Toon posts:

[BBG aanschaf] Voedingen - Deel 23 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 38.540 views

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel vermogen absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


[table border=1 width=100% cellpadding=3]
[tr][td bgcolor=#FFDD00]
Inhoudsopgave
[/][/]
[tr][td]
 Welkom in deel 23 van dit topic
Inhoudsopgave
Form Factors
  - Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
- Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
- FF Spanningen (ATX/NLX/SFX)
- FF Spanningen (EPS/BTX)
 Vermogen van een voeding
Efficiëntie en rendement
Output van een voeding
Stabiliteit van de voeding
Meten van spanningen
ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Connectoren
Turn-on delay
Dual PSU setup
Kabelmanagement en meshing
PFC of Power Factor Correction
Warmte - Koeling - Stilte
Modulaire voeding versus niet-modulaire voeding
Redundante voedingen
Andere feiten over voedingen
Waar op letten bij voeding (beschouwing door theodouma)
Links
Reviews op GoT
[/][/]

Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.


Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.


Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

FF Spanningen (ATX/NLX/SFX)
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC5%+4,750+5,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%+11,400+12,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250


FF Spanningen (EPS/BTX)
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC4%+4,800+5,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%+11,520+12,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder hoge elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 80% moeten halen bij een redelijke belasting.

Tegenwoordig is ook de trend waarneembaar dat voedingsfabrikanten ook bij lagere belastingen een zo hoog mogelijk rendement proberen te bekomen. Bijvoorbeeld het 80 Plus Program omvat de eis dat een voeding binnen de belastingsrange van 20% t.e.m. 100% een rendement haalt van minstens 80%. Het is dan ook geen onlogische trend, daar de meeste systemen 95% van de tijd "niets" staan te doen (ze staan te idlen) waarbij de voeding dan ook in werking is met een lage belastingspercentage. Ook dan willen we zo efficiënt mogelijk zijn.

[Voor 216% gewijzigd door disco stu op 25-09-2009 23:18]


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel. De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal gelijkspanningen, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze spanningslijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk spanningslijn evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, of dat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald lijn, terwijl de andere computer meer vermogen nodig heeft op een ander lijn.
Vandaar dat je niet enkel naar het vermogen van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampère de desbetreffende voeding kan leveren op elk apart spanningslijn !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is sowieso een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampère je nodig hebt op elk spanningslijn aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk spanningslijn
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en kwadratisch evenredig met spanning waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom zal het verbruik stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat meerdere spanningslijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde is altijd lager of gelijk aan de som van de vermogens die de 2 of meerdere lijnen apart kunnen leveren.

Combined power komt altijd voor als volgt:

- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

- Combined power van alle lijnen samen, bepaald wat het vermogen van de voeding is.

Het belangrijkste waar je naar moet kijken bij moderne systemen is het combined power tussen +12V1 en +12V2 omdat het meeste vermogen door het systeem van de 12V-lijn wordt gehaald. Deze waarde is eigenlijk wat het +12V gedeelte kan leveren als vermogen uitgedrukt in watt of als stroomsterkte uitgedrukt in ampère. In dit geval: stroomsterkte x 12V = vermogen. Vervolgens wordt er in de voeding eventueel nog bijkomende Over Current Protections gebruikt en te voorkomen dat er te veel stroom door een bepaalde groepering van kabels gaat. Een simpel voorbeeldje:

Vele voedingen hebben hebben bijvoorbeeld de +12V connector voor de CPU op één 12V rail zitten, en de rest van de connectoren op de andere +12V rail. Dan heb je
+12V1: maximaal 20A
+12V2: maximaal 20A
Combined power tussen +12V1 en +12V2: 35A

De +12V connector voor de CPU zal dan beveiligd worden tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle andere connectoren die op +12V2 rail zitten zal ook beveiligd zijn tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle connectoren van de voeding zal niet meer dan 35A kunnen zijn, omdat dat het maximum is wat het +12V gedeelte kan leveren.


Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding de spanning op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn spanning moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant de spanningen binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waarvoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekbelastingen moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge spanningen kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage spanningen mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de spanningen eens nakijken.


Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voedingsspanningen kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voedingsspanningen, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt de spanningen altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de spanningen te controleren met behulp van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van spanningen is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartenlust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of onvoldoende nauwkeurig zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is met behulp van een multimeter.

Multimeter


Dit apparaat kan spanningen en stromen uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten spanningen).

SpanningKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je de spanning zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemene regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tussen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20-pins moederbord connector - geen 4-pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24-pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4-pins 12V CPU-power connector en optioneel 2 aparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4 pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20-pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24-pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4-pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:


De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Naast de "oude" 6 pins PCI-E connector is er nu ook een 8 pins versie uitgebracht (backwards compatibel met de 6pins versie) waarbij de extra pinnetjes dienen om nog meer vermogen te kunnen transporteren naar de nieuwe grafische kaarten waarvoor de 6 pins variant niet volstaat:


Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.


Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalniettemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald spanning op +5Vsb (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Eens de voeding aangaat heeft deze enige tijd nodig om de spanning op alle lijnen naar het gewenste niveau te brengen (onder andere omdat condensatoren in de voeding moeten opgeladen worden). De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de spanningen vervolgens stabiel op niveau zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de spanningsregeling van de ene voeding interfereren met de spanningsregeling van de andere voeding, met als gevolg dat de spanningen onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is ervoor zorgen dat pin 14 en pin 15 van de slave voeding worden doorverbonden wanneer de mastervoeding aan staat (de doorverbinding moet verbroken worden wanneer de mastervoeding uit gaat). Door deze doorverbinding zal de slave voeding ook aan/uit gaan simultaan met de mastervoeding. Zie het schema hieronder als verduidelijking:Schema door Rsdraisma in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 17"

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Indien de slave voeding niet mee wil werken kan dit zijn omdat hij te weinig belast wordt. Een dummy-load (weerstand) op 3.3V, 5V en/of 12V lijn kan dat verhelpen (afhankelijk van welke lijn onderbelast is).


Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom zo goed mogelijk de sinusvorm van de netspanning benadert. Dit zorgt voor minder belasting op het net wat betreft reactief vermogen (dit is het vermogen dat de energieleverancier wel moet kunnen leveren op het net en waar het net naar gedimensioneerd moet worden, maar dat niet nuttig gebruikt wordt). PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator (de capaciteit van de condensator compenseert de inductiviteit van de transformatorspoel). Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat zeer wenselijk is voor het net.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunnen werken op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponenten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algemeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm (of groter) fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan intake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel netter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zouden volledig gekeurd moeten zijn. Dit nadeel moet je dus met een korreltje zout nemen. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feite verwaarlozen.
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer het andere voedingselement het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met het ene element, neemt het andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/7 gebruik héél belangrijk is.
Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.Bij een voeding zijn drie dingen heel belangrijk, namelijk het Merk, het Vermogen en de Ampères welke de voeding kan leveren op de +12V lijn.

Het merk is belangrijk om te voorkomen dat je troep koop. Er zijn grofweg gezien twee soorten voedingen, bagger en goede voedingen. Merken als Sweex, Qtec, Trust en "No-Name zijn voedingen welke echt bagger zijn, deze wil je echt niet in je pc hebben zitten. Een richtlijn is dat een goede voeding minimaal 9-10 cent per watt is. (een 650 watt voeding van 35 euro is dus in 99% bagger terwijl een 350 watt voeding van 35 euro best goed kan zijn)

Het vermogen van de voeding is belangrijk, ik denk dat dit wel duidelijk is waarom. Belangrijk is ook om te weten hoe de fabrikant aan dat vermogen is gekomen. Voedingen welke ik hierboven ook noemde geven het vermogen altijd in piekvermogen, dus wat de voeding in het gunstigste geval voor enkele milisecondes kan leveren. Een Sweex 450 watt voeding kan een piek leveren van 450 watt, maar continu mag je zeer blij zijn met 250 watt welke de voeding echt kan leveren. Een goede 450 watt voeding kan continu 450 watt leveren.

In iedere pc zitten een aantal onderdelen welke verweg het meeste nodig hebben van wat de voeding kan leveren. De cpu en de gpu, samen met de HD's hebben vaak ongeveer 75-80% nodig van al het vermogen welke de voeding kan leveren. Deze drie onderdelen werken volledig op 12 volt (bij de cpu en gpu zitten er speciale schakelingen welke van 12 volt geschikte spanningen maken) Het is dus zeer belangrijk dat de voeding een sterke, stabiele 12 volt lijn heeft, immers werkt de cpu en de gpu op deze lijn. Is de 12 volt lijn zwak of instabiel dan is de rest van de pc dat ook.
Oudere voedingen hebben stabiele 12 volt lijnen welke niet zo heel krachtig zijn, deze kunnen niet zo heel veel vermogen leveren. Voedingen van bijvoorbeeld Sweex hebben een onstabiele en zwakke 12 volt lijn. Recente goede voedingen hebben een sterke en stabiele 12 volt lijn.

Wil je weten of een voeding goed is dan is het dus zeer belangrijk om het merk, het vermogen en de hoeveelheid ampères op 12 volt te weten. Een 350 watt voeding kan een Sweex voeding zijn welke, maar 8 ampères op de 12 volt kan leveren. Het kan echter ook een Antec voeding zijn welke 25 ampères kan leveren op de 12 volt, en dit is een enorm verschil.Vorige delenEnkele voedingsmerkenLosse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeVermogenReviewer
AntecSmartPower400 WattDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
TruePower550 WattDude
TruePower430 WattBreepee
AOpenAO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
AsusAtlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
ChieftecHPC-360-202
360 Wattnaps
CobaAP 400X370 WattToink
CodegenCodegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMasterRS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPVLCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider(NL)
Liberty ELT620AWT620 WattGhostrider(NL)
EG651P-VE-FM(24P)550 WattWolfboy
Noisetaker EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm
500 Wattwwillem
HiperHPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
LevicomX-Alien500 Wattaramdin
Blackpower (blue LED)450 WattRaceEend
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
TG600-U35 Easycon XL600 WattMensionXL
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman
Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 199% gewijzigd door disco stu op 23-01-2010 13:43]

Hmmm, er staat nog een link naar de BalusC server en die is toch al een tijdje offline..... :p

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • BastiaanN
 • Registratie: september 2003
 • Niet online
De link van tagan klopt niet meer, die verwijst naar tagan.de welke weer doorverwijst naar een winkel :) de juiste link is: http://www.tagan.com.tw/

Strava | :-( + ┌(^0^)┘= :-)


 • alikebap
 • Registratie: oktober 2007
 • Laatst online: 16-05-2020
Zou ik een ati HD5870 in crossfire kunen draaien met een coolermaster M520?Die kan 3x 19A op 12 volt leveren.Overige specs van pc:

AMD phenom II 720BE unlocked x4 @ 3.5Ghz 1.4 vcore
1 harde schijf
fancontroller met 3 fans
asrock 790gx am3 mobo
2x2gb ddr3 1333mhz

[Voor 42% gewijzigd door alikebap op 20-09-2009 18:45]


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Links aangepast, bedankt!
alikebap schreef op zondag 20 september 2009 @ 18:41:
Zou ik een ati HD5870 in crossfire kunen draaien met een coolermaster M520?
Ik neem aan dat je bedoelt dat je twee HD5870's in CrossFireX wilt draaien op een CM M520 en niet de voeding met een videokaart in CrossFire. :+ Maar dat gaat niet werken, alle twee niet trouwens. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • alikebap
 • Registratie: oktober 2007
 • Laatst online: 16-05-2020
-The_Mask- schreef op zondag 20 september 2009 @ 22:39:
[...]

Ik neem aan dat je bedoelt dat je twee HD5870's in CrossFireX wilt draaien op een CM M520 en niet de voeding met een videokaart in CrossFire. :+ Maar dat gaat niet werken, alle twee niet trouwens. ;)
Ik had gelezen dat een core i7 systeem met een 4870x2 zo'n 37 ampères van de 12 volt lijn vraagt.En men CM M520 kan 57 ampères geven,zou dit echt niet genoeg zijn?Verbruikt die 5870 niet ongeveer evenveel als een 4870?
Als de M520 57 ampere zou kunnen leveren op de 12 voltlijnen zou dat gaan om 684 Watt beetje raar dat de voeding dan zelf maar 520 Watt kan leveren niet. :+
Zo uit mijn hoofd kan de M520 408 Watt leveren op de 12 voltlijnen. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Depep
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 15-11 11:42
Lijkt me vreemd dat jouw 520W voeding 57A op de 12V lijnen kan geven. 57A x 12V = 684W.

Ik heb de specs even opgezocht en iedere 12V lijn geeft max 19A, maar alle drie bij elkaar max 408W, dwz 408W / 12V = 34A. Zeker niet genoeg dus, aangezien 2 HD5870 kaartjes een stuk meer gaan verbruiken dan 1 HD4870X2.

edit: -The_Mask- is me weer eens te snel af... In ieder geval bevestigd dat hij het goed uit z'n hoofd wist ;)

[Voor 16% gewijzigd door Depep op 20-09-2009 23:30]

specs


 • Drizzur Urden
 • Registratie: juli 2009
 • Laatst online: 21:48
Hoi,

Ik wil mijn Computer een flinke upgrade geven en heb na lang meten en wegen naar prijs/kwaliteit verhouding de volgende componenten in mijn hoofd.

motherboard: Gigabyte GA-P55-UD4
videokaart: ASUS EAH4870/HTDI/1GD5
Processor: Intel Core i7 i7-860
Intern Geheugen: Corsair xms3 ddr3 1600mhz 6gb

Ik wil mijn oude kast gebruiken met de daarin dvdspeler, dvdbrander, harde schijf en al die andere meuk zoals kaartlezer etc.
op deze manier heb ik weer een komplete PC waar ik prima foto's mee kan bewerken en een prima spelletje mee kan spelen op behoorlijke grafische kwaliteit.

Nu is echter mijn vraag: in mijn oude kast zit een voeding van 500 watt. is dit genoeg voor de genoemde componenten?
Het is mij niet gelukt om van alle componenten het vermogenverbruik te vinden bij topbelasting.

voor de processor weet ik het wel, 206 watt bij max belasting
en voor het motherboard zou het 200 watt zijn bij max belasting.

Wie o wie kan mij adviseren?

vriendelijke groet,
Matthijs
matthijsjol schreef op maandag 21 september 2009 @ 09:35:
Nu is echter mijn vraag: in mijn oude kast zit een voeding van 500 watt. is dit genoeg voor de genoemde componenten?
500 Watt zegt niet zoveel, beter bezegt niks. Er zijn namelijk 750 Watt bagger voedingen die een minder zware PC aankunnen dan een goede 400 Watt voeding.
Dus misschien handig om het Merk, type en ampère op de 12 voltlijnen even te melden. ;)
voor de processor weet ik het wel, 206 watt bij max belasting
Gelukkig niet anders had je een beste koeler nodig gehad.
en voor het motherboard zou het 200 watt zijn bij max belasting.
Een moederbord die bijna 200 Watt aan hitte zou produceren zou een paar kilo metaal nodig hebben gehad om goed gekoeld te blijven aangezien de meeste moederborden geen fans hebben om de warme lucht af te voeren.
Wie o wie kan mij adviseren?
De CPU heeft een TDP van 95 Watt. TDP is de hitte die de koeler zou moeten afvoeren. Het vermogen wat de CPU neemt is echter altijd minder maar hoeveel zul je zo goed als nergens terug vinden aangezien dit niet zo maar is te meten. Je hebt immers iets nodig wat tussen de CPU en het moederbord zit om te kijken hoeveel vermogen de CPU nu echt verbruikt. Ik ga zelf daarom ook uit van TDP = verbruik, al ligt het altijd wat lager.
Overigens is het verbruik van een moederbord is eerder een tiende van wat jij noemt. ;)

De CPU neemt dus zo'n 95 Watt max.
Een HD en 2 DVD's nemen zo'n 30 Watt.
Een HD4780 neemt max zo'n 140 Watt.
Plus nog eens 35 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 300 Watt of 25 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een A-merk voeding van zo'n 400/450 Watt kan dit overigens vaak al leveren, dus even kijken of jouw voeding dit ook kan leveren. Staat wel op de zijkant van de voeding. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Drizzur Urden
 • Registratie: juli 2009
 • Laatst online: 21:48
Thanks the mask,
voor de verhelderende uitleg. ik had de gegevens van computer!totaal. wel getest bij zo'n benchmark dan.
Ik heb het misgehad wat betreft het vermogen wat mijn voeding. Volgens de zijkant: 12V, 19,5A is dus 234 watt. Niet eens in de buurt van 300 watt helaas.

wat kan je mij aanraden voor voeding?

vr.gr.
Matthijs

 • equador
 • Registratie: september 2009
 • Laatst online: 17-05-2017
Moi.
Ik ben geslaagt, tis een cobra geworden.
Tis eenduits merk wat maar 1 winkel in nederland mag verkopen
Sorrie als ik veel typefouten maak.
Stuur dit met een telefoon pc word opnieuw geinstaleerd
Niet raar opkijken dat je weer een crap voeding hebt he.....
Waarom niet gewoon een A-merk, nu koop je gewoon weer troep. Zo schiet je er toch niks mee op?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • equador
 • Registratie: september 2009
 • Laatst online: 17-05-2017
-The_Mask- schreef op maandag 21 september 2009 @ 17:58:
[...] ze hebben service 3 jaar garantie en dan niet repareren maar direct een nieuwe en aan de prijs te merken is het niet echt een b merk

Niet raar opkijken dat je weer een crap voeding hebt he.....
Waarom niet gewoon een A-merk, nu koop je gewoon weer troep. Zo schiet je er toch niks mee op?

 • Drizzur Urden
 • Registratie: juli 2009
 • Laatst online: 21:48
Nogmaals "the mask" bedankt voor de nuttige informatie, daar kan ik gewoon wat mee.
Aangezien ik de componenten bij azerty wil bestellen wil ik dat voor de voeding ook doen.. aangezien die daar een stuk duurder is denk ik er over om de OCZ StealthXStream 500 watt voeding te kopen. en dan ga ik meteen voor de videokaart de sapphire toxic hd 4890 omdat ik daar een denderend goede review van heb gelezen op tweakers;-)

ocz is ook een betrouwbaar merk geloof ik voor een voeding toch?
groeten, Matthijs

 • Drizzur Urden
 • Registratie: juli 2009
 • Laatst online: 21:48
Aha ik zie het ja:) dat ga ik nog even verder bekijken. ik ga vanavond de meuk maar bestellen. bedankt en een fijne avond!

 • Stefanovic45
 • Registratie: juni 2008
 • Laatst online: 26-11 19:40
equador schreef op maandag 21 september 2009 @ 19:01:
[...]

ze hebben service 3 jaar garantie en dan niet repareren maar direct een nieuwe en aan de prijs te merken is het niet echt een b merk
Maar het zegt niets over de kwaliteit van de voeding...

Hyundai Ioniq Electric 28 kWh / 5.4 kWp PV installatie


 • Douwe63
 • Registratie: september 2003
 • Laatst online: 20:48
Als het goed is komt morgen m'n 2e Asus GTX275 grafische kaart binnen die ik in SLI wil plaatsen.

Nu heb ik een Be Quiet Straight Power E6 700 watt voeding en ik moet met van die Molex -> PEG converters aan de gang omdat er maar 2 PEG kabels op de voeding zitten (en ik er 4 nodig heb voor de SLI opstelling).

Verder bestaat het systeem uit:
* i7 920
* Gigabyte X58-UDP4
* Platinum XTC 6GB DDR3-1800 CL8 triple kit
* 2x Intel X25-M Postville G2 80 GB
* 2x WD Raptor 150GB
* 2x Hitachi T7K500 500 GB
* Optiarc DVD burner

Ik wilde ook een beetje gaan overclocken maar ik begin me nu zwaar af te vragen of ik niet direct een zwaardere voeding had moeten kopen. Zal mijn voeding de SLI opstelling aankunnen?

 • 0xDEADBEEF
 • Registratie: december 2003
 • Niet online
Voor een nieuwe machine in spé heb ik het volgende bij elkaar gezocht:
#ProductPrijsSubtotaal
1AMD Phenom II X4 955 Black Edition€ 154,90€ 154,90
1Cooler Master CM 690 Zwart€ 59,95€ 59,95
1Cooler Master Real Power M520€ 64,50€ 64,50
2Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/4G€ 74,80€ 149,60
1MSI 785GM-E65€ 81,99€ 81,99
ImporterenTotaal€ 510,94

Wat voor voeding daar het beste bij past kan ik niet echt inschatten; volgens mij is 520W (80 Plus) meer dan zat en zelfs teveel van het goede ?
Een PCI-E x16-videokaart zit er (nog) niet in/bij, daar is dus geen power voor nodig. Wel ben ik van plan er twee harde schijven en eventueel een dvd-drive in te bouwen.

/edit: Ook wil ik van de boxed cooler af, wat daar voor in de plaats komt weet ik nog niet -->
Scythe Mugen 2 - SCMG-2000 of Cooler Master Hyper TX3

Wellicht is het met het oog op enige uitbreidingen aan te raden om die CM M520 toch maar in het mandje te houden :) ?
/edit voeding moet vooral stil zijn

[Voor 3% gewijzigd door 0xDEADBEEF op 23-09-2009 02:15. Reden: wensen voor cpucooler en voeding toegevoegd]

"Religion is an insult to human dignity. With or without it you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion." - Steven Weinberg

0xDEADBEEF schreef op woensdag 23 september 2009 @ 02:08:
Wat voor voeding daar het beste bij past kan ik niet echt inschatten; volgens mij is 520W (80 Plus) meer dan zat en zelfs teveel van het goede ?
Idd nog al overdreven en ook niet de stilste. In principe is een goede 300 Watt voeding al overdreven, maar aangezien het om stilte gaat zou ik de pricewatch: Nexus Value 430 nemen. :) Stilste niet passieve voeding die je zult vinden. :)
/edit: Ook wil ik van de boxed cooler af, wat daar voor in de plaats komt weet ik nog niet -->
Scythe Mugen 2 - SCMG-2000 of Cooler Master Hyper TX3
TX3 moet ook meer dan genoeg zijn.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • 0xDEADBEEF
 • Registratie: december 2003
 • Niet online
-The_Mask- schreef op woensdag 23 september 2009 @ 10:47:
Idd nog al overdreven en ook niet de stilste. In principe is een goede 300 Watt voeding al overdreven, maar aangezien het om stilte gaat zou ik de pricewatch: Nexus Value 430 nemen. :) Stilste niet passieve voeding die je zult vinden. :)
Of een voeding van ikbenstil ?
TX3 moet ook meer dan genoeg zijn.
Voor een quadcore :) ?

"Religion is an insult to human dignity. With or without it you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion." - Steven Weinberg

0xDEADBEEF schreef op woensdag 23 september 2009 @ 12:23:
[...]

Of een voeding van ikbenstil ?
Die maken zelf geen voedingen lijkt mij en de Nexus Value is gewoon de stilste voeding met fan. ;)
Voor een quadcore :) ?
Ja hoor.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • daan!
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 03-12 21:32
Ik help een vriend met zijn 'bang for buck' systeem:

#ProductPrijsSubtotaal
1AMD Phenom II X3 720 Black Edition€ 101,99€ 101,99
1Club3D HD 4850 1GB GDDR3 PCI-E€ 86,10€ 86,10
1Cooler Master Elite 330 Zwart€ 28,89€ 28,89
1Cooler Master Extreme Power Plus 460W€ 42,95€ 42,95
1Cooler Master Hyper TX3€ 12,95€ 12,95
1Gigabyte GA-MA770T-UD3P€ 74,90€ 74,90
1LG W2343T€ 159,-€ 159,-
1OCZ Gold OCZ3G13334GK€ 74,85€ 74,85
1Samsung SH-S223B€ 18,92€ 18,92
1Samsung Spinpoint F1 HD103UJ, 1TB€ 62,20€ 62,20
ImporterenTotaal€ 662,75


x3 720: 95 Watt
HD4850: 110 Watt
HD&DVD: 30 Watt
Reserve: 30 Watt
------------------------------- +
265 Watt op de 12v lijnen
265/12 geeft 22 ampere (zit ik nog goed? :) )

De cooler Master heeft 2x 18A op de 12V lijnen, leek me genoeg.
Echter nu is de 460 Watt voeding niet (snel genoeg) leverbaar bij cool-prices, daarom zoek ik een alternatief.

#ProductPrijsSubtotaal
1Seasonic SilverPower SP-SS400 400W€ 35,59€ 35,59

Deze geeft 2x 17A op de 12V lijnen
Goede aanbieding lijkt me, Seasonic is best een degelijk merk en stil ook.
Maar ik wil toch graag nog wat bevestiging. (waar verdiend :P )
-Genoeg voor dit systeem, eventueel met een lichte overklok?
-Inderdaad een degelijk merk en stille voeding?
daan! schreef op woensdag 23 september 2009 @ 16:04:
Ik help een vriend met zijn 'bang for buck' systeem:
Waarom dat DDR3 met AM3? ;)
De cooler Master heeft 2x 18A op de 12V lijnen, leek me genoeg.
Genoeg wel maar is imo niet echt een denderende voeding.
Goede aanbieding lijkt me, Seasonic is best een degelijk merk en stil ook.
Seasonic is idd het merk met Enermax als je het mij vraagt, helaas is de voeding die jij aan haalt van het nogal onbekende merk SilverPower. ;)
-Inderdaad een degelijk merk en stille voeding?
Zou pricewatch: Corsair CX400W nemen is wel een SeaSonic. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • daan!
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 03-12 21:32
Niet mijn keuze, maar het verschil in prijs is niet gigantisch.
[...]
Genoeg wel maar is imo niet echt een denderende voeding.

[...]
Seasonic is idd het merk met Enermax als je het mij vraagt, helaas is de voeding die jij aan haalt van het nogal onbekende merk SilverPower. ;)
Ah, ik kende het verschil niet. Ik dacht dat Seasonic het merk was. Het is blijkbaar de producent.
[...]

Zou pricewatch: Corsair CX400W nemen is wel een SeaSonic. ;)
En nog binnen budget! :)
Helaas volgens de site van coolprices (weer) niet op voorraad bij de leverancier.. misschien moet ik hem toch maar zachtjesaan richting een andere webshop duwen. ;)
Maar eens informeren hoelang een bestelling met die unit op zich zal laten wachten.


Bedankt!
daan! schreef op woensdag 23 september 2009 @ 20:34:
Ah, ik kende het verschil niet. Ik dacht dat Seasonic het merk was. Het is blijkbaar de producent.
Nee, fout in de pricewatch. ;)

http://www.cool-prices.nl...-power-bqt-l7-430w-585055 :)

[Voor 21% gewijzigd door -The_Mask- op 23-09-2009 20:46]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • De Bassieman
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 03-12-2019
Hallo

ik ben bezig om een nieuw systeem te bouwen met de volgende specs:

#ProductPrijsSubtotaal
1AMD Phenom II X2 550 Black Edition€ 83,54€ 83,54
1Asus M4A785TD-V EVO€ 77,05€ 77,05
1Cooler Master Elite 334 Zwart€ 29,51€ 29,51
1OCZ Gold OCZ3G13334GK€ 74,85€ 74,85
1Samsung SH-S223B€ 18,92€ 18,92
1Sapphire Ultimate HD 4670 512MB GDDR3 PCI-E€ 60,-€ 60,-
1Scythe Mugen 2 - SCMG-2000€ 34,24€ 34,24
1Western Digital Caviar Green WD10EADS, 1TB€ 65,82€ 65,82
ImporterenTotaal€ 443,93


twee/drie jaar geleden begaf de voeding van mijn huidige pc het en heb ik de Antec Neo HE 430 aangeschaft. Deze wil ik nu gaan gebruiken in m'n nieuwe systeem, de huidige pc (Athlon XP 2200) heeft deze voeding niet echt nodig en ik kreeg laatst een leuke 350 w Point of view PSU die ik prima kan gebruiken voor het oude beestje.
Ik heb een sterk vermoeden dat de Antec Neo HE 430 goed genoeg is voor dit nieuwe systeem maar ik zou graag een bevestiging willen. Als de voeding niet goed genoeg is dan kan ik dat toch nog even aanpassen. :P
Ik ben niet van plan om te overclocken, ik denk ook niet dat deze voeding dat wel trekt. :+

wie kan me helpen met advies.

met vriendelijke groet,

De Bassieman
Voeding kan het gemakkelijk aan daar hoe je je geen zorgen over te maken.

Alleen de PC vindt ik wel wat raar. ;)
Duur DDR3 geheugen, dure dualcore, dure koeler, redelijke duur mobo.
Een bezoekje hier zou iig niet verkeerd zijn. ;)
[BBG Aanschaf] Game- en high-end gamesysteem september 2009

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Reemster
 • Registratie: februari 2003
 • Laatst online: 26-10-2020

Reemster

Soul Reaver

Ik wil de volgende pc kopen:

-Gigabyte GA-P31-ES3G
-Intel Pentiuim Dual E5300 2,60Ghz
-Geforce 9500GT (of misschien een 9600 GT)
-Corsair 2GB DDR2 PC5300
-2 of 3 SATA HD's

Redelijk low-end dus, maar ik vroeg me af of een OCZ 400W StealthXStream Power Supply dit zonder problemen trekt.

 • daan!
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 03-12 21:32
-RazieL- schreef op donderdag 24 september 2009 @ 13:29:
Ik wil de volgende pc kopen:

-Gigabyte GA-P31-ES3G
-Intel Pentiuim Dual E5300 2,60Ghz
-Geforce 9500GT (of misschien een 9600 GT)
-Corsair 2GB DDR2 PC5300
-2 of 3 SATA HD's

Redelijk low-end dus, maar ik vroeg me af of een OCZ 400W StealthXStream Power Supply dit zonder problemen trekt.
Grappig, ik ben net een review aan het lezen over deze voeding:
Conclusions
Hardware Secrets Golden Award

OCZ StealthXStream 400 W is probably the best entry-level power supply we reviewed to date. It can not only deliver its labeled power at 47º C, but also presents a high efficiency of up to 85%, voltages very close to their nominal values (below 3% margin, while ATX spec allows up to 5%) and amazingly low noise and ripple levels.
Oh, en:
Een Intel Core 2 Duo E5200 neemt zo'n 65 Watt.
de cpu staat op een aparte 14A lijn, die dit makkelijk kan leveren.

Een nVidia GeForce 9600GT vraagt max 70 Watt.
2 of 3 SATA HD's, 30 Watt. (geen dvd?)
40 Watt reserve.
------------------ +
140 Watt of 11 A, de rail voor deze onderdelen zou 17A moeten kunnen leveren, dus dat lukt wel.
Wel onder voorbehoud, want beginneling bij voedingberekenen. :)


De corsair cx400w is helaas niet geweldig leverbaar, daarom wil ik de ocz stealthXStream adviseren.
deze geeft 17 A voor alles behalve de cpu, dus de 4850(110), HD&DVDrw(30) en reserve(40).(=180)
Dit moet dan door de 12v1 lijn geleverd worden wat met 17*12=204 zou moeten lukken.

Nu lees ik de review (link) en daar staat dat ze maar 15A uit de 12v1 halen (15*12=180) en de pagina daarvoor maar 14A (168W).
Dat is dan weer erg krap..

Wat moet ik hiervan denken? Op hetzelfde moment moest de cpu lijn(12v2) 156Watt leveren, wat met de bedoelde configuratie nooit zal gebeuren (TDP=95W).

Met andere woorden, is de OCZ StealthXStream ook voor deze config geschikt:
x3 720
HD 4850 1gb
1HD, 1 DVD
2 reepjes DDR3
De resultaten van de corsair cx400w zijn vergelijkbaar.


edit:
De resultaten van corsair zijn niet vergelijkbaar, deze heeft nl. maar 1 12v rail. Bij de test werden 2 inputs op 1 rail aangesloten, de corsair leverde dus 14+13=27A op de 12v lijn.
Maar de vraag over de OCZ blijft staan, is deze geschikt?
De Corsair is helaas pas half oktober leverbaar. :(


edit2:
Blijkbaar zit er allemaal wat haast achter de bestelling.
Daarom heb ik geadviseerd een Be-Quiet pure power 530 aan te schaffen voor 49 euro.
Redenering:
2 12v rails met 22A is zeker genoeg, met voldoende ruimte voor upgrades (ook meer/betere stekkers inbegrepen).
Een temperatuurgestuurde 120mm fan zal niet veel geluid maken bij +/- 50% belasting.
De meeste voedingen hebben de hoogste efficiënte rond 50% belasting, deze zou daar een efficiënte van 87% moeten hebben.

Er zijn echter nauwelijks reviews van deze voeding te vinden, dus als deze niet geschikt is (of als er bij cool prices een betere voeding voor 50 euro te koop is) hoor ik het graag.

[Voor 18% gewijzigd door daan! op 24-09-2009 17:39]

-RazieL- schreef op donderdag 24 september 2009 @ 13:29:
Redelijk low-end dus, maar ik vroeg me af of een OCZ 400W StealthXStream Power Supply dit zonder problemen trekt.
Gaat idd makkelijk. :)
daan! schreef op donderdag 24 september 2009 @ 13:52:
[small]edit2:
De meeste voedingen hebben de hoogste efficiënte rond 50% belasting, deze zou daar een efficiënte van 87% moeten hebben.
Klopt, maar 50% belasting ga je ongeveer halen bij 100% belasting van de PC en een PC belast je vaak veel minder. ;) En zo goed als alle voedingen zijn efficiënter op 100% belasting dan op 20% belasting. ;)
Er zijn echter nauwelijks reviews van deze voeding te vinden, dus als deze niet geschikt is (of als er bij cool prices een betere voeding voor 50 euro te koop is) hoor ik het graag.[/small]
Voor 50 euro is imo dit de mooiste die leverbaar is: http://www.cool-prices.nl...-power-bqt-l7-530w-585054

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • daan!
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 03-12 21:32
-The_Mask- schreef op donderdag 24 september 2009 @ 18:20:
Klopt, maar 50% belasting ga je ongeveer halen bij 100% belasting van de PC en een PC belast je vaak veel minder. ;) En zo goed als alle voedingen zijn efficiënter op 100% belasting dan op 20% belasting. ;)
klopt, volgens de site geeft deze bij 20% belasting nog wel iets boven de 80% efficiëntie.. maar dat is dus info van de producent.

Beetje karig plaatje, de site heeft een grijze achtergrond

En ook: "In standby operation Pure PowerL7 uses less than 0.5W."
link
[...]

Voor 50 euro is imo dit de mooiste die leverbaar is: http://www.cool-prices.nl...-power-bqt-l7-530w-585054
Top, die heb ik ook geadviseerd.
Bedankt!!

 • Douwe63
 • Registratie: september 2003
 • Laatst online: 20:48
Ik heb zojuist m'n tweede Asus GTX275 kaart ontvangen en nu zit ik even te twijfelen over het aansluiten. Per kaart heb ik 2 PEG aansluitingen nodig. Op m'n Be Quiet E6 700 watt voeding zitten echter slechts 2 PEG kabels. Ik heb wel 2x van die dubbele molex -> PEG verloopkabeltjes maar ik heb slechts 2 verschillende voedingskabels waar een molex aansluiting op zit.

Mijn plan was nu om die Asus kaarten te voorzien van 1x PEG van de voeding + 1x molex -> PEG. Zou dit kwaad kunnen? De voeding moet het makkelijk kunnen trekken (Intel i7 920 + 4 harde schijven + 1 optisch station + 2 SSD's).

Of kan ik beter die twee verschillende molexen via een Y stukje aftakken en dan deze gebruiken om de dubbele molex -> PEG verloop kabeltjes van stroom te voorzien (en dan uiteraard de aftakkingen voor de verschillende kaarten te gebruiken).
Douwe63 schreef op donderdag 24 september 2009 @ 19:54:
Mijn plan was nu om die Asus kaarten te voorzien van 1x PEG van de voeding + 1x molex -> PEG.
1x PEG van de voeding + 2x molex -> PEG. is de beste manier. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Douwe63
 • Registratie: september 2003
 • Laatst online: 20:48
-The_Mask- schreef op donderdag 24 september 2009 @ 19:57:
[...]

1x PEG van de voeding + 2x molex -> PEG. is de beste manier. :)
Uiteraard, maar ik heb 2 kaarten en slechts twee aparte voedingskabels met een molex er aan (eigenlijk had ik nog 4 aparte kabels met molex moeten hebben, dat is nu juist mijn probleem).

Of bedoel je te zeggen dat ik voor mijn tweede voorstel moet gaan? :) (dus voedings kabel 1 vertakken met een Y stuk en 1 deel gebruiken voor kaart 1 en het andere deel voor kaart 2, en hetzelfde met voedings kabel 2).
Ik snap niet precies wat je bedoelt, maar als je gewoon alles aansluit wat moet komt het altijd goed. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Shabbaman
 • Registratie: juli 2005
 • Laatst online: 00:01

Shabbaman

Got love?

Tijd voor een nieuwe post in mijn favoriete topic ;)

Dit is mijn systeem: Intel Core 2 Duo E6420 (S775, 2x2.13GHz, 4MB, 1066MHz FSB), Gigabyte GA-965P-DS3, Arctic Cooling Freezer 7 Pro, EVGA GeForce 9600 GT SC 512 MB GDDR3, Kingston 2GB DDR2 (2x1GB) PC5300 667Mhz CL5 Dual Channel Kit, Seagate 320GB SATA II 7200RPM 16MB Barracuda 7200.10, Seagate 50GB SATA II 7200RPM 16MB Barracuda 7200.12 , Coolermaster Real Power 520W

Ik wil de videokaart vervangen door een Radeon 4870. Geen probleem lijkt me?

"Our words are backed with NUCLEAR WEAPONS!" - Mahatma Gandhi


 • houtig
 • Registratie: augustus 2009
 • Laatst online: 08-09 12:59
Kan iemand ff kijken of ik goede redeneer?
Bij volgend systeem:
#ProductPrijsSubtotaal
1AMD Phenom II X3 720 Black Edition€ 99,96€ 99,96
1Gigabyte GA-MA78GM-UD2H€ 64,38€ 64,38
1OCZ Reaper HPC OCZ2RPR8004GK€ 59,50€ 59,50
1Samsung SH-S223B€ 18,92€ 18,92
1Western Digital Caviar Green WD5000AADS, 500GB€ 39,03€ 39,03
1Asus EAH4870/HTDI/1GD5€ 129,90€ 129,90

Deze voeding: Thermalthake Litepower 450W

De 720 heeft TDP van 95W
Asus wil ook wel 150W
Schijf en evt andere dingen: 50W
Totaal rond de 295W

Voeding heeft 2x17A=2x204W=408W
Ik zou bijna zeggen overkill. Hij is iig goedkoper dan de Corsair 450W. Ja geen modulaire kabels, I know ;) Maar komen de andere lijnen niet tekort nu?

-plaatje van verdeling voeding-

By us.. [Als ik hier ben ben ik niet aan het werk]


 • m-a-r-c
 • Registratie: mei 2009
 • Laatst online: 10-09-2012
ik heb nu in mijn systeem 650 w be quiet zitten maar vraag me af of dit genoeg is??

Moederbord: asus p5qc
Proceccor: intel core 2 duo e8400
Hardeschijf: seagate 160 GB en nog een oude van 100 gb ofzo (weet geen merk)
videokaart: ATI club3d 4890 overclocked
geheugen: 4gb corsair
dvdbrander
6 usb uitgangen
Waarom niet? Een goede 450 Watt voeding is zelf genoeg.
Of heb je twee HD4890's in CrossFire? Dan zou de voeding het ook aan moeten kunnen trouwens. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • m-a-r-c
 • Registratie: mei 2009
 • Laatst online: 10-09-2012
nee ik heb gewoon een enkele kaart maar omdat ik hier zag staan dat je minimaal 650w nodig hebt??:
http://www.norrod.nl/ws_a_index.asp?A_id=41107 (helemaal naar beneden gescrollt)

[Voor 10% gewijzigd door m-a-r-c op 26-09-2009 10:43]


 • spil
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 30-06 18:52
0xDEADBEEF schreef op woensdag 23 september 2009 @ 02:08:
Wat voor voeding daar het beste bij past kan ik niet echt inschatten; volgens mij is 520W (80 Plus) meer dan zat en zelfs teveel van het goede ?

Wellicht is het met het oog op enige uitbreidingen aan te raden om die CM M520 toch maar in het mandje te houden :) ?
/edit voeding moet vooral stil zijn
Let op met 80Plus voedingen. De efficiency van de voeding geldt alleen binnen bepaalde ranges van belasting. Onder de 20% belasting kan de efficiency lager zijn dan 80%. Als je dus een overgedimensioneerde voeding neemt dan kan dat dus in je nadeel werken.

Zie het tabelletje in WikiPedia lemma 80 Plus

Homeserver specs: Dell Latitude D400 / 1GB mem / 160GB Seagate 5400.3 2.5" / 3Com 3c575 Cardbus NIC / Atheros AR5413 hostapd WLAN / FreeBSD 7.2

m-a-r-c schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 10:42:
nee ik heb gewoon een enkele kaart maar omdat ik hier zag staan dat je minimaal 650w nodig hebt??:
http://www.norrod.nl/ws_a_index.asp?A_id=41107 (helemaal naar beneden gescrollt)
En je gaat uit dat een simpele webshop daar ook maar een beetje verstand van heeft? :P

offtopic:
Wat zijn ze daar verschrikkelijk duur voor die prijs heb je gewoon een HD5850
8)7

[Voor 10% gewijzigd door -The_Mask- op 26-09-2009 11:00]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • m-a-r-c
 • Registratie: mei 2009
 • Laatst online: 10-09-2012
ik zag het toevallig staan en weet niet wat voor webshop het is dus ik wist ook niet wat ik moest geloven aangezien ik niet super veel verstand van computers heb:P.
Maar iig bedankt voor je reactie dan weet ik tenminste dat ik die 4890 kan kopen:)

 • Richard
 • Registratie: augustus 2000
 • Laatst online: 05-12 10:22

Richard

Kuru Kuru Kururin

Kom al jaren op GoT; maar toch vind ik het een hele moeilijke waar ik mijn vraag precies neer ga leggen.

Ik heb dus een Rugged PC (onsloopbaar); een zogenaamde all in one. Of er nu een baby ATX inzit weet ik niet precies; maar het is een P3 op een Socket370.

Voeding welke daarin zit is een Sinpro SBU60-401 63W 100-240V input en +12 + 5 -12 -5 output.

Enfin, de voeding blijkt dus niet zo "Rugged" als de PC zelf zou moeten zijn want die voeding gaat na 3 jaar gewoon rot (2 van de 3). Alleen nu moet ik dus een vervanger zoeken. Omdat het een all-in one is ben ik beperkt in afmetingen; ik wil dus gewoon op ebay zoeken naar een mini voeding; maar dan ben je al snel richting de 12V input carPC voedingen en dat zoek ik niet.

Wie weet wat voor een "standaard" deze voeding is met 8 poorts uitgang:Als het in een ander topic thuishoort (bij CarPC of Electronica) dan hoor ik het graag.
m-a-r-c schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 11:00:
Maar iig bedankt voor je reactie dan weet ik tenminste dat ik die 4890 kan kopen:)
Waarom geen HD5850, rent er sowieso al rondjes omheen, heeft DirectX 11 en kost ongeveer evenveel als een HD4890 daar. :)

[Voor 3% gewijzigd door -The_Mask- op 26-09-2009 11:09]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic

Richard schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 11:03:
Wie weet wat voor een "standaard" deze voeding is met 8 poorts uitgang:
Is dit hem?

Dan ben ik bang dat het geen standaard is...

Wordt dus gewoon Ebay afstruinen of zoek naar hetzelfde type, maar valt tegen zo te zien.
Kwam deze en deze nog wel tegen trouwens. :)

[Voor 36% gewijzigd door -The_Mask- op 26-09-2009 11:14]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • m-a-r-c
 • Registratie: mei 2009
 • Laatst online: 10-09-2012
-The_Mask- schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 11:03:
[...]

Waarom geen HD5850, rent er sowieso al rondjes omheen, heeft DirectX 11 en kost ongeveer evenveel als een HD4890 daar. :)
Als je hier naar beneden scrollt : ( http://www.salland.eu/cat...&df=0&rf=0%2C00&rt=N.v.t.) dan zie je dat de 4890 superclocked van club3d een snellere gpu snelheid als zowel meer geheugen heeft dan iedere kaart van de 5850.!!??
m-a-r-c schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 11:17:
[...]

Als je hier naar beneden scrollt : ( http://www.salland.eu/cat...&df=0&rf=0%2C00&rt=N.v.t.) dan zie je dat de 4890 superclocked van club3d een snellere gpu snelheid als zowel meer geheugen heeft dan iedere kaart van de 5850.!!??
Als het daar om zou gaan, misschien een Radeon 2900XTX kopen die heeft ook nog een hele grote geheugen bus. 8)7 Neem je er een Celeron D bij onder LN2 krijg je die vast wel over de 8GHz, ben je er zeker van dat je de PC snel lijkt maar traag is. :P
Beter gezegt dan zegt echt 0,0 lees een review zou ik zeggen. ;)

[Voor 8% gewijzigd door -The_Mask- op 26-09-2009 11:25]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Patjeee
 • Registratie: maart 2009
 • Laatst online: 13-11 05:36

Patjeee

Ik woon in Boston MA

m-a-r-c schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 11:17:
[...]

Als je hier naar beneden scrollt : ( http://www.salland.eu/cat...&df=0&rf=0%2C00&rt=N.v.t.) dan zie je dat de 4890 superclocked van club3d een snellere gpu snelheid als zowel meer geheugen heeft dan iedere kaart van de 5850.!!??
ja maar MHz zegt niet alles he

de hd 5850 is een totaal nieuwe generatie met dx11 etc :)

 • Richard
 • Registratie: augustus 2000
 • Laatst online: 05-12 10:22

Richard

Kuru Kuru Kururin

-The_Mask- schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 11:09:
[...]

Is dit hem?
[afbeelding]
Dan ben ik bang dat het geen standaard is...

Wordt dus gewoon Ebay afstruinen of zoek naar hetzelfde type, maar valt tegen zo te zien.
Kwam deze en deze nog wel tegen trouwens. :)
Dat is 'm ja, maar dan heb ik de uitgefikte versie :)

Probleem op die sites die je aangeeft (in ieder geval hartelijk dank) is dat daar een SBU60 series voeding aangeboden word. Mijn versie (een 401) is +12 +5 -12 -5 Maar er bestaan ook een hoop versies binnen dezelfde SBU serie die dus bijvoorbeeld +12 +5 +12 -5 hebben. Ik heb al gecontrolleerd of daadwerkelijk alles nodig is; en dat is juist het geval.

http://www.sinpro.com.tw/Products/I.T.E/SBU/SBU60/SBU60.htm

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
@Richard:
Kan een picoPSU (met wat knutselen) geen optie zijn?

offtopic:
@m-a-r-c: je gaat dan voorbij aan het feit dat een HD5850 1440 shaders heeft en een 4890 800 shaders heeft (en nog wat andere verschillen). ;) Ga dus inderdaad voor die prijs voor een HD5850, als je het niet gelooft, lees je dan eerst in.

 • Richard
 • Registratie: augustus 2000
 • Laatst online: 05-12 10:22

Richard

Kuru Kuru Kururin

disco stu schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 11:39:
@Richard:
Kan een picoPSU (met wat knutselen) geen optie zijn?

offtopic:
@m-a-r-c: je gaat dan voorbij aan het feit dat een HD5850 1440 shaders heeft en een 4890 800 shaders heeft (en nog wat andere verschillen). ;) Ga dus inderdaad voor die prijs voor een HD5850, als je het niet gelooft, lees je dan eerst in.
Opzich heb ik erover na zitten denken (al alorens deze vraag hier te stellen); maar vanaf de voeding die er nu inzit (de 8 pinnen dus) gaat er 1 ATX stekker naar het moederbord en van diezelfde 8 pinnen gaan ook nog de juiste voltages naar:
 • 2x molex voor HDD eventuele CD-ROM
 • voeding naar de aansturingsprint van ELO touchscreen
 • voeding naar Samsung TFT
Het is een niet geringe bundel kabels; en als ik die op een PicoPSU moet zetten dan kan er weleens iets misgaan. Verder denk ik geen plaats te hebben om de PicoPSU (die aan de ATX stekker zit) op het Moederbord te plaatsen.

Ook een haakse is denk ik geen oplossing.

Ik hou het voorlopig nog op het proberen met een gelijke of soortgelijke voeding als ik nu verfikt heb.
Richard schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 12:18:
Het is een niet geringe bundel kabels; en als ik die op een PicoPSU moet zetten dan kan er weleens iets misgaan.
Waarom dan?
Niet om vermogen lijkt mij want je huidige voeding kan max 63 Watt leveren, terwijl er genoeg PicoPSU's te vinden zijn die 80, 120 of zelfs 150 Watt kunnen leveren. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Richard
 • Registratie: augustus 2000
 • Laatst online: 05-12 10:22

Richard

Kuru Kuru Kururin

-The_Mask- schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 12:36:
[...]

Waarom dan?
Niet om vermogen lijkt mij want je huidige voeding kan max 63 Watt leveren, terwijl er genoeg PicoPSU's te vinden zijn die 80, 120 of zelfs 150 Watt kunnen leveren. :)
Nee; juist niet om het vermogen nee; 63 watt is natuurlijk helemaal niets :) Ik bedoel meer om de kabelmesh die ik ga krijgen. Zoals je kunt zien op eerdere foto's heeft mijn huidige voeding 8 pinnen en daar gaat een stekker op met 8 gaatjes; daar is door de fabrikant van het Rugged systeem netjes kabeltjes bij elkaar in 1 stekker gekrompen (bijvoorbeeld alle kabeltjes die +5 moeten hebben). En als ik dat allemaal op een PicoPSU moet knutselen (die al zo klein is).

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Volgens de review van spcr krijg je deze connectoren:
Lijkt me al een mooi begin, geen idee of je nog extra nodig hebt. Je hoeft dan allensinds niet op de PCB te gaan knutselen maar kan 1 van de kabels/verloopstukjes gebruiken.

Andere versies van de picoPSU hebben misschien een andere connectorenset.

Overigens heeft de versie van spcr geen -5V (heb je die nodig?), misschien andere versie weer wel.

 • Richard
 • Registratie: augustus 2000
 • Laatst online: 05-12 10:22

Richard

Kuru Kuru Kururin

disco stu schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 13:11:
Volgens de review van spcr krijg je deze connectoren:

[afbeelding]
[afbeelding]

Lijkt me al een mooi begin, geen idee of je nog extra nodig hebt. Je hoeft dan allensinds niet op de PCB te gaan knutselen maar kan 1 van de kabels/verloopstukjes gebruiken.

Andere versies van de picoPSU hebben misschien een andere connectorenset.

Overigens heeft de versie van spcr geen -5V (heb je die nodig?), misschien andere versie weer wel.
Ik zal het eens ter overweging nemen.

Heb overiges inmiddels gevonden dat veel fabrikanten dezelfde voedingen + zelfde layouts hebben gebruikt.

Skynet & Delta o.a. Zelfde afmetingen; en zelfde plaatsing van componenten:Even eentje met goede specs zien te vinden; maar dat moet zeker lukken met al die online specificatie sheets.

 • Okasha
 • Registratie: november 2000
 • Niet online
Klein voedingsgerelateerde vraag. Gisteren heb ik wat nieuwe onderdelen ingebouwd in mijn PC. Momenteel draai ik een HD4850 en die wil ik gaan vervangen door een HD5850/70. Maar, het lijkt me opzich ook wel grappig om eens een Crossfire setup te proberen, en dus een HD4850 tweedehands erbij te halen. Het zal niet definitief zijn, vind dat teveel energie verbruiken. Vraag is: trekt mijn voeding het?

Voeding: Antec Neopower 650watt

Setup: Asus Rampage Gene II, Intel i7-920 (nu op 3.2ghz@stock), 3x2gb OCZ low voltage, 1 HD, 1 DVD en nu 1 HD4850. Daarnaast 4 120mm fans.

Ik begreep van wat lui dat het makkelijk lukt, maar de ASUS PSU calculator raad voor 2xHD4850 een 700watt voeding aan.
Okasha schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 14:39:
Ik begreep van wat lui dat het makkelijk lukt
Klopt
maar de ASUS PSU calculator raad voor 2xHD4850 een 700watt voeding aan.
Misshien iets verkeerd ingevuld, zo niet dan zegt het wel wat over de PSU calculator. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • johanschr
 • Registratie: maart 2009
 • Laatst online: 25-02 10:44
Ik heb 2x een HD4850 op een 550W Fatal1ty voeding hangen van OCZ. Dit loopt tot op heden nog goed, maar word mijn PSU niet tot het uiterst gestresst?

Even mijn specs op een rijtje:

E5200 @ 4.0Ghz
2x2GB OCZ Reaper DDR2-800
Asus P5KC
2x Sapphire HD4850 512MB GDDR3
Samsung F1 1TB 32MB
Een DVDbrander van samsung de 223Q geloof ik.

Nu vervang ik de E5200 eerdaags door een Q6600 die onderweg naar mij is. Moet het nog steeds kunnen met mijn voeding?
johanschr schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 15:07:
Dit loopt tot op heden nog goed, maar word mijn PSU niet tot het uiterst gestresst?
Nee, zelfs overklokken van de Q6600 zou nog moeten gaan. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Omnyakom1
 • Registratie: april 2009
 • Laatst online: 02:28
Hallo

Ik wil van een 4850 upgraden naar de GTX260.

heb een Xilence 450 watter. Zou dit de kaart trekken?

specs( heb d'r absoluut geen verstand van)
20+4 PIN (MB): 1x, length: 400 mm
Small 4PIN (HDD/FDD): 1x, length: 800 mm
Big 4PIN (HDD/FDD): 2x 400 mm, 2x 600 mm
S-ATA: 1x 400 mm, 1x 600 mm
4PIN 12V (MB): 1x, length: 400 mm
+3,3V +5V +12V +12V -12V -5V +5VSB
30,0A 29,0A 14,0A 15,0A 0,8A - 2,0A

Dit samen met 2 GB PC6400
E5300@4GHZ
320 Sata 16 mb Samsung

Verder zitten er 0 drives in de pc en overbodige energie slurpende elementen behalve
een case fan en processor fan. Erg kaal dus. Verder zitten er geen 6pin connector dus ga
gewoon twee van die connectors gebruiken denk ik dan.

[Voor 24% gewijzigd door Omnyakom1 op 26-09-2009 17:56]

Omnyakom1 schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 17:52:
Ik wil van een 4850 upgraden naar de GTX260.
Niet echt een upgrade te noemen he. ;)
heb een Xilence 450 watter. Zou dit de kaart trekken?
Ze nemen alle twee ongeveer evenveel dus als de ene werkt doet de andere dat ook. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • 0xDEADBEEF
 • Registratie: december 2003
 • Niet online
0xDEADBEEF in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 23"

Als ik het aantal grammen vergelijk (wil geen verbogen/vervormd mobo :X) is de Cooler Master Hyper TX 3 400 gram lichter dan de Scythe Mugen 2 (470 gram versus 870 gram).

Als ik die twee koelers vergelijk op de criteria gewicht, afmetingen (zowel totaal als van de fan), CFM, dBA's en maximale RPM van de fan dan gaat m'n voorkeur uit naar de Hyper TX3, ook omdat er een tweede fan op gemonteerd kan worden.

"Religion is an insult to human dignity. With or without it you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion." - Steven Weinberg


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
0xDEADBEEF schreef op zaterdag 26 september 2009 @ 22:59:
0xDEADBEEF in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 23"

Als ik het aantal grammen vergelijk (wil geen verbogen/vervormd mobo :X) is de Cooler Master Hyper TX 3 400 gram lichter dan de Scythe Mugen 2 (470 gram versus 870 gram).

Als ik die twee koelers vergelijk op de criteria gewicht, afmetingen (zowel totaal als van de fan), CFM, dBA's en maximale RPM van de fan dan gaat m'n voorkeur uit naar de Hyper TX3, ook omdat er een tweede fan op gemonteerd kan worden.
Fan op TX3 is als ik me niet vergis 3.12W. 2 stuks zorgen dus voor een verbruik van 6.24W.
Fan op Mugen2 is als ik me niet vergis 2.16W. 2 stuks zorgen dus voor een verbruik van 4.32W.

2 stuks bij beide koelers zorgen voor een verschil van minder dan 2W. Verwaarloosbaar in voedingstermen en dus niet relevant om je keuze voor koeling op te baseren ;)

 • 0xDEADBEEF
 • Registratie: december 2003
 • Niet online
disco stu schreef op zondag 27 september 2009 @ 00:27:
Verwaarloosbaar in voedingstermen en dus niet relevant om je keuze voor koeling op te baseren ;)
Dat is voor mij niet zo van belang (de voeding trekt dat toch wel); meer van belang is het aantal gram dat ik op het moederbord ga schroeven ;)

"Religion is an insult to human dignity. With or without it you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion." - Steven Weinberg


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
0xDEADBEEF schreef op zondag 27 september 2009 @ 00:32:
Dat is voor mij niet zo van belang (de voeding trekt dat toch wel); meer van belang is het aantal gram dat ik op het moederbord ga schroeven ;)
Ahzo. Ik verwacht wat betreft gewicht eigenlijk geen probleem. Ding wordt geleverd met backplate. En er zijn veel reviews over te vinden normaal waar je daaromtrent wel wat over kan vinden. Maar dat is niet echt een relevante discussie voor dit topic.

 • 0xDEADBEEF
 • Registratie: december 2003
 • Niet online
Toch bedankt voor het antwoord :>

"Religion is an insult to human dignity. With or without it you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion." - Steven Weinberg


 • meljor
 • Registratie: november 2004
 • Laatst online: 13-06 17:20
hallo, hopelijk weten jullie het antwoord?

ik heb een fsp epsilon 700w met 4 12v rails. echter zijn er maar 2 pci-e connectors (ieder op een eigen rail)
iedere rail is goed voor 15A.

als ik nou 2x 4890 wil draaien, kan ik dan 2 pci-e splitters gebruiken zodat het niet via 4pins molexen hoeft?

dan krijg je volgens mij 15A per 2 pci-e connectors en als ik het goed bereken is dat 15 x 12v is 180w.

180w + 75w van het slot moet dan toch ruimschoots nog voldoende zijn per kaart? of reken ik nu verkeerd?

kortom: kan ik ze veilig splitten of trekken de rails dat niet? molexen gebruiken lijkt me geen optie omdat dan de andere rails (waar ook het moederbord, cpu, drives,fans etc. spanning van krijgen) te zwaar belast worden?

specs zijn: asus formula rampage x48, q6600@3,6, 2x2GB pc8000, 3 hd's (f1's), dvd-brander, 7 fans en dus nu 1x 4890 en straks misschien 2x

alvast bedankt!

[Voor 8% gewijzigd door meljor op 27-09-2009 16:15]

Volgens XBitlabs verbruikt een HD4890 onder normale load (dus geen Furmark) nog geen eens 50 Watt van één PCIe stekker

Dus PCIe splitters kan prima. :)
Overigens kan via molex ook prima hoor. ;)

[Voor 6% gewijzigd door -The_Mask- op 27-09-2009 16:32]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • meljor
 • Registratie: november 2004
 • Laatst online: 13-06 17:20
hoe weet je dan welke stekker hij het meest van trekt? (dus waar de niet-molex in moet?)
meljor schreef op zondag 27 september 2009 @ 16:53:
hoe weet je dan welke stekker hij het meest van trekt? (dus waar de niet-molex in moet?)
De load wordt mooi verdeelt hoor, zoals je kunt zien. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • 0xDEADBEEF
 • Registratie: december 2003
 • Niet online
Helaas is dat een niet-modulaire voeding (wil een modulaire vanwege de oplossing voor een kabelwirwar en verbeterde airflow).

"Religion is an insult to human dignity. With or without it you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion." - Steven Weinberg

0xDEADBEEF schreef op zondag 27 september 2009 @ 17:11:
[...]

Helaas is dat een niet-modulaire voeding (wil een modulaire vanwege de oplossing voor een kabelwirwar en verbeterde airflow).
Dan wordt het sowieso duurder en minder stil. ;)
pricewatch: OCZ ModXStream Pro 400W
pricewatch: Corsair HX450W
Onderste verwacht ik het stilste. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • 0xDEADBEEF
 • Registratie: december 2003
 • Niet online
offtopic:
Duurder ? Die Nexus valt qua prijs tussen de OCZ en Corsair in (volgens de pricewatch).

"Religion is an insult to human dignity. With or without it you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion." - Steven Weinberg


 • mariusjr
 • Registratie: april 2002
 • Laatst online: 15-12-2016

mariusjr

Dat zeg ik! Gammel!

Ik wil weer een paar kasten in voorraad nemen, omdat ik wel eens een pc-tje bouw voor anderen.
Nu heb ik veel ervaring met el cheapo's, zoals Sweex met name, maar, deels aangemoedigd door deze topic, denk ik nu bij mezelf, nee, dit wil ik niet meer. Komt alleen problemen van, en wie moet dat oplossen?
Juist.. dus een betere voeding verdient zichzelf terug.. en ik reken toch alles door ;-)

Toch wil ik budget blijven. De voeding moet dus geen bagger zijn, maar ook niet voor een high-end pc of een gamersPC. Als iemand geld te besteden hebt, koop ik alle onderdelen wel op maat.
Dus ik zoek een redelijke goede el-cheapo kast met voeding. (eventueel apart).

Nu valt mijn oog op een Gistron mailing, met de spire coolbox 305. kast met 420 Watt. Reviews kan ik er helaas niet van vinden. Dus mijn vraag is, kan iemand mij iets zinnigs vertellen over de kast en, vooral, de voeding? Is het niet te lawaaiig? Redelijk stabiel? Heel veel hoeft het niet te trekken, een simpel P4 systeempje max 3.2 ghz ofzo, of een AM2...

 • mariusjr
 • Registratie: april 2002
 • Laatst online: 15-12-2016

mariusjr

Dat zeg ik! Gammel!

die van Gistron is toch weer 10 euro goedkoper.
Dus als het vergelijkbare kwaliteit is, wil ik dat graag weten ;-)
mariusjr schreef op maandag 28 september 2009 @ 17:20:
die van Gistron is toch weer 10 euro goedkoper.
Dus als het vergelijkbare kwaliteit is, wil ik dat graag weten ;-)
Ga daar maar niet van uit. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • mariusjr
 • Registratie: april 2002
 • Laatst online: 15-12-2016

mariusjr

Dat zeg ik! Gammel!

Het is een leuke topic hoor.. met veel behulpzame tweakers hier.. en dat meen ik.
Maar zo'n uitspraak, daar kan ik even helemaal niets mee.

Waar is dat op gebaseerd?
Het merk wat iets minder bekend is, of dat het 10 euro goedkoper is?
Wat betreft het laatste, dan kan best, denk ik, het is een aanbieding.
Wat betreft het eerste... volgens mij is Spire niet helemaal onbekend. (ok, ik ken ze eigenlijk alleen van de coolers, en die zijn niet slecht imo! Dus Spire is niet een goedkoop chinees merkje ofzo, weet ik).
En wees eerlijk.. A-open is gewoon een budget merk! Ok, het is een merk, maar daar blijft het bij. Maar zal ongetwijfeld wel het Sweex niveau ontstijgen... maar dat geld voor Spire ook denk ik.

Maar aan denken heb ik zo weinig. Aan uitspraken als 'ga daar maar niet van uit' ook.
Ik hoop eerder op ervaringen, links naar reviews, tests, meetresultaten en dergelijke.
Zijn die er niet? Nouja. Ik ben niet te beroerd om er zelf 1 te bestellen en zelf wel wat testjes te doen hoor ;-) Heb wel ergens een digitale voltmeter liggen.

edit:
grappig... ik kijk net naar je specs... en kijk eens welke voeding je zelf heb? Een Spire! :D

edit 2.
Als het feit is, dat je niet kan uitgaan dat iets dezelfde kwaliteit heeft, als iets wat 10 euro duurder is, dan is Sweex denk ik helemaal nog zo slecht niet.. een paar jaar geleden kocht ik een pallet minitowers met voedingen (250 Watt) voor slechts 14 euro per stuk, uit Belgie, wat dus méér als 10 euro goedkoper is als de goedkoopste Sweex ;)

edit 3:
ik heb veel ervaringen en reviews hier gelezen..
en de voeding die ik waarschijnlijk ga kopen als ik een iets zwaardere PC in elkaar gaat zetten, zal deze denk ik zijn: pricewatch: LC-Power LC6550 - Black V2.0
Nog steeds aardig budget, maar goede ervaringen lees ik. En LC is toch OOK zeer onbekend?
Dus bekendheid zegt niet alles...

edit 4:
ik zie wel ervaringen van tweakers die een ander model Spire hadden, of die er ervaring mee hebben.
zie is de spire sp-atx-z500w een goede voeding?
Verschillen nogal van mening. Over 1 ding lijken ze het eens te zijn, het is beter als QTEC zooi ;) En dat is wat ik zocht.
Helaas nog geen vergelijking gevonden met A-open...

[Voor 43% gewijzigd door mariusjr op 29-09-2009 23:30]


 • Jeroenit
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 28-11 20:19
ik heb nu een OCZ Evostream 720W voeding in mijn computer en wil eventueel gaan upgraden naar een crosfire opstelling van 2 HD5850 kaarten.
Bij deze voeding zitten 2 PCI-e stroomkabels:

Ik heb nu een HD2900 kaart die allebei de PCI-e kabels van de Evostream gebruikt Op de site staat dat deze voeding geschikt is voor SLI en Crissfire, maar er zitten dus maar 2x 6 pins PCI-e aansluitingen op.
Ik had juist voor deze voeding gekozen om later te kunnen upgraden naar crossfire, maar dat gaat dus moeilijk worden... Vermogen genoeg in ieder geval.. Is het toevalling ook mogelijk (aangezien deze voeding volledig modulair is) om er 2 losse PCI-e kabels bij te prikken op deze voeding??
Of moet ik nu zowieso ook een andere voeding aanschaffen als ik voor crossfire wil gaan aangezien de meeste crossfire opstellingen op het moment 4x PCI-e (6 dan wel 8 pins) nodig hebben.

Wat is op dit moment een goede voeding met minstens 4x PCI-e aansluiting??


EDIT: zou het ook mogelijk zijn om 2 PCI-e splitters te gebruiken, mijn HD2900 XT gebruikt nu zo'n 200W idle en 346W stressed, ik heb volgens de laatste test begrepen dat een HD5850 crossfire opstelling slechts 156W idle en 347 W stresses trekt, dus net zoveel (idle zelfs minder) .. Qua aantal watts lijkt het me dus geen enkel prolbeem om de kabels te splitten...

[Voor 18% gewijzigd door Jeroenit op 30-09-2009 14:00]

Gigabyte Z97 Gamer3-Intel Core i5 4690-CM Hyper 412S-16GB HyperX-Gigabyte GTX1060 G1-Logitech G513/G903+Powerplay/G35/Z-5500-GTOmegaRacing-T300+Ferrrari+F1 Wheel-TH8A Shifter-Fanatec Clubsport V2-2x Buttkicker Gamer2-AOC U3277FWQ-Oculus Rift

mariusjr schreef op dinsdag 29 september 2009 @ 23:07:
Het merk wat iets minder bekend is
Niet minder bekend bij mij iig, maar dat wist je al. ;)
of dat het 10 euro goedkoper is?
Goedkoper is nog nooit slechter geweest als dat het enige verschil was. :p
A-open is gewoon een budget merk!
Misschien wel budget, maar nog wel onder het rijdje A-merk en daar past Spire imo niet. ;)
Maar zal ongetwijfeld wel het Sweex niveau ontstijgen... maar dat geld voor Spire ook denk ik.
Tja Sweex, Q-tec, Trust of X-Gear is gewoon niks, daar zit Spire idd nog boven. ;)
edit:
grappig... ik kijk net naar je specs... en kijk eens welke voeding je zelf heb? Een Spire! :D
Had, trouwens. Maar daarom juist wil ik daar jouw niet mee lastig vallen. :p
Ten eerste heb ik twee van die voedingen (alle twee gratis wel te verstaan :p ) maar ze zorgen alle twee voor een stroring over het net, volgens mij gaan alle apparaten in huis met een netfilter piepen...
Voor de rest kan die lang niet zijn vermogen leveren wat 'belooft' wordt en kan die de voltages niet goed stabiel houden onder load. Daarnaast zijn het aardige herrieschoppers en de efficiëntie is ook niet best.
edit 3:
ik heb veel ervaringen en reviews hier gelezen..
en de voeding die ik waarschijnlijk ga kopen als ik een iets zwaardere PC in elkaar gaat zetten, zal deze denk ik zijn: pricewatch: LC-Power LC6550 - Black V2.0
Nog steeds aardig budget, maar goede ervaringen lees ik. En LC is toch OOK zeer onbekend?
Dus bekendheid zegt niet alles...
Is niet onbekend, maar nog wel erg budget en misschien vind jij het leuk klinken 550 Watt, maar dat ding gaat in nog geen 100 jaar 550 Watt leveren. Grote kans dat een goede 400 Watt voeding meer kan leveren. ;)
edit 4:
ik zie wel ervaringen van tweakers die een ander model Spire hadden, of die er ervaring mee hebben.
zie is de spire sp-atx-z500w een goede voeding?
Verschillen nogal van mening. Over 1 ding lijken ze het eens te zijn, het is beter als QTEC zooi ;) En dat is wat ik zocht.
Helaas nog geen vergelijking gevonden met A-open...
Ik had volgens mij het grote broertje de 600 Watt versie, maar dat denk hielt het met zo´n 350 Watt wel gezien. Voltages gingen erg omlaag en PC was niet stabiel.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic

DaChosen1 schreef op woensdag 30 september 2009 @ 12:09:
EDIT: zou het ook mogelijk zijn om 2 PCI-e splitters te gebruiken, mijn HD2900 XT gebruikt nu zo'n 200W idle en 346W stressed, ik heb volgens de laatste test begrepen dat een HD5850 crossfire opstelling slechts 156W idle en 347 W stresses trekt, dus net zoveel (idle zelfs minder) .. Qua aantal watts lijkt het me dus geen enkel prolbeem om de kabels te splitten...
Waarschijnlijk moet de voeding het wel aan kunnen, maar op de OCZ site missen nog al wat specs.
Dus wat is het vermogen op de 12 voltlijnen? Totaal en voor elke lijn?

Als de voeding het wel aan kan kun je gewoon verloopjes of splitters gebruiken trouwens. ;)

Maar als je zegt ik wil een nieuwe voeding aangezien mijn huidige nu toch echt een herrie schopper wordt met de nieuwe videokaarten dan is dit wel een leuke: pricewatch: Antec TruePower TP-650

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Jeroenit
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 28-11 20:19
dankje voor de reactie, ik ben echt al de hele dag op internet aan het speuren naar een antwoord op mijn vraag. Erg lastig dit. Ik neem toch aan dat mijn 720W voeding makkelijk 2xHD5850 mag trekken, ook aangezien de kaart die ik nu heb bekend staat als een stroomslurper en de nieuwe HD58xx reeks juist een stuk zuiniger zijn.

Ook kan ik nergens in Nederland een winkel vinden waar ze die 6pin PCI-e naar 2x 6pins (of 1x6,1x8) connector hebben., Dus zoals op het eerste plaatje. Weet iemand waar je die kunt bestellen?
Ik heb niets aan die molex--> PCI-e converter want ik heb maar 2 molex over op de voeding, de andere 2 zijn in gebruik.

Ik heb verder niet veel verstand van voedingen, ik heb wel wat gegevens gevonden, misschien dat daar iemand iets mee kan:

ATX12V v2.2 and EPS12V
OCZ ConnectAllª universal connectors:
1 x 20+4Pin ATX
1 x 4-pin/8-pin CPU
2 x PCI-E
2 x 4-pin peripheral (1+1 4-pin Conn.)
1 x 4-pin peripheral & 4-pin floppy
1 x 4-pin peripheral
2 x S-ATA (1+1 SATA)
High efficiency 75% @ Full load
Overvoltage/Overcurrent/Short-Circuit protection
Active PFC
115Vac 60Hz / full range 240Vac 50Hz
+3.3V(20A), +5V(30A), +12V1(15A), +12V2(15A), +12V3(15A), +12V4(15A) Maximum ratings are shown.

Gigabyte Z97 Gamer3-Intel Core i5 4690-CM Hyper 412S-16GB HyperX-Gigabyte GTX1060 G1-Logitech G513/G903+Powerplay/G35/Z-5500-GTOmegaRacing-T300+Ferrrari+F1 Wheel-TH8A Shifter-Fanatec Clubsport V2-2x Buttkicker Gamer2-AOC U3277FWQ-Oculus Rift

DaChosen1 schreef op woensdag 30 september 2009 @ 21:10:
+3.3V(20A), +5V(30A), +12V1(15A), +12V2(15A), +12V3(15A), +12V4(15A) Maximum ratings are shown.
Gaat dus hierom.
Maar mis nog wat de 12 voltlijnen totaal kunnen leveren staat op de zijkant van de voeding.
Zal iets staan als "+12V1 & +12V2 & +12V3 & +12V4 combined current ..... maximum"
En gaat er dan om wat er op de puntjes staat. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Jeroenit
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 28-11 20:19
is dit iets?
Maar goed, laten we ervan uitgaan dat hij het wel moet trekken, aangezien 2 HD5850 kaarten net zoveel of minder stroom verbruiken als 1 HD2900XT.. Die gok neem ik dan , we zien wel hoe het gaat, als hij het niet trekt kan ik altijd nog een andere voeding kopen.

Maar waar kan ik die 6pin--> 2x6 pin converters bestellen? Echt niets te vinden op google ( in Nederland dan) ik heb ook geen zin om voor die paar euro helemaal uit de VS ofzo te gaan importeren

[Voor 15% gewijzigd door Jeroenit op 30-09-2009 21:36]

Gigabyte Z97 Gamer3-Intel Core i5 4690-CM Hyper 412S-16GB HyperX-Gigabyte GTX1060 G1-Logitech G513/G903+Powerplay/G35/Z-5500-GTOmegaRacing-T300+Ferrrari+F1 Wheel-TH8A Shifter-Fanatec Clubsport V2-2x Buttkicker Gamer2-AOC U3277FWQ-Oculus Rift

Daar ging het mij idd om. :)
Maar goed, laten we ervan uitgaan dat hij het wel moet trekken, aangezien 2 HD5850 kaarten net zoveel of minder stroom verbruiken als 1 HD2900XT.
Twee HD5850's gaan wel wat meer verbruiken dan een HD2900XT hoor. ;)
Maar de voeding moet het wel aan kunnen.
Maar waar kan ik die 6pin--> 2x6 pin converters bestellen?
Geen idee zou maar even wat winkels/webshops gaan bellen, heb er vandaag nog één in mijn handen gehad maar veel zie je het zeker niet.
Een V&A advertentie kan ook natuurlijk.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • andreass
 • Registratie: juni 2009
 • Laatst online: 31-08-2014
Naar de toekomst toe is het goed mogelijk dat ik 2 hd5870's in mijn case steek.
Processor zou een I7 860 zijn die ik toch wil overklokken.
Voorderest 1HD

Is een Corsair TX650W voldoende?

Er staat "NVIDIA SLI-ready", ik veronderstel dat ati kaarten geen andere behandeling nodig hebben?

[Voor 20% gewijzigd door andreass op 30-09-2009 23:21]

Is genoeg maar ook jij hebt te weinig PCIe connectors en dus verloopjes/splitters nodig.
Er staat "NVIDIA SLI-ready", ik veronderstel dat ati kaarten geen andere behandeling nodig hebben?
Dat noemen ze marketing er bestaat niet zoiets als een SLi/CrossFire ready voeding...

[Voor 30% gewijzigd door -The_Mask- op 30-09-2009 23:22]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • ykz
 • Registratie: oktober 2007
 • Laatst online: 22:17
Hoi,

Ik heb een vraagje...
Na 5 jaar met mn huidige desktop gedaan te hebben, wil ik nu eens een nieuwe aanschaffen.
Ik heb geprobeerd een systeem samen te stellen, maar ik weet niet zeker of de voeding die ik heb gevonden wel voldoende is...
Dit is wat ik heb samengesteld:

#ProductPrijsSubtotaal
1Asrock P55 Pro€ 94,36€ 94,36
1Cooler Master Extreme Power Plus 460W€ 42,95€ 42,95
1Intel Core i5 750€ 159,85€ 159,85
1Samsung SH-S223B€ 16,25€ 16,25
1Sapphire Vapor-X HD 4890 1GB GDDR5 PCI-E€ 169,90€ 169,90
1Western Digital Caviar Green WD10EADS, 1TB€ 68,-€ 68,-
ImporterenTotaal€ 707,36Zou die 460W hier voldoende zijn of moet ik toch op zoek naar een grotere voeding?

 • Killerbert
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 29-11 21:46
ykz, volgens mij mis je nog geheugen (ddr3)

ik zou voor deze PSU gaan (modulair)
en een 5870/5850 VGA 8)

[Voor 5% gewijzigd door Killerbert op 30-09-2009 23:55]

Op een dag drink je geen bier meer maar drink je Grolsch... My specs

Killerbert schreef op woensdag 30 september 2009 @ 23:53:
ykz, volgens mij mis je nog geheugen (ddr3)

ik zou voor deze PSU gaan (modulair)
en een 5870/5850 VGA 8)
He-le-maal mee eens, die CoolerMaster is nu niet echt geweldig...

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee