• Aardwolf
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 02:08
In verband met de bijzondere situatie op de energiemarkt een verwijzing naar specifieke topics:
Dit topic blijft voor discussie m.b.t. overstappen, deals en vragen.


Niet tevreden met je huidige energieleverancier? Te weinig voordeel als je blijft? Ga je verhuizen of is je contract afgelopen? Het kunnen allemaal redenen zijn om over te stappen naar een andere leverancier. In deze topicstart volgt globaal de basis en waarop te letten als je wilt overstappen. Ook is er aanvullende informatie geschreven over energie en leveranciers.

Inhoud
.
1. Basisvoorwaarden om op te letten2. Energievergelijkers en kortingen3. Energie en leveranciers4. Extra besparen door andere maatregelen

.
Voorgaande delen
Basisvoorwaarden om op te letten
.
Verbruik en voorwaarden bonussen
In eerste plaats is het handig te weten hoeveel je verbruikt per jaar. Kijk hiervoor oude facturen na en schat daarmee je gemiddeld/maximaal verbruik in voor het komende jaar. Lastiger is het als je net zonnepanelen of andere besparende maatregelen hebt toegepast, maar dit valt met enig boerenverstand wel te bepalen. Het belang van deze data is dat sommige voorwaarden van overstapbonussen kunnen bepalen dat je minder voordelig uit bent als je minder verbruikt dan oorspronkelijk ingevuld. Belangrijk is daarom je verbruik realistisch in beeld te hebben en te gebruiken bij het vergelijken.

Voorwaarden overstappen huidige energieleverancier
Ook belangrijk is om de voorwaarden in beeld te hebben die bij je huidige energiecontract gelden. Is je huidige contract met bepaalde of onbepaalde tijd? Na welke opzegtermijn mag je overstappen en wat is de einddatum van je contract? Stel je stapt eerder over, hoeveel is dan de boete en verrekent de nieuwe leverancier dit?
Soms betekent dit dat je beter nog even kunt wachten totdat een contract met bepaalde tijd is afgelopen. Wanneer je nu meteen wilt overstappen, kan je aan hand van de voorwaarden zelf bepalen hoeveel je winst is wanneer de bonus wordt verminderd met de te verwachten boete.

Verstandig is om een nieuw contract in te laten gaan op de dag nadat je huidige contract afloopt. Daarmee voorkom je een overstapboete en dat je teveel gaat betalen zodra het contract wordt omgezet naar een onbepaalde tijd bij je huidige energieleverancier. De datum kan je vrijwel altijd aangeven wanneer je gaat overstappen. Sluit daarom uiterlijk 4 weken voordat je huidige contract afloopt een nieuw contract af en geef de juiste datum aan wanneer deze mag starten. De wettelijke bedenktermijn is 14 dagen, de opzegtermijn van je huidige contract meestal 4 weken. Dit kan afwijken, dus lees voor jezelf de voorwaarden goed door.

Voorwaarden teruglevering zonnepanelen
De meeste leveranciers doen niet moeilijk over dat je teruglevert, maar de hoeveelheid waarover ze vergoeden en de prijs per kWh kan verschillen. Dit staat vermeldt op hun site of in de overstap/productvoorwaarden. Een leverancier kan na overstap vragen je zonnepanelen aan te melden en een slimme meter te laten installeren. Tot installeren ben je niet verplicht, maar het kan zijn dat je dan bepaalde voordelen mist! Of dit opweegt tegen installatie moet je zelf bepalen. Meldt wel wat je verwacht te verbruiken, bij een negatieve waarde moet je mogelijk een foto van de standen + datum/tijd opsturen ter controle.

Algemene tips
Bij het kijken en vergelijken voor een overstap naar een andere energieleverancier is het handig om niet alleen de totaalprijs te bekijken, maar ook waaruit deze is opgebouwd. Te denken aan vastrecht en kale kWh en m3 prijzen.

In plaats van overstappen willen sommige mensen liever bij de huidige energieleverancier blijven. Probeer dan te bellen voor een beter aanbod, dat levert meestal meer op dan de standaard ledenvoordelen.

Betreffende zonnepaneelbezitters:
Met een digitale meter en installatie >800Wp geldt officieel dat de installatie dient te zijn aangemeld op Energieleveren.nl. Wanneer niet riskeer je bij overschot geen correcte saldering. Voorheen was het discutabel of het verplicht was, maar inmiddels is het vastgelegd in Europese verordening. (bron: PolderPV)

Wanneer je overschot verwacht en in bezit bent van een digitale meter, let dan op de terugleververgoedingen. In de prijs en manier van verrekening zitten soms grote verschillen.


Energievergelijkers en kortingen
.
Kortingen, bonussen, acties
Er bestaan verschillende vormen waarmee een leverancier een nieuwe klant verwelkomt. Zo kan een gratis iPad of andere apparatuur een welkomstproduct zijn, maar ook een eenmalige bonus op je jaarafrekening, 1 jaar lagere maandprijzen of ander ledenvoordeel. Voor alles is wat te zeggen. Weet wel dat de eenmalige bonus niet wordt uitbetaald als je eerder vertrekt en dat deze meestal afhankelijk is van je eindverbruik. Een gratis apparaat als een thermostaat zal je waarschijnlijk na 1 contractjaar weer terug moeten sturen, etc. Hoe een bonus of elke andere vorm van korting/acties wordt verrekend valt te lezen onder de actievoorwaarden.

Energievergelijkers
Om het leven gemakkelijk te maken en een overstap te kunnen vergelijken bestaan er een aantal energievergelijkingssites. Het voordeel van dergelijke sites zijn hun overzicht en bundeling van belangrijke informatie, waaronder voorwaarden en recensies van klanten. Dit geeft een goed inzicht van wat de contracten bieden en waardering van de leveranciers. Bovendien kan een vergelijker je extra korting geven en biedt deze meestal een gratis overstapservice.

Een aantal bekende vergelijkingssites: (meer te vinden op Google)Mogelijk valt extra korting te combineren middels deze sites:Let op: Het kan gebeuren dat er prijsverschillen te zien zijn tussen 2 of meer energievergelijkers. Bijvoorbeeld waar bij energievergelijker 1 leverancier X op plek 5 staat en meest voordelig is, staat dezelfde leverancier X bij energievergelijker 2 op plek 8 en is daarmee duurder. Hetzelfde effect kan volgen wanneer je een ander verbruik invult bij eenzelfde energievergelijker. Kortom belangrijk om te onthouden: zowel het verbruik als vergelijkers onderling hebben invloed op de daadwerkelijke prijs van je toekomstig jaarlijkse energielasten. Soms scheelt het niet veel, andere keren toch 50-100 euro per jaar. Omdat het verbruik en voorkeur voor leveranciers bij iedereen verschilt, is er geen beste aan te wijzen, uiteindelijk is het altijd een persoonlijke afweging die past bij jouw eigen situatie.

Truc: soms is het mogelijk dat je verhoogde welkomstbonus krijgt als je een hoger gas- en/of elektraverbruik invult. Test dit uit in de vergelijker. Lees ook de Algemene Voorwaarden met betrekking tot de welkomstbonus door. Sommige leveranciers sluiten de mogelijkheid uit tot hogere bonus als het verbruik na 1 of 3 jaar minder blijkt te zijn. Reken jezelf dus niet te snel rijk.

Energiecollectieven
Naast het individueel op zoek gaan naar kortingen kan je nog kijken naar gezamenlijk georganiseerde inkoopacties. Voor energiecollectieven kan je je vaak aanmelden op een site, waar je na xx tijd een aanbod krijgt toegestuurd, bijvoorbeeld per mail. De collectieven verplichten je meestal nergens toe, het is vrijblijvend, ook al meldt je je aan.

Twee bekende energiecollectieven zijn:Uiteraard bestaan er nog meer collectieve inkooppartijen. Sloop de Crisis adverteert er ook mee, maar is een verdekte opstelling van de Nederlandse EnergieMaatschappij. Het daarom de vraag of je bij hun voordeliger uit bent ten opzichte van vergelijkers en andere collectieven. Wij van WC-eend...

Leveranciers zelf
Voorheen was het zelden interessant om je vergelijking compleet te maken door ook te kijken op de site van een leverancier. In september 2016 werd in dit topic meermaals gepost dat in sommige gevallen EnergieDirect op hun eigen site grotere kortingen aanbood dan welke vergelijker ook. Mogelijk volgen meer leveranciers op termijn. Daarom toch goed om ook hier een kijkje te nemen en dit mee te nemen in je vergelijking. De leverancier zelf opbellen kan je ook helpen bij het krijgen van een gunstig contract. Zodra je het voorstel in je mail krijgt dien je dit uiteraard wel even goed te vergelijken alvorens akkoord te gaan.


Energie en leveranciers
.
Een term die we steeds meer zien en mensen bewuster voor kiezen is “groene energie”. Maar hoe groen en duurzaam is deze energie en waarop valt specifiek te letten? Daarnaast hebben we last van sjoemelstroom, bloedkolen en kans op faillissementen.

Sjoemelstroom en greenwashing
Sjoemelstroom is een begrip die sinds 2013 een weg vond in de energiewereld. Het is groene stroom middels garantiecertificaten (GvO) vaak vanuit Scandinavische landen. De certificaten zorgen ervoor dat er 1x groene stroom wordt gemaakt en 2x "gebruikt". In Nederland wordt de betreffende energie grijs opgewekt en slechts op papier (de GvO) groen aan de klant verkocht. Daarmee is te stellen dat het niets bijdraagt aan de verduurzaming van Nederland. Het een vorm van "greenwashing": je als bedrijf groener voordoen dan je daadwerkelijk bent of doet. Diverse media hebben hier de laatste jaren aandacht aan besteedt, maar helaas is er in eind 2019 nog niet veel veranderd. In 2018 maakte Arjen Lubach er een aflevering over (link) en ook in 2019 kwam het terug bij het kritische programma Kassa (link, tussen 9:07 en 17:50min).
Op HIER.nl, WISE Nederland en diverse andere sites worden artikelen gepubliceerd en de status bijgehouden van leveranciers met betrekking tot sjoemelstroom.

Klimaatgecompenseerd gas
Soms wordt ook bosgecompenseerd of CO2-gecompenseerd gas genoemd wanneer je in de running bent voor een 100% groen energiecontract. Sommige energieleveranciers adverteren dat dit groen gas is, maar dit is meestal slechts marketing. Zoals het begrip al zegt is het een vorm van compensatie waar men een stuk bos aankoopt voor elke verkochte kuub grijs (fossiel) gas. Het gas is dus grijs, maar net als sjoemelstroom compenseert men dit min of meer door het af/opkopen van iets groens.
In geval van echt groen gas uit vergisting is het aanbod anno 2019 nog steeds beperkt. Gecompenseerd gas is daarom beter dan 100% grijs.

Bloedkolen en mensenrechten
Nederlandse energiebedrijven kopen steenkool in voor het genereren van grijze energie, hiervoor wordt 50% geïmporteerd uit het buitenland. Daarvan komt 60% uit de mijnbouwregio Cesar in Colombia. Er is daar veel geweld. Volgens een opinieartikel (PDF) van PAX in Trouw uit 2013 gaat het om 55.000 boeren die van hun land verjaagd zijn, 3.100 mensen vermoord en ruim 240 verdwenen. Al eerder in 2012 stelden Timmermans en Dikkers hier kamervragen over in de Tweede Kamer (PDF). En ook in 2013 kwam het weer ter sprake in de Tweede Kamer (antwoorden in PDF). Anno 2019 blijkt de beschreven problematiek nog niet te zijn opgelost. Meer info: link 1, link 2.

Schuldenlast en faillissementen
Sinds 2018 komt het vaker voor dat energiebedrijven opeens failliet gaan. Er zijn sinds 2014 17 nieuwe leveranciers bij gekomen die niet allen even stabiel blijken. De Consumentenbond heeft dit onderzocht en gepresenteerd in dit document (backup). Geconstateerd is dat er in 2019 in totaal 13 leveranciers zijn waarvan de solvabiliteit matig tot slecht is, deze hebben potentie tot omvallen. Goed dus om alert op te zijn bij je keuze. Kies je toch voor één van deze leveranciers, let dan op dat je niet een te hoog voorschot neemt.


Extra besparen door andere maatregelen
.
We zouden Tweakers niet zijn als we er niet over beginnen. De meeste winst valt voor het huishouden met een gemiddeld energieverbruik te halen uit het toepassen van besparende maatregelen en het bewust worden hoe je energie gebruikt. Naast het jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier kan het op meerdere fronten aantrekkelijk zijn om je hier in te verdiepen.

Op Tweakers hebben we met betrekking tot energie besparen en tweaking/tuning andere topics. Wees vrij en neem ter inspiratie een kijkje in enkele:.
Wanneer je nog vragen hebt na het lezen van deze topicstart, stel ze gerust.
Toevoegingen/wijzigingen nodig aan de startpost? DM me maar.

edits:
- 19/12/2015: energiecollectieven toegevoegd
- 15/09/2019: schuldenlast en faillissementen toegevoegd, inhoudsopgave verbeterd, truc energievergelijker toegevoegd
- 25/10/2019: alle urls bijgewerkt, bloedkolen toegevoegd, sjoemelstroom bijgewerkt, teksten onder kop energie en leveranciers verbeterd
- 09/06/2020: stukje over energieleveren
- 29/10/2021: aanpassingen nav situatie energiemarkt


[Voor 153% gewijzigd door Aardwolf op 29-10-2021 15:25]


Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • HereIsTom
 • Registratie: oktober 2010
 • Laatst online: 01:58
koku schreef op maandag 7 oktober 2019 @ 08:55:
Vandaag op nu.nl: Consumentenbond: Schuldenlast energieleveranciers baart zorgen

Ben wel benieuwd welke 13 bedrijven dat zijn... Ben nu toch wat huiveriger om over te stappen naar een wat onbekendere of nieuwe partij.
Hier kun je er meer over lezen;

https://www.consumentenbo...tenbond-2019-waarmerk.pdf

 iPad Pro 12.9 | Sony 55A89 4K OLED Smart Android TV | Mobile:  iPhone 8 Plus 64GB


Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • cryptapix
 • Registratie: januari 2001
 • Laatst online: 07:47
Anoniem: 1441478 schreef op donderdag 10 december 2020 @ 17:08:
Eind Januari loopt mijn Eneco EuropeseWind Variabel Vrij contract af. Ik heb nooit durven te overstappen want ik hoor verhalen van mensen die plots duurder uit zijn dan ze ervoor waren. Ik heb zelf al een beetje gegoogeld en hier de OP (wat is ie lang) doorgelezen maar zou toch graag willen dat men ff met mij meekijkt.

Gas en water gaan via woningbouw dus die doen sowieso niet mee, stroomverbruik is ongeveer rond de 1750KW van de afgelopen paar jaren. Eindafrekening hiervan was 365 euro. Kijk ik op bijv https://www.gaslicht.com/stroomvergelijker en vul ik daar 1800KW in dan staat het volgende er "€ 173,79 betaalt u gemiddeld bij Eneco, Vattenfall en Essent". Uuh nee? Ik betaal een stuk meer dan dat? :?

Kijk ik bij nr 1:
Budget Energie Groene stroom 1 jr vast actie
Stroom € 153,77
Subtotaal € 153,77
Welkomstpremie (alleen via Gaslicht.com) - € 65,00
Totale jaarkosten (incl. btw) € 88,77
Deze kosten zijn incl. overheidsheffingen en netbeheerkosten van 2020.
Geschatte besparing per jaar: € 85,02

Dus met andere woorden, ik betaal al jaren zo een 200 euro teveel? Mis ik iets? Klopt dit wel?

Hier dan de oude afrekening van mijn huidige Eneco:
Kosten over de afgelopen periode
1. Leveringskosten van stroom ¤ 218,14
2. Overheidsheffingen op stroom, dit dragen we af aan de overheid ¤ -79,48
3. Netbeheerkosten op stroom, dit dragen we af aan uw netbeheerder ¤ 226,08
+ Totale kosten over deze jaarnota (incl. ¤ 63,31 btw) ¤ 364,74

Ga ik echt ongeveer 200 euro op vooruit als ik overstap of laat die vergelijker iets essentieels weg in haar berekening?
Je moet niet klakkeloos maand- of jaarbedragen vergelijken. Dat werkt alleen als je vergelijkt op exact hetzelfde verbruik over exact dezelfde periode. Dat laatste omdat de belastingen elk jaar veranderen. Bovendien maak je het allemaal onnodig ontzettend moeilijk.

Het enige dat je hoeft te vergelijken zijn de kale leveringstarieven en het vastrecht van je leverancier. Al het overige, dus belastingen en netbeheerderskosten, is bij elke leverancier hetzelfde.

Doe je verbruik maal de kale levertarieven van je huidige leverancier en tel daarbij het vastrecht op. Doe dat ook voor andere leveranciers en haal daar de welkomstbonus van af. Het verschil is wat je daadwerkelijk bespaart of meer betaalt.

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • abaart
 • Registratie: februari 2006
 • Laatst online: 21:41

abaart

lolbroek

Faxe schreef op maandag 27 september 2021 @ 08:39:
In het Financieel Dagblad vandaag een artikel over een faillissementsgolf die dreigt voor kleine energiebedrijven. Dit is vooral van belang voor mensen met zonnepanelen die een veel te hoog voorschotbedrag betalen. Als een leverancier failliet gaat vlak voordat het contractjaar is afgelopen ben je mooi je spaarpot kwijt.

https://fd.nl/bedrijfslev...jven-door-hoge-gasprijzen

Je kunt na registratie het artikel gratis lezen.
Mijn contract loopt vanaf 1 januari, dus ik heb op dit moment een behoorlijke 'lening' uitstaan aan de leverancier, in mijn geval Budget. Uiteraard heb ik een fikse verlaging van mijn maandbedrag aangevraagd. Echter is het natuurlijk de vraag of dat geaccepteerd zal worden. Bovendien duurt het dan nog enkele maanden totdat het uitstaande bedrag is weggewerkt.

Met wat googlen kwam ik een presentatie van de consumentenbond tegen uit 2019 over de solvabiliteit van de energieleveranciers. Daar kwam Budget/NLE met 'oranje' niet bijzonder positief uit naar voren. Echter is dat inmiddels bijna 3 jaar geleden. Recentere analyses heb ik niet kunnen vinden.

Overweging die ik nu heb: is het het verlies van bonus en huidige 'voordelige' tarieven waard, om vervroegd het contract op te zeggen met nog enige hoop op terugkrijgen te veel betaald voorschot?

Zijn er nog meer mensen met een vergelijkbare gedachtegang? Eigenlijk zou ik een overzicht moeten maken over hoe veel ik nog 'tegoed' heb van Budget op dit moment, om de risico-afweging wat concreter te maken. Als er faillissementen zouden komen, verwacht ik dat die waarschijnlijk tegen november/december er zullen komen, als de reserves van de zomervoorschotten opgebrand zijn. Het e.e.a. natuurlijk afhankelijk van de verdere ontwikkeling van de energieprijzen.

Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • Niek_
 • Registratie: februari 2002
 • Laatst online: 03:37
Let op als je gisteren nog een nieuw contract aangegaan bent. Ik heb gisteren rond 17:00 een nieuw contract bij Powerpeers afgesloten. Kreeg vandaag nog wat vragen en een paar uur terug het contract in de mail. Wat blijkt, ze hebben niet de prijzen van gisteren, maar de hogere prijzen van vandaag in het contract staan...

Net gebeld, door de drukte zijn sommige contracten vandaag pas verwerkt. In de mail staat dan wel het juiste termijnbedrag, in de pdf met het contract staat een hoger termijnbedrag gebaseerd op de hogere prijzen. Powerpeers geeft aan dat midden volgende week een nieuwe pdf met het juiste contract moet volgen.

[Voor 32% gewijzigd door Niek_ op 01-10-2021 13:24]


Acties:
 • +11Henk 'm!
 • Pinned

 • Stinger_Ventura
 • Registratie: maart 2000
 • Laatst online: 23:30
Rofdof schreef op zaterdag 2 oktober 2021 @ 07:03:
Maar van de cb is alleen 3 jaar contract?
Ik zie hele mooie prijzen maar voor 3 jaar is ook best lang. Normaal doe ik standaard 1 jaar
Ja, is alleen 3 jaar. Wij vonden hetzelfde als jij, maar kozen ook voor CB 3 jaar.
Na bv 13 maanden is de overstap boete per product 75€.

Om te weten of het interessant is om je contract tussentijds open te breken, deel je de boete door je gasverbruik.
75€ / 1600m3 = 4,7 cent in mijn geval. Daalt de 1 jarige gasprijs onder de (86 cent - 4,7) 81 cent, dan is het goedkoper om de boete te pakken en over te sluiten.
Je hebt mijn inziens in deze situatie weinig te verliezen door voor 3 jaar te kiezen.
Of je betaald nu zeker veel meer in het eerste jaar… met de hoop dat de prijzen kelderen naar crisis niveaus in jaar 2 en 3 om de meerprijs van 1 jaar waard te maken.

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Señor Sjon
 • Registratie: juli 2003
 • Laatst online: 21:16

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Modbreak:Mensen, hou dit topic beperkt tot de overstap naar andere partijen. Dit is nu een chatbox aan het worden door de actualiteit. Maak daar een s.v.p. een separaat topic voor aan. Ook tips voor energieverbruik en commentaren zijn leuk, maar ook daar zijn andere (of nieuwe) topics relevanter voor. :)

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • Señor Sjon
 • Registratie: juli 2003
 • Laatst online: 21:16

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Modbreak:De situatie bij Welkom graag hier verder bespreken: Welkom Energie raakt vergunning kwijt

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Señor Sjon
 • Registratie: juli 2003
 • Laatst online: 21:16

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Modbreak:Nogmaals, WE kan hier verder besproken worden: Afhandeling faillissement Welkom Energie

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.

Pagina: 1

Let op:
De hoge prijzen van herfst 2021 kunnen hier besproken worden: Paniek op de energiemarkt, prijzen door het dak

Situatie Welkom: Welkom Energie raakt vergunning kwijt
Situatie Enstroga: Energieleverancier Enstroga raakt vergunning kwijt
Situatie Allure: Afhandeling faillissement Allure Energie
Situatie Anode: Afhandeling faillissement Anode Energie


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee