• Ultimation
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 29-12-2022

Ultimation

Het is als Appels en peren

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • Fietsbel
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Fietsbel

 • CLB
 • Registratie: Oktober 2004
 • Niet online

CLB

Inleiding
De iPhone 5s is het duurdere model en draait op een Apple A7-soc. Dat is de eerste mobiele 64-bits processor en draait op Apples eigen Swift-microarchitectuur. Omdat het backwards compatible is met 32-bits, kunnen alle apps gewoon draaien, maar de standaardapps en grote delen van het besturingssysteem moesten herschreven worden voor de nieuwe soc. Volgens Apple zijn de processorkernen twee keer zo snel als die in de iPhone 5, iets dat niet komt door de 64-bits-ondersteuning, maar door verbeteringen aan Swift.

Tegelijkertijd met de 5s is de iPhone 5c gepresenteerd: [iPhone 5c] Ervaringen en Discussie
Inhoudsopgave

Ontwerp
Inhoud.

Features
Met de eerste iPhone werd aanraking geïntroduceerd als de meest natuurlijke manier om een smartphone te bedienen. Aanraken om muziek te beluisteren. Aanraken om webpagina’s te bezoeken. Aanraken om een foto te nemen. Het begon allemaal met een uiterst eenvoudig uitgangspunt: jouw vinger. En vanuit dat idee hebben we de logische volgende stap genomen: Touch ID, de identiteitssensor voor vingerafdrukken. Je vingerafdruk is het ultieme wachtwoord. Je hebt ’m altijd bij je. En niemand kan ’m raden. Maar afgezien daarvan is het logisch dat jouw telefoon jou herkent; hij moet jou kennen en niet verlangen dat je wachtwoorden onthoudt en invoert om ’m te kunnen gebruiken. We wisten dat de beste plek om de sensor te plaatsen, de plek is waar je je iPhone van nature aanraakt – op de thuisknop. Maar hoe moesten we al die technologie voor sensoren inpassen op zo’n klein oppervlak?

Daarvoor was een team nodig van biometrisch deskundigen en hardware-engineers. Zij hebben de werking van sensortechnologie helemaal onder de loep genomen om de iconische thuisknop opnieuw te ontwerpen. Het oppervlak van de knop, gemaakt van lasergesneden saffierkristal, verstuurt de afbeelding van je vingerafdruk direct naar een capacitieve aanraaksensor, die tot onder de buitenlaag van je huid scant om een gedetailleerd beeld te krijgen. Rond de knop zit een roestvrijstalen ring die je vinger detecteert, de sensor activeert en de signaal-ruisverhouding verbetert. Vervolgens leest de software het reliëf van je vingerafdruk om jouw unieke match te vinden en je telefoon te ontgrendelen. Het is uiterst geavanceerde technologie, die in het gebruik naar de achtergrond verdwijnt. Je merkt er dus niets van. Behalve dat je moeiteloos je iPhone ontgrendelt.
http://images.apple.com/euro/iphone-5s/a/generic/specs/images/specs_processor_a7.jpg


http://foto.ultimation.nl/iphone5s/performance_a7_title.png
Opvallend betere prestaties en graphics die realistischer aanvoelen. Dat is altijd het doel als je een nieuwe mobiele chip ontwikkelt. Maar prestaties mogen niet ten koste gaan van efficiëntie. Inleveren op de gebruiksduur van de batterij ten gunste van snelheid is nooit een optie geweest voor iPhone. Daarom hebben we voor iPhone 5s een nieuwe chip en een nieuwe coprocessor ontwikkeld: de A7 en de M7.

De A7-chip is ontworpen rond 64-bits architectuur – dat is architectuur van desktopklasse, uniek in de wereld van de smartphones. Er wordt al jaren gewerkt aan een evolutie naar 64-bits. En wij hebben dit nu gerealiseerd omdat we mensen letterlijk verwerkingskracht van desktopklasse in handen wilden geven. Toen we ons voorstelden wat mensen hier allemaal mee voor elkaar zouden kunnen krijgen, was de beslissing snel genomen. Met de A7-chip krijgt iPhone 5s de kracht die nodig is voor alle nieuwe voorzieningen die nu zijn ingebouwd. Hij is tot 2x sneller dan de chip van de vorige generatie, wat betreft CPU- en grafische prestaties. De chip is voorzien van compleet nieuwe beeldsignaalverwerking. En hij ondersteunt OpenGL ES 3.0, waardoor visuele effecten mogelijk zijn die voorheen alleen op computers en gameconsoles te zien waren. Maar ondanks al die verbeteringen is de A7 nog steeds energiezuinig.

http://images.apple.com/euro/iphone-5s/a/generic/specs/images/specs_processor_m7.jpgDe nieuwe M7-coprocessor is ontworpen om iPhone 5s nog efficiënter te maken. Hij neemt de A7-chip werk uit handen door bewegingsgegevens te verzamelen van de versnellingsmeter, de gyroscoop en het kompas. Apps kunnen die gegevens vervolgens gebruiken zonder continu de A7-chip te belasten. Aangezien de M7 specifiek voor deze taak is ontworpen, verbruikt hij aanzienlijk minder vermogen dan de A7 nodig zou hebben. Dus ook hier wordt de batterij gespaard.
http://foto.ultimation.nl/iphone5s/isight_title.png
Wat de iSight-camera zo bijzonder maakt, is dat je foto’s er geweldig uitzien zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Het is gewoon een kwestie van kijken en schieten. Je iPhone kiest de ideale instellingen en weet hoe krachtig de flits moet zijn – en hij herkent automatisch gezichten in een groep. Er zijn geavanceerde technologieën gebruikt die speciaal zijn ontworpen voor de hardware en de software van de camera. Het is logischer je iPhone te leren hoe hij geweldige foto’s maakt dan mensen te leren hoe ze professionele foto’s moeten maken.

De nieuwe iSight-camera op iPhone 5s bouwt voort op de iPhone 5-camera. En dat merk je aan alles. Hij registreert prachtige beelden met 8 megapixels. En ze zijn zo mooi omdat de nieuw ontworpen camerasensor grotere sensorpixels mogelijk maakt. Met grotere pixels krijg je betere foto’s. En dat is precies wat we in gedachten hadden met de innovaties die we in de nieuwe iSight-camera op iPhone 5s hebben ingebouwd.

iPhone 5s is de eerste 64‑bits smartphone ter wereld. En iOS 7 is vanuit dat oogpunt ontworpen: specifiek voor een 64-bits architectuur. Dus iOS 7 is net zo geavanceerd als de iPhone waarop het draait.
Over iOS7 kan je meer lezen in het topic ([iOS 7] Ervaringen & Discussie) hier op het forum.
Bij het ontwerp van de vele innovaties in iOS 7 is ook overwogen op welke apparaten dit besturingssysteem gebruikt zou worden. We wisten dat de iPhone 5s zou worden aangestuurd door de A7-chip en een 64-bits architectuur. En iOS 7 is zodanig ontworpen dat die verbeteringen optimaal benut zouden worden. Maar buiten dat was het doel bij het ontwerp van iOS 7 een bekend en geliefd besturingssysteem te vereenvoudigen, nog functioneler te maken en de gebruikservaring nog verder te verbeteren.

iOS 7 is het toonbeeld van eenvoud. De interface is bewust ongecompliceerd gehouden. Alles wat geen toegevoegde waarde biedt, is verwijderd. Zo ligt de focus op het belangrijkste: jouw materiaal. Het gebruik van lagen en transparantie creëert diepte en een gevoel van context en eigenheid. Met animatie en bewegingen wordt de interface dynamischer. Het resultaat is een gebruikservaring die over de hele linie beter, intelligenter en aantrekkelijker is. Zo laat ook iOS 7 zien hoe in iPhone 5s verschillende manieren van vooruitdenken samenkomen.

Specificaties
CPU ChipsetApple A7 en Apple M7
CPU snelheidOnbekend
Intern geheugen16GB / 32GB / 64GB
WerkgeheugenOnbekend
GPS Glonass-ondersteuningJa
Flash geheugenNiet mogelijk
Scherm4,00" 1136 x 640 retina
Camera achterkant8.0MP AF, ƒ/2.2 aperture, TrueTone flash, 1080P video
Camera voorkant1.2MP, 720P video
Fysieke cameraknopNee (maar vol+ kan daarvoor worden gebruikt)
GSM-frequenties850, 900, 1800, 1900 MHz
LTE-banden1, 2, 3, 5, 7, 8, 20
NL'se LTE-supportJa
Accu (mAh, standby, spreektijd)1570mAh, 250 uur, 10 uur
Afmetingen 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
Gewicht 112 gram
Bijgeleverde headsetApple Earpods
Adviesprijs16GB €699,00 / 32GB €799,00 / 64GB €899,00
BijzonderhedenMaakt gebruik van nano-simkaart
Apple specificatieshttp://www.apple.com/iphone-5s/
Topics[iPhone 5s] Ervaringen en Discussie

Galerij

Nieuws
• 13-09-2013: nieuws: Nieuwe iPhones hebben grotere accu's dan iPhone 5
• 10-09-2013: nieuws: Apple presenteert twee nieuwe iPhones
• 03-09-2013: nieuws: Apple bevestigt iPhone-event op 10 september
• 03-09-2013: nieuws: Quick start guides duiden op Nederlandse release plastic iPhone 5C
• 16-08-2013: nieuws: Gerucht: processor nieuwe iPhone is eerste op ARMv8-architectuur
• 25-06-2013: nieuws: Foto toont nieuwe A7-soc in prototype Apple iPhone 5S

Bronnen
Apple - iPhone 5s - Features
Apple - iPhone 5s - Design
Apple - iPhone 5s - Technical Specifications
reviews: Apple iPhone 5s: je vingerafdruk als pincode

Log
11-09-2013: Topic start, Fietsbel en CLB toegevoegd als mede auteurs.
21-09-2013: Paar features toegevoegd, bronnen vermeld.
30-09-2013: Teksten aangevuld en afbeeldingen toegevoegd.

[Voor 147% gewijzigd door Ultimation op 30-09-2013 22:02]

MacBook Air [13-inch, M1, 16GB RAM, 256GB]


 • Ultimation
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 29-12-2022

Ultimation

Het is als Appels en peren

Topicstarter
Dank u! Schoonheidsfoutje.

Ik wacht nog even met het vullen van content tot de Apple.nl de 5C/S pagina's met Nederlandse teksten voorziet. Scheelt mij weer.

[Voor 71% gewijzigd door Ultimation op 11-09-2013 18:30]

MacBook Air [13-inch, M1, 16GB RAM, 256GB]

4bit schreef op donderdag 12 september 2013 @ 16:07:
Bij alle 4 tot 4.3 inch androids worden zo veel
compromissen gesloten dat het maar middelmatige telefoons zijn.
Ligt er natuurlijk aan waar je je prioriteiten legt... Een iPhone 5S ontbeert ook veel dingen in mijn opinie...
Zoals mogelijkheden voor geheugenuitbreiding, USB-OTG, notificatieledjes, resolutie wat weer achterblijft.
Alles moet via iTunes, veel moet geconverteerd worden om afgespeeld te worden, geen drag and drop enz.

Ieder z'n ding :)

Asus ZenBook BX410UA-GV182R: 14,0" 1920x1080 mat IPS/ Intel HD 620 / Intel Core i5-7200U 3,1GHz/ 8192MB 2133MHz RAM
512GB SSD + 2TB HDD/ Backlight keyboard, BlueTooth, Wi-Fi AC, HDMI, USB 2.0, USB 3.0, USB C, Cardreader / Windows 10 Pro 64 bit

leffty09 schreef op donderdag 12 september 2013 @ 16:32:
Uiteraard mist de iPhone een aantal dingen ten opzichte van de androids, maar puur kijkend naar het formaat van het toestel is er geen betere op het moment. Ik denk ook niet dat er nog fabrikanten zijn die een high-end 4 inch toestel gaan maken.
4bit had het ook over 4,3" toestellen, daar reageer ik dan ook op :) Ik vind een Xperia M die even groot is,
op veel punten weer beter, terwijl dat toestel wel €500,00 goedkoper is ;) Nogmaals, ieder z'n ding! :)

[Voor 39% gewijzigd door CLB op 12-09-2013 16:37]

Asus ZenBook BX410UA-GV182R: 14,0" 1920x1080 mat IPS/ Intel HD 620 / Intel Core i5-7200U 3,1GHz/ 8192MB 2133MHz RAM
512GB SSD + 2TB HDD/ Backlight keyboard, BlueTooth, Wi-Fi AC, HDMI, USB 2.0, USB 3.0, USB C, Cardreader / Windows 10 Pro 64 bit

BeQuietAndDrive schreef op vrijdag 13 september 2013 @ 14:20:
Dat kan de iPhone ook, gewoon op volume - drukken.
Klopt, is fysiek uiteraard een knop, vind het alleen ergonomisch geen al te beste plaats ;)

Asus ZenBook BX410UA-GV182R: 14,0" 1920x1080 mat IPS/ Intel HD 620 / Intel Core i5-7200U 3,1GHz/ 8192MB 2133MHz RAM
512GB SSD + 2TB HDD/ Backlight keyboard, BlueTooth, Wi-Fi AC, HDMI, USB 2.0, USB 3.0, USB C, Cardreader / Windows 10 Pro 64 bit

BeQuietAndDrive schreef op vrijdag 13 september 2013 @ 15:36:
Rechtsboven is vrij gangbaar in cameraland toch?
Ik noem het geen rechtsboven, eerder iets links uit het midden >:)

Asus ZenBook BX410UA-GV182R: 14,0" 1920x1080 mat IPS/ Intel HD 620 / Intel Core i5-7200U 3,1GHz/ 8192MB 2133MHz RAM
512GB SSD + 2TB HDD/ Backlight keyboard, BlueTooth, Wi-Fi AC, HDMI, USB 2.0, USB 3.0, USB C, Cardreader / Windows 10 Pro 64 bit

Asus ZenBook BX410UA-GV182R: 14,0" 1920x1080 mat IPS/ Intel HD 620 / Intel Core i5-7200U 3,1GHz/ 8192MB 2133MHz RAM
512GB SSD + 2TB HDD/ Backlight keyboard, BlueTooth, Wi-Fi AC, HDMI, USB 2.0, USB 3.0, USB C, Cardreader / Windows 10 Pro 64 bit


 • Ultimation
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 29-12-2022

Ultimation

Het is als Appels en peren

Topicstarter
Mooi apparaat.

MacBook Air [13-inch, M1, 16GB RAM, 256GB]


 • Fietsbel
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Ja dat past

39


 • Fietsbel
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Vergeet ook niet je bluetooth uit te zetten, na elke update staat deze weer automatisch aan, dit slurpt je accu flink leeg.

39


 • Fietsbel
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Anoniem: 557913 schreef op zaterdag 30 november 2013 @ 16:34:
Achten jullie een screenprotector nodig? Heb alleen zo'n hoesje voor de achterkant er bij besteld. Dus scherm is niet beschermd.
Zelf heb ik helemaal geen bescherming op de gsm zitten en heb geen last van krassen

39


 • Fietsbel
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Bel morgen Apple Amsterdam, die kunnen je ook prima helpen, zelfs in het weekend: 020 530 2200

39


 • Fietsbel
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
anc schreef op dinsdag 08 april 2014 @ 12:31:
Nieuw is 570 toch ook een redelijke prijs? Uiteraard voor een 16GB.
Normale prijs, zie:
http://tweakers.net/product/341877/apple-iphone-5s/

39


 • Fietsbel
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Anoniem: 198824 schreef op zaterdag 14 maart 2015 @ 14:22:
Iemand enig idee of er een alternatief is als je iPhone 5s niet meer met de PC kan connecten om muziek van de telefoon af te halen?
iPhone connector is defect maar wil de muziek eraf halen voordat hij weg gaat.
Geen iTunes backup aanwezig helaas.
Laten synchroniseren dmv wifi, maar daar moet je iphone wel voor aan kunnen.

[Voor 5% gewijzigd door Fietsbel op 14-03-2015 14:23]

39

Pagina: 1

Let op:
Voor de de discussie over de powerbutton: [iPhone 5s] Problemen met de powerbutton.

Let op of je post niet beter past in een van de volgende topics:

[iPhone] Importeren en / of losse koop - deel 6
[iPhone] Levertijden & Beschikbaarheid - Deel 3
[iPhone] Provider(s) & Abonnementen - deel 11

Om de doorzoekbaarheid te verbeteren moeten problemen en specifieke vragen in een apart (nieuw) topic: iPods, iPhones & iTunes Beleid.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee