• DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
je gewoon geen baan kunt vinden in je studierichting. Ik ben vorige zomer afgestudeerd aan het HBO richting media/communicatie. Ik wist al dat het een lastige markt zou worden maar een dik half jaar later zit ik nog steeds thuis zonder uitzicht op een baan. Qua tijd valt het misschien nog mee, maar ik heb het idee dat het ook nog wel even gaat duren. In het begin was het wel even leuk, maar elke dag vrij en geen verplichting voelt gewoon verkeerd en ook niet relaxed. Financieel heb ik momenteel nog een buffer waardoor ik niet in aanmerking kom voor eventuele bijstand, maar het moet ook niet veel langer meer duren, het kost mij gewoon elke maand geld.

Ben wel een paar keer op gesprek geweest maar het gebrek aan ervaring, een te lange reisafstand of gewoon geen klik komt elke keer om de hoek kijken. Over mijn brief en cv al menig complimenten mogen ontvangen en ook persoonlijk laat ik wel een goede indruk achter, maar toch... concurrentie is zwaar. Het aanbod van vacatures is daarnaast gewoon erg slecht, zeg maar niets. En mocht er één staan, komen daar doodleuk 300 reacties op, dus ben je op voorhand al bijna kansloos.

Ik kom langzamerhand tot de conclusie dat de markt ook niet meer aantrekt. De journalistiek/media/communicatie sector is al jaren aan het reorganiseren en nog steeds wordt het overgrote deel ingevuld door stagiaires of zogenoemde ervaringsplekken en natuurlijk de min of meer verplichte freelancers.

Op mijn leeftijd (26) zou het leven aan mijn voeten moeten staan, maar ik voel mij behoorlijk geremd. Al die opmerkingen van bekenden dat 'jouw tijd echt nog wel komt' heb je niks aan en ondertussen gaat zelfs de zoektocht naar een bijbaan ook stroef, waardoor je gewoon hele dagen ongewenst op de bank vertoeft. Met soms twee dagen per week werken bij een tijdelijke klus ga je ook geen verschil maken.

De laatste tijd heb ik mezelf afgevraagd: wat nu? De realiteit is gewoon dat ik niet snel binnen mijn sector aan de slag kom en een (lager opgeleid) bijbaan ben ik te oud of te duur voor. Ik merk dat de schuldhulpverlening/budgetcoach hoek mij eigenlijk wel trekt, maar een goede opleiding kost een paar duizend euro en krijg je geen vergoeding voor van het UWV omdat het niet voorkomt op de kansrijke beroepenlijst. Bovendien merk ik al dat ook daar een groot deel van de banen op vrijwillige basis zijn. Mensen die elkaar helpen onder het motto 'ik help je wel even' vanuit een maatschappelijk project. Ook daar is nog maar de vraag of er uiteindelijk wel brood mee op de plank komt... en als ik iets niet wil is straks met twee nietszeggende opleidingen achterblijven. En ergens voelt het raar om na het met bloed zweet en tranen afronden van je opleiding erachter komen dat het allemaal voor niets is geweest.
Wat meer Tweakers gerelateerd heb ik ook nagedacht over een baan in de IT-sector maar iets met Big Data of programmeren zie ik mezelf niet in werken, ondanks het grote aanbod van vacatures/traineeships.

Ik ben benieuwd of meer mensen in hetzelfde schuitje zitten (misschien ook qua studierichting) en anders hoor ik graag hoe mensen hun leven hebben omgegooid nadat ze erachter kwamen dat er met bijvoorbeeld een opleiding psychologie, sportleraar of communicatieprofessional geen droog brood te verdienen is...

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
D_Jeff schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 10:20:
Ha DoWhat,

Welkom op T.net :)

Mag ik vragen in welke regio je actief op zoek bent naar je eerste job?
Regio Gelderland, maar ik ben bereid maximaal 2 uur enkele reis te reizen. Al ligt mijn voorkeur vanzelfsprekend onder de 1 uur enkele reistijd... ;)

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Jeroenneman schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 10:24:
Je zult je eisen toch wat minder strak moeten trekken dan. Reistijd hebben wel meer mensen last van. Wat definieer je als "veel"?

Ik denk dat veel mensen een uur als normaal beschouwen, anderhalf uur voor een goede baan, en daarna wordt het lastig. Maar als jij bijvoorbeeld een half uur al lang reizen vindt, ja, dan wordt het lastig.

Hoeveel sollicitaties heb je daadwerkelijk uitgevoerd? Puur uit interesse, want ik ken ook mensen die er één per maand uitstuurden, en dat al veel vonden....

Edit: ja, ik zie het al. Gelderland.... :/ De meeste dingetjes zijn toch in de Randstad te vinden helaas. Gelukkig hoef ik er alleen te werken, maar de makkelijk te vinden banen zijn toch daar.
Reistijd is voor mij dus geen probleem, maar werkgevers twijfelen toch of je het wel elke dag gaat trekken en je moet ook maar geluk hebben dat je een aantrekkelijke vergoeding krijgt, anders is het de moeite niet als je flink moet bijleggen om daar te komen. Verhuizen is geen optie omdat ik hier eigenlijk net woon en alles heb ingericht, en omdat je er in de Randstad per definitie op achteruit gaat qua oppervlakte, locatie en dat tegen een hogere prijs. Daarom ben ik bereid iedere dag te reizen. Ik heb ze gisteren toevallig geteld en inclusief bijbanen in de regio kom ik uit op 62 sollicitaties, 5 gesprekken gehad. En ik solliciteer alleen als het mij ook wat lijkt of ik kans maak. Niet bij de lokale supermarkt waar je het antwoord al weet dan zou ik er makkelijk tien per dag kunnen sturen.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Nog niet, ik ga het straks even goed bekijken maar op het eerste gezicht komt het allemaal te technisch over. Ik ben meer van de inhoud, dus redactioneel/onderzoekend. Dat vond ik ook het leukste tijdens de opleiding en was ik goed in, maar dat zijn geen aantrekkelijke functies voor een werkgever helaas.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
o_f_course schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 10:30:
Reclame wereld of voorlichting iets voor je?
Ik zie steeds bij Lukien (Ede) vacatures staan.
Bedankt, die zie ik ook regelmatig voorbij komen, alleen momenteel niet op mijn gebied.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
CH40S schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 10:30:
Ik heb niet het hele verhaal gelezen, maar stel je niet gewoon te hoge eisen voor een baan?
Goede vraag. In het begin misschien wel, maar tegenwoordig al niet meer. Daarom ook 2 uur reizen als optie. Het liefst natuurlijk wel studiegerelateerd, merk dat ik bij andere banen expliciet moet uitleggen waarom ik met mijn achtergrond voor die (lagere) functie solliciteer en dan kiezen ze je uiteindelijk niet omdat ze bang zijn dat je snel weg bent of gewoon geen serieuze interesse in de sector hebt.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
DjentPirate schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 10:30:
Goh, alsof ik mijzelf terug zie 3 jaar geleden. Zelfde opleiding, zelfde regio en uiteindelijk een jaar thuisgezeten na het behalen van mij diploma. Ik zag dit al enigszins aankomen halverwege mijn opleiding en ben mij toen gaan storten op front-end development zodat ik mijzelf iets meer kon onderscheiden van de overvloed aan werkzoekende "grafisch vormgevers".

Gelderland was voor mij een hel om een ICT gerelateerde baan te vinden en ben uiteindelijk uitgeweken richting omg. Eindhoven. Hier heb ik met wat geluk een paar freelance projecten mogen draaien en daardoor eindelijk wat op mijn c.v mogen zetten. Uiteindelijk een baan gevonden als junior front-end developer en doorgegroeid tot volledig webdeveloper. Tijdens dat proces heb ik mijzelf in mijn vrije tijd flink bijgeschoold op het gebied van back-end development.
Bedankt voor je ervaring! Ik zoek dus niet specifiek richting de ICT. Media heeft nog steeds de voorkeur en anders iets praktisch richting budgetcoach.... al zijn daar (ondanks dat veel mensen in de schulden zitten) de banenverwachtingen ook niet rooskleurig ;(

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
muffstuff schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 10:43:
Vaak zie ik dat al die recruiters die via linkedin een bericht sturen HBO communicatie gedaan hebben, daar is altijd wel werk in te vinden.

Maar de opmerking over een master is denk voor lange termijn het beste. Ik denk dat HBO communicatie de meeste studenten heeft, dit was 10 jaar geleden ook al. Ik weet nog dat mijn ex niet verder kwam dan office manager type banen (niets mis mee, maar met een hbo studie snel over gekwalificeerd) Dus dan wordt het flink concurreren met al die andere afgestudeerden.
Een master volgen heb ik ook over nagedacht, maar ik kwam tot de conclusie dat het niet veel toevoegt. Ik zie nu eerdere studenten dit ook doen met de reden dat ze nog niet weten wat ze straks willen en het nooit kwaad kan...Je stelt het volwassen leven nog een jaartje uit. Leuk om een master op je cv te zetten, maar als het in de praktijk niet veel uitmaakt, of althans de media masters niet zoveel... Er zitten nu zelfs een paar in hetzelfde schuitje, en die zijn dan op papier best waardevol, maar net als mij werkloos. Bovendien ben ik ook wel klaar met school dus dat was een grote reden om het niet te doen, en zou ik nu pas na de zomer kunnen starten. Pas echt een optie als ik voor die tijd nog geen baan heb gevonden en ik het financieel ook kan trekken. Een master is dus ook geen garantie op (sneller) een baan.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Sissors schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 11:35:
[...]

5 uur+ per dag in de auto zitten vind jij een goed idee? Dan zit hij binnen 4 maanden met een burn out thuis, nee dat zou ik niet doen.

Die klik vraag ik me idd wel van af van welke kant dat uit kwam, en als het van de kant van TS af kwam of hij dan niet gewoon het moet accepteren en kijken hoe het gaat.
De klik meestal van allebei de kanten, qua bedrijfsstijl en de daadwerkelijke werkzaamheden. Soms zag ik het wel zitten, maar het bedrijf niet omdat ze dachten dat ik snel weg was, ook al beloofde ik van niet... erg lastig.

Freelancen is helaas niet kostendekkend (https://www.villamedia.nl...-niet-tot-amper-rondkomen) en wederom erg veel concurrentie, dan kan je beter twee dagen in de week via een uitzendbureau werken... dan verdien je nog meer. :'(

Een master snap ik uit het specialistische punt wel. Ik heb natuurlijk al een interessegebied opgebouwd tijdens mijn studie (financieel/economisch/consumentenbestaan), maar ben wel benieuwd wat een slimme keuze zou zijn. In mijn hoofd heb ik komende zomer ook als beslispunt: baan? Dan accepteer ik die. En anders voor 1 september kijken naar een geschikte vervolgopleiding/cursus/master want een baan in mijn richting gaat 'm zonder relevant opgebouwde ervaring niet worden.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Harm_H schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 13:13:
[...]


Is inderdaad groeiende. Vooral digital marketing en alles wat daarbij hoort.

Zelfs youtube producties en dergelijke.
Toen ik begon waren de vooruitzichten ook niet echt goed, maar werden we binnengehaald met sites als The Huffington Post, Buzzfeed, VICE etc. en wat lokale varianten als de Correspondent. Dat zijn inderdaad flinke spelers nu binnen de mediawereld maar staan ook bekend als onderbetaalde spelers en een hoog copy/paste gehalte, De Correspondent uitgezonderd. Vergelijk het met nu.nl. De bekendste gratis nieuwssite in Nederland. Niemand is er bereid er voor te betalen mochten ze ooit een paywall instellen, terwijl als ze dat direct vanaf de start hadden gedaan mensen dat inmiddels wel gewend waren. Een grote inschattingsfout van de media, en meteen een reden dat het hier nooit van de grond gaat komen. Mensen betalen voor iets wat zogenaamd gratis hoort te zijn gaat niet werken.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Harm_H schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 13:36:
[...]


Wat wil je hier %&@# nu mee zeggen? Sommige media vinden wel valide business modellen en andere niet. Wat heeft dat met jou te maken?

In Arnhem zijn er grote bedrijven op zoek naar uitbreiding van digitale marketing. Of zoals eerder aangegeven werd: verkoop jezelf in een functie die nog niet bestaat!

Je kan zelfs een bedfijf beginnen in youtube producties

Ik denk dat je broodnodig in real-life iemand nodig hebt die je kan helpen met een goede second-opinion mbt werk (geen bekenden).
Dat zonder goede verdienmodellen er ook geen betaald werk is. Veel sites mag je enkel schrijven om jezelf wat bekendheid te geven op vrijwillige basis. Daarom zoek ik ook niet echt meer binnen mijn sector, maar kijk ik inderdaad (gedwongen) naar alternatieven. Ik heb mezelf tot de zomer gegeven om een baan te vinden of het daarna over een andere boeg te gooien, daarom kijk ik nu alvast wat rond.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Harm_H schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 14:00:
[...]


Het woord 'gedwongen' vind ik ook apart. Een grof woord voor iets wat in feitelijk jou gegund wordt. Voor niets gaat de zon op.

Anyway - wat voor baan wil je nu vinden dan?
Gedwongen bedoel ik meer als (nu) niet kunnen doen waarvoor je geleerd hebt. Ik zou maandag ook als broodbakker aan de slag kunnen gaan, maar daar had ik de afgelopen jaren niet mijn opleiding voor hoeven volgen.

Ik zoek nog steeds iets richting redactioneel/communicatie/productie. Een combinatie van dingen bedenken en in de praktijk uitvoeren. In principe heel breed dus.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Roozzz schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 14:09:
Klinkt een beetje als de situatie waar mijn vriendin een paar jaar terug in zat. Absoluut geen baan te vinden in haar master afstudeerrichting. Bij haar kwam het erop neer dat er zo'n 10-20 banen per jaar beschikbaar komen die redelijk aansluiten (vaak al overgekwalificeerd), met ruim 200 mensen die in deze richting afstuderen. Dat viel samen met het dieptepunt van de crisis dus toen waren er echt geen vacatures meer.
Zij heeft eerst enige tijd druk gesolliciteerd op alles wat maar in de buurt kwam qua expertise (ook open), terwijl ze er een "bijbaantje" op na hield bij een webshop. Toen bleek dat het hem echt niet ging worden, hebben wij eens goed nagedacht wat ze nu echt leuk vond en wilde doen. De conclusie hiervan was dat ze haar eigen bedrijfje is gestart.
Uiteraard duurt dat even voordat het écht draaide, maar je bent in ieder geval iets aan het doen dat je leuk vindt, je ontwikkelt jezelf op een vlak dat vaak onderbelicht is tijdens een studie, verdiend centjes en bouwt ondertussen rustig verder aan je cv. Achteraf gezien is ze nog steeds heel blij met deze keuze (ook al ziet ze zichzelf nog steeds niet als het "ondernemertype".
Kortom ik zou het freelancen niet zomaar terzijde schuiven. Als ik naar mijn werkgever kijk zitten wij te springen om mensen die handig zijn op dit vlak, maar ook beschikken over vakinhoudelijke kennis (of bereid zijn deze op te doen). Dan kan je namelijk een echte meerwaarde zijn. Jezelf beperken tot de traditionele media, wat ik een beetje proef, zou ik dus ten zeerste afraden. Er zijn zat bedrijven die deze kennis ook kunnen gebruiken.
Vroeger was freelancen nog een keuze, tegenwoordig verplicht als je enigszins nog in deze sector aan de slag wilt. Ik schrijf (;)) het niet meteen af, maar als starter is het wel bijzonder lastig om naast überhaupt aan opdrachten te komen ook je hoofd financieel boven water te houden. Of je moet een klus hebben die een x aantal afnames garanderen. Je moet het, als je het al doet, samen met een bijbaan doen qua urengarantie zodat je daar toch de maandelijkse lasten mee draagt. Ik ken eigenlijk geen (oud)klasgenoten die serieus aan het freelancen zijn of daar rond van komen.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
RocketKoen schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 14:40:
Iedereen maakt wel eens fouten in zijn leven.
De grote valkuil is dat je probeert om koste wat kost van die fout een succes te maken.

In jouw geval. Je hebt een studie gedaan waar misschien 5% van de studenten ooit een relevante baan krijgt.
Je kan blijven hopen dat je bij die 5% komt. Maar je kansen worden elke maand kleiner. Op het moment is het volgende studiejaar alweer begonnen aan hun afstudeer stage/project. En die maken al meer kans dan iemand die al een half jaar thuis zit.

Wat je nu moet doen is je verlies nemen. Ja de afgelopen 4 jaar zijn weggegooid. En je droom om in de media/journalistiek te werken zijn waarschijnlijk even realistisch als mijn carrière als prof voetballer.

Dus je kan kiezen. Of je gaat een nieuwe studie of cursus doen waar wel vraag naar is. Of je gaat werk zoeken in een andere sector.
Hoewel waar, toch bijzonder pijnlijk. Of zegt een hbo-studie elf nog wel wat? Als ik voor nieuwe studie of cursus ga wil ik toch wel een beetje éxtra zeker weten dat er vraag naar is straks. En anders gewoon een totaal andere richting zoals de persoon hier boven mij. Leuk of niet, maar tot in den treuren hopen op een baan van je studierichting is ook niet haalbaar.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Michielgb schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 15:36:
Volgens mij laat je buffer en leefstijl het nu nog toe om aan een master te beginnen. Ik zou zeggen, werk je tot en met augustus helemaal de pletter, schraap elke Euro bij elkaar en vertrek in september richting het buitenland voor een master. Er zijn vaak prima 1-jarige masters in Engeland te vinden, die kosten wat maar dan heb je én buitenlandervaring én een Master (het liefst ook nog in een perspectiefvolle richting).
Is zo'n buitenland experience van toegevoegde waarde? Krijg altijd het idee dat studenten dat kiezen voor een tijdje lang leve de lol en in de hoop recruiters te verbluffen tijdens een sollicitatiegesprek. In de praktijk gaat tegenwoordig bijna iedereen voor een (half)jaartje buitenlandstage/studie. En ik woon net in mijn nieuwe woning, dus die ben ik liever niet kwijt of moeilijk gedoe met onder/verhuren. Ik hecht ook sterk aan het verhaal van A4553 hierboven met betrekking tot masters want het staat misschien leuk op je cv, maar het helpt je niet sneller aan een baan.


@A4553, zonder werkervaring moet je inderdaad bewijzen wat je te bieden hebt naast alle andere tig afgestudeerden die op papier hetzelfde hebben gedaan. Ik kijk regelmatig voor wat 'courses' online, en lees ook nog regelmatig binnen- en buitenlandse vakinhoudelijke sites/magazines zodat ik weet wat er in de professionele wereld speelt qua trends, ontwikkelingen etc. :) Alleen dan jammer dat ik er waarschijnlijk nooit aan de slag ga...

Merk wel dat thuiszitten zonder zicht op iets niet goed is voor je gemoedstoestand. Vandaag voelt echt als zo'n vrijdag waar veel mensen al weekend vieren... Normaal de hele dag door mailtjes, vandaag muisstil en je hoort ook niks van lopende sollicitaties.

Ben wel blij met jullie tips en adviezen :) Ook die bouwkundige. Inderdaad niet meteen waar ik om sta te springen of zelf opkomt, maar op zich best logisch dat zulke dingen ook geschreven moeten worden.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Michielgb schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 16:05:
[...]

Je bent wel een ster in het bagatelliseren van dingen zeg. :9

Dus in de praktijk gaat bijna iedereen voor de lol een jaartje een MSc volgen in het buitenland? Dat heb je zelf dus ook gedaan? Natuurlijk voegt dat wat toe. Want anders dan jij denkt ga je toch echt buiten de gebaande paden en voeg je wat toe aan je nu nutteloze diploma. Even een scenario-schets:

Je wilt graag verder in de journalistiek/media. Die sector staat zwaar onder druk vanwege internet/IT. Stel nu dat je een IT MSc gaat volgen waarmee je IT-vraagstukken uit de media/journalistieke wereld onder de knie krijgt? Gooi er een studie Business IT tegenaan en je komt echt een stuk verder.


[...]

Sorry maar volgens mij hoor je gewoon liever dingen die je wil horen.
Ik ben gewoon realistisch. Ik heb even de master opgezocht die je aanhaalde. Klink tof, ook een master als 'communicatie en beïnvloeding' (al blijf je daarmee deels in je sector zitten). Gemiddeld kost een master 2-5000 euro. Ik ben zonder studieschuld afgestudeerd en om nou een master te gaan doen en het financieel krap te krijgen is niet mijn eerste keuze, een bijbaan vinden gaat jammergenoeg ook stroef.. Ik heb de deadlines voor aanmelding opgeslagen. Wie weet ga ik als ik nog geen baan heb gevonden voor mei/juni, toch een master doen. Dan heb je in ieder geval weer wat up to date kennis en specialisatie.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Gomez12 schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 19:08:
[...]

Oftewel als je nu een master gaat doen ga je enigszins financieel krap komen te zitten, je hebt geen baan... Hoezeer verwacht je reeel in juni nog een master te kunnen doen zonder helemaal financieel krap te komen zitten?

Want ik kan niet in jouw portemonnee kijken, maar die van mij die wordt steeds leger als ik geen inkomsten heb en de tijd vordert.
Oftewel nu kan het nog, maar in mei/juni wordt het veel moeilijker...
Het laatste gedeelte volg ik niet echt. Wat maakt het uit als ik nu 2000 euro betaal of in september? Geld is geld. 2000 euro is veel geld. Als er in het ergste geval nu nooit meer wat binnenkomt kan ik het nog driekwart jaar uithouden tot ik 0 sta, met die 2000 euro eraf dus een stuk korter. Voor mij staat inkomen (en dus een baan) eigenlijk vóór het volgen van een nieuwe opleiding. Ik ontwikkel mij liever intern bij een bedrijf.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
wimjongil schreef op vrijdag 27 januari 2017 @ 21:44:
Je hebt 62 sollicitaties gedaan in 6 maanden, dat komt neer op nog geen 3 sollicataties per week. Wat doe je de rest van de week?
Ik werk af en toe via een uitzendbureau, dus wanneer mogelijk ben ik de andere dagen aan het werk. ;)

@Fiber Klopt. Soms moet je gewoon dingen doen, uitproberen, je passie volgen zoals bovenstaande 'student' ook gedaan heeft. Wat mijn passie is probeer ik in deze tijd ook uit te vinden.

@Nielsonurscreen Respect! In het begin reageerde ik ook alleen op dingen waar ik écht gemotiveerd voor ben, maar na een half jaar ga je ook op dingen reageren die totaal niks met je studie te maken hebben. Hopelijk zijn we allebei snel aan de slag! Ik merk ook dat steeds meer functies en taken samensmelten en je álles moet kunnen of dat willen ze graag horen/geloven. Ik heb gelukkig een vrij specifieke scriptie geschreven destijds, dus weet wel wat van de ontwikkelingen in de markt af.

Ik ga de komende dagen de verschillende opties eens af.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
DivWhis schreef op zaterdag 28 januari 2017 @ 05:09:
Ik heb wel het gevoeld dat je vooral in problemen en onmogelijkheden denkt.

Hoe bot het ook klinkt, je hebt een waardeloze opleiding gedaan wat betreft carrière perspectief. Je hebt niet alleen concurrentie van andere mensen die dezelfde opleiding volgen, maar het is ook nog eens een richting waarin mensen met totaal andere opleidingen ook proberen een graantje mee te pikken.

Als je doel is zo snel mogelijk een goede baan vinden, dan moet je echt die master gaan doen en dan niet een nutteloze media master. Wellicht mag je op sommige universiteiten niet direct bij alle richtingen instromen, maar meestal is er dan wel een tussen jaar (of hoe ze die ook tegenwoordig ook noemen) wordt aangeboden.

Ja die 2,000 euro klinkt als heel veel geld, maar is in het grotere plaatje peanuts. Er is bijna geen investering te bedenken met een hoger rendement/risico verhouding. Toen ik vijf jaar geleden afstudeerde (snijdvlak IT en business) zaten er aardig wat HBO doorstromers in mijn groep. Ik denk dat 90% van mijn jaar voor het afstuderen al een "goede" baan. Wellicht zal het nu iets minder extreem zijn; maar een relevante Master kan bijna gelijk staan aan een baangarantie. Daarbij. Nu je weet hoe moeilijk het kan zijn om een baan te vinden, zorg er dan ook voor dat wanneer je een Master doet je uitblinkt. Zorg ervoor dat je cum laude afstudeert; dat klinkt als een flinke uitdaging, maar gelukkig is dat redelijk goed te doen op de Nederlandse Universiteiten als je maar gewoon iets meer tijd investeert dan je normaal gewend bent.

Zorg ook dat je tijdens de master actief meedoet met alle bedrijvendagen en dergelijke. Wij kregen bijvoorbeeld Facebook en Google op bezoek, gingen kijken bij grote consultants en kwamen bij de grootste multinationals over de vloer. De contacten die daar werden gelegd hebben voor veel mensen tot banen geleid.
Dat extra kennis altijd wel handig is ontken ik niet. Ik ben wel realistisch over het volgen van een Master. Vorige zomer heb ik met hetzelfde bijltje gehakt en zag ik geen toegevoegde waarde. Ook was ik behoorlijk klaar met studeren, de constante druk van presteren en hijgende deadlines, slechte begeleiding, afhankelijkheid en zijn de meeste Masters in het Engels waarvoor je ook eerst een toelatingstest moet doen van zo'n 250 euro en het moet je liggen. Allemaal redenen om het níet te doen. In het bedrijfsleven heb je ook te maken met deadlines e.d. dat snap ik ook wel. Het liefst wil ik gewoon zo snel mogelijk aan het werk. De scholingsvoucher van het UWV is ook nog een optie. Ik blijf de komende tijd stug doorsolliciteren en bedenken wat ik nou eigenlijk wil. Direct omscholen blijft in mijn ogen raar als je net klaar bent met een opleiding.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
donleone83 schreef op zaterdag 28 januari 2017 @ 12:45:
[...]


Je komt hier om een eerlijk verhaal te horen. 90% van de mensen hier zegt goedbedoeld hetzelfde: verbreed óf je horizon qua sector waar je in wilt werken óf ga je specialiseren. Toch reageer je daar keer op keer negatief op, denk je in problemen en onmogelijkheden en ben je eigenlijk niet bereid offers te brengen (behalve reistijd). Je hebt geld nodig, maar kan zogenaamd geen bijbaan vinden (waarom niet gewoon de horeca?), een Master heeft volgens jou geen toegevoegde waarde (bizarre redenering, bij veel grotere werkgevers kom je niet eens meer binnen zonder Master en die 2000 euro heb je zo bij elkaar gespaard als je bijvoorbeeld gewoon in de horeca gaat werken) en naar het buitenland gaan mensen alleen om te feesten in jouw ogen. Je komt over als zelfingenomen, de wijsheid in pacht hebbend en niet bereid tot concessies. Daarnaast ben je hier alleen maar bezig om goedbedoelde hulp/adviezen te weerleggen in plaats van het serieus te onderzoeken of overwegen.

Ik zeg niet dat je zo bént als persoon, maar dit is wel hoe je overkomt. Ga denken in mogelijkheden. Change it, leave it or accept it. Je lijkt alledrie niet te willen doen momenteel. Dan ga je nergens komen.

Waarbij ik me ergens ook wel afvraag hoe je dit niet hebt zien aankomen: je bent HBO afgestudeerd in een niet-specialistische opleiding, wilt werken in een veld waar geen werk is en betrekt dan ook nog een nieuw huis in een regio waar al amper werk is, laat staan in de media sector die toch echt 99% in de Randstad zit...
Nee ik kan je wel zeggen dat thuiszitten ook niet goed is voor je gemoedstoestand... Ik baseer het deels op mensen die wél een master hebben afgerond en ook nog werkloos zijn. Ik ben dan eerder voorstander van traineeships waar je ook meteen in de praktijk gaat werken dan nog 1-2 jaar in de schoolbanken terugkruipt. Ben je bijna 30 als je klaar bent en aan je eerste echte baan begint en moet concurreren met mensen van 22. En over mijn regio, tja dat besef ik mezelf ook. Dit was een kans die iedereen zou aangrijpen en je in de Randstad ook zeker niet snel krijgt. In feite kan ik elke maand opzeggen... maar als alles net nieuw is doe je dat toch minder snel ;) Daarom: reizen tot ik een grotere buffer heb of zekerheid in de vorm van een contract.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
donleone83 schreef op zaterdag 28 januari 2017 @ 13:15:
[...]


Maar dit is wel een beetje het dubbele wat ik steeds teruglees: je bent voorstander van traineeships (waar overigens steeds vaker een afgeronde Universitaire opleiding een harde eis is) maar als hier voorgesteld wordt om naar bijvoorbeeld traineeships in andere sectoren te gaan kijken dan lijk je daar (nog) niet voor open te staan.. Moet je zelf misschien gevoelsmatig nog de knop omzetten dat jouw droombaan in jouw droomsector momenteel geen optie is?

En goed dat je het van je afschrijft. Thuiszitten is sowieso slecht. Bijbaan vinden dus en daar misschien gewoon even niet picky in zijn. Dan heb je wat te doen én verdien je geld. Je zal zien hoe snel je gemoedstoestand dan verbetert.
Ik heb toevallig net dit traject gevonden, omscholing tot software engineer maar wel richting de mediawereld: https://hilversummediacam...eid-en-op-zoek-naar-werk/
http://www.hva.nl/makeitwork/icter-in-wording/info.html
Kosten: 1000 euro (+ reiskosten elke dag naar Amsterdam)
Reageren voor half februari.. even goed doorlezen nu :9

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Piet_Piraat7 schreef op maandag 30 januari 2017 @ 08:38:
[...]


Ik weet niet of het hier al voorbij is gekomen aangezien ik niet het hele topic door ga lezen, maar ik heb dezelfde studie gedaan en in hetzelfde schuitje gezeten. Ben uiteindelijk software tester geworden aangezien CMD genoeg aansluit bij IT om binnen te komen bij de grote detacheerders. Leuke baan met veel afwisseling en veel vraag naar :)
Het is sinds enkele dagen een serieuze overweging geworden. Ik kan maanden zo door blijven solliciteren op elke baan, maar de kans is groot dat ik na de zomer nog steeds werkloos ben. Zelfs bijbanen willen niet lukken vanwege het grote overschot. Steeds meer afgestudeerden blijven ook (ongewenst) in hun bijbaantje hangen.

Ik heb op zich wel wat met IT, maar ben inderdaad meer alpha. Heb vroeger Wiskunde A gedaan, geschiedenis, aardrijkskunde etc. Ook, correct me if i'm wrong, zit je als software tester waarschijnlijk hele dagen achter je computerscherm en ik ben meer van de afwisseling. Dingen uitzoeken, schrijven, op locatie mensen interviewen, meelopen etc. Journalistiek (creatief) bezig zijn of droog dingen testen is nogal een verschil. Maar ben benieuwd naar je ervaring! Of ik heb een keuze heb is een ander verhaal, maar uiteindelijk moet je wel dagelijks het werk in de praktijk doen en ik lees dat veel software testers hun werk 'zeer saai' vinden.

Terug naar school voor een master zie ik vooralsnog niet zitten omdat je dan 1-2 jaar uit het werkveld bent en je eigenlijk wel moet weten of je dan inderdaad meer kans op een baan hebt. En ik ben zoals eerder gezegd wel klaar met school. Anders leuke toevoeging op je cv, maar beetje jammer.

Deze week maar eens wat lesmateriaal voor software tester opduiken om een beeld te schetsen.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Revaes schreef op maandag 30 januari 2017 @ 16:09:
Op een of andere manier blijf je vastzitten in je huidige situatie. Mijn inziens gaat er een wereld voor je open als je zou verhuizen naar een wat meer bevolkt deel van ons land. Daar heb je ineens wel baan perspectief, maar ook als je een opleiding zou willen volgen zit je daar veel dichter bij. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom je vast zit aan je huidige huis? Je geeft aan dagelijks naar Amsterdam te willen reizen voor je studie, nu is dat natuurlijk goed mogelijk, maar denk eens aan de tijd die je bespaart als je daar gewoon gaat wonen.

Daarnaast lees ik over de stress die je hebt ervaren tijdens je opleiding doordat er continu dingen van je gevraagd werden. Ik kan je vertellen dat die druk die op school hebt ervaren een lachtertje is met hoe het erin de echte wereld aan toe gaat. Als je niet levert heb je daar namelijk niet alleen zelf last van (zoals op school), maar ook alle mensen met wie je samenwerkt!

Wat betreft de eerdere adviezen over een master opleiding. Ik ben het er volledig mee eens dat dit veel toevoegt. Bedrijven zijn namelijk mi niet vaak op zoek naar mensen die alleen maar uitvoerend zijn (hbo), maar juist naar mensen die meedenken (wo) over de toekomst. Een master in het buitenland is niet alleen maar leuk om te doen, maar staat ook goed op je cv. Men gaat er namelijk vanuit dat een opleiding in het buitenland is weggelegd voor excellente studenten. Tevens is het voor je ontwikkeling natuurlijk goed om ook eens een andere cultuur mee te maken.

Mijn advies zou zijn, ga verhuizen naar de randstad, ga daar een master opleiding doen OF zoek daar een baan. Als het je daar niet bevalt kun je altijd nog terug, maar dan wel met ervaring op zak EN op je cv.
In principe zit ik niet vast aan mijn huurwoning want maandelijks opzegbaar, maar ik zit er net. Het is dus redelijk zonde qua tijd en geld om dichterbij te verhuizen. Bovendien maakt het qua huur niks uit en ga ik er zeer waarschijnlijk gigantisch op achteruit qua woonoppervlakte of zelfs met huisgenoten wonen in plaats van nu heerlijk alleen. Grote kans dat mijn meubels niet passen als ik het vergelijk met de woonoppervlakte van leeftijdsgenoten. Ik ga er dus flink op achteruit qua comfort, financieel maakt het niks uit. Je weet nu wat je achterlaat/opgeeft.

Ik ben het met je eens dat ik ook concessies moet doen, hoe leuk, groot, goedkoop mijn woning nu ook is heb je er niks aan als je geen baan kunt vinden of als je 4 uur reistijd op een dag hebt. Waarom ik dan niet meteen richting de Randstad ben vertrokken? Omdat een woning daar krijgen nog steeds best lastig/kostbaar is en zonder baan je daar ook niet even gaat wonen. In principe heb ik achteraf nu hetzelfde gedaan hier, maar de locatie en woning zelf maakte het een no-brainer toen ik de loting won bij de woningbouw, gezien sommige mensen al tientallenjaren op deze plek azen en ik het in de tussentijd ook prima kan betalen.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Even een update: helaas meerdere afwijzingen gekregen deze week, waaronder een studiegerelateerde vacature waar ik toch wel van baal. Ik heb nét niet genoeg ervaring binnen mijn sector, ben ook niet geschikt voor een andere sector (want te hoogopgeleid, bang dat ik snel weg ben of gewoon geen affiniteit mee) of woon te ver weg. Ondertussen aan het bedenken hoe ik toch mezelf kan onderscheiden of het gebrek aan ervaring kan ombuigen.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Tijd voor een actieplan... http://nos.nl/artikel/215...urnalisten-op-straat.html Samen met de TMG eerder dit jaar kan ik wel een nieuwe studie uitzoeken.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Nogmaals bedankt voor alle tips en ervaringen. Helaas herken ik het probleem met de startersvacatures ook... vaak minimaal 2 jaar ervaring gevraagd, wat in mijn ogen geen startersplek meer is dan. Ook bij totaal andere richtingen kiezen ze alsnog mensen uit die al wat ervaring hebben of een beter aansluitende studie. En vrijwillig aan de slag zou ik op best willen, maar het woordje zegt het al... vrijwillig. Daar neemt mijn huisbaas helaas geen genoegen mee als ik straks de huur niet meer kan betalen ;). Startersbeurs is voor 500 euro per maand fulltime 'werkervaring' opdoen ook een lachertje en dat mag ook niet altijd (http://www.nu.nl/economie...-ggz-instellingen-.html).

Ik heb van de week bij de gemeente aangeklopt om mee te denken en voor de bijstand kom ik (nog) niet in aanmerking, maar ze hadden verder ook geen concrete tips dan zo'n startersregeling maar ze konden wel snappen dat het voor mij niet interessant was. Dat mag straks ook niet in combinatie met eventuele bijstand, want het wordt als arbeid gezien (er is een contract). Om nog een master te doen of aan een andere studie te beginnen waren ze ook wat afhoudend over, veel te bang dat ik mezelf straks in de schulden ga werken en bij een ander gemeenteloket terecht kom. Een bijbaantje om zo'n nieuwe studie te bekostigen, zoals veel studenten tijdens hun studie hebben, is ook lastig te vinden als je 27 bent. En als ik nu alvast tot aan de zomer aan het bijverdienen was, had ik dit topic niet geopend.

Ondertussen volg ik wat cursussen via Coursera.org om de tijd te doden, nooit verkeerd.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
donleone83 schreef op dinsdag 7 februari 2017 @ 13:56:
[...]


Ik snap dat deze situatie lastig voor je is (dat meen ik), maar dit is natuurlijk je reinste onzin. Als je wilt werken, kan je werken. In de horeca, de supermarkt, als nachtportier ergens, in de zorg, bij de slager, de bakker, als chauffeur, post rondbrengen en zo kan ik nog wel 50 verschillende baantjes en sectoren bedenken. Dat je nu geen bijbaantje hebt kan je echt he-le-maal niemand de schuld van geven behalve jezelf.

Ik heb op mijn 24e een jaar in Schotland gestudeerd. Ik kende daar niemand, wist niet hoe bepaalde dingen werkten en was nog nooit in de stad geweest waar ik ging studeren en wonen (en het dialect leek de eerste dagen onverstaanbaar haha). Binnen 24 uur na aankomst had ik een bijbaantje. Tuurlijk is dat ook een beetje mazzel, maar met name gewoon pro actief te werk gaan en niet te beroerd zijn om iets te gaan doen wat weinig link met je studie heeft.

In een sollicitatiegesprek kan je prima verkopen dat je, in je zoektocht naar een baan, een jaartje in de kroeg gewerkt hebt. Een jaar niet gewerkt en jezelf parttime vermaakt met cursussen zou bij mij als hiring manager meteen genoeg zeggen over je houding en instelling en normaal gesproken meteen exit betekenen.
Denk je dat ik al die baantjes niet overwogen heb? Op veel gereageerd, maar ze moeten je niet. Ze zijn bang dat je snel vertrekt als je wat beters hebt gevonden, of ze nemen iemand aan die de helft minder verdiend. En dan heb ik het dus over minimumloonbaantjes waar iedereen hetzelfde krijgt. Laaggeschoolde baantjes (geen specifieke opleiding/ervaring nodig) kan je gewoon mensen van 18 neerzetten. Dan verlies je het, onafhankelijk van je flexibiliteit en werkdrive, alsnog. Gesprek gehad met een werkgever die mij op alle punten gelijk gaf en ik zou daar prima kunnen werken, maar iemand anders scheelt hem de helft in kosten. Keuze snel gemaakt. :|

[Voor 4% gewijzigd door DoWhat op 07-02-2017 14:45]


 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Rukapul schreef op dinsdag 7 februari 2017 @ 14:29:
[...]

Ik heb werkelijk nog nooit gehoord van een werkloze afgestudeerde WO Technische Natuurkunde gehoord. Worst case ging men de IT in als software engineer of iets dergelijks.

* Rukapul is begonnen met een trimester TN en daarna overgestapt. Overigens was dat na wakker worden 's nachts met de vraag wat ik met TN eigenlijk kon gaan doen :Y) Oud studiegenoten zijn echter stuk voor stuk goed terechtgekomen net als de WB-ers, EL-ers en TI-ers.

[...]

Reken er maar op dat als puntje bij paaltje komt er een work-first traject of iets van dien aard klaar staat waarna je maar al te graag in de nachtdienst bij DHL pakjes gaat sorteren.
Bijstand zie ik daarom als laatste optie. Ik zit helemaal niet op verplichtingen en doelloze baantjes te wachten. Pakjes sorteren als tegenprestatie levert gewoon helemaal niets op, zowel financieel als baanperspectief.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Camacha schreef op dinsdag 7 februari 2017 @ 17:56:
[...]

Dat hoeft natuurlijk helemaal niet op een erkende manier om toch waardevol te zijn voor toekomstige werkgevers. Als ik aangeef me verdiept te hebben in het opbouwen van virtuele omgevingen, of de vogelsoorten op de Nederlandse zandgronden of bijvoorbeeld een reis gemaakt heb, dan toon je initiatief en energie. Dan steekt plichtmatig bloembollen pakken er wat schraal tegen af.

Zolang je kunt aangeven dat je bezig bent geweest in de periode dat je geen werk hebt gehad, dan hoeft dat helemaal niet in je nadeel te werken. Het enige wat vaak niet gewaardeerd wordt is absolute passiviteit.
En vergeet niet dat je werkervaring wel een beetje relevant moet zijn. Als je twee jaar post hebt rondgebracht na je afstuderen omdat je geen baan kunt vinden, kan je na een studie rechten nog steeds niet als juridisch medewerker aan de slag bijvoorbeeld.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Bedankt voor alle reacties weer. Nog geen baan hier, zelfs geen tijdelijke. Inmiddels in de bijstand belandt, niet blij mee maar ik had er recht op en je moet wat zonder inkomen verder. De tips over netwerken komen mij zeer bekend voor, alleen is dat achteraf altijd lastiger op te bouwen. Ik probeer ook breder te denken qua bedrijven/overheden. Merk dat standaard een -nog zo'n goede- brief sturen niet werkt als er 300 reacties binnenkomen en je op minimaal 1,5 uur reizen woont. Verzekeraars zijn een goede optie, maar ik weet ook uit ervaring dat schadebehandelaars e.d. steeds meer de deur worden gewezen ivm digitalisering. Maar het zou een goede opstap zijn naar wat hogers in de organisatie als je er eenmaal werkt!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Inmiddels zo'n 3 maanden verder (tijd gaat hard...) en nog steeds geen echte progressie. :'( Tijdelijk werk via uitzendbureau is hoogst onzeker en heeft helemaal niets met mijn opleiding/kunnen te maken, leuk om even van de bank af te komen maar de dagen dat je geen doel hebt komen dubbel zo hard aan en je schiet er financieel niks mee op omdat ik de bijstand zit en alles moet inleveren. Die een of twee dagen in de week werk is te verwaarlozen, het voelt gewoon niet als werk. Bovendien zijn er steeds meer vacatures voor amper 2/3 dagen in de week, 2 banen nemen is tegenwoordig niet ongewoon lijkt het.

Ik krijg nu begeleiding om te kijken hoe ik mezelf het best kan profileren. Heb na mijn studie geen meters kunnen maken, mis daardoor steeds ervaring en de volgende lichting komt alweer van school af. Je komt er voor je gevoel gewoon niet tussen. Wat voor baan zou ik willen? Wat als ik nooit aan de slag kom binnen mijn eigen sector? Wat heb je aan je diploma als je 'm niet gebruikt? Houd er helaas rekening mee dat het nog tot september kan duren voor ik überhaupt aan de slag kan nu de zomervakantie in aantocht komt.

Ben de afgelopen tijd wel in contact gekomen met leeftijdsgenoten die in hetzelfde schuitje zitten, dus mijn probleem is (helaas) niet uniek, er worstelen nog veel meer mensen mee.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Raoul.TLS schreef op vrijdag 26 mei 2017 @ 22:12:
Heb je gekenen bijn het ANP of TMG of ze daar wat voor je hebben
Grapje zeker? Die reorganiseren de boel juist flink. Vandaar dat ik nu ook verder dan mijn sector kijk... Zelfs een beroep als buschauffeur is niet meer veilig met alle vormen van nieuw (zelfbestuurbaar) vervoer.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Fiber schreef op zondag 28 mei 2017 @ 21:58:
[...]

Als je gewoon full time solliciteert, minimaal 8 brieven per dag de deur uit, elke dag, en daarnaast netwerken op LinkedIn, Facebook en alle mogelijke banensites en uitzendbureau's kom je er heus wel een keer tussen hoor.

Alleen niet met bovenstaande instelling en de instelling van de TS...

@DoWhat Directe vraag: Hoeveel sollicitaties heb je op dit moment lopen en hoeveel zijn er afgelopen week de deur uit gegaan...?


[...]

Van werkloos thuis op de bank hangen wordt een mens ook niet gelukkiger...
Op dit moment 1 lopen. Vorige week drie de deur uitgedaan. En daar zat ook een simpel klantenservice baantje bij, maar daar alweer een afwijzing van want ze denken dat ik er te snel op uitgekeken ben... Dan niet hé. Maar ik herken het verhaal over de bijstand verder wel. Het is super slecht voor je aanzien maar je komt door alle regelingen inderdaad bijna op een volledig maandsalaris uit wat het bijzonder ongemotiveerd maakt om daar straks netto minder aan over te houden als je wél netjes werkt.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Mutsy schreef op dinsdag 30 mei 2017 @ 16:36:
Na dit topic voor een korte periode gevolgd te hebben, vind ik het tijd om een realistisch en hopelijk aansporend en positief advies in te brengen. Ervaring op basis van een recruiter baantje dat ik had, interesse in ontwikkeling van mensen en eigen sollicitatieervaring. Het is een lap tekst geworden, ik hoop dat TS de tijd neemt dit door te lezen, want het is met de beste bedoelingen geschreven.


[...]


Agree, net zoals met de algemene tendens van Fiber's punten: er zijn genoeg mogelijkheden en kansen, maar dat komt niet vanzelf. Je zult dingen actief moeten aanpakken en wellicht hier en daar wat inleveren (minder geld, minder leuke baan) om op lange termijn er beter uit te komen (vast, leuk en leerzaam werk met zekerheid).

Mij advies begint dan ook met iets dat eigenlijk voor alle dingen in het leven geldt:

Neem 100% verantwoordelijkheid. Jij en alleen jij kan ervoor zorgen dat je krijgt wat je wilt.

Dit komt neer op wat eerder genoemd is, doe er alles aan wat je kunt om een (op termijn leuke) baan te krijgen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je niet bij de pakken neerzit en niet bedrijven de schuld geeft maar denkt, "Hey verdorie, ik zit nu al een aantal maanden thuis, wat kan ik eraan doen om hier verandering in te brengen? Wat moet ik zelf beter doen om wel een baan te krijgen?"

Mocht je op dit moment zover zijn, nodig ik je graag uit deze en alle volgende posts verder te lezen. Mocht je (nog) niet toe zijn aan het nemen van de volle 100% verantwoordelijkheid voor de situatie waarin je je bevindt, dan raad ik je aan dit topic (voorlopig) niet meer te openen. Aan jou de keus! ;)

Gelukkig, je hebt er voor gekozen om er tegenaan te gaan, heel goed!

Hier beneden vind je een aantal dingen die je in mijn ogen kunt ondernemen om steeds meer en meer de uitkomst van een sollicitatie te beïnvloeden. Bedenk dat solliciteren niet veel anders hoeft te werken dan een vak op school of een sport die je wil leren. Je moet er gewoon aan beginnen, redelijke tot veel oefenen totdat je het hele spelletje doorhebt, van het schrijven van een brief tot het zetten van de handtekening.

Sommige van onderstaande punten vind je misschien overdreven, overbodig of "stom". Inderdaad, geen enkel punt afzonderlijk gaat je uit het niets een baan aanbieden. De totale effort die jij in jezelf en het vinden van een baan steekt, hopelijk wel. En natuurlijk zullen er altijd specifieke situaties zijn die jij niet 100% in de hand hebt omdat je afgewezen wordt omdat er inderdaad iemand beter was dan jij of wat dan ook. Het idee is juist dat je weer opstaat en doorgaat, gelooft in jezelf, uiteindelijk met een baan als gevolg.

(een aantal punten is wellicht al langsgekomen in dit topic en deze lijst is uiteraard niet volledig)


Solliciteren Algemeen:
 • Begin bij het begin en zorg dat je CV en LinkedIn algemeen op orde zijn. Tips hiervoor kun je overal en nergens op internet vinden. Taalfouten zijn onacceptabel. Maak LinkedIn aan mocht je dat nog niet hebben.
 • In jou geval geldt nu: solliciteer op alles wat los en vast zit, met een positieve insteek. Een enkele openstaande sollicitatie is te weinig. 100% verantwoordelijkheid nemen betekent dat je zoveel sollicitaties hebt lopen dat je gesprekken moet afzeggen omdat je er te veel hebt. Voor iemand die een HBO-diploma heeft zijn er genoeg kansen, je moet ze alleen nemen, door dus zelf initiatief te tonen. Eenmaal ergens aan de slag, kun je nog steeds doorgaan om (intern) een betere/leuke baan te vinden. Daarbij is hier al eerder genoemd dat heel veel mensen ergens ergens terechtkomen dat weinig tot niets met hun opleiding te maken heeft.
 • Schakel alles en iedereen in die je kent. Zeg dat je een baan zoekt en in wat voor soort bedrijf het liefst. Bel recruiters, het is hun werk om mensen en bedrijven te koppelen. Vraag op je opleiding aan docenten of ze mensen binnen bedrijven kennen. Je zult zien, er gaan op de gekste (en mischien wel mooiere) plekken deuren open. Ook hier geldt weer, laat zien dat je er bent.
 • Kijk elke keer dat je solliciteert je CV na en bedenk of alle relevante zaken erop staan. Zijn er dingen die je normaal niet noemt, die nu wel van toepassing zijn of andersom? Pas je CV aan aan het bedrijf of de functie waar nodig.
 • Zorg dat je voor elke sollicitatiebrief een persoon waaraan je de brief kunt richten. Hier kom je achter door eerst te bellen met het betreffende bedrijf. Een simpele vraag of je diegene die de sollicitaties behandelt mag spreken voor een korte vraag kan voldoende zijn om even in contact te komen. Noem duidelijk je naam, stel een gemeende vraag over het bedrijf of de functie en bedank de persoon weer. In je sollicitatie brief kun je nu refereren aan het telefonisch contact.
 • Je sollicitatie brief is geen opsomming van de dingen op je CV, dat is je CV namelijk al. Doe research op internet hoe je wel een goede brief schrijft. Taalfouten zijn onacceptabel.
 • Zorg dat je 1 a 2 nette setjes kleren klaar hebt liggen voor het moment dat je inderdaad op gesprek gaat. Door dit nu al meteen te doen laat je aan jezelf zien dat je er wat dat betreft klaar voor bent. (Wat "netjes" is hangt natuurlijk af van de situatie, een pak kan veelal wel, maar kan overdressed (en relatief duur) zijn. Een nette broek (liefst geen spijker), overhemd en een jasje voldoet in de meeste gevallen.)
 • Ben niet bang om "afgewezen" te worden. Kies ervoor om de afwijzing te zien als een kans om beter te worden. Bel bedrijven nadat je niet aangenomen wordt na, wat had ik beter kunnen doen en wat is het verschil tussen mij en degene die wel aangenomen is?
 • Bereid een sollicitatiegesprek goed voor. Lees de vacature goed door en verplaats je in de persoon die jou kan aannemen. Wat zou jij vragen, waar zou je op letten? Dit soort dingen kun je voor een groot deel voorbereiden. Stel zelf ook vragen tijdens een sollicitatiegesprek over de functie.
Zelfbeeld en -vetrouwen
Naast dat (pro-)activiteit m.b.t. het solliciteren belangrijk is, is het denk ik goed om een beetje te werken aan de manier waarop jij jezelf kunt plaatsen in de wereld van banen, "concurenten" en bedrijven. Onderstaande dingen zijn (enkele van vele) simpele "oefeningen" die je kunt doen om actief na te denken over wie je als persoon bent en wat je kunt. Je zult erachter komen dat je (zeker op een aantal specifieke zaken) gewoon veel meer te bieden hebt dan een "concurrent sollicitant". Ook hier geldt dat je niet uit het niets een baan aangeboden krijgt als je deze punten uitvoert, maar ik geloof dat het je kan helpen in het hele sollicitatieproces (en daarbuiten).
 • Je hebt een HBO-diploma! Realiseer je even hoeveel mogelijkheden je jezelf bij elkaar gestudeerd hebt!
 • Wat vind jij nou leuk?
  Maak een lijst van dingen die je leuk vindt. Dit kan alles zijn, gamen, bepaalde sport, bepaalde TV serie, aantal vakken/onderwerpen uit je studie. Er wordt bijna nooit direct gevraagd naar dit soort dingen, maar door hierover na te denken krijg je een beter beeld van wat jij als persoon waardeert in het leven en waar je interesses liggen.
 • Waar ben je goed in en waar kun je nog verbeteren?
  Loop eens door al je HBO-schoolactiviteiten (projecten/vakken/etc), stages, hobby's etc... heen en schrijf op: Wat heb je daar geleerd, waar was je goed in, wat vond je moeilijker? Door dit te doen denk je actief na over wat je kunt en waar je nog kunt leren. Dit geeft je een goede kijk op wat je kunt en je komt er zeker weten achter dat je meer in petto hebt dan je zelf denkt. Waar ben je goed in en waar kun je nog verbeteren?
 • Hoe werk je graag?
  Loop nog eens door al je HBO-schoolactiviteiten (projecten/vakken/etc), stages, hobby's etc... heen en schrijf op: In welke omgevingen heb ik graag gewerkt, was dat in teams of juist alleen, meer creatief of meer met data/cijfers? Door hier over na te denken krijg je een beter beeld van wat je nou echt zoekt.
 • ...
Aavullend
In de loop van de tijd wordt je handiger in alle bovenstaande dingen en alles wat er nog meer bij komt kijken. Je zult merken dat je keer op keer beter wordt in het samenbrengen van het banenaanbod en jouzelf (zelfbeeld). Op een gegeven moment kun je iets gerichter gaan zoeken (omdat je weet wat je kan en leuk vindt) en daar gerichter naar solliciteren. Maar het staat en valt allemaal met je eigen inzet en positiviteit, ik hoop dat je dit inziet.

Om je een zetje in de "goede" richting te geven sta ik ervoor open om een dag uit te trekken om IRL bijvoorbeeld je CV/brief of iets anders door te nemen, mocht je dat willen. (Gratis, puur uit interesse, geen commercieel addertje ;))

Succes!
TL;DR: Neem verantwoordelijkheid voor de situatie waar je je in bevindt. Ga echt aan de slag met solliciteren, jijzelf bent de enige die het waar kan maken. Je kunt het.
Thanks voor je uitgebreide post!
Ik ben nu samen met een arbeidscoach een plan van aanpak aan het opstellen, cv pimpen, banen zoeken binnen en buiten mijn studierichting, jezelf verkopen etc. Doel daarvan is om inderdaad ergens binnen te komen en vanuit daar wat op te bouwen zodat ze zien wat ik in mijn mars heb. Persoonlijk klikt het, dus ik ben benieuwd.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
zenir83 schreef op dinsdag 30 mei 2017 @ 17:15:
Zelf heb ik journalistiek gestudeerd aan de HU. Aan het einde van mijn opleiding zag ik de WW-bui ook hangen(toen al ja, de sector is er niet beter op geworden). Ik heb leuke stages gelopen bij een regionale krant en een landelijk persbureau. Het persbureau is inmiddels failliet...

Ik heb na het behalen van mijn bachelor de keuze gemaakt om de zorg in te gaan. Niet erg glamour, maar het ziekenhuis betaalde de opleiding en ik kreeg een salaris(minimumloon, maar beter dan nog eens jaren stufi/lenen, daarnaast wel vakantiegeld en eindejaarsuitkering én bij diplomering een vast contract).

Inmiddels nu 7 jaar klaar en ik werk met een hele leuke groep collega's en heb altijd wel een spannend verhaal om een saaie verjaardag mee op te leuken ;).

Ik werk in een groot ziekenhuis dus er is veel ruimte voor cursussen en opleidingen. De economische crisis is aan mij voorbij gegaan en ik verdien inmiddels een prima salaris (nee ik zal er nooit een grote auto van kunnen betalen, maar ik heb wel een vast contract en dus een bepaalde zekerheid, toch fijn met een gezin en koophuis).

Nu zeg ik niet dat je direct de zorg in moet want het moet je natuurlijk wel liggen. Maar er is een groot tekort aan anesthesiemedewerkers, operatieassistenten, SEH/Ambu/IC-verpleegkundigen. Dus het is wél een branche waar je een baan kunt vinden waarbij de baas je studie betaald. Dus het is wellicht iets om te overwegen.
Dat is een hele omslag, respect!

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
stier schreef op donderdag 1 juni 2017 @ 09:54:
[...]
Ik denk dat hij aardig tevreden is met de bijstand die hij maandelijks ontvangt.
Tevreden is een groot woord maar ik kan prima rondkomen. Het brengt ook belemmeringen mee qua aanzien/status/schuldig voelen en als je dus een paar uur werkt loont het niet tot je boven je maandbedrag zit wat met flexibele uurtjes nog best lastig is. Dus het doel is zeker wel om meer inkomen te krijgen of in ieder geval uit de bijstand.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
stier schreef op maandag 12 juni 2017 @ 19:12:
[...]
Hoe gaat het nu met TS? Iemand die wat weet?
Het gaat niet zo best. De begeleiding vanuit het UWV stelt niet zo veel voor. De schaarse banen die er zijn voldoe ik niet aan het profiel maar ondanks dat toch gesolliciteerd, gaat altijd wat tijd overheen voor je wat hoort. Ik heb mijn zinnen nu gezet op een parttime baan deels in mijn richting waar ik mee rond zou komen en vanuit daar het arbeidsleven betreden. En zoals hierboven vermeld productiewerk aannemen voor de uren / het geld is voor mij geen slim idee. Ik zit (zo niet) al in een depressie en dan gaat zo'n baan echt niet helpen je happy te voelen. Ik heb naast mijn opleiding niet echt ervaring opgedaan dus heb het mezelf ook niet echt makkelijk gemaakt inderdaad. Desondanks lees je steeds meer berichten dat het beter gaat met de economie, minder werklozen, meer banen etc. Alleen telt iemand die 1 uur per week werkt (en dus 39 uur niet) ook gewoon mee als werkende. 8)7 Het echte aantal werkzoekenden schijnt 4x zo hoog te zijn als men doet voorkomen... Heb ik natuurlijk vrij weinig aan, maar ik moet eerst even zelf uitvogelen wat ik met mijn leven aan wil nu het er maar niet van lijkt te komen.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Highland schreef op woensdag 14 juni 2017 @ 17:48:
@DoWhat Heb je eigenlijk enig idee welke acties je zou kunnen ondernemen die je wél helpen?
Ik blijf gewoon stug doorsolliciteren, volg vakontwikkelingen op de voet.

Heb je de tips uit dit topic verzameld?
Ja, proberen bij te blijven qua kennis zodat je van toegevoegde waarde bent, eventueel blog starten.

Heb je een map waarin je je tips, brieven, acties, etc bijhoudt? Ja

Heb je je concrete doelen gesteld (doelen die binnen jouw invloedsfeer liggen)? Ja, zorgen dat ik bij een bedrijf binnenkom (al is het maar voor 24 uur per week) en vanuit daar mezelf bewijzen/ proberen te verkopen voor meer uren / andere functie. Anders blijf je forever hangen in uitzendbaantjes op een 0-uren contract en hoor je nooit ergens bij.

Heb je een actielijst voor morgen, deze week, deze maand? Ja, vooral de deur uit, laten zien dat ik besta.

Heb je rolmodellen? Heb je ze al gesproken? Zo niet, wanneer wel? Wat heb je daarvoor nodig?
enzovoorts, enzovoorts...

Zorg dat je uit de hoek komt van klagen en wegzakken in lethargie (moeilijk woord). Organiseer je leven, ga de deur uit alsof je naar je werk gaat (ook al ga je sollicitatiebrieven schrijven in de bib). DOE iets.
We gaan richting de 1 jaar thuis na afstuderen en inderdaad komt deze maand weer een nieuwe lichting studenten uit de schoolbanken. Berichten dat het goed gaat met de economie, meer banen etc. Merk er nog niks van. Na de zomer is toch wel een keerpunt. Hoop dat ik dan werk heb gevonden, anders breekt dat nutteloos thuiszitten je op

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
stier schreef op vrijdag 16 juni 2017 @ 14:40:
[...]
Je weet toch ook wel dat hoe langer je thuiszit je kansen op werk alleen maar kleiner worden. Heb jij niemand in je directe omgeving - vrienden of partner - die zegt dat je eens van de bank af moet komen? 8)7
Ik wil niets liever dan van die bank, vandaar dat ik ook uitzendwerk doe momenteel. Alleen kan je de ene week drie dagen opdraven en de andere week niet. Je hoort er niet bij en vult de gaten op, ook niet lekker voor je motivatie en zelfwaarde. Dat ik depressief ben of aan het worden ben heeft te maken met het nuttigheidgevoel. Na die paar dagen werken val je weer terug in een zwart gat als je die dagen erna niet meer nodig bent. Je hebt zeer onregelmatige dagen waar je af en toe eens werkt en de rest weer terug in de realiteit bent.

Vakinhoudelijk krijg ik afwijzingen, altijd wel iemand met een beter cv en dat snap ik helaas ook wel vanuit de werkgeverkant. Maar zelfs voor de meest random baantjes krijg ik afwijzingen met de meest vage redenen. Ik wil gewoon vastigheid qua aantal uren en dagen. Nu is het elke week wachten of en wanneer ik moet werken, en ja ik sta in verschillende poules bij verschillende uitzendbureaus voor totaal geen studiegerelateerde baantjes.

En mijn eventuele klagerige toon hier is zeker niet terug te vinden in mijn sollicitatiebrieven.

Dat ik zeker niet de enige ben in deze situatie is een leuke troost maar je schiet er niks mee op.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
stier schreef op maandag 19 juni 2017 @ 10:03:
[...]
Had je niet beter een andere opleiding kunnen kiezen? Begin desnoods als zelfstandige zodat je ervaring opdoet.
Zoals gezegd waren pak en beet vijf jaar geleden nog alle pijlen gericht op de digitalisering, dat zou het helemaal worden, veel content voor nodig etc. Maar als mensen er niet voor willen betalen (nieuws/tijdschriften zijn gratis toch?), willen werkgevers dat ook niet. Zelfstandig kan op zich als je jezelf weet te profileren, maar qua inkomsten is dat zeker niet interessant helaas en ik twijfel ook nog met de vraag of ik überhaupt wel door wil in mijn vakgebied. Ik hoop deze week wat te horen van mijn twee sollicitaties zodat ik vervolgstappen kan nemen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
FlowSnake schreef op maandag 19 juni 2017 @ 15:45:
Ik vind het verbazingwekkend hoe iemand met een hbo denk- en werkniveau, ondanks alle berichtgevingen over de banenkansen, voor een dergelijke studie kiest. Vervolgens word je met jouw neus op de feiten gedrukt, en blijf je vasthouden aan jouw eisen. Geen netwerk opgebouwd tijdens je studie? Bijbaantjes gehad? Klasgenoten met bijbaantjes? Dat leer je ook allemaal tijdens je studie - en ik heb al zo'n bloedhekel aan dat geforceerde ge-netwerk, maar je hebt toch wel iets van contacten?

Nu ligt de focus om maar 'iets te doen' bij een externe partij; de uitzendbureaus. Heb je bij de opdrachtgevers geïnformeerd naar meer werk? Waarom was er niet meer werk dan? Hoe presteerde je? Bij de bedrijven waar ik werkte wordt men zelden voor een paar dagen ingehuurd om vervolgens niet meer terug te komen, behalve als zij niet al te best presteerden en/of niet met het personeel overweg konden. Terwijl iemand met een stel hersenen toch al snel uitgepikt wordt tussen de uitzenders omdat die op meerdere flanken een bijdrage kan leveren - mits ze aan de basis voldoen, hard werken en aan de normen en waarden voldoen. Daarnaast werd ik al snel betrokken bij de aanpak op tactisch en strategisch niveau, waarbij je personeel dat al tientallen jaren werkzaam is voorbij streeft.

Na mijn studie ging ik direct solliciteren, maar ik werkte fulltime bij mijn bijbaantje. Was het enerverend? Nee, dit was gewoon regelrecht productie/magazijn werk, maar ik was blij dat ik daar zoveel uren mocht maken op basis van mijn 9 urencontract, en ik wist dat ik vroeg of laat ergens aan de bak zou komen. En daar leer je een hele hoop, en mijn ervaring bij al mijn bijbaantjes heeft ervoor gezorgd dat ik al vrij snel door meerdere bedrijven werd uitgenodigd, en nu een baan heb. Niet eens het gebruikelijke blijven plakken na de stages, nee, die heb ik afgewezen omdat dat bedrijf geen perspectief bood. Maar zelfs daar zou ik zo terecht kunnen als ik wil.

Ik kan niet geloven dat er een heel jaar geen werk te vinden is. Ga langs bij bedrijven, vraag om werk, vraag eens rond in je netwerk. Zonder om direct met vooroordelen te knallen, ik heb het vermoeden dat als je ergens werk hebt via het uitzendbureau, dat je daar maar wat staat 'want dit is toch niet wat ik wil'. Die instelling kom ik in ieder geval veel tegen, en dat zijn inderdaad de uitzenders die ik na 3 dagen niet meer hoef te zien. Mijn excuses als ik het totaal bij het verkeerde eind heb, maar kan jij net als mij stellen dat als jij ergens begint, jij de enige bent met zweet in zijn naad om te laten zien wat je in huis hebt, of pas jij je direct aan aan de randdebielen die er geen zin in hebben en er zijn omdat het maar moet?

Wees nou eens eerlijk. Feitelijk word je betaald om fulltime te zoeken naar een baan, dat is nu jouw baan. Dit is toch onmogelijk. Ik snap dit niet hoor. En wat doe je verder? Houd je je skills nog wel bij? Start een blog ofzo en begin met het maken van dingen voor een portfolio, maar je prioriteit zal liggen bij werken. Van mijn part word je kunstenaar in je vrije tijd.
Dat er helemáál geen banen zijn zeg ik niet. Ik kom twee soorten banen tegen: fulltime waar je altijd aan de slag kunt (orderpicken, telefonische verkoop etc.) en banen die amper 20 uur per week zijn maar wel iets waar je wat op kunt bouwen als je geluk hebt. En ja dat eerste zeg ik expres, want die fulltime banen waar je morgen aan de slag kunt brengen mij mentaal niet wat ik op dit moment zoek: geen waardering en geen vooruitzicht op wat beters. Misschien niemand, maar in mijn huidige situatie schiet ik er helemaal niks mee op behalve misschien een iets hoger loonstrookje. Ik ben nog steeds voorstander van werken voor je geld, maar geld alleen is het niet het drijfmiddel. Een werkgever heeft meer aan een werknemer die daadwerkelijk gemotiveerd is (ook al is de enige motivatie zijn portemonnee spekken) en dat ken ik hem simpelweg niet bieden momenteel. Ik zit niet op zwart zaad, dus ga ik eerst andere hulptrajecten in zodat ik straks wél van toegevoegde waarde kan zijn voor een werkgever.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Bedankt voor alle reacties weer. Vergeet niet dat ik momenteel al werk via een uitzendbureau, al is dat een 0-urencontract. Waar kan grijp ik de kans aan om van die bank af te komen. Respect voor iedereen die ondanks ook niet (meteen) aan de bak te komen positief blijft en zelf wat onderneemt.

Ik weet zelf ook nog niet wat ik precies wil qua werk/richting behalve dat het in mijn eigen richting inderdaad lastig gaat worden. Ook twee banen van 20 uur zijn het overwegen waard, mits te combineren.
Ik merk zelf ook dat ik nu al achterloop op mijn generatie. Sommige mensen die ik tref zijn jonger en hebben wel werk of zijn al een paar jaar aan de slag, daar schrik ik soms zelf ook van. Los van alle problematiek is een dagindeling ook belangrijk. Het contrast met als ik vanaf morgen ineens 40 uur per week moet werken is groot.

Ik kan nu 'prima' financieel rondkomen maar in mijn hoofd blijft het malen wat ik met mijn leven wil/moet. Dat is gewoon niet rijk en daar is deze week ook een stap voor gezet met de start van een nieuw hulpverleningstraject die mijn denkwijze/mindset moet aanpakken.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Een jaar verder sinds de OP, helaas zonder al te veel bevredigend resultaat. Uitzendwerk is gestopt, niks nieuws voor in de plaats helaas. Wel wat sollicitatiegesprekken gehad maar steeds te weinig ervaring, te hoog opgeleid (!) of een ander beter in het team... Voor de rest veel afwijzingen of gewoon geen reactie terug. Ik overweeg nu vrijwilligerswerk of een stage maar dat is financieel lastig en na bijna twee jaar wil ik eens meedraaien in de echte wereld in plaats van terug in de tijd. Omscholen of een traineeship richting de IT/finance is ook een optie als alle opties die ik nu nog heb lopen afvallen. Een hele nieuwe opleiding zie ik niet zitten, eindig ik waarschijnlijk weer met een mooi papiertje straks maar daarna hetzelfde probleem.

[Voor 10% gewijzigd door DoWhat op 12-02-2018 18:34]


 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
LuNaTiC schreef op woensdag 14 februari 2018 @ 07:46:
Wat heb je eigenlijk inmiddels in die maanden verder gedaan om je eigen kansen te vergroten?

Er zijn hier al veel tips gegeven om uit de slachtofferrol te kruipen; alles overkomt je maar en niets ligt aan jou.

Sommige tips zijn vrij drastisch (verhuizen doe je niet zómaar, zzp-en is ook een stap die je moet liggen en best groot is), maar jezelf verder ontwikkelen kun je op meerdere manieren doen. Ook je rijbewijs halen vergroot je gebied en mogelijkheden om op vacatures buiten je eigen regio te reageren.
Bedankt voor de reacties en ervaringen allemaal. Concreet heb ik nóg breder gesolliciteerd, in principe alles wat bereikbaar was en ik aan de eisen voldeed. Dat dit helaas ook niet werkt valt nu te concluderen. Opties als verhuizen zijn vrij dramatisch en verplaatsen het probleem in mijn ogen alleen maar, of je moet daadwerkelijk een contract onder je neus hebben liggen waarvoor verhuizen noodzakelijk is. Ondernemen (zzp/freelance) lijkt mooi maar zonder actief netwerk erg lastig, los van of ik überhaupt nog in deze sector door wil. Bovendien is mijn grootste struikelblok momenteel motivatie. Zelfs voor de meest simpele baantjes ben je niet geschikt en kiezen ze gewoon de goedkoopste als die zich aanbieden, dus val je af. In principe probeer ik nu helemaal los te komen van mijn diploma, mezelf gewoon te zien als iemand die graag wat wilt doen. Ik kan niet stil thuiszitten, verveling alom. Vrijwilligerswerk zou een goede optie kunnen zijn daarvoor, maar heb ik toestemming nodig van de gemeente. Zo snel mogelijk een andere (blijvende) omgeving zou goed zijn. Nu heb ik steeds het gevoel geen onderdeel uit te maken van de samenleving, geen verbinding te voelen omdat ik simpelweg niks beteken/meemaak op een dag of een toekomstbeeld heb.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
CtrAltDelicious schreef op woensdag 14 februari 2018 @ 14:07:
[...]

Precies, en als je na het aanschrijven van zo ongeveer alle vacatures al ruim een jaar thuis zit zonder voldoende zelf gegenereerd inkomen moet er toch een lampje gaan branden. Tijd om het over een andere boeg te gooien en ergens aan de bak te gaan waar geen diploma voor vereist is. Kun je op vrije dagen, in avonduren en weekenden nog steeds vacatures aanschrijven en open sollicitaties de deur uitdoen.
Die neergaande spiraal waar TS inzit moet toch op de een of andere manier doorbroken worden lijkt me.
Administratie, call center, magazijn/winkel, bioscoop etc. heb ik allemaal ook al op gereageerd. Veel geen reactie en bij een ander soms 'lachwekkend' te horen krijgen dat ze een ander kiezen. Juist de baantjes zonder diploma of werkervaring kiezen ze gewoon iemand die jong is, sowieso goedkoper en vaak bereid dingen te doen die helemaal niet bij de functie horen door onwetendheid of bang baantje te verliezen. Als ze mij 9 euro moeten geven, kunnen ze 2 mensen voor aannemen... wat zou jij doen als werkgever? Administratie e.d. moet je nog enige skills voor hebben, maar daar is het aanbod simpelweg te groot dat ze iemand kiezen die al ervaring heeft of elke dag 3 uurtjes wil opdraven voor 15 uur per week, bijvoorbeeld een partner die inkomen heeft.

En nee, bovenstaand is geen medelijden post, maar de waarheid. Je mag dan wel overal lezen dat de economie aantrekt, minder werklozen zijn, maar de realiteit is dat als je tussen wal en schip valt je er niks aan hebt. Te duur/slim voor simpel werk, te onervaren voor hoogopgeleid werk. Omscholing naar de ict/zorg/bouwsector moet je liggen: kennis kan je bijspijkeren maar gevoel of natuurlijke feeling voor het vak niet.

[Voor 13% gewijzigd door DoWhat op 14-02-2018 14:23]


 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Rukapul schreef op woensdag 14 februari 2018 @ 14:26:
[...]

En waarom ben je niet de goedkoopste?

Want dat zou je wel moeten zijn met een irrelevant diploma, nul werkervaring en passieve persoonlijkheid.
Voor werk in een winkel, bioscoop, restaurant e.d. nemen ze ook iemand van 16 aan. Magazijnwerk in principe ook. 'Iets' op kantoor (callcenter e.d.) is wél minimumloon (9 euro) maar daar moeten ze je ook geschikt voor vinden en met mijn opleiding denken ze dat ik meer in mijn mars heb, zo weg ben, de baan niet serieus neem of iets anders. Verloop is hoog daar dus willen ze iemand die er voorlopig ook wel blijft.

[Voor 5% gewijzigd door DoWhat op 14-02-2018 14:42]


 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
TommyboyNL schreef op woensdag 14 februari 2018 @ 14:50:
Wat ik overigens verbazingwekkend vind, is dat TS het heeft weten te presteren om ontslagen te worden bij een callcenter. Naar mijn ervaring haal je daar al je targets als je gaat zitten bellen en simpelweg het script opleest.
@DoWhat Wat is de reden die opgegeven werd toen je ontslagen werd?
Ontslagen niet hoor, simpelweg niet aangenomen worden, in dit specifieke geval omdat ze mij te slim vonden en ik juist niet binnen de lijntjes kan/wil werken. Voor een administratieve functie (geen ervaring nodig) kreeg ik gisteren nog een afwijzing... 150 reacties.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
CtrAltDelicious schreef op woensdag 14 februari 2018 @ 14:58:
[...]

Hoe weten zij dat je dat niet kan/wil, ben je op gesprek geweest en is dit ter sprake gekomen? Het lijkt me niet handig om tijdens een gesprek aan te geven dat je niet bereid bent om het werk op de juiste manier uit te voeren.

Ik ben zeer benieuwd naar je CV en motivatiebrieven, als je ervoor openstaat ben ik bereid er eens overheen te lezen en je van feedback te voorzien. Bij behoefte hieraan, DM me maar! :)
Nee dat heb ik ook niet zo geformuleerd, heb gewoon gezegd dat ik de klant goed wil helpen. En zij maken blijkbaar op dat ik niet zo makkelijk in hokjes denk/opereer in combinatie met mijn karakter. Mijn motivatiebrieven zijn goed, daar ook veel complimenten over. Wat zou jij doen als iemand van 27 solliciteert op een winkelfunctie, klantenservice, bioscoop e.d. met een hbo-diploma? In principe zou ik best 3 dagen per week willen werken in de bioscoop als ik daarmee hetzelfde verdien als nu of aangevuld krijg (ben je toch bezig), leg dat maar uit aan een werkgever die denkt dat je snel weg bent of niet serieus solliciteert, of simpelweg geen 'duur' personeel mag aannemen. Meeste functies mag je 'flexibel' 12 uur per week werken, natuurlijk nooit genoeg om van rond te komen maar alles beter dan verveeld thuiszitten toch?

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
g0tanks schreef op donderdag 15 februari 2018 @ 20:58:
Heb je al eens een keer iemand anders laten kijken naar je CV en sollicitatiebrieven?
Ja, en die zijn ook gewoon goed bevonden. Alleen op een beetje relavante functie komen 150 reacties binnen en als ze maar één persoon zoeken, tja... En ik wil dus ook best drie dagen per week aan de slag in een bioscoop of winkel hoor, maar daar nemen ze je nooit voor aan want te duur waarschijnlijk (of vinden 't raar dat je met een hbo-diploma bewust (!) kiest voor zo'n baan). Vrijwilligerswerk is dus ook nog een optie maar dat is belangeloos en schiet je financieel dus niks mee op. Doel is nog altijd uit de bijstand komen. Van de gemeente/uwv hoef ik in ieder geval niks te verwachten. Die kunnen niks bieden in mijn situatie, ook niet omdat er waarschijnlijk nog meer problemen meespelen die in een fulltime functie op niveau aan het licht komen.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
The Inquisitor schreef op donderdag 15 februari 2018 @ 22:05:
[...]


Dat iedereen er op kan reageren wilt nog niet zeggen dat ze die mensen aannemen. Waarom zouden ze een WO'er aannemen voor productiemedewerker als er ook een MBO'er zich aanmeld? Je weet zeker dat die WO'er het als tijdelijk werk ziet en alle moeite doet om een baan te vinden op zijn of haar niveau. Dus logischerwijs neemt de werknemer liever die lager geschoolde persoon aan.

Zo makkelijk is het dus allemaal niet.


[...]


Dat ben ik met je eens.
Dit dus, ook al kom je met een goed verhaal of motivatie, voldoe je aan alle eisen, durven ze het niet aan of verklaren je voor gek. Kreeg ooit letterlijk te horen toen ze als afwijzing gaven dat ik niet flexibel genoeg was (24/7 beschikbaar als werkloze en geen partner, kinderen etc.) dat ze niet mochten zeggen dat ik te duur was dus ze zeiden ze maar iets.

En dat laatste is nog steeds een groot 'probleem' in onze samenleving. Die baantjes (horeca, winkels, bios, frietzaak) zijn er allemaal wel maar ze zijn uitsluitend voor een bepaalde groep gecreëerd, hele businessmodels omheen bedacht die juist van zulke loonkosten uitgaat. Iedereen weet het, kijk eens in de supermarkt of horeca hoeveel jongeren er werken... maar je doet er niks aan. Rondje door de stad en zie soms posters waar ze letterlijk schoolverlaters en mensen onder de 18 zoeken. Mag niet, hoef je dus ook niet te reageren, maar niemand doet er wat aan.

Daarnaast is een baan (vacature, functie) krijgen ook een combinatie van geluk en skills hebben. Ze moeten je als persoon er ook nog daadwerkelijk zien zitten. Ik kan bijvoorbeeld zo aan de slag als politieagent (iedereen) maar als je als een onzeker ventje binennkomt maak je al geen kans meer. Je moet dus naast op papier ook dáádwerkelijk uitstralen dat je de functie draagt.

[Voor 33% gewijzigd door DoWhat op 15-02-2018 23:31]


 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Paralectic schreef op donderdag 15 februari 2018 @ 23:28:
[...]


Blijven proberen, klinkt cliche maar is wel toepasselijk.
En proberen te netwerken waar dan ook om ergens aan de slag te kunnen is ook handig.
Ja dat heb ik ook gemerkt. Een vacature publiceren is een laatste optie als het vaak intern of via via niet gelukt is iemand te vinden. En als de procedure via de leidinggevende zelf gaat volstaat een simpel appje van een oud-bekende met 'hey, ik zie dat jullie iemand zoeken?' beter werkt dan een motivatie/cv van een wildvreemde ook al is die misschien een betere kandidaat. Emotionele/historische binding met een persoon is vaak belangrijker dan je daadwerkelijke skills, zie ook de politiek. Eenmaal een goed baantje uitgevoerd, voor altijd verzekerd van werk door de via-via constructie / baantjes toespelen.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
LopendeVogel schreef op vrijdag 16 februari 2018 @ 10:46:
[...]


Maar waar solliciteer je dan op (callcenter gericht)? Verkoper - stroom?

Ik had (ondertussen heb) ervaring als manager binnen een relatief groot bedrijf, het bedrijf ging slecht en ik moest plaatsmaken (een knaap van 18 ging mijn functie overnemen). Binnen 2 weken werd ik aangenomen op een callcenter (niet verkoop..), mijn salaris ging gedeeld door 3 (de ww zou hoger zijn, maar dat was niet voor mij bestemd om reden dat ik het niet wil).

Ik vind het raar dat iemand met een HBO opleiding, die van geluk mag spreken hetzelfde salaris te krijgen als ik toen had, niet aangenomen zou worden.. Iemand die stiekem helemaal geen werkervaring heeft, te snel weg zou zijn. Dit terwijl ik aan de top van een bedrijf stond, hadden ze hier geen moeite mee bij het callcenter (in Gelderland ook nog eens toevallig..).

Dit werk heb ik bijna een jaar gedaan en vervolgens bij een ander bedrijf een soortgelijke functie als voorheen gekregen. Ja het was een jaar met tegenzin naar werk gaan, maar alles beter dan een WW en een gat in je CV.

Ook leuk, een oud manager van de kledingketen: Chasin, vervult nu een klantenservice baantje bij mijn vriendin. Jarenlang ook ver boven minimum verdiend, maar totaal geen problemen om als klantenservice medewerker aan de slag te gaan.

Wat mij opvalt (ik heb ondertussen al teveel gelezen, en eigenlijk alles met een negatieve gedachten/kijk van jou ( @ topicstarter ), is dat je echt ontiegelijk negatief bent. Elke tip kaats je af als: ja maar iemand die ik ken is dat ook niet gelukt, ja maar dan heb ik nog geen zekerheid; want iemand die ik ken.., ja maar dat durf ik niet, ja maar dat wil ik niet.
Als jij (want daar lijkt het sterk op) niks wilt, dan is het thuiszitten toch simpelweg wat jij liever wilt?

Ik las ook nog een bericht van je dat je zei dat je aankomende maandag (toen der tijd) aan de slag kon bij de bakker (ik weet niet of dit sarcasme was of serieus..) maar dat vond je (zoals je overkwam) onbenullig. Ja jammer, had je gewoon moeten doen..

Met bepaalde punten vind ik je realistisch maar met de meeste punten simpelweg negatief.
De ene keer zeg je dat je gewoon een functie wilt, ook al is het niet in het straatje van je opleiding, de andere keer zeg je weer dat je iets zoekt in het straatje van je opleiding.
Ook had je gezegd indien je voor september (2017) geen baan had, dat je inderdaad een master opleiding ging starten (volgens mij ook weer niet gedaan?).
Het is realistisch om te denken dat een master niet de oplossing is op dit moment, want inderdaad het kan je zelfs meer problemen opleveren.
Je hebt geen inkomen, een master kost genoeg geld en wat als het fout gaat (je haalt de studie niet of je krijgt wederom geen werk). Dit is inderdaad een groot risico en momenteel misschien niet de beste oplossing. Het is belangrijk om op zijn minst een inkomen te hebben en vanaf het moment dat je financiële zekerheid hebt verder te kijken om eventueel een master te doen (hier kijk jij gelukkig in tegenstelling tot veel andere wel realistisch naar.. Maar, je zorgt er tegelijkertijd ook niet voor om het wél mogelijk te maken om zo'n opleiding te volgen. De tip is immers niet slecht of fout, maar momenteel, denk ik, niet de beste).

Een neefje van mij, afgestudeerd in Wageningen, eerst zijn bachelor -> master en vervolgens heeft hij de Professor titel bereikt. Die werkt nu al bijna 2 jaar in callcenters want geen werk in zijn vakgebied. Jep een professor als call-agent (af en toe mag hij een les geven op de uni, dat is het).
Waarom hij wel en jij niet? Een HBO is niks vergeleken wat hij bereikt heeft, toch is hij nu met zijn 2e call-agent baantje bezig zonder commentaar als: dit wordt te saai voor jou, jij bent te duur (hoe kan iemand met een HBO achtergrond duurder zijn dan iemand die de titel Professor draagt???). Een callcenter hoeft helemaal geen salaris te betalen die in lijn staat met je HBO opleiding, geen enkel bedrijf die niet in jouw opleidingsgebied valt hoeft dit.. Geef jij tijdens de sollicitatie misschien de indruk dat jij te goed bent voor het desbetreffende baantje? Toon jij wel voldoende interesses?
Een bouwvakker zal ook niet in een kostuum van het duurste merk op sollicitatie gaan, pas je dus aan op het type werk / sollicitatie.

Wat mij opvalt is dat ze bij bepaalde callcenters (heel veel in de regio wageningen-ede-arnhem) juist serieuze mensen zoeken, maar dan voor het (lage) salaris wat hun hanteren. Hun willen niet lager opgeleiden mensen trainen die vervolgens weer weggaan. Die willen mensen wat doorzetten (iemand met een Prof titel die hebben veelal wel een klein beetje doorzettingsvermogen).

Zie jezelf momenteel als een werkloze zonder werkervaring, niet als een alfa-mannetje met een HBO opleiding (dit laatste betekent niks, wel je werkloosheid zegt iets).
Accepteer een ''simpel'' baantje (jij kan niet beweren dat dit niet kan, tenzij je dit niet wilt), doe iets, hier krijg je namelijk (positieve) energie van en dat helpt je weer op weg naar iets beters. Ga post bezorgen, ga magazijnwerk doen of laat je afkraken door klanten terwijl je een klantenservice baantje uitvoert. Alles is beter dan niks doen.

Je kunt het!
Ik weet precies over welke functies en bedrijven je het hebt. Die zie ik inderdaad overal voorbij komen, de Ziggo's, KPN, ABN AMRO etc. Waarom ik daar niet werk? Niet omdat ik mij te verheven voel. Wel omdat het mij geen klap interesseert, en je motivatie in mijn opzicht verder moet gaan dan enkel geld verdienen. Luxepositie? Wellicht, maar bij een supermarkt of groothandel als Makro zou ik dan wel weer aan de slag gaan. Ben je gewoon lekker bezig, niet de hele dag achter een computertje zitten.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Rukapul schreef op vrijdag 16 februari 2018 @ 11:48:
Om te beginnen moet topicstarter eens eerlijk worden. Eerlijk naar ons. En vooral eerlijk naar zichzelf. De hele tijd wordt het halve verhaal verteld, geen invulling gegeven aan eigen stellingen, etc.

Zaken als "depressie" of "meer problemen" doe je niet af met enkel twee woorden. Doe je dat wel dan is het alleen weer een gelegenheidsexcuus.

Niemand zal ontkennen dat het lastig kan zijn om werk te vinden. Maar als niet-domme semi-gezonde twintiger in twee jaar niets kunnen vinden in een provincie als Gelderland die het voor het grootste gedeelte prima doet, is niet iets wat aan de arbeidsmarkt te wijten is.

Het is mij inmiddels duidelijk dat topicstarter 1) e.e.a. zelf saboteert, of 2) iets mankeert wat hij hier niet deelt. Onder zelfsabotage valt ook een negatieve of passieve houding. Kritisch zijn op de aard van de werkzaamheden valt hier ook onder, want die tijd is voorbij. Het feit dat een uitzendbureau geen aanvullend of vervolgwerk heeft is een teken aan de wand. De harde werkers die niet teveel vragen stellen en altijd ja zeggen staan namelijk altijd bovenaan in de bellijst.

Topicstarter loopt ook heel handig om goede praktische suggesties heen zoals binnen lopen bij de werkgevers in zijn dorp/stad. Welke stad trouwens?

En voor de werkgevers die bang zijn dat topicstarter te hoog gekwalificeerd is: dat hoeft topicstarter niet te melden. Zelfs op een CV kun je dat marginaliseren. Nadruk leggen op de werkervaring die wel aanwezig is.
Ik heb last van faalangst, weinig zelfvertrouwen. Deels omdat ik de kans niet krijg om te laten zien wat ik wél in mijn mars heb en deels omdat ik ook gewoon niet echt een ambitie heb (momenteel), ook door het ontbreken van een toekomstvisie wat veel mensen misschien al wel (bewust) hebben op deze leeftijd als samenwonen, trouwen, kinderen etc. Dan heb je ook misschien meer om voor te leven, met andere mensen rekening te houden, al dan niet noodzakelijk. Dat heb ik niet, heb alleen mezelf te bekostigen en tevreden te houden simpelgezegd. Daarom is drie dagen per week werken in een Makro, bioscoop prima als ik daarmee wat te doen heb en kan rondkomen.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Rukapul schreef op vrijdag 16 februari 2018 @ 12:17:
[...]

En ben je al bij al deze werkgevers langsgelopen?

Onderschat niet de kansen als je communicatiemedia, formaliteiten, procedures, tussenpersonen (inclusief HR afdelingen), etc. eruit knipt.

Door domweg volhardend (aan) te bellen en te interacteren zijn al velen (inclusief ondergetekende) aan werk, woonruimte, etc. gekomen. Soms is de tweede poging raak, soms tientallen of honderden pogingen.Evenzo biedt een klusje kansen op andere functies.

De luxe van kunnen zeggen hoeveel en welk werk precies is trouwens voorbij. De enige luxe die gepermiteerd kan worden is de volgorde van langsgaan bij bedrijven.
Niet bij allemaal, maar veelal moest het alsnog via de website. En dan krijg je een afwijzing want te weinig ervaring, maar dat vragen ze ook niet en hoeft niet voor die functie. Je bent gewoon te oud/duur maar mogen ze niet zeggen. Voor de vorm werkt er één ouder iemand als leidinggevende de rest is allemaal vrij jong. Krijg net afwijzing binnen voor bioscoop, zou geen gastvrijheid ervaring hebben, andere mensen wel. Vragen ze ook niet en kan je natuurlijk leren. Vacature staat gewoon nog online. Ben met 27 te duur / niet interessant.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
LuNaTiC schreef op vrijdag 16 februari 2018 @ 16:02:
[...]


En heb je al bij de vacatures gekeken bij de Makro dan?

https://www.makro.nl/over/werken-bij-makro/vacatures

Als ik daar zoek op Gelderland komt er heel veel naar voren (zelfs marketing-functies, zoals marketing medewerker, content (trainee) medewerker). Ook vast 'gewone' vakkenvulfuncties.

En Makro heeft iig nooit moeilijk gedaan over leeftijd, opleiding, of je lang blijft of niet. Heb er van mijn 16e tot m'n 26e gewerkt tot ik klaar was met afstuderen. Daarna zelfs na iets meer dan een jaar tijdelijk teruggekeerd nadat ik mn baan kwijtraakte bij het bedrijf dat over de kop ging, in 2008, toen net de kredietcrisis uitbrak. Ze vonden het geen probleem dat ik een hbo-diploma had en natuurlijk op zoek was naar ander werk.

Ook allerlei mensen, van leeftijd, geslacht, nationaliteit voorbij zien komen. Als je daar niet iets kunt regelen, moet je je echt afvragen of het niet aan jezelf ligt imo.
Ja, ik heb onlangs nog gesolliciteerd, nog niks vernomen maar vorig jaar een afwijzing gekregen. Nu nogmaals duidelijk vermeld dat ik gewoon graag aan de slag wil. Dat soort werk is gewoon fijn: duidelijke taak, vaak leuk team.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Fiber schreef op vrijdag 16 februari 2018 @ 20:07:
[...]

Winkels genoeg waar een bordje op het raam of bij de deur of bij de kassa hangt dat ze personeel zoeken. Restaurants idem dito.

En je inschrijven bij uitzendbureau's. Niet bij een paar, maar gelijk bij alle uitzendbureau's in de regio. En dan als je ingeschreven bent bellen aan de hand van een concrete vacature of je op gesprek mag komen. Wordt die vacature niks dan kennen ze je in ieder geval. En dan regelmatig blijven bellen en langs gaan. Ik word al moe als ik er aan denk, maar serieus solliciteren en werk zoeken is eigenlijk gewoon een dagtaak waar je makkelijk veertig uur of meer in de week mee kan vullen. Eigenlijk zou je doel moeten zijn om minimaal twee sollicitaties per dag de deur uit te doen, 's morgens een en 's middags een. Schieten met hagel noemen ze dat. Als je dat een paar maanden dagelijks volhoudt dan moet er toch ooit wel een keer eentje raak zijn lijkt mij.

En je LinkedIn zo goed en compleet mogelijk bijwerken...

O ja, en: https://www.google.nl/search?q=postnl+vacatures
Maar dit wil niet zeggen dat ze je aannemen. Hooguit dat ze je zat worden en misschien eens 'nou vooruit dan' zeggen. Als ik elke dag bij een andere supermarkt solliciteer wil ook niet zeggen dat ze me uiteindelijk gaan aannemen, omdat ik simpelweg te duur ben aangezien genoeg jonge mensen zichzelf aanmelden voor een baantje. Juist bij dat soort baantjes kreeg ik dezelfde of volgende dag al een afwijzing omdat ik niet in het profiel zou passen... Ja dag.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
stier schreef op vrijdag 16 februari 2018 @ 23:30:
[...]
Ik hoor dit advies wel vaker voorbijkomen. Is het niet zo dat half werkzoekend naar de randstad wil t verhuizen? Er is nauwelijks, beter gezegd geen woonruimte te vinden daar. Daarnaast als je in de bijstand zit is een verhuizing ook behoorlijke kostenpost.


[...]
Zorgt die onzekerheid niet voor stress?

Overigens wel knap dat TS prima kan rondkomen van de bijstand.
Als je gewoon slim met je financiën omgaat, en niet rookt of drinkt is het gewoon goed te doen. En je mag ook gewoon spaargeld hebben dus ik leef gelukkig niet van maand tot maand zoals misschien wel veel mensen in de bijstand doen.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
stier schreef op zaterdag 17 februari 2018 @ 13:12:
[...]
Daar is ts wel mooi laat mee. Ik kende klasgenoten die met 17 jaar al een eigen bedrijf hadden om zo door te freelancen alvast werkervaring op te doen.

Het moeilijke bij freelance werk is vooral het sociale aspect. Je moet naast je vak ook kunnen netwerken en jezelf kunnen verkopen. Niet iedereen kan dat.

Maar zonder trackrecord maak je ook geen kans op een vast dienstverband.
Ik herken in bovenstaande post wel degelijk punten, maar wat jij zegt is ook waar. Tegenwoordig draait de maatschappij voor een groot deel om maakbaarheid. Alles moet leuk zijn en je mag vooral niet slecht zijn. Je moet bestuurservaring hebben, buitenlandstages, heel zelfverzekerd, leuke grapjes, de beste foto's op social media, bevriend zijn met iedereen en je Tinder-profiel mag uitsluitend 'gezelligheid' uitstralen. Alles draait om: ik mag er zijn en kijk mij het eens leuk hebben. Daarmee zeg ik niet dat dit voor álle functies zo is: in de zorg, ict of bouw gaat het juist om je kunnen. Maar veel kantoorbanen worden gegund aan de meest sociale mensen, die vooral doen alsof ze hun zelfbeeld ademen.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Roenie schreef op zaterdag 17 februari 2018 @ 14:24:
Het blijft een beetje onduidelijk op wat voor type banen je solliciteert. Wat is je specialisatie? De communicatiehoek heeft bijna tien jaar op zijn gat gelegen, maar nu zie je toch wel weer banen in communicatie opkomen. Uiteraard vragen zij daar vaak ervaring, maar er zit wel weer beweging in. Maar dat zijn dus voornamelijk banen op de communicatieafdeling van grotere organisaties en niet zozeer media heb ik het idee.
Redacteur/communicatiemedewerker/webcare. En voor de rest dus baantjes als horeca, bioscoop, supermarkt...
Een voorbeeld: https://www.villamedia.nl...or-communicatie-adviseur2 Daar vragen ze niets geks. Geen jaren werkervaring, alleen een opleiding en dat je goede teksten weet te schrijven. Maar op zo'n functie reageren vervolgens tientallen mensen want aan die eisen voldoe je al snel... (en ja de aanhouder wint geloof ik nog steeds). Of: https://www.villamedia.nl...ie/corporate-webredacteur ruime ervaring... tja, wat is dat?

Vandaag een mooi artikel in de Volkskrant: de werkloosheid daalt en zelfs de 50-plusser kan weer aan de slag. Helemaal aan het einde van het artikel blijkt dat de werkgever subsidie voor deze werknemers krijgt, de vraag of hij dit ook zou doen zonder korting blijft onbeantwoord. ''Bij Fruitful Office in Amsterdam krijgt eigenaar Nawijn een loonkostensubsidie voor de Wajongers. Neemt hij iemand ouder dan 56 jaar of met een arbeidshandicap in dienst, dan hoeft hij daarnaast minder premies aan de Belastingdienst te betalen. Deze korting, de mobiliteitsbonus, bedraagt maximaal 7.000 euro per jaar. Hoge salarissen kan eigenaar Nawijn niet bieden. 'Maar het is beter dan thuis op de bank zitten en meer dan een uitkering''.

En: ''Toch moet de huidige krapte op de arbeidsmarkt niet overdreven worden, vindt hoogleraar Ton Wilthagen van de universiteit Tilburg. Per vacature zijn gemiddeld 1,8 werklozen beschikbaar. Voor de crisis waren dat er veel minder: 1,3. 'Maar eigenlijk moeten we verder kijken dan dat nauw gedefinieerde werkloosheidspercentage', zegt Wilthagen. 'Er staat een heel grote groep Nederlanders langs de kant. Mensen die wel degelijk iets willen én kunnen.'

Een graadmeter is het zogenoemde 'onbenut arbeidspotentieel'. Daaronder vallen niet alleen de officiële werklozen, maar bijvoorbeeld ook deeltijders die meer uren willen maken, of mensen die de zoektocht naar een baan hebben opgegeven. Ook hun aantal daalt, maar met 1,2 miljoen mensen is deze groep nog altijd fors''.

https://www.volkskrant.nl...weer-aan-de-bak~a4570254/

[Voor 68% gewijzigd door DoWhat op 17-02-2018 15:01]


 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
muffstuff schreef op zaterdag 17 februari 2018 @ 16:47:
[...]

Prima, ik zie het gewoon als een mentaliteit probleem die al verleden jaar aanwezig was en blijkbaar niet aangepast heeft. Ik vind het rubberen ruggengraat mentaliteit.
Het is toch logisch dat ik eerst in mijn eigen vakgebied zoek? Dat heb ik dus gedaan de afgelopen tijd, helaas zonder succes (soms uitnodigingen, maar altijd wel iemand beter of meer ervaring). Dus nu maar weer de 'eenvoudige' baantjes aflopen omdat je daar dus altijd aan de slag zou kunnen? Dat valt door mijn leeftijd (te duur) ook weer tegen. Zou haast leeftijd en opleiding weghalen om als een kneusje over te komen. En ja zo beland je steeds verder in een neerwaartse spiraal. En dat ik niet alles aanpak klopt deels, sommige dingen liggen mij echt niet en dan moet je daar vooral niet gaan werken zoals de bouw of callcenter. Maar als een Makro morgen zegt: kom lekker 20 uur per week (of meer) werken, doe ik dat.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
JohnnieWbl schreef op zaterdag 17 februari 2018 @ 20:10:
[...]

En wat zei de P&O medewerker / hoofd magazijn toen je die sprak, al dan niet telefonisch? 26-jarige gezonde man zoekt uitdaging in leuk team, flexibel inzetbaar, bereid nieuwe dingen te leren, verantwoordelijke houding, team-speler. Eventueel bereid om minder dan 40 uren vast te laten leggen maar uiteindelijk wel op zoek naar een fulltime baan. Goed moment om nu hierin te stappen en merk dat je graag een soortgelijke baan wilt ook al ligt het niet in lijn met je studie. Lukt de Makro even niet? Er zijn vast wel meer soortgelijke bedrijven waar je even op zoek moet naar de juiste persoon (personeelsplanner), met geluk ook een beetje bij je in de buurt (gok dat 2 uur reistijd na verloop van tijd erg gaat vervelen).
Geen idee, die moeite steek ik er helaas niet meer in na een ''afwijzing''. Ze zijn toch nooit eerlijk, want dat mogen ze van de wet niet. In het buitenland zitten alle leeftijden achter de kassa, simpel omdat daar de lonen gelijk zijn. Hier bestaat er een verschil in lonen voor de jeugd waardoor je dus niet interessant bent als je boven een bepaalde leeftijd bent. Als ze jou 10 euro per uur moeten betalen en een ander 5, kunnen ze dubbele mensen aannemen.

Ik kreeg net om half negen op zondagochtend nog een afwijzing, of nou ja mededeling: ''Helaas moeten wij u mededelen dat wij de procedure niet zullen voortzetten. Graag willen wij u bedanken voor de getoonde interesse en wensen u veel succes. Met vriendelijke groet,''

Heeft bellen dan überhaupt nog zin als ze zelf niet eens een reden opgeven? Ze willen je niet, kunnen geen reden bedenken daarvoor, duidelijk.

Zo zijn er ook supermarkten die daadwerkelijk voor 4-5 dagen per week medewerkers zoeken. Nou een student heeft het te druk met school zou je zeggen, maar daar zijn ze dus eigenlijk op zoek naar scholieren met een tussenjaar die even een jaartje willen bijbeunen voor een wereldreis.

Verhuizen naar de Randstad is alleen een optie als er daadwerkelijk een contract ligt en/of ik de reistijd zat ben. Nu heb ik zo'n 100m2 op een goede locatie wat ik in de Randstad nooit ga krijgen (verwacht ik ook niet, maar hier woon ik ook goed kan overal komen waar ik wil). Dat de meeste bedrijven in de Randstad zitten in mijn sector klopt. Maar ik ga dus niet daarheen om vervolgens weer overal te solliciteren, dan verplaats je het probleem alleen maar en ook daar genoeg studenten die op zoek zijn naar een bijbaan.

En dat ik het wel best vind nu, is niet waar. Daarom open ik dit topic ook niet en in mijn hoofd ben ik er al 24/7 mee bezig de afgelopen jaren. Ben geen type dat hele dagen thuis kan zitten, juist niet. Hoe langer ik thuis zit des te minder ik ga doen, dus van vakantie of vrije dagen valt absoluut niet te spreken. Dit put je echt wel uit en daarmee is het elke dag nog harder om te solliciteren en de moed niet op te geven.

Ik denk dat ik over niet al te lange tijd ga aankloppen bij het sociaal wijkteam van de gemeente. Ook al stellen ze me teleur door geen begeleiding te bieden, je aan je lot over te laten... je moet wat.

 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
Ok, advies gevraagd. Deze banen zou ik kunnen doen en zijn op niveau:
Members only: title
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen


Vacature 1: ik ben niet handig met Photoshop/InDesign. Dit valt uiteraard te leren, maar ik denk dat ze dit al verwachten?
Vacature 2: analyseren kan ik prima, en het filmpje geeft meer een support functie aan. 0-5 jaar werkervaring is ook wat vaag.

Reageren of niet? Dat is ook een stukje faalangst: ik wil geen halve verwachtingen scheppen, een relevant beeld van de functie hebben. Als ze zeggen maak jij dit en dit even in Photoshop en dan sta ik vervolgens met mijn mond vol tanden. Maar als ze dit gewoon willen uitleggen, voordoen etc. en daar de tijd voor is, voel ik mij al meer welkom.

[Voor 21% gewijzigd door DoWhat op 18-02-2018 14:50]


 • DoWhat
 • Registratie: januari 2017
 • Laatst online: 18-02-2018
stier schreef op zondag 18 februari 2018 @ 14:59:
[...]
Je hebt er gewoon recht op.

Was het niet zo dat je met een bijstandsuitkering de gemeente je wel moet begeleiden naar ander werk of het volgen van een nieuwe opleiding? Communicatie/journalistiek is wel iets heel anders dan een technisch vak zoals ICT.

Weer 4 jaar opnieuw naar school gaan moet je ook maar net liggen op die leeftijd.
Er is geen budget voor een nieuwe opleiding, dus van de gemeente hoef je daarin niks te verwachten. Bovendien zeggen ze: je hebt een diploma dus kunnen we niks voor je doen. Ze verwachten niet dat een extra papiertje straks wel een baan oplevert. Als ik alleen middelbare school had afgerond ben je verplicht minimaal mbo te volgen, nu moet ik het zelf maar uitzoeken en ben afhankelijk van goodwill/traineeships.
Pagina: 1

Dit topic is gesloten.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee