Toon posts:

[CM] FboX, aka Frisse Natte Doos

Pagina: 1
Acties:

 • Xtrafris
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 03-07 21:48
FboX


Hallo lieve lezers, hieronder even een quick 'n dirty verslag van het bouwen van mijn huidige PC, de FboX. In mijn eeuwige uitstelgedrag voor het bouwen van FFF (zoek 'm maar :p) heb ik toch echt een PC nodig in de tussentijd, en gewoon is ook maar zo gewoon. Daarom deze build en ook dit relatief ongedetailleerde verslag: ik wilde toch nog even delen wat ik er nou van gemaakt heb.Met het koffertje dat ik meenam naar The Party 8 heb ik (met eeuwige dank aan Forseti en Daantjuh die voor me hebben gelobby't) het een en ander aan leuks gewonnen. Een voeding waar ik dankbaar gebruik van ga maken (14cm lang en toch 750W, yay!) alsook zo'n geweldige Danger Den Waterbox! Deze Waterbox zal de basis zijn voor dit systeem en is ook voor een groot deel de naamgever.

Hier zie je die van Freddy, eigenaar van Highflow.nl, en sponsor van de modcompo waar ik de mijne heb binnengesleept:Ik ga er niet zo'n extreem leip über-systeem in rammen als Freddy, maar het gaat toch wel een aardige bak worden volgens mij. Dit komt er in:
 • Mobo: Asus Rampage III Gene
 • CPU: Intel Core i7 870
 • GPU: MSI HD5870 Lightning
 • RAM: GEIL Black Dragon DDR3-1333 CL7
 • SSD: Intel postville 40GB
 • HDD: 3x Samsung F1 750 in RAID 0 + Samsung F1 1TB
 • PSU: Cooler Master M1000
Uiteraard is het een Waterbox, dus we moeten er wel een lekkere koelinstallatie voor opbouwen. Here we go:
 • CPU block: HeatKiller 3.0 LT
 • GPU block: Swiftech MCW-60 4870/4890
 • Rad: 2x XSPC RX120
 • Pomp: AquaComputer AquaStream Ultra
 • Reservoir: 10cm tube-res
 • Fittings: Feser en een beetje BitsPower
 • Slangen: 5/16" Tygon R303
 • Fluid: Feser One Red
 • Fancontroller: mCubed TBalancer BigNG
 • Fans: 4x San Ace H1011 (110CFM p/s)
Oef, veel te doen, weinig tijd, jetst geht's los!

De doos waar de waterbox in komt doet niet echt vermoeden dat je een high-end kast in handen hebt. gewoon een kartonnetje.


Een beetje dieper graven en je krijgt de handleiding en de genummerde zakjes met meuk te zien:


Ik kan het niet helpen, het doet me echt enorm hieraan denken:
YouTube: Youp van 't Hek - Stapelbed (Goede kwaliteit)
Laten we hopen dat het bouwen een stukkie soepeler gaat he? :D

Na een heletijd klooien en schroefjes zoeken is de kast nu klaar voor de hardware:

[Voor 50% gewijzigd door Xtrafris op 27-10-2010 04:22]


 • Xtrafris
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 03-07 21:48
Eén ding dat ik tot nu toe altijd fout heb gedaan bij het bouwen van waterkoelingssystemen, is het ontbreken van goede drain/fill mechanismes. Ik heb nu een mooi kraantje dat onderaan gaat komen, maar eerst laat ik jullie mijn reservoirmount zien, daar heb ik vandaag ff over nagedacht.

we beginnen met een PCI slot bracket. Deze komt van de mCubed TBalancer, maar ik ga de bracket ervan niet gebruiken. FF een klein gaatje erin:


Het materiaal: de bracket, een standaard 50mm muurklem voor PVC pijpen, en een schroefje.


En als we dat dan in elkaar zetten krijgen we dit:


Het reservoir ein, en voila!
Ik gebruik een mATX moederbordje, dus ik heb die achterste slots allemaal niet nodig. Vandaar dat er ruimte is voor dit soort stunts :D
Om 'm te vullen schroef ik gewoon de bovenkant van het hele reservoir eraf. Makkelijker kan het niet worden! Hij sluit nog steeds goed af dan, maar die dop komt ook niet onder water te staan, dus er is geen risico van slechter wordende seal. Nu is de box klaar om wat hardware te gaan ontvangen!

 • Xtrafris
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 03-07 21:48
Zo, ik heb weer eens een nachtje doorgehaald om mijn PC klaar te krijgen voor een LAN.

De foto's zijn grotendeels snelle snapshots en zwaar onderbelicht, maar het draagt wel een beetje bij aan het overbrengen van de sfeer tijdens het bouwen :)

De FboX is nu wel af in een vorm waar ik er de komende tijd mee tevreden kan zijn, zodat ik me kan richten op FFF. Ok, genoeg geluld, van start!

Allereerst heb ik de kastloze setup die ik tot nu toe draaide helemaal uit elkaar gesloopt, en alle onderdelen los op tafel gemikt:


En hier hebben we de losse waterbox:


De meoilijkste dingen om op te bouwen zaten allemaal onderin. De bodem van de kast zit echt nokkie vol. Links zijn de twee radiatoren met beiden push-pull San Ace fans. Tie-rips: 4.
Rechts staat het torentje HDDs: de oude trouwe RAID 0 array van 3x 750GB, aangevuld met een extra 1TB schijfje en een Intel 40GB SSD. (die laatste zit vast met dubbelzijdige tape).


Een eerste testfit laat zien hoe vol het onderin is:Het was vrij lastig om een constructie te bedenken voor de SATA kabels die niet meteen heel erg lelijk was, of veranderde in een medusa's hoofd. Uiteindelijk heb ik hier maar genoegen mee genomen. Tie-rips: 2


Nu één van de huzarenstukjes van de build: de 'zwevende' pomp. Veel foto's heb ik niet, maar de volgende twee foto's geven een aardig idee van waar hij zit en hoe ik hem heb opgehangen. 3 tie-rips, duct-tape en een stukje piepschuim.Vervolgens moest ik nog een plek verzinnen voor de mCubed fancontroller. Na ongeveer 15 alternatieven geprobeerd te hebben, had ik ineens het gouden idee: gewoon tegen de zijkant van de radiator, met nog meer dubbelzijdig plakband.


Vervolgens begon het grote geklooi om alles een definitief plekje te geven en ook alle kabels in bedwang te houden. Hier staan de HDD-toren (6 tie-rips) en het ratiatorblok (nog 8 tie-rips) op hun plek.


En de voeding erbij (het enige onderdeel van de hele build dat op de vooraf bedoelde manier ingebouwd is):


Pomp erbij. Op dit moment begin ik echt gillend gek te worden van alle kabels!


Ook het moederbord en videokaart staan klaar om mee te doen:En dan komt dat moment dat je vergeet foto's te maken! :017:
Hij is dus *poof* ineens klaar!


Vandaar dat ik maar meteen overga op de foto's die buiten zijn genomen van t geheel:
Om af te sluiten resten mij nog een paar glory-shots.
Als eerste het gewicht. Bedenk bij het zien van deze foto dat ik dit ongemakkelijke blok lood met alleen maar scherpe randjes los mee heb moeten nemen op mijn treinreis door duitsland.


Verder nog twee foto's die Freddy van Highflow leuk gaat vinden:En als uitsmijter heb ik nog een detailfoto die eigenlijk alleen chaos laat zien, maar wel erg gaaf gelukt is toch:


Dat was 'm dan! Dit is de laatste update voor deze build. Mijn volgende update zal er weer één zijn voor FFF. Iedereen bedankt voor het lezen en ook bedankt Freddy, Forseti en Daantjuh die er gezamelijk voor gezorgd hebben dat ik deze waterbox in handen kreeg.

Bis später! :038:

 • Xtrafris
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 03-07 21:48
Een mini-updeetje nog. Ik vond dit ergens in een verhuisdoos, en kon het niet laten. De FboX heeft een mascotte!


 • Xtrafris
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 03-07 21:48
Het heeft even flink geduurt, maar ik ben terug in nederland, en dus ben ik weer aan de slag!

UPDEET!

Om met een beetje opgeheven gezicht te kunnen zeggen dat ik mijn casemod titel ga verdedigen op The Party, moet er wel het één en ander omgebouwd worden. Ik heb de afgelopen dagen eens alles van stal gehaald, en heb een doldwaze waterloop in elkaar geprutst.

Het begint allemaal met de HDDs. Ik ben pasgeleden een treetje hoger gegaan, en heb de 3x750GB RAID0 ingeruild voor 4x 1,5TB RAID0. Het zijn allevier Seagate 7200.11 schijfjes. Dit geweld wordt gekoeld door een mooi BitsPower blokje dat ik van L3p heb gekregen.Het geheel staat op een plexi plaatje dat door vier hoge mobo spacers wordt gedragen. Het koelblok ligt relatief los op de schijven.
De volgende stap was het mounten van de pompen en de mCubed Tbalancer. Ze hangen zwevend aan een simpel stukje plexi. Op maat zagen, gaatjes boren voor het betere schroefwerk, buigen, klaar!

Gaan we door naar de hoofdzaken. Het moederbord is eindelijk van de chipsetkoeling voorzien. Het snijden en boren van de plexi geleideplaatjes heeft me op de kolomboor een keer of vijf mijn vingertoppen gekost, maar het staat er allemaal toch maar mooi! Als ik tijd heb, ga ik deze nog uitvoeren in rood plexi, en dat dan ook wat aantrekkelijker vormen. Voorlopig, TADAAAA:
Ik hoop dat de wokkel die ik wilde bereiken goed overkomt.Voordat iemand het vraagt: ja, de flowrestrictie van dit chipsetkoelsysteem is ENORM. Ik ben nu héél blij dat ik heb geupgrade naar dubbel 355 pompjes, anders had ik dit niet kunnen doen. Op een later tijdstip ga ik denk ik nog een paralelle "flyover" maken om de loop z'n flow terug te geven. De koeling op het mobo is toch 90% show natuurlijk, en de zwarte converters zijn allebei voorzien van twee 1/4 threads. Moet lukken dus, alleen nog wat extra fittingen inslaan :)

Next up is de videokaart. Ik wilde het eigenlijk doen met één slang die vanaf het Swiftech blokje naar de CPU-zijde loopt, maar omdat ik niet de goede rubbertjes heb om er een 3/8 fitting in te kunnen zetten moest ik beginnen met een stukkie 5/16. Op het moment hangt het dobbelsteentje dat de boel bij mekaar moet houden en gelijk dienst doet als 90 graden stuk plus ontluchtingspunt wat op half 7, misschien dat ik daar ook nog wat op bedenk.
Let niet op de kleur van de slang, de flits vertekent ontzettend. De laatste foto's van deze updeet geven een veel beter beeld van de echte kleur.Het mobo in de kast, slangetje naar de pomp.
Reservoir terug op zn plekkie, hangend aan één van de PCI sloten die leeg blijven. Hoera voor mATX! :D
Het volgende shot geeft al een stuk beter beeld van de echte kleuren.Vervolgens voegen we de radiatoren toe, en komt (wat mij betreft) de mooiste foto van de avond:Er is nog een heleboel te doen. De voeding moet er nog in, er komen nog twee tubes bij, ik moet de kleur van mn water nog gaan kiezen, ik wil de faceplate nog bewerken om de radiators betere airflow en passende schoefgaten te geven, ik moet de boel nog lektesten, en dan moet het ook allemaal maar blijken dat er voldoende flow te genereren is. Eigenlijk zou ik ook de CPU en GPU blokken moeten schoonmaken.

FYI, de loop gaat alsvolgt lopen:
RES -> Pump1 -> Pump2 -> CPU -> mosfet blocks -> GPU -> GPU mosfets -> HDD block -> Rad1 -> Rad2 -> res

Voorlopig nog twee shots van de bovenverdieping van deze dolle loop: • Xtrafris
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 03-07 21:48
Mini-updateje :)

Ik ben er uit qua kleur. Het wordt oranje vloeistof, gele slang. Ik wil zo veel mogelijk een goudgele kleur bereiken, en ik denk dat het op die manier prima gaat lukken: • Xtrafris
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 03-07 21:48
Hele avond bezig geweest, ff een update uitpoepen voordat ik een paar uurtjes slaap pak.

Ik ben er uit qua kleur. Het wordt oranje vloeistof, gele slang. Ik wil zo veel mogelijk een goudgele kleur bereiken, en ik denk dat het op die manier prima gaat lukken:
Ik was totaal niet tevreden met de enorme flowrestrictie van de mosfetkoeling, hoe gaaf het er ook allemaal uitzag. Dus, ik ben eens goed gaan graven, en uit de onderlagen van mijn verhuisdozen kwamen nog wat van die leuke bitspower dobbelsteentjes en stopjes naar boven. Daarmee heb ik een extra slang aan kunnen leggen die parallel met de mosfetkoeling loopt, en op deze manier de flow weer herstelt. Een waterkoeling-flyover, hoe vinden we die?Ook is goed te zien hoe het kantelen van het tweede mosfet splitsblokje ervoor gezorgd heeft dat de slangroute nu een heel stuk netter is. Het water wordt nu duidelijk van bovenaf "geinjecteerd" door de pompen, en loopt dan een volledige cirkel om de CPU heen voordat het naar de VGA gaat.

Next, het afmaken van de loop op de benedenverdieping. Na een beetje piel- en schuifwerk ben ik uitgekomen op deze configuratie:
Ik zou het bijna jammer vinden om er een moederbord overheen te leggen. Maargoed, laten we dat toch maar doen. Hieronder fotootjes met en zonder flits van de gehele, afgebouwde loop. Zie ook hoe de slangen RES-PUMP en VGA-HDD een nieuwe, veel betere route hebben gekregen ten opzichte van gisteren.
Goed, toen was het tijd voor het grote vullen & lektesten. Het was weer eens een spannende aangelegenheid, met 4 lekken in totaal. Uiteraard heb ik hier geen foto's van, ik had mijn handen vol keukenpapier om mijn moederbord droog te kunnen houden.
Even een korte beschrijving van de lekken:
 • Lek 1: De dobbelsteen tussen mosfet en geheugen lekte als een malle. Alle plugs waren goed grondig aangedraaid, maar toch waren ze niet volledig verzonken, wat mijn argwaan wekte. Uiteindelijk zat het probleem hem in de combinatie van de volgende drie onderdelen:  Oorsprongkelijk had ik twee stuks van de linker stop gebruikt op de dobbelsteen in een hoek van 90 graden. Deze raakten elkaar aan de binnenkant, waardoor de tweede niet volledig ingedraaid kon worden. Lekken dus.
 • Lek 2:Tijdens het fixen van lek 1 zie ik ook een plasje liggen op de 'behuizing' van de 6 geluidspoorten van het mobo. Probleem identiek aan lek 1, maar op een ergere plek, want het water heeft flink over het bord gelopen. Drogen drogen drogen, andere stopjes erin, nog eens proberen.
 • Lek 3: De derde dobbelsteen besloot dat hij niet achter kon blijven en begint ook te lekken. Geen grote schade deze keer, maar het duurt wel ff voordat ik uitgevogeld heb dat het stopje er helemaal ingejast dient te worden.
 • Lek 4: het kortste mosfet slangetje lekt kennelijk een héél klein beetje. Er vormt zicht ongeveer elke 20 seconden een klein druppeltje op de aansluiting op het zwarte blok. Voorlopig keukenpapier er tussen frotten, ik vervang later het slangetje wel ff.
Al met al genoeg te troubleshooten gehad, maar uiteindelijk liep het geheel wel heerlijk. Volgende foto geeft me twee conclusies:

 1. Het zit wel goed met de flow :D
 2. Er komt nog rode kneut uit de blokken zetten, dat wordt dus schoonmaken.
Nouja, als ik toch moet gaan schoonmaken, dan kan ik het net zo goed grondig doen. Een uurtje nadat ik de lektest voor geslaagd heb verklaard, stond alles er zo bij:En zo staat het morgen op me te wachten. Morgen:
 • kast schoonmaken
 • blokken schoonmaken
 • faceplate modden zodat de rads fatsoenlijk komen te hangen
 • mosfet koeling rechttrekken, finetunen en slangetje vervangen
 • kast opbouwen
 • PC opbouwen
 • vullen
 • laatste lektest
 • Boot!
Als dit allemaal lukt heb ik donderdag de tijd om de PC softwarematig te configureren voor TTG LAN komend weekend, temps te testen, Harde schijven in te delen, etc etc.
Wish me luck!
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee