• GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
Eerst even mijn motivatie om dit topic te starten. Hue van Philips is inmmidels een groot een populair topic hier op Tweakers. Daar is ook al tijden een eigen topic voor. Vragen over Osram komen daar ook altijd terecht, omdat je - na wat tweaken - via de Hue Bridge ook Osram producten kunt aansturen. Osram timmert met Lightify echter flink aan de weg, dus leek het mij relevant om er een eigen topic voor te starten. Ik ben Ilya en ik heb naast Hue ook Osram :).

Wat is het?


Het gaat hier om slimme lampen, varierend van de bekende 'bulbs' die je in bestaande armaturen oid kunt draaien, tot spotjes, ledtrips en zelfs tuinspots. Die slimme lampen zijn allemaal zuinige LED's; een manier om het stroomverbruik bij lichtverbruik omlaag te brengen. Een LED is superzuinig vergeleken traditionele lampen. Wat is er nu slim aan? Je kunt de lampen via een app op je mobiel besturen. Denk aan aan/uit, dimmen, van kleur laten veranderen, maar belangrijjker; je kunt ze in complete programma's aansturen. Dus, automatisch om een bepaalde tijd aan of uit, langzaam laten aangaan en meer. Je hebt zelfs een plug die als adapter fungeert, zodat je andere lampen ook in de programma's kunt opnemen (denk aan de kerstboom, of een 'raar armatuur' met afwijkende lampen. Alles kan :)Eerst even een algemeen (verkoop)praatje met dank aan Osram:

OSRAM LIGHTIFY - Slimme verlichting in een handomdraai

Licht kan niet alleen worden gebruikt om optimaal te kunnen werken, maar ook om te ontspannen. Licht creëert sfeer in de ruimste zin van het woord. Zo kan een gezellige avond veranderen in een unieke ervaring en is een avond thuis op de bank nog nooit zo rustgevend geweest. We leven in een tijd waarin handige technologische snufjes het dagelijks leven vergemakkelijken. LIGHTIFY Home van OSRAM is een innovatief en intelligent verlichtingssysteem voor in en om het huis. Met dit systeem kunt u zelf de verlichting aanpassen naar uw eigen wensen. De intelligente LIGHTIFY LED lampen kunnen worden aangestuurd door de LIGHTIFY Home app. Met deze app kunt u de lampen traploos dimmen. Daarnaast kunt u hiermee een tijdschakelaar instellen en kunt u eindeloos veel verschillende kleurnuances kiezen.

Om uw smartphone of tablet met uw lamp te laten communiceren, maakt u gebruik van de LIGHTIFY Home Gateway. Deze gateway vormt de kern van het systeem en kan draadloos verbonden en geïntegreerd worden in WLAN. De reeks LIGHTIFY LED lampen maakt de overstap naar draadloze stuursystemen bijzonder eenvoudig. OSRAM biedt LIGHTIFY lichtbronnen in klassieke lampvormen zodat u geen armaturen hoeft te vervangen om gebruik te maken van het intelligente verlichtingssysteem. Voor buitengebruik is de LIGHTIFY Gardenspot ideaal om verlichtingseffecten te creëren. Naast de LIGHTIFY lampen en armaturen kunt u ook met LIGHTIFY flexibele zelfklevende LED strips het licht aanpassen. De LED strips zijn ideaal voor gebruik als accentverlichting en zijn goed te combineren met vele andere LIGHTIFY producten zodat u uw gehele woning, zowel binnen als buiten, kunt voorzien van slimme verlichting die u naar eigen wens kunt instellen.Osram heeft leuke producten maar de informatie op de website(s) is zo nu en dan niet zo heel duidelijk. Zo heb je de hoofdsite osram-lamps.com met aandacht voor hun Smart Home productenlijn. Osram is sinds kort van naam veranderd, maar ook dat gaat verhuld in onduidelijkheden als je het mij vraagt. Ledvance is de nieuwe naam en alle Lightify producten vind je nu dan ook op de nieuwe website:

http://www.ledvance.nl/ld...y/lightify-home/index.jsp

Naast de Lightify Home productenrange heb je ook een professionele lijn aan lightproducten (Lightify Professional). Hier zal het vooral om de Home producten gaan.

Hieronder een overzicht met de verschillende Osram Lightify producten:
LIGHTIFY Gateway Home


Net als bij Hue begint het allemaal met de bridge, ook wel de Lightify Gateway genoemd. Wat kenmerken:
 • Brug tussen slimme apparaten en lampen, armaturen en componenten met LIGHTIFY functie
 • Verbindt maximaal 50 producten met LIGHTIFY functie
 • Intelligente draadloze lichtsturing
Wat vooral van belang is: de Lampen zijn zonder de Gateway niet via de mobiele app aan te sturen. De Gateway is in tegenstelling tot de Hue Bridge een stekker die rechtstreeks in het stopcontact past (niet echt handig, want bij een dubbel stopcontact of bij een stekkerdoos past er hierdoor niks meer in het stopcontact erboven en/of eronder).6 verschillende lampen


Momenteel heeft Osram 6 verschillende Lightify lampen, varierend van lampen voor de e27 voet, de e14 voet en een tweetal GU10 spotjes. Hieronder een overzicht met de belangrijkste details:
Lightify Classic TW e27

Dit is een standaard e27 witte lamp, waarbij TW voor Tunable White staat. M.a.w. de lamp kan van warm wit naar koud wit (2.700K-6.500K). Verder zijn de lampen dimbaar.
 • Aanpasbare lichtkleur via Tunable White: Warm White tot daglicht (2.700K-6.500K)
 • Dimbaar via LIGHTIFY
 • Levensduur: max. 20.000 u
Lightify Classic RGBW e27
 • RGB-kleursturing, circa 16 miljoen kleuropties instelbaar
 • Aanpasbare kleurtemperatuur via Tunable White: 2.000…6.500K
 • Dimbaar via LIGHTIFY
 • Levensduur: max. 20.000 u
Lightify Classic White e27

Een standaard witte lamp, waarbij de kleurtemperatuur niet te regelen is.
 • Kleurtemperatuur: 2.700 K
 • Dimbaar via LIGHTIFY
 • Levensduur: max. 20.000 u
Lightify Classic TW e14

In tegenstelling tot Hue heeft Osram wel een e14 lamp uitgebracht. Perfect voor de armaturen met een kleine fitting, waar deze e14 in past.
 • Aanpasbare lichtkleur via Tunable White: Warm White tot daglicht (2.700K-6.500K)
 • Dimbaar via LIGHTIFY
 • Levensduur: max. 20.000 u
Lightify Par16 TW GU10

De Tunable White (aan te passen kleurentemperatuur binnen het witte licht) GU10 spot van Osram.
 • Aanpasbare kleurtemperatuur via Tunable White: Warm White tot daglicht (2.000K-6.500K)
 • Dimbaar via LIGHTIFY
 • Levensduur: max. 20.000 u
Lightify Par16 RGBW GU10

De Tunable White kleurenversie van de GU10 spot van Osram.
 • RGB-kleursturing, circa 16 miljoen kleuropties instelbaar
 • Aanpasbare kleurtemperatuur via Tunable White: Warm White tot daglicht (2.000K-6.500K)
 • Dimbaar via LIGHTIFY
 • Levensduur: max. 20.000 u
Lightify Flex; de RGBW LightstripDe populaire Lightstrip. 2 meter lang en 12mm breed. RGBW voor alle kleuren die je maar wilt. Dimbaar via de Gateway en de kleurtemperatuur is ook in te stellen. Bevat een sticker voor montage, maar ik gebruik altijd een rolletje tesa dubbelzijdig tape zodat ik het later nog eens kan verplaatsen indien nodig.Voor in de tuin: Lightify GardenSpotSpeciaal voor in de tuin heb je nog de Lightify Gardenspot. Deze gardenspot heb je in twee versies:
 1. Gardenspot Mini White (2700K kleurtemperatuur, maar wel dimbaar via de Gateway)
 2. Gardenspot Mini RGB (de kleurenversie)
Beide versies bevatten 9 losse spots op een strip. De spots kunnen via een kunststof pinnetje in de grond geduwd worden, of je kunt alleen het ledje via een sticker (zit er al bij) op een ondergrond plakken (in dat geval verwijder je het plastic pinnetje en zie je de sticker meteen zitten).

Voor beide versies heb je nog de mogelijkheid om uit te breiden, telkens per 3 spots. Op de White versie werkt alleen het White verlengstuk, op de RGB versie werkt alleen het RGB verlengstuk.

Voor zover ik weet is de basisset IP44 (spatwaterdicht) en het uitbreidingstuk IP66.

Je kunt de connector ter hoogte van de stekker ontkoppelen, handig bij het plaatsen (zie het schema hieronder). De spots zitten om de 50cm (bij de basisset, maar ook bij de uitbreiding).TIP: wil je de ledjes via de stickers monteren? Koop dan een rolletje Tesa Powerbond montagetape, zodat je de spots altijd nog een keertje kunt verplaatsen. Ik heb het ook gebruikt om de afstand tussen elke spot te verkleinen, zonder dat de voedingskabeltjes zichtbaar waren.
Voor in de tuin: Lightify GardenPoleVergelijkbaar met de Gardenspots, maar nu in de vorm van kleine paaltjes. 5 RGBW paaltjes in de basisset, per 3 uitbreidbaar. 80lumen per paaltje, dimbaar via de Gateway (per oktober 2016 beschikbaar).Voor in de tuin: Lightify Flex OutdoorWeer een Lightstrip, maar nu voor buiten (IP65). 4.8 meter lang. RGBW voor alle kleuren die je maar wilt. Dimbaar via de Gateway (per oktober 2016 beschikbaar).LIGHTIFY Plug


De plug is fantastisch. Hiermee kun je namelijk niet-Lightify producten aan het netwerk hangen en dus ook aan/uit schakelen, en in je programma's verwerken. Denk hierbij bv aan:
 • Een armatuur met afwijkende lampen
 • Kerstverlichting (of andere tijdelijk verlichting)
 • Het bedlampje van de kinderen (om op afstand uit te zetten)
In het verleden konden Hue gebruikers de Philips LivingWhites adapter kopen, om niet-Hue lampen ook op het netwerk aan te sluiten. Philips stopte echter met de verkoop van deze adapters. Fijn dus dat Osram ze wel heeft, en met gemiddeld zo'n €25 zijn ze ook nog eens goed betaalbaar. Met wat gepiel kun je ze ook met je Hue netwerk koppelen.LIGHTIFY Switch


Nu heb je ook de Lightify Switch, waarmee je de lampen makkelijk aan/uit (en meer) kunt schakelen. Wat details:
 • 4 knoppen, 2 functies per knop mogelijk
 • Tot op een afstand van 30 meter te bedienen
 • Aan de muur te bevestigen, en via magneet makkelijk van de muur af te halen


Op- en aanmerkingen
 • Osram gebruik maakt van Zigbee en niet van WiFi of Z-wave.
 • Osram producten kunnen ook via de Hue bridge (v1 & v2) worden aangestuurd, maar koppelen verloopt niet bij iedereen even vlekkeloos.
 • Osram is de enige leverancier met (waterdichte) tuinverlichting, hoewel veel gebruikers ook prima Hue lampen buiten hebben draaien.
Heb je input a.d.h.v. dit topic? Laat dit mij dan weten, dan verwerk ik dit in het artikel.

[Voor 178% gewijzigd door GustavSan op 12-12-2016 11:26]


 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
Gereserveerd voor wat extra ruimte :)

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
StinkyPanda schreef op zaterdag 22 oktober 2016 @ 10:36:
Ik ben aan het twijfelen om de gardenspot RGB te kopen, maar weet iemand of je deze ook rechtstreeks op een stroomkabel kan aansluiten of moet je echt een stopcontact in de buurt hebben om de stekker in te pluggen ?
stopcontact....idd jammer. Je zou wel de 12v kunnen verlengen volgens mij...door met van die harsdoosjes te werken. Maar wil je dat onder de grond hebben? Ik heb een 9x9cm hardhouten paal zwart geschilderd en een ip67 buitenstopcontact erin verwerkt. Zie je alleen een klein zwart houten paaltje...met een apelelijk stopcontact :)

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
remmuz schreef op zaterdag 22 oktober 2016 @ 12:27:
Nog een vraag over de gardenspot; kun je twee stukken van 9 spots aan elkaar koppelen of kun je echt alleen uitbreiden met die setjes van 3 spots?
Nee. Telkens met drie. Weet niet hoelang in totaal op deze manier mogelijk is....

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
remmuz schreef op zaterdag 22 oktober 2016 @ 16:01:
Ik heb ergens in de spec's gelezen dat je max. 3 uitbreidings setjes kunt toevoegen.
Vind het wel interessant voor de tuin. De rgb versie kost iets meer dan 57 euro op Amazon dus dat is nog wel te doen.
Het enige dat me tegenhoud is de compatibiliteit met Hue. Ik heb geen zin om opeens met een nutteloos ding te zitten omdat Philips weer eens met een firmware update komt waardoor het niet meer werkt.
Heb daarom maar de Gateway gekocht en stuur mijn tuin dus met een eigen programma aan. Werkt het met Hue dan fijn zo niet, dan ook geen ramp. En idd. Lekker goedkoop via Amazon.de :)

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
StinkyPanda schreef op zondag 23 oktober 2016 @ 15:25:
[...]


Een stopcontact op een paaltje (verstopt tussen de beplanting) lijkt dan inderdaad nog de beste oplossing.

Maar nu ben ik aan het twijfelen of het signaal van de gateway wel tot buiten zal geraken. Hoe heb jij dit juist voorzien ?
Heb de Gateway toevallig maar op nog geen twee meter van de start van de Gardenspots, dus geen problemen hier.

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
Scocz schreef op zondag 23 oktober 2016 @ 15:45:
Iemand ervaring met de RBGW flexstrip? Als ik de flexstrip koop moet ik ook nog de gateway kopen, maar hoe koppel ik dit dan onderling?
Wat bedoel je precies? Je hebt om het geheel via de app aan te sturen idd altijd de Gateway nodig. Het koppelen gaat via de app als beiden aanstaan.

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
StinkyPanda schreef op zondag 30 oktober 2016 @ 09:34:
Hmm dillema,

Nu ik op het punt sta om de Gadenspots te bestellen ben ik uitgekomen op iets nieuws, namelijk de GardenPole http://vi.raptor.ebaydesc...pm=1&ds=0&t=1477815870327

De paaltjes zijn 16cm hoog en geven 80 lumen/paal maar er hangen wel maar 5 paaltjes aan.
Voor mijn toepassing lijkt dit een betere oplossing dan de spots
Leuk zeg. Ben benieuwd naar meer foto's in de praktijk. Zie er inderdaad mooi uit op bv een gazon. In mijn tuin niet echt bruikbaar ivm plantenbakken en een tegelvloer...maar tof dat ze de tuin-range uitbreiden.

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
StinkyPanda schreef op zondag 13 november 2016 @ 18:20:
Ik heb eindelijk de 2 setjes Osram GardenPole geplaatst maar nu heb ik het probleem dat wanneer ik ze aanzet (met de Hue 2 bridge), de ene gewoon wit oplicht en de andere altijd blauw/wit oplicht.

Iemand een idee hoe dit op te lossen valt ?
De beide sets staan in Hue reeds in dezelfde groep.
Heb je al wat uit kunnen sluiten? Speelt het ook bij de Osram bridge?

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
rinkel schreef op zondag 20 november 2016 @ 11:23:
Misschien handig om in de TS te vermelden dat Osram gebruik maakt van Zigbee en niet van WiFi of Z-wave.

Er is overigens ook een stekker verkrijgbaar.
Daarnaast is ook een inbouwschakelaar, maar die is van de pro-serie, geen idee of die compatibel is.
Thanks. Heb het verwerkt. Plug is een goeie...was ik helemaal vergeten. Heb ook de nieuwe Outdoor Ledstrip en de Gardenpoles toegevoegd. Ik zag dat er ook een sensor is, zal ik tzt nog wel even toevoegen. Ben niet zo van de techniek, dus als er nog opmerkingen zijn mbt connecten etc hoor ik het graag...

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
Nu ook beschikbaar: de Lightify Switch. De Osram versie van de Hue tap. Heb de post even bijgewerkt.

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
flyingstevie schreef op woensdag 25 januari 2017 @ 22:19:
Beste Lightify gebruikers,

Sinds december zijn er bij ons ook een 5-tal Lightify Flex Led Strips weggewerkt achter de open haard. We zijn erg tevreden met het mooie licht, echter is er één groot nadeel. Gedurende de dag komt het een paar keer voor dat als je de app opent de lampen niet meer te bedienen zijn. De lampen worden getoond in de app, maar zijn grijs ingekleurd, alsof de verbinding weg is. De Gateway brandt gewoon groen en WiFi is prima in orde. Tien minuten later werkt het weer goed, maar 20 minuten daarna kan het weer zijn, erg frustrerend. Na een factory reset, of de Gateway in- en uitpluggen verhelpt het probleem voor een dag, maar komt telkens weer terug. Herkent iemand het probleem? Wellicht een kapotte Gateway?

Alvast dank!

Groeten,
Steven
Ik denk dat ik dit ook heb...maar ik heb het alleen bij de pluggen, het is mij nog niet opgevallen bij de gardenspots.....irritant, maar ik loop erg eerlijk gezegd nog te weinig tegenaan om het echt storend te vinden. Ik ervaar namelijk zo nu en dan hetzelfde met de Hue lampen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
Ik heb inmiddels een set gardenlights aan de praat. Werkt lekker en heb het idee dat het hele netwerk meer stabiel geworden is.

Het enige waarop ik wat wil bedenken is de sterkte van de leds. Zet ik de sterkte op 1% ( zwakste stand) dan komt er nog teveel licht vanaf. Wil dus nog meer dimmen. Iemand suggesties? Misschien een klein zwart rond stickertje op elke led? Andere suggesties hoe ik de lichtsterkte nog meer omlaag kan halen?

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
Ik heb de gardenspots op zijn kop langs de rand van mijn plantenbak. De stickers zijn prima mits de ondergrond glad is. Let er wel op dat de zwakste stand nog best fel is wat mij betreft. Ik overweeg om een zwarte sticker op de lampjes te plakken om ze net nog een tikkie meer te kunnen dimmen.

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
Haage schreef op maandag 13 maart 2017 @ 23:51:
Dikkie D schrijft:

Wat bedoet Dikkie D met gepiel? Wat moet je doen om die plug in een Hue netwerk ( bridge 1) op te nemen?
Hier bedoel ik mee dat ik alleen een paar pluggen en wat gardenlights van Osram heb en deze vooralsnog niet aan mijn Hue netwerk heb kunnen koppelen. Heb de Osram adapter in de woonkamer, de Hue bridge in de meterkast. Heb tig Hue lampen in de woonkamer, maar toch lukt het niet om de pluggen binnen de Hue app te vinden. Echter, het internet staat vol met mensen die het wel prima aan de praat hebben gekregen, mij lijkt het niet te lukken (het overigens een Hue Bridge 1.0). Ik vind het geen probleem. Heb alles via programma's draaien en dat mijn tuinverlichting en tzt mijn kerstverlichting gewoon via de Osram app geschakeld worden (via de timer programma's) boeit me eigenlijk niet zo heel erg...

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20-05 10:28
Ik begin inmiddels flink te balen van de performance van mijn Lightify netwerk in vergelijking met mijn Hue netwerk.

Bij Hue nooit een echt probleem, behalve dat ik heel soms mijn tab(s) opnieuw moet configureren.

Bij Lightify altijd gedonder. Ik heb momenteel 2 apparaten gekoppeld; een lamp via een plug en een lading tuinspots. De hub staat er zo'n 3 meter vandaan (beide apparaten binnen 3 mtr). Mijn lampen gaan soms aan, maar niet meer uit. Soms ineens op de hardste stand en de app reageert niet op mijn acties. Resetten betekent alles opnieuw invoeren etc, maar helpt ook niet altijd. Ik heb de meest recente versie van de firmware etc. Vooral met de tuin is het een drama....die werken via een tijdprogramma, maar gaan eigenlijk nooit uit en altijd op de hardste stand, terwijl ik dit niet zo geprogrammeerd heb.

Specifiek: Mijn 'Device' genaamd voortuin is grijs (uit) en als ik erop klik zie ik de melding: "The Device is Offline. Please make sure that it is switched on and connected".....dit terwijl de lamp aanstaat en dus nergens op reageert.

Hoe werkt dit bij jullie? Moet ik misschien maar eens een ticket richting Osram sturen?

[Voor 11% gewijzigd door GustavSan op 16-06-2018 11:49]

Pagina: 1Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee