Acties:
 • +1Henk 'm!

 • spank_mojoo
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:41
Inleiding
Hallo mensen, mijn naam is Jos.
Ik had tot voor kort geleden een Raspberry Pi met XBMC draaien, die media streamde vanaf een NAS.
De Raspberry heeft het (weer) opgegeven, en dit is de tweede al: het wordt dus tijd voor een vervanger met iets meer potentie.
Ik kon voor een paar euro aan een “defecte” aan een SNES komen, en dan begint het te broeien. Van het één komt het ander en een idee was geboren. Het doel is om een HTPC te maken in een SNES behuizing. Er zijn al wel een aantal van deze builds voorbij gekomen en ik zal ook best een aantal ideeën van anderen gebruiken, maar ik denk toch dat dit wel een leuke case is om naar te kijken.

Parameters:
De buitenkant van de SNES moet zo authentiek mogelijk blijven, ik wil deze in een zo origineel mogelijke staat houden. Er moet een Retro-feel bij blijven.


Budget / kosten
Ik wil proberen om deze build zo goedkoop mogelijk te houden, ik schat dat het in totaal op zo’n €200 tot €250 gaat kosten.
Veel van de materialen, verloopjes, stekkertjes ed zullen dan ook van Ebay af komen. Dat zal de doorlooptijd van het project niet ten goede komen, maar het zal zeker gauw een paar tientjes schelen. Het blijft natuurlijk wel een hobby, en dat betekent dat de uren gelukkig ook niets kosten :). Er zullen momenten komen waarbij ik toch kies voor de iets duurdere, of in andermans ogen onnodige, onderdelen in de hoop om uiteindelijk de perfecte combinatie te vinden tussen kosten, prestatie en functionaliteit. In deze paragraaf zal ik ook de reeds gemaakte kosten bijhouden, zodat we op het laatst precies kunnen zien wat het gekost heeft.

Aankopen
Aanschaf SNES €4,00 (ja echt )
USB3.0 aansluiting €4,60
HDMI aansluiting €3,89
RJ45 Aansluiting €4,15
PicoPSU €25,00
Mayflower SNES controllerport €8,27
USB2.0 I/O front €1,50
Powerswitch (per 2st) €1,91
Fan € N/A
Kingston SSDNow V300 60GB € 40,00
MSI AM1I € 28,00
AMD Athlon 5350 Boxed € 48,00
Geheugen € 40,00
(Sub)Totaal €209,32
Deelverkopen
Verk. Binnenwerk SNES €-15,00
(Sub)Totaal €-15,00
Totaal €194,32Hardware

Moederbord

Door de beperkte ruimte zit ik eigenlijk al vast aan een mini-ITX bordje.
Het mooiste is dan wel om een passief gekoeld exemplaar te vinden.
Pas geleden zijn de eerste bordjes met Bay-trail CPU's uitgekomen, [link]
Dit lijkt me een mooie basis om mee te beginnen. – Op een recent geopend draadje werd ik geattendeerd op de Kabini’s van AMD, ik vindt ze heel interessant en daarom kan het zijn dat er toch een ander moederbord in komt.

SSD
SSD kan natuurlijk niet ontbreken in een moderne HTPC
Er is gekozen voor de V300[Link], eigenlijk voornamelijk voor de prijs.

RAM
Er zijn twee slots beschikbaar voor ram op het Moederbord, om te beginnen lijkt 4 gb wel genoeg.
Om dit ook weer een beetje futureproof te houden is er gekozen voor één reepje van 4Gb, zo kan ik er later altijd nog een latje van 4Gb bij steken. Weer een kostenoverweging, dus de eerste uit de PW maar gepakt : [Link]
Okeej, als het mobo toch nog wijzigd, zal deze ook aangepast moeten worden.


4 Gb leek inderdaaad wel genoeg, maar ik kon via een andere tweaker geschikt aan ietas anders komen.
pricewatch: Corsair Vengeance CMZ8GX3M2B1600C9G
8 Gb is wel complete overkill, ik weet het, maar ik kon dit niet laten schieten.

Voeding
Voor een energiezuinige build als dit is geen dikke voeding nodig, ook is hier helemaal geen ruimte voor. Een picoPSU volstaat hier prima. Omdat we de kosten zo laag mogelijk willen houden ben ik ook hier voor aan het speuren geweest. Via marktplaats heb ik voor €15 een mini-ITX behuizing incl voeding op de kop weten te tikken.

Deze voeding is ietsiepietsie groter dan een picoPSU, en ik heb ook geen idee wat dit met de performance doet, maar dit moet nog wel passen en het komt uiteindelijk uit een ITX case.

Controllerpoorten
Via Ebay een usb to SNES-port adapter van Mayflash (link in kostenoverzicht) opgescharreld, deze zal een beetje om gesoldeerd worden om te passen. Dit heb ik schaamteloos gejat van deze tweaker [Link] om het uiterlijk van de SNES niet aan te tasten, is de controller om gesoldeerd naar de originele poorten.

Connectiviteit
Om alles passend te maken op de aansluitingen aan de buitenkant, zijn ver verscheidene verloopkabeltjes besteld. Deze kun je terugvinden in het kostenoverzicht.

Koeling
In principe is alle ingebouwde hardware passief gekoeld,toch denk ik dat er uiteindelijk een fan ingebouwd gaat worden. Deze zal ongeveer 30mm of 40mm groot zijn en tegen de achterwand aankomen. Aan de achterwand zitten namelijk al roosters voor ventilatie. vanwege de switch van een Intel passief bordje naar een AMD actief gekoeld bordje gaat dit niet meer op. In eerste instantie zal ik hiervoor geen extra koeling inbouwen en de temperatuur dus actief gaan monitoren. hieruit zal moeten blijken of een extra casefan nog nodig is.


Aansluitingen

Aansluitingen zoals Voeding, Ethernet, en HDMI komen aan de achterkant.
Er zit nu een soort van I/O shield op de SNES, de openingen hierop komen niet overeen met poorten die ik er graag aan wil hebben, dus deze probeer ik het I/O shield passend na te maken voor de nieuwe poorten. Het plan is om in Sketchup een vervangend shield te tekenen en deze vervolgens ergens te laten printen. Ik heb geen ervaring met Sketchup of 3D-printen, dus dat zal wel weer een uitdaging worden. Hierover later meer.

USB 2.0 en audio. Via Ebay een USB dochterbordje besteld met twee USB poorten, een 3.5mm jackplug en een 3.5mm micplug. Deze wordt geplaatst achter de cassettetray-klep om het uiterlijk van de SNES niet aan te tasten en toch functioneel te blijven. Een linkje naar dit bordje staat in het kostenoverzicht.

Omdat de aansluitingen op het moederbord en de plaats van het I/O shield op de SNES niet overeenkomen, wordt en met verlengkabels en poorten of “Stubs” gewerkt. Dit maakt het plaatsen van het Moederbord gelukkig ook iets makkelijker.


Software

Omdat de SNES ook gewoon in de woonkamer als pc wordt gebruikt komt er Windows 8.1 als OS op.
Bij opstarten met een custom bootscreen wordt er automagisch ingelogd en wordt meteen de mediaplayer gestart.
Als mediaplayer word XBMC gebruikt, daar is geen twijfel over mogelijk 
Vanuit het hoofdmenu in XBMC kan Hyperspin worden gestart.
Vanuit Hyperspin kun je verschillende emulators opstarten en configureren.
Er is gekozen voor deze omweg omdat de SNES voor 90% gebruikt gaat worden om films en series op te kijken en Hyperspin een geweldige manier van presentatie en opstarten heeft. Meer info hierover vind je op http://www.hyperspin-fe.com .Als Hyperspin word afgesloten komt XBMC vanzelf weer op de voorgrond, dus alles is te bedienen met de controller.

Nou, van start dan maar 

Ik heb nog niets besteld, dus ik zal maar beginnen met wat voorbereidend werk. Het volgende kan ik alvast doen: De kabels en verlopjes zijn inmiddels binnen.
De Behuizing van de Snes leeghalen en voorbereiden.
Een blind I/O Shield maken waar later de nieuwe poorten in komen.

Als eerst de SuperNintendo maar uit elkaar gehaald.
Eenmaal open en leeg, blijft er een chaos van risers, houders en schroefgaten over. Zo past er natuurlijk geen moederbord in. Uiteindelijk moet de behuizing ook nog weer dicht kunnen worden geschroefd, dus niet alle risers kunnen we zomaar verwijderen. Ik heb nog geen moederbordje binnen, dus voor de maten heb ik even een stukje karton geknipt zodat alleen de hoognodige risers worden verwijderd.


Bovenop de SNES zit normaal een poort waar je de cassettes in kunt schuiven. Dit klepje wil ik intact houden en hier een I/O front achter plaatsen. Als ik deze er recht onder maak (verticaal dus) en het klepje moet ook nog open kunnen, heb ik de volledige hoogte van de kast nodig. Dan zal het moederbord er dus niet meer bij onder passen. De usb poorten komen er dus onder een hoek achter, zodat deze niet in de weg van het klepje zit en deze minder hoogte nodig heeft. Bij de Action hebben ze potjes polyester plamuur, deze zijn prima geschikt om zelf steuntjes te maken. De plamuur vermengt met de verharder, een flinke klodder aangebracht. (Door één of andere chemische reactie wordt het plastic enorm warm bij contact met de behuizing) Een nachtje gewacht en onder toen een goede hoek geschuurd. Het I/O frontje met hete lijm vastgezet.
Het I/O shield. Het oude I/O shield is verwijderd, van een oude beugel heb ik gepoogd een nieuw I/O shield te zagen en vijlen. Deze is helaas net te kort geworden, en doet daarom tijdelijk dienst als dummy en mal voor het uiteindelijk I/O shield. Ik ben begonnen met een 3D tekening van dit shield in Sketchup. Het idee is om deze te laten printen bij iemand in de buurt via www.3dhubs.com .
[url=http://poshttp://s25.postimg.org/uwcsl7zi7/printscreen_van_3d.pngtimg.org/image/p86hubv5n/][/url]
het origineel zag er zo uit:


Keej, thats it for now.

[Voor 114% gewijzigd door spank_mojoo op 26-05-2014 09:10. Reden: layout verbeterd, foto's geresized]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • spank_mojoo
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:41
De power switch is in gelijmd
Dit zijn de onderdelen; herkomst van de onderdelen staan in het kostenoverzicht.

De onderdelen uitgemeten in met een lijmpistool bevestigd.


En de originele controllerpoorten zijn om gesoldeerd naar de Mayflash adapter:

De Snes controller adapter


De originele controller poorten


Eerst de adapter maar bloot gelegd


En een UTP kabel gestript


De poorten van de adapter af gezaagd, en de bekabeling er aan gesoldeerd.
Geisoleerd met krimpkousjes.


De bekabeling aan de controller poorten gesoldeerd, geisoleerd met krimpkousjes een lijmpistool.


En het eindresultaat : :)


De vooruitgang tot nu toe:

[Voor 5% gewijzigd door spank_mojoo op 18-05-2014 15:44]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • spank_mojoo
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:41
Thanks guys.
ik heb nog geen functies bedacht voor de reset en eject knoppen.
hebben jullie suggesties?
vereisten is wel dat ze er onaangepast uit blijven zien :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • spank_mojoo
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:41
hellum schreef op maandag 12 mei 2014 @ 18:33:
Het is een open deur, maar waarom gebruik je reset niet voor reset?
Daar heb ik ook al over nagedacht, ik denk alleen niet dat ik ooit een reset knop ga gebruiken. Aan de andere kant heb ik toch nog een powerswitch over, dus dit zou goed kunnen. Ik onthoud hem zowieso even, Thanx
PAPPLE schreef op maandag 12 mei 2014 @ 19:15:
Iets met fan regeling? 2 standen switch 5V en 7V ofzo?
Knopje om eventuele lichteffecten te regelen?
Eject knop misschien te gebruiken om de hele mod te kunnen openen met 1 druk op de knop? Dat lijkt me wel erg strak.
Oe, dat klinkt wel vet. De case kunnen openen met de eject button. Ik weet niet of ik daar wel de skills voor heb 8)7 maar ik zou het best willen proberen. hoe had je dat dan voor je gezien? Met alleen een scharnier, of ook iets van een schaarmechanisme oid?


BTW Het hele album met afbeeldingen is HIER te vinden, deze wordt ook geupdate.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • spank_mojoo
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:41
ik heb het ontwerp als Sketchup project.
volgens mij kan ik deze exporteren naar .dwg als je wilt.
er is wel eea veranderd aan het ontwerp, ik kwam toch niet helemaal weg met de bevestigingsgaten van de connectors :$

ik zat meer te denken aan een maechanisme als de motorkappen van oudere BMW's
die komen eerst een stukje omhoog, en kantelen vervolgens achterover.
maar goed, ik zal er eens een poosje over nadenken

 • spank_mojoo
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:41
Kleine update:

De hardware is (soort van) bekend en zal van de week besteld worden.
De usbstick is voor het installeren van het OS.

#ProductPrijsSubtotaal
1AMD Athlon 5350 Boxed€ 47,90€ 47,90
1MSI AM1I€ 27,-€ 27,-
1Kingston DataTraveler 100 G3 8GB Zwart€ 3,58€ 3,58
1Kingston SSDNow V300 60GB€ 40,49€ 40,49
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 118,97

Het RAM heb ik over kunnen nemen van een andere tweaker voor €40 pricewatch: Corsair Vengeance CMZ8GX3M2B1600C9G

Verder is er een besluit genomen over de reset knop: deze zal ook weer als reset knop aangesloten worden. Ik weet niet of ik hem ooit ga gebruiken, maar het is beter dan ongebruikt laten. De eject-knop is nog niet besloten, misschien een klepje van maken waar nog een usb3.0 poort onder zit ofzo..
Ook is het I/O shield onder handen, hierover later deze week hopelijk meer :)

[Voor 11% gewijzigd door spank_mojoo op 14-05-2014 13:24. Reden: Andere RML]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • spank_mojoo
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:41
Weer een kleine update.
Ik werd benaderd door tweaker PAPPLE, welke voor mij wel alvast het I/O shield wilde printen, waarvoor mijn eeuwige dank .
Gelukkig had ik net die avond een herziene versie van het I/O shield afgemaakt.

PAPPLE heeft mijn beginners fouten uit de tekening gehaald.

In progress…

en na een paar proef printjes kwam het eindresultaat eruit rollen:

Ik hoop dit weekend het I/O shield binnen te krijgen en na het weekend hier een mooie update over te kunnen geven.

Zoals eerder aangehaald moest de reset switch functioneel worden gemaakt.
dit is het slachtoffer :

eerst de achterkant ingekort en afgedicht met een drupje lijm:

de behuizing ook pasklaar gemaakt:

De schakelaar aan de binnenkant van de behuizing ingelijmd.
de draadjes die er nog aan zitten, zijn er intussen vanaf hoor :)

omdat de schakelaars van de powerswitch en de resetbutton niet genog feedbaack geven, is hier een veertje tussen gekomen. de veertjes waren cilindrisch en pasten niet mooi. deze iets conisch gemaakt op een schroevendraaier en voila:

Hier kun je bij de powerswitch zien dat deze nu meer weerstand biedt door het veertje dat er tussen is gezet:


Om deze post af te sluiten nog een paar foto's van het werk en de features tot nu toe.Ik ben even aan het uitvogelen hoe ik de afbeeldingen groter krijg.
Ik heb de grootte wel voor mekaar, maar de resolutie moet nog even gefixt worden.
Ben er mee bezig 8)

[Voor 3% gewijzigd door spank_mojoo op 18-05-2014 11:20]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • spank_mojoo
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:41
Lots to catch up on.

Per post heb ik de backplate ontvangen van PAPPLE.

Ik was een beetje teleurgesteld in mezelf toen ik er achter kwam dat ik de metingen niet op orde had. in deze foto kun je de kieren zien.

de kieren zijn opgevuld met hete lijm, en de lijmresten weggesneden.
het valt mij 100% mee hoe dit er uit is gekomen.

Toen alle connectors gemonteerd.

En tenslotte voor het idee de bovenkant er vast op gezet :)


dan kunnen we deze week het moederbord, de processor en de SSD bestellen :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • spank_mojoo
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:41
even een kleine update.
De hardware is besteld en zou van de week binnen moeten komen.
de voeding die ik eigenlijk wilde gebruiken, kwam uit een ITX kastje.
deze voeding bleek echter veel te groot. Van een andere tweaker kon ik gelukkig een PicoPsu overnemen.
De controllers zijn ook binnen (gatverdamme wat ware die smerig :| )
hopelijk volgend weekend weer een update met foto's :)

 • spank_mojoo
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:41
Guys troubles.

ik kom niet weg met het inbouwen van het moederbord, omdat deze te hoog is.
8)7
de Stock heatsink van de Am1 is te hoog, en ik kan geen aftermarket vinden. :O
ik dacht eerst dat als ik de CPU-fan verticaal tegen de heatsink aanzette dat ik er dan nog wel zou komen, maar door het design van de heatsink is dit helaas geen optie
hebben jullie nog suggesties?

 • spank_mojoo
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:41
ik barst weer van de ideeen en eventuele oplossingen, Thanx!!
ik ga proberen om een alternatieve passieve heatsink te vinden. eventueel is deze nog te koelen met een laptop cpufan oid.

@noes : welke temperaturen krijg je nu? die P4 koeler kan ik niet kwijt, maar dan heb ik een beetje referentiemateriaal :)

 • spank_mojoo
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:41
geen snes mini hier, wel een spank-mini.
de hobbykamer is inmiddels kinderkamer geworden en het project staat in de kast.
de hardware is in een tijdelijke behuizing gepropt en in de woonkamer neergezet als HTPC
Pagina: 1Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee