• Uniciteit
 • Registratie: maart 2010
 • Niet online

Uniciteit

1+1 is niet altijd 2

Topicstarter
http://img695.imageshack.us/img695/970/br20111.png

Algemene Info:
Welkom in het Sony BRAVIA LCD-TV 2011 Series Topic!

Aangezien we nu al in februari zitten, en de nieuwe modellen al net na het nieuwe jaar zijn aangekondigd, heb ik maar besloten een topic te maken over de 2011-series. Ik heb eerlijk gezegd geen idee of dit wel de bedoeling is, maar iemand moet het toch doen. Om het simpel te houden maak ik gebruik van dezelfde layout als in het vorige topic.

Met de BRAVIA 2011 line-up biedt onder andere veel betere 2D, maar ook 3D weergave. 2D ziet er nu nog beter uit dankzij nieuwe beeldverwerkingstechnieken en de nieuwe X-Reality Pro engine (ook wel de Bravia Engine 4 genoemd). Volgens Sony kan deze nieuwe engine beelden van SD kwaliteit omzetten in naar (bijna-)HD kwaliteit. Ten slotte wordt er ook van een nieuwe LED techniek gebruikt gemaakt bij het high-end model in de Cinematic-series. Ze noemen deze techniek "Intelligent Peak LED" waarmee er nog nauwkeuriger kan worden gedimd, en die nog feller de kleur wit kunnen weergeven.

De 3D televisies in 2011 hebben veel minder crosstalk en een grotere kijkhoek. Daarnaast zijn nu alle 3D brillen oplaadbaar, zitten ze comfortabeler en laten ze meer licht door waardoor het beeld niet zo donker uitvalt.

Ten slotte pusht Sony internet-tv door het bij bijna alle modellen (zelfs de kleinere) internet connectiviteit toe te voegen. Alle functies van vorig jaar, zoals YouTube kijken op je TV, zitten erin. Nieuw is echter dat je nu kan Skypen op je TV. Het is alleen de vraag of je je grootmoeder wel levensgroot op je televisie wilt zien. Een ander nieuwtje is dat de TV nou is gekoppeld aan de Gracenote database waarmee je direct kan opzoeken welke muziek op is of welke film bezig is. Verder kan je je smartphone (iPhone en Android-toestellen) als afstandsbediening gebruiken. Dat alles draadloos via WiFi, of via LAN.

Dit jaar is er geen Signature editie meer. In plaats daarvan zijn er nu nog 3 series: Cinematic, Presence en Essential.

Foute informatie? Verbeteringen? Overige suggesties? Stuur me een PM!
Vorige delen:
Links:
Enkele verschillen
Voor veel mensen is het onduidelijk wat het verschil precies is tussen bijvoorbeeld de X-Reality Pro engine en de normale X-Reality engine. In dit gedeelte wordt dit uitgelegd.

X-Reality Pro vs X-Reality
De X-Reality (Pro) engine is de opvolger van de Bravia Engine 3. Het is in staat om materiaal in SD kwaliteit om te zetten naar (bijna-)HD kwaliteit. Bijna alle nieuwe modellen in 2011 zijn uitgerust met de X-Reality engine, waarvan de high-end modellen in de Cinematic range de X-Reality Pro engine bezitten. De pro engine zet ook alles van internet om naar (bijna-)HD kwaliteit, daar waar de 'normale' X-Reality engine dit niet doet voor internet op je TV. Afbeeldingen en filmpjes op het internet worden zo dus omgezet naar een hoge kwaliteit.

Intelligente aanwezigheidssensor vs aanwezigheidssensor
De standaard aanwezigheidssensor schakelt het scherm uit als je er even niet bent, of zet de TV zelfs in stand-by als je helemaal niet meer terugkomt. De intelligente aanwezigheidssensor doet dat ook, maar waarschuwt tevens als je te dicht bij het beeld zit, bespaart meer energie als je niet meer kijkt en stelt het beeld in op basis van waar je kijkhoek (waar je zit).

Edge LED vs Dynamic Edge LED
Edge LED moet je eigenlijk zo zien: er zitten twee brede lampen boven en onder het scherm (bij de rand dus) en dus verlichten het scherm. Het licht wordt overal gelijkzijdig verspreid dankzij speciale platen. Dit kost minder energie en zorgt voor mooiere kleuren. Bij Dynamic Edge LED zit er onder en boven bij de rand niet 1 grote lamp maar meerdere kleinere aan elkaar. De TV kan dan dus bepaalde lampen dimmen of juist feller laten branden voor betere kleuren. Dit is niet helemaal Local Dimming maar het komt soms aardig in de buurt. Daarnaast verbruikt Dynamic Edge LED minder stroom dan Edge LED (daar waar Edge LED weer minder stroom verbruikt dan de ouderwetse schermen).

Intelligent Dynamic LED vs (Dynamic) Edge LED
Intelligent Dynamic LED wordt alleen gebruikt in de HX920. Er worden honderden kleine lampen, LEDs, gebruikt die elk apart kunnen dimmen (vandaar de term "Local Dimming") of juist feller kunnen branden. Er wordt dus gebruik gemaakt van Full LED Dit zorgt voor extreem diepe zwarte kleuren, of juist extra fel wit. Het zorgt voor een beter contrast en verbruikt minder energie dan de ouderwetse schermen. Edge LED kan het scherm niet op bepaalde plekken dimmen, en Dynamic Edge LED kan dit slechts gedeeltelijk maar niet met het zelfde effect als Intelligent Dynamic LED. De term is "Intelligent Dynamic LED" is misschien verwarrend omdat fabrikanten nu zoveel termen gebruiken, maar deze term houdt simpelweg in dat ze van Full LED gebruik maken met een speciale techniek waardoor de schermen minder energie verbruiken en dunner zijn. Het voordeel van Edge LED is dat ze over het algemeen net iets dunner zijn, maar dat is niet perse altijd het geval.

Bravia Series & Type Nummers:

Er zijn op de CES 2010 een groot aantal nieuwe BRAVIA series en modellen geïntroduceerd. Ook de typenummering is daarbij nogal omgegooid, maar nu de CES 2011 is geweest lijkt de typering hetzelfde te zijn als vorig jaar op een paar kleine verschillen na. Kennelijk doet de letter X het goed volgens Sony’s marketing afdeling, alle nieuwe series hebben deze letter namelijk in de type aanduiding. Wat echter nieuw is dat naast de letter aanduidingen, de series nu ook een naam hebben, wat het op zich wel weer wat overzichtelijker maakt. Over de nieuwe series en hun namen wordt verderop meer verteld, de typenummers zijn als volgt opgebouwd:
 • KDL-{Formaat in Inch}{Serie}{Subserie}{Recentheid}{Mogelijk regio}
Een bestaand type nummer is KDL-46HX920. We kunnen hier het volgende aan uitlezen:
 • Formaat: 46 Inch. (Omrekenen naar cm: x 2,54.)
 • Serie: HX-Serie (De hoofd verdeling van de Bravia productlijn. Dit is vooral een verdeling in de hoeveelheid features en blijft min of meer constant over de jaren heen.)
 • Subserie: 9 (Dit slaat vooral op de hoeveelheid features. Hoe meer features, hoe hoger het nummer.)
 • Recentheid: 2 (Was vorig jaar 0, dus misschien volgend jaar 4 (steeds evengetallen, of 2 erbij)
 • Mogelijk regio: 0 (In de US is dit 9, dus misschien iets met regio te maken. In Europa 0.)
Een model van vorig jaar kan je dus herkennen aan het eennalaatste nummer. Is dat nummer namelijk een 0, dan is het een model uit 2010. Is dat nummer een 2, dan is het een model van dit jaar (2011).

http://joop.tweakdsl.nl/pics/braviatopic10/features.jpg
De belangrijkste features die met de nieuwe series worden geïntroduceerd zijn:

Full-HD 3D TV met Active Shutter-bril
Deze 3D techniek werkt met een actieve bril waarbij waarbij de glazen om en om in hoog tempo worden verduisterd en Full HD-beelden in steeds een ander perspectief worden geprojecteerd. Quote Sony: “Deze 3D-technologie creëert een uniek gevoel van diepte, waarbij voorwerpen uit het scherm lijken te springen.” Vorig jaar waren er ook modellen die "3D-ready" waren. Dit waren modellen waarvoor je nog een speciale adapter moest kopen, mocht je 3D ondersteuning willen. Dit jaar ligt het anders. Het is of de TV ondersteunt 3D, of niet. Hiermee wordt er verwarring voorkomen.

BRAVIA Internet Video
TV’s met ingebouwde WIFI waarmee fullscreen videos kunnen worden bekeken van sites als YouTube en Dailymotion. Ook is het dit jaar mogelijk om te Skypen, en om direct informatie over muziek of films op te zoeken.

BRAVIA Internet Widgets
Mogelijkheid om diverse widgets te downloaden om te connecten met Flickr, Twitter, Facebook, etc.

Aanwezigheid Sensor (Intelligent Presence Sensor)
Als er niemand TV kijkt kan de TV hiermee automatisch worden gedimd of uitgeschakeld, tevens kunnen de instellingen afhankelijk van de kijkhoek automatisch worden aangepast, worden kijkgewoonten van programma’s herkend, waarmee aanbevelingen kunnen worden gedaan. (Nadere details hierover vooralsnog onbekend). Teven is er een mogelijkheid tot waarschuwen bij te kleine kijkafstand (tbv kinderen).

Ambient Sensor
Automatische afstelling van Color en Brightness, in tegenstelling tot de normale Licht Sensor die alleen Brightness doet.

Monolithic Design
Dit design (zie de plaatjes :)) werd vorig jaar geïntroduceerd. Het lijkt erop dat dit design erg in de smaak valt, aangezien nog meer modellen dit design nu hebben.

http://joop.tweakdsl.nl/pics/braviatopic10/cinematic-hx.jpg


De duurste serie van de drie. Gericht op hoge beeldkwaliteit met een ultieme Full HD 3D ervaring. Beschikbaar vanaf 40 inch tot maarliefst 65 inch!

Modellen in de Cinematic serie (hoger nummer is beter model):

HX720:Features:
 • Beschikbaar in 40 en 46 inch
 • Sony Deep Black Panel, Full HD 1080p
 • Dynamic Edge LED
 • Motionflow XR400 (400 HZ)
 • X-Reality Pro engine ('Bravia Engine 4')
 • 2D -> 3D conversie
 • Clear Phase speaker
 • 4 HDMI, ARC
 • WiFi ready (adapter nodig)
 • Skype, TracKID, DLNA
 • Bravia Internet video, HTML browser
 • Opnemen via USB of harde schijf
 • Aanwezigheidssensor
 • Exclusief 3D brillen
HX820:Features:
 • Beschikbaar in 46 en 55 inch
 • Alle features van HX720
 • Monolithic design
 • Sony OptiContrast panel
 • WiFi ingebouwd
 • Intelligente aanwezigheidssensor
 • Energiebesparende stand
 • Monolithic design
 • Exclusief 3D brillen
HX920:Features:
 • Beschikbaar in 46, 55 en 65 inch
 • Alle features van HX720 en HX820
 • Intelligent Peak LED (contrast >1000000:1)
 • Motionflow XR800
 • Inclusief twee 3D brillen
 • Inclusief microfoon plus HD camera voor Skype (los aan te sluiten)
http://joop.tweakdsl.nl/pics/braviatopic10/presence-nx.jpg


De Presence series biedt slechts één enkel model, in 4 verschillende maten. Er is slechts een verschil: het 40 inch model heeft standaard Edge LED en 46-60 inch modellen Dynamic Edge LED. Verder heeft het het zelfde schone monolithic design als de HX820 en HX920 en heeft het wederom 3D ondersteuning.

NX720:Features:
 • Sony OptiContrast panel, Full HD 1080p
 • Edge LED voor 40" model, Dynamic Edge LED voor 46"-60" inch modellen
 • Motionflow XR200
 • 3D ondersteuning (exclusief 3D brillen)
 • 2D -> 3D conversie
 • Clear Phase speaker
 • X-Reality engine
 • WiFi ingebouwd
 • 4 HDMI, Arc
 • Skype, TrackID, DLNA
 • Bravia internet video, HTML browser
 • Opnemen via USB (of harde schijf aangesloten via USB)
 • Intelligente aanwezigheidssensor
http://joop.tweakdsl.nl/pics/braviatopic10/essential-ex-bx.jpg


Ten slotte nog de Essential series. In de Essential series zitten de goedkoopste, maar niet perse de slechtste, televisies van Sony.

BX320:Features:
 • Beschikbaar in 26 en 32 inch
 • HD Ready
 • CCFL scherm, geen LED
 • DVB-T/C
 • Bravia Sync
 • 2 HDMI
 • 2 scarts, component video en composite video
 • Analoog en digitaal audio out, PC input
BX420:Features:
 • Beschikbaar in 40 inch
 • Alles van de BX320
 • Full HD 1080p
CX520:Features:
 • Beschikbaar in 32, 40 en 46 inch
 • X-Reality engine
 • Skype ready
 • WiFi ready (adapter nodig)
 • Wifi Direct ondersteuning (via update)
 • TrackID / Video Search / Media Remote (via update)
 • DLNA
 • BRAVIA Internet video en HTML browser
 • Clear Phase speaker
 • Advance Auto Volume
 • S-master digital amplifier
 • S-force front surround 3D
 • Aanwezigheidssensor
Dit waren de echte low-end modellen, waarvan - zoals je kunt zien - de CX520 nog de beste is. Nu gaan we verder met de iets betere televisies met Edge LED.

EX320:Features:
 • 50 Hz
 • DVB-T/C MPEG4
 • HD Ready
 • Edge LED
 • 2 HDMI, Arc
 • WiFi ingebouwd
 • Skype, TrackID, DLNA
 • Bravia internet video, HTML browser
 • Opnemen via USB (of harde schijf aangesloten via USB)
 • Aanwezigheidssensor
 • 24 inch model: Full HD 1080p
EX520:Features:
 • Alles van de EX320 modellen
 • 4 HDMI
 • WiFi ready, niet ingebouwd
EX720:Features:
 • Alles van de EX320 en EX520
 • 3D (brillen niet inbegrepen)
 • 2D -> 3D conversie
 • Motion XR200
 • Clear Phase speaker

http://joop.tweakdsl.nl/pics/braviatopic10/specs.jpg
SubserieHX920HX820HX720NX720EX720EX520EX320CX520BX420BX320
Full HDJaJaJaJaJaJaJa1JaJaNee
Full HD 3D2JaJaJaJaJaNeeNeeNeeNeeNee
Full LEDJaNeeNeeNeeNeeNeeNeeNeeNeeNee
Edge LEDN.v.t.Dynamic Edge LEDDynamic Edge LEDDynamic Edge LED3JaJaJaNeeNeeNee
BRAVIA EngineX-Reality ProX-Reality ProX-Reality ProX-RealityX-RealityX-RealityX-RealityX-Reality??
Motionflow800 Hz Pro400 Hz Pro400 Hz Pro200 Hz Pro200 Hz Pro50 Hz50 Hz50 Hz50 Hz50 Hz
Aanwezig- heidssensorProProProProJaJaJaJaNeeNee
LichtsensorJaJaJaJa------
WiFiJaJaJaJa------
WiFi ReadyN.v.t.N.v.t.N.v.t.N.v.t.------
DLNAJaJaJaJa------
Internet VideoJaJaJaJa------
Internet WidgetsJaJaJaJa------
USB2x2x2x2xJaJaJaJaJaJa
HDMI4x4x4x4x4x4x2x2x2x2x
DVB-T TunerJaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
DVB-C TunerJaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
CI+ SlotJaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Specificaties nog onder voorbehoud. We weten alles pas 100% zeker zodra de modellen te koop zijn of als Sony alles op haar site heeft gezet.

1 Enkel het 24 inch model.
2 Alleen bij HX920 twee 3D brillen inbegrepen.
3 Het 40 inch model heeft standaard Edge LED, de andere 3 maten (46, 55 en 60 inch) hebben Dynamic Edge LED.

[Voor 30% gewijzigd door Uniciteit op 14-07-2013 21:28]

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee