Onderstaande informatie is gedateerd (2013)
maar we zijn bezig met updaten
standaard beginscherm Confluence Kodi Jarvis
Kodi is een opensource (GPL) sofware mediaspeler voor Linux, OSX, Windows en de XBox1. Met Kodi maak je van elke pc een HTPC om te kunnen genieten van al je foto's, muziek, films, Tv-series en andere videobestanden. Kodi kan niet alleen mediabestanden openen van de pc, maar ook van het thuisnetwerk en zelfs vanaf het internet.
Met het openen van dit nieuwe topic deel zijn we aangekomen bij deel 16. Deel 1 met meer dan 14500 post toe aan een update. Het oude topic dateerde uit begin 2013. Inmiddels hebben we XBMC achter ons gelaten en gaan we nu verder onder de naam KODI.
Historie | Multi Platform | Interface | Media Bibliotheek | Addons | Bediening | Live TV
Waar beginnen | Extra's | How To mediabibliotheek | Versies | FAQ | Handige linkjes | Slot
Waar beginnen | Extra's | How To mediabibliotheek | Versies | FAQ | Handige linkjes | Slot
In 2003 begon de ontwikkeling van XBMC, toen nog XBox Media Center, als opvolger van XBMP(XBox Media Player). Het resultaat van de ontwikkeling was het vrijgeven van XBox Media Center 1.0.0 in juni 2004. Deze eerste versie maakte van de originele XBox van Microsoft een volwaardige mediaspeler welke nagenoeg elk mediabestand kon afspelen. Ruim 2 jaar later in september 2006 zou versie 2.0.0 volgen.
De eerste twee versies van XBMC waren uitsluitend bedoeld voor de originele XBox, maar door het toenemende aanbod van High Definition materiaal ontstond er een probleem. De originele XBox is uitgerust met een 733Mhz processor, wat onvoldoende rekenkracht biedt om 720P en 1080I/P vloeiend te kunnen afspelen. Als oplossing voor het probleem met de oude XBox hebben de ontwikkelaars van XBMC er voor gekozen het XBox platform los te laten en de programmacode te porten naar Linux, Windows en OSX.
In het najaar van 2008 was het dan zover, de eerste stabiele versie van XBMC the next generation. XBMC Atlantis (8.10) werd de eerste versie met ondersteuning voor meerdere platformen. Inmiddels zijn we weer een aantal jaar verder en zijn er al diverse versies voorbij gekomen.
inhoud...
Kodi is beschikbaar voor meerdere platformen. Voor Mac, Windows en de Linux distributies is er een Kodi pakket wat geïnstalleerd wordt als extra programma. Kodi voegt een uitgebreide mediaspeler toe aan je bestaande werkstation.
Om het gevoel van een echte mediaspeler te krijgen is er natuurlijk de mogelijkheid een besturingssysteem volledig te strippen en Kodi te installeren, maar een simpelere oplossing is Kodi voor AppleTV of Kodi Live.
Alle versies van Kodi zijn te downloaden via kodi.tv
XBMC is, zoals de naam al zegt, begonnen als software voor de XBox game console van Microsoft. De XBox was een simpele en goedkope manier om een goed mediacenter in de huiskamer te brengen. Echter heeft de tijd niet stilgestaan en is het aanbod van High Definition-materiaal enorm gegroeid en de XBox is niet in staat om dit af te spelen door gebrek aan geheugen- en processorkracht. Voor de mensen die toch voldoende hebben aan de oude XBox wordt de xbox-versie nog doorontwikkeld alleen niet meer door de mensen van XBMC. De broncode is overgenomen door de mensen van XBMC4XBOX. Voor meer informatie zie de website. http://www.xbmc4xbox.org.
In deel 14 heeft een pol gestaan met de vraag wat nu het meest gebruikte platform is. Uit de cijfers blijkt dat Windows als basis voor Kodi het meest gebruikt is.
inhoud...
Kodi wordt, vanaf de Camelot versie, standaard geleverd met de Confluence skin. De Confluence skin is de opvolger van de Project Mayhem III skin. De nieuwe skin bevat elementen van verschillende populaire skins die beschikbaar zijn. Hieronder volgen een aantal afbeeldingen voor een sfeerimpressie van de skin.
Homescherm (video's).
Homescreen (speelfilms).
Screenshot van filmbibliotheek.
Informatie van film, acteurs/regisseurs/resolutie/codec/geluid/plot,
een cover van de film en in de achtergrond fanart van de film.
Weersvoorspellingen voor vandaag en een korte blik op de komende 4 dagen
Menu tijdens het afspelen van videobestanden.
Instellingen menu
Skinengine
De standaard meegeleverde Confluence skin is natuurlijk een streling voor het oog, maar het is natuurlijk goed mogelijk dat jij daar heel anders over denkt. Om alle gebruikers tevreden te kunnen stellen is Kodi voorzien van een goede skinengine. De skinengine zorgt ervoor dat iedereen zijn eigen skin kan maken of een bestaande skin naar eigen smaak kan aanpassen. Van deze mogelijkheid is dankbaar gebruik gemaakt, er is een ware wildgroei aan skins ontstaan welke zijn samengebracht in het skin subforum op kodi.tv
In deel 14 heeft een pol gestaan over de favoriete skin van de forumbezoekers. De standaard Confluence skin was met grote voorsprong de meest gewilde skin.
inhoud...
Eén van de meest aansprekende mogelijkheden van Kodi is toch wel de mediabibliotheek. Met de mediabibliotheek brengt Kodi overzicht in de steeds groter groeiende mediacollectie van een (boven)gemiddeld huishouden. De mediabestanden worden overzichtelijk weergegeven en voorzien van de nodige extra's om de bibliotheek compleet te maken. Zo zorgen de ingebouwde "scrapers" ervoor dat van elk mediabestand de bijbehorende informatie van het internet wordt gehaald. (hiervoor is dus wel een verbinding nodig met het internet). Om alles leuk weer te geven wordt het mediabestand voorzien van "fanart". Fanart zijn afbeeldingen, dvdcovers en/of banners die zorgen voor de aankleding van de mediabibliotheek.
Na het toevoegen van contentlocaties aan de mediabibliotheek (zie how-to voor uitleg) is het een kwestie van updaten en al je mediabestanden worden toegevoegd. Het updaten kan gedaan worden door "bibliotheek updaten" in het contextmenu te gebruiken, of automatisch bij het opstarten van de htpc. De weergave van aankleding in de bibliotheek is afhankelijk van de gekozen skin en de gebruikte views. Over het algemeen ondersteunen de recentere skins allemaal fanart dus keuze genoeg.
inhoud...
Een van de vernieuwingen voor de 10.00 versie is de toevoeging van een addonsysteem. In de vorige versies was het soms erg ingewikkeld en/of onduidelijk waar scripts, skins en plugins geplaatst moesten worden. Met het nieuwe addonsysteem moet dit probleem zijn opgelost.
Het nieuwe addonsysteem is toegevoegd aan het instellingen menu. In een overzichtlijst worden de verschillende categorieën weergeven. Niet alleen zijn hier de oude scripts en plugins te vinden, maar nu ook softwareonderdelen. Werden er vroeger nog 10 tallen scrapers meegeleverd, nu moet er in het addonsysteem een keuze worden gemaakt.
Een groot voordeel van het nieuwe addonsysteem is dat alles bij elkaar is gekomen. Nooit meer het internet afstruinen naar de nieuwste versie van een skin of plugin. Moest je vroeger de website van een skin in de gaten houden of er vernieuwingen zijn, met het nieuwe systeem is dat verledentijd. Door te kiezen voor automatische updates worden alle addons, bij beschikbaarheid van een nieuwe versie, geüpdatet.
Nog lang niet alle skins en plugins zijn terug te vinden in de Kodi addon repo. Dit komt doordat ontwikkelaars hun skins of plugins nog niet hebben aangepast, of aangeboden hebben aan de ontwikkelaars van Kodi. Addons die al wel geschikt zijn voor de preDharma / svn versies zijn ook op de oude manier (kopiëren/plakken) of via 3rd party repo's te installeren. Voor de installatie van deze addons kun je de installatiehandleiding doorgaans vinden op het Kodi forum
Een lijst met third party repositories is te vinden in de wiki.
inhoud...
Kodi heeft meerdere opties voor het doorlopen van de interface. Standaard is er natuurlijk het gebruik van het toetsenbord, een lijstje met de gebruikte toetsen is te vinden in de Kodi wiki, echter zijn de toetsen naar eigen smaak aan te passen.
Kodi heeft ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een muis. Een aantal skins houdt hier rekening mee, waaronder de standaard Confluence skin, door extra knoppen toe te voegen aan de interface, zoals Start, Stop en het sluiten van menu's. Om de extra knoppen en de muis te activeren dient bij invoerapparaten in het systeeminstellingenmenu (instellingen\systeem\invoer apparaten) het gebruik van de muis geactiveerd te worden.
Naast het toetsenbord en de muis kan Kodi bediend worden met een afstandsbediening. Onder linux wordt hierbij gebruik gemaakt van LIRC. Bij de Windows versie dient er extra software geïnstalleerd te worden, hierover meer in de volgende tutorials (Engels)
Voor de mensen met een smartphone (Android, Windows Phone 7 of Iphone) of een Ipad kunnen voor de bediening van Kodi gebruik maken van diverse apps. De webserver in Kodi dient wel geactiveerd te worden om de apps te kunnen laten werken.
Android: Kore, Official Remote for Kodi
iPhone/ iPad: XBMC Constellation | XBMC Commander
Phone 7 Kodi forumpost
Last but not least behoren joysticks en controllers (dus ook die van xbox en ps3, en ja, ook de wii-mote) tot de mogelijkheden. Het grootste voordeel hiervan is analoge controls (analoog volumeregelen, of analoog voor- en terugspoelen). Alle signalen worden afgehandeld via een keymap. Als een joystick werkt in je besturingssysteem, dan kan je 'm tunen binnen XBMC via de keymaps. Hoe dit werkt staat hier. Windows-gebruikers met Kinect in huis kunnen stoeien met gebaren-controls.
inhoud...
Officieel ondersteunt Kodi nog altijd geen live televisie. De ontwikkeling is nog in volle gang maar er is nog niets bekend over een eventuele toevoeging aan de officiële stabiele versie. Dat het nog niet uit ontwikkeld is wil niet wegnemen dat je er nog geen gebruik van kunt maken. Met behulp van een alternatieve versie voor Kodi wordt het mogelijk om met Kodi live tv te kijken en op te nemen. Kodi werkt daarbij als de aansturing voor het programma wat in de achtergrond meedraait (of extern op een "server"). Een voorbeeld van een dergelijk programma is TV Headend waarover hier op got een topic loopt. Voor meer voorbeelden van de achtergrond programma's en een eerste stap voor het installeren van de alternatieve XBMC versie verwijzen we naar de Kodi wiki
inhoud...
Zo dat Kodi dat lijkt me wel wat, maar ja waar begin ik nu. Goede vraag Kodi is zo veelzijdig en is op zoveel manieren te gebruiken dat moeilijk is om de eerste stap naar de ultieme HTPC te zetten. Voordat je naar de winkel/webshop rent is het goed om Kodi eerst op je gewone computer te installeren. Voor de meeste besturingssystemen is wel een http://kodi.tv/download/ versie beschikbaar die gebruikt kan worden om kennis te maken met Kodi. Als je niet heel veel gebruikt denkt te gaan maken van een mediacenter is dit tevens het eindpunt.
Voor de Kodi-users die een stap verder willen en meer gebruik denken te gaan maken van Kodi wordt het misschien aantrekkelijk om een HTPC aan te gaan schaffen. Om het niet te eenvoudig te maken zijn daarbij ook weer genoeg keuzes en afwegingen te maken. Doordat Kodi inmiddels op diverse platformen beschikbaar is kun je met de hardware alle kanten op.
Allereerst de producten van Apple. De AppleTV1 is inmiddels niet meer (nieuw) verkrijgbaar maar zijn opvolger ATV2 zijn allebei geschikte hardware voor Kodi. Belangrijk detail je AppleTV moet wel gejailbreakt worden en kan geen 1080P weergeven. Op de Iphone en Ipad is het ook mogelijk om Kodi te draaien, let wel ook deze moeten gejailbreakt zijn.
Naast de Apple producten kunnen we ook kiezen voor een pc met een Linux distributie of Windows. De afweging tussen Windows en Linux is puur een persoonlijke. In de voorgaande delen van dit topic zijn al diverse malen “hevige” discussies opgelaaid wat nou het beste is. Eigenlijk is met beide alles mogelijk en is het dus net wat jouw voorkeur heeft. Wat wel belangrijk is om in het achterhoofd te houden is het feit dat AMD zijn Linux drivers voor haar videokaarten niet bovenaan het prioriteitenlijstje heeft staan. Voor Linux gebaseerde HTPC’s is dus de videohardware van Nvidia en Intel de betere keuze. De keuze tussen compacte samengestelde barebones of zelf een stevige HTPC in elkaar zetten is eigenlijk inmiddels ook puur een persoonlijke keuze geworden. De hardwarematige videoversnelling is dusdanig verbeterd dat eigenlijk alle reguliere HD video’s wel afgespeeld kunnen worden met behulp van de rekenkracht van de videokaart en is de processor ondergeschikt.
Als laatste hebben we nog Kodi-live en OpenElec. Beide zijn versies van Kodi die er voor zorgen dat je hardware volledig wordt ingezet voor Kodi. Kodi-live is Ubuntu server met Kodi geïnstalleerd. OpenElec is daarentegen een Linuxkernel met alleen de software die nodig is om Kodi te draaien. In de basis is OpenElec de meest uitgeklede versie en in potentie dus snelle opstarttijden. Belangrijk detail voor OpenElec is dat niet per definitie alle hardware ondersteunt wordt. Hele oude of juist nieuwe hardware kan bijvoorbeeld niet in de kernel verwerkt zitten, waardoor Kodi niet gaat werken. Als laatste hebben we ook nog XBMCfreak met zijn versie van Kodi-live. Het verschil met de standaard versie is dat XBMCfreak een actuelere versie is en standaard met van wat extra’s is voorzien.
Situatie begin augustus 2011
inhoud...
Ik heb nu Kodi draaien op mijn (HT)PC maar zijn er misschien nog leuke extra’s? Maar natuurlijk stopt het niet bij het installeren van Kodi. Alleen Kodi is in de basis voldoende om al je media af te spelen maar om nog meer te kunnen genieten zijn er een aantal extraatjes, dat zorgt voor de kersen op de taart.
Allereerst is er natuurlijk de Retrospect addon. Helaas zit deze addon niet in de standaard addonmanager van Kodi. Om toch de addon te kunnen gebruiken moet de addon gedownload worden. Ga hiervoor naar de website van Grotebozewolf. Het “installeren” van de addon dient te worden gedaan van uit de addonmanager. (installeren mbv zipbestand)
Om ondertiteling te kunnen krijgen bij je videobestanden is het installeren van Kodi Subtitels een aanrader. Kodi Subtitels geeft vanuit een aflevering of film toegang tot bijvoorbeeld de ondertitels van www.opensubtitels.org of www.ondertitel.com. Om daadwerkelijk de addon vanuit de aflevering of film te kunnen starten dient er een snelkoppeling gemaakt te worden bij de skininstellingen. Voor de standaard Confluence skin is dat onder “Add-on snelkoppelingen” en dan “Video-OSD”
Voor de liefhebbers van films of series is het misschien interessant om eens te kijken naar respectievelijk Couchpotato of Sickbeard. Beide zijn programma’s die het web/usenet/torrents in de gaten houden. Wanneer jouw favoriete film of serie ter download wordt aangeboden zullen deze programma’s er voor zorgen dat je downloadprogramma, zoals bijvoorbeeld sabnzbdplus, in actie komt. Omdat er in dit topic in principe niet over deze programma’s gaat wordt hiervoor verwezen naar de topic elders op dit forum. Het grote SABnzbd topic deel 1 [Ervaringen] Sickbeard, Couchpotato e.a.
Voor sommige mensen is één htpc met Kodi onvoldoende en hebben meerdere htpc’s in huis. Om toch door het hele huis dezelfde bibliotheek beschikbaar te hebben is het mogelijk om de mediabibliotheek van Kodi extern te laten draaien. Hiervoor is een pc nodig welke altijd aanstaat al er een htpc op start. Op deze “server” kunnen alle mediabestanden geplaatst worden en er moet een mysql database server draaien. Door de “advancedsetting.xml” te configureren kan Kodi contact maken met de mysql server en worden alle gegevens van de server gehaald. Niet alleen de gegevens van de films of series worden centraal opgeslagen maar ook wat er al bekeken is en of het moment dat er midden in een aflevering gestopt is. Voor een handleiding verwijzen we naar http://lifehacker.com/563...s-every-room-in-the-house
en LinuZZ's Blog: XBMC 12 en 13 MySQL sharing
Met behulp van Trakt is het mogelijk om je series en films die je bekeken hebt bij te houden. Trakt bied je zelfs de mogelijkheid om die informatie te delen via facebook, twitter, fora of een blog. Naast het bijhouden van je bekeken media geeft trakt advies over series of films die misschien bij je passen. Voor meer informatie en de de benodigde bestanden verwijzen we naar Trakt. Om je al verkregen en bekeken series en films toe te voegen hoef je alleen de officiele add-on te installeren uit de repositorie
inhoud...
Bestandsbeheer bij series
Om episodes van series goed te kunnen toevoegen aan de mediabibliotheek is het belangrijk dat de bestanden goed genaamd zijn en er rekening wordt gehouden met de locaties waar de episodes geplaatst worden.
- Begin met een map Series, dit is handig voor het toevoegen van de map in bestandsweergave. (zie content toevoegen in bestandsweergave)
- Plaats in de map "series" de mappen van de verschillende tv-series die je wil toevoegen aan de bibliotheek. Als voorbeeld houden we even de serie "Heroes" aan.
- In de map van de serie Heroes moet voor elk seizoen een nieuwe map worden aangemaakt. Seizoen 01, Seizoen 02, enz... (het gebruik van seizoensmappen is niet verplicht om Kodi goed te laten werken, maar het zorgt wel voor een duidelijke indeling, ook bij het gebruik van bestandsweergave.)
- Als laatste en tevens de belangrijkste stap, worden de videobestanden in het seizoensmapje geplaatst. Houdt bij de naamgeving het volgend formaat aan: Heroes.s01e01.avi ([shownaam].[seizoen][episode].[extensie]). Naast dit format heeft Kodi nog een aantal formats welke ook herkend worden:
Heroes.s01.e01.avi - Heroes.s01_e01.avi - Heroes_[s01]_[e01]_avi - Heroes.1x01.avi - Heroes.101.avi. Om dvd/blu-ray met meerdere episodes toe te voegen aan de bibliotheek moet het image bestand als volgt worden genoemd: heroes.s01e01e02e03e04.iso (voor een uitgebreidere uitleg (Engels) zie de Kodi wiki
- Ga naar Video's
- Open het contextmenu (muis: rechtsklik/keyboard: c/xbox remote: title)
- Kies 'Add Source'
- Browse naar de folder die je wil toevoegen
- Geef een naam aan je source (Movies en TV Shows is het meest voor de hand liggend)
- Bevestig met OK
- Ga op je net toegevoegde source staan
- Open het contextmenu (rechtsklik/c/title)
- Kies 'Set Content'. Het nieuwe schermpje is in 3 stukken opgedeeld
- Linksboven kies je welk type video er zich in je source bevindt
- Ben je met je films bezig, dan kies je hier 'Movies', voor series 'TV Shows' en voor muziekvideo's 'Music Video's' (lijkt me vrij logisch
)
- Rechtsboven kan je je scraper kiezen. Voor mensen die een externe scraper gebruiken (wat ik ten zeerste aanraad!) is dit niet zo van belang.
Voor wie Kodi zelf wil laten scrapen, kies je hier van waar hij de info moet halen. - De opties in het onderste deel van het scherm veranderen naar gelang het type video dat je hierboven hebt gekozen.
- 'Run Automated Scan': deze optie zorgt ervoor dat direct na het sluiten van het venster Kodi al je films naar de Library scant.
- 'Use Folder Names for Lookups': kan soms nodig zijn, afhankelijk van je folderstructuur, bestandsnamen, ... Dit is iets wat je zelf zal moeten testen want het is voor iedereen anders.
- 'Scan Recursively': als je een geneste folderstructuur hebt (zoals bij mij waar Movies nog onderverdeeld is in DVD/HD/SD)
- 'Exclude Path from Library Updates': kan handig zijn als je een folder hebt die je niet in je Library wilt hebben. Bvb. je zelfgemaakte vakantiefilmpjes (of je pornocollectie
)
- Dan nog even OK drukken, en Kodi zal alles beginnen scannen. Afhankelijk van je hoeveelheid films en of je al dan niet een externe scraper hebt gebruikt, kan dit heel snel gaan of uren duren (vooral op de goede ouwe xbox...)
- 'Run Automated Scan': deze optie zorgt ervoor dat direct na het sluiten van het venster Kodi al je films naar de Library scant.
- 'Selected folder contains single TV Show': ??
- 'Exclude Path from Library Updates': kan handig zijn als je een folder hebt die je niet in je Library wilt hebben.
- 'Run Automated Scan': deze optie zorgt ervoor dat direct na het sluiten van het venster Kodi al je films naar de Library scant.
- 'Scan Recursively': als je een geneste folderstructuur hebt (bvb. per muziekgenre opgedeeld)
- 'Exclude Path from Library Updates': kan handig zijn als je een folder hebt die je niet in je Library wilt hebben.
- Dan nog even OK drukken, en Kodi zal alles beginnen scannen. Afhankelijk van je hoeveelheid films en of je al dan niet een externe scraper hebt gebruikt, kan dit heel snel gaan of uren duren (vooral op de goede ouwe xbox...)
inhoud...
Kodi is een softwarepakket wat voordurend in ontwikkeling is. De ontwikkeling heeft tot gevolg dat er heel versies in omloop zijn. Om te voorkomen dat we door de bomen het bos niet meer zien is hier een overzicht met de verschillende versies en waar deze te downloaden zijn.
Stable | Uitontwikkelde versie waarin weinig tot geen bugs zijn te verwachten. Deze zijn te downloaden via [url=http://kodi.tv/download/]kodi.tv/url] |
SVN | Naast de gecompileerde versies kan er ook voor gekozen worden om zelf vanuit de broncode een eigen versie te compileren. Voor een handleiding verwijzen we naar de wiki. |
Nightly | Compileerde versies vanuit de svn. Deze versie wordt met enige regelmaat aangemaakt. Door de lopende ontwikkeling kan deze veel bugs bevatten, of in zijn geheel niet werken. Deze versie zijn te downloaden via de Kodi mirrors(Windows) en via de repositories (Ubuntu/Live). |
inhoud...
- Leuk die rssfeed van kodi.tv maar hoe krijg ik Nu.nl / Tweakers.net als nieuws feed
Verander in de RssFeeds.xml, welke te vinden is in de userdatamap, de inhoud van "set id=1" in één van de onderstaande feed adressen. Twee rssfeeds behoort ook tot de mogelijkheden
XML:1 2 3 4
<set id="1"> <feed updateinterval="15">http://www.nu.nl/feeds/rss/algemeen.rss</feed> <feed updateinterval="15">http://feeds.feedburner.com/tweakers/mixed</feed> </set>
Een andere optie is om gebruik te maken van het rsseditor addon. - Hoe kan ik bestanden uploaden naar Kodi-live vanaf een andere pc?
Kodi-live is standaard voorzien van Openssh wat bestandsoverdracht mogelijk maakt. Met behulp van bijvoorbeeld Filezilla kun je een SFTP verbinding opzetten en bestanden uploaden. - Waaraan moeten mijn mediabestanden voldoen om goed opgenomen te worden in de bibliotheek?
Bij tv-series moet de bestandsnaam een drietal onderdelen bevatten: de naam van de serie, het seizoen en het afleveringsnummer. Als voorbeeld Heroes.s01.e09 (Heroes aflevering 9 van seizoen 1). Naast de bestandsnaam is het belangrijk dat elke serie in een eigen map wordt geplaatst, met eventueel voor elk seizoen een eigen map. Voor meer uitleg over het plaatsen van tvseries in de bibliotheek is er de Engelstalige handleiding van de makers van Kodi. Voor films kan volstaan worden met de naam van de film als bestandsnaam of mapnaam bij dvd bestanden. Zie ook How To - Waar vind ik mijn userdata?
Android Android/data/org.xbmc.kodi/files/.kodi/userdata/ Linux/Live ~/.kodi/userdata/ OpenELEC /storage/.kodi/userdata/ Mac /Users/<your_user_name>/Library/Application Support/Kodi/userdata/ AppleTV users/frontrow/library/application support/XBMC/ iOS /private/var/mobile/Library/Preferences/Kodi/userdata/ Windows %APPDATA%\kodi\userdata Windows (portable mode) %PROGRAMFILES%\Kodi - Moet ik naast Kodi nog andere software installeren, om mijn mediabestanden te kunnen afspelen?
Nee, Kodi is een softwarepakket wat praktisch alle audio, video en afbeeldingen kan afspelen, zonder het installeren van codecpacks of andere software. Voor een overzicht van alle, door Kodi, ondersteunde codecs en containers kun je kijken op Kodi wiki - Mijn skin geeft alleen maar zwart/witte ruis weer als achtergrond?
Veel skins, waaronder MiniMeedia maken gebruik van achtergronden die door de gebruiker kunnen worden ingesteld. Omdat veel Kodi gebruikers al eigen achtergrondafbeeldingen hebben, zijn deze door de makers van sommige skins niet meer toegevoegd. De gebruiker moet zijn eigen achtergronden selecteren in de instellingen. De achtergronden kunnen veelal worden ingesteld per categorie, bijvoorbeeld series, muziek, films of weer. In de openingspost
van de skin MiniMeedia op Kodi.tv worden een groot aantal achtergronden ter download aangeboden. - Mijn films en series worden niet goed opgenomen in de bibliotheek
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom series of films niet goed worden opgenomen.- In de mappen van de film/serie staan .nfo bestanden die niet aangemaakt zijn door Kodi of externe scraper. Kodi kan dan geen goede informatie vinden.
- De naam van de map/bestand voldoet niet aan de standaard naamgeving die nodig is voor Kodi.
- Er zijn meerdere films met dezelfde naam (oplossing is handmatig de film te kiezen en gegevens te updaten)
Om het plot weer te geven, de volgende instelling uitschakelen: Systeem/instellingen/video/bibliotheek/plot van niet bekeken video's verbergen - Hoe krijg ik audio tegelijkertijd over meerdere kanalen
Om niet te hoeven switchen tussen audio kanalen in de instellingen kan het geluid worden uitgezonden over meerdere kanalen. Voor de werkwijze zie deze post op het Kodi forum. - Hoe moet ik Kodi (linux) updaten, zonder opnieuw te installeren?
- Voor de volgende regels uit in de terminal.
- Controleren op updates:
sudo aptitude update
- Updates installeren:
sudo aptitude safe-upgrade
- Hoe behoud ik mijn mediabibliotheek bij een schone installatie?
Twee oplossingen:- Exporteer de bibliotheek met de export functie in het instellingen menu (video)
- Kopieer de userdata map naar andere locatie. Na installatie userdata terug kopiëren.
- Hoe krijg ik op een makkelijke manier ondertiteling bij mijn series?
- Installeer de subtitle addon;
- Kies bij de instellingen van de subtitle addon voor de gewenste bron (bierdopje);
- Kies bij de skininstellingen voor een snelkoppeling naar de locatie van de subtitle addon;
- Open tijdens het kijken van een aflevering het afspeelmenu en druk op de subtitle knop;
- De addon zoek automatisch op basis van de bestandsnaam de juiste ondertiteling.
- Hoe kan ik andere computers opstarten vanuit Kodi
Maak gebruik van de wake on lan addon. - Hoe kan ik een andere computer opstarten bij het opstarten van de htpc (linux)
- Ga naar de terminal;
- Installeer de benodigde pakketen.
sudo apt-get install ethtool wakeonlan -y
- Activeer de wol mogelijkheid
sudo ethtool -s eth0 wol g
- Pas het opstartscript aan.
sudo nano /etc/rc.local
- Voeg voor de exit regel de volgende tekst in:
sleep 15 wakeonlan XX:XX:XX:XX:XX:XX
(verander de x'jes voor het macadres van de op te starten computer.)
(de sleep 15 is nodig om te voorkomen dat het wolscript al uitgevoerd wordt voordat de netwerkkaart actief wordt.)
- Hoe krijg ik de weergave van de temperaturen werkende onder linux (nvidia)
- Ga naar de terminal
- Installeer het benodigde pakket
sudo apt-get install lm-sensors -y
- Voeg de volgende code toe aan de advancedsettings.xml
XML:1 2
<gputempcommand>echo "$(nvidia-settings -c :0 -tq GPUCoreTemp) C"</gputempcommand> <cputempcommand>echo "$(sensors -u | head -6 |grep "temp1_input"| awk '{print $2 }' |awk '{printf("%d\n",$1 + 0.5);}') C"</cputempcommand>
- Hoe houd ik mijn addons up to date?
Het addonsysteem is standaard zo ingesteld, dat het automatisch de nieuwste versies van je geïnstalleerde addons installeert. Als een addon geüpdated is komt er een notificatie op het scherm. - Wat is Openelec?
Openelec is Kodi in de meest pure vorm die er is. Het is niets anders dan een linuxkernel met alle benodigde onderdelen om Kodi te kunnen draaien, inclusief Kodi zelf. Website Openelec - Hoe voeg ik series op dvdmappen (video_ts) toe aan de series bibliotheek ?
De structuur van de mapjes. Het mapje met seizoen xx is optioneel evenals de serienaam na de seizoenmap
code:1
\Serienaam\Seizoen 01\Serienaam s01e01e02e03e04\video_ts\(dvdbestanden)
Aan de advancedsettings.xml voegen we de volgende regels toe.
XML:1 2 3 4 5 6
<tvshowmatching append="no"> <regexp>\[[Ss]([0-9]+)\]_\[[Ee]([0-9]+)\]?([^\\/]*)(?:(?:[\\/]video_ts)[\\/]video_ts.ifo)?</regexp> <regexp>[\._ \[\-\\/]([0-9]+)x([0-9]+)([^\\/]*)(?:(?:[\\/]video_ts)[\\/]video_ts.ifo)?</regexp> <regexp>[Ss]([0-9]+)[\.\-]?[Ee]([0-9]+)([^\\/]*)(?:(?:[\\/]video_ts)[\\/]video_ts.ifo)?</regexp> <regexp>[\._ \-\\/]([0-9]+)([0-9][0-9])([\._ \-][^\\/]*)(?:(?:[\\/]video_ts)[\\/]video_ts.ifo)?</regexp> </tvshowmatching>
Start Kodi opnieuw op en update bibliotheek - Hoe kan de weergave van fanart tijdens het scrollen worden versneld?
Hiervoor heb je videoversnelling nodig en dus een videokaart die dat ondersteunt.
In bovengenoemde advancedsettings.xml voeg je het volgende toe:
code:1
<useddsfanart>true</useddsfanart>
Andere tweaks die via advancedsettings.xml gaan vind je hier.
Kodi website: http://kodi.tv/
Kodi forum: http://forum.kodi.tv
Kodi wiki/handleiding: http://kodi.wiki/
Kodi File Repository: http://mirrors.xbmc.org Nightlies voor Mac en Windows
Kodi Addon Repository: http://mirrors.xbmc.org/addons Locatie van addons
xbmcfreak.nl Regelmatige updates van LiveCD met extra's
xbmc4xbox.org XBMC voor de oude Xbox 1
XBMC voor iOS got-topic
[Mediaplayer] Raspberry Pi met XBMC
[TV Headend] Het grote TV Headend topic
Vorige delen XBMC/Kodi topic:
inhoud...
Eventuele opmerkingen/wijzigingen/spelfouten kunnen via de DM gemeld worden.
Update overzicht:
27-07-15 | Openen deeltje 16 | XBMC is nu KODI
29-07-15 | XBMC links veranderd naar Kodi
19-02-16 | Afbeeldingen vervangen door recente screenshots
inhoud...
–THE END– |
Bovenstaande informatie is gedateerd (2013)
maar we zijn bezig met updaten
[Voor 100% gewijzigd door schumi2004 op 19-02-2016 09:49]