• GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 12-05 16:32
Eerst even mijn motivatie om dit topic te starten. Hue van Philips is inmmidels een groot een populair topic hier op Tweakers. Daar is ook al tijden een eigen topic voor. Vragen over Osram komen daar ook altijd terecht, omdat je - na wat tweaken - via de Hue Bridge ook Osram producten kunt aansturen. Osram timmert met Lightify echter flink aan de weg, dus leek het mij relevant om er een eigen topic voor te starten. Ik ben Ilya en ik heb naast Hue ook Osram :).

Wat is het?


Het gaat hier om slimme lampen, varierend van de bekende 'bulbs' die je in bestaande armaturen oid kunt draaien, tot spotjes, ledtrips en zelfs tuinspots. Die slimme lampen zijn allemaal zuinige LED's; een manier om het stroomverbruik bij lichtverbruik omlaag te brengen. Een LED is superzuinig vergeleken traditionele lampen. Wat is er nu slim aan? Je kunt de lampen via een app op je mobiel besturen. Denk aan aan/uit, dimmen, van kleur laten veranderen, maar belangrijjker; je kunt ze in complete programma's aansturen. Dus, automatisch om een bepaalde tijd aan of uit, langzaam laten aangaan en meer. Je hebt zelfs een plug die als adapter fungeert, zodat je andere lampen ook in de programma's kunt opnemen (denk aan de kerstboom, of een 'raar armatuur' met afwijkende lampen. Alles kan :)Eerst even een algemeen (verkoop)praatje met dank aan Osram:

OSRAM LIGHTIFY - Slimme verlichting in een handomdraai

Licht kan niet alleen worden gebruikt om optimaal te kunnen werken, maar ook om te ontspannen. Licht creëert sfeer in de ruimste zin van het woord. Zo kan een gezellige avond veranderen in een unieke ervaring en is een avond thuis op de bank nog nooit zo rustgevend geweest. We leven in een tijd waarin handige technologische snufjes het dagelijks leven vergemakkelijken. LIGHTIFY Home van OSRAM is een innovatief en intelligent verlichtingssysteem voor in en om het huis. Met dit systeem kunt u zelf de verlichting aanpassen naar uw eigen wensen. De intelligente LIGHTIFY LED lampen kunnen worden aangestuurd door de LIGHTIFY Home app. Met deze app kunt u de lampen traploos dimmen. Daarnaast kunt u hiermee een tijdschakelaar instellen en kunt u eindeloos veel verschillende kleurnuances kiezen.

Om uw smartphone of tablet met uw lamp te laten communiceren, maakt u gebruik van de LIGHTIFY Home Gateway. Deze gateway vormt de kern van het systeem en kan draadloos verbonden en geïntegreerd worden in WLAN. De reeks LIGHTIFY LED lampen maakt de overstap naar draadloze stuursystemen bijzonder eenvoudig. OSRAM biedt LIGHTIFY lichtbronnen in klassieke lampvormen zodat u geen armaturen hoeft te vervangen om gebruik te maken van het intelligente verlichtingssysteem. Voor buitengebruik is de LIGHTIFY Gardenspot ideaal om verlichtingseffecten te creëren. Naast de LIGHTIFY lampen en armaturen kunt u ook met LIGHTIFY flexibele zelfklevende LED strips het licht aanpassen. De LED strips zijn ideaal voor gebruik als accentverlichting en zijn goed te combineren met vele andere LIGHTIFY producten zodat u uw gehele woning, zowel binnen als buiten, kunt voorzien van slimme verlichting die u naar eigen wens kunt instellen.Osram heeft leuke producten maar de informatie op de website(s) is zo nu en dan niet zo heel duidelijk. Zo heb je de hoofdsite osram-lamps.com met aandacht voor hun Smart Home productenlijn. Osram is sinds kort van naam veranderd, maar ook dat gaat verhuld in onduidelijkheden als je het mij vraagt. Ledvance is de nieuwe naam en alle Lightify producten vind je nu dan ook op de nieuwe website:

http://www.ledvance.nl/ld...y/lightify-home/index.jsp

Naast de Lightify Home productenrange heb je ook een professionele lijn aan lightproducten (Lightify Professional). Hier zal het vooral om de Home producten gaan.

Hieronder een overzicht met de verschillende Osram Lightify producten:
LIGHTIFY Gateway Home


Net als bij Hue begint het allemaal met de bridge, ook wel de Lightify Gateway genoemd. Wat kenmerken:
 • Brug tussen slimme apparaten en lampen, armaturen en componenten met LIGHTIFY functie
 • Verbindt maximaal 50 producten met LIGHTIFY functie
 • Intelligente draadloze lichtsturing
Wat vooral van belang is: de Lampen zijn zonder de Gateway niet via de mobiele app aan te sturen. De Gateway is in tegenstelling tot de Hue Bridge een stekker die rechtstreeks in het stopcontact past (niet echt handig, want bij een dubbel stopcontact of bij een stekkerdoos past er hierdoor niks meer in het stopcontact erboven en/of eronder).6 verschillende lampen


Momenteel heeft Osram 6 verschillende Lightify lampen, varierend van lampen voor de e27 voet, de e14 voet en een tweetal GU10 spotjes. Hieronder een overzicht met de belangrijkste details:
Lightify Classic TW e27

Dit is een standaard e27 witte lamp, waarbij TW voor Tunable White staat. M.a.w. de lamp kan van warm wit naar koud wit (2.700K-6.500K). Verder zijn de lampen dimbaar.
 • Aanpasbare lichtkleur via Tunable White: Warm White tot daglicht (2.700K-6.500K)
 • Dimbaar via LIGHTIFY
 • Levensduur: max. 20.000 u
Lightify Classic RGBW e27
 • RGB-kleursturing, circa 16 miljoen kleuropties instelbaar
 • Aanpasbare kleurtemperatuur via Tunable White: 2.000…6.500K
 • Dimbaar via LIGHTIFY
 • Levensduur: max. 20.000 u
Lightify Classic White e27

Een standaard witte lamp, waarbij de kleurtemperatuur niet te regelen is.
 • Kleurtemperatuur: 2.700 K
 • Dimbaar via LIGHTIFY
 • Levensduur: max. 20.000 u
Lightify Classic TW e14

In tegenstelling tot Hue heeft Osram wel een e14 lamp uitgebracht. Perfect voor de armaturen met een kleine fitting, waar deze e14 in past.
 • Aanpasbare lichtkleur via Tunable White: Warm White tot daglicht (2.700K-6.500K)
 • Dimbaar via LIGHTIFY
 • Levensduur: max. 20.000 u
Lightify Par16 TW GU10

De Tunable White (aan te passen kleurentemperatuur binnen het witte licht) GU10 spot van Osram.
 • Aanpasbare kleurtemperatuur via Tunable White: Warm White tot daglicht (2.000K-6.500K)
 • Dimbaar via LIGHTIFY
 • Levensduur: max. 20.000 u
Lightify Par16 RGBW GU10

De Tunable White kleurenversie van de GU10 spot van Osram.
 • RGB-kleursturing, circa 16 miljoen kleuropties instelbaar
 • Aanpasbare kleurtemperatuur via Tunable White: Warm White tot daglicht (2.000K-6.500K)
 • Dimbaar via LIGHTIFY
 • Levensduur: max. 20.000 u
Lightify Flex; de RGBW LightstripDe populaire Lightstrip. 2 meter lang en 12mm breed. RGBW voor alle kleuren die je maar wilt. Dimbaar via de Gateway en de kleurtemperatuur is ook in te stellen. Bevat een sticker voor montage, maar ik gebruik altijd een rolletje tesa dubbelzijdig tape zodat ik het later nog eens kan verplaatsen indien nodig.Voor in de tuin: Lightify GardenSpotSpeciaal voor in de tuin heb je nog de Lightify Gardenspot. Deze gardenspot heb je in twee versies:
 1. Gardenspot Mini White (2700K kleurtemperatuur, maar wel dimbaar via de Gateway)
 2. Gardenspot Mini RGB (de kleurenversie)
Beide versies bevatten 9 losse spots op een strip. De spots kunnen via een kunststof pinnetje in de grond geduwd worden, of je kunt alleen het ledje via een sticker (zit er al bij) op een ondergrond plakken (in dat geval verwijder je het plastic pinnetje en zie je de sticker meteen zitten).

Voor beide versies heb je nog de mogelijkheid om uit te breiden, telkens per 3 spots. Op de White versie werkt alleen het White verlengstuk, op de RGB versie werkt alleen het RGB verlengstuk.

Voor zover ik weet is de basisset IP44 (spatwaterdicht) en het uitbreidingstuk IP66.

Je kunt de connector ter hoogte van de stekker ontkoppelen, handig bij het plaatsen (zie het schema hieronder). De spots zitten om de 50cm (bij de basisset, maar ook bij de uitbreiding).TIP: wil je de ledjes via de stickers monteren? Koop dan een rolletje Tesa Powerbond montagetape, zodat je de spots altijd nog een keertje kunt verplaatsen. Ik heb het ook gebruikt om de afstand tussen elke spot te verkleinen, zonder dat de voedingskabeltjes zichtbaar waren.
Voor in de tuin: Lightify GardenPoleVergelijkbaar met de Gardenspots, maar nu in de vorm van kleine paaltjes. 5 RGBW paaltjes in de basisset, per 3 uitbreidbaar. 80lumen per paaltje, dimbaar via de Gateway (per oktober 2016 beschikbaar).Voor in de tuin: Lightify Flex OutdoorWeer een Lightstrip, maar nu voor buiten (IP65). 4.8 meter lang. RGBW voor alle kleuren die je maar wilt. Dimbaar via de Gateway (per oktober 2016 beschikbaar).LIGHTIFY Plug


De plug is fantastisch. Hiermee kun je namelijk niet-Lightify producten aan het netwerk hangen en dus ook aan/uit schakelen, en in je programma's verwerken. Denk hierbij bv aan:
 • Een armatuur met afwijkende lampen
 • Kerstverlichting (of andere tijdelijk verlichting)
 • Het bedlampje van de kinderen (om op afstand uit te zetten)
In het verleden konden Hue gebruikers de Philips LivingWhites adapter kopen, om niet-Hue lampen ook op het netwerk aan te sluiten. Philips stopte echter met de verkoop van deze adapters. Fijn dus dat Osram ze wel heeft, en met gemiddeld zo'n €25 zijn ze ook nog eens goed betaalbaar. Met wat gepiel kun je ze ook met je Hue netwerk koppelen.LIGHTIFY Switch


Nu heb je ook de Lightify Switch, waarmee je de lampen makkelijk aan/uit (en meer) kunt schakelen. Wat details:
 • 4 knoppen, 2 functies per knop mogelijk
 • Tot op een afstand van 30 meter te bedienen
 • Aan de muur te bevestigen, en via magneet makkelijk van de muur af te halen


Op- en aanmerkingen
 • Osram gebruik maakt van Zigbee en niet van WiFi of Z-wave.
 • Osram producten kunnen ook via de Hue bridge (v1 & v2) worden aangestuurd, maar koppelen verloopt niet bij iedereen even vlekkeloos.
 • Osram is de enige leverancier met (waterdichte) tuinverlichting, hoewel veel gebruikers ook prima Hue lampen buiten hebben draaien.
Heb je input a.d.h.v. dit topic? Laat dit mij dan weten, dan verwerk ik dit in het artikel.

[Voor 178% gewijzigd door GustavSan op 12-12-2016 11:26]


 • remmuz
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 20:25
Ik ben toch maar voor de garden spots gegaan; ik was 57 euro kwijt voor de basis set en 3x 16 euro voor de uitbreidingsset.
Het koppelen aan de Hue bridge kost je een paar minuten maar daarna werkt het prima.
Licht opbrengst valt mij mee, al was dat voor mij niet de belangrijkste factor.
Het enige minpuntje zou de kleur menging kunnen zijn. Op de foto is het lastig te zien, maar in het echt zie je duidelijk de drie afzonderlijke kleuren. Voor mij geen bezwaar, ik vind het effect juist decoratief.

https://tweakers.net/ext/f/Z8tcJMyUsYY5jGDidKu1o7KV/thumb.jpg

 • Tester_-_
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 14-03 19:42
Knop om scene toe te voegen ontbreekt in iOS Osram Lightify (versie 1.8.0)?

Sinds een aantal weken heb ik een aantal Osram Lightify producten, werkt allemaal redelijk tot prima.
Bediening via iPhone/iPad via de iOS Osram Lightify standaard app.
Maak gebruik van de standaard Osram gateway.

Volgens de (sterk verouderde) handleiding (directe PDF link) kan je "scenes" toevoegen (pagina 2 van de PDF), maar dat lukt me niet.
Waar ik ook kijk, in de huidige versie van de app kom ik nergens de knop tegen om een scene toe te voegen, deze knop:


Volgens de handleiding van Osram moet het als volgt in de app.
Groep editen > lamp aanklikken > add scene button aanklikken:

Echter, in de laatste versie van de Ligtify app kan je geen individuele instellingen van een lamp editen als je een groep bewerkt.... De add scene button verschijnt ook niet als je een individueel device bewerkt....

Als ik in de huidige versie van de app een groep edit zie ik dit:


Kijk ik ergens heel erg overheen, of is het op dit moment niet mogelijk om een scene toe toe voegen in de iOS app?

Tevergeefs contact met de helpdesk gezocht, daar snappen ze me niet (of willen me niet snappen). De reactie komt niet verder dan "de handleiding klopt niet meer, die heeft een update nodig". Een basale vraag of het in de laatste versie van de iOS app überhaupt mogelijk is werd categorisch niet op geantwoord.

 • remmuz
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 20:25
Jochemd13 schreef op vrijdag 20 oktober 2017 @ 08:39:
[...]

Heb je een foto van het type aansluiting?
Volgens mij is het deze;

4-pins T-Connector. online genoeg te vinden maar een fysieke winkel in Nederland zal niet eenvoudig te vinden zijn.

 • Stanley22_7
 • Registratie: Oktober 2015
 • Laatst online: 15-05 22:33
Of aan een wandzender. Ik ken zo alleen de Duitse versie:
https://gira.de/gebaeudet...e-lightlink/features.html


 • Tomba
 • Registratie: Mei 2000
 • Nu online

Tomba

Quis custodiet ipsos custodes?

Kecin schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 01:10:
[...]

Hier exact hetzelfde. Ook getest op een Athom Homey. Alleen Blauw of Groene kleur beschikbaar. Geen gelig/wit licht.
Bijzonder zeg, ik heb ze ook en op mijn Hue Bridge werkt geel prima (ik gebruik alleen geel en wit, schakelen automatisch aan naar geel als zon onder gaat) misschien een firmware dingetje? Die van mij hebben V1.05.10:
@adristaal

[Voor 8% gewijzigd door Tomba op 16-07-2019 15:04]

Vivid || tomba.tweakblogs.net || Mijn V&A


 • Incolumis
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 11-05 20:57
Goeiemorgen, ik heb net deze badboys binnen :)Morgen komt de Philips Hue binnen, en dan kan ik lekker gaan spelen :)

I hide at work because good employees are hard to find.

Pagina: 1Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee