-runner83
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 10:30
Na dit topic doorgenomen te hebben (helaas wel 1-2jr te laat) dacht ik laat ik onze zelf gebouwde 2-kapper ook maar eens posten :).

Dit project kwam zo'n 3jr geleden voorbij toen we aan het kijken waren naar een nieuwe stap qua huis (we hebben ook naar bestaande huizen gekeken). M'n broer was toen ook aan het rondijken om te bouwen (weliswaar in Limburg en ik in het westen des lands dus nogal grote prijsverschillen qua grond en nogal is een understatement ;)) maar daardoor ook meer gaan verdiepen in het zelf bouwen :).

Zoals bij iedereen zaten er bij ons ook eisen/wensen aan de te bouwen woning:
- Goothoogte max 4,5m
- Nokhoogte max 11m
- Eerste 6m mag niet bebouwd worden
- Max 35% bebouwen (excl. bijgebouwen)
- Hoofdgebouw tot max 3m van de erfafscheiding

Met bovenstaande eisen ben ik in Floorplanner bezig geweest (ik heb de begane grond getekend en m'n broer de 1e verdieping). Vervolgens zijn we via de gemeente gekoppeld aan onze buren (eerst gekeken of het klikte :)) en daarna naar een aantal aannemers geweest met de floorplanner, kavelpaspoort en voorbeeld 2-kapper.

Nu eerst even tijd voor wat plaatjes, de Floorplanners:

Begane grond:


1e verdieping:


Voorbeeld 2kapper:


Uiteindelijk hebben we gekozen (na schetsen/offertes te vergelijken) voor Allurebouw die de volgende tekeningen heeft gemaakt:

Schets:


Begane grond:


1e verdieping:


Zolder:


Veel zeggen je bouwt maar 1x een huis (omdat je er daarna klaar mee bent) maar wij hebben het traject als erg leuk ervaren :). Tuurlijk heb je hier en daar wel een minpuntje maar zolang het maar een puntje is en geen punt ;). En het is gewoon super dat je je eigen indeling kan bepalen, zo wilde we graag een speelkamer beneden (hebben ze een eigen plekje en blijft de woonkamer ook een woonkamer :)) en 4 slaapkamers op de 1e verdieping (momenteel 2 kids van 4 en 2 en wellicht nog een 3e) omdat we de zolder als speelzolder willen gebruiken (bios, tafeltennis, kantoor) :).

Nog even wat SPECS van het huis:
- Kavel is 321m2
- 2kapper van 11,2 bij 8m + garage van ong. 6 bij 3m (wordt gebruikt als berging)
- Woonoppervlakte is circa 210m2
- Inhoud is circa 750m3
- Boven voorzien van elektrische rolluiken
- Voorkant voorzien van elektrische screens
- Gashaard (loopt via de badkamer, zolder naar buiten)

Bouwkosten van het huis (even zonder de luxe zaken zoals rolluiken, screens en gashaard) kwamen uit op 347 euro per m3.Dit is ook excl. badkamer, keuken en afwerking. Bouw is begonnen in Nov 2015 en in Mei 2016 kregen we de sleutel.

En zo ziet het er nu uit (straks even wat foto's gemaakt :)):



  • MrFl0ppY
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 27-05 22:16
Tenzij er gewerkt wordt met de "Groninger akte". Dan kan het zijn dat al eigenaar bent voor dat je hebt betaald :).

The Stranger: Do you have to use so many cuss words?
The Dude: What the fuck you talking about?


  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 26-05 17:00

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Topicstarter
We hebben hier een heel subforum voor: Duurzame Energie & Domotica

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


  • Harmsen
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 09:06
Yes! Vanochtend oplevering gehad van onze nieuwe woning :D

We hadden gelukkig al een tijdje een sleutel, dus we hebben qua afwerking al veel gedaan.
Onderverdieping is klaar op de vloer na, deze wordt morgen en maandag gelegd.
De bovenverdieping moeten nog een aantal kozijnen en plinten afgelakt worden, behang geplakt in 2 slaapkamers en de laminaat vloer leggen.

De verhuizing komt in zicht!

What a fine day for Science! | Specs


  • jacovn
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 27-05 20:08
Rtificial schreef op donderdag 20 juli 2017 @ 07:23:
Ah, maar als je grond nog moet passeren hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Voorlopig is de grond dus niet je eigendom :)
Wat het nu was: gemeente doet normaal bij een kavel aan de voorkant 5 meter geel zand vanaf de bouw weg je kavel op.

Dat waren ze bij de andere huizen vergeten, maar overal waar nog niet gebouwd wordt is het nu gedaan.
Ben nu wel 60 m3 van die klei rommel kwijt.

8x330 NO12.5°, 8x330 ZW12.5°, 8x350 ZW60°, 8x325 NO10°, SE8K, P500. 6x410 ZW10° Enphase


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
Fazer013 schreef op vrijdag 21 juli 2017 @ 16:34:
Sommige banken hanteren meerdere rentestappen, bijv de ING:
https://www.ing.nl/partic...hypotheekrente/index.html


Onder bouwrijp maken versta ik oa:
-slopen schuur
-bomen verwijderen
-bodemonderzoek
-mogelijk afgraven/ophogen
-inrit maken
-aansluiten op riool/etc

Die 21% BTW wist ik, komt bij kopen van particulier volgens mij ook nog overdrachtsbelasting bij (geen von prijs) |:(


[...]
Niet alles wat je noemt valt in de regel onder bouwrijp. Al staat die definitie niet vast. Enige dat ik in jouw lijstje onder bouwrijp vind vallen is het slopen van die schuur.

Rest hoort echt bij de bouw.

Met gestrekt been.


Acties:
  • +4Henk 'm!

  • LittleTycoon
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 12-05 20:33
Even een update van mijn projectje: Gisteren zijn de steigers weggehaald:








Waar sta ik nu: Helaas gaat oplevering over de bouwvak heen :(
1. Buiten zo goed als klaar (alleen screens nog)
2. Binnen bezig met stuukwerk en betegelen. Wacht nog op de trap. Wel een risicotje genomen met
betegelen. Cementdekvloer zit er 4 weken in, geen opstook protocol voor het betegelen.
3. Elektra wordt volgende week aangesloten.
4. Vorige week WP in Zweden besteld en buffervat + Friwa in Duitsland. Na vele rondes met installateur
aannemer er niet uitgekomen. Een te groot prijsverschil, waardoor zelf importeren gewoon loont, risico's
meegewogen. Nog wel een kraan regelen om WP op dak 2e verdieping te krijgen.
5. Nog te regelen:
- Vloeren 1e en 2e verdieping
- Behangen kamers 1e en 2e verdieping
- Afhangen deuren (dit is wel lastig onderwerp met verdekte scharnieren).

Wordt vervolgd.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • jacovn
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 27-05 20:08
Danot schreef op vrijdag 21 juli 2017 @ 15:28:
We hebben een offerte aangevraagd voor balansventilatie ipv standaard mechanische ventilatie. Bij de standaard mechanische ventilatie zijn de afzuigpunten in de keuken, wc en badkamer. Bij de balansventilatie is de unit zelf duurder en moeten er luchttoevoerpunten in elke ruimte extra gemaakt en een extra kanaal van buiten naar de unit. De roosters boven/in de kozijnen kunnen ook vervallen.
De geoffereerde prijs is ongeveer 9k, daar is het niet hoeven maken van de standaard ventilatie al ingerekend. Wat ons betreft is dat veel te duur. De aannemer en installateur kunnen niet echt een verklaring geven, Iemand ervaring met hoe veel balansventilatie extra kost?
Als je bouwer overgaat naar breedplaat i.p.v. Kanaalplaat is de prijs niet onlogisch.

Mijn offerte voor de ventialtie is €7500. Dat is dan itho qualityflow met 2 x plennum 8 en 2 stuks wtw en 15 afzuigpunten in huis, inclusief complete montage etc. (Wel ex btw) dat is dan in een huis waar breedplaat vloer in zit.

Als ze door kanaalplaat vloer extra buizen moeten leggen met koven etc, zullen de kosten ook wel toenemen.

8x330 NO12.5°, 8x330 ZW12.5°, 8x350 ZW60°, 8x325 NO10°, SE8K, P500. 6x410 ZW10° Enphase


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Danot
  • Registratie: Juni 2003
  • Niet online
jacovn schreef op zaterdag 22 juli 2017 @ 11:39:
[...]

Als je bouwer overgaat naar breedplaat i.p.v. Kanaalplaat is de prijs niet onlogisch.

Mijn offerte voor de ventialtie is €7500. Dat is dan itho qualityflow met 2 x plennum 8 en 2 stuks wtw en 15 afzuigpunten in huis, inclusief complete montage etc. (Wel ex btw) dat is dan in een huis waar breedplaat vloer in zit.

Als ze door kanaalplaat vloer extra buizen moeten leggen met koven etc, zullen de kosten ook wel toenemen.
Bij ons is het een kanaalplaatvloer. En mijn genoemde prijs is incl btw, dus is vergelijkbaar met jouw offerte. Dank voor de info.

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • LittleTycoon
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 12-05 20:33
cky schreef op zaterdag 22 juli 2017 @ 18:42:
[...]


Mijn god is dat 1 huis?! :7
Wat een kast zeg, heel mooi! Mag ik vragen hoeveel m2/m3

Met de prijzen uit het buitenland. Is dat echt zo'n verschil? Je zou denken als je via je installateur besteld en dus niet met transport kosten en dergelijke zit dat het wel zou moeten meevallen. Of heb je een heel exotisch model WP?

En vraagt hij nu niet meer voor de installatie zelf?
220m2 (binnenmaat), ca 270m2 buitenmaat, 830m3.

Nibe f2120. Installateurofferte 22K, zelf kom ik rond 12-13K uit. Installateur aannemer installeert niet. Lang verhaal: zou die eerst wel doen, panasonic die ik zou imporreren. Wilde die 4 maanden later niet meer (kende WP niet). Toen stelde ik Nibe voor (zijn merk). Zei hij ja op. Toen 2 maanden later kon dat niet meer. Waarschijnlijk onder druk gezet door Nibe NL. Daarna verhaal dat hij het tegen kostprijs zou doen met Nibe NL apparatuur. Werd 22K.

Dus nu doe ik het met een zzper voor ca 10K minder met directimport uit zweden. Gewoon belachelijke prijzen hier in NL voor Nibe WP's.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • JaMaaT
  • Registratie: Maart 2004
  • Nu online
Topic goed doorspitten. Zie mijn post van een tijdje terug voor tarieven en opties.

JaMaaT in "Ervaringen met het bouwen van een huis - Deel 1"
JaMaaT in "Ervaringen met het bouwen van een huis - Deel 1"

Onze kale aanneemsom is 170k. Daar moet dan nog wel een badkamer/keuken etc in

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Snavel
  • Registratie: Maart 2010
  • Laatst online: 30-04 18:20
Oof1978 schreef op maandag 24 juli 2017 @ 22:25:
[...]


In dit geval slaat netto ook niet op wel of geen btw. netto in geval van een "netto stelpost" betekend zoveel als: het bedrag dat ik kan uitgeven ex.btw. ex.ak ex.w&r

Als er geen uitzondering op UAV is gemaakt gaat er standaard 10% vergoeding over het bedrag, Benoem je deze niet als netto dan heb je dus 10% minder te besteden dan het genoemde bedrag. Ik had dan echter niet geaccepteerd dat er over de stelpost in de begroting (en dus aanneemsom) ook nog eens AK en W&R zou worden gerekend. Dat lijkt me nogal dubbelop.
Die 10% voor de aannemer is voor het (extra) risico wat de aannemer loopt. Hij weet bij offreren niet of jij die stelpost gaat gebruiken, hij krijgt later in het proces meer kosten tav het "regelen" van de werkzaamheden/diensten van de stelpost, etc. Dat staat volledig los van AK/WR, welke zoals je al zegt normaal gesproken over de aanneemsom wordt bepaald.

Je stelt dat er een uitzondering op het UAV is gemaakt. Cruciaal is dus wat er exact in het bestek staat...

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • aikink
  • Registratie: Maart 2017
  • Laatst online: 24-05 16:54
In het bestek staat een clausule dat stelposten als meer- en minderwerk verrekend moeten worden, en dat AK, ABK en W&R in de aannemingsvergoeding zitten. Netto stelposten dus, 2k minder is 2k verrekenen bij netto stelposten.

Uit het infoblad "Stelposten" van Bouwend Nederland:
Stelpost in de begroting (netto)50.000
Besteding30.000
Te verrekenen als minderwerk20.000
Aannemersvergoeding zit in staart, die hoeft niet teruggegeven te worden. Geen recht meer op 10% over saldo meer-/minderwerk. Dus teruggeven aan opdrachtgever: €20.000

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Avvd
  • Registratie: November 2003
  • Niet online
JaMaaT schreef op maandag 24 juli 2017 @ 18:02:
Topic goed doorspitten. Zie mijn post van een tijdje terug voor tarieven en opties.

JaMaaT in "Ervaringen met het bouwen van een huis - Deel 1"
JaMaaT in "Ervaringen met het bouwen van een huis - Deel 1"

Onze kale aanneemsom is 170k. Daar moet dan nog wel een badkamer/keuken etc in
Bedankt JaMaat, ik zit in dezelfde regio dus altijd fijn om wat referentie materiaal te hebben.
Grolsch schreef op maandag 24 juli 2017 @ 19:42:
@Blueone Ik schat dat je voor casco excl aftimmeren, wand afwerking, keuken, sanitair, vloeren, tuin, zo'n 300 euro de m3 moet rekenen, in jouw geval 200K.

1 en ander geheel afhankelijk van je eisen en bouwstijl.
Dit soort dingen geven toch een heel ruwe indicatie wat zeer bruikbaar is, we gaan sowieso zo spoedig mogelijk met een aannemer/architect om tafel om het plan verder uit te werken, hopelijk met prijsindicaties welke steeds dichter bij de werkelijkheid komen.

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • aikink
  • Registratie: Maart 2017
  • Laatst online: 24-05 16:54
@jacovn Zodra je bericht krijgt van de gemeente met de mededeling dat de aanvraag niet volledig (ontvankelijk) is wordt de procedure stopgezet en krijg je een x aantal weken om die gegevens alsnog aan te leveren. Zodra je die stukken heb ingediend gaat de procedure direct weer lopen. Dus niet 4 + 6 weken (+ tijd die nog over is van de reguliere 8 weken), maar de tijd die je nodig hebt om de stukken in te dienen + 6 weken. Die 6 weken verlenging mag overigens niet zomaar worden gegeven, drukte op het eigen gemeentehuis is geen geldige reden.

  • CrashOne
  • Registratie: Juli 2000
  • Niet online

CrashOne

oOoOoOoOoOoOoOoOoOo

Jammer dat ik dit topic nu pas zie, maar deel graag onze ervaring als daar nog behoefte aan is.

Wij hebben in maart 2016 de eerste gesprekken met aannemers gehad en wonen nu sinds 1 april in ons huis in Elst.

Gebouwd door Presolid Home uit Enter, houtskeletbouw dus, op één van de laatste kavels van een wijk waarvan de meeste woningen er al 8-10 jaar staan.

De uiteindelijke bouw is erg snel gegaan: 11 november is de grond afgegraven, 16 maart was de oplevering waarna alleen de vloeren en de keuken nog gedaan moesten worden (overige hadden we via de aannemer al uitbesteed). 1 april zijn we in onze woning gaan wonen, inmiddels wonen we er dus alweer bijna 4 maanden :)




We wilde graag een vide, deze bevindt zich achter de uitbouw aan de voorkant. Vanaf de eerste verdieping ziet dat er zo uit (tijdens de bouw):


Er moet uiteindelijk nog een mooie lamp geplaatst worden, die iedere verdieping van licht kan voorzien.

De trap is op keepboom geplaatst.





De woning is verder op de gehele benedenverdieping voorzien van vloerverwarming (badkamer ook) en voorzien van triple glas.

De maand nadat we de woning zijn betrokken is de bestrating onder de veranda ook gedaan, is gras ingezaaid, komende week komen er composiet vlonders op het deel wat op de foto's nog zand is (5x10 meter, voor de keuken). Stap voor stap wordt het helemaal ons droomhuis :)

[Voor 26% gewijzigd door CrashOne op 27-07-2017 17:50]

Huur mij in als freelance SEO consultant!


  • CrashOne
  • Registratie: Juli 2000
  • Niet online

CrashOne

oOoOoOoOoOoOoOoOoOo

948m3, 252m2, kavel is 895m2.

Alles aan de binnenkant is hout met staal op de stukken waar het nodig is. Op de houten vloeren op de verdiepingen wordt dan een vloer gestort, waardoor we niet het idee hebben dat je op een houten (balken) vloer loopt.

De vloer van de begane grond is gelijk aan een vloer van een reguliere woning. Foto vanaf de steiger op de eerste dag van de opbouw:

[Voor 23% gewijzigd door CrashOne op 27-07-2017 17:51]

Huur mij in als freelance SEO consultant!


  • CrashOne
  • Registratie: Juli 2000
  • Niet online

CrashOne

oOoOoOoOoOoOoOoOoOo

anboni schreef op donderdag 27 juli 2017 @ 15:05:
@CrashOne Uit nieuwsgierigheid, wat waren voor jullie overwegingen om voor houtskeletbouw te kiezen? Eis? Mooier? Goedkoper?
Voor ons waren de bouwsnelheid, akoestiek en de isolatiewaarden het belangrijkst. Goedkoper is het zeker niet, althans niet bij de partij die onze woning heeft gebouwd (wij hebben niet specifiek gezocht naar een goedkope manier om onze woning te realiseren). Wel een betrouwbare partij met aantoonbaar veel ervaring en een erg prettige manier van communiceren/betrekken van ons als opdrachtgever. Wij hebben een aantal open huizen bezocht (doet deze aannemer altijd in de maand na oplevering, in overleg met de opdrachtgever), waarbij wij een erg goed gevoel kregen, ook door met de eigenaren van de woningen te spreken over het hele traject. Dat was voor ons erg belangrijk.

Huur mij in als freelance SEO consultant!


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • LittleTycoon
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 12-05 20:33
GerjanT schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 17:51:
[...]


@jacovn Leggen ze de kabel buiten in een mantelbuis of gebruiken ze outdoorkabel? Gebruiken ze UTP of STP buiten? In opbouwdoosjes IP44? Inclusief het graven? Of zet je ze aan de buitenmuur direct?


[...]


Wat voor eisen stellen ze eigenlijk aan de installatie? Dient deze in de meterkast "gereed" te zijn of verwachten ze dat de hele huisinstallatie er is? In mijn geval wil ik het liefste zo snel mogelijk stroom in huis hebben voor de afbouwfase maar liever zonder bouwaansluiting. Dus mijn idee is om de groepenkast er zo snel mogelijk in te zetten met een aantal stopcontacten tijdelijk in de meterkast. Bij Liander geven ze er nog niet echt duidelijkheid over.
Nee hoor, meterkast hoeft alleen maar "gereed" te zijn

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • RUFFNECK
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 17-04 18:15

RUFFNECK

Poentje

Wie heeft er ervaring met dunpleister werk in nieuwbouw?
In m'n zoektocht naar een stucadoor is dit enkele keren genoemd als keuze tussen dunpleisterwerk en traditioneel stucen. Voor nieuwbouw schijnen veel mensen voor het eerste te kiezen o.a. door de kortere doorlooptijd en prijs. Een genoemd 'nadeel' van dunpleisterwerk is dat als je muur niet recht loopt dit ook zo blijft, terwijl met traditioneel stucwerk de muur vaak wel recht wordt gereid.

Maar maakt dit veel uit in nieuwbouw, maw zijn de wanden niet vrij 'recht', enige plekken nagelaten die nog opgevuld en vlakgeschuurd zullen worden. (Mijn woning wordt bijv. behangklaar opgeleverd).

Voorbeeld en uitleg (heb niks met deze site verder): http://www.pro-painters.nl/nieuwbouw-woning/

[Voor 15% gewijzigd door RUFFNECK op 30-07-2017 10:11]


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Cai
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 27-05 08:52
mistaoutlaw schreef op zondag 30 juli 2017 @ 20:51:
Hoi,

Twee vragen:
- Wat zijn ongeveer de kosten voor het omzetten van een tijdelijke bouwaansluiting naar een permanente aansluiting?
- Dit is de offerte die ik krijg van Stedin. Hoe kan ik nou beoordelen of dit een goede prijs is.........?
[afbeelding]
Op de site van Stedin staat gewoon de prijslijst 2017.

Verplaatsen elektriciteitsaansluiting vanuit de bouwmeterkast naar de
definitieve meterkast met een aansluitcapaciteit van 3x25A
554,46

Eventueel gas kost:
Gasaansluiting maximaal 6 m³/h standaard op lagedruknet, inclusief 25
meter leiding
1.281,71

De tijdelijke aansluiting was bij ons:
Tijdelijke elektriciteitsaansluiting, 3 x 35 Ampère, maximaal 25 kVA
inclusief verwijderingskosten en inclusief 25 meter aansluitkabel
898,79

en vergunning:
Vergunningskosten t.b.v. aan te brengen voorzieningen
293,59

Bij ons waren er nul graafwerkzaamheden nodig, (onderdeel van een groter plan). Waarschijnlijk zijn de graaf/vergunningskosten lager daardoor.

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • LinkinTED
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 10:45
RUFFNECK schreef op zondag 30 juli 2017 @ 10:09:
Wie heeft er ervaring met dunpleister werk in nieuwbouw?
In m'n zoektocht naar een stucadoor is dit enkele keren genoemd als keuze tussen dunpleisterwerk en traditioneel stucen. Voor nieuwbouw schijnen veel mensen voor het eerste te kiezen o.a. door de kortere doorlooptijd en prijs. Een genoemd 'nadeel' van dunpleisterwerk is dat als je muur niet recht loopt dit ook zo blijft, terwijl met traditioneel stucwerk de muur vaak wel recht wordt gereid.

Maar maakt dit veel uit in nieuwbouw, maw zijn de wanden niet vrij 'recht', enige plekken nagelaten die nog opgevuld en vlakgeschuurd zullen worden. (Mijn woning wordt bijv. behangklaar opgeleverd).

Voorbeeld en uitleg (heb niks met deze site verder): http://www.pro-painters.nl/nieuwbouw-woning/
Geheel afhankelijk van de ondergrond.

Is er gewerkt met kalkzandsteen lijmelement (grote blokken van ca 90x60cm) volstaat meestal een pleisterlaag. Dit omdat met de blokken redelijk maatvast gewerkt kan worden.

Is er gewerkt met blokken/ stenen, dan kom je al snel aan traditioneel stucwerk, omdat hier vaak wat meer tolerantie tussen de elementen zit.

Qua afwerking wordt vaak gesproken over Q1 tm Q4.
Q1 is afgereden
Q2 is behangklaar
Q3 is sausklaar
Q4 is sausklaar+

Waar je op moet letten is het verschil tussen behang- en sausklaar.
Een goed voorbeeld zijn Ytong binnenwanden. Deze hebben een poreuze oppervlakte. De naden afwerken is genoeg om behangklaar te zijn.
Om de wand sausklaar te krijgen moet de hele wand gespachteld worden.
Hetzelfde geldt voor betonwanden (luchtbellen)

.
Markprinsen schreef op maandag 31 juli 2017 @ 13:04:
Dunpleister is vaak de laatste afwerklaag ook over raapwerk en zo. Bij ons is na raapwerk Branderplast KV aangebracht. Die mag maximaal 2 mm dik worden aangebracht en kunnen ze heel fijn 'affilmen' zodat je een spiegel gladde muur krijgt. Ik ben blij dat ik dat heb laten doen want ik zie echt verschil bij vrienden die dat niet hebben (en dus gewoon op de MP75 texen).
Dat ligt dan aan de stucadoor!
Bij ons in de aanbouw is gestucd met MP75 en dat is zo glad dat ik 's ochtends mijn haren kan doen.

Verschil is dat er een extra arbeidsgang voor nodig is (nogmaals gladmaken), en die tijd nemen de meeste stucadoors niet.


Overigens kan ik iedereen aanraden om de wand ook te schuren met een "giraffe" (telescopische schuurmachine). Kleine oneffenheden ben je dan kwijt... dus nog strakker resultaat!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 10:40
Ik kom van dubbelglas uit 1990 af, dus ik vermoed dat het dubbele glas uit 2017 al een forse verbetering gaat zijn, maar het is een feit dat trippel glas nog comfortabeler is.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 10:40
Een schaamteloze crosspost uit het PV topic :)

Mijn pa had voorlaatst voor de fun zo'n drone met camera gekocht (hoe ouder hoe gekker :+ )

Dus zojuist ff geprobeerd wat foto's te schieten :P

Geen FULL HD Kwaliteit maar toch leuk voor het idee :)





PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


  • LittleTycoon
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 12-05 20:33
Grolsch schreef op dinsdag 1 augustus 2017 @ 20:36:
Een schaamteloze crosspost uit het PV topic :)
zo te zien duurt het nog wel even voordat je onder de veranda met een biertje kan relaxen.

  • CrashOne
  • Registratie: Juli 2000
  • Niet online

CrashOne

oOoOoOoOoOoOoOoOoOo

Recirculatie, het liefst met een plasmafilter is wat je zoekt.

Huur mij in als freelance SEO consultant!


  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 10:40
Inderdaad, die blaast de afgezogen lucht na het gefilterd te hebben weer de woning in (in de warme schil).

Ook daarover heb ik minder enthousiaste verhalen gehoord van mensen die er niet tevreden over waren.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


  • Rtificial
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 17-04 07:58

Rtificial

as fake as can be

Met een plasmafilter heb ik geen ervaring, die dingen zijn behoorlijk duur. Wij recirculeren ook, en dat is meestal prima, maar echt een oplossing voor luchtjes is het niet.
Nu, een actief koolfilter kan daar wel wat aan doen natuurlijk, dat is al een stuk voordeliger dan een plasmafilter, maar ook minder effectief.

"Don't blow out my candle if you want yours to shine brighter..."


  • Dirtbiter
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 25-05 12:19
In het Het Grote Keuken topic: verkopers, kwaliteit, prijs - Deel 3 zijn er veel positieve reacties over plasma filters.
Wij gaan er in de nieuwe keuken ook voor, ook vanwege balansventilatie (met WTW). Zelf nog geen ervaring mee.

Een gewone afzuigkap (naar buiten) verstoort de balans van de balansventilatie. Dan kun je een raam open zetten, maar dat is een beetje een houtje-touwtje oplossing.
Je kunt in theorie ook je afzuigkap aansluiten op de balansventilatie, en die dan op standje hoog zetten wanneer je gaat koken. Dan trek je wel al je vieze lucht door je hele systeem.

Daarom is (wat ik kan vinden) de beste oplossing bij balansventilatie: een afzuigkap met recirculatie (met wat voor filter dan ook), en dan die gefilterde lucht daarna via je balansventilatie standje hoog via de normale afzuigventielen in je huis nog naar buiten blazen, als dat nog nodig is.

  • mistaoutlaw
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 10-05 11:58
Mocht iemand het willen weten... Bouwaansluiting in Rotterdam:
- Elektra via Stedin €1726
- Water via Dunea €892
Exclusief kosten bouwkast (via aannemer)

Omzetten bouwaansluiting naar permanente aansluiting:
- Dunea €574
- Stedin [nog niet binnen, wordt later aangevuld]
- Gasaansluiting [nog niet binnen, wordt later aangevuld]

I was born intelligent - education ruined me


  • jacovn
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 27-05 20:08
Onze hypotheek is geaccepteerd. Dus nu maar wachten op de omgevingsvergunning.

Ondertussen nog een bibob verklaring invullen. De gemeente doet dat blijkbaar standaard als de bouwkosten meer dan 250.000 ex btw zijn. Je moet nog meer invullen dan voor de belastingdienst, het is niet leuk..

8x330 NO12.5°, 8x330 ZW12.5°, 8x350 ZW60°, 8x325 NO10°, SE8K, P500. 6x410 ZW10° Enphase


  • iRobert
  • Registratie: Augustus 2012
  • Laatst online: 27-05 14:25
Gewoon voor vloerverwarming gaan, met zone-regeling.


  • rbremmer
  • Registratie: Mei 2011
  • Niet online
En anders achteraf in laten frezen, 70 m2 kost ongeveer €1800.

Zoiets: http://www.123vloerverwar...ormatie/65-prijzen-frezen

P.S. een heel ander topic, achteraf is vaak goedkoper.

[Voor 58% gewijzigd door rbremmer op 06-08-2017 09:45]


  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
Bigg Balls schreef op zondag 6 augustus 2017 @ 08:34:
[...]


Helaas is dit de installateur van de aannemer en hebben we daarin niet zoveel te kiezen.
Projectbouw? Misschien toch gewoon aangeven bij de aannemer dat het niet marktconform is. En dan achteraf doen, of achteraf die panelen. Zou duidelijk maken dat hij een betere prijs moet maken of minder werk krijgt.

[Voor 16% gewijzigd door Artbij op 06-08-2017 09:46]

Met gestrekt been.


  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
Weet iemand hoe het zit met de leveringen van PIR isolatie? Nog steeds lastig?

Met gestrekt been.


  • MeTooPV
  • Registratie: Juli 2011
  • Nu online
jacovn schreef op vrijdag 11 augustus 2017 @ 09:58:
Ik heb net een locale bliksem afleider instalateur gebeld en die kwam zo met wel interesante tips.
We slaan toch palen 10 a 11 meter de grond in. Als daar de koppen afgaan dan daar koppeling met de bewapening mat voor de fundering.....
Normaal wordt er een aardstaaf in de prefab paal toegevoegd t.b.v. Aarding. Of dat voldoende is voor een bliksem afleider weet ik niet. De gewone kopwapening van een prefab paal ud slechts een paar meter lang. Denk dat een koppeling aan de voorspanstrengen niet gaat en dat de diameter van deze strengen onvoldoende is.

  • T.SPE
  • Registratie: Juli 2007
  • Laatst online: 10:43
jacovn schreef op zaterdag 12 augustus 2017 @ 21:49:
[...]

Ik vrees dat als er geen aardstaaf in de paal zit een upgrade naar palen met aardstaaf geen optie is gezien de krapte op de palenmarkt. Zal wel blij mogen zijn als er palen op tijd geleverd kunnen worden.

We bouwen vrijstaand, dus in principe kan ik rond mijn huis wel een ringleiding leggen met stafen de grond in zoals het ook kan. Is wel een duurdere oplossing vrees ik.
Je kunt ook een aarddraad vast knopen aan de onderkant van de paal, wij hebben dat bij 2 palen gedaan en dat was ruim voldoende. Dat is natuurlijk afhankelijk van de lengte van je palen en de samenstelling van de grond.

  • mistaoutlaw
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 10-05 11:58
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

I was born intelligent - education ruined me


  • jerh
  • Registratie: Mei 2015
  • Laatst online: 10:21
Je weet dat als je een inductieplaat van Novy neemt dat je de afzuiger dan vanaf de kookplaat kan bedienen. IK heb dat hier en dan heb je geen afstandsbediening meer nodig. Werkt erg handig, nooit zoeken naar de afstandsbediening.

En bij de stoomoven zou ik even checken of deze een externe boiler heeft. Siemens had dat in het verleden niet en dat was wel een groot nadeel, op hun website staat er niet echt wat over.

  • WNT
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 25-05 21:18
Dank je @jerh, in de Siemens brochure staat externe stoomopwekking en het nieuwste model heeft ook een sous vide optie. Dus klinkt alsof ze dat dan aangepast hebben.

  • mistaoutlaw
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 10-05 11:58
artbij schreef op zondag 13 augustus 2017 @ 16:03:
[...]


Ga je een nieuw huis bouwen? Waarom dan een koof? Vind je dat mooi?

Onze keuken is bijna hetzelfde, waar hopen jullie uit te komen mbt het budget?
Ja het is een zelfbouw woning. Ja, wij vonden een verlaagd plafond sjiek.
Ik hoop rond 16.000 uit te komen.

@jerh thanks voor de tip!! Ga ik zeker naar kijken.

[Voor 6% gewijzigd door mistaoutlaw op 14-08-2017 17:16]

I was born intelligent - education ruined me


  • cky
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 24-05 15:44
Aangezien ik aan het wachten ben op nieuws van de gemeente zal ik mijn plannen ook maar eens delen.

Status: wachten op (voorlopige) goedkeuring gemeente voor plannen.
volgende stap: grondaankopen (inc bouwtitel) 32*30 meter.
De start van de bouw gaat nog zeker 2 jaar duren door nog te verrichten sloopwerkzaamheden, onderhandelingen prijs, juiste aannemer vinden etc.
We hebben ook geen haast en kunnen ondertussen lekker doorsparen ;)

Wat ik wel moet gaan doen is offertes opvragen bij aannemers. Dit zodat ik weet hoeveel we aan de grond, leges en alle bijkomende kosten zoals aansluitingen kunnen uitgeven. Het zou zuur zijn als alle partijen rond zijn, de grond in bezit maar een geen budget meer over is voor de bouw van een fatsoenlijk huis.

De woning

afbeeldingen:







maten:
begane grond
122 m2 (inclusief inpandige schuur) (excl. carport)
verdieping
112 m2

wensen
- hoge plafonds
- ruimte (in iedere ruimte)
- balkon aan slaapkamer
- grote ramen/schuifpuien)
- woonkamer, eetgedeelte en keuken in hetzelfde gedeelte
- trap in woonkamer

energie
- Wp l/w + boiler
- zonnepanelen
- gasloos
- vloerverwarming boven en beneden

Zelf doen (of via andere partij dan de hoofdaannemer)
- Keuken
- badkamer + toiletten
- vloeren
- WP + zonnepanelen
- Spuitwerk/Stucwerk
- zonnewering

Eigenlijk aan jullie de vraag of ik met onderstaande informatie kan aankomen bij de aannemers en een realistische offerte kan opvragen. En op en aanmerkingen op de indeling hoor ik ook graag. De woning heb ik op dit moment getekend op basis van mijn eigen wensen.

[Voor 22% gewijzigd door cky op 15-08-2017 21:22. Reden: niet juiste plaatjes]


  • Wailing_Banshee
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 26-05 11:03

Wailing_Banshee

You're Next

@cky
Ik vind het een leuk ontwerp! Ik zou hem alleen spiegelen tov de carport. Of de carport aan de rechterkant zetten.
De deur naar de landing aan de carport kant, de deur naar de utility meer naar boven schuiven (naast storage) en een deur tussen storage en utility.

En dan het dak doortrekken tot over de carport. En ik zou een losse toiletruimte maken boven. Dat verdient dit huis wel.

Thousands of years ago, cats were worshipped as Gods. Cats have never forgotten this.


  • Road-runner83
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 10:30
@cky Leuk ontwerp! Meeste dingen zijn al wel gezegd, ik zou ook zeker voor 4 slaapkamers gaan.

Qua bouwkosten kun je al een goede inschatting maken ahv m2 woonoppervlakte / m3 inhoud. Ik heb toentertijd de volgende site gebruikt: http://www.itx-bouwconsul...iddelde-bouwkosten-per-m2

Voor normale bouw dus 1221 per m2 of 350 per m3. Wij zijn uiteindelijk nog een stukje goedkoper uitgekomen (terwijl het eigenlijk luxe afwerking is) maar dat was nog in de crisis. Tegenwoordig zijn de prijzen weer flink gestegen wat ik hier en daar zo lees.

Succes ermee!

[Voor 7% gewijzigd door Road-runner83 op 16-08-2017 09:52]


  • Divak
  • Registratie: Juni 2008
  • Laatst online: 27-05 11:03
Ik vind het een erg mooi ontwerp, het langgerekte vind ik ook wel wat moois hebben. Alleen de praktische invulling is idd al hier en daar opgemerkt. Het meeste hangt eigenlijk samen met de plaats van de garage. Buiten dat vind ik het erg mooi :)

De garage staat eigenlijk aan de verkeerde kant, dat is handiger aan de andere kant. De wasbak in de entree-hal zou ik juist erg handig vinden in de schuur. Als de schuur ook verplaatst naar de andere kant hoef je geen lange leidingen e.d. aan te leggen voor de wasbak. Mocht je dan de wasbak nodig hebben kun je vanuit de hal direct naar de wasbak in de schuur, zodat je geen wasbak het beeld in de hal verpest.

Dan kun je óók gelijk de techniek-ruimte combineren en van binnenuit begaan maken via de schuur. Bij het verplaatsen van de garage kun je ook gelijk de master bedroom meeverplaatsen zodat deze nog steeds boven de garage zit. Voordeel; Vanuit je slaapkamer minder ver lopen naar de badkamer (eventueel met directe deur), en als je de trap op komt loop je direct je eigen slaapkamer in, in plaats van dat je eerst de gang door moet langs de andere slaapkamers.

Klinkt allemaal wel leuk, maar ik weet niet hoe dat dan in het ontwerp uitpakt, gezien je nu een mooi schuin dak boven de entree hebt. Als daar dan nog een garage+slaapkamer naast komt te staan met balkon heb je eigenlijk geen mooi uitzicht meer.. Succes met ontwerpen/uitrekenen/sparen!

Ik weet niet hoe hanteerbaar de vuistregel is per m2/m3. Hier heb je bijv. meer buitenmuren t.o.v. een 'normaal' vierkant huis, wellicht meer palen, e.d., maar zit ook alle techniek in dezelfde hoek dus scheelt dat ook weer. Misschien dat een aannemer een idee heeft, maar deze hebben het volgens mij het hele jaar al te druk om zich bezig te hoeven houden met richtprijzen voor toekomstklussen :)

  • hansvk
  • Registratie: Januari 2010
  • Laatst online: 10:28
De proceduretijd start als de aanvraag wordt ingediend. Als er gevraagd wordt om aanvullende gegevens wordt de termijn opgeschort met het aantal dagen na de dag van het verzoek om aanvulling tot de dag dat de aanvulling is ingediend (of tot de termijn is verstreken).
De teller is dus op 15 juli gestart. Heb je een officieel verzoek om aanvulling gehad?

  • jacovn
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 27-05 20:08
Ik zou de berichten van een lokale gemeente niet zondermeer aannemen voor waarheid.
In ons gval schrijven ze zonder problemen zo 5 punten op waar er 3 niet van kloppen (EPC, MPG er niet), 1 twijfelachtig (maten van trap niet in tekening, er stond een optrede en aantrede in, maar geen optelsom daarvan) en een die wel klopte: geen palen en belastingsplan.

Die sturen ze op een vrijdag af, en dan sturen ze op maandag de uitstel brief er maar achteraan.
Dus je ontvangt de 1e op dinsdag, en op woensdag de andere, en je hebt eigenlijk geen tijd gekregen punten op te lossen.

Dat was bij ons op 7 weken en 1 dag. De teller is toen stilgezet en na 7 dagen weer gaan lopen. (Aannemer had ontbrekende dingen op donderdag geupload in OLO en dat is op de vrijdag geaccepteerd)
Toen kregen we nog de 6 kalenderdagen uit de oorspronkelijke 8 weken, en 10 nieuwe weken, die bij nader inzien eigenlijk maar 6 weken zijn.
Die nieuwe 6 weken lijken ze wel te gaan gebruiken helaas.

8x330 NO12.5°, 8x330 ZW12.5°, 8x350 ZW60°, 8x325 NO10°, SE8K, P500. 6x410 ZW10° Enphase


  • jacovn
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 27-05 20:08
Onze omgevingsvergunning ligt ook ergens in Rotterdam op een buro. Toen dan de constructie berekeningen er dan waren (eind van de 1e 8 weken) hebben ze (van horen vertellen door mevrouw van planning buro gemeente) nog 2 weken om die berekening weer bij een constructeur laten controleren.
Dus die 6 weken uitstel (die ze bij iedereen hier erbij doen) hebben ze dan ook hard nodig.

Wat ik vreemder vindt is dat er een termijn van 8 weken is, waar ze dan blijkbaar in week 7 eindelijk naar de stukken kijken, dan er achter komen dat het niet compleet is, en dan moet de rest wel in de 6 weken uitsel periode. Volgens mij erg in efficient en levert bij bijna iedereen ergenis op.

Van horen zeggen waren er bij ons in de straat mensen die 2 x per dag belde wat de status was. Ik kan me niet voorstellen dat het ingenieurs buro daar erg blij mee is.

Het ziet er al met al niet erg goed georganiseerd uit.

8x330 NO12.5°, 8x330 ZW12.5°, 8x350 ZW60°, 8x325 NO10°, SE8K, P500. 6x410 ZW10° Enphase


  • D-e-n
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 08:13
stefijn schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 12:16:
Misschien is het dan een idee om het vlinderen pas te doen nadat de ruwbouw gedaan is?
Nee, dat gaat niet. Het afvlinderen moet gebeuren als de beton nog niet droog is. Gevlinderde vloeren worden vaak toegepast bij grote stalen hallen maar dan wordt die vloer dus ook pas later gestort over of tussen de funderingsbalken. Bij jou is de vloer gelijk ook de fundering dus dat gaat niet.
stefijn schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 09:51:
Wat is de normale constructie van een vloer: betonlaag fundering met daarop weer isolatie en dan een gewapende dekvloer?
Ik werk bij een ingenieursbureau dat bouwconstructies ontwerpt en wij komen zowel isolatie onder als boven de vloer tegen. Dat is vaak gewoon een bouwkundige keuze die ook afhankelijk is van de detaillering die de architect of bouwkundige bedacht heeft.

Maar los daarvan zou ik adviseren geen vloerverwarming in je constructieve vloer op te nemen, never nooit niet. Het is vragen om gezeik. Als er ooit wat met die verwarming aan de hand is moet je dus gelijk in je constructieve vloer gaan hakken.

Dat zou je weer op kunnen lossen door de bovenste laag met wapening lager aan te leggen en daarboven een ruimte "te reserveren" voor de leidingen maar ook dan maak je alles alleen maar nodeloos ingewikkeld. Je gaat de afbouw combineren met de ruwbouw en dat is nooit een goed idee. Die vloer is het eerste wat je gaat maken en op dat moment heb je de definitieve gegevens van de verwarming waarschijnlijk nog helemaal niet. Die mannen komen namelijk pas veel later om alles helemaal aan te leggen.

Het best hou je de constructie zoveel mogelijk gescheiden van de afbouw.

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 26-05 17:00

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Topicstarter
Saven schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 16:13:
Zit een beetje met een onenigheid tussen mij, de gemeente en de anneemer |:( Ik zou graag jullie kijk op de zaak aanhoren.

Het is namelijk als volgt in het gebied waar ik ga bouwen. In het bouwplan van de gemeente staat dat de dakrand maximaal 30cm uit mag steken. Nu is het zo dat volgens de tekening van het huis het dak inderdaad 30cm uitsteekt, maar dat hier nog een goot/regenpijp aan komt (a ~10cm).

De gemeente zegt 'ja hier heeft u uw bouwvergunning, maar de dakrand INCL goot mag maximaal 30cm uitsteken' en ze hebben dat op de vergunning erbij getekent. Het 30cm meet-streepje hebben ze met pen doorgetrokken tot het eind van de dakgoot. De aanneemer niet blij want die moet het dak inkorten en wil de kosten op mij afschuiven. De dakconstructie moet namelijk anders worden gemaakt, en dat is -uiteraard- duurder (~2500 euro).

De aannemer heeft echter de tekeningen zelf gemaakt en heeft ook het bouwplan gezien. Zij zeggen echter 'maar het is niet duidelijk dat die 30cm INCL goot is'. Dat ben ik stiekem met ze eens, maar ja bij de gemeente werken enkel NSB'ers :') dus daar zit sowieso geen rek in ben ik bang.

Aan de andere kant heb ik ook niet zoveel zin in een juridisch trajact tegen de gemeente waarbij de rechter moet bepalen wat de term 'dakrand' inhoudt.


Ik ben opzich geen gelukszoeker hoor, als zij dit vanaf het begin af aan hadden gewist was de totaalprijs van het huis wellicht wat hoger geweest. Maar nu lijken ze extra te willen cashen tegen de hoofdprijs; al het extra werk is natuurlijk belachelijk duur.

Maar goed, ik twijfel een beetje wat ik het beste kan doen. Zowel gemeente als anneemer willen niet echt toegeven.
Waar staat dat in de regelgeving? Het bestemmingsplan geeft vaak al aan dat goten ondergeschikte bouwdelen zijn die NIET meegerekend worden. Even op ruimtelijkeplannen.nl je bestemmingsplan opzoeken. Dan nog is er een mogelijkheid tot 10% overschrijding van geschreven maten. De 30cm is dus in werkelijkheid 33 cm.

Ik ga er wel vanuit dat het een simpele bakgoot aan een schuine kap is. Een forse uitgetimmerde goot valt wat meer op.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


  • aikink
  • Registratie: Maart 2017
  • Laatst online: 24-05 16:54
@stefijn je hebt het over vlinderen, maar past polijsten niet beter in jullie straatje? Zitten ook een paar haken en ogen aan (toeslagmateriaal gelijkmatig verdelen, dikkere bovendekking op de wapening / vloerverwarming toepassen, maar het grootste voordeel is dat dit een bewerking is die pas op het eind van de bouw toegepast kan worden.

  • Rtificial
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 17-04 07:58

Rtificial

as fake as can be

stefijn schreef op dinsdag 22 augustus 2017 @ 10:11:
@Rtificial Kun je me misschien laten weten wie dat polieren gedaan heeft bij jou? 10 euro/m2 vind ik erg betaalbaar. Tot nu toe hoor ik alleen prijzen van 25-30 eur/m2 voor vlinderen.
Polijsten is volgens de info die ik kan vinden veel duurzamer als vloer en er zou minder nabehandeling nodig zijn, dus als polijsten/polieren(?) voor minder gedaan kan worden...

Bijv. http://www.borel.nl/beton-polijsten/

Maar het komt "duur" op mij over. Moet nog contact opnemen met dit bedrijf.
Polijsten <> polieren. Polieren is vlinderen met een soort kwartszand wat zo over de nog vochtige beton strooien, en resulteert in de foto die ik eerder plaatste. Dat is bij mij gedaan door de kelderbouwer, Nico Put uit Beringen.

Polijsten gebeurt met diamantschijven, en is een veel intensiever proces, veel nauwkeuriger ook, en lijkt me een stuk meer kosten per m2.

"Don't blow out my candle if you want yours to shine brighter..."


  • GAEvakYD
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 10:33
Inderdaad de basisbeginselen van een passief huis. Dat je de schil goed wil hebben is mooi maar dat betekent niet dat je niet goed naar de installaties hoeft te kijken. Bijv. Ik laat het huis ook luchtdicht maken met Rc 6 en trippel glas, maar neem daarnaast ook een geavanceerd WTW systeem en een Water Warmtepomp om te verwarmen en koelen. Verder 24 PV panelen op het dak.

Je kunt de PV panelen als extra zien ipv nodig om een eis te halen. Hier in de buurt veel nieuwbouw met een lucht warmtepomp en die het dak vol leggen om de EPC te halen. Ik neem dan liever elders maatregelen om die 0.4 te halen en dan de PV panelen om het verder omlaag te halen. Even los van het feit dat die buitenunit van die lucht warmtepompen niet om aan te zien is en ook nog eens een irritant geluid maakt. Ik ben er niet van zoals je merkt. :)

Overgens maakt onze EPC berekening persoon twee berekeningen. Eentje met en eentje zonder de warmtepomp. Zodat je sowieso aanspraak kunt maken op de 2300 euro subsidie. Als je niet kunt aantonen dat je de warmtepomp niet nodig hebt om de epc van 0.4 te halen heb je formeel geen recht op de subsidie.

Lekker duurzaam. Skoda Enyaq EV - First edtion, Alpha Innotec Brine warmtepomp (MSW2-6S), Totaal 12135 Wp aan Zonnepanelen geïnstalleerd.


  • Zygapophysis
  • Registratie: Juni 2012
  • Niet online
jacovn schreef op donderdag 24 augustus 2017 @ 05:53:
Hoe krijgen jullie al die aannemers zo ver dat ze goed lucht dicht gaan bouwen?
Ze kunnen wel voorstellen naar een RC van 8 voor een wand te gaan, maar als er dan allemaal warmte bruggen en luchtlekken in zitten heb je er nog weinig aan.

Kun je ze simpelweg naar de infobladen van SBRCURnet wijzen ?


Voor complete aanbvelingen moet je €89 betalen (al is dat relatief niet zo veel op de kosten van een huis)
Gratis technische handleidingen zijn wel te krijgen in Belgie. Misschien ook interessant voor andere trouwens:

http://www.bouwdetails.be/handleidingen.html#hand_res

http://www.bouwdetails.be/2Ddetails.html

[Voor 3% gewijzigd door Zygapophysis op 24-08-2017 09:06]


  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 26-05 17:00

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Topicstarter
Al die sites rekenen met een prijsstijging van 2%/jaar. Ik betaal nu minder voor elektra dan 10 jaar terug, maar volgens de geleerden had dat het dubbele moeten staan. Veel groene sommen lopen daarop stuk. Voor je nieuw te bouwen huis is de salderingsregeling nog het belangrijkste. En let op hoe je energiebedrijf omgaat met salderen boven de 5.000 kWh. Daar zit ook weleens verschil in. Een nieuw huis heeft sowieso een vierdubbel telwerk voor aanvoer/retour en piek/dal.

Maar goed, DED staat vol met topics hierover.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


  • RoadRunner84
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 07-04-2020

RoadRunner84

Meep meep

Chique woning hoor!

Mijn ideeën zover:
  • Je kunt overwegen om vnauit de garage een deur naar je shed te maken, dan kan je droog uit je auto stappen.
  • Om je utility van binnen benaderbaar te maken kan je de muur tussen storage en utility weglaten. Eventueel de buitendeur daar naar buiten open laten gaan (is eigenlijk altijd bij buitendeuren), dan kan je de apparaten wat meer richting toilet schuiven zodat je effectief meer storage overhoudt.
  • Ik zou proberen de wasruimte en badkamer te verwisselen. Wasmachines maken namelijk redelijk herrie bij centrifugeren. Dat ga je horen gezien er slechts één deur tussen de wasmachine en de living zit.
  • Als je een wastafel op de grote slaapkamer overweegt, overweeg dan een kleine close-in boiler of in-line verwarming om niet tientallen meters (en dus liters) water door te hoeven spoelen om aan warm water te komen. Volgensmij zijn er zelfs kranen die zichzelf elektrisch kunnen verwarmen.

http://specs.tweak.to/list/3907 | π = τ/2


  • D-e-n
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 08:13
@jacovn
Geïsoleerde ribcassettevloeren worden uitgevoerd met betonnen nokken die op de funderingsbalk liggen. Daartussen zit isolatie. Daarmee haal je dan je Rc waarde.

De geïsoleerde balk is dan extra. Theoretisch kan die balk dan overigens nog steeds "koud" worden ondat het gevelmetselwerk erop staat maar dat is van minder belang. De werkelijke isolatielijn loopt van onder de vloer zo naar je spouw.

Hier betaalt zich een goede architect/bouwkundige overigens uit : de aannemer hoeft dan alleen maar uit te voeren wat op tekening staat.

Voor zover ik het kan zien wordt het foamglas in de voorbeeld details vooral gebruikt bij de situatie waar de isolatie op de vloer zit. In Nederland is dat meestal niet zo.

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 26-05 17:00

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Topicstarter
Consumentenrecht en welstand gaan niet samen. :P

Enige escape is altijd dat het een advies is en nooit een eis. Maar veel geluk om het alsnog erlangs te loodsen dan.

Maar ik zie ook een wolfskap e.d. in de referenties en met name de boerderij in de tekst staan. Een schuurwoning is toch wat anders en in de regel een conversie van bestaand. Ik snap wel dat ze niet happig zijn in volledig nieuwbouw van een schuur.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


  • sanvv78
  • Registratie: Mei 2017
  • Laatst online: 01-03-2021
Jaaa we hebben de omgevingsvergunning ontvangen.

Ok ga even kijken of ik foto's kan plaatsen ;-)

[Voor 255% gewijzigd door sanvv78 op 27-08-2017 22:25]


  • sanvv78
  • Registratie: Mei 2017
  • Laatst online: 01-03-2021
Bij deze onze woning :-).









@WNT start bouw zal rond week 10 zijn 2018, oplevering week 22/23 2018. Helaas kunnen ze niet eerder starten met de bouw, van ons zou het nu al mogen ;-)

[Voor 157% gewijzigd door sanvv78 op 29-08-2017 09:06]


  • Artbij
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 27-05 16:01
MrFl0ppY schreef op woensdag 30 augustus 2017 @ 10:47:
Wellicht een domme vraag maar moet je voor de bouwaansluiting ook al een leverancier aanvragen? En zo ja, vraag je dan alleen energie aan en geen gas? En wanneer de bouw klaar is zou je deze om moeten zetten naar gas en elektra of...?
Je kunt water en elektra aanvragen, je kiest dan voor een bouwaansluiting. Voor elektra moet je een leverancier uitzoeken, anders wordt je weer afgesloten :).

Met gestrekt been.


  • WNT
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 25-05 21:18
MrFl0ppY schreef op woensdag 30 augustus 2017 @ 11:05:
[...]


Thnx. Bouwaansluiting is aangevraagd en komt aankomende week. Maar dan moet ik nog even een leverancier erbij zoeken. Dat is zo gepiept gelukkig.
Mijn ervaring in detail, ik vul even onze partijen in, dan moet je zelf even kijken welke je daar moet invullen. Aannemer heeft aansluiting aangevraagd via huisaansluiting.nl (of iig iets in die richting). Bevestiging ontvangen van Vitens (water) en Liander (stroom). Vervolgens Liander gebeld voor het EAN nummer, met dat nummer Greenchoice opgebeld en gezegd dat het om een bouwaansluiting gaat. Ze heeft het in het systeem gezet als niet actieve aansluiting waardoor ik nu alleen het vastrecht (25euro/mnd) betaal, aan het eind wel de afrekening natuurlijk.
De aannemer heeft een bouwkast en een waterputding op de kavel aangebracht, die wordt binnenkort aangesloten door Heuvel Heesch (aannemer die Liander inhuurt). Daarna zou alles moeten werken. Straks nog een keer hetzelfde riedeltje voor de permanente aansluiting.
Reggefiber is tegelijkertijd aangevraagd, daar moet ik 8wk voor oplevering een abbo afsluiten bij een provider, dan wordt het ook daadwerkelijk aangesloten.
Riool, aannemer vraagt vergunning aan bij gemeente, rest van het traject weet ik nog niet want dat volgt nog.

  • Road-runner83
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 10:30
@sanvv78 Mauritius ken ik wel, zijn de vrijstaande huizen die te dicht op elkaar gebouwd zijn ;). Ga je er flink op voorruit straks! :)

Ik zal je plattegronden ook nog eens goed bestuderen voor verbeteringen, heb je genoeg loze leidingen? Al nagedacht over Rolluiken/Screens? Gashaard? (naja dat kan bij vrijstaand meestal wat makkelijker later nog).

Als ik je kavel zie dan zou je denken dat een Herenhuis van zeg 12 a 13m breed en 9m diep wel prima moet kunnen toch? Dan heb je een flinke achtertuin over en evt. garage daarnaast tegenover de parkeerplekken. Of wilde je juist de focus van de tuin op de linkerkant leggen?

Yup kavels zijn helaas duur in het westen :(.

En idd voor een 2-kapper is het een flink huis, en Waddinxveen bevalt ook goed :).

  • Road-runner83
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 10:30
@sanvv78 Heb je plattegronden nog wat uitgebreider bekeken, ik zou maar 2 dingen anders doen denk:
- Op de 1e verdieping zou ik voor 5 slaapkamers gaan, vind de ouderslaapkamer nu wel erg groot (ruimte gebruik je niet) en met een extra kamer erbij kun je die ook nog als (extra) hobby kamer gebruiken (bios/tafeltennis/etc.)
- Je hebt een flinke woonkamer en keuken, ik zou deze 2 ruimtes afscheiden door grote schuifdeuren. Is een stuk mooier + als de kids later huiswerk maken in de keuken dan kunnen de deuren dicht (of als je er met vrienden zit). Ok en mijn vriendin heeft als hobby taarten bakken dus dan kan ik nog rustig tv kijken als die apparaten aan staan :)

Verder is het een heerlijk, ruime woning! Ik zou alleen voldoende loze leidingen aan leggen (alle slaapkamers 1/2, woonkamer 2, tuinkamer 1/2). Op de 1e verdieping hebben wij rolluiken, heerlijk donker en de kids slapen ook beter. En ik weet niet wat de zonkant wordt beneden maar daar zou ik ook screens plaatsen.

Hou ons maar op de hoogte van de voortgang :)
Pagina: 1 2 3 ... 77

Let op:
Duurzame installaties en domotica hebben eigen fora met veel meer diepgang over dat onderwerp. Dit topic gaat over de perikelen omtrent het bouwen van een eigen woning.

Voor projectmatige woningbouw: Het (projectmatige) nieuwbouwwoning topic. Je tuin is natuurlijk ook iets wat moet gebeuren na de bouw. Zie Het grote tuinen, balkons en plantentopic

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee