• Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
In verband met de bijzondere situatie op de energiemarkt een verwijzing naar specifieke topics:
Dit topic blijft voor discussie m.b.t. overstappen, deals en vragen.


Niet tevreden met je huidige energieleverancier? Te weinig voordeel als je blijft? Ga je verhuizen of is je contract afgelopen? Het kunnen allemaal redenen zijn om over te stappen naar een andere leverancier. In deze topicstart volgt globaal de basis en waarop te letten als je wilt overstappen. Ook is er aanvullende informatie geschreven over energie en leveranciers.

Inhoud
.
1. Basisvoorwaarden om op te letten2. Energievergelijkers en kortingen3. Energie en leveranciers4. Extra besparen door andere maatregelen

.
Voorgaande delen
Basisvoorwaarden om op te letten
.
Verbruik en voorwaarden bonussen
In eerste plaats is het handig te weten hoeveel je verbruikt per jaar. Kijk hiervoor oude facturen na en schat daarmee je gemiddeld/maximaal verbruik in voor het komende jaar. Lastiger is het als je net zonnepanelen of andere besparende maatregelen hebt toegepast, maar dit valt met enig boerenverstand wel te bepalen. Het belang van deze data is dat sommige voorwaarden van overstapbonussen kunnen bepalen dat je minder voordelig uit bent als je minder verbruikt dan oorspronkelijk ingevuld. Belangrijk is daarom je verbruik realistisch in beeld te hebben en te gebruiken bij het vergelijken.

Voorwaarden overstappen huidige energieleverancier
Ook belangrijk is om de voorwaarden in beeld te hebben die bij je huidige energiecontract gelden. Is je huidige contract met bepaalde of onbepaalde tijd? Na welke opzegtermijn mag je overstappen en wat is de einddatum van je contract? Stel je stapt eerder over, hoeveel is dan de boete en verrekent de nieuwe leverancier dit?
Soms betekent dit dat je beter nog even kunt wachten totdat een contract met bepaalde tijd is afgelopen. Wanneer je nu meteen wilt overstappen, kan je aan hand van de voorwaarden zelf bepalen hoeveel je winst is wanneer de bonus wordt verminderd met de te verwachten boete.

Verstandig is om een nieuw contract in te laten gaan op de dag nadat je huidige contract afloopt. Daarmee voorkom je een overstapboete en dat je teveel gaat betalen zodra het contract wordt omgezet naar een onbepaalde tijd bij je huidige energieleverancier. De datum kan je vrijwel altijd aangeven wanneer je gaat overstappen. Sluit daarom uiterlijk 4 weken voordat je huidige contract afloopt een nieuw contract af en geef de juiste datum aan wanneer deze mag starten. De wettelijke bedenktermijn is 14 dagen, de opzegtermijn van je huidige contract meestal 4 weken. Dit kan afwijken, dus lees voor jezelf de voorwaarden goed door.

Voorwaarden teruglevering zonnepanelen
De meeste leveranciers doen niet moeilijk over dat je teruglevert, maar de hoeveelheid waarover ze vergoeden en de prijs per kWh kan verschillen. Dit staat vermeldt op hun site of in de overstap/productvoorwaarden. Een leverancier kan na overstap vragen je zonnepanelen aan te melden en een slimme meter te laten installeren. Tot installeren ben je niet verplicht, maar het kan zijn dat je dan bepaalde voordelen mist! Of dit opweegt tegen installatie moet je zelf bepalen. Meldt wel wat je verwacht te verbruiken, bij een negatieve waarde moet je mogelijk een foto van de standen + datum/tijd opsturen ter controle.

Algemene tips
Bij het kijken en vergelijken voor een overstap naar een andere energieleverancier is het handig om niet alleen de totaalprijs te bekijken, maar ook waaruit deze is opgebouwd. Te denken aan vastrecht en kale kWh en m3 prijzen.

In plaats van overstappen willen sommige mensen liever bij de huidige energieleverancier blijven. Probeer dan te bellen voor een beter aanbod, dat levert meestal meer op dan de standaard ledenvoordelen.

Betreffende zonnepaneelbezitters:
Met een digitale meter en installatie >800Wp geldt officieel dat de installatie dient te zijn aangemeld op Energieleveren.nl. Wanneer niet riskeer je bij overschot geen correcte saldering. Voorheen was het discutabel of het verplicht was, maar inmiddels is het vastgelegd in Europese verordening. (bron: PolderPV)

Wanneer je overschot verwacht en in bezit bent van een digitale meter, let dan op de terugleververgoedingen. In de prijs en manier van verrekening zitten soms grote verschillen.


Energievergelijkers en kortingen
.
Kortingen, bonussen, acties
Er bestaan verschillende vormen waarmee een leverancier een nieuwe klant verwelkomt. Zo kan een gratis iPad of andere apparatuur een welkomstproduct zijn, maar ook een eenmalige bonus op je jaarafrekening, 1 jaar lagere maandprijzen of ander ledenvoordeel. Voor alles is wat te zeggen. Weet wel dat de eenmalige bonus niet wordt uitbetaald als je eerder vertrekt en dat deze meestal afhankelijk is van je eindverbruik. Een gratis apparaat als een thermostaat zal je waarschijnlijk na 1 contractjaar weer terug moeten sturen, etc. Hoe een bonus of elke andere vorm van korting/acties wordt verrekend valt te lezen onder de actievoorwaarden.

Energievergelijkers
Om het leven gemakkelijk te maken en een overstap te kunnen vergelijken bestaan er een aantal energievergelijkingssites. Het voordeel van dergelijke sites zijn hun overzicht en bundeling van belangrijke informatie, waaronder voorwaarden en recensies van klanten. Dit geeft een goed inzicht van wat de contracten bieden en waardering van de leveranciers. Bovendien kan een vergelijker je extra korting geven en biedt deze meestal een gratis overstapservice.

Een aantal bekende vergelijkingssites: (meer te vinden op Google)Mogelijk valt extra korting te combineren middels deze sites:Let op: Het kan gebeuren dat er prijsverschillen te zien zijn tussen 2 of meer energievergelijkers. Bijvoorbeeld waar bij energievergelijker 1 leverancier X op plek 5 staat en meest voordelig is, staat dezelfde leverancier X bij energievergelijker 2 op plek 8 en is daarmee duurder. Hetzelfde effect kan volgen wanneer je een ander verbruik invult bij eenzelfde energievergelijker. Kortom belangrijk om te onthouden: zowel het verbruik als vergelijkers onderling hebben invloed op de daadwerkelijke prijs van je toekomstig jaarlijkse energielasten. Soms scheelt het niet veel, andere keren toch 50-100 euro per jaar. Omdat het verbruik en voorkeur voor leveranciers bij iedereen verschilt, is er geen beste aan te wijzen, uiteindelijk is het altijd een persoonlijke afweging die past bij jouw eigen situatie.

Truc: soms is het mogelijk dat je verhoogde welkomstbonus krijgt als je een hoger gas- en/of elektraverbruik invult. Test dit uit in de vergelijker. Lees ook de Algemene Voorwaarden met betrekking tot de welkomstbonus door. Sommige leveranciers sluiten de mogelijkheid uit tot hogere bonus als het verbruik na 1 of 3 jaar minder blijkt te zijn. Reken jezelf dus niet te snel rijk.

Energiecollectieven
Naast het individueel op zoek gaan naar kortingen kan je nog kijken naar gezamenlijk georganiseerde inkoopacties. Voor energiecollectieven kan je je vaak aanmelden op een site, waar je na xx tijd een aanbod krijgt toegestuurd, bijvoorbeeld per mail. De collectieven verplichten je meestal nergens toe, het is vrijblijvend, ook al meldt je je aan.

Twee bekende energiecollectieven zijn:Uiteraard bestaan er nog meer collectieve inkooppartijen. Sloop de Crisis adverteert er ook mee, maar is een verdekte opstelling van de Nederlandse EnergieMaatschappij. Het daarom de vraag of je bij hun voordeliger uit bent ten opzichte van vergelijkers en andere collectieven. Wij van WC-eend...

Leveranciers zelf
Voorheen was het zelden interessant om je vergelijking compleet te maken door ook te kijken op de site van een leverancier. In september 2016 werd in dit topic meermaals gepost dat in sommige gevallen EnergieDirect op hun eigen site grotere kortingen aanbood dan welke vergelijker ook. Mogelijk volgen meer leveranciers op termijn. Daarom toch goed om ook hier een kijkje te nemen en dit mee te nemen in je vergelijking. De leverancier zelf opbellen kan je ook helpen bij het krijgen van een gunstig contract. Zodra je het voorstel in je mail krijgt dien je dit uiteraard wel even goed te vergelijken alvorens akkoord te gaan.


Energie en leveranciers
.
Een term die we steeds meer zien en mensen bewuster voor kiezen is “groene energie”. Maar hoe groen en duurzaam is deze energie en waarop valt specifiek te letten? Daarnaast hebben we last van sjoemelstroom, bloedkolen en kans op faillissementen.

Sjoemelstroom en greenwashing
Sjoemelstroom is een begrip die sinds 2013 een weg vond in de energiewereld. Het is groene stroom middels garantiecertificaten (GvO) vaak vanuit Scandinavische landen. De certificaten zorgen ervoor dat er 1x groene stroom wordt gemaakt en 2x "gebruikt". In Nederland wordt de betreffende energie grijs opgewekt en slechts op papier (de GvO) groen aan de klant verkocht. Daarmee is te stellen dat het niets bijdraagt aan de verduurzaming van Nederland. Het een vorm van "greenwashing": je als bedrijf groener voordoen dan je daadwerkelijk bent of doet. Diverse media hebben hier de laatste jaren aandacht aan besteedt, maar helaas is er in eind 2019 nog niet veel veranderd. In 2018 maakte Arjen Lubach er een aflevering over (link) en ook in 2019 kwam het terug bij het kritische programma Kassa (link, tussen 9:07 en 17:50min).
Op HIER.nl, WISE Nederland en diverse andere sites worden artikelen gepubliceerd en de status bijgehouden van leveranciers met betrekking tot sjoemelstroom.

Klimaatgecompenseerd gas
Soms wordt ook bosgecompenseerd of CO2-gecompenseerd gas genoemd wanneer je in de running bent voor een 100% groen energiecontract. Sommige energieleveranciers adverteren dat dit groen gas is, maar dit is meestal slechts marketing. Zoals het begrip al zegt is het een vorm van compensatie waar men een stuk bos aankoopt voor elke verkochte kuub grijs (fossiel) gas. Het gas is dus grijs, maar net als sjoemelstroom compenseert men dit min of meer door het af/opkopen van iets groens.
In geval van echt groen gas uit vergisting is het aanbod anno 2019 nog steeds beperkt. Gecompenseerd gas is daarom beter dan 100% grijs.

Bloedkolen en mensenrechten
Nederlandse energiebedrijven kopen steenkool in voor het genereren van grijze energie, hiervoor wordt 50% geïmporteerd uit het buitenland. Daarvan komt 60% uit de mijnbouwregio Cesar in Colombia. Er is daar veel geweld. Volgens een opinieartikel (PDF) van PAX in Trouw uit 2013 gaat het om 55.000 boeren die van hun land verjaagd zijn, 3.100 mensen vermoord en ruim 240 verdwenen. Al eerder in 2012 stelden Timmermans en Dikkers hier kamervragen over in de Tweede Kamer (PDF). En ook in 2013 kwam het weer ter sprake in de Tweede Kamer (antwoorden in PDF). Anno 2019 blijkt de beschreven problematiek nog niet te zijn opgelost. Meer info: link 1, link 2.

Schuldenlast en faillissementen
Sinds 2018 komt het vaker voor dat energiebedrijven opeens failliet gaan. Er zijn sinds 2014 17 nieuwe leveranciers bij gekomen die niet allen even stabiel blijken. De Consumentenbond heeft dit onderzocht en gepresenteerd in dit document (backup). Geconstateerd is dat er in 2019 in totaal 13 leveranciers zijn waarvan de solvabiliteit matig tot slecht is, deze hebben potentie tot omvallen. Goed dus om alert op te zijn bij je keuze. Kies je toch voor één van deze leveranciers, let dan op dat je niet een te hoog voorschot neemt.


Extra besparen door andere maatregelen
.
We zouden Tweakers niet zijn als we er niet over beginnen. De meeste winst valt voor het huishouden met een gemiddeld energieverbruik te halen uit het toepassen van besparende maatregelen en het bewust worden hoe je energie gebruikt. Naast het jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier kan het op meerdere fronten aantrekkelijk zijn om je hier in te verdiepen.

Op Tweakers hebben we met betrekking tot energie besparen en tweaking/tuning andere topics. Wees vrij en neem ter inspiratie een kijkje in enkele:.
Wanneer je nog vragen hebt na het lezen van deze topicstart, stel ze gerust.
Toevoegingen/wijzigingen nodig aan de startpost? DM me maar.

edits:
- 19/12/2015: energiecollectieven toegevoegd
- 15/09/2019: schuldenlast en faillissementen toegevoegd, inhoudsopgave verbeterd, truc energievergelijker toegevoegd
- 25/10/2019: alle urls bijgewerkt, bloedkolen toegevoegd, sjoemelstroom bijgewerkt, teksten onder kop energie en leveranciers verbeterd
- 09/06/2020: stukje over energieleveren
- 29/10/2021: aanpassingen nav situatie energiemarkt


[Voor 153% gewijzigd door Aardwolf op 29-10-2021 15:25]


 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
Tehh schreef op vrijdag 18 december 2015 @ 12:13:
Toevoegen van energiecollectieven aan de startpost?
Gedaan, ook omdat het een alternatief is!
Verder heb ik nog wat andere dingen toegevoegd en gewijzigd.
ybos schreef op vrijdag 18 december 2015 @ 22:38:
Stel: ik vertel dat greenchoice zo goedkoop is, goedwillende kennis/collega/whatever gaat naar site gc en meld zich aan, en betaald dus duurder tarief... Niet netjes.
Of het niet netjes is kan je over discussiëren, maar via een site zelf aanmelden is volgens mij meestal duurder. Verder schommelen prijzen aan de lopende band. Daardoor kan jouw voordeel van eerder anders zijn t.o.v. die van je collega.

[Voor 27% gewijzigd door Aardwolf op 19-12-2015 14:03]


 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
Maar die bijzonderheden kan je dus ook al vooraf vinden natuurlijk. Daarom op voorhand al in de TS opgenomen dat je dat goed door moet lezen. Neem wat meer tijd vooraf, voorkomt teleurstelling.

Bij Gaslicht.com zie je het bijvoorbeeld bij "lees productvoorwaarden". Er opent een pop-upscherm, daarin is een korte samenvatting opgenomen en zijn de PDF's gelinkt. Staat er precies.

 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
Ach en dan nog, al zou je wel prijsgarantie kunnen geven... ik vraag me dan nog af of dat goedkoper is dan in die 5 jaar jaarlijks of iets minder vaak over te stappen en de kortingen die daarbij horen.

 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
Inderdaad. Ik ben eergisteren voor mij zelf naar Greenchoice gegaan. Is 100 euro meer t.o.v. de budgetleveranciers en 100 euro goedkoper dan de wat duurdere bedrijven. Mooi er tussenin en groen, laatste vind ik belangrijk. Zat ook te twijfelen aan Pure Energie, scheelde maar 2 euro op jaartotaal. Vond de site nog wat rommelig, maar misschien dat ik er volgend jaar naar overstap... is immers inhoudelijk vergelijkbaar als Greenchoice (beide groene stroom en CO2 gecompenseerd gas).

In mijn nieuwe woning heb ik straks ook een dubbele meter, maar ik ga gewoon voor enkeltarief. Geschat een verhouding van 40% hoog en 60% laag scheelde maar 2 euro op jaarbasis. Dan moet je nog letten dat je daadwerkelijk die verhouding haalt door 's nachts en in het weekend meer apparatuur aan te zetten, anders is het nog duurder ook. Voor die 2 euro geen narigheid en weten waar je aan toe bent. prima. ;)

 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
Is dat artikel 10 niet? Hier staat iets vergelijkbaars in artikel 9, voor een actiepakket van 4 jaar stroom+gas.
Aanvullend heb je deze nog: AV Toon van Eneco

Oh niet gezien dat je het zelf al had gelezen, maar idd in dat stuk slaat het volgens mij op de Toon. Wat bedoel je met eerder opzeggen? Nu opzeggen is toch binnen 1 jaar?

[Voor 7% gewijzigd door Aardwolf op 08-03-2016 14:08]


 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
Ligt gewoon aan je meter. Naar mijn idee baseert de energieleverancier zich vooral op de EAN nummers die zij krijgen van de netbeheerder. Krijgen ze er 2 van de elektrameter, rekenen ze (geautomatiseerd) een dubbeltarief. Krijgen ze er maar 1, dan enkeltarief. Inderdaad gewoon even doorbellen zodra het contract ingaat.

Hier op een vergelijkbare manier gegaan overigens. Vooraf aangegeven dat ik enkel wilde (bij afsluiten), toen werd het toch dubbel (ik denk na de EAN's) en naderhand gemaild dat ik enkel wilde. Nu is het wel goed. Daarom, volgens mij kan je net zo goed eenmalig mailen/bellen dan vooraf doorgeven... vooraf hebben ze alle basisdata nog niet en dat wordt dan uiteindelijk leidend.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
lol, ja ze proberen het toch wel. Hier vandaag een man van de Nuon aan de deur. Toch maar even het verhaal aangehoord. Meneer kon 75 euro/mnd garanderen voor ons verbruik (heb fictief 1000kWh en 1200m3 opgegeven). Meteen daarna op gaslicht.com gekeken en staat er dat het voor 62/mnd ook kan. Bij gaslicht.com gaat er nog een bonus van 210 euro vanaf. :+

We zitten nu bij GC. Dus vandaag ook daar even mee gebeld. Origineel 1 jaar verlengaanbod was 87/mnd, na telefonisch 80/mnd. Op zich ook best netjes voor het blijven van een vaste klant. Pure Energie (goedkoop om nu over te stappen op groen) doet bijvoorbeeld 75/mnd. Prijzen op basis van dezelfde verbruiken!

@ ArcticTiger: hoe is het afgelopen?

Edit 11 mei: toch door naar de NUON. Inmiddels is vastrecht en kWh prijs wat hoger geworden, maar door Gaslicht bonus alsnog de goedkoopste. Totaal 250 euro goedkoper dan blijven bij GC en dat geeft weer wat rek in de portemonnee voor nieuwe duurzame investeringen. Toch ook een goed gevoel. ;)

[Voor 33% gewijzigd door Aardwolf op 11-05-2016 23:03]


 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
wcduck schreef op vrijdag 17 juni 2016 @ 09:16:
[...]
Vaste leveringskosten: 5,75 /maand
Hoe is dit bedrag opgebouwd? Bij diverse leveranciers in de top 10 op vergelijkingsites betaal je hier iig fors minder. Meestal tussen de 2,50 tot 3,50 per maand (let wel: qua vastrecht igv elektriciteit). Gas is meestal iets duurder, tussen 2,50 en 3,75 per maand oid.

Het is me even onduidelijk of je vaste leveringskosten alleen elektriciteit is of totaal van gas+elektra. Alleen voor elektra is het iig duurder dan normaal.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
Maar als je dan daadwerkelijk minder verbruikt bestaat alsnog de kans dat je bijv. een lagere bonus krijgt. Mij lijkt dat je er niets aan hebt om jezelf voor de gek te houden? Lees altijd de voorwaarden na hoe de bonus geldt, ongeacht het verbruik of gekoppeld aan xx verbruik. Dat laatste is namelijk wel vaker het geval.

Volgens mij weet niemand wanneer het de juiste deal is om over te stappen. De prijzen veranderen continu en leveranciers passen zich aan naar de top 10. De ene keer is de kale energieprijs goedkoper, de andere keer het vastrecht, nog een andere keer de bonus. Zelden dat 2 of alle 3 fors lager ligt dan een paar dagen ervoor. (zelf al paar keer gezien tijdens twijfel bij overstappen, frustrerend btw :P )

Daarom adviseert o.a. Gaslicht ook gewoon over te stappen wanneer nodig. Het zullen vast geen honderden euro's zijn die je of teveel betaald of mis zult lopen. (of je verbruik moet gigantisch zijn voor gem. consumentbegrippen)

 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
asmi schreef op zondag 21 augustus 2016 @ 21:41:
[...]

Ze weten het historisch verbruik op de aansluiting; ga er maar van uit dat de korting die straks in je bevestigingsbrief staat daar (ook) op wordt gebaseerd.
Maar ook wanneer niet bekend kan ik niet geloven dat je dan een hogere bonus invult. Want als dat het geval is, kan iedereen wel 3000m3 en 9000kWh invullen om een hogere bonus te krijgen, dat zou wel erg vreemd zijn. Ik ben dus erg benieuwd hoe dit tijdens de jaarafrekening verrekend gaat worden.

 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
Het is misschien even de vraag met welke data Energiedirect in je bovenstaande voorbeeld rekent. Rekenen zij bijv. met een lager verbruik op basis van een schatting of je daadwerkelijke (historische) verbruik?
To_Tall schreef op zondag 04 september 2016 @ 21:26:
[...]
Zul je dus je schatting wel eerlijk moeten doen. dus vorig jaar 3000. dan zal je 3500 kunnen opgeven misschien dat je halve dag per week langer thuiswerkt of minder gaat werken. zal je de schatting hierop moeten bijstellen.
Akkoord met een schatting is niets mis mee, maar daar ging het hier niet over. Men vulde wat in zodat een hogere bonus mogelijk werd. En aangezien volgens mij bonussen direct gekoppeld zijn aan werkelijk verbruik, kan het niet zo wezen dat als je op Gaslicht een hoger verwacht gebruik invult je bij minder verbruik ook daadwerkelijk die bonus gaat krijgen. Vandaar ook mijn extreme voorbeeld.

 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
_JGC_ schreef op woensdag 14 september 2016 @ 09:51:
Grappig, EnergieDirect lijkt het eindelijk te snappen: prijsvergelijkers kosten geld en met debiele eenmalige kortingen en te hoog tarief drijf je je klanten na het eerste jaar gewoon weer richting de prijsvergelijker.
Voor de consument inderdaad wel goed om dit in de gaten te houden. Zie je een interessante optie in de prijsvergelijker, dan ook ff op hun site kijken. Of iets in die orde. Was voorheen toch 99% vd tijd niet van toepassing. Ik ga dit punt voor de nieuwe lezer opnemen in de OP.
Mooi dat GC er ook eens bij staat. Cashback is dan niet heel hoog, maar wel leuk meegenomen.
Sissors schreef op zondag 25 september 2016 @ 17:05:
Het is iig een interessante inderdaad. Ik verwacht geen addertjes onder het gras, maar als ik kijk is Nuon toch iets goedkoper (€25-€30 bij wat getallen die ik invulde), en dat is exclusief de €30 cashback die je nog erbij kan doen.
Andere verschil is allicht ook dat Vandebron 100% groen is en NUON waarschijnlijk grijs(?). Groen is vrijwel altijd duurder en ik vind daarom de verschillen niet schokkend.
Persoonlijk denk ik dat het wel/niet kiezen voor xx leverancier ook ligt aan wat je per jaar kwijt bent. Zoals 30 euro op 200/jaar is veel, maar 30 euro op 2000 euro valt reuze mee (en van die laatste zijn procentueel de meeste huishoudens). Tis immers maar 2,50/mnd extra voor groene stroom (mogelijk ook echt groen gas bij VandeBron?) of 5 euro als je nog van die cashback uitgaat.

 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
Op zich wel informatief dat ze dat hebben opgesomd, maar wat zou bij hen herkomst "overig" dan zijn?
Ik zag net dat 2 jaar geleden deze vraag ook eens op het NUON forum is gesteld maar helaas geen reactie daarop.

 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
445033 schreef op zondag 16 oktober 2016 @ 17:25:
[...]


Vaag. Ik gooi jouw gegevens erin met mijn postcode en krijg gewoon netjes dezelfde korting en tarieven. Misschien postcode beleid. Ik zou het niet weten.
Een klein deel is misschien het verschil in gasregio. Per regio gelden verschillende extra toeslagen die dan gerekend worden. Maar dat is normaal maar 5-15 euro/jaar extra (afhankelijk van jaarlijks verbruik). Dus alleen zou het dat zeker niet zijn.

 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
Ik heb wel een sheet, maar is vrij ingewikkeld omdat ik alle eenheden los invul. Dus belasting, transport, kale energie en opslag ipv volledige bedragen per m3 of kWh. Daarom nog niet echt gebruiksvriendelijk, wil m nog eens verbeteren voor evt. in de OP. Maar als iemand anders een bruikbaar format heeft, ook prima, zet ik die erbij.
Cass schreef op woensdag 25 januari 2017 @ 21:10:
Ik ken iemand die exact dezelfde overstap ( vd Bron (via consumentenbond) Budget) heeft gemaakt en ook deze mail heeft ontvangen. Heeft iemand van jullie deze mail ook ontvangen ?
Vind het zeer merkwaardig dat als je besloten hebt over te stappen er dergelijke mails worden verzonden /
of denken jullie dat er egens in het systeem er iets fout is gegaan ...? :?
Een verlengingsaanbod is volgens mij normaal en volledig geautomatiseerd. Aan het einde van het contract krijg je meestal een maand of iets eerder van tevoren zo'n aanbod. Maar echt scherpe tarieven zijn dit zelden, daarvoor bel ik dan meestal nog. Het meest voordelig blijft vrijwel altijd: overstappen.

Het kan ook nog maar zo wezen dat je al 1 maand bij de andere leverancier zit en ook nog mails krijgt van de vorige. Geautomatiseerde mails met aanbod om terug te komen e.d. Standaard trucs. :9
Ik zou me pas zorgen beginnen te maken als de vorige energieboer nog steeds de maandbedragen bij je afschrijft.

 • Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 04-12 09:20
Theo schreef op zondag 17 november 2019 @ 17:41:
Het lijkt dus echt af te hangen van je jaarverbruik en je geografische locatie.

(Leuk detail; als ik in de buurt van Amsterdam had gewoond dan was ik per jaar geen 60 maar 260 euro kwijt geweest aan gas en stroom......)
Klopt, regio en jaarverbruik en daaraan gerelateerde randzaken. Dit maakt echt soms een groot verschil. Daarom is het moeilijk onderling tussen gebruikers op het forum te vergelijken.

Globaal is het als volgt:
1. Kosten voor regiotoeslag, dit gaat per m3. Hier wel een redelijk goede uitleg met prijzen per m3: https://www.energiekamer.nl/overstappen/regios/

Hieronder een indicatie uit 2016 op een jaarverbruik van 1800m3.


2. Capaciteit van je meter. Classificering bij gasmeters als zijnde m3/uur. Meeste particulieren hebben een G4 meter (nominaal 4m3/uur, maximaal 6m3/uur), in sommige gevallen G6 (nominaal 6m3/uur, maximaal 10m3/uur). Hier is het capaciteitstarief op gebaseerd. Vaak zie je dan categorieën met prijzen <10m3/h wat dus alle meters tot G6 in die prijscategorie beschouwd.
Bij elektra geldt ook type aansluiting, zoals 1 of 3 fase en hoeveel Ampere.

3. Je daadwerkelijke jaarverbruik. Het capaciteitsverbruik zegt alleen iets over de max. flow per bepaalde tijdseenheid, terwijl het jaarverbruik een eindtotaal is. Op het forum zijn we wel bekend met mensen die onder de 500m3/jaar proberen te komen en hiervoor (met veel moeite) een ander tarief ontvangen. De tariefklassen hier zijn: <500m3/jaar, 500-4000m3/jaar, >4000m3/jaar.

4. Daarnaast is natuurlijk van belang welke energie(netwerk)beheerder je hebt vwb de resterende kosten. Het lijkt een beetje op het idee van de gasregio omdat het geografisch is bepaald. Ook dit maakt een (fors) verschil in de prijs. Niet overal in Nederland geldt dezelfde netbeheerder waardoor er verschillende kosten worden gerekend voor vastrecht aansluiting/transport en meetdiensten. Dit geldt zowel voor elektra als gas en staat los van de kostprijs die de energieleverancier zelf rekent. In jullie voorbeeld dus Eneco.

Een overzicht van welke netbeheerder waar zit (gescheiden per dienst, elektra vs gas):


In kosten komt dit per netbeheerder neer op (bron: independer 2019), jaarprijs incl. BTW:
Elektriciteit:


Gas (zie verschillen als genoemd in punt 2 en 3):

[Voor 6% gewijzigd door Aardwolf op 18-11-2019 17:06]

Pagina: 1

Let op:
De hoge prijzen van herfst 2021 kunnen hier besproken worden: Paniek op de energiemarkt, prijzen door het dak

Situatie Welkom: Welkom Energie raakt vergunning kwijt
Situatie Enstroga: Energieleverancier Enstroga raakt vergunning kwijt
Situatie Allure: Afhandeling faillissement Allure Energie
Situatie Anode: Afhandeling faillissement Anode Energie


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee