Toon posts:

[ervaringen] Kodi (voorheen XBMC Media Center) - Deel XV Vorige deelOverzichtLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2
Acties:
 • 1.053.413 views

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Mede-auteur:
 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021

Mar2zzstandaard beginscherm Confluence XBMC Eden

XBMC is een opensource (GPL) sofware mediaspeler voor Linux, OSX, Windows en de XBox1. Met XBMC maak je van elke pc een HTPC om te kunnen genieten van al je foto's, muziek, films, Tv-series en andere videobestanden. XBMC kan niet alleen mediabestanden openen van de pc, maar ook van het thuisnetwerk en zelfs vanaf het internet.


XBMC Media Center topic deel 15

Met het openen van dit nieuwe topic deel zijn we aangekomen bij deel 15. Deel 14 met meer dan 7000 post toe aan een update.
In 2003 begon de ontwikkeling van XBMC, toen nog XBox Media Center, als opvolger van XBMP(XBox Media Player). Het resultaat van de ontwikkeling was het vrijgeven van XBox Media Center 1.0.0 in juni 2004. Deze eerste versie maakte van de originele XBox van Microsoft een volwaardige mediaspeler welke nagenoeg elk mediabestand kon afspelen. Ruim 2 jaar later in september 2006 zou versie 2.0.0 volgen.

De eerste twee versies van XBMC waren uitsluitend bedoeld voor de originele XBox, maar door het toenemende aanbod van High Definition materiaal ontstond er een probleem. De originele XBox is uitgerust met een 733Mhz processor, wat onvoldoende rekenkracht biedt om 720P en 1080I/P vloeiend te kunnen afspelen. Als oplossing voor het probleem met de oude XBox hebben de ontwikkelaars van XBMC er voor gekozen het XBox platform los te laten en de programmacode te porten naar Linux, Windows en OSX.

In het najaar van 2008 was het dan zover, de eerste stabiele versie van XBMC the next generation. XBMC Atlantis (8.10) werd de eerste versie met ondersteuning voor meerdere platformen. Inmiddels zijn we weer een aantal jaar verder en zijn er al diverse versies voorbij gekomen.
inhoud...XBMC Media Center is beschikbaar voor meerdere platformen. Voor Mac, Windows en de Linux distributies is er een XBMC pakket wat geïnstalleerd wordt als extra programma. XBMC voegt een uitgebreide mediaspeler toe aan je bestaande werkstation.

Om het gevoel van een echte mediaspeler te krijgen is er natuurlijk de mogelijkheid een besturingssysteem volledig te strippen en XBMC te installeren, maar een simpelere oplossing is XBMC voor AppleTV of XBMC Live.

Alle versies van XBMC zijn te downloaden via xbmc.org

XBMC is, zoals de naam al zegt, begonnen als software voor de XBox game console van Microsoft. De XBox was een simpele en goedkope manier om een goed mediacenter in de huiskamer te brengen. Echter heeft de tijd niet stilgestaan en is het aanbod van High Definition-materiaal enorm gegroeid en de XBox is niet in staat om dit af te spelen door gebrek aan geheugen- en processorkracht. Voor de mensen die toch voldoende hebben aan de oude XBox wordt de xbox-versie nog doorontwikkeld alleen niet meer door de mensen van XBMC. De broncode is overgenomen door de mensen van XBMC4XBOX. Voor meer informatie zie de website. http://www.xbmc4xbox.org.
In deel 14 heeft een pol gestaan met de vraag wat nu het meest gebruikte platform is. Uit de cijfers blijkt dat Windows als basis voor XBMC het meest gebruikt is.
inhoud...


XBMC Media Center wordt, vanaf de Camelot versie, standaard geleverd met de Confluence skin. De Confluence skin is de opvolger van de Project Mayhem III skin. De nieuwe skin bevat elementen van verschillende populaire skins die beschikbaar zijn. Hieronder volgen een aantal afbeeldingen voor een sfeerimpressie van de skin.


Homescherm (video's) met eigen achtergrond en rssfeed.


Screenshot van filmbibliotheek.
Informatie van film, acteurs/regisseurs/resolutie/codec/geluid/plot,
een cover van de film en in de achtergrond fanart van de film.


Screenshot van filmbibliotheek.
Zelfde als bovengenoemde alleen andere indeling.


Weersvoorspellingen voor vandaag en een korte blik op de komende 4 dagen


Menu tijdens het afspelen van videobestanden.


Instellingen menu


Skinengine
De standaard meegeleverde Confluence skin is natuurlijk een streling voor het oog, maar het is natuurlijk goed mogelijk dat jij daar heel anders over denkt. Om alle gebruikers tevreden te kunnen stellen is XBMC voorzien van een goede skinengine. De skinengine zorgt ervoor dat iedereen zijn eigen skin kan maken of een bestaande skin naar eigen smaak kan aanpassen. Van deze mogelijkheid is dankbaar gebruik gemaakt, er is een ware wildgroei aan skins ontstaan welke zijn samengebracht in het skin subforum op xbmc.org

In deel 14 heeft een pol gestaan over de favoriete skin van de forumbezoekers. De standaard Confluence skin was met grote voorsprong de meest gewilde skin.
inhoud...


Eén van de meest aansprekende mogelijkheden van XBMC is toch wel de mediabibliotheek. Met de mediabibliotheek brengt XBMC overzicht in de steeds groter groeiende mediacollectie van een (boven)gemiddeld huishouden. De mediabestanden worden overzichtelijk weergegeven en voorzien van de nodige extra's om de bibliotheek compleet te maken. Zo zorgen de ingebouwde "scrapers" ervoor dat van elk mediabestand de bijbehorende informatie van het internet wordt gehaald. (hiervoor is dus wel een verbinding nodig met het internet). Om alles leuk weer te geven wordt het mediabestand voorzien van "fanart". Fanart zijn afbeeldingen, dvdcovers en/of banners die zorgen voor de aankleding van de mediabibliotheek.

Na het toevoegen van contentlocaties aan de mediabibliotheek (zie how-to voor uitleg) is het een kwestie van updaten en al je mediabestanden worden toegevoegd. Het updaten kan gedaan worden door "bibliotheek updaten" in het contextmenu te gebruiken, of automatisch bij het opstarten van de htpc. De weergave van aankleding in de bibliotheek is afhankelijk van de gekozen skin en de gebruikte views. Over het algemeen ondersteunen de recentere skins allemaal fanart dus keuze genoeg.
inhoud...


Een van de vernieuwingen voor de 10.00 versie is de toevoeging van een addonsysteem. In de vorige versies was het soms erg ingewikkeld en/of onduidelijk waar scripts, skins en plugins geplaatst moesten worden. Met het nieuwe addonsysteem moet dit probleem zijn opgelost.


Het nieuwe addonsysteem is toegevoegd aan het instellingen menu. In een overzichtlijst worden de verschillende categorieën weergeven. Niet alleen zijn hier de oude scripts en plugins te vinden, maar nu ook softwareonderdelen. Werden er vroeger nog 10 tallen scrapers meegeleverd, nu moet er in het addonsysteem een keuze worden gemaakt.Een groot voordeel van het nieuwe addonsysteem is dat alles bij elkaar is gekomen. Nooit meer het internet afstruinen naar de nieuwste versie van een skin of plugin. Moest je vroeger de website van een skin in de gaten houden of er vernieuwingen zijn, met het nieuwe systeem is dat verledentijd. Door te kiezen voor automatische updates worden alle addons, bij beschikbaarheid van een nieuwe versie, geüpdatet.

Nog lang niet alle skins en plugins zijn terug te vinden in de xbmc addon repo. Dit komt doordat ontwikkelaars hun skins of plugins nog niet hebben aangepast, of aangeboden hebben aan de ontwikkelaars van xbmc. Addons die al wel geschikt zijn voor de preDharma / svn versies zijn ook op de oude manier (kopiëren/plakken) of via 3rd party repo's te installeren. Voor de installatie van deze addons kun je de installatiehandleiding doorgaans vinden op het XBMC forum

Een lijst met third party repositories is te vinden in de wiki.
inhoud...


XBMC Media Center heeft meerdere opties voor het doorlopen van de interface. Standaard is er natuurlijk het gebruik van het toetsenbord, een lijstje met de gebruikte toetsen is te vinden in de XBMC wiki, echter zijn de toetsen naar eigen smaak aan te passen.

XBMC heeft ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een muis. Een aantal skins houdt hier rekening mee, waaronder de standaard Confluence skin, door extra knoppen toe te voegen aan de interface, zoals Start, Stop en het sluiten van menu's. Om de extra knoppen en de muis te activeren dient bij invoerapparaten in het systeeminstellingenmenu (instellingen\systeem\invoer apparaten) het gebruik van de muis geactiveerd te worden.

Naast het toetsenbord en de muis kan XBMC bediend worden met een afstandsbediening. Onder linux wordt hierbij gebruik gemaakt van LIRC. Bij de Windows versie dient er extra software geïnstalleerd te worden, hierover meer in de volgende tutorials (Engels)

Voor de mensen met een smartphone (Android, Windows Phone 7 of Iphone) of een Ipad kunnen voor de bediening van XBMC gebruik maken van diverse apps. De webserver in XBMC dient wel geactiveerd te worden om de apps te kunnen laten werken.
Android: Officiële XBMC remote
iPhone/ iPad: XBMC Constellation | XBMC Commander
Phone 7 Xbmc forumpost

Last but not least behoren joysticks en controllers (dus ook die van xbox en ps3, en ja, ook de wii-mote) tot de mogelijkheden. Het grootste voordeel hiervan is analoge controls (analoog volumeregelen, of analoog voor- en terugspoelen). Alle signalen worden afgehandeld via een keymap. Als een joystick werkt in je besturingssysteem, dan kan je 'm tunen binnen XBMC via de keymaps. Hoe dit werkt staat hier. Windows-gebruikers met Kinect in huis kunnen stoeien met gebaren-controls.
inhoud...


Officieel ondersteunt XBMC nog altijd geen live televisie. De ontwikkeling is nog in volle gang maar er is nog niets bekend over een eventuele toevoeging aan de officiële stabiele versie. Dat het nog niet uit ontwikkeld is wil niet wegnemen dat je er nog geen gebruik van kunt maken. Met behulp van een alternatieve versie van XBMC wordt het mogelijk om met XBMC live tv te kijken en op te nemen. XBMC werkt daarbij als de aansturing voor het programma wat in de achtergrond meedraait (of extern op een "server"). Een voorbeeld van een dergelijk programma is TV Headend waarover hier op got een topic loopt. Voor meer voorbeelden van de achtergrond programma's en een eerste stap voor het installeren van de alternatieve XBMC versie verwijzen we naar de XBMC wiki
inhoud...


Zo dat XBMC dat lijkt me wel wat, maar ja waar begin ik nu. Goede vraag XBMC is zo veelzijdig en is op zoveel manieren te gebruiken dat moeilijk is om de eerste stap naar de ultieme HTPC te zetten. Voordat je naar de winkel/webshop rent is het goed om XBMC eerst op je gewone computer te installeren. Voor de meeste besturingssystemen is wel een http://xbmc.org/download/ versie beschikbaar die gebruikt kan worden om kennis te maken met XBMC. Als je niet heel veel gebruikt denkt te gaan maken van een mediacenter is dit tevens het eindpunt.

Voor de XBMC-ers die een stap verder willen en meer gebruik denken te gaan maken van XBMC wordt het misschien aantrekkelijk om een HTPC aan te gaan schaffen. Om het niet te eenvoudig te maken zijn daarbij ook weer genoeg keuzes en afwegingen te maken. Doordat XBMC inmiddels op diverse platformen beschikbaar is kun je met de hardware alle kanten op.

Allereerst de producten van Apple. De AppleTV1 is inmiddels niet meer (nieuw) verkrijgbaar maar zijn opvolger ATV2 zijn allebei geschikte hardware voor XBMC. Belangrijk detail je AppleTV moet wel gejailbreakt worden en kan geen 1080P weergeven. Op de Iphone en Ipad is het ook mogelijk om XBMC te draaien, let wel ook deze moeten gejailbreakt zijn.

Naast de Apple producten kunnen we ook kiezen voor een pc met een Linux distributie of Windows. De afweging tussen Windows en Linux is puur een persoonlijke. In de voorgaande delen van dit topic zijn al diverse malen “hevige” discussies opgelaaid wat nou het beste is. Eigenlijk is met beide alles mogelijk en is het dus net wat jouw voorkeur heeft. Wat wel belangrijk is om in het achterhoofd te houden is het feit dat AMD zijn Linux drivers voor haar videokaarten niet bovenaan het prioriteitenlijstje heeft staan. Voor Linux gebaseerde HTPC’s is dus de videohardware van Nvidia en Intel de betere keuze. De keuze tussen compacte samengestelde barebones of zelf een stevige HTPC in elkaar zetten is eigenlijk inmiddels ook puur een persoonlijke keuze geworden. De hardwarematige videoversnelling is dusdanig verbeterd dat eigenlijk alle reguliere HD video’s wel afgespeeld kunnen worden met behulp van de rekenkracht van de videokaart en is de processor ondergeschikt.

Als laatste hebben we nog XBMC-live en OpenElec. Beide zijn versies van XBMC die er voor zorgen dat je hardware volledig wordt ingezet voor XBMC. XBMC-live is Ubuntu server met xbmc geïnstalleerd. OpenElec is daarentegen een Linuxkernel met alleen de software die nodig is om XBMC te draaien. In de basis is OpenElec de meest uitgeklede versie en in potentie dus snelle opstarttijden. Belangrijk detail voor OpenElec is dat niet per definitie alle hardware ondersteunt wordt. Hele oude of juist nieuwe hardware kan bijvoorbeeld niet in de kernel verwerkt zitten, waardoor XBMC niet gaat werken. Als laatste hebben we ook nog XBMCfreak met zijn versie van XBMC-live. Het verschil met de standaard versie is dat XBMCfreak een actuelere versie is en standaard met van wat extra’s is voorzien.

Situatie begin augustus 2011
inhoud...


Ik heb nu XBMC draaien op mijn (HT)PC maar zijn er misschien nog leuke extra’s? Maar natuurlijk stopt het niet bij het installeren van XBMC. Alleen XBMC is in de basis voldoende om al je media af te spelen maar om nog meer te kunnen genieten zijn er een aantal extraatjes, dat zorgt voor de kersen op de taart.

Allereerst is er natuurlijk de XOT-Uzg addon. Helaas zit deze addon niet in de standaard addonmanager van XBMC. Om toch de addon te kunnen gebruiken moet de addon gedownload worden. Ga hiervoor naar de website van Grotebozewolf. Het “installeren” van de addon dient te worden gedaan van uit de addonmanager. (installeren mbv zipbestand)

Om ondertiteling te kunnen krijgen bij je videobestanden is het installeren van XBMC Subtitels een aanrader. XBMC Subtitels geeft vanuit een aflevering of film toegang tot bijvoorbeeld de ondertitels van www.bierdopje.com of www.ondertitel.com. Om daadwerkelijk de addon vanuit de aflevering of film te kunnen starten dient er een snelkoppeling gemaakt te worden bij de skininstellingen. Voor de standaard Confluence skin is dat onder “Add-on snelkoppelingen” en dan “Video-OSD”

Voor de liefhebbers van films of series is het misschien interessant om eens te kijken naar respectievelijk Couchpotato of Sickbeard. Beide zijn programma’s die het web/usenet/torrents in de gaten houden. Wanneer jouw favoriete film of serie ter download wordt aangeboden zullen deze programma’s er voor zorgen dat je downloadprogramma, zoals bijvoorbeeld sabnzbdplus, in actie komt. Omdat er in dit topic in principe niet over deze programma’s gaat wordt hiervoor verwezen naar de topic elders op dit forum. Het grote SABnzbd topic deel 1 [Ervaringen] Sickbeard, Couchpotato e.a.

Voor sommige mensen is één htpc met XBMC onvoldoende en hebben meerdere htpc’s in huis. Om toch door het hele huis dezelfde bibliotheek beschikbaar te hebben is het mogelijk om de mediabibliotheek van XBMC extern te laten draaien. Hiervoor is een pc nodig welke altijd aanstaat al er een htpc op start. Op deze “server” kunnen alle mediabestanden geplaatst worden en er moet een mysql database server draaien. Door de “advancedsetting.xml” te configureren kan XBMC contact maken met de mysql server en worden alle gegevens van de server gehaald. Niet alleen de gegevens van de films of series worden centraal opgeslagen maar ook wat er al bekeken is en of het moment dat er midden in een aflevering gestopt is. Voor een handleiding verwijzen we naar http://lifehacker.com/563...s-every-room-in-the-house
en LinuZZ's Blog: XBMC 12 en 13 MySQL sharing

Met behulp van Trakt is het mogelijk om je series en films die je bekeken hebt bij te houden. Trakt bied je zelfs de mogelijkheid om die informatie te delen via facebook, twitter, fora of een blog. Naast het bijhouden van je bekeken media geeft trakt advies over series of films die misschien bij je passen. Voor meer informatie en de de benodigde bestanden verwijzen we naar Trakt. Om je al verkregen en bekeken series en films toe te voegen is er een extra addon beschikbaar
inhoud...


Bestandsbeheer bij series
Om episodes van series goed te kunnen toevoegen aan de mediabibliotheek is het belangrijk dat de bestanden goed genaamd zijn en er rekening wordt gehouden met de locaties waar de episodes geplaatst worden.
 • Begin met een map Series, dit is handig voor het toevoegen van de map in bestandsweergave. (zie content toevoegen in bestandsweergave)
 • Plaats in de map "series" de mappen van de verschillende tv-series die je wil toevoegen aan de bibliotheek. Als voorbeeld houden we even de serie "Heroes" aan.
 • In de map van de serie Heroes moet voor elk seizoen een nieuwe map worden aangemaakt. Seizoen 01, Seizoen 02, enz... (het gebruik van seizoensmappen is niet verplicht om XBMC goed te laten werken, maar het zorgt wel voor een duidelijke indeling, ook bij het gebruik van bestandsweergave.)
 • Als laatste en tevens de belangrijkste stap, worden de videobestanden in het seizoensmapje geplaatst. Houdt bij de naamgeving het volgend formaat aan: Heroes.s01e01.avi ([shownaam].[seizoen][episode].[extensie]). Naast dit format heeft XBMC nog een aantal formats welke ook herkend worden:
  Heroes.s01.e01.avi - Heroes.s01_e01.avi - Heroes_[s01]_[e01]_avi - Heroes.1x01.avi - Heroes.101.avi. Om dvd/blu-ray met meerdere episodes toe te voegen aan de bibliotheek moet het image bestand als volgt worden genoemd: heroes.s01e01e02e03e04.iso (voor een uitgebreidere uitleg (Engels) zie de XBMC wiki
Content toevoegen in bestandsweergave:
 • Ga naar Video's
 • Open het contextmenu (muis: rechtsklik/keyboard: c/xbox remote: title)
 • Kies 'Add Source'
 • Browse naar de folder die je wil toevoegen
 • Geef een naam aan je source (Movies en TV Shows is het meest voor de hand liggend)
 • Bevestig met OK
Content toewijzen:
 • Ga op je net toegevoegde source staan
 • Open het contextmenu (rechtsklik/c/title)
 • Kies 'Set Content'. Het nieuwe schermpje is in 3 stukken opgedeeld
 • Linksboven kies je welk type video er zich in je source bevindt
 • Ben je met je films bezig, dan kies je hier 'Movies', voor series 'TV Shows' en voor muziekvideo's 'Music Video's' (lijkt me vrij logisch :) )
 • Rechtsboven kan je je scraper kiezen. Voor mensen die een externe scraper gebruiken (wat ik ten zeerste aanraad!) is dit niet zo van belang.
  Voor wie XBMC zelf wil laten scrapen, kies je hier van waar hij de info moet halen.
 • De opties in het onderste deel van het scherm veranderen naar gelang het type video dat je hierboven hebt gekozen.
Voor Movies:
 • 'Run Automated Scan': deze optie zorgt ervoor dat direct na het sluiten van het venster XBMC al je films naar de Library scant.
 • 'Use Folder Names for Lookups': kan soms nodig zijn, afhankelijk van je folderstructuur, bestandsnamen, ... Dit is iets wat je zelf zal moeten testen want het is voor iedereen anders.
 • 'Scan Recursively': als je een geneste folderstructuur hebt (zoals bij mij waar Movies nog onderverdeeld is in DVD/HD/SD)
 • 'Exclude Path from Library Updates': kan handig zijn als je een folder hebt die je niet in je Library wilt hebben. Bvb. je zelfgemaakte vakantiefilmpjes (of je pornocollectie :P )
 • Dan nog even OK drukken, en XBMC zal alles beginnen scannen. Afhankelijk van je hoeveelheid films en of je al dan niet een externe scraper hebt gebruikt, kan dit heel snel gaan of uren duren (vooral op de goede ouwe xbox...)
Voor TV Shows (de opties hier zijn wat beperkter):
 • 'Run Automated Scan': deze optie zorgt ervoor dat direct na het sluiten van het venster XBMC al je films naar de Library scant.
 • 'Selected folder contains single TV Show': ??
 • 'Exclude Path from Library Updates': kan handig zijn als je een folder hebt die je niet in je Library wilt hebben.
Voor Music Video's:
 • 'Run Automated Scan': deze optie zorgt ervoor dat direct na het sluiten van het venster XBMC al je films naar de Library scant.
 • 'Scan Recursively': als je een geneste folderstructuur hebt (bvb. per muziekgenre opgedeeld)
 • 'Exclude Path from Library Updates': kan handig zijn als je een folder hebt die je niet in je Library wilt hebben.
 • Dan nog even OK drukken, en XBMC zal alles beginnen scannen. Afhankelijk van je hoeveelheid films en of je al dan niet een externe scraper hebt gebruikt, kan dit heel snel gaan of uren duren (vooral op de goede ouwe xbox...)
Afhankelijk van de gebruikte skin en type gescande content, zal je nu in je hoofdscherm Movies/TV Shows/Music Video's hebben bij gekregen. Is dit niet zo, dan moet je mogelijks deze nog activeren in je skininstellingen. De oude PMIII-skin heeft enkel Video's in het hoofdscherm, dan moet je via die weg naar je films of series navigeren.
inhoud...


XBMC Media Center is een softwarepakket wat voordurend in ontwikkeling is. De ontwikkeling heeft tot gevolg dat er heel versies in omloop zijn. Om te voorkomen dat we door de bomen het bos niet meer zien is hier een overzicht met de verschillende versies en waar deze te downloaden zijn.

StableUitontwikkelde versie waarin weinig tot geen bugs zijn te verwachten. Deze zijn te downloaden via xbmc.org
SVNNaast de gecompileerde versies kan er ook voor gekozen worden om zelf vanuit de broncode een eigen versie te compileren. Voor een handleiding verwijzen we naar de wiki.
Nightly Compileerde versies vanuit de svn. Deze versie wordt met enige regelmaat aangemaakt. Door de lopende ontwikkeling kan deze veel bugs bevatten, of in zijn geheel niet werken. Deze versie zijn te downloaden via de xbmc mirrors(Windows/OsX) en via de repositories (Ubuntu/Live). Naast de website van xbmc worden er nightlies aangeboden via andere websites zoals bijvoorbeeld xbmcsvn.com

inhoud...

 • Leuk die rssfeed van xbmc.org maar hoe krijg ik Nu.nl / Tweakers.net als nieuws feed

  Verander in de RssFeeds.xml, welke te vinden is in de userdatamap, de inhoud van "set id=1" in één van de onderstaande feed adressen. Twee rssfeeds behoort ook tot de mogelijkheden
  XML:
  1
  2
  3
  4
  
  <set id="1">
    <feed updateinterval="15">http://www.nu.nl/feeds/rss/algemeen.rss</feed>
    <feed updateinterval="15">http://feeds.feedburner.com/tweakers/mixed</feed>
  </set>

  Een andere optie is om gebruik te maken van het rsseditor addon.
 • Hoe kan ik bestanden uploaden naar XBMC-live vanaf een andere pc?

  XBMC-live is standaard voorzien van Openssh wat bestandsoverdracht mogelijk maakt. Met behulp van bijvoorbeeld Filezilla kun je een SFTP verbinding opzetten en bestanden uploaden.
 • Waaraan moeten mijn mediabestanden voldoen om goed opgenomen te worden in de bibliotheek?

  Bij tv-series moet de bestandsnaam een drietal onderdelen bevatten: de naam van de serie, het seizoen en het afleveringsnummer. Als voorbeeld Heroes.s01.e09 (Heroes aflevering 9 van seizoen 1). Naast de bestandsnaam is het belangrijk dat elke serie in een eigen map wordt geplaatst, met eventueel voor elk seizoen een eigen map. Voor meer uitleg over het plaatsen van tvseries in de bibliotheek is er de Engelstalige handleiding van de makers van XBMC. Voor films kan volstaan worden met de naam van de film als bestandsnaam of mapnaam bij dvd bestanden. Zie ook How To
 • Waar vind ik mijn userdata?

  Linux/Live~/.xbmc/
  Mac~/Library/Application Support/XBMC/
  AppleTVusers/frontrow/library/application support/XBMC/
  Windows%APPDATA%\XBMC
  Windows (portable mode)%PROGRAMFILES%\XBMC
 • Moet ik naast XBMC nog andere software installeren, om mijn mediabestanden te kunnen afspelen?

  Nee, XBMC is een softwarepakket wat praktisch alle audio, video en afbeeldingen kan afspelen, zonder het installeren van codecpacks of andere software. Voor een overzicht van alle, door XBMC, ondersteunde codecs en containers kun je kijken op XBMC.org
 • Mijn skin geeft alleen maar zwart/witte ruis weer als achtergrond?

  Veel skins, waaronder MiniMeedia maken gebruik van achtergronden die door de gebruiker kunnen worden ingesteld. Omdat veel XBMCgebruikers al eigen achtergrondafbeeldingen hebben, zijn deze door de makers van sommige skins niet meer toegevoegd. De gebruiker moet zijn eigen achtergronden selecteren in de instellingen. De achtergronden kunnen veelal worden ingesteld per categorie, bijvoorbeeld series, muziek, films of weer. In de openingspost
  van de skin MiniMeedia op XBMC.org worden een groot aantal achtergronden ter download aangeboden.
 • Mijn films en series worden niet goed opgenomen in de bibliotheek
  Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom series of films niet goed worden opgenomen.
  • In de mappen van de film/serie staan .nfo bestanden die niet aangemaakt zijn door xbmc of externe scraper. XBMC kan dan geen goede informatie vinden.
  • De naam van de map/bestand voldoet niet aan de standaard naamgeving die nodig is voor xbmc.
  • Er zijn meerdere films met dezelfde naam (oplossing is handmatig de film te kiezen en gegevens te updaten)
  In de mediabibliotheek wordt wel fanart weergegeven maar geen plot van film/serie
  Om het plot weer te geven, de volgende instelling uitschakelen: Systeem/instellingen/video/bibliotheek/plot van niet bekeken video's verbergen
 • Hoe krijg ik audio tegelijkertijd over meerdere kanalen
  Om niet te hoeven switchen tussen audio kanalen in de instellingen kan het geluid worden uitgezonden over meerdere kanalen. Voor de werkwijze zie deze post op het xbmc forum.
 • Hoe moet ik XBMC (linux) updaten, zonder opnieuw te installeren?
  1. Voor de volgende regels uit in de terminal.
  2. Controleren op updates:
    sudo aptitude update
  3. Updates installeren:
    sudo aptitude safe-upgrade
  Let op alles wordt geüpdatet, niet alleen xbmc.
 • Hoe behoud ik mijn mediabibliotheek bij een schone installatie?
  Twee oplossingen:
  1. Exporteer de bibliotheek met de export functie in het instellingen menu (video)
  2. Kopieer de userdata map naar andere locatie. Na installatie userdata terug kopiëren.
 • Hoe krijg ik op een makkelijke manier ondertiteling bij mijn series?
  1. Installeer de subtitle addon;
  2. Kies bij de instellingen van de subtitle addon voor de gewenste bron (bierdopje);
  3. Kies bij de skininstellingen voor een snelkoppeling naar de locatie van de subtitle addon;
  4. Open tijdens het kijken van een aflevering het afspeelmenu en druk op de subtitle knop;
  5. De addon zoek automatisch op basis van de bestandsnaam de juiste ondertiteling.
 • Hoe kan ik andere computers opstarten vanuit xbmc
  Maak gebruik van de wake on lan addon.
 • Hoe kan ik een andere computer opstarten bij het opstarten van de htpc (linux)
  1. Ga naar de terminal;
  2. Installeer de benodigde pakketen.
   sudo apt-get install ethtool wakeonlan -y
  3. Activeer de wol mogelijkheid
   sudo ethtool -s eth0 wol g
  4. Pas het opstartscript aan.
   sudo nano /etc/rc.local
  5. Voeg voor de exit regel de volgende tekst in:
   sleep 15
   wakeonlan XX:XX:XX:XX:XX:XX

   (verander de x'jes voor het macadres van de op te starten computer.)
   (de sleep 15 is nodig om te voorkomen dat het wolscript al uitgevoerd wordt voordat de netwerkkaart actief wordt.)
 • Hoe krijg ik de weergave van de temperaturen werkende onder linux (nvidia)
  1. Ga naar de terminal
  2. Installeer het benodigde pakket
   sudo apt-get install lm-sensors -y
  3. Voeg de volgende code toe aan de advancedsettings.xml
   XML:
   1
   2
   
   <gputempcommand>echo "$(nvidia-settings -c :0 -tq GPUCoreTemp) C"</gputempcommand>
   <cputempcommand>echo "$(sensors -u | head -6 |grep "temp1_input"| awk '{print $2 }' |awk '{printf("%d\n",$1 + 0.5);}') C"</cputempcommand>
 • Hoe houd ik mijn addons up to date?
  Het addonsysteem is standaard zo ingesteld, dat het automatisch de nieuwste versies van je geïnstalleerde addons installeert. Als een addon geüpdated is komt er een notificatie op het scherm.
 • Wat is Openelec?
  Openelec is XBMC in de meest pure vorm die er is. Het is niets anders dan een linuxkernel met alle benodigde onderdelen om xbmc te kunnen draaien, inclusief xbmc zelf. Website Openelec
 • Hoe voeg ik series op dvdmappen (video_ts) toe aan de series bibliotheek ?
  De structuur van de mapjes. Het mapje met seizoen xx is optioneel evenals de serienaam na de seizoenmap
  code:
  1
  
   \Serienaam\Seizoen 01\Serienaam s01e01e02e03e04\video_ts\(dvdbestanden)

  Aan de advancedsettings.xml voegen we de volgende regels toe.
  XML:
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  
  <tvshowmatching append="no">
   <regexp>\[[Ss]([0-9]+)\]_\[[Ee]([0-9]+)\]?([^\\/]*)(?:(?:[\\/]video_ts)[\\/]video_ts.ifo)?</regexp>
   <regexp>[\._ \[\-\\/]([0-9]+)x([0-9]+)([^\\/]*)(?:(?:[\\/]video_ts)[\\/]video_ts.ifo)?</regexp>
   <regexp>[Ss]([0-9]+)[\.\-]?[Ee]([0-9]+)([^\\/]*)(?:(?:[\\/]video_ts)[\\/]video_ts.ifo)?</regexp>
   <regexp>[\._ \-\\/]([0-9]+)([0-9][0-9])([\._ \-][^\\/]*)(?:(?:[\\/]video_ts)[\\/]video_ts.ifo)?</regexp>
  </tvshowmatching>

  Start xbmc opnieuw op en update bibliotheek
 • Hoe kan de weergave van fanart tijdens het scrollen worden versneld?
  Hiervoor heb je videoversnelling nodig en dus een videokaart die dat ondersteunt.
  In bovengenoemde advancedsettings.xml voeg je het volgende toe:
  code:
  1
  
   <useddsfanart>true</useddsfanart>


  Andere tweaks die via advancedsettings.xml gaan vind je hier.
inhoud...


XBMC website: http://xbmc.org
XBMC forum: http://forum.xbmc.org
XBMC wiki/handleiding: http://wiki.xbmc.org
XBMC File Repository: http://mirrors.xbmc.org Nightlies voor Mac en Windows
XBMC Addon Repository: http://mirrors.xbmc.org/addons Locatie van addons

xbmcfreak.nl Regelmatige updates van LiveCD met extra's
xbmc4xbox.org XBMC voor de oude Xbox 1

XBMC voor iOS got-topic
[Mediaplayer] Raspberry Pi met XBMC
[TV Headend] Het grote TV Headend topic

Vorige delen XBMC topic:
Xbox Media Center – Deel IXbox Media Center – Deel IIXbox Media Center – Deel III
Xbox Media Center – Deel IVXbox Media Center – Deel VXbox Media Center – Deel VI
Xbox Media Center – Deel VIIXbox Media Center – Deel VIIIXbox Media Center – Deel IX
Xbox Media Center – Deel XXbox Media Center – Deel XIErvaringen met XBMC – Deel XII
Ervaringen met XBMC – Deel XIIIErvaringen met XBMC – Deel XIV

inhoud...


Eventuele opmerkingen/wijzigingen/spelfouten kunnen via de DM gemeld worden.

Update overzicht:
04-08-11 | Openen deeltje 15 | Ten opzichte van deel 14 is er een stuk toegevoegd over de extra's naast xbmc en een stuk over het beginnen met XBMC welk platform en welke installatie.
05-08-11 | Diverse spelfouten met dank aan Klojum en wmn79 _/-\o_ | XBMC4XBOX iets beter uitgelicht en smartphone apps toegevoegd aan bediening na idee van wmn79 _/-\o_ | FAQ series in dvdmappen toevoegen aan bibliotheek | Trakt.tv toegevoegd.
2-1-13 | Linkjes aangepast/toegevoegd | Trakt sync app bijgewerkt
inhoud...

–THE END–

[Voor 106% gewijzigd door Mar2zz op 06-05-2014 22:38. Reden: Linkje toegevoegd bij uitleg meerdere xbmc's in huis]


 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Worra schreef op vrijdag 05 augustus 2011 @ 10:53:
series (DVD) die in videoTS mappen staan..... netjes in XBMC
Omdat dit probleem wel vaker voorbij komt ben ik maar eens even gaan zoeken.

Allereerst de structuur die ik in elkaar gezet heb.

Series\De Pfaffs\Seizoen XX\De Pffafs sxxe01e02e03\video_ts\(dvd bestanden)

aan de advancedsettings.xml voegen we de volgende regels toe.

XML:
1
2
3
4
5
6
<tvshowmatching append="no">
 <regexp>\[[Ss]([0-9]+)\]_\[[Ee]([0-9]+)\]?([^\\/]*)(?:(?:[\\/]video_ts)[\\/]video_ts.ifo)?</regexp>
 <regexp>[\._ \[\-\\/]([0-9]+)x([0-9]+)([^\\/]*)(?:(?:[\\/]video_ts)[\\/]video_ts.ifo)?</regexp>
 <regexp>[Ss]([0-9]+)[\.\-]?[Ee]([0-9]+)([^\\/]*)(?:(?:[\\/]video_ts)[\\/]video_ts.ifo)?</regexp>
 <regexp>[\._ \-\\/]([0-9]+)([0-9][0-9])([\._ \-][^\\/]*)(?:(?:[\\/]video_ts)[\\/]video_ts.ifo)?</regexp>
</tvshowmatching>


Als we dit gedaan hebben moeten we even opnieuw opstarten. (advancedsettings.xml wordt geladen). We voegen als we dat nog niet gedaan hadden de map "Series" toe om te laten scannen door xbmc. Als laatste nog even bibliotheek bijwerken en alle episodes van de dvd worden toegevoegd.

(wordt ook toegevoegd aan de TS)

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Worra schreef op vrijdag 05 augustus 2011 @ 11:35:
[...]


Bedankt, waar kan ik de advancedsettings.xml vinden om aan te pasen?
In je userdata waar vind ik de userdata map? zie TS Als er nog geen advancedsettings.xml aanwezig is dan mag je die aanmaken. Let dan wel op het advancedsettings.xml bestand moet beginnen met <advancedsettings> en eindigen met </advancedsettings> daar tussen in plaats je de <tvshowmatching>...bla...bla...</tvshowmatching>

Spuit 11 zie wmn79

[Voor 3% gewijzigd door Sr_Ogel op 05-08-2011 11:41]


 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Trakt is nieuw voor mij maar zie er wel een leuke feature in voor mensen die twitteren facebooken. Heb het zelf geinstalleerd op ubuntu 11.04 xbmc unstable ppa. Twee dingen die me opvallen. De zip die gedownload wordt moet gerenamed worden. Echter bij het uitpakken door xbmc wordt de oude zip naam gebruikt. (rudf0rd-Trakt-c0386e0) Het automatisch opstraten van het script gaat dan niet werken omdat die verwijst naar script.trak in de addons map. Het andere wat me opviel is dat trakt daadwerkelijk moet registreren dat je de aflevering aan het kijken bent. Aflevering op "bekeken" zetten is onvoldoende. Tijdens het kijken van een aflevering haalt trakt de status op van de aflevering en berekend het percentage van wat je al bekeken hebt. Het ophalen van de status wordt elke 2 tot 3 minuten uitgevoerd. Wanneer het percentage boven de 70 dan wel 85 procent komt stuurt het trakt script een status watched naar de servers van trakt. Als je dus te snel door de aflevering skipt zal het script dus niet zien dat je boven de status 70% uitkomt en zal het dus ook niet worden toegevoegd worden aan je profiel pagina op trakt.tv.

Om bovenstaande te testen moet je dus even een aflevering starten. naar de laatste 15% skippen dan even 3 a 4 minuten wachten en je krijgt een watched op je profiel pagina. Om dit terug te vinden in je log moet je zoeken naar
code:
1
2
NOTICE: 'TRAKT: Video found playing'
NOTICE: 'TRAKT: Percentage of progress: 0.942921729302'

(aflevering is op 94%)
code:
1
NOTICE: 'TRAKT: Return packet: {"status":"success","message":"watched"}'

Trakt script stuurt "watched" status naar trakt.tv

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Als je het script al geinstalleerd hebt is het, het eenvoudigste om even in je profielmap te kijken. (waar ook de userdata map staat) in de addons map zul je rudf0rd nog iets aantreffen. hernoem die naar script.trakt.

Als je het met de zip wil doen zou je het zip bestand moeten openen en de map die daarin staat script.trakt noemen.

Om zeker te zijn dat het werkt, moet je bij het opstarten van xbmc een notificatie krijgen met trakt klaar om je media toe te voegen.

[Voor 17% gewijzigd door Sr_Ogel op 05-08-2011 14:01]


 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
schumi2004 schreef op vrijdag 05 augustus 2011 @ 21:26:
Ik hoop dat iemand mijn helpen kan.

Ik heb me ingelezen dat NFS shares beter zijn en dit wilde ik dus ook toevoegen.


Iemand tips ?
http://openelec.pro/find-...res/item/168-nfs-synology

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
xburchartz schreef op vrijdag 05 augustus 2011 @ 23:56:
Is handiger om even het onderscheid te maken tussen films en series :)
Aangepast.
Heb ook nog even een tweak toegevoegd die echt de moeite waard is als je videoversnelling kunt gebruiken:

# Hoe kan de weergave van fanart tijdens het scrollen worden versneld? Hiervoor heb je videoversnelling nodig en dus een videokaart die dat ondersteunt. In bovengenoemde advancedsettings.xml voeg je het volgende toe:
code:
1
 <useddsfanart>true</useddsfanart>


Andere tweaks die via advancedsettings.xml gaan vind je hier.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Klojum schreef op zaterdag 06 augustus 2011 @ 09:35:
[...]
Ondertussen zit ik al tegen de 16 unieke ip-adressen. Ga daar maar eens namen voor verzinnen en onthouden 8)7 (Bertha 4?? }:O )
uhm, pc huiskamer, pc slaapkamer, laptop Klojum, laptop Klojum's 'dinnetje...

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Als die hele lap text over trakt gaat en over het niet aan de praat krijgen...

in je userdata map zou een bestandje moeten staan dat autoexec.py heet. Daarin zou het volgende moeten staan:
code:
1
import time;time.sleep(5);xbmc.executebuiltin("XBMC.RunScript(special://home/addons/script.trakt/default.py,-startup)")


Als dat bestand er niet is dan gaat trakt ook niet starten.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Krylinck schreef op zondag 07 augustus 2011 @ 00:30:
Dilemma... Een bekende van me heeft gevraagd een HTPC voor hem samen te stellen en op te bouwen. Hij is niet zo kundig in de omgang met computers en dat is, naast dat ik zelf nog nooit met Ubuntu gewerkt heb, een twijfel of Linux plus XBMC een goede keuze zou zijn. Wat hij wil, is voornamelijk YouTube en HD-films kijken op de tv. Het samenstellen en bouwen komt allemaal wel goed, 't is eens een leuke variatie op de normale systeempjes die ik afwerk.
Wat is mijn beste kans van slagen?
XBMC Live/Open elec. Daar kan je weinig stuk aan maken. De enige rechten die hij dan heeft is XBMC bedienen en daar kan je vanuit xbmc zelf weinig stuk aan maken (het is mijn zoontje en dochtertje nog nooit gelukt om stuk te maken, ook al ligt er een keyboard onder de tv), als hij alleen in xbmc kan komen. Als je zelf het wachtwoord van de user houdt dan zou je af en toe via ssh een login kunnen doen om updates te downloaden voor het onderliggende systeem.

xbmc live werkt als een dedicated mediasysteem, dus hij gaat helemaal niets merken van het linux eronder. Hou je wel rekening met nvdia/intel gpu als je daarvoor gaat kiezen.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Uitgaande van de standaard confluence skin:
Wanneer er muziek speelt kun je waar dan ook in de menu's van xbmc (behalve systeem menu) links een uitklap menu vinden. Onderaan zie je daar "afspelen" staan met een aantal icoontjes het laatste icoontje is shuffle all 1 of uit. Als je volledig scherm open hebt staan kun je het shuffle icoontje vinden naast de standaard play en stop icoontjes

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
XBMC schoont namen op in de library-view. Volgens mij is dat wel een optie die je aan moeten zetten bij Instellingen > Uiterlijk. En met opschonen bedoelen ze het weghalen van dingen zoals xvid, 720P, releasegroup-names enzo. Dus je kan prima originele bestandsnamen houden.

Aan te raden is voor films: filmnaam (jaar)/originele.bestandsnaam.mkv
Voor series: Serienaam/Seizoen/originele.bestandsnaam.mkv

Zo heb je in de normale file-view ook geen last van die rare namen.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Ja maar de map wordt dan SWAT Firefight (2011) en de bestandsnaam blijft hetzelfde. Dat is subtitle-friendly en xbmc zet je op zoeken op foldernames, waardoor er altijd goed gescraped wordt.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
schumi2004 schreef op dinsdag 09 augustus 2011 @ 23:55:
:update:
Een ander vraagje, ik heb veel media voor de kids, welke niet gevonden wordt door diverse scrappers (mickey mouse clubhuis etc) hoe kan ik deze folder(s) toch zichtbaar krijgen in library view ?
Same problem here. Dat kan met een mediamanager zoals Ember gedaan worden (hier staan meerdere mediamanagers, http://forum.xbmc.org/forumdisplay.php?f=116), of je bouwt zelf .nfo files (op linux is nog geen lekkere mediamanager ervoor, al is die in de maak (php), komt binnenkort testversie van uit). Je kunt eventueel de XWMM-webinterface skin voor xbmc installeren en daarmee editen.

Je kunt in ieder geval de Disney scraper selecteren en dan scannen, dan pakt ie al redelijk wat op (tenminste bij mij had dat wat hits). En verder is dat helaas gewoon een klus dat nog met de hand moet. Ik zoek ook vaak zelf fanart en hoesjes erbij, vanwege de nederlandse titels die ik ervoor gebruik wordt er heel vaak niets gevonden.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Fire69 schreef op donderdag 11 augustus 2011 @ 12:10:
[...]

Ik gooi meerdere keren per jaar alles van XBMC eraf (of enkel de Libraries) en mag dan vanaf 0 herbeginnen.
Als je dan iedere keer moet je fanart etc. gaan zitten selecteren, no thanks :)
Ik doe zo nu en dan gewoon een libary export naar meerdere bestanden. De fanart en nfo bestanden worden dan bij je videobestanden geplaatst. Bij het opnieuw toevoegen van de media wordt de info uit de nfo en de fanart staat al in het mapje

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Fire69 schreef op donderdag 11 augustus 2011 @ 13:48:
[...]


Waarom het niet werkt? Moet je aan de devs vragen :P
Ik denk dat de optie om te connecteren naar een sql er pas ingekomen is nadat ze gestopt zijn met xbox-support...


[...]
In de wiki op xbmc4xbox wordt wel over mysql gesproken. Geen idee of dat overgebleven is uit de oude versie maar misschien onderzoekje waard.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Heb zelf ook al even een onderzoekje uitgevoerd maar zoals ik het nu lees op het forum is er nog geen mysql support voor de bibliotheek op de oude xbox. De dev's melden ook dat het er voorlopig niet zit aan te komen. Heb hier ook nog een xbox staan naast me normale xbmc maar ik zal het dus toch met twee apparte bibliotheken moeten doen.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
je kan toch ook de sqlite exporteren? hoeft volgens ij niet perse mysql te zijn

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Nou je zet de sqlite database centraal en laat alle systemen er gebruik van maken. Dan kan de xbox ook meedoen toch?

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Volgens mij ben je in de war met mySQL en sqlite, naar mijn weten heeft de xbox ook altijd sqlite gebruikt.

Probeer eens zoiets in je advanced settings:
<videodatabase>
<type>sqlite3</type>
<host>//nas/databases/</host>
<name>xbmc_video</name>
</videodatabase>

dat host kan misschien een pad naar een NAS of centrale opslag zijn.

Hier meer:
http://wiki.xbmc.org/inde....3E.2F.3Cvideodatabase.3E

edit ho wacht stop, staat dikke warning bij :p dus doe maar niet
NOTE: It is HIGHLY recommended that you not attempt to place an sqlite3 database outside of XBMC's path. sqlite3 contains no filesystem abstraction, so this will plain break on any non-local (as far as XBMC is concerned) paths. Use this for mysql only.

[Voor 26% gewijzigd door Mar2zz op 11-08-2011 16:25]


 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Hoeveel eweka lijntjes heb je beschikbaar voor sabnzbd, 4 toevallig
(niet helemaal xbmc waardig dit)

12 MB ga je zeker niet halen, zover gaat eweka niet. 3,3 MB is het maximum wat je met 4 lijntjes kunt halen. Op je account het je er 8 beschikbaar en kun je maximaal tot ongeveer 6,3MB halen (50Mb /8)

[Voor 50% gewijzigd door Sr_Ogel op 11-08-2011 20:10]


 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Geen idee, dit zijn de snelheden waar mee ze adverteren. Ben er zelf ook nooit tegen aangelopen, maar sinds de laatste snelheidsupdate van ziggo merk ik dit. Per kanaal was er altijd al een max, en de totaal 50Mb max lijkt me dan ook vrij redelijk dat ze dat handhaven.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Even een vraag over zo'n mysql database. Heb het een jaar terug een keer werkende gehad, alleen met 1 probleem. De server met de database staat standaard niet aan bij het opstarten van xbmc. (gaat automatisch aan na 10 seconden na het aanzetten van xbmc). Doordat de database nog niet actief was wou xbmc niet doorstarten. Na een tijdje komt xbmc startscherm wel in beeld maar met geen mogelijkheid de series en films uit de database. Is xbmc al zover dat het probleem nu niet meer voorkomt of is dat nog steeds hetzelfde.

(uit milieutechnische en slaapcomforttechnische redenen wil ik de server niet 24/7 aan hebben staan)

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
chimera2 schreef op vrijdag 12 augustus 2011 @ 12:19:
Ik heb nu een htpc (wat ik een beetje zat ben) En wil nu xbmc gaan draaien.
Ik kan je vraagstelling/probleem niet helemaal volgen. Je hebt een htpc en je wil xbmc gaan gebruiken. Installeer xbmc op je htpc, de hardware heb je al. Waarom opzoek gaan naar andere hardware als je al iets in huis hebt. Het probleem van drivers/software zal je indirect altijd houden. Er is namelijk, voor zover ik weet, nog geen hardware dat standaard met xbmc geinstalleerd is, wat op dit moment in de winkel ligt. Je zult dus altijd dingen moeten gaan installeren. Ok er is hardware beschikbaar wat te nieuw is om bijvoorbeeld openelec of xbmc live (freak) te draaien waarbij je net iets meer moet doen dan de installer draaien, maar als het draait het toch. Omdat jij al hardware heb liggen lijkt me het dus een simpele stap om xbmc te installeren en gaan met die banaan. Het er alsmaar mee bezig zijn is maar net hoe gek je ermee wil doen. Mij zelf als voorbeeld nemende, ik heb gekozen voor een ubuntu minimal install (11.04) + xbmc unstable uit de ppa's. Is net iets meer werk om het even allemaal uit te zoeken terwijl ik ook gewoon xbmclive had kunnen installeren.

De enige reden die ik nu zo kan bedenken is dat je geen nvidia videohardware hebt, maar dat probleem is alleen bij linux niet met een windows install.

[Voor 0% gewijzigd door Sr_Ogel op 12-08-2011 14:22. Reden: 1x geen is genoeg]


 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
schumi2004 schreef op vrijdag 12 augustus 2011 @ 22:37:
@GroteBozeWolf Thanks ;)

Voor de rest.
Iemand die deze plugins gebruikt?
Top40 http://top40.vedelaar.nl/ --> Deze krijg ik niet geïnstalleerd, iemand anders wel ?
Heb er even in gekeken maar de default.py vraagt een linkje naar een pagina die niet meer bestaat. Al zou je het kunnen installeren dan gaat het nog niet werken. Denk dat het een oud scriptje is nog uit de tijd van de xbox.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Leuk leesvoer. Testers gezocht enzo... Entertainment vanuit de luie stoel: NZB's streamen in XBMC

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Hier staan heel veel mediamanagers tussen: http://forum.xbmc.org/forumdisplay.php?f=116

Maar xbmc zou weinig tot geen scrape-problemen moeten hebben als je het goed hebt opgezet. Waarom doe je eigenlijk year - title in plaats van title -year? Dat lijkt me irritant films zoeken...

Neem aan dat je use foldernames for lookup aan hebt gezet?
http://wiki.xbmc.org/inde...ntent_%28Video_Library%29

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Of de supernintendo-tetris tegen elkaar. Blijft een vette klassieker en dat muziekje blijft een week in je kop zitten...

@40x mappen hernoemen:
Ik heb zojuist een uur lang alle kinderfilms verplaatst naar mappen. Ze stonden nu /kinderfilms/spongebob.avi zeg maar, is nu /kinderfilms/Spongebob/spongebob.avi geworden. Wat een k!twerk man... Moest ook nog voor een aantal ff de art enzo erbij zoeken, overal folder.jpg'tjes voor gemaakt... man man man

Nederlandstalige kinderfilms is echt een ondergeschoven kindje op mediamanagement/scrape gebied...

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Ik heb alleen maar linux-pc's in huis. Ik kan dus nog geen mediamanager gebruiken, of ik moet ze allemaal gaan testen met wine. Maar wine zie ik een beetje als 'cheaten'. En no way dat ik nog microsoft ga gebruiken. Heb er veel plezier van gehad, tot aan Vista, daar ging het helemaal mis, nog even Win7 gebruikt, waar ik in eerste instantie heel tevreden over was, maar na een maand of 2 al merkte dat Win7 ook zijn 'snappy-nes' verloor en trager werd door normaal gebruik zoals alle andere window's versies. Toen heb ik van mijn dualboot een singleboot gemaakt en never looked back...

Ubuntu-desktop, Ubuntu-server en XBMC-Live <3

Ik wacht daarom ook met smart op dit:
PHP Media Manager

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
anconakip schreef op zaterdag 20 augustus 2011 @ 16:53:
maar is het inmiddels al mogelijk om in emer media manager de scraper moviemeter.nl in te stellen? Ik zit hier thuis ook met kinderen en die lezen nog geen engels. Vandaar.
als je een scraper van een andere site regelt die in ember zit dan wil ik wel even kijken of dat is om te batterijen naar moviemeter? Ik vind het altijd wel leuk om te prutsen met dat soort dingen.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Ik ook niet. Ik heb het niet. Waarschijnlijk in de installatiemap of in c:\Userdata ofzo...

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
anconakip schreef op zondag 21 augustus 2011 @ 17:25:
[...]

bedankt. Ik hoop dat Mar2zz hier iets mee kan.
Het ziet er niet heel moeilijk uit, maar ik krijg Ember ook niet onder wine aan de praat, dus heb helemaal geen test-mogelijkheden.

Ik heb al wel een api-key gekregen van moviemeter.nl maar ik kan er verder niets mee. Ik ga die api-key dan ook bewaren voor dit project:
http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=106980

Als iemand anders het wil proberen:
http://wiki.moviemeter.nl/index.php/API
Hier de xbmc-moviemeter-scraper, en samen met de downloads van googlecode moet het zo gefixed zijn (ff diffen, die van xbmc-tmdb ook opzoeken en kijken wat het verschil is met die van ember-media-manager, en dezelfde verschillen aanbrengen in deze download van moviemeter (en een eigen api-key aanvragen).
http://theghost16.nl/XBMC/index.php#downloads

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Op xbmc-live kan je inschakelen met infrarood. Dit doe ik daar vanuit rc.local, heb ik het volgende instaan.
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
echo CIR > /proc/acpi/wakeup  # Enable wake-up on IR receiver
echo USB0 > /proc/acpi/wakeup  # Enable wake-up on USB0 port
exit 0


chmodden natuurlijk, en rebooten, dan afsluiten, dan kun je kijken of het ook voor jou werkt.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
donowitz schreef op vrijdag 26 augustus 2011 @ 21:09:

Helaas verdwijnt dit na ongeveer 5 sec

Bedankt!
Wat een optie kan zijn is om het info schermpje op te vragen nadat het naar 5 seconden verdwenen is. Als je het met het toetsenbord of afstandsbedieining opvraagt blijft het staan totdat je dezelfde toets weer indrukt. Volgens mij is er voor beide problemen niet echt een betere oplossing. Ben tenminste nog nooit wat tegen gekomen.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Heeft openelec ssh mogelijkheden, dan heb je namelijk ook een ftpserver zei het sftp

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
filezilla ftp client heeft sftp mogelijkheden. Zullen er vast meer zijn. Alleen ssh is voldoende gewoon inloggen en je zou bij al je bestanden moeten kunnen.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
schumi2004 schreef op woensdag 31 augustus 2011 @ 11:02:
[...]


[...]

Zo kwam ik er op een bepaald moment ook bij.

Blijf me dan nog steeds afvragen waarom er dan een optie is om trailers af te spelen in Window of Full Screen.
Zodat je kan kiezen. Als je window doet dan doet ie het in dat window waar normaal fanart kunt kiezen, plot kunt lezen enzo in het info-scherm, bij fullscreen start ie als een normale film.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Eoghlear schreef op maandag 05 september 2011 @ 22:21:
Of is dit heel normaal omdat de pc op dat moment geen scherm detecteert?
Soms zit er een tel of tv tussen.
Komt hier ook voor als ik de receiver nog niet ingeschakeld heb. Geen idee waar het mis gaat, maar stoor me er niet zo aan. Htpc start snel genoeg op om hem met de afstandsbediening uit te zetten en gelijk weer op te starten. Moet toch wachten totdat de server klaar is met de netwerkshares aanbieden.

Lijkt me vrij normaal gedrag en niet te voorkomen. Heb trouwens het zelfde gehad met het geluid. Wel beeld maar geen geluid over hdmi alsof de handshake tussen htpc en receiver mis gaat.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
dvd code in cron met @reboot

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Voor sabnzbd en NzbGet gebruikers heb ik een klein scriptje geschreven dat een xbmc-notificatie stuurt en de xbmc-library laat updaten. Bij mij gaan niet alle films via couchpotato, en dus wordt de library niet altijd geupdate na het downloaden van een film of muziek. Met dit script is dat verleden tijd.

Linux only, want in bash (voor windows staat er wel wat op het sabnzbd.org forum).

Script voor sabnzbd.
Script voor nzbget.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
job schreef op zondag 25 september 2011 @ 10:08:
[...]
Op een nas ontbreekt een vga/hdmi aansluiting, dus welke functie zou xbmc op je nas dan moeten vervullen?
Ze zijn volgens mij al een xbmc-server variant aan het bouwen. voordelen; centrale database en library's die geupdate kunnen worden zonder dat er een htpc hoeft te draaien.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Erhnam schreef op maandag 26 september 2011 @ 14:39:
[...]


Als member van het team-xbmc kan ik vertellen dat niemand van ons team hier mee bezig is.
Jammer, ik ben ooit op deze thread terecht gekomen, dacht daar wel wat uit zou rollen. Me would like very much the idea.

http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=105883

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
er hoeft geen htpc aan om xbmc te updaten. Servers staan meestal toch 24/7 aan. En denk ook aan andere serveropties, zoals streamen van content. Kijk naar plex mediaserver als voorbeeld.

Daarnaast profielbeheer centraal zetten, thumbs, etc. Moet je nu moeilijk voor doen met mounts.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
@schumi, heb je die red, green enzo ook nog ergens anders toegekend in je keymap waar ze wel werken?

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Is dit alles? Je zou moeten kijken wat er gebeurt met <displayremotecode>true</displayremotecode> in advanced settings. Wellicht meld openelec niet goed aan dat ie in fullscreen zit en heb je een bug te pakken.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Ubuntu mount ook in de /media, dus daar zouden ze moeten staan. In Nautilus komen ze ook altijd onder locaties te staan, dus duidelijk zichtbaar.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Ik snap het ook niet. het enige voordeel van open elec is toch het snelle booten t.o.v. xbmc-live? voor xbmc live krijg je volgens mij veel meer voordelen. veel meer software in de repo's, compatible met ubuntu-howto's en dergelijke. De snelheid van de interface zal toch niet anders zijn lijkt me. dan start ie maar iets langer op.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
lowfi schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 13:03:
\ Het hele scrobble verhaal lijkt hierin niet meer te werken......
Geen idee wat het scrobble verhaal is, maar ik ondervind geen problemen met trakt. Series worden netjes doorgegeven als ik bij 85% ben.
Build is van achterin september (eden dus) uit de unstable ppa op een ubuntu minimal ondergrond.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
lowfi schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 22:07:
[...]

Scrobble is uploaden naar de website. Welke plugin gebruik je?
Gewoon de standaard van de trakt site en dan de eden versie. bij het opstarten krijg ik de melding dat trakt gereed is en afleveringen die ik aan het kijken ben worden geregistreerd

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
lowfi schreef op donderdag 06 oktober 2011 @ 11:21:
[...]

Mja heb inmiddels gevonden waarin het zat. De folder naam in .xbcm/addons/ was fout. rudf0rd-Trakt-c0386e0 ipv script.trakt :S

Hoop dat ze deze wel blijven supporten want trakt utilities doet het bij mij niet.
Kijk aan, bekend probleem. Had zelf ook dat probleem, heb er ook een melding van gemaakt maar er is dus nog niks mee gedaan.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
hansie18 schreef op vrijdag 07 oktober 2011 @ 05:38:
Hoe je het nu wendt of keert, de ION (Asrock 330 HT) blijft een tweak-bak, waarbij er voor de perfectionisten nooit een goede uitkomst is. Ik blijf er al meer dan een jaar aan kloojen (verschillende besturingssystemen, verschillende XBMC versies, externe/interne HD etc.) en het stotteren krijg ik toch echt niet helemaal weg (zeg om de 10 minuten heel eventjes een beetje). Bij een goeie film vind ik het gelukkig niet al te storend, maar vooral als je nog in de film moet komen, is het irritant. Eerlijk gezegd ben ik ook aan het zoeken naar een echt stevige HTPC. Tips (vooral eentje die mooi onder de tv kan)? ;)
Dit probleem ken ik niet en ik heb ook al meer dan een jaar een asrock ion 330 ht in gebruik. (xbmc live dharma) Ik ben er heel tevreden mee.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Je kunt eventueel het downloaden pausen tijdens unrar (als je sab gebruikt) om de cpu te ontzien, blijft er meer power over voor xbmc.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Ik begrijp dat jij de mysql database hebt draaien. Staat bij jou de database permanent aan? Ik heb al eens met een centrale database proberen te werken alleen vond xbmc het niet grappig dat de server nog niet aan stond en bleef daarom hangen bij het opstarten. Na lang wachten gaat xbmc door maar geen bibliotheek en komt niet beschikbaar als de server wel volledig is opgestart.

[Voor 13% gewijzigd door Sr_Ogel op 09-10-2011 19:19]


 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
schumi2004 schreef op donderdag 13 oktober 2011 @ 13:42:
Van begin af aan dat ik XBMC gebruik (OE op een Zotac) heb ik geen menu sound, terwijl dit wel default aan staat.

Nu was ik opzoek naar een mogelijke oplossing en kwam op dit topic terecht.

Is er iemand die kan bevestigen dat dit de oplossing is of een andere oplossing heeft om het werkend te krijgen?

In betreffende topic wordt overigens gesproken over hdmi echter krijg ik het digitaal (optical) ook niet werkend.
Dat was bij mij wel de oplossing.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Voor de mensen die XBMC op ubuntu draaien. Er is door een nieuwe repository opgezet voor xbmc.

Voor stabiele versie voor natty en oneiric
https://launchpad.net/~na...dock/+archive/xbmc-stable | ppa:nathan-renniewaldock/xbmc-stable

Voor nightly build voor oneiric
https://launchpad.net/~na...ck/+archive/xbmc-nightly/ | ppa:nathan-renniewaldock/xbmc-nightly

Bovenstaande repositorys worden u aangeboden door Nathan Rennie-Waldock

Geen garantie op succes.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
xbmc live met Allow hardware acceleration (DXVA2) - yes???
moet dat niet vdpau zijn?

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
hansie18 schreef op maandag 24 oktober 2011 @ 05:14:
[...]


Het ziet er echt niet "makkelijk" uit, voor Linux noobs!
Geen idee wat je al eens gedaan hebt maar knippen en plakken moet toch nog wel lukken.

Open de command line., of als je remote werkt vanaf windows putty.

log in

kopieer en plak de eerste regel onder automatic installation

kopieer de twee de regel.

En alles gaat vanzelf. Je snapt dan misschien niet wat je aan het doen bent maar je bereikt wel je doel.
Knippen en plakken kan iedereen dus dat zou moeten lukken.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
robertobadjo schreef op maandag 31 oktober 2011 @ 22:24:
Provide password to continue with this installation...
./LaSi/sabnzbdplusinstall.sh: line 103: LaSi_Logo: command not found
./LaSi/sabnzbdplusinstall.sh: line 104: show_Author: command not found

1. Install or update Sabnzbdplus
2. Completely remove Sabnzbdplus (this removes also sabs' configfiles!)
3. Exit script

Choose one of the above options
Enter 1, 2 or 3:
Thx. Fix ik vanavond wel even. Hij installeert toch wel als je optie 1 kiest? Dat show logo en author is alleen maar reclame, niet belangrijk voor de installatie.

[Voor 32% gewijzigd door Mar2zz op 01-11-2011 06:20]


 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
klopt, het hoofdscript haalt een losse installer op die opnieuw vraagt of je wilt installen.

En dan wordt een deb file opgehaald die de echte install doet. Dat is sinds kort pas, ik zal die 2e stap er tussen weg halen. Op het xbmc forum liep er ook al iemand tegenaan.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Mar2zz schreef op dinsdag 01 november 2011 @ 08:53:
klopt, het hoofdscript haalt een losse installer op die opnieuw vraagt of je wilt installen.

En dan wordt een deb file opgehaald die de echte install doet. Dat is sinds kort pas, ik zal die 2e stap er tussen weg halen. Op het xbmc forum liep er ook al iemand tegenaan.
e.e.a. aangepast. De installatie voor Sick, Couch en Headphones verloopt nu via .debfile.
Ik zit erover te denken om alles in 1 groot script te gaan zetten, zodat ik dat geklier met al die losse files ook vanaf ben. Bovendien heb ik ook een mooie xbmc / xbmc-standalone installer, die ik ook nog moet toevoegen. En ik wou altijd nog Transmission erbij zetten.

Omdat binnenkort Eden uitkomt is het wel lekker om een volledige fresh install te doen, voor mij op 64bit ubuntu server (vanaf mini-iso), en dan met het script al mijn progjes ineens erop te rammen. De configs staan toch allemaal netjes in de home (aparte partitie) dus dat gaat mooie en hopelijk zeer soepele overstap worden.

Oh ja, mocht je willen uninstallen, door die debfiles is dat makkelijker geworden ^^:
sudo apt-get remove (of purge) couchpotato sickbeard headphones
mars@laptop:~$ sudo apt-get -y purge sickbeard couchpotato headphones
Pakketlijsten worden ingelezen... Klaar
Boom van afhankelijkheden wordt opgebouwd    
Statusinformatie wordt gelezen... Klaar 
De volgende pakketten zullen VERWIJDERD worden:
 couchpotato* headphones* sickbeard*
0 pakketten opgewaardeerd, 0 pakketten nieuw geïnstalleerd, 3 te verwijderen en 27 niet opgewaardeerd.
Door deze operatie zal er 34,1 MB schijfruimte vrijkomen.
(Database inlezen ... 154689 files and directories currently installed.)
couchpotato wordt verwijderd ...
 * Stopping CouchPotato                         [ OK ] 
Wissen van configuratiebestanden voor couchpotato ...
headphones wordt verwijderd ...
Wissen van configuratiebestanden voor headphones ...
sickbeard wordt verwijderd ...
Wissen van configuratiebestanden voor sickbeard ...
Processing triggers for ureadahead ...
mars@laptop:~$ 

[Voor 33% gewijzigd door Mar2zz op 01-11-2011 20:40]


 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Ik hoop rond Eden's release mijn vernieuwde LaSi installer helemaal klaar te hebben. Wel heb ik nu XBMC toegevoegd aan de main installer. Ook al is de ppa van xbmc niet gericht op ubuntu's hoger dan Maverick, door de source aan te passen installed het toch netjes op Natty, Oneiric en Precise (12.04).

De unstable xbmc uit de ppa heeft al de nieuwe skin aan boord, ziet er goed uit (ik ben laat met testen). Alleen jammer dat die unstable nog niet als desktopmanager geinstalleerd kan worden, maar alleen als los programma.

De opzet van de nieuwe LaSi is 1 script voor alle installs; Zoveel mogelijk ook via apt te installeren (met alle bijkomende voordelen van dien), meer Linux/debian-like approach, programfiles in /opt, deamon opties in /etc/default en config/data in je eigen homefolder in een verborgen map. Herinstalls worden daardoor veel makkelijker met behoud van data, en indien je een aparte home-partitie hebt, kunnen de programmas ook prima de schone installatie en upgrades naar nieuwe *buntu of xbmc-live versies overleven.

Focus blijft installeren binnen een kwartier van de hele mikmak, ik haal veel keuze-opties weg uit de installers zelf, maar de setup blijft even flexibel, door de splitsing van config's en programfiles.

Durfals kunnen hier het vernieuwde script al weg halen. (ik push alleen updates als ik heb getest of het toegevoegde werkt, maar ik zie ook vaak dingen over het hoofd omdat ik slordig ben.
https://github.com/Mar2zz/LaSi/blob/master/LaSi.sh

Issues graag via DM of github.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Goed idee J1nx. Ik zal er een for-loop voor schrijven en dan alles laten installen.

Ik heb nu eerst wat errors lopen tackelen en de dependency's echt dependencys laten zijn (ipv manual install, als je dan bijvoorbeeld sickbeard verwijderd zal ie ook voorstellen om python-cheetah te verwijderen en ik wil nog ff cron-functies toevoegen (wellicht ook met een for-loop). (zoals weekly updating, hourly retrieven etc)

Vandaag word dit 'm niet meer , maar in de loop van de week kun je die functie wel verwachten.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
j1nx schreef op zaterdag 05 november 2011 @ 10:26:
[...]


Geen issue, meer een rquest. Dus hier om eventueel andere mee te laten denken.

Ik heb deze week je installer gebruikt op een nieuwe virtueele machine. Werkt allemaal top, maar ik weet wat ik wil en begon een beetje moe te worden van steeds keuzes kiezen, ja ik weet het zeker, etc.

Misschien een optie om een line item als automatische install mee te geven. Komma seperated in de volgorde die aangegeven is.

3,5,2,4


en dat hij dan automatisch (als deamon) optie 3, 5, 2 en 4 achter elkaar installeerd.

Verder was ik zeer tevreden over de nieuwe .deb aanpak. Maakte ergens een foutje en zonder te gaan klooien waar ik niet zat op te letten de zooi gepurged en gewoon opnieuw. Veel sneller!

thx
Had wat tijd over en wilde alles overzetten naar functies, en daarbij was de stap naar fast installs een stuk makkelijker.

Nu kun je arrays maken. als je een nummer prefixt met f of F dan zal ie die direct installen, voor de meeste apps is dat unattended. (bij beets zal ie vragen om de config aan te passen als je die nog niet hebt, xbmc zal laten kiezen tussen stable en unstable, en Spotweb zal vragen of je de database wilt bewaren of niet en vragen of je wil retrieven. Als je nog geen mysql hebt krijg je daar natuurlijk ook vragen van (wachtwoord) ).

voor test als je zin hebt:
https://raw.github.com/Mar2zz/LaSi/master/LaSi.sh

Je mag zelfs mixen als je wilt ;) (snel zonder info of met info en confirm)
Make a choice to see info or install these apps...
1. Beets         6. SickBeard
2. CouchPotato      7. Spotweb
3. Headphones       8. Subliminal
4. Mediafrontpage     9. Tranmission
5. Sabnzbdplus      10. XBMC (desktop)

Use f[n] for fast install (e.g. f1 f2 5 f6)
Q. Quit
f2 f3 4

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Deze kan met 1x input alles installeren, in plaats van dat je steeds via het menu gaat of moet confirmen dat je het echt wilt.

alle programma's worden op default ports gezet:
couch = 5000
sick = 8081
head = 8181
spotweb en mediafrontpage = 80
transmission = 9091
sabnzbd = 8080

Dus je moet een keuze maken tussen sabnzbd en xbmc voor die poort.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
robertobadjo schreef op zondag 06 november 2011 @ 00:13:
[...]
eerst sabnzb installeren en dan ff van poortwijzigen en dan xbmc activeren op die poort. of mss is het handiger om in het menu achter elke programma de poortnr te zetten.
Als ik dat aanpas dan wordt het een hard override via de daemon en dat is niet handig (!=newbie proof), dan gaat de functie om via de webinterface van sabznbd de poort te zetten verloren. Na install wordt gemeld op welke poort het luistert. Als de poort al bezet is zal het programma niet starten en gaat ie naar de error-functie en zal de console ook melden dat iets anders aan het luisteren is op die poort volgens mij.

Dus je zal dat zelf moeten kiezen, of via de webinterface van sabnzbd, of via xbmc. Ik kan later nog wel kijken of het iets is om bijvoorbeeld te kiezen voor zoiets als 5=8090, waarmee de poort wel in de daemon-settings wordt gezet.

Eerst bezig met cronjobs e.d.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Stien schreef op zondag 06 november 2011 @ 14:18:
[...]

Let er ook op dat de nieuwe release met airplay support voor airplay ook gebruik maakt van de default transmission poort. Dit conflicteerd
thx, wist ik niet. Ik zal wat testjes draaien en kijken of het me lukt om de poort zo aan te passen dat ie 1 hoger gaat zitten tot er een vrije poort is.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
T-8one schreef op zondag 06 november 2011 @ 21:56:
[...]


Goeie tip, die handleiding heb ik over het hoofd gezien.

desondanks wil ik nog wel even snappen waarom dingen als apt-get bij mij niet werken en of ik dat werkend kan krijgen.
Nee helaas, dat zal niet gaan werken. Iets installeren gaat niet werken, je bent gebonden aan wat de devs van openelec mogelijk maken. als je config bestanden wil wijzigen zou je dat met "vi" kunnen doen. VI net als NANO een tekst editor

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
schuurman schreef op vrijdag 18 november 2011 @ 22:09:
Wat kan ik nog doen om mijn probleem op te lossen??
Heb hier ook update problemen gehad. xbmc heeft klaarblijkelijk andere software nodig om de nieuwere versie te kunnen draaien. Als de package manager deze niet kan vinden zal hij xbmc dus niet updaten. Vanaf het xbmc forum vond ik de volgende oplossing.
code:
1
sudo add-apt-repository ppa:pulse-eight/libcec

Het installeert een andere repository waarin de benodigde softwareonderdelen zitten

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
anandus schreef op woensdag 30 november 2011 @ 12:27:
Zijn er eigenlijk ook spelletjes voor de XBMC?

Ik bedoel dan niet emulators of via launchers, maar gewoon addons die simpele spelletjes toevoegen die je bijvoorbeeld met de afstandsbediening kan spelen?
Quizjes of Triviant, bijvoorbeeld?
Volgens mij niet, maar is wel een leuk idee zeg. Ik weet niet of xbmc flash kan afspelen, maar anders kun je misschien swf files ofzo in een directory gooien, heb je gelijk de wereld aan spelletjes en kan je eventueel ook addons maken voor spelletjes.nl ofzo...

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Tab op toetsenbord wisselt tussen video/schermen.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Ik vind dat upcoming beta1 release veel interessanter :p

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Erhnam schreef op maandag 12 december 2011 @ 09:37:
[...]


De branch is al aangemaakt en als het goed is zou de unstable repository (ppa) binnenkort ook vanuit deze branch moeten gaan aanleveren: https://github.com/xbmc/xbmc/tree/Eden

Beta1 zien we dus hopelijk nog voor het einde van het jaar.

XBMCLive hebben we veel voortgang geboekt. XBMCLive zal worden hernoemd naar XBMCbuntu, omdat we met deze nieuwe versie 100% ubuntu compatible zijn (lubuntu). Systeem begint ook aardig te werken op AMD Fusion systemen. Playback werkt nog niet helemaal goed maar hier is een leuk filmpje te zien:

http://www.xbmcfreak.nl/glimp-of-whats-coming/
Goed nieuws. Waaro staat er lubuntu tussen haakjes achter? Er wrdt toch neem ik aan geen desktop mee geinstalleerd? Ik doe anders zelf een minimal buntu +xbmc-live.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
zijwaartse schokken komen dooe de manier waarop geencode wordt dus je moet de releasegroup dat kwalijk nemen.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
xbmc is te installeren vanuit een ppa, dus op buntu based systems is het kwestie van ppa repository toevoegen en je lift lekker mee op updates en dergelijke. Er zijn twee ppa's, stable en unstable.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Beta 1 is nu ook beschikbaar voor de ubuntu varianten. De unstable package is weer eens geupdated\

https://launchpad.net/~team-xbmc/+archive/unstable

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
afbeeldingen is al sinds hwt begin ondergeschoven kindje van xbmc. Gaat ook niet gauw veranderen denk ik het team zal daar wel niet zoveel intersse in hebben.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Ja vind ik ook apart. Couchpotato is namelijk de enige die ook de mogelijkheid heeft om opnieuw van andere bron iets te downloaden als het niet goed was. Dat ontbreekt bij Sickbeard en Headphones.

En CP kan niet ruiken dat iets Duits subbed is als jouw providers dat niet in de naam aangeven dan kan het ook niet ignored worden. [/love cp modus]

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Vinci! Ik dacht dat jij van Transparency! was tegenwoordig, maar blijkbaar fout gedacht.

Ik wou dat iemand eens een mooie skin voor kids maakte. Met vrolijke kleuren en leuke poppetjes enzo. Iets waar je vrolijk van wordt. Regenbogen en al die shit.
;)

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
ik heb voor de kids gewoon fanart van alle kinderfilms als walls. Maar elke skinmaker richt zich op slick en clean en features. Kids willen gewoon iets kunnen aanzetten. Die interesseren zich niet voor 10 soorten views. Er zou een soort hidden adminmode moeten zijn waar je alles instelt maar dan verder iconbased gui doen.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
zbox heeft mooie systemen voor xbmc.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
plee temmineethur toew
Wie de film raadt krijgt virtueel schouderklopje

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
*pats ;)

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
met een tagprogramma zet je binnen notime het discnumber voor de bestandsnaam. Ik heb alles hernoemd naar d.tr, dus 1.01, 1.02 2.01 etc. Dat is in veel meer scenarios handig, zoals in bestandsverkenners, autoradio etc.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Ik heb gisteren ubuntu xbmc-live dharma 10.4 geupgrade via de updatemanager van ubuntu. van lucid naar natty, van natty naar maverick, van maverick naar oneiric... Man wat een lenghty process.

Voor mensen die het ook willen proberen:
sudo apt-get install do-release-upgrade
sudo do-release-upgrade -d #(x3 dus tot oneiric erop staat).
sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc/unstable
sudo apt-get update
sudo apt-get install xbmc-live
sudo dpkg-reconfigure lirc


Ik heb een Asrock 330 HT en de afstsandbediening werkt in Oneiric (kernel 3.0.x) out of the box, dan kies je gewoon een Windows MCE remote en bij transmitter kies je None. Daarnaast moet ik ook de nvidiadrivers van de nvidia site installeren, met current-nvidia raakte xorg in de war over de resolutie ofzo, want mijn tv gaf steeds aan niet ondersteund. Met die nvidia drivers was het gelijk goed.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
G.Scholtens schreef op dinsdag 21 februari 2012 @ 19:51:
Hoe zijn jullie ervaringen op dit moment voor OpenElec? Kan namelijk nergens recencies hier over vinden. Ben op zoek naar gebruikersvriendelijk pakket, maar toch met de looks en functionalitiet van xbmc
OpenElec is een distro waar je bij veel servertaak-uitbreidingen nog moet wachten op iemand die iets als een addon in elkaar knutselt voor OpenElec. Daarbij moet je dan denken aan addons zoals sabnzbd, sickbeard en dergelijke (maar die zijn er in dit geval al wel voor OpenElec).

Indien je een aparte mediaserver hebt, en puur dedicated htpc wilt, dan is OpenElec het snelste xbmc-variantje dat je kunt ktrijgen. Wil je, zoals veel ook doen, zowel htpc als server combineren dan zou ik XBMC Live aanraden, of zelf xbmc-live op een ubuntu server installeren. XBMC Live iso vanaf xbmc.org is gebaseerd op lubuntu. Wil je nog lichter dan is de minimal server install van ubuntu vanaf de mini-iso aan te raden, waarna je zelf de ppa van xbmc-team toevoegt en dan xbmc-live installeert met apt-get.

Kortgezegd, met de Live variant kan je wat makkelijker meer kanten op, maar daarbij lever je een beetje in aan opstarttijd, al zit mijn oneiric met al zijn extra servertaken ook nog ruim onder de minuut vanuit een cold-boot.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Even mijn ervaring delen met een clean vanilla 64bit xbmcbuntu bouwen met de laatste beta op een ION systeem. Ik had laatst al een dist-upgrade run gedaan, maar mijn / was zo bloated (tegen de 9 GB aan) dat ik maar eens overnieuw ben begonnen met een clean install en zit nu, met sickbeard en alles geinstalled rond de 2 GB:
/dev/sda1 7,8G 2,0G 5,5G 27% /

Ik heb de 64bit mini.iso van oneiric gebruikt:
http://archive.ubuntu.com...t/images/netboot/mini.iso

Even op een usb of cd zetten en dan ermee booten, ik heb voor de grafische installer gekozen. Tot mijn grote plezier heeft dat mijn wireless kaartje dit keer direct herkend (dat was ten tijde van 10.4 nog niet zo) dus hoefde ik zelf niet te prutsen met wpa-supplicant/wireless-tools.

Username aanmaken enzo, timezone zetten en keyboard layout kiezen kan allemaal grafisch. Ook de disk-partitioner is grafisch en kan volledig begeleid (al heb ik handmatig gedaan om mijn bestaande home te houden). En het mooie is dat je in deze disk-partitioner ook nog bestanden van de ene schijf naar de andere kan kopieren. Dit had ik ook nog nooit eerder gezien (of was mij nog nooit opgevallen).

De mini-iso download vanalles om uiteindelijk aan je te vragen wat je wilt installeren. En dan is in principe alleen ubuntu-server en openssh-server voldoende, omdat later de ppa van xbmc-live wel komt.

Als de server klaar is met installen dan kan je na een reboot een remote ssh-sessie opstarten en alles vanaf een andere pc gaan beheren. Dan begint het 'echte' HTPC-werk.

sudo apt-get install python-software-properties
sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc/unstable
sudo apt-get update
sudo apt-get install xbmc-live uxlaunch alsa-base nvidia-current lirc madlib0

Kies bij uxlaunch questions ook voor uxlaunch (ipv lightdm).

Optioneel boot-splash-screen aanpassen:
sudo apt-get install plymouth-label
wget http://excyle.nl/plymouth-theme-xbmc-logo.deb
sudo dpkg -i plymouth-theme-xbmc-logo.deb
sudo update-grub
sudo reboot


Vrij simpel eigenlijk, maar dit is echt razendsnel geboot.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Mar2zz schreef op zaterdag 25 februari 2012 @ 09:56:


De mini-iso download vanalles om uiteindelijk aan je te vragen wat je wilt installeren. En dan is in principe alleen ubuntu-server en openssh-server voldoende, omdat later de ppa van xbmc-live wel komt.
Je kunt ubuntu-server weg laten toch. Ik heb het nog nooit geinstalleerd in ieder geval.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Dat wist ik niet. Ik dacht dat de minimal base was met zaken zoals python en dergelijke, netwerktools en dat soort dingen meer. Volgende keer pak ik 'm niet mee. Scheelt vast weer een slok op een borrel.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Volgens mij bestaat dat niet.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Heb je dat ook als je de spatiebalk indrukt tijdens boot (voordat xbmc echt start)? Wellicht wordt die install aangeboden voordat de cd echt boot, maar zit er te weinig vertraging op zodat je het niet ziet. Met spatiebalk forceer je dat grub op je wacht geloof ik, of met pijltje naar beneden.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
linkje schreef op zaterdag 25 februari 2012 @ 12:41:
Ik heb nu een ander probleempje als ik normaal boot in xbmcbuntu zie ik mijn interne hdd niet. xbmcbuntu staat op een usb stick. Als ik daarna uitlog en dan naar de interface ga zie ik hem wel verschijnen en als ik dan weer uitlog en weer terug ga naar de xbmc omgeving zie ik hem wel. Hij word dus niet gemount als je automatisch in de xbmc omgeving komt.
Die kun je in /etc/fstab zetten zodat ie automatisch gemount wordt.
mijn fstab entrys voor harddisks;
code:
1
2
3
/dev/scd0    /media/cdrom0  udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0    0
/dev/sda5 /home/mars/Disk1 ext4 rw 0 0
/dev/sdb2 /home/mars/Disk2 ext4 rw 0 0


de map waar je in mount moet bestaan en leeg zijn. als je fstab hebt aangepast kun je 'm herladen met sudo mount -a, of rebooten.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
linkje schreef op zaterdag 25 februari 2012 @ 13:06:
[...]


er zit geen text editor in xbmcbuntu hoe moet ik hem anders aanpassen?
als je een keyboard hebt aan je xbmcbuntu dan kun je in het xmbc-live scherm ctrl+alt+F1 (of F2) drukken. Je komt dan in een terminal. Dan typ je sudo nano /etc/fstab en voeg je je schijven toe.

 • Mar2zz
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 01-11-2021
Ik heb Maraschino eens even geprobeerd met Eden, en die remote keyboard plugin is echt genius! Het toetsenbord van eender welke computer werkt dan gewoon alsof ie native is (alleen zit er wat vertraging in als je keypress in houdt bij scrollen bijvoorbeeld).

Ik gebruikte eerder altijd AWX als xbmc-controller, maar Maraschino is zoveel beter als je gewoon even kunt navigeren. En ook zonder televisie aan kan je gewoon bij je muziek via de media library module... Wat een fijne addon...

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
@ThinkPad, je kunt gewoon één van je xbmc installaties te bibliotheek laten updaten. Door al je installaties bij het opstarten te laten scrapen heb je altijd je bibliotheek actueel.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Persoonlijk zou ik geen xbmc op een server installeren. Is weer een extra installatie (welke feitelijk niet wordt gebruikt) die je actueel moet houden. Als je elke instantie bij het opstarten laat updaten maakt het dus niet uit dat een bepaalde pc 2 weken uit staat.

Ik heb het zelf maar heel even gedraaid dus wellicht dat er nog anderen zijn die het anders hebben opgelost. Mijn server staat niet 24x7 aan en dat vindt xbmc niet leuk als hij moet opstarten.

[Voor 26% gewijzigd door Sr_Ogel op 11-11-2012 16:41]


 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
succes. Las net in de wiki dat vanaf Frodo het syncen van thumbnails anders wordt ingericht. Wellicht interessant om rekening mee te houden.
http://wiki.xbmc.org/inde...Sync_thumbails_and_fanart

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
Phusebox schreef op maandag 03 december 2012 @ 19:19:
Sinds een week of twee doet de IMDB scraper niks meer bij mij onder Eden... handmatige search werkt niet en niks wordt meer toegevoegd? Is er iets kapot?
Ja de IMDB scraper. Kreeg van het weekend de melding dat de IMDB scraper door de xbmc plugin store is uitgeschakeld.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
helaas de huidige remote app werkt niet meer met Frodo. Via forum kwam ik op een doorontwikkelde versie maar die geeft bij mij de zelfde melding.

 • Sr_Ogel
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 00:05

Sr_Ogel

Klop klop klop

Topicstarter
1975Mark30 schreef op maandag 17 december 2012 @ 21:24:
[...]


Ik denk dat de grote boze wolf hier het best antwoord op kan geven, maar de laatste keer dat ik zelf deze interface heb gezien was op de "good old xbox"....
Dit is de skin van het uitzendinggemistscript die aansloot bij de PM3 en /of PM3-HD skin. Geen idee of die nog steeds in de repro's beschikbaar is.
Pagina: 1 2

Dit topic is gesloten.

Let op:
~[html]Let op!!

Als je een vraag stelt, vergeet dan niet:
- Eerst in de debug logging te kijken (eventueel mee te posten via http://www.xbmclogs.com/)!
- Het besturingssysteem te vermelden (OSX, Linux, Windows, ATV, iOS, Android, Raspberry Pi).
- Eventuele informatie als de versie (SVN, Stable, Nightly, XBMC Buntu, OpenELEC etc)
- Eventueel skin versie.

Let a.u.b. ook op met zaken waarvan de legaliteit in twijfel getrokken kan worden (add-ons en bijbehorende sites). Zie ook het algemeen beleid.~[/html]


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee