Toon posts:

Elektrische scooters

Pagina: 1 2 3 ... 15
Acties:

 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Mede-auteur:
 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

elektrische scooters.
Dit is het topic voor alles wat met electrische scooters te maken heeft. dus alles van laden tot rijden en de magische elfjes die het allemaal laten gebeuren.


onderstaande word constant uitgebreid dus stuur rustig een DM naar @flippy voor de grammatica-nazi zaken of toevoegingen die nog ontbreken bijvoorbeeld.

Het is belangrijk om bepaalde zaken even goed te begrijpen zodat iedereen dezelfde richting op kijkt en niet 30x zelfde vraag stelt. de uitleg is zoveel mogelijk jip en janneke en menselijke voorbeelden zodat iedereen het kan volgen. het is de bedoeling dat iedereen het snapt dus sommige zaken zijn versimpelt.
enkele basisprinciepes
Bereik.

het grootste en eerste vraagpunt wat altijd naar boven komt. "hoe ver kom je met een electrische scooter?"

Ik wil graag de vraag iets tactvoller herformulieren naar: "hoe ver moet je kunnen komen?".
Doorgaans hebben mensen een hekel aan tanken ongeacht het voertuigtype. dus een groot bereik is curciaal voor velen. immers is elk bezoek aan een tankstation gelijk aan 100 euroknallers op de tafel leggen en dat wil je zo lang mogelijk uitstellen. dus leuk dat je een lupo 3L hebt die 1000km op een tank doet maar het is een beetje nutteloos als je alleen maar op en neer rijd naar de Lidl en 1x in de 3 maanden hoeft te tanken.

Voor scooters geld hetzelfde. hierin ligt ook gelijk een probleem, verbruik is volledig afhankelijk van snelheid en de fabrikanten nemen het niet zo precies met de snelheidsmeters.
de snelheidsmeters die vrijwel elke scooter heeft (ongeacht brandstoftype) klopt gewoon geen biet van. doorgaans geven ze altijd teveel aan. De meeste electrische scooters geven doodleuk 45+ aan terwijl ze moet moeite de 40 halen op de GPS. met name scooters met loodsaccus doen dat en naarmate de accu leegloopt mag je blij zijn als je de 40 zelfs nog haalt (later meer hierover).

voor het gemak praten we verder en in dit topic alleen over ECHTE kilometers gemeten op de gps, NIET op te teller dus. de enigste uitzondering is Govecs, deze scooters hebben een teller die wel exact klopt.

we hebben 2 soorten/groepen scooters:
de "goedkope meuk" uit china.
Dit zijn standaard frames met verschillende soorten bekapping maar onderhuids zijn ze vrijwel indentiek en gebaseerd op benzinescooters, vaak ooko herkenbaar aan het klepje om makkelijk de bougie te vervangen die een electrische scooter natuurlijk niet heeft.
goede voorbeelden zijn de verschillende modellen van EMCO, QWIC en NOVOX om maar een paar merken te noemen. de meeste merken verkopen zelfs dezelfde scooter en alleen het labetje op de voorkap is anders.
de europese kwaliteitsscooters.
Deze groep bestaat uit voornamelijk Govecs en E-MAX/Vectrix en enkele andere merken. op de 2e handsmarkt zal je hoofdzakelijk Govecs tegenkomen. Govecs is niet gericht op de particulier in hun marketing en vind je ook vrijwel niet nieuw bij de lokale scooterboer omdat de prijzen boven de 5000 euro gaan als je er eentje nieuw wilt kopen.
ze verkopen eigenlijk alleen grote aantallen voor de lease waarbij ze belanden bij de thuisbezorgd.nl wereld. in de grotere steden heb je een grote kans dat je pizza word bezorgd op een govecs. dit merk is vrijwel de enigste wat gedurende de levenduur van de scooter de "passievolle" rijstijl van deze jonge bestuurder overleeft. aan deze scooters zit dus ook een serieus prijskaartje. ook rijden veel gemeentes ermee voor de BOA's, parkeerbonnenschrijvers en inspecteurs. Dit soort scooters kosten doorgaans het dubbele wat een "consumenten" scooter je zou kosten. maar gelukkig raakt de markt redelijk verzadigd en kan je ze steeds meer op marktplaats vinden en voor een net bedrag (tussen de 1000~2000 euro) kopen. door de zeer degelijke bouwkwaliteit gaat er vrijwel nooit iets stuk aan deze scooters maar sommige hebben nog wel een paar kinderziektes. dus vraag hier altijd even voor advies als je gaat kopen. deze scooters zijn ook allemaal om te programmeren, sommige 2e handse hebben namaleijk nog de "anti-hufter" modus aanstaan uit hun bezorgleventje. dit kan eruit worden geprogrammeerd (en snelheden dus ook) maar hier zitten wel kosten aan vast omdat er slechts enkele mensen zijn in nederland die deze scooters kunnen herprogrammeren door de zeer specifieke maar vooral dure kabel die nodig is en bijbehorende software en kennis.
Techniek: de accu, motor, controller, snelheid, amperes en voltage
De accu
De accu is de bron van alles wat er kan gebeuren. je kan dus rustig een enorme motor en controller hebben maar als je een accu hebt die het niet kan leveren heb je daar niks aan.

Loodaccus laten we hier buiten beschouwing. het is niet economisch om hier geld of energie in te steken als je deze hebt. Het is gebleken dat veel mensen interesse hebben om zelf met accus te gaan hobbien dus dit gedeelte zal hoofdzakelijk gefocust zijn om de basis bij te brengen in het begrijpen hoe een lithiumaccu in elkaar steekt en welke termen er gebruik moeten worden om hulp te vragen.

een accu bestaat uit losse cellen. doorgaans de 18650 cel. deze worden grote aantallen in serie en parralel in een accu gezet.

accu berekeningen en termen:

voor het gemak nemen we eerst even 1 enkele cel als voorbeeld: de Samsung 29E6. dit is een populaire cel door de lage prijs en robuustheid. niet zomaar een andere cel pakken die wat leuke cijfers heeft, niet elke cel is geschikt voor dit werk!

een cel is vol bij 4.2V en practisch leeg als hij op 2.5V zit. deze lithiumcel heeft een nominaal voltage van 3.6V. bij dit voltage is hij halfvol. voor sommige andere modellen kan dit voltage dus iets hoger of lager zijn.

hier een verkorte lijst van specificaties:
Laadvermogen: 1.375A (0.5C)
Maximum laadvermogen: 2.75A (1C)
maximale continu amperage: 5.5A (2C)

veel waardes worden in C gegeven. dit wil zeggen dat de C is de capaciteit van de cel in Ah en die maal of gedeeld door het aantal wat word genoemd. dus de cpaciteit is 2.9Ah en de fabrikant zegt dat die adviseert om niet harder op te laden dan de helft van dit aantal. dus 0.5C. voor ontladen mag je verder, 1x de capaciteit en voor de limiet 2x de capaciteit. echter geeft de fabrikant dan aan dat als je buiten deze waardes bezig gaat de levensduur achteruit gaat.
het is dus de truc om zoveel mogelijk binnen de specificaties te blijven die worden opgegeven als je lang met je accu wilt doen. daarom dus die snellader van je telefoon lekker in de la laten liggen. ;)


een voorbeeld die op dit topic veel bespreken is de 72V accu. deze bestaat uit 20 cellen in serie en een bepaald aantal cellen in parralel. om de 72V te halen worden de cellen in serie gezet. voor 72V is dat 20 (3.6*20).
maar omdat die 72V maar halfvol is is de accu dus echt vol bij 84V en leeg bij 50V. het is dus belangrijk dat je controller, omvormer en dergelijke wel het voltage aankunnen als je accu vol is.

Vervelende is alleen dat het niet echt pracitsch is om te praten in mAh in termen van capaciteit omdat de voltages veranderen zodra je cellen aan elkaar gaat knopen. een betere indicator is Wattuur (Wh). dit is simpel te berekenen door het nominale voltage te nemen en die maal de capaciteit de vermenigvuldigen. dus de eerder genoemde E29E6 van samsung heeft 2900mAh bij nominaal 3.6V. dus dan doen we 3.6V*2.9Ah= 10.44Wh.
dus elke cel heeft iets meer dan 10Wh erin zitten. dus onze grote accu van 72V 29Ah heeft dus een inhoud van 2088Wh, of makkelijker gezegd: 2kWh

goed, we weten nu hoe je hogere voltages kan maken maar een enkele rij van 20 cellen kom je niet ver mee. immers mag je maar 5.5A halen uit 1 enkel rij van 20 cellen. dus zit je op 72*5.5=396W. daar doen we niet zoveel mee. dat is niet veel meer dan een electrische fiets.
dus moet de er wat veranderen. dit doe je door meerdere cellen in parralel te zetten zodat je dus groepen/blokken krijgt met meerdere cellen met alle plussen en minnen aan elkaar gelast.

een simpel voorbeeld is een accu met 20 in serie en 20 in parralel. dit noemen we een 20S20P accu en bestaat dus uit (20*20) 400 cellen. als we een populaire cel nemen (de samsung 29E6) heeft elke cel een capaciteit van 2900mAh. dit is vergelijkbaar met de accu in je telefoon. alleen dan in het formaat van een AA batterij die naar de sportschool is geweest. maar omdat er 400 van zijn is de capaciteit dus veel groter.

en nu komt het leuke:
een voordeel van het gegeven dat je 20 cellen op een rij zet en 20 boven elkaar is dat het vermogen wat je kan vragen navenant meegaat met het formaat van de accu. dus 1 enkele cel kan/mag maar 5.5A leveren, maar aangezien er 20 in een blok zitten is dat al 5.5x20=110A. en omdat er 20 op elkaar gestapeld zitten he je nog steeds die 100A maar dan bij 72V, dus 72V*110A= 7920W :9B nu komen we ergens!

nu eens een "real world" voorbeeld. stel je een accu voor van 96S72P en de cellen hebben een capaciteit van 3400mAh. dit is dus een accu die bestaat uit 6912 cellen. het nominale voltage is dus 96*3.6=345V en opgeladen is dat wel 400V. elke cel heeft een inhoud van ongeveer 12Wh. dit geeft dus een complete inhoud van 8500Wh of beter gezegt: 85kWh. dit is de accu die je vind in een Tesla Model S. deze cellen mogen wel 25A kortstonding geven. dus ondanks dat elke cel maar een paar watt geeft (immers is 25A*3.6V=90W) maar doet dat maar bijna 7000 cellen en je hebt ineens een accu die meer stroom levert dan wat een kleine stad verbruikt en al dat vermogen (630kW!) loslaat op 4 arme stukjes rubber betekent dat je de 0-100 doet in 2.5 seconden.

en ja, je kan dit effect dus ook krijgen als je de juiste accu maakt/koopt/laat maken voor je scooter. *O*

sommige forumleden hier hebben dus ook scooters die menig sportauto zoek kunnen rijden bij het stoplicht (tot aan de 50 natuurlijk O-) ) of zoals ondergetekende: de rollerbank bij oom agent aan diggelen draait :X )
de controller
TBA
de motor
TBA


originele topic start van Joris407:

Volgens mij is hier nog geen onderwerp over; in het Vervoer forum vind ik wel wat terug over dit onderwerp, maar gezien mijn insteek en de interesse van de mensen hier, plaats ik het onderwerp hier: elektrische scooters.

Ik heb dit weekend een 2e hands Govecs Go! S2.4 (45km/h) bemachtigd. Doel is om het woonwerkverkeer er mee te doen en uiteindelijk onze 2e auto weg te doen en hiermee kosten te besparen. Daarnaast is het super dat het milieu minder belast wordt. Ik woon 23km van mijn werk en elke dag fietsen wil ik niet, dat is me te ver.

Hoofdreden voor deze stap is dus kosten besparen. Als ik puur de reiskosten van onze 2e auto, een Renault Clio, tegenover de reiskosten van de elektrische scooter zet met deze gegevens:

Aantal km’s per dag: 46 km
Benzineverbruik: 3 liter (1:15)
Benzineprijs: €1,50
Aantal werkdagen per jaar: 230
Accu inhoud elektrische scooter: 3kWh
Elektraverbruik: 1 lading per retourtje
Elektraprijs: 0.21 €/kWh

Dan kom ik op het volgende:
Reiskosten Clio: ((46*230)/15)*€1.5=€1058,- per jaar
Reiskosten E-scooter: 230*3*€0.21= €145,- per jaar

Verschil: €1058,- - €145,- = €913,-

De wegenbelasting (€288,-), de verzekering WA+ (€304,-) en de onderhoudskosten (variabel) van de Clio zijn veel hoger dan de bijkomende kosten van de e-scooter: verzekering WA (€108,-) en de onderhoudskosten (alleen banden en remblokken). Natuurlijk moet je een helm, handschoenen, motorbroek etc. kopen.

De accu in de scooter is een lithium accu die €2000,- per stuk kost. Als deze de geest geeft is de scooter in principe economisch ‘total loss’. Gezien de leeftijd van de scooter (3 jaar) en het aantal kilometers op de teller (6500) en het verminderen van de capaciteit van de accu in acht genomen hoop ik nog 4 jaar met deze accu te kunnen doen. Bij 50% van de oorspronkelijke minimale range kan ik nog een enkele reis doen en op het werk mag ik ook gratis laden.

De berekening daargelaten (hier zullen sceptici vast opmerkingen over hebben) zit ik met een grote glimlach op mijn gezicht op de nieuwe aanwinst. Geen herrie, geen stank en voor ruim €0.60 heen en weer naar je werk. (En dat terwijl ik elke dag €8.74 per dag aan reiskostenvergoeding krijg, hiervan zou ik dus na een jaar een nieuwe accu kunnen kopen). Wel lever ik aan comfort in en de reistijd gaat van 25 minuten naar 35 minuten per enkele reis.

Misschien is dit een eye-opener voor de mensen in het DED-forum (was het voor mij wel), want veel mensen nemen duurzame maatregelen (aanschaf zonnepanelen / zonneboiler / warmtepomp etc.) om kosten te besparen. Bij het analyseren van onze uitgaven kwam ik er achter dat onze 2e auto veel zwaarder op het huishoudbudget drukt dan bijvoorbeeld de energiekosten.
Als je het over terugverdientijd wilt hebben en ik kijk naar de gemiddelde totale kosten van de Clio vorige jaren en aanschafprijs van de scooter dan hebben we de scooter terugverdiend in nog geen 2/3 jaar, gesteld dat we de Clio weg doen. Als we de Clio ernaast houden, maar niet/nauwelijks gebruiken kom ik op 1.25 jaar.

Misschien ook iets voor jullie?

[Voor 75% gewijzigd door Joris 407 op 24-03-2022 20:38]

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Freemann schreef op woensdag 26 augustus 2015 @ 11:58:
Hier is er ook een bijzonder grote interresse in een goede e-scooter.
Mijn oog is een tijdje geleden dan ook gevallen op de Govecs 2.4

Helaas is er zeeeer weinig onafhankelijke info van particulieren te vinden. Het meeste wat te vinden is, is info van de importeur en/of van "georganiseerde proef/test -dagen".

Ben dus zeer benieuwd naar jouw ervaringen!!

Misschien niet onbelangrijk;
Hoe oud is de scooter en hoeveel km hebben de accu's achter de kiezen?!
Dat staat in mijn openingspost: 3 jaar en 6500km, en vraag maar raak, maar ik heb zelf pas 2 dagen ervaring. Ik heb ook aan de lippen gehangen van de verkoper, want zoals je zegt, met name recente info is er maar weinig te vinden op internet.

Ah, zie net je berichtje ;)

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
@ Freemann, nee, weet ik niets van, sorry. Misschien is dat tegelijkertijd gebeurd met de introductie van de lithium accu?

@ Proton, daar merk je niets van behalve dat het accu lampje even kort kan oplichten, volgens de verkoper. Zelf heb ik het nog niet gezien (eyes on the road). Adapters weet ik niet

[Voor 48% gewijzigd door Joris 407 op 26-08-2015 12:36]

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Inderdaad, de lader heeft een standaard geaarde stekker. Ik wil alleen de woonwerkreis er mee doen en alleen thuis en op het werk mee laden. Ik heb me dus niet verdiept in verdere laadopties

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Ja, mocht het zover komen dat de accu te vroeg af is dan loop ik niet direct naar de dealer. Er zijn vast alternatieven. En zeker, als we de 2e auto weg is kan ik een dag minder werken ;)

Speed pedelec heb ik over gedacht, maar omdat mijn vrouw er ook 1x per week op moet rijden en we niet even lang zijn is een fiets geen optie.

Die stuurhandschoenen zijn een goede tip. De verkoper van mijn scooter had verwarmde handschoenen!

[Voor 39% gewijzigd door Joris 407 op 26-08-2015 21:50]

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Zo kijk ik er ook tegen aan. Tijd is mij meer waard dan centen. Doel is om zo snel mogelijk met 'deelpensioen' te gaan :)

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Yep, fiets blijft het mooist, maar voor mij met enkele reis 23km naar het werk niet werkbaar. Dan is een e-scooter the next best thing

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
De mijne komt oorspronkelijk hiervandaan:

http://www.motoport.nl/epages/Motoport.sf/nl_NL/;PreviewStyle=Plain?ViewAction=ViewDealerLocator

De importeur zit in Gorichem: rrmobility

Of wil je misschien een ander merk? Google is your friend

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
12km is nog wel een fietsafstand toch?

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Trouble in paradise: de scooter laadt niet meer bij.. de inmiddels ex-dealer heeft over een maand pas tijd(!). Tegen die tijd is mijn bijna lege dure lithiumaccu al overleden. Op mijn vraag waarom ze geen dealer meer zijn was het antwoord: vanwege dit soort problemen. Erg bemoedigend.
@eric-pvt: acim in castricum doet bijna niks in lithium

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Bedankt voor alle info mannen, de lader in mijn Govecs is al eens vervangen door de eerste eigenaar. Standaard hangt deze op een plek waar ie blootgesteld wordt aan de lucht (waarschijnlijk om te kunnen koelen tijdens laden) en dus ook vocht en vuil. De vorige eigenaar heeft daarom de dealer een aanpassing laten doen, zodat er een 'losse' lader onder het zadel ligt. Deze ligt wel op een zachte doek, maar hij zal vast wel eens wat schokjes krijgen.
Het gekke is dat de lader zich wel normaal gedraagt. Je ziet er niet aan dat er iets mis zou zijn.

De accu is nog niet helemaal leeg, maar dat mag je met lithiumaccu's ook niet laten gebeuren heb ik begrepen. Ik heb zelf geen andere lader liggen. Voor lithium kun je ook niet zomaar elke lader gebruiken. Moet wel echt voor lithium gemaakt zijn.

Ik stond zelf ook versteld van de reactie van de ex-dealer. Zo slecht kan het toch niet zijn. Govecs wordt door overheid en koeriers gebruikt en is volgens mij zo'n beetje het beste wat er op dit moment te koop is.

Kun je een lader gewoon volpurren tegen het schokken?

@eric-pvt: Bedankt voor de tip van het evc in Heemskerk! Er stond me inderdaad bij dat er iets in de buurt was, maar kon het niet meer vinden. Dat haal ik misschien net op het restantje energie wat er nog in zit.

[Voor 5% gewijzigd door Joris 407 op 18-09-2015 10:56]

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Lader hoeft vanwege de aanpassing die eerder op mijn scooter gedaan is niet altijd mee. Misschien in de winter wel. Omdat ik dan de terugreis misschien niet zou halen.

Heb wel wat gevonden in de lader:

Morgen proberen of mijn soldeeractie (gepruts) nut heeft.

Ik heb alleen een grove punt op de soldeerbout, als dit nou werkt zal ik maar ff kleinere puntjes kopen om het wat te fatsoeneren :)

Edit: mm, het heeft niet gewerkt..

[Voor 3% gewijzigd door Joris 407 op 19-09-2015 11:23]

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
ik zal eventjes mijn projectje neerzetten.

ik heb voor 100 euro een emoto 87 gekocht met verrotte loodaccu's.

nieuwe controller besteld (van kelly) omdat de bestaande controller gewoon ruk is en de verkeerde voltages heeft (met name low voltage cutoff). een kelly is volledig programmerbaar voor het vermogen en topsnelheid en trekkracht die je wilt, inclusie regeneratie die de standaard controller ook mist natuurijk.

moest natuurlijk wel een nieuwe accu komen en aangezien ik al wat ervaring heb met het reviseren van fietsaccu's is dit een leuk projectje om mijn accubouwkunsten (3x woordwaarde :+ ) even los te laten.

specificaties worden als volgt:

13S30P
390 cellen, INR18750-29E 2,9Ah per stuk. 4.1kWh totaal.
54.6v vol, 35v leeg
nominale vermogen: 87A (4.1kW)
piekvermogen: 250A (11.8kW)

teaser:3 van deze dozen gaan erin :9
(ja dat is bijna 1000 euro aan cellen :X )

tot zover het bouwwerk van de accu, die bestaat uit 3 lagen. 2 lagen van 4x 30 cellen en de bovenste laag is 5x 30 en huisvest de BMS. dit ook om de accu netjes in de bestaande ruimte te krijgen:ja, ik ben een zeikerd, ik wil de nummers kunnen zien aan de buitenkant van het pakket:
ben nu met de 3e set bezig te puntlassen, hier zijn de 2 andere:


tussen elke laag komt een plaat lexaan, de uitstekende stukken nikkel strip is voor de verbindingen tussen de lagen. die worden met 3x 6mm2 koperdraad (hard) aangelegd als het pakket gestapeld is.


de controller heeft een max van 120A op elke fase. de motor op de scooter is echter 1,5kW dus die is hier de begrenzende factor. en ding moet een daily driver worden, geen stoplichtsprinter. al al gaat die nu al behoorlijk licht op de teentjes zijn. O-)
voor voorlopig zal ik de controller op 40% hebben staan wat redelijk overeen komt met de orginele controller en blijf ik in de limiet van de motor (1.5~2.5kW). als ik de controller helemaal los gooi en 8kW in die motor pomp blaas ik die motor natuurlijk direct naar de eeuwige plasmavelden voordat ik het einde van de straat heb bereikt.

uiteindelijk moet dit dus een vlotte scooter worden met een practisch bereik van een slordige 150~170km.
dus de accu heeft het makkelijk aangezien elke cel nooit meer als 0.5c zal zien zelfs bij vol accelereren en bij normaal rijden ongeveer 0.15c. die cellen hebben het dus behoorlijk relaxed wat een mooi en lang leven zal opleveren en zelfs in de winter nog een deftig bereik zal geven.

[Voor 11% gewijzigd door flippy op 23-09-2015 21:40]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Ik wou dat ik er net zoveel verstand van had als jullie..in ieder geval weet ik inmiddels dat mijn lader stuk is. Weet iemand een goed(koop) adres voor lithium laders? Ik heb een 72V scooter, dus bijv. een 84V lader nodig, 8 of 10A.

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
die 250A is de piek die mijn accu kan leveren volgens de spec sheet van 1 samsung cel (en je dat maal 390 doet :9 ). in de praktijk zou hij makkelijk over de 1.5kA gaan als ik de boel echt stuk wil hebben. maar ik heb er nog altijd een 80A automaat zekering ding tussen de accu en de scooter zitten dus zover zal het nooit komen. en de BMS zal het zoizo hardhandig bij 120A afkappen.

de controller begrenst de boel tot een nette 50~70A piek en tijdens rijden is het ongeveer 20A continu. dus zeer ruim binnen de marges gezien de accu 87Ah groot is. }:O


o ja; over die laders:

zoek een mooie led driver voedingen van meanwell op. die zijn zeer klein, echt waterdicht en kunnen gewoon in de scooter gebouwd worden en zijn ook nog eens zeer betrouwbaar. wel op het goede typenummer letten. als je besteld.

of gewoon op ebay een voeding kopen bij deze gast: http://www.ebay.com/itm/4...21433?hash=item2ca1746759

die lui hebben alle soorten en maten liggen en ze kosten weinig.

ps: die acculader specialist weet de prijzen ook zeg. teringjantje. en dat voor standaard meuk uit china? voor dat geld koop je een donders mooie meanwell... :X

[Voor 59% gewijzigd door flippy op 23-09-2015 23:18]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Anoniem: 238103 schreef op woensdag 23 september 2015 @ 22:39:
laat je dan gewoon goed adviseren door acculader-specialist.nl
en geef aan wat je laadtijd moet zijn, welk pack je hebt (cellen merk) en verder alles wat je weet.
quick en dirty zijn er ook gewone ebike 72v laders, voor weinig, maar dan duurt laden langer.
een goede lader kost zomaar 250 euro
Ik heb hem nu besteld via het evc in Heemskerk, prijs zou €235,- worden. Dan heb ik een 72V, 8A lader. Ik moest rekenen op een laadtijd van 5u, dat is prima. Capaciteit van de accu is 40Ah. Ik zit wel te denken om er voor de toekomst eentje op voorraad te leggen uit China want de levertijd is zomaar 1 a 2 weken. Als ik dan onze 2e auto weg gedaan heb is dat een beetje lang.
En ik weet na het bezoek aan het evc ook hoe ik in het vervolg zelf een eerste check kan doen of de lader nog werkt :) . Zo leren we elke dag iets.

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Freemann schreef op donderdag 24 september 2015 @ 08:44:
[...]

Kun je iets over de lader vertellen? Merk/Type?


[...]

Hoe kun je dat doen? Wij leren ook graag :+
De huidige lader is merkloos, 84V, 10A.
Een eerste check of de lader het nog doet is door de lader in het stopcontact te steken en dan op de polen van de connector de spanning te meten. Ik wist niet dat dit onbelast kon, maar is natuurlijk wel logisch. (ik ben ook maar een eenvoudige 'fietsenmaker' (wtb) en geen spagettiboer (elektroman).
Daarnaast even checken of er ergens een zekering zit. Dit had ik wel gedaan en daarbij visueel vastgesteld dat er een pennetje los zat (zie boven).
In mijn geval was de spanning erg aan het variëren en sowieso veel te laag.

Tijdens de levertijd moet ik nu de spanning van mijn accu in de gaten houden, dat ie niet onder de drempel komt. Dit kan ik ook weer meten aan de polen van de connector, maar dit keer bij de connector aan de accu zijde.

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
let op dat veel laders pas hun voltage op de lijn zetten als ze een weerstand meten (accu aangesloten).

als je een 100k weerstand of zo tussen de polen zet denkt de lader dat er een accu aanhangt en zal dan gewoon zijn voltage geven die hij hoort te geven.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Ik weet het merk niet. 72V of 84V is een kwestie van definitie. De 72V lader die er nu komt is geschikt voor een 72V accu, maar levert in werkelijkheid een hoger voltage. Bij de oude lader was waarschijnlijk het maximale voltage aangegeven. Een lager amperage vanwege de verkrijgbaarheid en prijs. Voor sneller laden (hoger amperage) moet je betalen, maar 5u laadtijd op een volledige lading is voor mij acceptabel.

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
40Ah bij 72V is een kleine 3kWh, dus niet zo'n grote buffer, maar het is tenminste iets. Jammer dat ik meestal niet thuis ben met de scooter als de zon het hardste schijnt. Maar in de zomer zijn er voldoende zonuren om de scooter als buffer te gebruiken of het eigen gebruik te vergroten.

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Ik zou gewoon die omvormer erin bouwen zodat je een mobiele 220v voorziening bent. Ook handig als je de auto moet uitzuigen of zo...

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Oei, dat gun je niemand. Sorry, kan je niet helpen met een bedrijf voor accureparatie. Is dat überhaupt mogelijk?

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Niels, ik heb net een 4.1kWh accu gemaakt zoals je boven kan zien (normaal maak ik veel kleinere voor fietsen) voor een slordige 1000 euro. jou 3kWh accu is dus zoizo zwaar overpriced.

ik ben nog wel bereid om je te helpen met je accu. ik heb ook de aparatuur om erachter te komen wat het probleem is en kunnen we samen wel een economisch nette oplossing voor je bedenken.

in het meest ergste geval ben je dus de helft kwijt van het coulancebedrag. zoizo is 550 voor een lader op zijn minst schofterig te noemen

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Nee, losse cellen vervangen is geen handig idee over het algemeen. Echter heeft (in tegenstelling tot laptops) een fiets/scooteraccu geen fuel gauge chips die voorgeprogrammeerd zijn op een bepaalde capaciteit.

Vaak zijn er gewoon verbindingen gewoon slecht en dat zorgt ervoor dat er geen hol meer klopt van de capaciteit doordat je enkele cellen mist ergens halverwege.
Kapote cellen vervangen kan wel maar dan moet je ze ernstig goed matchen met de resterende capaciteit. Of als er teveel capaciteit al verloren is gegaan gewoon alles vervangen aangezien de cellen dan teveel versleten zijn.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
flippy.nl schreef op donderdag 24 september 2015 @ 10:11:
let op dat veel laders pas hun voltage op de lijn zetten als ze een weerstand meten (accu aangesloten).

als je een 100k weerstand of zo tussen de polen zet denkt de lader dat er een accu aanhangt en zal dan gewoon zijn voltage geven die hij hoort te geven.
Je had gelijk! Het EVC heeft een nieuwe lader geregeld en de man heeft deze eerst ook doorgemeten: zelfde als de kapotte lader, ook een variërende spanning. Hij gaf aan dat het dan waarschijnlijk toch aan de accu of bms moest liggen. Ik heb op eigen verzoek toch de nieuwe lader opgehaald en getest en deze werkt wel. Opluchting dat het niet de accu was die stuk is.
Wel apart dat deze man deze kennis blijkbaar (nog) niet had. Dat geeft te denken. Wel weer wat geleerd in ieder geval. Wat er nou mis is met de oude lader blijft echter een raadsel.

[Voor 3% gewijzigd door Joris 407 op 08-10-2015 13:12]

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
kennis is dramatisch op zijn best, zelfs bij de "fabriekanten" van E fietsen of scooters. de "technische"dienst van qwic komt niet verder dan een schemaatje met kleurtjes als je vraagt om specificaties van de gashandel of controller. compleet hopelooos volk. kan beter hier gaan vragen.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Er zit niets anders op dan elkaar wijzer te maken!

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
in de praktijk hoef je niet te rekenen op dealers. gewoon zorgen dat je een scooter koopt die redelijk bekend staat en eventueel bereid bent om bijvoorbeeld de controller en/of motor te vervangen en natuurlijk de accu als je na 2 jaar erachter komt dat de kwaliteit van die accus gewoon ruk is.

ik koop gewoon een 100 euro kostende scooter met rotte accus en meubel er zelf een nieuwe accu in die wel 10 jaar meegaat en een nieuwe controller voor wat meer "sjeu" bij het stoplicht want dat is niks anders als een 5 tal draden omgooien en ben alsnog voor ruim onder de 1500 klaar en hou er een goed scootertje aan over die 150km doet met een lading van 1 euro.

[Voor 4% gewijzigd door flippy op 08-10-2015 19:51]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
flippy.nl schreef op donderdag 08 oktober 2015 @ 19:51:
in de praktijk hoef je niet te rekenen op dealers.
Daar ben ik achter ja. De Motoport in Womerveer zegt in middels geen dealer meer te zijn van Govecs.
Ik: 'o, hoezo?'
Motoport: 'vanwege dit soort problemen' (red: lader / accu / bms / controller stuk)
Ik: 'o, dat is bemoedigend nu ik net 2 weken een elektrische scooter heb. Maar kunt u me nog wel helpen?'
Motoport: 'Ja hoor, over een maand hebben we een gaatje'
Ik: 'ok, dan ga ik het anders proberen'

En via eric-pvt bij EVC te Heemskerk beland waar ze wel correct helpen. Is geen dealer, maar in ieder geval WILLEN ze hier. De kennis lijkt dus nog iets onder de maat. Nou ja, in combinatie met Tweakers komen we er wel.

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Ja, zo zie ik het ook. Je loopt risico bij het pionieren. Ik krijg zoveel sceptische reacties van vrienden en collega's. 'mensen komen terug van al die elektrische dingen, wat als de accu stuk is?' Ja, dan ben je aan de beurt. En ja, het heeft me aardig moeite gekost om dat ding weer rijdend te krijgen, terwijl er slechts een lader stuk was. Nou ja, het zij zo. Ik wil proberen niet meer €2800,- per jaar aan een kleine (2e) auto uit te geven. Lukt het niet, dan heb ik het wel geprobeerd.

[Voor 79% gewijzigd door Joris 407 op 09-10-2015 10:04]

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Monstarr076 schreef op vrijdag 09 oktober 2015 @ 10:35:
Oh en een LiFePO4/Lithium accu zou ik niet laden met een standaard voeding die toevallig qua laadvoeding overeen komt met de originele charger.
Een standaard voeding werkt niet met laadcyclessen wat zorgt voor een niet optimaal laadproces en slaat niet af wanneer de accu volgeladen is.

Een Lithium laadproces is namelijk voor het grootste deel stroom pompen met de constant current cyclus en aan het eind van het opladen de BMS zn werk laten doen en de laatste joules erin pompen met de constant voltage mode.
sorry, daar klopt bar weinig van.

elke stroombron die de correcte voltages geeft kan gebruikt worden om een lithium accu op te laden. achter is het erg belangrijk dat je lader niet teveel vermogen kan geven tijdens de bulk fase (laden tot ~85%). in de praktijk hoef je daar niet bang voor te zijn omdat 99% van de lood accu laders extreem onderbemeten zijn voor lithium maatstaven.
voorbeeld: (mijn eigen scooter)

48v loodaccu (4x 12v)
lader die bijgeleverd is kan 3 voltages leveren die instelbaar is via schakelaar voor lage buitentempereaturen.
ik heb die schakelaar eruit gehaald en de lader afgesteld op 54.6v (13x 4.2v).
aangezien de lader slechts een miezerige 5.5A kan leveren en de 87Ah accu die ik gemaakt hebt een NOMINAAL laadvermogen (volgens specsheet van de cellen) van bijna 40A (en bijna 90 als ik het echt zou willen) kan ik dus NOOIT buiten de specificaties komen van wat een lipo pakket als de mijne aankan.

wat denk je wat een 5A 54.6v "loodaccu" lader anders doet dan een 5A 54.6v "lithium" lader?

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Monstarr076 schreef op zondag 11 oktober 2015 @ 09:05:
Ik had t over een standaard voeding tov een charger. Heb t niet gehad over t verschil van lood en lithium laden.
Gebruik zelf ook een 48 volt Meanwell loodcharger voor m'n 48 volt lifepo4 pack. Werkt prima en slaat af wanneer deze vol is.
ik neem nu aan dat je doelt op "slimme" laders. ook die maken geen verschil uit. al zal het eerder problemen opleveren aan de kant van de lader aangezien een lege life accu een stuk lager voltage heeft dan een loodaccu. grote kans dat de lader gewoon zegt "die accu is stuk, ik doe helemaal niks met dat ding". als je een veel te slimme lader pakt en dat ding op een balanceerprogramma zet (waarbij het voltage hoger word) word het problematisch. zulke laders heb ik echter nog nooit gezien bij een scooter aangezien die veel meer kosten en meestal niet verder komen dan 24v versies. 48 en 72v zijn bijna ontvindbaar of verkrijgbaar bij specialistische bedrijven. hier niet van toepassing dus.

echter alle laders die ik bij brommers heb gezien zijn gewoon heerlijk domme voedingen die gewoon proberen op hun nominale ingestelde voltage uit te komen, de fabrikant van de scooter heeft een lader/voeding uitgezocht die het aantal Ah's door 8 deelt en dat als laadvermogen kiest. in mijn geval dus een 35Ah levert een 5A lader op ivm de chemie van loodaccu's die gewoon 8~12 uur nodig hebben. echter hebben lipo's een laadcurve van 1 a 2 uur dus kan je een veel sterkere lader pakken.

als je een bms hebt is zelfs een lader die afslaat direct als het amperage te ver daalt (als accu vol is) niet eens handig. de bms krijgt dan niet de tijd om de cellen deftig te balanceren aangezien onze pakketen redelijk groot zijn en de balanceervermogens erg laag.
Erasmo schreef op zondag 11 oktober 2015 @ 09:31:
Maar zit daar nog een bms tussen wat het een en ander regelt? Lithium opladen met een loodcyclus lijkt me op de lange termijn echt niet goed voor de cellen.
ook loodaccu's hebben eigenlijk een bms nodig O-)

mijn scooter heb ik voor 100 gekocht omdat er uiteindelijk 1 cel stuk was van de 24 (6 cellen per accu) en die dus de rest meetrok. een bms zou in dit geval schade aan de rest van de accus hebben voorkomen.

en lipo's hebben niet echt last van de laadcyclussen die "slimme" loodladers geven. meer waarschijnlijk is dat slimme laders gewoon dienst weigeren als de accu leeg is ivm te laag voltage en domme laders zijn gewoon geschikt voor lipo aangezien die geen hogere voltage onderhoudscurves (om loodaccu's te balanceren) hebben als de accu vol is.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
ik moet de E scooter nog zien die zulke snuggere laders meegeleverd krijgt van een fabrikant. en dan nog zal een BMS pogingen van zulke laders gewoon de boel afkappen.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Ik rijdt weer heerlijk op het scootertje naar het werk, maar ook met deze nieuwe lader heb ik het probleem dat mijn gecombineerde aardlekautomaat (tuingroep) er af en toe uit vliegt.
Hebben jullie een idee waarom dit gebeurd? Zou ik een trage aardlek moeten proberen? Zijn die er gecombineerd met automaat? Of is het zo dat de lader of de accu nog even stroom naar het net stuurt als ik direct na het rijden de stekker van de lader in het stopcontact stop (opgeladen condensator)? Of loopt er korte tijd een piekstroom bij het aanzetten van de lader?

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
De groep is specifiek voor de tuin / schuur. De kabel loopt van de meterkast naar een lasdoos en WCD aan het huis en daarna door de tuin naar de schuur. Er brandt hooguit een lampje op dezelfde groep, verder niets.
Ik kan de lasdoos, WCD en verdere kabelloop checken, maar alles is nieuw, behalve de lasdoos en wcd in de schuur waar de lader in gaat. Deze zal ik checken. Maar het probleem was er met mijn oude lader ook al toen het warmer was.

Heb wat gegoogeld en een trage automaat lijkt alleen van toepassing te zijn op kortsluiting, niet op het aardlekgedeelte. Dus trage aardlek bestaat niet?

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Ik ga e.e.a. nalopen. En een piekbelasting bij inschakelen? Zou dat mogelijk zijn bij laders (by design of defect)? Dat niet de aardlek, maar de automaat aangesproken wordt?
Zou het kunnen helpen als ik een schakelaar in de kabel zet, zodat ik niet inschakel door de stekker in het stopcontact te doen, maar middels de schakelaar?

Edit: O, ik bedenk me net nog iets: bij het EVC deed mijn oude lader ook de stop eruit vliegen. Dat duidt er dus toch op dat het gezocht moet worden in (een eigenschap van) de lader en niet in de installatie (thuis of daar).

Edit 2: zou dit helpen?

[Voor 63% gewijzigd door Joris 407 op 14-10-2015 13:33]

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Proton_ schreef op woensdag 14 oktober 2015 @ 14:34:
Probeer eerst uit te sluiten waarom de beveiliging ingrijpt: is dat op overbelasting of op een aardlek?
Vaak is er een indicatorvlakje dat een andere kleur heeft afhankelijk van hoe hij uitspringt; met de testknop zie je wat hij doet in geval van een aardlek.
Ja, dan wordt het blauwe vlakje geel als ik het me goed herinner. Maar het vlakje is niet geel wanneer de lader de automaat aanspreekt. Kan ik dan concluderen dat het overbelasting is?

[Voor 50% gewijzigd door Joris 407 op 14-10-2015 14:37]

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Proton_ schreef op woensdag 14 oktober 2015 @ 14:46:
Dan is het idd overbelasting.
IIRC had je een 84V/10A lader => ~ 1 kW AC belasting.
Ik zou dan verwachten dat hij er hoogstens uitspringt bij het inprikken en niet tijdens het laden.
Wat voor automaat is het? Een B 16A / 30mA of iets anders?
Ja, maar de nieuwe lader is 84V/ 8A.
Hij springt er alleen uit bij het inprikken.
Ik denk dat het inderdaad een B 16A / 30mA is. Vrij standaard toch? Ik ga vanavond checken in de meterkast.
Zou een automaat met C-karakteristiek voor mij dan ook de oplossing zijn? Mag dat voor 'huishoudelijk gebruik'?

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Proton_ schreef op woensdag 14 oktober 2015 @ 15:01:
Ik neem aan dat je de lader inprikt vóór dat hij aan de scooter hangt?
Als de rest van de installatie ook die piekstroom aan kan, is een C karakteristiek een optie. Uitgangspunt is natuurlijk dat de beveiliging uitschakelt voordat er iets anders in rook op gaat.
Toch lijkt me een softstarter of NTC in de lader een nettere oplossing, je kunt dan veilig nog eens ergens anders opladen.
Ik verbind eerst de connector van de lader met de connector van de scooter. Daarna gaat de steker van de lader in de wcd. Dit om eventuele vonken aan de scooterzijde te voorkomen. Zou ik dit andersom moeten doen?
Wat is een NTC?

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Origineel zit de lader weggewerkt in de scooter en heb je alleen een stekker die je in het stopcontact stopt. Ik heb bij mijn scooter een losse lader (in opdracht van de 1e eigenaar zo omgebouwd door de dealer). In de originele situatie heb je dus geen keuze wat je eerst doet en deze situatie komt overeen met hoe ik het nu doe.

Ik denk toch dat ik zo'n inschakelstroombegrenzer ga proberen. Die kan ik dan ook nog eens meenemen als ik op mijn werk wil laden.

Edit: ik kreeg net van EVC het advies om aan te sluiten zoals jij zij: eerst stekker in WCD dan scooterconnector, dat eerst maar ff proberen.

[Voor 13% gewijzigd door Joris 407 op 14-10-2015 16:17]

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Nou, dat werkt dus niet. Lader in wcd, lampje ten teken dat laden voltooid is gaat direct aan, terwijl de accu er nog niet aan hangt. Vervolgens scooter aankoppelen, geen verandering.

Toch maar zo'n inschakelstroombegrenzer aanschaffen denk

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Monstarr076 schreef op woensdag 14 oktober 2015 @ 14:06:
Ik heb eenzelfde probleem met mijn puntlas apparaat. Deze heeft een dermate hoge inschakelstroom dat de elektromagnetische beveiliging in de automaat getriggered wordt en de groep laat afslaan. Oplossing voor mij was het toepassen van een C karakteristiek automaat. Deze is bedoeld voor verbruikers met een hogere inschakelstroom.

B=5-10 x Inom
C=10-15x Inom
ik heb hezelfde maar zelfs een C was niet voldoende. ik heb uiteindelijk een 52ohm weerstand (50w) ertussen gezet en die dusdanig geschakeld dat ik eerst de trafo activeer door de weerstand en dan een schakelaar omzet die de weerstand omzeil om daadwerkelijk te kunnen lassen. nu is de inrush van de trafo slechts 1,5A ipv de gemeten 48A.


je kan het klappen van de aardlek voorkomen door een isolatietrafo te gebruiken...

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Ik heb nu een paar dagen de inschakelstroombegrenzer in gebruik en sindsdien is er geen stop meer gesprongen. Het lijkt erop dat ie ook echt zijn werk doet, want bij het insteken van de stekker wordt het lampje op de lader even groen, voorheen sprong daarna de stop en nu niet meer. Vandaag hoorde ik hem zelfs schakelen. Ik ben nog een beetje voorzichtig met mijn conclusie, maar het lijkt dat de oplossing gevonden is.

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Voor de liefhebbers nog even een update: sinds de inschakelstroombegrenzer in gebruik is gaat het laden goed.

Nu met het koudere, natte en mistige weer in combinatie met de blaadjes op de weg kreeg ik behoefte aan meer grip. Daarom all-weather banden laten monteren. Dat rijdt prima, maar ik merk aan de accuinhoud gedurende mijn woonwerkritten dat de accu sneller leeg is. Wellicht dat ik, als het nog kouder wordt en/of er veel wind komt te staan toch de lader (+ inschakelstroombegrenzer) maar weer mee ga nemen om op het werk ook te laden. Just to be sure. En dan niet los onder het zadel, maar in een rugzak om de lader te beschermen tegen schokken.

Mist in het donker is erg vervelend. Het vizier van de helm 'beslaat' waardoor het zicht ernstig belemmert wordt. Met de handschoen het vizier schoonvegen biedt korte tijd wel soelaas. Er zijn wel manieren om hier iets tegen te doen, maar voorlopig zijn we weer even van de mist af. Dan kun je nog beter regen hebben, alhoewel de verlichting van tegenliggers hinderlijk blijft.

Misschien ook een puntje van aandacht voor degenen die een elektrische scooter als alternatief voor de auto overwegen: voor een eerlijke vergelijking van de reistijd moet je ook het aan- en uitkleden meenemen. In mijn geval in de herfst / winter een gevoerde regenbroek, extra trui, sjaal, handschoenen, bergschoenen en helm.

Nu lijkt het alsof ik alleen maar minpuntjes heb, maar ik wil een eerlijk beeld schetsen. Maar de scooter bevalt prima! Het is een fijne 'activiteit' voor en na de werkdag, lekker in de buitenlucht. Zelfs regen is geen echt probleem als je je goed kleedt.
En daarnaast weten dat je elke dag €8,- reiskosten overhoudt :)

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Dankje, die spray weet ik van, moet ik eens testen ja.

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Anoniem: 627452 schreef op vrijdag 27 november 2015 @ 18:16:
Goedenavond,

Gemengde geluiden dus nog over elektrische scooters...
Positieve punten winnen ruimschoots hoor, wat mij betreft! Vooral elke dag €8,- reiskosten opstrijken is erg fijn. Doe dat eens x200 voor de besparing per jaar

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Die appscooter ding (en die andere die je niet op kan laden) is niks anders dan een reguliere chinese scooter met een 4g wifi dongle en tomtom ingebouwd.

Helaas gewoon de zoveelste poging om van de doorsnee hippie geld af te troggelen. Het kost zoveel meer dan zelf een eigen scooter voor de deur hebben staan dat het gewoon niet leuk meer is.

Het is veel goedkoper om een 2e hanse te kopen met versleten loodaccus en voor relatief weinig ombouwen naar lipo en voor 1500 euro heb je een goed aparaat die nog jaren meekan en je weinig kost.

[Voor 27% gewijzigd door flippy op 05-12-2015 11:10]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Een beetje technische kennis is in mijn geval wel makkelijk. De tandriem heeft het begeven en de importeur van Govecs wil mijn locale fietsenmaker niet aan een vervangende riem helpen of aan de informatie die hiervoor nodig is. Pff. Zelf maar een tandriem besteld via mijn werk mbv van gegevens op de riem en google.

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Ja, ik vind het ook erg vreemd. Misschien als ik zelf een dealer zou bellen en een riem bestellen dat het wel zou werken. Maar goed, via mijn werk heb ik 40% korting, dus niet heel erg dat het zo loopt, wel vreemd.

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Freemann schreef op maandag 14 december 2015 @ 16:12:
[...]

hmmm dat klinkt als een prima oplossing.

Wat kost zo'n riem eigenlijk, is het veel werk om hem te vervangen en hoe vaak moet die vervangen worden?
Zonder korting iets van 70 euro. Het is niet veel werk. Alleen voor het op de juiste spanning zetten heb je een tool nodig om deze spanning te meten. Riem zit er nu 8000 km op geloof ik. Mijn leverancier zegt dat de pulley op de motor te klein is en dat alle riemen vroegtijdig zullen uitvallen..foutje in ontwerp van Govecs?

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Kleinere poulie is nodig om de motor (die dus onderbemeten is) genoeg trekkracht te geven.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
De juiste spanning staat in het boekje, weergegeven in Hz: 80-85. Goedkopere tools om de spanning af te stellen werken op drukkracht waarmee je de riem indrukt. Ik weet alleen nog niet hoe je dit omrekent, als dat al mogelijk is.

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Heb m net opgehaald. Ze controleren de spanning met een app van Continental! Ik moet m zelf nog proberen

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
je kan de accus gewoon naar iemand sturen en die strippen en er nieuwe cellen in zetten. ik doe het veel met fietsaccus (zakcentje extra) aangezien de kwaliteit van accus voor fietsen, scooters en eigenlijk alles electrisch is gewoon ruk. geen ander woord voor. het is echt de goedkoopste rommel uit china vaak. of je moet echt de high end fietsen hebben van de grote merken maar 90% is gewoon goedkope rommel uit china.

ik heb zoals je boven kan zien mijn eigen brommeraccu gemaakt en dat ding heeft inmiddels een paar duizend km gereden, kan 180km op een lading doen (met 37km/u max op de huidige instellingen, moest hem minder vermogen geven anders durft de vrouw er niet op te rijden :+ ) en qua slijtage gaat dat ding zoizo de aankomende 12 jaar niet kapot. ik laad hem nu maar tot 90% op en krijg 4x zoveel levenduur erdoor en dankzij het formaat is de belasting zo laag (0.4 ampere) per cel dat ze gewoon bijna niet slijten door het gebruik. tesla gebruikt hetzelfde principe voor hun auto's en die accus zijn ook niet kapot te krijgen en worden zelfs nog zwaarder belast dan de mijne.


ik zou gewoon zo'n brommer kopen (2e hands is VEEL goedkoper) en als de accus slecht worden gewoon contact opnemen met een "handige harry" zoals ik die de scooter kan ombouwen met nieuwe high end cellen en indien de bestaande controller bijvoorbeeld regeneratie mist (heel erg fijn!!!!!!) omdat het zo'n goedkoop ding uit china is kan je het overwegen (ik raad het zeker aan) om de controller te vervangen en zo een nog stillere motor te krijgen, regen erbij te krijgen en gewoon via bleutooth en een app op je telefoon de instellingen van de brommer te kunnen wijzigen (topsnelheid, trekkracht en veel meer).

ik heb mijn brommer voor 100 euro op marktplaats gekocht met rotte loodaccus erin en heb er zelf een kleine 1500 euro aan uitgegeven en heb nu een scooter die 180+km kan rijden op 1 lading, een ingebouwde lader heeft, de 0-60 kan doen in minder dan 3 seconden en de aankomende 10 jaar geen onderhoud nodig heeft behalve nieuwe bandjes. de remmen slijten niet want ik rem volledig door de regeneratie. alleen bij noodstops gebruik ik de schijfremmen of om niet weg te rollen bij het stoplicht...

[Voor 6% gewijzigd door flippy op 01-07-2016 19:32]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Stef87 schreef op zondag 03 juli 2016 @ 02:01:
[...]

Heb je wat foto's en meer informatie :)? Klinkt tof allemaal
informatie heb ik wel, veel foto's niet.

voorbeeld van de accu die ik nu net klaar heb en enkele foto's nog van heb:

een bestaande chinese kit die je op veel fietsen ziet heeft deze cellen:en die zie ik in deze packs zitten:
die cellen zijn gewoon ruk.

ik vervang deze bijvoorbeeld door samsung 29E's of panasonic PF (3400mha) als men maximale capaciteit wilt

ik maak dan een enkel blok van circa 60 cellen en sluit die weer aan op de orginele BMS die erin zit. vaak is dat flink klooien omdat de houders net een haartje te groot zijn maar dan zit het tenminste wel goed vast.

tijdens het puntlassen:

dan heb ik zoizo de capaciteit van 10Ah (op papier, in de praktijk zijn die chinese cellen 7.5Ah) verhoogt naar 17.5Ah en zelfs met de panasonics naar 20.5Ah.

de accu van mijn brommer zit op de plek waar eerst 2 AGM accus zaten (de grote accubak onder het zadelopbergruimte) en is opgebouwd uit 3 lagen met elk 4 groepen van 30 cellen:ja ik heb OCD als het gaat om het plaatsen van de cellen:


meer foto's van de accus heb ik niet aangezien ik die niet maak tenzij de klant daarom vraagt.

als men informatie wil kan ik die rustig geven echter dient men wel enigsinds gericht te vragen....
Jack schreef op zondag 03 juli 2016 @ 17:27:
[...]

Hoe krijg je dit voor elkaar? Trek je zelf de stekker eruit of stopt de oplader bij 90%?
de lader is een meanwell HLG-320H-54A. waterdicht en is regelbaar. ik heb hem gewoon afgesteld dat hij bij 53.3v stopt.

1x per 2 maanden of zo stop ik een andere lader aan de orginele aansluiting in de brommer om de accu helemaal vol te krijgen om de cellen te balanceren maar in de praktijk valt de noodzaak daarvoor nog wel mee. o ja, de meanwell zit braaf in de brommer naast de controller en icm met een ingebouwde verlengsnoer van 10 meter in de zadelbagagebak kan je hem overal opladen.
ik heb alleen een extra relais geplaatst die ervoor zorgt dat de lader alleen op de accu word aangesloten als er 220v op staat om te voorkomen dat de accu leegloopt de lader in.

eigenlijk is de meanwell ook geen "officele" lipo lader maar hij doet namelijk exact hetgene wat een dure lipo lader moet doen: het ampere begrenzen en dan het voltage begrenzen. volgens meanwell is het een led driver... O-)
met deze lader zit hij overigens in ongeveer 12 uur van helemaal leeg naar vol. maar dat is totaal niet realistisch aangezien ik 150+km kan rijden in 1x en dat nooit zal doen. ik wou dit bereik zodat ik geen probleem heb als ik hem een keertje vergeet op te laden. en het verlengt ook de levensduur van de totale accu aangezien de belasting over zo'n groot aantal cellen (390) word verdeeld.

vergis je niet, dit pakket kan 1 uur lang meer dan 4kW leveren op 48v of een slordige 12kW voor een kwartiertje... 8)

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
955 euro en 50 cent. :'(

wel gratis verzenden }:O

dat kost alleen die cellen voor mijn brommer.

voor de doorsnee fiests ben je ongeveer 180 euro kwijt voor alleen de cellen.

puntlasmachine is een zelf aangepast sukko ding uit china.

prijzen spreek ik af met de klant. ik vraag niet de hoofdprijs aangezien het voor mij een vorm van ontspanning is (ivm PTSS) en de meeste mensen die tot zover bij mij zijn gekomen zijn ouderen van dagen die gewoon weinig hebben. en aangezien het allemaal maatwerk is qua maten en vormen en belasting moet ik alles uitrekenen welke cellen uberhaupt mogelijk zijn. een accupakket voor een fiets heeft hele andere eisen als die voor een scootmobiel.


onkosten naar boven afgerond + een schappelijk bedrag voor mijn arbeid zeg ik maar zelf. ik ben hier mee begonnen omdat ik het leuk vind en er niet van hou dat mensen worden genaait bij de fiestenwinkel met accus van 700 euro waar voor 100 euro aan rommel inzit en omdat ik iets moet doen om mijn hoofdje bezig te houden zodat ik niet aan nare dingen hoef te denken. en voor mijn levensonderhoud hoef ik het niet te doen want dan moet ik zoveel vragen dat het niet leuk meer is en daar is gewoon niet genoeg werk voor te vinden.

ik zou graag mijn levensonderhoud ervan willen maken maar dan moet ik meer gaan in de richting van boten en groter spul ombouden van loodaccus naar lithium. nu doe ik gewoon voor lui die via via mijn nummer krijgen en hun boot hoger in het water willen hebben en niet meer een halve ton aan accus in het vooronder te moeten hebben om de senseo te kunnen gebruiken zonder meteen de motor te hoeven starten.

[Voor 142% gewijzigd door flippy op 03-07-2016 20:46]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
orginele electroncica doe ik niks aan. je hebt wel fietsen zoals sparta die een vendor lock op de accu/BMS hebben zitten maar daar kom ik niet aan. als jij 3 ruggen voor een merkfiets uitgeeft moet je ook maar op de blaren zitten als je accu naar de vaantjes is. dat 0-100% onzin is daar een onderdeel van. enigste wat ik doe op verzoek is de orginele shunt aanpassen zodat je meer vermogen kan trekken dan de 250W die normaal beschikbaar is. met die goedkope meuk uit china wat op de meeste fietsen zit is dat ook geen probleem, zolang ze maar genoeg volt krijgen is het goed. laptopcellen vervangen is ook onmogelijk, die electroncia schakelt zichzelf uit zodra je de cellen afkoppelt. die kan je alleen resetten met hele dure EEPROM aparatuur en software. alleen die aftermakert chinese laptoppacks kan je zelf accus vervangen maar lekker werkt het nooit meer.

ik blijf altijd bij de orginele setup, dus geen nieuwe BMS tenzij die er niet is dan zet ik er wel eentje in gewoon om vlammen en overige spannende dingen te voorkomen, ik wil niet dat accu's spannend zijn.

en ik praat rustig over wat ik doe en HOE ik het doe als mensen dat willen weten.
als iemand van mijn kunstjes gebruik willen maken is dat ook best maar ik kom hier niet om zieltjes te winnen om de verwarming aan te houden. ik zet het hier juist neer zodat anderen van mijn kennis gebruik kunnen maken zodat ze kunnen voorkomen dat ze een kat in de zak kopen of just knaken besparen, het delen van kennis was volgens mij de hele opzet van dit forum. ;)

kijk maar eens naar louis rossmann op joubuis, geweldige vent en is ook 100% eerlijk over hoe hij alles doet en laat het ook zien (terwijl hij zeikt over wat voor rommel apple is :+ ). ik probleer hetzelfde als mensen het aan mij vragen; ik deel met alle liefde mijn kennis en als jij het ook wil proberen help ik er erbij.

[Voor 29% gewijzigd door flippy op 03-07-2016 21:16]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
scooters hebben geen vendor lock op de accu's, alleen sparta heeft dat dus voor scooters ben je helemaal vrij om te klooien.

let wel op het volgende: de meeste (lees: alle) motocontrollers reguleren met de gashandel het toerental, niet de trekkracht. dus ook al geef je een klein beetje gas bij zal je alsnog "vol gas" accelereren. dat geeft een beetje raar gevoel aangezien een electromotor altijd even hard trekt.
als men dat irritant vind kan men de controller vervangen door eentje die met de gashandel de trekkracht regelt ipv toerental. je kan dan ook VEEL meer trekkracht krijgen, vooral bij stilstand word het dan ineens erg leuk bij het stoplicht. de trendy is bekend voor mij en de controller in dat ding is gewoon geweldig irritant op de gashandel. op zijn minst zou ik die vervangen door een kelly controller of eentje met trekkracht op de gashandel ipv toerental. vooral het voordeel dat je hem kan programmeren via een usb kabeltje (of blutooth) op je telefoon is een pluspunt.

[Voor 6% gewijzigd door flippy op 04-07-2016 12:06]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
novox is het zelfde als die qwic emoto 87 maar dan een ander stickertje. dat geld voor 90% van de scooters trouwens. het frame is nagenoeg universeel alleen de bekapping is anders en soms is alleen de sticker anders.
mijn huidige scooter is een emoto 87 die ik dus al helemaal heb aangepast. de novox zal onderhuids niet anders zijn.

de geovecs hebben de accus op het voetengedeelte zitten en daar kan je dus een prachtige accu inzetten. ik heb die nog niet in mn vingers gehad maar ik vind persoonlijk die oplossing beter aangezien al het gewicht dan extreem laag komt te zitten.

voor mij zijn looks totaal niet belangrijk, ik vind de techniek veel belangrijker en de mogelijkheid om het aan te passen als het me niet aanstaat. zo'n novi c scooter is dus gewoon ruk omdat dat ding met verwisselbare accus werkt die onmogelijke maten hebben. zo'n brommer wil je dus niet aangezien je bij hun moet aanbellen voor een passende accu.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
in mijn ervaring zou ik garages/fietswinkels met een grote bocht omzeilen. 99% weet gewoon de ballen ervan en hebben nooit meer geleerd dan om te gaan met gloeilampjes en dynamo's. een andere controller monteren zullen ze ook nooit doen simpelweg vanwege het feit dat ze geen garantie kunnen leveren en ineens zonder werkplaatshandleiding moeten werken. ik betwijfel of je een toko kan vinden die bereid is om het te doen en als ze het doen zal het meer kosten dan de controller uberhaupt kost.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
het bewaren op kamertemperatuur is niet geweldig van invloed. zodra je naar buiten gaat en het is koud zal de capaciteit afnemen naarmate de accu afkoelt. voor deze reden heeft de tesla ook een verwarmde accu.
sltijage is 90% afhanelijk van hoe hard je de accu onlaad en oplaad en hoe ver. de lader bijstellen tot 90% kan nanmelijk de levenduur minstens verdubbelen.

ik zou kijken of je niet in een aanpassing kan doen in de kelder (stroom van lamp in kelder aftappen O-) ) of gewoon wat ik doe: opladen op het werk.

[Voor 17% gewijzigd door flippy op 07-07-2016 17:16]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
nee, scooters hebben dat niet omdat dat teveel in het bereik hakt wat toch al te klein is.

bij tesla kan je bijvoorbeeld de "range mode" aanzetten en dan laad de auto wel op tot 4.2v per cel ipv 4.05v.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
maar even wat foto's gemaakt waar mogelijk om een beeld te krijgen wat ik heb gedaan.


scooter hangt braaf aan de lader:

je ziet 2 kabels, de witte is de vaste lader die tot 90% gaat en de zwarte is de losse lader die hem tot 100% volgooit om de cellen te balanceren af en toe of om verder te kunnen rijden.
en je ziet nog de kappen van de novox liggen die ik nog onder handen moet nemen als de financien het wat beter toelaten.
diegene met een scherp oog kunnen ook de xenonlens zien zitten. stuk beter dan dat waxinelichtje wat er normaal inzit.in de bak, zwart plaatje is los zodat ik makkelijk bij de BMS kan en metingen kan doen om toe zien af alles nog 100% in orde is zonder de halve brommer te moeten slopen. de usb kabel is om de controller te kunnen programmeren tijdens het rijden met de telefoon, de nieuwe versies hebben zelfs blutooth voor de nog luiere mensen onder ons:
de achterkant waar de controller zit en de lader. dat grote ding is de lader.
het relais wat nog een beetje loshangt (moet nog beugel voor maken) zorgt ervoor dat de lader fysiek word losgekoppeld van de accu als er geen 220v is om te voorkomen dat de lader de accu leegtrekt.
(plastic zak zit bandenschuim en zo in.)

[Voor 10% gewijzigd door flippy op 17-07-2016 16:27]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Erasmo schreef op zondag 17 juli 2016 @ 16:46:
Is het wellicht geen idee om cellen uit gecrashte elektrische auto's te recyclen voor in de scooters? Is minder duur dus je kan er meer in leggen.
is te duur en de maatvoering is onhandig in vergelijking met nieuwe cellen.
No Hands schreef op zondag 17 juli 2016 @ 17:09:
Flippy, waar haal jij BMS vandaan of maak je die ook zelf?
http://bestechpower.com

minimale bestelhoeveelheid is 2, dus het kan duur worden als je het op een budget wil doen. maar de kwaliteit is een stuk beter dan wat je krijgt bij bmsbattery of vergelijkbare toko's. daar heb ik het eerst geprobeerd en die bmd heeft het ongeveer 10km volgehouden voordat alle imitatie fets hun reet eruit bliezen:ik heb inmiddels ook afgeleerd om de goekope meuk uit china te halen qua nikkel strips. de strips die ik had waren staal met een laagje nikkel erover. veel meer weerstand en het roest.

nu via aliexpress bij een fabriek het besteld (meteen een stuk dikker) en als ik de accu uit de qwic haal en in de novox bouw ga ik de hele accu opnieuw opbouwen met de nieuwe strip zodat ik niet meer zoveel vermogen verlies in de accu en er minder risic is op smelten bij hoge vermogens.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Yongshi schreef op maandag 01 augustus 2016 @ 21:31:
Eigenlijk wil ik er nog een andere controller in zetten, flippy heirboven had het over een controller op trekkracht, zodat het gassen wat aangenamer wordt. Als deze ook meteen regeneratief kan remmen en een hogere snelheid kan instellen dan is dat helemaal prima. Misschien weet flippy dan welke ik moet hebben?
Hiernaast is een fietsbel een must, mensen zijn al snel geirriteerd dat ik toeterend voorbij wil, terwijl ze niet realiseren dat ze anders niet hadden geweten dat ik er was. Ook ga ik mijn laadkapel splitsen zodat ik beiden accu's tegelijk kan opladen als ik ze mee naar binnen neem. Nu kan ik dat enkel om en om.
het gemakkelijkste en goedkoopste is een kelly controller.

hier heb je een goed voorbeeld: http://kellycontroller.co...or-controller-p-1348.html

deze gebruik ik ook momenteel en kan makkelijk mee en heeft veel mogelijkheden om dingen aan te passen naar je eigen wens qua trekvermogen en gasrespons. je kan zelfs analoog regeneratief remmen als je de remhandel aanpast met een hall sensor.

laadkabel kan je splitsen maar is zeker niet aan te raden zonder aanpassingen. als namelijk 1 accu leeg is en de andere voller is gaat de ene accu al zijn vermogen dumpen in de lege accu. dat kan rustig in de honderden amperes lopen en dus zal binnen enkele seconden alle bekabeling doorbranden.

je kan dat voorkomen door diodes te gebruiken maar dan moet je ook de lader even bijstellen om het verval in voltage op te vangen die de diodes veroorzaken.
Roppedop schreef op dinsdag 02 augustus 2016 @ 10:53:
Voeding splitsen lijkt me niet zo maar kunnen trouwens. Kan dat ding wel genoeg stroom/vermogen leveren om twee accu's tegelijkertijd te laden?
het vermogen van de lader is totaal niet van belang in vergelijking met de groote van de accu. het word pas een probleem als je lader meer vermogen kan leveren dan de accu kan verwerken. zulke accus wil je zoizo in meer dan 1 uur opladen. sneller sloopt de accu gewoon onnodig.
dus een 48v 40Ah accu kan dus opgeladen worden met bijna 2kW zonder dat je de accu sloopt. de meeste laders zijn nog geen 300W, dus dat is geen enkel probleem. mijn "zware" 4.1kWh accu is volgens de specs in staat om met bijna 6kW opgeladen te worden dus zou ik doodleuk krachtstroom moeten aanleggen met zo'n enorme rode stekker om de brommer in 45 minuten weer vol te hebben. 8)7

[Voor 4% gewijzigd door flippy op 03-08-2016 12:36]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
of je haalt op ebay voor weinig een 2 lader erbij.... O-)

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
je kan google maps gebruiken op de fiets stand.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
ik gebruik een oude android die alleen google maps draait zonder simkaart en heeft nederland al ingeladen op de sdkaart. werkt volledig gescheiden van internet dus jou "big brother is watching you" angsten kan je achterwege laten.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
de FET's van de meeste BMS'sen zijn erg slecht. veel te veel RDSon en fikken door als je ze een beetje belast.

je kan een goedkope BMS gebruiken maar bestel dan gelijk even een zak met nieuwe fets erbij en reserveer een uurtje of zo aan soldeerwerk.

ik zou persoonlijk oude cellen gewoon weggooien. hergebruiken levert je een berg gezeik op met balanceren van de cellen zodat elke groep dezelfde capaciteit heeft.

een panasonic NCR18650PF kost momenteel 3,25 ex verzenden bij nkon. daarmee kan je heel snel een heel sterk pakket maken en die ook nog eens klein is. die oude laptopcellen kunnen met moeite 1C (nog geen 2A in de praktijk) leveren, die panasonics doen 10A zonder problemen.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
aliexpress zou ik eventjes niet doen. dat zijn neppers met een fake hoesje. dan zit je nog met oude laptopcellen te klooien. :'(

gewoon fijn bij nkon bestellen. ;)

waarom trouwens een 24v accu? waar ga je het voor gebruiken?

o ja, bmstech heeft een minimum ordergroote van 2. O-)

[Voor 46% gewijzigd door flippy op 10-08-2016 20:38]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
erg mooi speelgoed en uitbreidbaar naar een hoger voltage wat weer een efficientiewinst oplevert.

zal niet goedkoop zijn maar is wel een echte "1 stap en klaar voor de aankomende 10 jaar" aangezien je deze kan gebruiken tot 72v accu's wat een behoorlijke efficentiewinst oplevert. als je met zonnecellen bezig gaat is dat natuurlijk het belangrijkste.

ik zit er nog over na te denken om deze bms te gebruiken in de brommers.

[Voor 21% gewijzigd door flippy op 11-08-2016 12:52]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
ik heb inmiddels mail gestuurd naar hun om prijzen op te vragen voor de HCX-D338 en de 19S versie van de HCX-D131 met aangepaste balance trigger voltages van 4.15v release van 4.1v.

dat zou de levensduur van de cellen moeten verdubbelen.
de D131 gebruik ik nu in 13S versie in de brommer. ik heb die extra communicatiedingen niet nodig in dat ding. maar als de prijs redelijk is kan het een leuk speeltje zijn.
als ik prijzen heb zet ik die hier neer.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
de D131 met aangepaste voltages kost $55 (minimaal 2)

de D338 kost $130 en de communcatieding die je erbij moet hebben is $300. of je koopt een raspberry of arduino voor 10 euro. O-)

ik bestel gewoon 2 of 3 stuks D131 zodat ik beide brommers kan ombouwen naar het hogere voltage en een bms achter de hand heb.

*knip*, sorry inkoopacties zijn niet meer toegestaan op Tweakers

[Voor 22% gewijzigd door ThinkPad op 12-08-2016 20:31]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
je hebt een paar merken die een c19 of 20 stekker hebben.

ik heb die gewoon eruit gesloopt en een gangbare C14 erin gezet. je kan nu wel 230v op je accu zetten als je dom bent maar het is een stuk handiger in gebruik.

paar weken later was ik er alsnog klaar mee en heb ik gewoon de lader in de brommer gebouwd en 10 meter aan verlengsnoer in de bak, ben je helemaal van het gezeik af en kan je overal laden waar je maar kan.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Leuk, ik heb al lange tijd niet meer in dit topic gekeken, maar leuk dat er activiteit is.
Ik lees dat flippy bijzonder veel kennis heeft die zeer waardevol is.
Wat betreft mijn Govecs en de mogelijkheid om meer vermogen uit de bms te krijgen zou ik dat wel afraden: zoals iemand hierboven al zei, de pulley op de motor is dusdanig klein dat meer vermogen overbrengen kan leiden tot verspringen of breuk van de tandriem. Ik heb aardig wat problemen gehad met kapotte tandriemen. Het lijkt erop dat ik de problemen nu de baas ben, de pulleys bleken niet goed uitgelijnd. Met shim ringen dit in orde gemaakt en nu draait alles al een tijdje als een zonnetje. Maar om de tandriem en de te kleine voorpulley te ontzien durf ik nauwelijks nog de ecostand uit te zetten..
Ik vraag me af of het te doen is om de pulleys te vervangen door andere maten, zonder dat de snelheid en de trekkracht al te veel veranderen.
Verder ben ik geïnteresseerd in herladen tot 90%. Is dat in te stellen op mijn Govecs?
Ook de maximale snelheid zou ik graag van 47 naar bijv. 52 willen hebben.

[Voor 3% gewijzigd door Joris 407 op 08-10-2016 17:33]

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
laden tot 90% is makkelijk met lipo, gewoon de lader afstellen op 4v per cel. dat doet tesla ook met hun packs en die gaan niet stuk. let echter wel op dat je BMS dan niet de cellen goed in balans kan houden want al die chinese meuk balanceert pas als de cel op 4.25v uitkomt en dan stoken ze warmte weg tot de cel op 4.2 zit en al die tijd ben je de cel aan het verneuken. een slimme bms die al direct met laden begint af te stoken waar nodig voordat de cellen opgeladen zijn is het mooiste. maar dan ben je 150 euro kwijt voor alleen de bms...

meer snelheid kan je alleen doen door meer volts als je een hubmotor hebt of in jou geval met riemen moet je dan een grotere maat pully te monteren. als je dat niet wilt moet je het voltage opkrikken maar je controller en BMS zijn daar niet op gemaakt dus moet je spul gaan vervangen.
slagje grotere band/velg kan natuurlijk ook....


leuk plaatje voor de verhouding slijtage versus voltage:ben je meteen genezen van goedkope BMSén die de cel pas balanceren bij 4.25v :X

[Voor 45% gewijzigd door flippy op 08-10-2016 19:52]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Ok, dus het is bij n Govecs niet middels usb of Bluetooth instellingen in de bms aanpassen.

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
nee, zoizo doen de standaard bmsen dat niet. zo'n chinese bms doet dus niks met laadstromen of voltages, dat regel je met de lader. het enigste wat een bms doet ik kijken of de amperes binnen de perken blijven, de voltages van het hele pack en de indivduele cellen goed blijft en de pack af te sluiten indien nodig. de lader pompt gewoon de accu vol tot het ingestelde voltage.

als je via usb of bluetooth wil pielen met de accu kan je bijvoorbeeld een tinyBMS kopen. kost je 200 eruo met wat kabels en prul maar dan kan je hem wel onder het rijden uitlezen en de voltages en amperes uitlezen. icm met een arduino of zo kan je zelfs een heel mooi verhaal ervan maken aangezien zo'n bms alles logt en de uitleescommando's staan in de handleiding.

als je meer controle wilt over je motor moet je een andere controller kopen. de scooter gaat niks harder qua top (want dat is op voltage ) maar je hebt totale controle over de motor. je kan dus snoeihard trekken van de lijn of juist in de top of lekker gelijkmatig.
bijkomend voordeel dat je dan voorbij de 48v kan aangezien de meeste controllers tot 72v (84v volgeladen) kunnen. dan loopt je brommert rustig over de 70 als je de toeren niet begrenst in de controller.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
als het een loodsversie is kan je hem vrij makkelijk omzetten naar lithium of zelfs lifepo4.

of je vervangt gewoon de kapotte accu. dat is prsijtechnisch nog altijd beter dan een nieuwe brommer kopen.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
de lader kan je los kopen voor 50 dollar op ebay/ali.

maar je kan beter een echte meanwell lader kopen voor 100 en die inbouwen. stuk betrouwbaarder en minder gezeik.

accu's zullen wel rot zijn. dat kan een 1000 euro kosten als je naar lipo wilt met een beetje bereik. (80+km)

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
ik raad zoizo een andere controller aan, een zelf instelbare controller heeft gewoon erg veel voordelen.

lood is gewoon ongeschikt in brommers, je moet 90 kilo meezeulen om 40km te halen als ze nieuw zijn. na een 50~100x opladen is dat al gehalveerd. met een goed ruim bemeten lipo pack die op de plek past van 2 loodaccus en de helft weegt van 1 loodaccu kan rustig 10 jaar meegaan als je hem op de juiste manier instelt.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
96v is niet standaard. mogelijk zijn er een paar die 72v zijn maar niet in nederland. 48 is "veilig" 72v en hoger is dat niet.

ik zou niet speciaal 72+ kiezen voor wat dunnere kabels. in totaal zit er meschien maar 1,5 meter aan accukabel in. of dat nu 16 of 12mm2 is maakt dan niet echt uit qua prijs op een totaalprijs van 1500~2000 euro.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
123RR schreef op dinsdag 27 december 2016 @ 15:57:
Wat is jullie reden om voor een elektrische scooter te kiezen?

Ik heb er interesse in, maar buiten het beperkte bereik kom ik steeds tot de conclusie dat een elektrische scooter economisch niet rendabel is.
ik heb xelf een brommer die 180km doet dus dat is geen issue. (goed, wel mijn eigen accu gemaakt)

alleen het genot van noot meer hoeven trappen om dat kahutding gestart te krijgen in de winter of als het nat is en totaal geen lawaai meer is voor mij al genoeg reden om om te gaan.

de buren blij, ik ben niet doof na 1 uur rijden en met de juiste hardware rij je alle andere brommers en zelfs autos compleet zoek bij het stoplicht. O-)

trouwens: ik doe hem bij de baas in het stopcontact. nog goedkoper en ik mag hem nog binnen zetten ook. 8)

[Voor 6% gewijzigd door flippy op 28-12-2016 14:29]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
als er lipo inzit kan je rustig 30dkm met een accu rijden mits de accu groot genoeg is.

bijna alle scooters hebben lood erin zitten en daarmee kom je een paar duizend km voordat ze gaar zijn.

lithium gaat wel lang mee.

de voordelen van electrisch staat keurig verwoord door mij een paar posts hierboven. O-)

[Voor 61% gewijzigd door flippy op 05-01-2017 09:50]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
dat gebeuren met die bolt is al sinds het begin een wassen neus voor hippies, als het uitkomt kost je het een godsvermogen om ermee te rijden voor een langere tijd.

er zijn genoeg scooters die met een lipo pakket ver genoeg rijden en niks kosten als je hem eenmaal hebt.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
het is zoizo te duur. voor 500 euro minder heb je een ebretti 518 met lipo

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
123RR schreef op dinsdag 27 december 2016 @ 15:57:
Wat is jullie reden om voor een elektrische scooter te kiezen?

Ik heb er interesse in, maar buiten het beperkte bereik kom ik steeds tot de conclusie dat een elektrische scooter economisch niet rendabel is.
Als je hem rijdt ipv een auto wordt de rekensom heel anders. En, als je, zoals in mijn geval, een goede 2e hands deal hebt dan schiet het ook aardig op. Als je het hebt over terugverdientijd dan wordt deze bij de aankoop voor het grootste deel bepaald:).

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • Joris 407
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 10:16
Mr. Detonator schreef op woensdag 4 januari 2017 @ 22:45:

en ook las ik al ergens om de 10.000 km accupakket vervangen ??

dus ik twijfel nog
Op de mijne (lithium) staat nu 12000km, natuurlijk is de range wat afgenomen tov nieuw, maar in mijn geval kan ik er nog jaren mee verder.
Als je een scooter koopt met twee keer de range die je nodig hebt, dan kun je er veel langer mee rijden dan een levensduur opgave van de fabrikant.
Uit mijn hoofd zegt Govecs dat de een accu afgeschreven is als de capaciteit tot 70% is afgenomen. Maar hij mag in mijn geval tot 30% afnemen, dus wat is de waarde van zo'n opgave?

12 x Yingli PANDA YL215C-24b (mono 2580wp) op SMA SB2500TLST-21 op ZZW 35gr. Castricum http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22114&sid=19999; E-max lithium 45km/u scooter ; Douche wtw; waterontharder


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
10k haal je nooit op lood, tenzij je nog een vrachtwagen achter je aan hebt rijden met reserveaccu's.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
dat is dus totaal niet haalbaar voor de doorsnee gebruiker.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
niet op wachten. als ze al uitkomen is dat in de eerste instantie uit gecrashde model 3en gehaald en de prijzen zullen hoog zijn. gewoon de NCR18650B's of vergelijkbaar halen en de accu maken zoals je wilt.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
ligt aan het voltage. voor 3.6v 30Ah ben je ongeveer 9 batterijen kwijt (ik zou gewoon 10 aanhouden). en voor elke 3.6v extra ook weer 10 stuks.
dus een 48v accu zou dus uit 140 stuks bestaan. (3.6*14*10)
en dan heb je ongeveer 1.5kWh. genoeg om een 40km te rijden met ongeveer 40~45km/u als je rustig aan doet en geen rekening houd met sllijtage of reserve.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
welke controller heb je?

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Snow_King schreef op donderdag 23 maart 2017 @ 12:40:
Heeft iemand een idee waar een setje Lithium accu's te kopen voor een Novox C20?

Ik heb deze scooter uit 2011 en de loodaccu's (4x 33Ah) zijn op en zoek wat nieuws. Nu zou ik graag voor Lithium gaan om het bereik hopelijk naar zo'n 80km realistisch te krijgen.

Deze scooter is destijds origineel met Lithium ook verkocht, maar die heb ik dus niet. Iemand een idee wat er in te plaatsen?

Uiteraard ook een andere lader, maar dat staat er los van.

Totale voltage is in ieder geval 48V
ik heb de accu zelf moeten maken uiteindelijk...

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
kijk via de kelly software of de hall sensoren nog goed werken en doe de motor eens opnieuw inleren.

volgende stap is kijken of er geen mosfets zijn doorgebrand.

[Voor 24% gewijzigd door flippy op 28-06-2017 11:42]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
nee. de kelly heeft geen pulsuitgang daarvoor.

beste wat je kan doen is een digitale fietsteller halen en die op je dash schroeven of je dash openmaken en de teller vervangen voor iets anders zoals dit:

http://www.ebay.com/itm/U...:dRoAAOSwN2VZQKn5&vxp=mtr

[Voor 6% gewijzigd door flippy op 11-07-2017 12:07]

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
probleem is dat de voltages niet meer kloppen volgens de orignele controller die in de brommer zit en gewoon dienst weigert zodra je uit het "lood" voltagebereik komt. bij lithium betekent dat dus dat je bij een half-lege accu de controller dus ineens de brui eraan geeft omdat die denkt dat hij leeg is. meer volts werkt ook niet want dan schiet hij ook in de beveiliging. je moet dus ook een andere controller hebben.

je kan ook gaan voor de lifepo4 cellen (die hebben grofweg hetzelfde voltage als loodaccus) maar dat is qua prijs niet advisabel, zijn veel groter dan een accu gemaakt met 18650 cellen en je zit nog steeds opgescheept met een rotte controller die veel herrie maakt. immers is het gezoem (lawaai) dat je hoort van een electrische scooter door de gare chinese inefficente controller gemaakt. een fatsoenlijke controller (daar gaat weer 200 euro) is een stuk efficienter en volledig stil. dat het ook veel meer vermogen en volts aankan (hogere top) is natuurlijk maar een kleine bijzaak. O-)

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
lijkt erop dat je accu gewoon gaar is (meerdere cellen stuk of versleten en de BMS probeert er nog iets van te maken qua bescherming om de cellen boven de 2.5v te houden. is vrij normaal gedrag na een paar duizend km met goedkope cellen.

laten we het erop houden dat de marketingafdeling van geovecs beter is dan de cellen die ze kiezen....

nieuwe (betere) cellen erin en je kan er weer enkele tienduizenden km's tegenaan. de standaard chinese rommel komt meestal niet zover qua levenduur.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
Monstarr076 schreef op dinsdag 25 juli 2017 @ 16:11:
[...]
Govecs maakt gebruik van Panasonic en Samsung cellen. Beide niet uit China en tevens geen rommel. Ik weet niet hoe jij aan je info komt?
als ik zie hoeveel van die accus stuk gaan betwijfel ik ten zeerste of deze origneel zijn en geen imitaties.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.


 • flippy
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Topicstarter
stuur maar een berichtje, mogelijk heb ik iets voor je.

Never attribute to malice what you can attribute to ignorance.

Pagina: 1 2 3 ... 15

Let op:
In Nederland gelden voor (elektrische) snorfietsen en brommers een wettelijke maximum constructiesnelheid. Concreet betekent dit dat een snorfiets of brommer ook niet harder mag kunnen rijden dan de constructiesnelheid horende bij het type.

Technische eisen aan snorfietsen
De overheid stelt onder meer de volgende eisen aan snorfietsen:
 • de maximum constructiesnelheid is 25 kilometer per uur;
 • het maximale motorvermogen is 4 kW;
 • de snorfiets heeft een blauw kenteken;
 • het voertuig moet verzekerd zijn volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen.
Technische eisen aan bromfiets
 • de maximum constructiesnelheid is 45 kilometer per uur;
 • het maximale motorvermogen is 4 kW;
 • de bromfiets heeft een geel bromfietskenteken;
 • het voertuig moet verzekerd zijn volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen.
 • De eisen voor brommers staan in de Regeling voertuigen.
Je scooter modificeren zodat hij harder kan, betekent vrijwel altijd dat hij niet langer meer voldoet aan de eisen van je WA-verzekering en je dus niet langer meer verzekert bent!

Omdat deze aanpassingen bovendien leiden tot een illegaal voertuig, en daarmee een illegale activiteit betreft, is het delen van tips over hoe het uitgevoerd moet worden, dus ook niet toegestaan.

Tips & tricks op deze beperkingen te omzeilen worden gezien als opvoeren en zijn, net als software cracks, illegaal en niet toegestaan op het forum en worden derhalve verwijderd.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee